Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

GIORTASE TA 80XRONA.!!!

Ογδόντα χρόνια ιστορίας και ζωντανής μαρτυρίας Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στην Νέα Υόρκη γιόρτασε η κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν κατά την ετήσια χοροεσπερίδα της το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Russo’s on the Bay στο Howard Beach του Κουίνς.

Περισσότερα από 400 άτομα, ανάμεσά τους αρκετοί νέοι, παρέστησαν στην πανηγυρική αυτή εκδήλωση, που «ξεπέρασε τα όρια της επιτυχίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γκανάς, δείχνοντας την αγάπη τους για την κοινότητά τους που ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να υπηρετώ αυτή την ενορία για 28 ολόκληρα χρόνια», δήλωσε ο π. Δαμασκηνός στη Greek News, συγχαίροντας τον πρόεδρο κ. Σταύρο Χαβιάρα και την οργανωτική επιτροπή για την επιτυχία του χορού και εκφράζοντας, παράλληλα, τη χαρά του και τη συγκίνηση για την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της κοινότητας.

«Μας δίνεται η ευκαιρία απόψε με τη βραδιά αυτή να δούμε παλαιούς φίλους, παλαιά μέλη της κοινότητας και να εορτάσουμε αυτή την επέτειο των γενεθλίων της κοινότητάς μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό το οφείλουμε στους πρωτοπόρους της κοινότητάς μας και εμείς οι νεότεροι συνεχίζουμε το έργο το οποίο εκείνοι ξεκίνησαν. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο το οποίο επιτελείται», πρόσθεσε.

Τα έσοδα της χοροεσπερίδας, όπως και τα έσοδα του λαχείου που κληρώθηκε το ίδιο βράδυ, αλλά και του πλούσιου αναμνηστικού λευκώματος που εκδόθηκε για την επέτειο με υπεύθυνο τον κ. Κωνσταντίνο Μάλλα, θα διατεθούν για την ολοκλήρωση των έργων, που έχουν ξεκινήσει στην κοινότητα, εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, προϋπολογισμού άνω του 1,2 εκατ. δολαρίων.

Ηδη έχουν παραδοθεί ο ανελκυστήρας που παρέχει στους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρόσβαση στο ναό, ο Νάρθηκας, η κοινοτική αίθουσα, η πρόσοψη της εκκλησίας, ενώ απομένει να ολοκληρωθεί μέρος της αγιογράφησης του ναού.

«Το 2012 βρίσκει την κοινότητά μας σε μια πάρα πολύ καλή πορεία», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Σταύρος Χαβιάρας, προσθέτοντας ότι «η κοινότητά μας προοδεύει στα πάντα, στα έργα, στη νεολαία, στα μέλη της γιατί είναι ενωμένη». «Προσπαθούμε το καλύτερο για το μέλλον και το μέλλον είναι οι νέοι, αυτός είναι ο σκοπός μας. Η κοινότητά μας είναι πάρα πολύ ενωμένη, ο κόσμος είναι αγαπημένος, είμαστε σα μια οικογένεια», σημείωσε.

«Μετά από τόσα χρόνια προόδου και προκοπής θα πρέπει να είμαστε οι συνεχιστές των στόχων και ονείρων εκείνων που έβαλαν τα θεμέλια και τις απαραίτητες υποδομές για πρόοδο και προκοπή», είπε ο κ. Χαβιάρας.

«Η αποψινή εκδήλωση, τα 80α γενέθλια, είναι ένα μεγάλο γεγονός για την κοινότητά μας», δήλωσε ο υπεύθυνος της βραδιάς Αντώνης Γρίγος αποδίδοντας την μεγάλη της επιτυχία «στην αφοσίωση, την υποστήριξη και τη γενναιοδωρία των ενοριτών».

Χαρακτηριστικό, είναι όπως είπε, ότι τα έσοδα του λευκώματος ξεπέρασαν τις 100,000 δολάρια, ενώ τα περισσότερα χρήματα για το έργο της ανακαίνισης που επιτελείται στην κοινότητα τα τελευταία χρόνια προέρχονται από δωρεές μελών.

«Οταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι γίνεται έργο, όταν βλέπουν πού πάνε τα χρήματα, δίνουν», σημείωσε ο κ. Γρίγος.

Σημαντική θέση μεταξύ των προγραμμάτων της κοινότητας κατέχουν αυτά που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους. Πάνω από 100 παιδιά συμμετέχουν στα προγράμματα της κοινότητας, Hope, Joy, GOYA, στις ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει ο διάκονος Δημήτριος Καζάκης. «Τα προγράμματα νεολαίας», όπως είπε, «αποτελούν το κλειδί, στην προσπάθεια της κοινότητας να κρατήσει τα παιδιά κοντά, να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν κοντά στην εκκλησία και το ένα δίπλα στο άλλο».

«Τα παιδιά είναι πολύ δεμένα με την εκκλησία και βλέπουμε ένα λαμπρό μέλλον στην κοινότητά μας», τόνισε ο κ. Γρίγος.

Μια ευχάριστη νότα στην χοροεσπερίδα αποτέλεσε -για πρώτη φορά φέτος- η παρουσία του χορευτικού τμήματος υπό την διεύθυνση του χοροδιδασκάλου Πέτρου Φουρνιώτη, το οποίο παρουσίασε τέσσερις χορούς από την πατρίδα.

Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν στην κοινότητα ο Κυβερνήτης Αντριου Κουόμο, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μάρτιν Γκόλντεν, η πολιτειακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη και ο πρόεδρος του Μπρούκλυν, Μάρτυ Μάρκοβιτς.

Την ιστορική κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου δημιούργησε το 1931 μια μικρή ομάδα μεταναστών, παραβλέποντας την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το 1933 ιδρύθηκε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα, με πρώτη πρόεδρο την Ζαφείρω Σαραγιώτου και τρία χρόνια αργότερα, το Αδελφάτο της Αγίας Μαρκέλλας. Ακολούθησε το 1966 η ίδρυση του Ημερήσιου Σχολείου «Σωτήριος Ελληνας» το οποίο φέρει το όνομα του ευεργέτη Σωτήριου Ελληνα και το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση πριν από σχεδόν εφτά χρόνια του πρώτου ελληνικού Charter School στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου