Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

«Για ακόμα μία φορά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζοντας το Δήμο Πατρέων ως κομματικό φέουδο και ως χώρο αποκατάστασης στελεχών της που τερμάτισαν τον πολιτικό τους βίο σε άλλες θέσεις, γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στους χιλιάδες στελέχη, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ και έκανε την επιλογή να χρίσει υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων αυτόν που απέρριψε ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
Ο πρώην βουλευτής και μετέπειτα Νομάρχης Αχαΐας που επί μήνες δήλωνε ότι τον «ενδιαφέρει μόνον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τίποτε άλλο», λαμβάνει την κατά σειρά δεύτερη μετάθεση και χρίζεται υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων.
Και σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός θα επιχειρήσει να μας πείσει ότι «ο κ. Κατσικόπουλος είναι η καλύτερη λύση για την πόλη, αγαπάει την Πάτρα, έχει όραμα», το οποίο όραμα προφανώς θα αποκτήσει απόψε το βράδυ γιατί μέχρι τώρα, άλλα οραματιζόταν.
Το θέμα βεβαίως δεν είναι προσωπικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό και αποδεικνύει την αντίληψη των κομματικών ηγεσιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω για το Δήμο Πατρέων. Ουδόλως τους ενδιαφέρει η Πάτρα και τα προβλήματά της, ουδόλως τους νοιάζει τι θέλει και τι σκέφτεται η τοπική κοινωνία. Ένα μόνον τους απασχολεί: η βραδιά των εκλογών.
Γι αυτούς η Πάτρα δεν είναι παρά μια μικρή κουκίδα στον πολιτικό χάρτη της χώρας, την οποία θέλουν να δουν να πρασινίζει. Τι θα συμβεί μετά, πως θα προχωρήσει η πόλη, πως θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των πολιτών της, ουδόλως τους απασχολεί. Ακριβώς ότι έγινε πριν 4 χρόνια με τον κ. Ανδρέα Φούρα. Και τίποτε δεν διδάχθηκαν από την κατάληξη του κ. Φούρα.
Όμως, οι επιλογές αυτές δεν είναι απλώς επιπόλαιες ή τυχαίες. Είναι συνειδητές πολιτικές επιλογές που αποσκοπούν στη διατήρηση ενός συστήματος εξουσίας που έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του την περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι ίδιοι άνθρωποι μετακομίζουν από καρέκλα σε καρέκλα, ελέγχοντας τους θεσμούς λαϊκής εκπροσώπησης, ώστε να μην εκδηλώνονται απαιτητικά και πιεστικά προς την κεντρική εξουσία οι διεκδικήσεις των πολιτών.
Αυτό το τοπικό σύστημα εξουσίας αποτελεί την προέκταση του κεντρικού πολιτικού μηχανισμού, που οδήγησε τη χώρα εδώ που την οδήγησε. Αυτό το τοπικό σύστημα εξουσίας είναι που λειτουργεί ως κυματοθραύστης εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων στα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται στους πολίτες.
Αυτό το τοπικό σύστημα εξουσίας είναι που δεν αφήνει περιθώριο να αναδειχθούν νέες κοινωνικές δυνάμεις, νέοι άνθρωποι να έρθουν στο προσκήνιο. Τριάντα άνθρωποι όλοι κι όλοι εναλλάσσονται στα δημόσια αξιώματα. Γίνονται άλλοτε βουλευτές, άλλοτε Νομάρχες και Δήμαρχοι, άλλοτε δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Φτάσαμε στο σημείο το ερώτημα να μην είναι «ποιοι θα εκλεγούν» σε ένα θεσμό, αλλά «σε ποιον θεσμό θα εκλεγούν» κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι.
Επιτέλους, ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά.
Ήρθε η ώρα η κοινωνία των πολιτών του νέου Δήμου Πατρέων να απαιτήσει και να φέρει τη Μεγάλη Αλλαγή στην πόλη μας, στέλνοντας το δικό της πολιτικό μήνυμα, σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα εδώ που την οδήγησαν, σε αυτούς που οδηγούν την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια, σε αυτούς που προσπαθούν να πνίξουν κάθε φωνή αντίδρασης και διεκδίκησης, σε αυτούς που διαφεντεύουν την πόλη τριάντα χρόνια τώρα και την οδηγούν στη στασιμότητα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου