Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Χρήστος Γιανναράς: «Θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα»
September 19, 2010 by Greek News
Filed under Featured, Ομογένεια
Leave a Comment
Νέα Υόρκη.- Είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει στην Ελλάδα «η κοινωνική έκρηξη» είπε καθηγητής Φιλοσοφίας, Θεολογίας και συγγραφέας, Χρήστος Γιανναράς, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Σταθάκειο σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με τους συλλόγους Αθηναίων, Αρκάδων και Λημνίων Νέας Υόρκης και το Περιοδικό «Νέο»

«Από μέρα σε μέρα περιμένουμε κάποια κοινωνική έκρηξη. Η φτώχεια πλέον είναι ολοφάνερη. Αν περπατήσετε σε λίγους δρόμους των Αθηνών οι εικόνες είναι εφιαλτικές. Ποια στιγμή θα γίνει η έκρηξη; Κάποια στιγμή τα πλήθη θα πεινάσουν και θα απαιτήσουν τροφή. Ή θα σφαγούμε ο ένας με τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του.

Η ομιλία του είχε θέμα «Οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Πρόβλημα ηθικό, ή κυρίως πολιτικό», ενώ ο καθηγητής Γιανναράς παρουσίασε ως λόγους της κρίσης τον κομματισμό, την αναξιοκρατία, τον αλόγιστο δανεισμό ως μέσο εξυπηρέτησης δαπανών, αλλά και την έλλειψη αντικατάστασης στο καταργηθέν μετά τη δικτατορία κυρίαρχου ελληνοχριστιανικού ιδεολογήματος.

Ως μόνη διέξοδο στην κρίση, εισηγήθηκε την δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης με κοινοβουλευτική έγκριση, την οποία θα απαρτίζουν προσωπικότητες με ανιδιοτέλεια οι οποίοι θα αναλάβουν να διαχειριστούν την κρίση με στόχο τη σύγκληση εθνικής συνέλευσης, συντακτικής εθνοσυνέλευσης για καινούργιο Σύνταγμα.

«Όπως έγινε αμέσως μετά την Απελευθέρωση, όπως έγινε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Καινούργιο Σύνταγμα. Να απαλλάξει τη χώρα από την κομματικοκρατία, απ’ αυτές τις συντεχνίες συμφερόντων που παριστάνουν τους πολιτικούς και την πολιτική ηγεσία».

Ο καθηγητής Γιανναράς ξεκίνησε την ομιλία του με την αναφορά του πρωθυπουργού στον περιορισμό της κυριαρχίας της χώρας, λέγοντας ότι οι εξελίξεις αυτές «μας έχουν οδηγήσει σε κατάσταση οδύνης, πολλής ανησυχίας και άγχους».

«Αυτός ο λαός ο οποίος μετά από 400 χρόνια δουλείας κατόρθωσε να αποκτήσει την ελευθερία του και να συστήσει το κράτος του, για πρώτη φορά έχει χάσει την εθνική του κυριαρχία. Μια χώρα δεν φτάνει σε λόγους οικονομικής χρεοκοπίας για λόγους αποκλειστικά οικονομικούς», είπε, εξηγώντας ότι «τα τελευταία 20-25 χρόνια οι Έλληνες δεν ζουν ανάλογα με του τι παράγουν κι η Ελλάδα «δεν σχεδιάζει στη βάση του τι παράγει, αλλά στη βάση του δανεισμού».

Παρότι η κρίση είναι παγκόσμια, κάθε χώρα αντιδρά με το δικό της τρόπο, γι’ αυτό κι οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές σε κάθε μία χωριστά.

«Πίσω από κάθε οικονομική κρίση υποβόσκει μία κρίση στόχων», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «ο τρόπος που κάθε κοινωνία αντιδρά είναι ανάλογος με τον μέσο όρο της καλλιέργειάς της».

Ο Χρήστος Γιανναράς είπε ότι πριν τη δικτατορία, στην Ελλάδα η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία ήταν ο Ελληνοχριστιανισμός.

«Μιλούμε για τους αρχαίους προγόνους μας αλλά δεν τους ξέρουμε. Τι έχει ο Πλάτων κι ο Αριστοτέλης και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται», ενώ αναρωτήθηκε τι σημαίνει να λες ότι είσαι απόγονος αρχόντων όταν εσύ είσαι λακές. Χαρακτήρισε δε ως ακόμη ένα πλαστό ιδεολόγημα το κλισέ «εμείς δώσαμε τα φώτα στη Δύση».

«Όχι μόνο δεν δώσαμε στους Ευρωπαίους τη βάση του πολιτισμού τους, αλλά στο Μεσαίωνα οι Ευρωπαίοι αντέστρεψαν τους όρους της αρχαιοελληνικής παράδοσης».

Ανάλογα στρεβλή χαρακτήρισε και την αντίληψη περί Χριστιανισμού, λέγοντας ότι όλα αυτά κάνουν το ιδεολόγημα του Ελληνοχριστιανισμού να αποτελείται από έναν ελληνισμό ο οποίος δεν έχει σχέση με την ελληνική παράδοση κι ένα χριστιανισμό ο οποίος δεν έχει σχέση με την Εκκλησία.

«Η δικτατορία συνέβαλε στη γελοιοποίηση του Ελληνοχριστιανικού Οικοδομήματος και στη θέση του δεν μπήκε τίποτε που να αποτελεί το κοινό σημείο συνοχής για να λεγόμαστε Έλληνες. Αντίθετα, εισήχθησαν και κυριάρχησαν πολιτικές ιδεολογίες οι οποίες ούτε καν πολιτικά κυρίαρχες ήταν στην Ευρώπη, ένας παλαιομοδίτικος μαρξισμός των δεκαετιών του ’20 και ‘30».

Ο κ. Γιανναράς υποστήριξε ότι πίσω από αυτές τις «προοδευτικές» δυνάμεις βρισκόταν η προτεραιότητα της «οικονομίας», υπό την έννοια του πλουτισμού.

«Εμφανίστηκε η ελληνική κοινωνία άπληστη, να πλουτίσει γρήγορα», χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σε συνάρτηση με την παραγωγή.

Ο κ. Γιανναράς μίλησε για αναξιοκρατία, έλλειψη επιθεώρησης και ελέγχων, φαινόμενα μη αμοιβής των ικανών, των αξίων και του μόχθου» και μιάς «διαφθοράς άνευ προηγουμένου».

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ομοσπονδίας, Δρ. Φροίξος Γκούσης, ενώ παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν μεταξύ άλλων, η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού, ο πρόξενος της Ελλάδος, Ευάγγελος Κυριακόπουλος κι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Ηλίας Τσεκερίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου