Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

GEORGIOS KATA PAYLOY....

Η απαξίωση από τους θεσμικούς υποστηρικτές - και όχι η οικονομική εξαθλίωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ)- οδήγησε σε παραίτηση το ΔΣ του ΕΙΠ, τονίζει ο Kαθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, πρόεδρος του (παραιτηθέντος) ΔΣ του ΕΙΠ, και απαντά προσωπικά με επιστολή του στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου σχετικά με την παραίτηση που του υπεβλήθη.

Η επιστολή

«Στο σχόλιο τού Υπουργού Πολιτισμού περί εγκατάλειψης τού σκάφους από το Δ.Σ. τού Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που αναγκάστηκε για λόγους ευθύνης και αξιοπρέπειας να παραιτηθεί, απαντώ προσωπικά ότι το σκάφος έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί από τον καπετάνιο του και πλέει με αυτόματο πιλότο. Ως Δ.Σ. (Μπαμπινιώτης, Σβολόπουλος, Λαμπράκη, Ευαγγελάτος, Κοπιδάκης, Γεωργουσόπουλος, Λαμπρινουδάκης, Φλογαΐτης, Πολίτου, Δερμιτζάκης, Στάικος) προσπαθήσαμε πολλές φορές να έχουμε μια συνάντηση και συζήτηση ουσίας με τον Υπουργό Πολιτισμού για την προβολή τού ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Εστάθη αδύνατο! Δεν είναι τόσο η οικονομική εξαθλίωση τού ΕΙΠ όσο η απαξίωσή του από τους θεσμικούς υποστηρικτές του που μάς οδήγησε στην παραίτηση, μη μπορώντας να ανεχθούμε άλλο τον εξευτελισμό της Ελλάδος από την αδυναμία να ανταποκριθούμε σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις των Παραρτημάτων και των Εστιών τού ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Άλλωστε, ο δοκιμασμένος θεσμός τού Πολιτιστικού Ιδρύματος (που έχει επιτύχει όπου και όταν στηρίζεται, όπως συμβαίνει με τα γνωστά ξένα πολιτιστικά ιδρύματα) πάει μάλλον να αντικατασταθεί από νέες μορφές, αδοκίμαστες και κυρίως ανυποστήρικτες, οι οποίες θα δώσουν και τη χαριστική βολή στην προβολή τού ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, αν ποτέ πραγματοποιηθούν».

Το Δ.Σ. του ΕΙΠ οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά από έκτακτη συνεδρίασή του. Ο πρόεδρός του, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, είχε αναφέρει στη συνεδρίαση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στις 26 Ιανουαρίου, ότι ο προϋπολογισμός του ΕΙΠ δεν επαρκεί για τη λειτουργία του και γι΄ αυτό, σε περίπτωση που δεν αυξηθεί, τα μέλη του Δ.Σ. θα παραιτηθούν.

Στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΙΠ συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί, σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο Καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος, η καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, οι Καθηγητές κλασικής αρχαιολογίας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης και Μιχάλης Κοπιδάκης, η Καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Ελένη Πολίτου - Μαρμαρινού, ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων και ιστορικός του βιβλίου Κώστας Στάικος, ο Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Φλογαΐτης και ο Καθηγητής της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Μιχάλης Δερμιτζάκης.

Η δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου έκανε δεκτή την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, προβαίνοντας σε δήλωση που -μεταξύ άλλων- αναφέρει: «Εδώ και δύο χρόνια, το ΥΠΠΟΤ και οι εποπτευόμενοι φορείς του δίνουν μια μεγάλη μάχη υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Παρότι καλούμαστε όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας με μειωμένους προϋπολογισμούς, γεγονός που οφείλεται στη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το παραγόμενο πολιτιστικό έργο είναι σημαντικό. Πολλοί απ' τους φορείς μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διανύουν μία από τις δημιουργικές φάσεις της πορείας τους. Εξορθολογίζουν τις δαπάνες τους, αυξάνουν τα έσοδά τους, δηλώνουν ένα ηχηρό «παρόν» στην πολιτιστική ζωή της χώρας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Το να εγκαταλείπει κανείς το σκάφος την ώρα της κρίσης, είναι η πιο εύκολη επιλογή. Το να μένει και να μάχεται με όσα μέσα έχει στη διάθεσή του, είναι αυτό που τον καταξιώνει στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Το Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία του Ιδρύματος με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ για το τρέχον έτος. Δεν μπορούμε, συνεπώς, παρά να αποδεχθούμε τις παραιτήσεις των μελών του. Η ανανέωση των μελών του Δ.Σ. του ΕΙΠ θα συμπέσει με τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ιδρύματος στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος έχει ούτως ή άλλως από καιρό καταστεί αναγκαίος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου