Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Τονώνουν την καρδιά με ενέργεια από τα κύτταρα

Ελπίδες για αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με τμήμα κυττάρων του οργανισμού δημιουργεί μια πρωτοποριακή πειραματική έρευνα που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο «Αττικόν».


Οι καρδιοχειρουργοί κ. Ιωάννης Τούμπουλης και Χρήστος Ρόκκας χορηγούν στο μυοκάρδιο πειραματόζωων τμήματα του κυττάρου (μιτοχόνδρια) τα οποία έχουν την ιδιότητα να παρέχουν ενέργεια. Η έγχυσή τους φαίνεται ότι αναζωογονεί το μυοκάρδιο και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι σε δύο χρόνια η μέθοδος θα μπορεί να εφαρμοστεί και κλινικά.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες οι καρδιοχειρουργοί κ. Καλλιόπη Αθανασιάδη, Παναγιώτης Δεδεηλίας και ο καθηγητής κ. Χρήστος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων, το οποίο πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

«Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Δεδεηλίας και δίνει ελπίδες για αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Η μέθοδος εφαρμόζεται ως εξής:

Οι καρδιοχειρουργοί παίρνουν τμήμα μυός από τον θώρακα, από τον οποίο απομονώνουν τα μιτοχόνδρια. Ακολουθεί φυγοκέντρηση του ειδικού διαλύματος, το οποίο εγχύουν στο μυοκάρδιο. Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει ότι τα μιτοχόνδρια παρέχουν αμέσως ενέργεια στο σημείο της έγχυσης και το μυοκάρδιο εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελέτη έχει προκαλέσει ενδιαφέρον, καθώς επιχειρείται με έναν βάσιμα επιστημονικό τρόπο η υποστήριξη του μυοκαρδίου. Η πειραματική της έκβαση θα οδηγήσει στην απόφαση αν θα χορηγηθεί και σε ανθρώπους.

«Η χορήγηση βλαστοκυττάρων στο μυοκάρδιο πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια, σε συνδυασμό με την αντλία υποστήριξης της καρδιάς, αποτέλεσε το πρώτο βήμα. Η έγχυση μιτοχονδρίων είναι το επόμενο», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Οι μελέτες αυτές -σημείωσε- απαιτούν χρόνο και χρήμα και υπάρχει η σκέψη συνεργασίας των Ελλήνων ερευνητών με συναδέλφους τους από άλλες χώρες.

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα
Βλαστοκύτταρα κατά του εμφράγματος

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα χορήγησης βλαστοκυττάρων σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οπως εξήγησαν οι ειδικοί, το έμφραγμα προκαλεί απώλεια μυοκαρδικών κυττάρων, σχηματισμό ουλής και στο τελικό στάδιο καρδιακή ανεπάρκεια. Η θεραπεία βασίζεται στην ιδιότητα των βλαστοκυττάρων να μεταβάλλονται σε κύτταρα του καρδιακού μυός και αιμοσφαίρια. Με τον τρόπο αυτό, υποβοηθείται η λειτουργία της καρδιάς, ενισχύεται η ικανότητα συστολής και διαστολής και βελτιώνεται η αιμάτωση του καρδιακού μυός.

Θωρακοσκοπική τεχνική
Πρωτοποριακή επέμβαση σε βρέφος

Μία από τις πλέον θεαματικές επεμβάσεις στον θώρακα ενός βρέφους 17 μηνών πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Ομάδα θωρακοχειρουργών του «Υγεία», υπό τον κ. Κώστα Ηλιάδη, υπέβαλαν το κορίτσι σε μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης συγγενούς αδενοματώδους δυσπλασίας.

Αντί να πραγματοποιήσουν ανοιχτή επέμβαση, οι χειρουργοί υπέβαλαν το παιδί σε θωρακοσκοπική λοβεκτομή, η οποία γίνεται με μικρές τομές και είναι ελάχιστα επεμβατική. Η μικρή ασθενής νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας για μία μόνο μέρα και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τέσσερις μόλις μέρες έπειτα από την επέμβαση.

«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος με τις θωρακοσκοπικές τεχνικές», τόνισαν οι διοργανωτές του συνεδρίου, σημειώνοντας ότι με αυτές επιτυγχάνεται μείωση των ημερών νοσηλείας και πλήρης κοινωνική επανένταξη των ασθενών.

Οι επεμβάσεις γίνονται με τη βοήθεια βιντεοκάμερας και με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (τρεις ή τέσσερις μικρές τομές). Ο απαιτούμενος χρόνος νοσηλείας κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις μέρες, έναντι επτά έως 30 ημερών που απαιτούνταν στο παρελθόν.
ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΘΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ
Αναρτήθηκε από achagia.blogspot.com στις 10:18 π.μ. 0 σχόλια

Διαβάστε περισσότερα: http://achagia.blogspot.com/#ixzz15RgG2HtH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου