Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

...Η ΛΙΖΑ Η...ΚΟΝΤΗ.!!!

Η πρώην Γραμματέας Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι θεωρεί πως ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι προσέβαλλε την ακεραιότητα της, μετά από δήλωση του, σύμφωνα με την οποία η Ράις παραπλάνησε τον πρώην Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους σχετικά με θέματα που αφορούσαν στις διπλωματικές σχέσεις, και την πυρηνική ενέργεια με τη Βόρεια Κορέα.

Οι απόψεις του Τσένι που ενόχλησαν την Ράις, εμπεριέχονται στα απομνημονεύματα του πρώην Αντιπροέδρου, που μόλις κυκλοφόρησαν.

Eπιμέλεια: Mαρία Αντωνοπούλου

ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΗΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ....

Μεγάλη ποικιλία ορυκτών κοιτασμάτων και αποθεμάτων ορυκτών πρώτων υλών διαθέτει η Ελλάδα, γεγονός που της δίνει μεγάλο προβάδισμα στον τομέα αυτό, στις χώρες της ΕΕ.
Σε έγγραφο που διαβίβασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τα μεταλλευτικά αποθέματα, αναφέρεται ότι στον τομέα παραγωγής του βωξίτη, η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.
Τα βέβαια αποθέματα βωξίτη της Ελλάδας ανέρχονται περίπου σε 130.000.000 τόνους και η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2.400.000 τόνους. Μεγάλη είναι και η αξία των εξαγωγών, που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στη Φωκίδα, τα γεωλογικά αποθέματα φθάνουν στους 100 εκατ. τόνους, ενώ η αξία τους εκτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ.
Η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας έχουν αξία 28 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι απώλειες από τη μετατροπή των γεωλογικών αποθεμάτων σε εκμεταλλεύσιμα.
Διαγωνισμοί για τα δημόσια μεταλλεία
Το υπουργείο περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχει συγκροτήσει επιτροπή για την αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού όλων των δημόσιων μεταλλείων, η οποία ήδη έχει προτείνει στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη την αξιοποίηση 7 μεταλλευτικών χώρων, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκμίσθωσή τους μέσω τριών διεθνών διαγωνισμών.
Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των στοιχείων των πρώτων 30 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων από τους 100 και πλέον που υπάρχουν σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Στόχος του δημοσίου είναι να υπάρξουν νέες επενδύσεις σε όλους τους χώρους που υπάρχουν μεταλλευτικά κοιτάσματα.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στο Μεταλλευτικό Κώδικα, προκειμένου να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία και να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις για τα αδρανή υλικά, τα μάρμαρα και τα βιομηχανικά ορυκτά.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ....

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, ο οποίος ἐξελέγη και χειροτονήθηκε μόλις τον παρελθόντα Μάρτιο, αναλαμβάνει την Ηγουμενία της Χάλκης σε μία περίοδο, κατά την οποία διάχυτη είναι η ελπίδα ότι επίκειται η έκδοση της αδείας των τουρκικών αρχών για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής, η οποία εφέτος συμπληρώνει 40ετία αναγναστικής σιωπής.

Ο Σεβ. κ. Ελπιδοφόρος, με την ιδιότητά του ως Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, πιστεύεται ότι θα συμβάλει και ως Σχολάρχης στο μέλλον στην οργάνωση της Σχολής.

...ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ.!!!

Πριν από λίγο η τηλεόραση της Αλγερίας μετεδωσε ότι η σύζυγος του Καντάφι και τα τρία παιδιά του, βρίσκονται στην Αλγερία. Δεδομένου ότι η τηλεόραση είναι κρατική και οι πληροφορίες ελεγχόμενες, θεωρείται βέβαιο ότι η οικογένεια Καντάφι έχει βρει καταφύγιο στην βορειοαφρικανική χώρα. Αγνοείται πάντως η τύχη του Λϊβυου ηγέτη.
Στην σύσκεψη στο Κατάρ για την "επόμενη μέρα" στη Λιβύη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ι.Γιάγκος αφού επισήμανε την σημαντική συμβολή της χώρας με μέσα και ευκολίες στην επιχείρηση, δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συνεχίσει την υποστήριξή της στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας, προς όφελος της Λιβύης και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Υπογραμμίζοντας δε τη γεωγραφική σπουδαιότητα της νήσου Κρήτης, πρότεινε την ανάδειξή της ως κόμβου συγκέντρωσης και διακίνησης των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης για την Λιβύη.

Τμήμα ειδήσεων defencene.gr

ΘΕΟΔΩΡΑ.- ΤΕΡΑΣ ΤΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ....

Η συγχώνευση Alpha-Eurobank είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, εκτίμησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ξεκίνησε από το τραπεζικό σύστημα, όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά...
από τις τεράστιες δαπάνες του κράτους."Για να ανασάνει η ιδιωτική οικονομία πρέπει επιτέλους και η κυβέρνηση να κάνει τη δική της δουλειά και να πάψει να υποκύπτει στις πιέσεις των κομματικών στρατών που κυριαρχούν στο δημόσιο τομέα", σημείωσε.

...ΚΑ'ΙΜΑΞΑΛΛΑΝ....ΝΕΑ ΣΥ ΣΚΕΨΗ....

Νέα διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου για το καθεστώς διαχείρισης του Χιονοδρομικού Κέντρου. Το συντονισμό της..
σύσκεψης είχαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Διονύσης Ψωμιάδης με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, ενώ παραβρέθηκε και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές κκ. Β. Γιουματζίδης, Η. Θεοδωρίδης και Γ. Καρασμάνης, οι Δήμαρχοι Αλμωπίας και Έδεσσας αντίστοιχα κκ. Δ. Πασσόης και Δ. Γιάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Ι. Ανδρίτσος, Μ. Ζωγράφου, Μ. Καραμάνης, Μ. Καράμπελα και Α. Νουσηκύρου καθώς επίσης και εκπρόσωποι επαγγελματιών, επιχειρηματιών και πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου. Στη συνάντηση προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.
Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης κατέθεσε το προσωπικό του ενδιαφέρον και την αγωνία του για το μέλλον του Χιονοδρομικού. Επίσης, αναφέρθηκε στο όραμα της Περιφέρειας που είναι η ανάληψη της διαχείρισης από έναν αξιόπιστο στρατηγικό επενδυτή. Τόνισε επίσης την ανάγκη νόμιμης και χρηστής διαχείρισης των εγκαταστάσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε τα μάτια στο χθες. Δεν παραλαμβάνουμε μαύρες τρύπες». Τόνισε επίσης την ανάγκη για συνεργασία και ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και της περιοχής, έξω από τα κόμματα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η πρόταση του κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη για τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού στον οποίο περιλαμβάνονται όροι που διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου και την ποιοτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών του. «Πρόκειται για ένα διαφορετικό εγχείρημα που εξασφαλίζει την συνολική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων από έναν αξιόπιστο, επαγγελματία ανάδοχο», τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμη, διερευνήθηκαν όλες οι πιθανές δυσκολίες και τυχών άλλες εναλλακτικές δυνατότητες που θα επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος ενόψει της χειμερινής σαιζόν 2011-12.
Η παρουσίαση του πλαισίου του ανοικτού διαγωνισμού έγινε από τη Νομική Σύμβουλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας κας. Βιβής Ρέτζιου και ακολούθησε ευρύς διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παραβρισκόμενων.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΤΕ.!!!

Με μεγάλη ζωντανή συνέντευξη στο διαδίκτυο ετοιμάζεται να «επιστρέψει», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ήδη στο γραφείο του απέναντι από την αμερικάνικη πρεσβεία (!), δέχεται διαχειριστές γνωστών ιστολογίων και κουβεντιάζει μαζί τους τις εξελίξεις.
Ο Καραμανλής μιλάει απαξιωτικά για τα καθεστωτικά ΜΜΕ-χαρακτηριστικό το σημερινό δημοσίευμα του Fimotro>
Συζήτηση με στενό συνεργάτη του είχε σήμερα το πρωί ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο του στην πλ. Μαβίλη. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» που έφερε στο φως της...
δημοσιότητας το πόρισμα του αρμόδιου εισαγγελέα. Σύμφωνα με το πόρισμα η αμερικανική πρεσβεία παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Κ. Καραμανλή και άλλων προσώπων τα οποία εκείνη την περίοδο διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή.
Ο Κ. Καραμανλής στην συζήτηση που είχε με τους συνεργάτες του εξέφρασε την απορία γιατί τα "θεσμικά ΜΜΕ" δεν έδωσαν συνέχεια στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, "Ευτυχώς που υπάρχουν τα blogs" τα οποία ανέδειξαν το θέμα, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Άδικο έχει;


ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ.!!!

Τη θέση πως στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί χρόνος είκοσι ετών για να μειώσει το χρέος στο 60%, κάτι που θα το έβλεπαν αμέσως οι χρηματαγορές και θα έπεφταν τα επιτόκια, αλλά και πως η Ελλάδα θα μπορούσε τώρα να τονώσει την οικονομία για να εξέλθει από την κρίση, αντί να ακολουθεί την πολιτική λιτότητας, διατυπώνει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, Ντενίς Σνόουερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Ο κ. Σνόουερ υποστηρίζει σαφώς πως κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να καθορίζει μόνη της τους δημοσιονομικούς κανόνες και παρατηρεί πως αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας, στην οποία επιβλήθηκαν τα μέτρα λιτότητας και μάλιστα με πολύ περιορισμένο χρόνο εφαρμογής.
Ο γεννημένος στη Βιέννη γνωστός οικονομολόγος προτείνει στη συνέντευξή του τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής χρέους στην ευρωζώνη που θα υποδεικνύει σε κάθε κυβέρνηση το πόσο υψηλό μπορεί να είναι το έλλειμμα της χώρας και πόσο τα πλεονάσματα και με τον τρόπο αυτό κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει αξιόπιστα το μήνυμα για μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους της χώρας και όχι μόνο από έτος σε έτος.
Ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να χαράξουν αξιόπιστη πολιτική χρέους, θεωρεί πως το πρόβλημα της κρίσης χρέους είναι ανάλογο με την καταπολέμηση της κρίσης πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και του 1980, όταν εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων στα χρηματοοικονομικά, είχαν συσταθεί ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες.
Ο κ. Σνόουερ απορρίπτει εμμέσως τη σύσταση οικονομικής κυβέρνησης, πιστεύοντας, όπως παρατηρεί, ότι σίγουρα κανείς Ευρωπαίος δεν θα ήθελε μακροπρόθεσμα τη μεταφορά πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μία χώρα στην άλλη για τη λύση προβλημάτων χρέους, και τονίζει πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μέριμνα ώστε κάθε κράτος να συμπεριφέρεται το ίδιο, δημοσιονομικά υπεύθυνα.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ....

Ο εντοπισμός κυστών στις ωοθήκες, κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, δεν είναι ένδειξη καρκίνου για γυναίκες μέσης ηλικίας και ηλικιωμένες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BJOG.

Οι γυναίκες με τις λεγόμενες «κύστες ένταξης» δεν διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού ή του ενδομητρίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνα έρχονται να προστεθούν σε ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αντικρούουν την εδραιωμένη άποψη ότι τέτοιες κύστες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου διευκρινίζουν πάντως ότι θα πρέπει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να επαληθευθούν πριν τροποποιηθούν οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Η μελέτη των Βρετανών ερευνητών στηρίχθηκε σε στοιχεία από την μελέτη UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening, στη οποία συμμετείχαν περισσότερες από 200.000 γυναίκες, 50-74 ετών.

Περίπου οι μισές είχαν υποβληθεί σε τακτά διαστήματα σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Τον πρώτο χρόνο, ο έλεγχος εντόπισε 1.234 γυναίκες με κύστες ένταξης και 22.914 με φυσιολογικές ωοθήκες.

Μετά από περίπου έξι χρόνια, τέσσερις γυναίκες με κύστες και 32 με φυσιολογικές ωοθήκες, εκδήλωσαν καρκίνο των ωοθηκών. Αν και αυτό υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο, τα στατιστικά τεστ έδειξαν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τυχαίο.

Οι κίνδυνοι για άλλες μορφές καρκίνου δεν ήταν υψηλότεροι στις γυναίκες με κύστες.

Επιπλέον το ποσοστό των γυναικών με κύστες που τελικά εκδήλωσαν καρκίνο ήταν όμοιο με το αναμενόμενο για τον γενικό βρετανικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν λοιπόν ότι ο εντοπισμός κυστών ένταξης με υπερήχους στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα πρωτοπαθούς διηθητικού καρκίνου των ωοθηκών ή ορμονο-εξαρτώμενων καρκίνων, όπως του μαστού και του ενδομητρίου.

Πηγή:health.in.gr


ΥΠΗΡΞΕ,ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΟΣ,ΕΥΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΚΡΑΤΗΣ....

Ομιλία π. Ηλία Δροσινού:

Το πρωϊ της Κυριακής 17ης Ιουλίου εξεδήμησεν προς Κύριον ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών Δονύσιος ο Μπαϊρακτάρης. Της νεκρωσίμου ακολουθίας γενομένης εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Χίου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος πλαισιούμενος υπό Αρχιερέων και σύμπαντος του τοπικού κλήρου. Τον Οικουμενικόν Πατριάρχην εξεπροσώπησεν ο Μητροπολίτης Μυθήμνης ο και Τοποτηρητής κ. Χρυσόστομος. Μνημειώδη επικήδειον λόγον εξεφώνησεν ο Αρχριγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και πνευματικόν τέκνον του εκλιπόντος, Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης, Χίος την καταγωγήν.
Ο Μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε σεμνός και πράος, ευγενής και αριστοκράτης, ιεροπρεπής κατά την εμφάνησιν, σοβαρός και λιτός εις την ιδίαν αυτού ζωήν, πρότυπον πολυμερούς πλήν αθορύβου φιλανθρωπίας, φιλεργίας και ευγενίας ψυχής.
Αξίζει τα τονισθεί το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της διακονίας του εξελέγη υπό του κλήρου Γενικός Γραμματεύς του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, όταν ανεσυστήθη μετά την Κατοχή, γεγονός άκρως τιμητικόν, λόγω του νεαρού –τότε- της ηλικίας του, οφειλόμενον εις το ήθος και την οξυδέρκειάν του.
Με την κοίμησίν του έσβησε το ευπροσύγορον φως τν οφθαλμών του που εσκόρπα την χαράν και την καλωσύνηντης καρδίας του, ενώ τα γλυκύφωνα χείλη του έκλεισαν δια να συνεχίσουν τον ύμνον των Αγίων και των Αγγέλων του Θεού.
Ο Χίου Διονύσιος απεδείχθη εις τον βίον του δόκιμος εν πάσι και ευρισκόμενος ενώπιον του θρόνου του δικαιοκρίτου Θεού δύναται να λάβη κατά τον Απόστολον Ιάκωβον «τον στέφανον της ζωής, Ον ευηγγελίσθη Κύριος τοις αγαπώσιν Αυτόν» (Ιακ. Α’ 12)

Ομιλία κ. Α. Δενδρινού:

Η είδηση του θανάτου του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ιωνίας κυρού Διονυσίου Μπαϊρακτάρη στις 17 Ιουλίου 2011, μετά σύντομη νοσηλεία του, ήρθε να κλείσει το κεφάλαιο της διακονίας του στην Εκκλησία και την κοινωνία, την πορεία του οποίου διήνυσε εφοδιασμένος με θεολογικές και νομικές πανεπιστημιακές γνώσεις, πηγαία δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και αγάπη προς τον Θεό, την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο.
Μια διακονία που ξεκίνησε προ πενηνταεννέα ετών, το 1952, με την χειροτονία του ως Διακόνου, την οκτάχρονη υπηρεσία του ως Αρχιδιακόνου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, την χειροτονία του ως Πρεσβυτέρου το 1960, την δεκαοκτάχρονη υπηρεσία του στις Τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού (1960-1978), οπου δίδαξε στις Παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών Πόρου και Ναυστάθμου Σαλαμίνος, για να λάβει στην συνέχεια τη θέση του Γενικού Διευθυντή Θρησκευτικού των Ενόπλων Δυνάμεων το 1979.
Η Εκκλησία, εκτιμώσα το έργο και την προσωπικότητά του τον εξέλεξε Μητροπολίτη Χίου, όπου κλήρος και λαός της θεοσώστου λαχούσης επαρχίας του, της μυροβόλου ναυτομάνας του Αιγαίου, τον υπεδέχθη ανήμερα των Ελευθερίων της Νήσου και ενθρονίστηκε στις 16 Νοεμβρίου 1979.
Κατά την 32 χρονη Αρχιερατεία του προσέφερε πολλές και ποικίλες υπηρεσίες στην Εκκλησία, μετέχων σε πολλές Εκκλησιαστικές Αποστολές τόσο του Εξωτερικού όσο και του Εσωτερικού και ως Τοποτηρητής Επίσκοπος των Ιερών Μητροπόλεων Σάμου & Ικαρίας και Μυτιλήνης.
Ο ευσεβής λαός της Χίου και οι απανταχού Γης απόδοιμοι Χιώτες, Ψαριανοί και Αιγνουσιώτες θα θυμούνται με αγάπη και ευγνωμοσύνη τον πολίο Ιεράρχη τους σαν σεβαστό πατέρα και Ποιμενάρχη, θα προσεύχονται πάντα για την ανάπαυση της ψυχής του και θα διατηρούν την μνήμη του άληστο.ΥΠ
Χαρά εκφράζουμε σήμερα για την τέλεση του τεσσαρακονθημέρου μνημοσύνου από της κοιμήσεως του αλησμόνητου Χίου Διονυσίου από το ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό, που ο κυρός Ιεράρχης υπηρέτησε και διηκόνησε επί σχεδόν εικοσαετία. Πολλά έχουν να θυμηθούν γι αυτόν τόσο οι υπηρετήσαντες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι των παραγωγικών Σχολών Πόρου και Σαλαμίνος, καθώς και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, συγχαίρουμε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Ηλία Δροσινό, Διευθυντή του Κινήματος Αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ιερατικώς προϊσταμένου του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας στην Αθήνα, πνευματικό ανάστημα και χειροτονία του μακαριστού Ιεράρχου, τόσο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου, όσο και για την εν γένει φροντίδα και περιποιήσεις που προσέφερε ανελιπως στον πνευματικό του πατέρα, ο οποίος τον περιέβαλε με την αγάπη του και την εμπιστοσύνη του.

Ο Χίου Διονύσιος θα παραμένει στην μνήμη μας για πολλούς και διάφορους λόγους. Λόγους προσωπικούς και ιδιαίτερους. Η μελωδική αξέχαστη φωνή της ψαλμωδίας του αντηχεί ακόμη στ΄ αυτία μας και οι προτροπές του για αγάπη άνευ όρων προς τον Θεό, την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο θα είναι οι κοινές παρακαθήκες που αφήνει σε όλους μας.

Μακαριστέ Γέροντα η Χία γη σε αγκαλίαζει πλέον για πάντα. Τα λόγια αυτά καταθέτω εδώ στον Πόρο, τόπο που εξ ίσου αγάπησες, μεταφέροντας την θλίψη του καπετάν Νικόλα Φράγκου, Προέδρου του Συνδέσμου των απανταχού Γης Καρδαμυλιτών, της εριτίμου κυρίας Καλλιόπης Σαμωνά-Σκηνίτη, Προέδρου της Ορθοδόξου Πολιτιστικής Ενώσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των μελών της Διεθνούς Εταιρείας Εθελοντισμού, του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, οργανώσεις που περιέβαλλες με την φροντίδα και τις συμβουλές σου.

Διονυσίου του αειμνήστου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσών, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ιωνίας αιωνία η μνήμη.

ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΟΥΣ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ.!!!

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας, για τον εντοπισμό έξι ως οκτώ θρασύτατων ληστών, που μπήκαν στο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων στο Μπολάτι Κορινθίας, όπου διαβιούν ένας γέροντας και μια μοναχή και με την απειλή κυνηγητικού όπλου, έψαξαν το χώρο και αφού πήραν ότι χρήματα βρήκαν, (υπολογίζονται σε περίπου 2.000 ευρώ), τράπηκαν πεζή σε φυγή, προς άγνωστη κατεύθυνση. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ληστεία με τέτοιο τρόπο σε μοναστήρι.

ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ....

Μία συμφωνία με πολύ ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις από αυτές που αρχικά φαίνονται, με έμμεση αλλά ουσιαστική παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποτροπή απόκτησης του ελέγχου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δείχνει να είναι η απόκτηση του ελέγχου των τραπεζών Αlpha και Εurobank από την Qatar Invenstment Authority (QIA), και το Qatar Investment Fund τον επενδυτικό «βραχίονα» του κρατιδίου του Κατάρ.
Μία συμφωνία που προλαβαίνει «στη στροφή» τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως τις γερμανικές και τις γαλλικές, από το να ελέγξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαινε μετά την κρατικοποίηση τους και την απόκτηση του μετοχικού τους ελέγχου από το κράτος.

Μια απόκτηση ελέγχου που όπως έγραψε ήδη πριν δύο ημέρες το defencenet.gr ήταν σίγουρη αφού αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, πλέον: Η απόσυρση των καταθέσεων του δημοσίου ( 10 δισ. ευρω), η άντληση απ΄ αυτές χρημάτων για τα έντοκα γραμμάτια ( 5 δισ. ευρώ ), οι ζημιές από την επικείμενη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και, κυρίως, οι επισφάλειες από τα δάνεια, θα απαιτούσαν υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία αν δεν βρισκόταν θα καθιστούσε το Δημόσιο τον μεγαλύτερο μέτοχο, με απόκτηση κοινών μετοχών πλέον.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr ο πρίγκιπας του Kατάρ Aχμάντ Aλ Σαγιέντ, δεύτερος στην ιεραρχία του κρατιδίου μετά τον Aλ Θανί και εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Invenstment Authority (QIA), συναντήθηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου στον Αστέρα της Βουλιαγμένης με την υπουργό Eξωτερικών των HΠA Χίλαρι Κλίντον.

Το το ακριβώς συζητήθηκε δεν είναι γνωστό, αλλά αμέσως μετά την συνάντηση (εξαιρετικά σπάνιο να συναντώνται εκτάκτως δύο τόσο σημαντικά πρόσωπα στο έδαφος μιας τρίτης χώρας), ο Αλ Σαγιέντ εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει το Qatar Investment Fund, στο μετοχικό κεφάλαιο ενός νέου τραπεζικού σχήματος που θα προερχόταν από την συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Όλα αυτά μόλις τέσσερις ημέρας πριν από την σύνοδο των Βρυξελλών, όταν ο αμερικανικός παράγων γνώριζε ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονταν θα έθεταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό τον απόλυτο έλεγχο των Ευρωπαίων.

Μην ξεχνάμε ότι ήταν η δεύτερη φορά που το Κατάρ θα ερχόταν, ας πούμε σε οικονομική σύγκρουση με τους Ευρωπαίους: Στο project του Ελληνικού, η Γερμανία είχε αντιδράσει σφοδρά στην απ’ευθείας ανάθεση του έργου στο Κατάρ και εκ του λόγου αυτού το όλο project είχε «παγώσει».

Το Κατάρ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επενδυτικό fund που διοικείται από έξυπνους και όχι καταπιεστικούς Άραβες ηγέτες, αλλά επιβιώνει απλά και μόνο λόγω της ύπαρξης των ΗΠΑ με τις οποίες συντάσσεται σε κάθε ευκαιρία και εν τέλει αποτελεί και ένα είδος έμμεσου επενδυτικού βραχίονα: Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 πάλι η Χ.Κλίντον, αυτή την φορά δημοσίως είχε καλέσει τον εμίρη του Κατάρ, να προσφέρει περισσότερη χρηματική στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή, πράγμα το οποίο και έγινε! Αυτή την φορά έπρεπε να γίνει δημοσίως για να φανεί ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται και για την επιβίωση των Παλαιστινίων…

Δύο ημέρες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2010, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ από το εμιράτο, που; Στη … Νέα Υόρκη! Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις στρατηγικές επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης και ο εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Investment Authority, Αχμάντ Αλ Σαγέντ, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι.

Κάποια αμφιβολία για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στις εν Ελλάδι επενδύσεις του Κατάρ; Από εμάς, καμία! Ποιος είπε ότι το Κατάρ δεν φροντίζει τα «ορφανά» των ΗΠΑ ή καλύτερα οι ΗΠΑ δεν φροντίζουν τα "ορφανά" τους μέσω του Κατάρ;

Όσο για τις στρατηγικές σχέσεις ΗΠΑ και Κατάρ, αυτές δεν μπορούν να γίνουν στενότερες: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ-Θανί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τον Απρίλιο στον Λευκό Οίκο έδωσαν τα χέρια για την αποστολή Mirage 2000-5 στην Κρήτη στις επιχειρήσεις κατά του Μ.Καντάφι..

«Το Κατάρ δεν υποστηρίζει μόνο διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά τις προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων στην κρίση της Λιβύης και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κατάρ, δίπλα-δίπλα με τους στρατιώτες του συνασπισμού των κρατών», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης η αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ, στο Κατάρ αποτελεί μείζονα κέντρο διοίκησης, επικοινωνιών και διαχείρισης εξοπλισμού σε ολόκληρη την Μ.Ανατολή.

Σήμερα ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος βρίσκεται στην Ντόχα του Κατάρ όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη Αρχηγών Άμυνας Κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Unified Protector στη Λιβύη. Δηλαδή ακόμα και αυτή τη σύσκεψη οι ΗΠΑ την κάνουν στο Κατάρ.

Μην ξεχνάμε, μετά απ'όλα αυτά, ότι οι δύο τράπεζες ξεπερνούν σε μέγεθος κατά πολύ την Εθνική Τράπεζα και διαθέτουν απολήξεις σε δεκάδες κράτη. Αλλά το νέο σχήμα πάνω απ’όλα θα ελέγχει στρατηγικά ένα κράτος, την Ελλάδα, του οποίου τον έλεγχο δεν είναι διατεθειμένες να απωλέσουν οι ΗΠΑ, ειδικά σήμερα…

Η συμφωνία προβλέπει άμεσα το Κατάρ να συνεισφέρει 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κρατίδιο του Κατάρ θα είναι ο μεγαλομέτοχος του σχήματος με ποσοστό κοντά στο 20%. Η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό κοντά στο 16 με 18% και η οικογένεια Κωστόπολου από 4 έως 5 %. Όμως, η νέα τράπεζα θα διοικείται από τον κ.Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος θα έχει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Ακόμη, θα δημιουργηθούν 2 θέσεις διευθύνοντων συμβούλων που θα τις καταβάλουν οι Δημήτρης Μαντζούνης και Νίκος Νανόπουλος.

Η εν λόγω συμφωνία δεν αποτελεί τόσο οικονομική επένδυση, όσο στρατηγική. Και δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τα οικονομικά χειρότερα. Σημαίνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν τις στρατηγικά χειρότερες εξελίξεις σε βάρος τους στην Ελλάδα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑ ΜΕΝΟΣ.!!!

Συνελήφθησαν νεαρά μέλη του περιοδικού «Άρδην» και της εφημερίδας «Ρήξη» στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενα για παράνομη αφισοκόλληση. Σε ανακοίνωση του περιοδικού αναφέρεται:
«Το Άρδην και η Ρήξη καταγγέλλουν τη σύλληψη των νεαρών μελών τους, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης της αφίσας ''Καταζητείται'', με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης.
Οι συλλήψεις, ενώ καθημερινά κολλούνται ανενόχλητα δεκάδες αφίσες στην πόλη, εγκαινιάζουν το κλίμα της αστυνομοκρατίας και της τρομοκράτησης του λαού εν όψει της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι το έσχατο μέσο μιας κυβέρνησης που όχι μόνον έχει απονομιμοποιηθεί στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά και που με σχεδόν δικτατορικό τρόπο συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, οδηγώντας τη χώρα στην πτώχευση και την υποδούλωση.
Όσες συλλήψεις και να κάνουν όμως, έχουν καταγραφεί στη συνείδηση του λαού ως ένοχοι για τη διάλυση της πατρίδας μας, γι’ αυτό κανείς δεν θα φοβηθεί. Κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους δρόμους, αν πρώτα δεν φύγουν όλοι αυτοί που μας έχουν οδηγήσει στον πάτο. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φύγουν νύχτα, όπως και όποιος άλλος συνεχίσει το καταστροφικό τους έργο. Το ζήτημα είναι αν ο λαός θα τους προλάβει, προτού καταστρέψουν ολοκληρωτικά τη χώρα. Γι’ αυτό θέλει εγρήγορση, αντίσταση κι αγώνα, γιατί πρέπει να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Απαιτούμε την αθώωση των συντρόφων μας.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Η θέληση του λαού θα επικρατήσει. Οι ένοχοι για την κατάρρευση και την υποδούλωση της χώρας θα πληρώσουν!
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ/ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ/ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ/ ΕΧΕΙ ΦΥΛΑΚΗ!

Περιοδικό Άρδην – Εφημερίδα Ρήξη»

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος

ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ....ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩ ΝΕΟΙ.!!!


Για πέντε ημέρες ολόκληρη η επαρχία Καλαβρύτων «πλημμύρισε» από το πλούσιο παραδοσιακό ηχόχρωμα που προσέφεραν απλόχερα περισσότεροι από 35 χορευτικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα με τους 1.000 και πλέον χορευτές τους, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πολιτισμικό θησαυρό της χώρας μας. Τα Καλάβρυτα, η Κλειτορία, η Δάφνη και η Λυκούρια έζησαν μοναδικές στιγμές στο πλαίσιο του 10ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, το οποίο συνδιοργάνωσε ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος με το Δήμο Καλαβρύτων και τοπικούς Συλλόγους της περιοχής και περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις 17 έως και τις 21 Αυγούστου με πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου.
Οι εκδηλώσεις που πλέον έχουν μετατραπεί σε θεσμό για την περιοχή συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον χιλιάδων Καλαβρυτινών και μη, ενώ έδωσαν την ευκαιρία να αναβιώσουν παραδόσεις, ήθη και έθιμα.
Κι εφέτος η μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό και στην παράδοση της τ. επαρχίας Καλαβρύτων, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να σμίξουν στη γενέθλια γη, να συναντήσουν παλιούς γνώριμους και συμπατριώτες, να αναπολήσουν όμορφες στιγμές από τον τόπο τους και να συμμετέχουν σ’ ένα μοναδικό πατροπαράδοτο γλέντι.
Το μαγευτικό τοπίο της ορεινής Αχαΐας, το Καλαβρυτινό κέφι, οι εκατοντάδες ψητές γουρνοπούλες, και το κρασί που έρεε άφθονο, ήταν τα κύρια συστατικά της επιτυχίας και των φετινών εκδηλώσεων.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή στη μεγάλη αυτή γιορτή αποτέλεσε η βράβευση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Αμβρόσιου για την πολυετές ποιμαντορικό του έργο και την κοινωνική του προσφορά και δράση.

ΣΤΗ ΛΥΚΟΥΡΙΑ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «άνοιξε» την Τετάρτη 17 Αυγούστου στη Λυκούρια, εκεί όπου στο γήπεδο, στήθηκε μια ανεπανάληπτη παραδοσιακή γιορτή. Ήταν η τρίτη φορά που η Λυκούρια φιλοξένησε μία τόσο μεγάλη εκδήλωση, σε συνεργασία με το Σύλλογο Λυκουριωτών, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στη διοργάνωση.
Στις εκδηλώσεις στη Λυκούρια συμμετείχαν οι «φιλοξενούμενοι» Σύλλογοι.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επισήμους. Συγκεκριμένα, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γ. Λαζουράς, ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Αθ. Φραντζής, οι πρόεδροι των Συλλόγων Λυκουριωτών Κων. Τσούτσας και Αθήνας Σωκράτης Μούσιος και ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Γ. Κοσμάς. Ο κ. Λαζουράς, εξήραν το έργο και την προσφορά του Παγκαλαβρυτινού, αναφερόμενοι με ιδιαίτερα θερμά λόγια στον ιστορικό σύλλογο και τις προσπάθειες που καταβάλει για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και παράδοσης. Αμέσως μετά, έγινε η απονομή αναμνηστικών στις ξένες χορευτικές αντιπροσωπείες που πήραν μέρος στην εκδήλωση, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Τσούτσα, ενώ ακολούθως ξεκίνησε το παραδοσιακό γλέντι με ελεύθερο χορό για όλους, υπό τους ήχους δημοτικής μουσικής μέχρι πρωίας. Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία 2.000 και πλέον ατόμων συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αχαΐας, Ν. Νικολόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Χουλιάρας, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Παπακανέλλος και Ευθ. Φλωγεράς και πολλοί άλλοι.

ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

Οι εκδηλώσεις του 10ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος συνεχίστηκαν την Πέμπτη 18 Αυγούστου στη Δάφνη. Το πρωί οι χορευτές από τα «φιλοξενούμενα» συγκροτήματα επισκέφθηκαν αξιοθέατα της περιοχής, όπως το φαράγγι του Βουραϊκού, ενώ από νωρίς το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα στην κεντρική πλατεία για τη μεγάλη εκδήλωση.
Στις 7 το απόγευμα τα χορευτικά με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και με πατινάδα συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης έφθασαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί ο πρώην Δήμαρχος Παΐων, αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, Κώστας Ασημακόπουλος υποδέχτηκε τους χορευτές, απευθύνοντας ένα θερμό καλωσόρισμα. Οι χορευτές από τους Συλλόγους Ξηροποτάμου Δράμας, Κυπαρισσίας Ηλείας Καβασίλων Ημαθίας, Γυναικών Δωριοίων Μεσσηνίας, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας, του Μουσικοχορευτικού Ομίλου Διδυμοτείχου και των Συλλόγων Μανεσιωτών, Λυκουριωτών, Κερτεζητών και δυο τμήματα του Παγκαλαβρυτινού, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων. Ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθ. Φραντζής ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής του Κ.Υ. Κλειτορίας, Δρ Νίκος Ραζής ο οποίος προσέφερε και τις πολύτιμες ιατρικές του συμβουλές.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε για την πολύχρονη προσφορά του στον τόπο, ο πρώην Δήμαρχος Δάφνης, Κώστας Σπηλιόπουλος.
Η βραδιά έκλεισε με χορό ελεύθερο για όλους, με το δημοτικό συγκρότημα του Γ. Δαλιάνη.
Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία 2.000 και πλέον ατόμων συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο οι Αντιδήμαρχοι Γ. Παπακανέλλος και Ευθ. Φλωγεράς και πολλοί άλλοι.

ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 19 Αυγούστου έφθασαν στην Κλειτορία και άλλα χορευτικά συγκροτήματα που είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Εκατοντάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα έδωσαν… ζωή στο πέρασμά τους.
Αφού επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα του Δήμου Κλειτορίας, το απόγευμα οι χορευτές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και κρατώντας τα λάβαρά τους, με προπομπό τέσσερις φουστανελοφόρους καβαλάρηδες ξεκίνησαν από τη μια άκρη της γραφικής κωμόπολης και διασχίζοντας τα σοκάκια έφτασαν στην κεντρική πλατεία.
Εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γ. Λαζουράς και ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, οι οποίους τους καλωσόρισαν και τους ευχαρίστησαν για τη συμμετοχή τους.
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση της Κλειτορίας, συμμετείχαν τα χορευτικά των Συλλόγων Αγ. Δημήτριου Ορχομενού Βοιωτίας, Ξηροποτάμου Δράμας, Καβασίλων Ημαθίας, Γυναικών Δήμου Δωρίου από τη Μεσσηνία, ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «ΟΡΦΕΑΣ» από το Διδυμότειχο, η Λαογραφική Εστία από την Τρίπολη, ο Μουσικοχορευτικός και Λαογραφικός Όμιλος από την Ιτέα, αλλά και τα Καλαβρυτινά χορευτικά από τη Λυκούρια το Μάνεσι και την Κέρτεζη και φυσικά οι χορευτές του Παγκαλαβρυτινού.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ αμέσως μετά έγιναν χαιρετισμοί από τους επισήμους. Ιδιαίτερα ξεχωριστή και σημαντική στιγμή στην εκδήλωση ήταν η βράβευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου, ο οποίος ανακηρύχθηκε και επίτιμο μέλος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
«Τιμούμε τον άξιο ποιμενάρχη με την πολυσχιδή παιδεία, θεολογική και κλασική, ο οποίος από της ενθρονίσεώς του συνεχίζει με την ποιμαντική, κοινωνική και συγγραφική του δράση, να είναι πολύτιμος δάσκαλος και στους μεγαλύτερους αλλά και στους μικρότερους. Ο Σεβασμιώτατος δραστήριος και αεικίνητος, διαρκώς αγωνίζεται να υπερβεί το πεδίο των λόγων, διότι γνωρίζει πως τον κληρικό τον κάνει η ποιμαντική και κοινωνική του δράση, η ευλάβεια, η ταπεινότητα, η σωφροσύνη και η προσέγγιση της ψυχής του συνανθρώπου, που με λόγια και έργα αγάπης, θα γαληνέψουν την λυπημένη ψυχή του.
Ο λόγος του απλός, ουσιαστικός, πειστικός, τεκμηριωμένος, γλαφυρός και διεισδυτικός, χωρίς αφόρητους ρητορισμούς, συμβουλεύει όλους μας και ιδιαίτερα τη νεολαία, να μείνουμε μακριά από το απατηλό φως και τον ήχο των σημερινών σειρήνων και να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες μας και σε ότι μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, σύγχρονοι και παλαιότεροι, που είναι η αγάπη για την πατρίδα και η Ελληνοχριστιανική πίστη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Π.Σ. αναφερόμενος στη σπουδαία ποιμαντική και κοινωνική προσφορά του κ.κ. Αμβροσίου. Ο κ. Φραντζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωνικό έργο του Μητροπολίτη, εκφράζοντας εκ μέρους όλου του λαού δημόσια τις ευχαριστίες, το θαυμασμό και την αγάπη του. Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας τον λόγο, συνεχάρη τα μέλη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου για τις δραστηριότητές τους και τα μέλη των συγκροτημάτων για την άψογη, επιτυχημένη και όμορφη παρουσία τους στις εκδηλώσεις. Βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε τους φορείς για την τιμητική διάκριση που του έγινε, κάνοντας δεκτή την απόφαση του Π.Σ. να γίνει επίτιμο μέλος.
Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών με τους συλλόγους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία 4.000 και πλέον ατόμων συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι Σεβασμιώτατοι.. Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος και Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος, οι βουλευτές Αχαΐας, Αθ. Παπαδόπουλος, Ανδρ. Τριανταφυλλόπουλος και Ν. Νικολόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Παπακανέλλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Ευαγγελία Δουβή
και πολλοί άλλοι. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι μέχρι πρωίας.

ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Τη «σκυτάλη» πήραν το Σάββατο 20 Αυγούστου τα ιστορικά Καλάβρυτα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με επίσκεψη- προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 και τέλεση τρισάγιου και σχετική ομιλία από τον Αρχιερατικό επίτροπο Καλαβρύτων π. Γεώργιο Μπίρμπα, κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Το απόγευμα οι χορευτές συγκεντρώθηκαν με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους στην πλατεία Χελμού και στη συνέχεια πραγματοποίησαν «πατινάδα» με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία.
Όταν οι αντιπροσωπείες έφθασαν στην κεντρική πλατεία, έγινε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα συγκροτήματα των Συλλόγων Ξηροποτάμου Δράμας, Καβασίλων Ημαθίας, Αγ. Δημήτριου Ορχομενού Βοιωτίας, Γυναικών Δήμου Δωρίου από τη Μεσσηνία, Μουσικοχορευτικού Ομίλου ΟΡΦΕΑΣ από το Διδυμότειχο, Λαογραφική Εστία από την Τρίπολη, Μουσικοχορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Ιτέας, Σκάλας Λακωνίας, Ζευγαρακίου Αιτωλοακαρνανίας, Θήβας, τον Θεατρικό όμιλο «Πάνος Μίχος», των Καλαβρυτινών Συλλόγων Λυκούριας, Μανεσίου και Κέρτεζης και φυσικά του Παγκαλαβρυτινού.
Στη συνέχεια έγινε το επίσημο καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά και τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό, ο Αχαιός Υφυπουργός Άμυνας, Κώστας Σπηλιόπουλος, η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα, ο Διευθυντης του τηλεοπτικού Σταθμού Super B και πολλοί άλλοι.
«Είναι η δεύτερη φορά που αυτή η μεγάλη γιορτή πραγματοποιείται στα πανέμορφα Καλάβρυτα, γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων, της αρχαίας, αλλά και νεότερης ιστορίας τους», τόνισε ο κ. Φραντζής στο σύντομο χαιρετισμό του και ευχήθηκε και του χρόνου.
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών με τους συλλόγους που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Η βραδιά έκλεισε με χορό ελεύθερο για όλους, με το δημοτικό συγκρότημα του Γ. Δαλιάνη.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

Οι εκδηλώσεις του 10ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος έκλεισαν την Κυριακή 21Αυγούστου, με εκκλησιασμό μετ’ αρτοκλασίας στην ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, ενώ ακολούθησε ξενάγηση των ξένων αντιπροσωπειών στο μουσείο του μοναστηριού.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΜΠΟΥΡ ΛΟΤΤΟ ΑΠΟ ΣΗΜΙΤΗ....?


Πολυσέλιδη βόμβα ετοιμάζει ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με βιβλίο που θα προκαλέσει σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις και ενδεχομένως να επιφέρει οριστική ρήξη στις σχέσεις του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το...

νέο συγγραφικό έργο του κ. Σημίτη θα κυκλοφορήσει είτε τον ερχόμενο Οκτώβριο είτε στις γιορτές των Χριστουγέννων, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις.

Θα ασκεί σκληρότατη κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου και στην πολιτική της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, θα ζητά αλλαγή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και θα παρουσιάζει ορισμένες προτάσεις.

Επιπλέον, θα αφιερώσει αρκετά κεφάλαια για τις προκλήσεις της Ευρώπης ασκώντας παράλληλα κριτική στην γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στον Γάλλο πρωθυπουργό Νικολά Σαρκοζί...

parapolitika.gr

ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΛΙΑΡΕ'ΙΚΑ?!!!

Ο Γιάννης Σπαλιάρας είναι ένας από τους ομορφότερους εργένηδες της ελληνικής showbiz. Αυτή την περίοδο δεν έχει σοβαρή σχέση, αλλά η ιδέα να γίνει πατέρας, όταν βρεθεί η κατάλληλη γυναίκα, τον εξιτάρει.

Προς το παρόν του αρέσει που είναι ελεύθερος και ωραίος, αφού όπως δήλωσε στο περιοδικό «Hello»: «Είναι καλό να έχεις σχέση όμως είναι ακόμα καλύτερο να είσαι ελεύθερος».

Όσο για το υπέροχο σώμα του, ο Γιάννης τόνισε πως απαιτούνται θυσίες, αναφέροντας πως ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, αλλά κατά τη διάρκεια των διακοπών του, έφαγε λίγο περισσότερο… μπέικον!!

ΕΦΑΓΑΝ ΚΑΛΑ-ΣΥΝ ΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ....

Στις 14:00 σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου των διοικήσεων των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank EFG.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών (Αίθουσα «Εσπερίδες»).

Ωστόσο, σήμερα αναμένεται να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, μετά τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.

ΜΑΝΟΣ-ΜΟΝΟΣ.... ΑΛΛΑ ...ΛΕΩΝ.!!!

Το θέατρο CORONET και η BILL FRANZBLAU MEDIA INC. παρουσιάζουν για τη χειμερινή περίοδο 2011-2012, το έργο του Robert Dubac «ΑΝΔΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΟΞΥΜΩΡΟ;» σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση.
«Ξεκαρδιστικό» είναι η μόνη λέξη για να περιγράψεις το έργο «ΑΝΔΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΟΞΥΜΩΡΟ;». Επί ενενήντα λεπτά θα γελάτε ασταμάτητα καθώς ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης κάνει φύλλο και φτερό το μυαλό του για να βρει απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα, «Τι θέλουν οι γυναίκες;».
Ο Robert Dubac έχει δημιουργήσει μία ξεκαρδιστική παράσταση με έναν ηθοποιό που υποδύεται πολλούς χαρακτήρες. Η παράσταση, πραγματεύεται το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με ακρίβεια και ευστροφία. Με ένα ανασήκωμα των ώμων ή με ένα λύγισμα του κεφαλιού, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μεταμορφώνεται σε πέντε διαφορετικές προσωπικότητες – κάθε μία από τις οποίες δίνει τη δική της άστοχη συμβουλή για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.
Με ενθουσιώδη υποδοχή στο εξωτερικό τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό, η παράσταση «ΑΝΔΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΟΞΥΜΩΡΟ;» είναι κάτι σπάνιο: ένας έξυπνος συνδυασμός θεατρικής παράστασης και stand-up comedy που είναι ταυτόχρονα ξεκαρδιστικά αστεία, προκλητική και διορατική.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Μάνος βρήκε επιτέλους την γυναίκα της ζωής του, τη Στέλλα, και αποφάσισε να δεσμευτεί.
Παραμονές των αρραβώνων τους, όμως, κάτι συμβαίνει και η Στέλλα τον εγκαταλείπει. Τι συνέβη; Γιατί τον εγκατέλειψε;
Όταν έφευγε την ρώτησε:
- Δεν καταλαβαίνω Στέλλα, έχω μπερδευτεί. Τι ακριβώς θέλεις;
- Μάνο, θέλω αυτό που θέλει κάθε γυναίκα. Είναι απλό. Βρες το μόνος σου.
Από εκείνη τη στιγμή αυτό προσπαθεί να βρει ο ήρωας της παράστασης! Τι θέλουν οι γυναίκες. Όμως η ανδρική νοημοσύνη του δεν τον βοηθάει...
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ
Σκληροπυρηνικός καραβανάς. Αν και απόστρατος, εξακολουθεί να δίνει μάχες στον πόλεμο των δύο φύλλων. Μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει καμία. Πιστεύει ότι οι γυναίκες θέλουν ειλικρίνεια. Όχι όμως υπερβολική ειλικρίνεια. Μπορείς να πεις σε μια γυναίκα, «αγάπη μου απόψε θα αργήσω», δε χρειάζεται να της πεις και το λόγο που θα αργήσεις.
ΖΑΝ ΜΙΣΕΛ
Αιώνιος φοιτητής. Σπουδάζει φιλοσοφία στο Παρίσι, αλλά έχει φάει κόλλημα με την Ελλάδα και τα καλοκαίρια «τη βγάζει» στο νησί.
Παραμυθιάζει τις γυναίκες με βαριά κουλτούρα. Στη θεωρία τα πάει καλά, στην πράξη όμως τα βρίσκει μπαστούνια. Ευτυχώς είναι κουλ τύπος και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να παραμυθιάσει την επόμενη.
ΤΖΙΜΗΣ «Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ»
Καψούρης με την ταχύτητα και το θηλυκό γένος. Ξέρει ότι τα καλά παιδιά δεν έχουν τύχη με τις γυναίκες. Έχει προσωπική εμπειρία. Κι αυτός καλό παιδί ήτανε, αλλά έφαγε απόρριψη. Όμως έπαθε κι έμαθε. Τώρα αφοσιώνεται με πάθος στις γυναίκες, αλλά τις εγκαταλείπει πρώτος.
Τις απορρίπτει πριν τον απορρίψουν.
Ο ΚΥΡΙΟΣ «ΠΡΥΤΑΝΗΣ»
Είναι 123 ετών συνταξιούχος εργένης. Υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι όπως τα ψάρια. Για να τσιμπήσουν χρειάζονται το κατάλληλο δόλωμα.
Έχει εφεύρει τα δικά του δολώματα. Το «ψάρεμα» το έχει εξελίξει σε επιστήμη. Είναι «Πρύτανης» στα δολώματα. Η θεωρία του είναι: Περιμένω άρα υπάρχω. Αυτός περιμένει τη τέλεια γυναίκα. Ακόμα δεν την έχει βρει, αλλά δεν απελπίζεται έχει καιρό.
ΣΙΦΗΣ «Ο ΑΓΚΑΛΙΤΣΑΣ»
Ναυαγοσώστης, ξεναγός, γκαρσόνι και τώρα ταξιτζής. Πιστεύει ότι αυτό που θέλουν οι γυναίκες είναι ευαισθησία. Να τους λες «Σ’ αγαπάω». Ξέρει ότι για τους άντρες είναι δύσκολο. Αλλά όσο πιο πολύ το λες, τόσο πιο εύκολο γίνεται. Επιπλέον δεν κοστίζει. Για αυτό τις αγαπάει όλες.
Ο Μάνος όμως εξακολουθεί να είναι μπερδεμένος. Οι επιρροές που έχει δεχθεί δεν τον βοηθάνε και πολύ. Απλώς του μεγαλώνουν την σύγχυση.
-Θα μπορέσει τελικά να κάνει την υπέρβαση;
-Να ανακαλύψει τι θέλουν οι γυναίκες;

Η απάντηση τον Οκτώβρη στο CORONET.
ΠΑΙΖΕΙ ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνογραφία: Caroline Schulzer
Φωτισμοί: Peter Arnessen
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Φορτούνας
Παραγωγή: Coronet Theatre & Bill Franzblau Productions

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑ....

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μεταφράζεται σε μακροβιότητα. Το συγκεκριμένο πόρισμα προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Journal of Public Health».
Χρησιμοποιώντας δημογραφικά στοιχεία των Η.Π.Α., από το 1988 έως το 2006, οι ερευνητές καθόρισαν ότι άνθρωποι ηλικίας 17 ετών και άνω, που δεν καπνίζουν, ασκούνται σε τακτική βάση, ακολουθούν υγιεινή διατροφή και καταναλώνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ, έχουν 63% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε μικρή ηλικία, σε σχέση με ανθρώπους που δεν ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής. Στην έρευνα έλαβαν μέρος σχεδόν 17.000 άνθρωποι.
Χωριστά η καθεμία συμπεριφορά παρέχει προστασία, αλλά το μεγαλύτερο όφελος προέρχεται από τις 4 σε συνδυασμό.
Όσοι είχαν υιοθετήσει τις 4 συμπεριφορές παρουσίαζαν κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιοπάθεια κατά τα δύο τρίτα χαμηλότερο, ενώ άλλες αιτίες θανάτου ήταν 57% χαμηλότερες σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές.
Ο Thomas R. Frieden, διευθυντής του CDC, δήλωσε ότι, αν κάποιος θέλει να ζήσει περισσότερο και να αισθάνεται ευεξία, θα πρέπει να υιοθετήσει υγιεινές συμπεριφορές, να μην καπνίζει, να ασκείται τακτικά, να τρώει υγιεινά και να αποφεύγει την υπερβολική χρήση αλκοόλ.
Οι γυναίκες που ακολουθούσαν τις 4 συμπεριφορές είχαν ελαφρώς καλύτερη εικόνα από τους άνδρες. Ο κίνδυνος θνησιμότητας από όλα τα αίτια ήταν 63% χαμηλότερος, ενώ των ανδρών ήταν 62% χαμηλότερος.
Εστιάζοντας σε καθεμία συμπεριφορά χωριστά, άνθρωποι που δεν κάπνιζαν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – όχι περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες – συνδεόταν πιο ισχυρά με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ποσοστό 40 έως 50% ήδη είχε υιοθετήσει τουλάχιστον μία από τις 4 συμπεριφορές. Στόχος είναι η ενίσχυση των συγκεκριμένων συμπεριφορών, σημειώνουν οι ερευνητές.


Πηγή:iatronet

< <ΕΙΡΗΝΗ> > - ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

• Δευτέρα 29 Αυγούστου
στο Θέατρο «Αλ. Βουγιουκλάκη» - Νταμάρι Βριλησσίων

• Τρίτη 30 Αυγούστου
στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη

• Τετάρτη 31 Αυγούστου, Πέμπτη 1η & Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου
στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά

• Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου
στο Αττικό Θέατρο

Η Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΕΙΡΗΝΗ», τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στο Θέατρο «Αλ. Βουγιουκλάκη» στο Νταμάρι Βριλησσίων, την Τρίτη 30 Αυγούστου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, την Τετάρτη 31 Αυγούστου, την Πέμπτη 1η και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Αττικό Θέατρο. Η παράσταση, που άνοιξε το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο ρόλο του Τρυγαίου.

Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.
Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά…
Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό όμως αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί όπως εξομολογείται στον Ερμή, είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους, δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν το μυαλό τους στον πόλεμο, κάποιοι μάλιστα πλουτίζουν απ’ αυτόν και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της παρά μόνο για τα κέρδη τους.
Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.

Η «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη, με τη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και τη δραματουργική επεξεργασία του Πέτρου Φιλιππίδη, Γιώργου Γαλίτη και Γιώργου Λέφα, γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει, ίσως με θλίψη στο Αργολικό Θέατρο, ότι παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά και ίσως η Ειρήνη… είχε δίκιο για τη στάση που κράτησε μέσω του Αριστοφάνη!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ……………………………………………………………Κ.Χ. Μύρης
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ……… Π. Φιλιππίδης – Γ. Γαλίτης – Γ.Λέφας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ………………………………………………….... Πέτρος Φιλιππίδης
ΣΚΗΝΙΚΑ………………………………………………………..……Γιάννης Κόττης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ …………………………………………………..…Γιάννης Μετζικώφ
ΜΟΥΣΙΚΗ ………………………………………………………….…Μίνως Μάτσας
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ…………………………………………………..………Ελπίδα Νίνου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΦΩΤΙΣΜΩΝ…………………………………..........Ελευθερία Ντεκώ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ …………………………………………Άγγελος Μπούρας
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ……………………………...…Θανάσης Γιαννακόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ………………………………….…….Πένυ Μπαλή
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ……………………………..Παναγιώτης Τσεβάς



ΔΙΑΝΟΜΗ
ΤΡΥΓΑΙΟΣ………………………………………………………...Πέτρος Φιλιππίδης
Α’ ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ……………………………………..Πάνος Σταθακόπουλος
Β’ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ……..………………………………….......Γιώργος Γαλίτης
ΚΟΡΕΣ ΤΡΥΓΑΙΟΥ…………………………………… -Χρήστος Σιμαρδάνης
- Κων/νος Γιαννακόπουλος
- Άγγελος Μπούρας
- Σπύρος Παππάς
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ……………………………………………………….Ορέστης Τζιόβας
ΕΡΜΗΣ………………………………………………………... Τάκης Παπαματθαίου
ΠΟΛΕΜΟΣ…………………………..…………………… ……….. Γιώργος Γαλίτης
ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ………………...……….….. Χρήστος Σιμαρδάνης
ΤΑΡΑΧΟΣ, ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ……………………. Λευτέρης Ελευθερίου
ΙΕΡΟΚΛΗΣ………………………………………………………… Γιάννης Δεγαΐτης
ΔΡΕΠΑΝΟΥΡΓΟΣ..…………………………………………………. Σπύρος Παππάς
ΣΤΑΜΝΟΠΩΛΗΣ…………………………………………………. Σταύρος Σβήγκος
ΟΠΛΟΠΩΛΗΣ……..,…………………………………………… Δημήτρης Δεγαΐτης
ΚΡΑΝΟΠΟΙΟΣ……….…………………………………………… Τάσος Ιορδανίδης
Α’ ΠΑΙΔΑΚΙ………...…………………………………….. Κων/νος Γιαννακόπουλος
Β’ ΠΑΙΔΑΚΙ…..………………………………………………….. Άγγελος Μπούρας
ΕΙΡΗΝΗ………….……………………………………- Ίρις Παπαϊωάννου-Ντεκώ
- Υακίνθη Μετζικώφ
- Χριστίνα-Ιουστίνα Αρχοντή
ΑΓΟΡΙ……………………………………………………………. Άρης Πλασκοβίτης


ΧΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ: Κων/νος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Δημήτρης Βογιατζής, Θοδωρής Μπουζικάκος, Μανώλης Χουρδάκης, Χάρης Μαυρουδής, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάσος Ιορδανίδης, Χρήστος Συριώτης, Ορέστης Τζιόβας, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Σβήγκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης

ΑΡΙΣΤΟ ΦΑΝΗ - ΕΙΡΗΝΗ...


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν είναι παραμύθι!
Είναι μια κωμωδία του Αριστοφάνη δοσμένη όμως με παραμυθένιο τρόπο!
Με πολύχρωμα ονειρεμένα σκηνικά και κοστούμια
Με μουσική, τραγούδια και χορούς από την παράδοση
Με θαυμάσιους ηθοποιούς
Με συμμετοχή των θεατών μια που όλοι θα πάρουν μέρος στην παράσταση όταν το
Θέατρο θα μετατραπεί σε ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Εκκλησιάζουσες … σαν παραμύθι!
Είναι μια γνωριμία των παιδιών με τον Αριστοφάνη μέσα από μια διασκευή που
σέβεται απόλυτα τον ποιητή και τα παιδιά, όπως άλλωστε όλες οι παραστάσεις που έχουν την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη και των συνεργατών της.
Λίγα λόγια για το έργο

Βρισκόμαστε στο 392 π.Χ.. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και οι Αθηναίοι ακόμα να συνέλθουν από τη μεγάλη καταστροφή…
Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλοι επιθυμούν μια αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος: Ώσπου η Πραξαγόρα, μια πανέξυπνη και καπάτσα νοικοκυρά, αποφασίζει να δράσει…
Έχει συμφωνήσει με τις φίλες της να συναντηθούν στο Φανάρι του Διογένη, λίγο πριν ξημερώσει, μόλις λαλήσει και ο τρίτος πετεινός.
Η συμφωνία είναι να ντυθούν όλες με τα ρούχα των αντρών τους, να φορέσουν ψεύτικα γένια και μουστάκια και να πάνε…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο - σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Μουσική διασκευή – Σύνθεση: Γιάννης Μακρίδης
Κίνηση - Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:
Ιατροπούλου Βασιλική, Καμπούρη Βίκυ, Κοσμίδης Στέφανος, Μπάνου Φωτεινή, Νικολάου Ιωάννης, Παπαδάκου Ράνια, Περδίου Σπύρος, Πολυκανδρίτου Δέσποινα, Ρουσινού Ελένη, Τουμασάτος Γρηγόρης, Τσόγκα Κοραλία
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΣΕΡΡΕΣ
ΤΡΙΤΗ 30 ΚΙΛΚΙΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΘΕΣ/ΚΗ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΘΕΣ/ΚΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΞΑΝΘΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΙΛΛΙΠΟΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΤΡΙΤΗ 13 ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΒΕΑΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ.



Tου Χρήστου Γιανναρά

Δεν είναι μόνο τετράγωνης λογικής συμπέρασμα, είναι και «αίσθηση»: βεβαιότητα που συνάγεται από χίλιες δυο εμπειρικές αφορμές. Oτι κάτι τελειώνει. Kάτι πολύ γενικό – το διεθνές «σύστημα» ίσως, το πολιτισμικό «παράδειγμα», ο «τρόπος» της συλλογικότητας.

Eνας ιδιωτικός οίκος αξιολόγησης κρατικών οικονομιών υποβαθμίζει στις εκτιμήσεις του την οικονομία των HΠA, της υπερδύναμης. Kαι πανικοβάλλεται ο ολόκληρος ο πλανήτης, με τον πανικό να μετριέται στους δείχτες των χρηματιστηρίων, στην κατακόρυφη πτώση τους. O οίκος είναι ιδιωτικός, δηλαδή κοινωνικά ανεξέλεγκτος: Iσως να υπηρετεί συμφέροντα μαφίας, ίσως να εκφράζει την αμερόληπτη κρίση επιστημονικής και επαγγελματικής εντιμότητας, κρίση ανυπότακτη στη μεθοδική ψευδολογία των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων. Oι κυβερνήσεις είναι κοινωνικά ανεξέλεγκτες τόσο όσο και ο οίκος Standard and Poor’ s. Aυτό που έχει από καιρό τελειώσει είναι ο κοινωνικός έλεγχος και της οικονομίας και της πολιτικής – έχει τελειώσει η κοινωνία ως κάτι περισσότερο (σημαντικότερο ή και «ιερότερο») από το άθροισμα των ατόμων που την αποτελούν. H πολιτική και η οικονομία έχουν αυτονομηθεί από τις σχέσεις κοινωνίας αναγκών και στόχων, λειτουργούν με τους όρους του ιδιωτικού συμφέροντος. Για την ικανοποίηση ακόρεστων ατομοκεντρικών ορέξεων. Mε υποχείριο το άλλοτε κράτος!

Kαι η ρηχόμυαλη μάζα, αποχαυνωμένη μεθοδικά, δεκαετίες τώρα, με τον κομματισμό (τάχα πολιτικοποίηση), τον κρετινισμό του ποδοσφαίρου, τον αφιονισμό του κρατικού τζόγου, τη «διασκέδαση» της επιθεωρησιακής σαχλαμάρας, εκτονώνει τον δικό της πανικό με τη γλώσσα της αλογίας: την τυφλή βία. Kαταλαβαίνει ενστικτωδώς η μάζα ότι οι θεσμοί έκφρασης της λαϊκής ανάγκης και απαίτησης (καθολική ψήφος, κομματικό σύστημα, εκλογικές διαδικασίες) είναι πια μόνο απάτη, προσχηματικά τεχνάσματα, ψευτιά. Kαι εκτονώνει τον φιμωμένο πανικό της στην κτηνώδη βία. Kάποτε η φημισμένη βρετανική αστυνομία καυχόταν ότι είχε εξαλείψει ακόμα και τη δημόσια απρέπεια, επειδή τιμωρούσε με πρόστιμο πέντε (5) λιρών το φτύσιμο στον δρόμο! Aλλά σήμερα αποδείχνεται ανίκανη να ελέγξει τον εφιάλτη του μίσους και της καταστροφής που εξαπολύουν οι εξεγερμένοι του περιθωρίου.

Kάτι τελειώνει, είναι φανερό. Kαι στο αβέβαιο μεσοδιάστημα ως τη γένεση καινούργιου «παραδείγματος» (με τις ωδίνες τοκετού ίσως φριχτές, απροσδιόριστης διάρκειας), είναι παράλογο να επιδιώκουμε νεκρανάσταση ή «βελτίωση» θεσμών και λειτουργιών οριστικά εξαχρειωμένων. Δεν τιθασεύεται η αλογία των αφηνιασμένων συμφερόντων ή της βίας ούτε με καινούργια κόμματα και «αγανακτισμένα» κινήματα ούτε με ευφυέστερους αρχηγούς. Aν κάτι μπορεί να εξασφαλίσει ετοιμότητα κοινωνικής ανασύνταξης είναι να διασωθούν οι προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής: Nα σώσουμε τη γλώσσα, την ιστορική συνείδηση, την πολιτισμική ιδιοπροσωπία, την ανάγκη και τη χαρά των σχέσεων κοινωνίας. Mιλώ για όσους απομείναμε ελληνόφωνοι.

Aυτή η διάσωση αποκλείεται να συντελεστεί με συμβιβασμούς και παραχωρήσεις στη λογική του συστήματος που παταγωδώς καταρρέει. Σε τι θα στραφούμε, επομένως, τι μας απομένει σαν θεσμικό όχημα συλλογικής δράσης; Eσκεμμένα ή όχι, τη χαριστική βολή στη θεσμική συνοχή και στον δυναμισμό της ελληνικής κοινωνίας την έδωσαν δυο πολιτικές μεθοδεύσεις, για προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα, βεβηλώνοντας ονόματα ιερά – «Kαποδίστριας» η πρώτη, «Kαλλικράτης» η δεύτερη εγκληματική μεθόδευση: Διέλυσαν το κύτταρο της ιστορικής επιβίωσης (τρεισήμισι χιλιάδων χρόνων) του Eλληνισμού, τη μικρή αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα. Για να πετύχουν καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων της EE!! Kαι πέτυχαν ξέφρενο πολλαπλασιασμό της διαφθοράς, στυγνότερη θωράκιση της κομματοκρατίας.

Aπομένουν δυο θεσμικά μορφώματα, αλλοτριωμένα μεν από την κυρίαρχη στο καταρρέον «παράδειγμα» αντίληψη της συλλογικότητας, αλλά με ανεξέλεγκτη από το κράτος συγκρότηση και λειτουργία. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυρήνες «λαϊκής βάσης» – να αυτενεργήσουν έξω από τη λογική των θεσμών της αποτυχίας. Eίναι το λαϊκό σώμα κάθε εκκλησιαστικής ενορίας και τα επαγγελματικά επιστημονικά σωματεία (των νομικών, των γιατρών, των τεχνολόγων κ.τ.ό.). Iσως μαζί τους και το κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα, η Aκαδημία Aθηνών.

Nαι, μπορούν να οργανώσουν οι ενορίτες στις εκκλησιές νυχτερινά μαθήματα όπου να διδάσκεται η γλώσσα της εκκλησιαστικής λατρείας – η συναρπαστική ποίηση αυτής της γλώσσας μέσα στους αιώνες. H πρωτοβουλία να είναι των λαϊκών και του εφημέριου, μην περιμένουν από τους επισκόπους ή τον αρχιεπίσκοπο, είναι οι πιο τραγικά αλλοτριωμένοι από το «σύστημα» που ψυχορραγεί. Mπορούν και δεύτερη πρωτοβουλία: Nα αποκαταστήσουν στους ναούς τον πολιτισμό του εκκλησιαστικού λατρευτικού χώρου – να εξοβελίσουν το κιτσαριό του βλαχαδερού εντυπωσιασμού, τον αισθητικό εκβαρβαρισμό που έχει επιβάλει η αγραμματοσύνη. Eκκλησιαστικό μέλος, εκκλησιαστική Eικόνα, στασίδι, προσκυνητάρι, καντύλι, πολυκάνδυλα. Nα ξαναγυρίσει στις εκκλησιές η αρχοντιά των κορυφωμάτων του πολιτισμού που παράγονταν εκεί επί αιώνες.

Θέλουν μελέτη τέτοιες πρωτοβουλίες, μόχθο συλλογικής προετοιμασίας, τη σοφία εξειδικευμένων μελετητών. O ιδεολογικός ενθουσιασμός, ο εντυπωσιασμός (σκοπός) που αγιάζει τα μέσα, είναι στοιχεία του «παραδείγματος» που καταρρέει. Oμως ό,τι μπορούν να πετύχουν οι ενορίτες από μόνοι τους για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, μπορούν να το επιχειρήσουν στο πεδίο της δικής τους πρακτικής και οι γιατροί, οι νομικοί, οι τεχνολόγοι, οι οικονομολόγοι, μέσω των επιστημονικών τους συλλόγων: Oμάδες επιτελικής μελέτης των δυνατοτήτων να κοινωνικοποιηθεί το επάγγελμά τους και η άσκησή του, να αναχθούν οι σχέσεις κοινωνίας σε πρώτιστο ζητούμενο ποιότητας της ζωής. Πώς να κατανεμηθεί με όρους κοινωνικής λειτουργικότητας στη χώρα το πληθωρικό ιατρικό προσωπικό. Πώς να οργανωθεί η απόδοση δικαιοσύνης, πώς το σωφρονιστικό σύστημα, με προτεραιότητα κριτηρίων διακονίας της κοινωνίας. Ποια οργάνωση του τραπεζικού συστήματος θα ανταποκρινόταν πληρέστερα στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής νοο-τροπίας. Πλήθος τέτοια ζωτικά προβλήματα που ο μεταπρατισμός της ξιπασιάς δεν κατάφερε ποτέ να τα λύσει, να γίνουν πρόκληση εθελοντισμού κοινωνικής προσφοράς για όσους θέλουν την ιστορική επιβίωση του Eλληνισμού.

Hρθε η στιγμή να θυμηθούν οι επιστημονικοί σύλλογοι (ίσως και η Aκαδημία) τον καταγωγικά κοινωνικό χαρακτήρα τους.

<ΕΦΥΓΕ> Ο ΤΖΩΝ ΜΑΚ ΑΛΙΣ....

Ο Τζών Μακ Άλις πρώην στέλεχος των SAS και μόνιμος κάτοικος Ελλάδας πέθανε σε ηλικία 62 ετών, από καρδιακή προσβολή. Ζούσε στην Θεσσαλονίκη και προσέφερε υπηρεσίες ασφάλειας,, ενώ είχε κάνει σεμινάρια σε στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Η υγεία του είχε επιβαρυνθεί μετά την απώλεια του γιού του Πώλ, στο Αφγανιστάν, πριν από δύο χρόνια, σε ηλικία 29 ετών.
Το 1980, εκατομμύρια παρακολούθησαν από την τηλεόραση τον McAleese να εισβάλει στην πρεσβεία του Ιράν στο Kensington,στο δυτικό Λονδίνο. Επικεφαλής μιας ομάδας SAS που απελευθέρωσε μια ομάδα ομήρων που κρατούνταν όμηροι από Ιρανούς μουτζαχεντίν.

Έξι κομμάντος είχαν καταλάβει την πρεσβεία, όπου κρατούνταν 26 άνθρωποι για πέντε ημέρες και ένας ήδη είχε εκτελεστεί. Τότε η Μάργκαρετ Θάτσερ, έδωσε το πράσινο φως για την επέμβαση της SAS.

Στην επιχείρηση σκοτώθηκε ένας ακόμη όμηρος και τραυματίστηκε ένας άνδρας των SAS. Ήταν η πρώτη φορά που μία επιχείρηση των SAS μεταδιδόταν από τη τηλεόραση.

Χρόνια αργότερα, ο Πωλ, το μεγαλύτερι παιδί από τον πρώτο γάμο του McAleese, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Ήταν λοχίας και εκπαιδευμένος ελεύθερος σκοπευτής που είχε υπηρετήσει στο Ιράκ. Σκοτώθηκε στις 20 Αυγούστου 2009 σε μια έκρηξη στην επαρχία Χελμάντ, στο Αφγανιστάν.


Ο McAleese ήταν εμφανώς ταραγμένος στην κηδεία του γιου του και πίστευε ότι ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν τα στρατεύματα ήταν καλύτερα εξοπλισμένα.

Κατηγόρησε τον Γκόρντον Μπράουν, τότε πρωθυπουργό, ως «ασπόνδυλο»

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι σύμπτωμα και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Βουλιάζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Βουλιάζει η χώρα και οι διάφορες ελίτ κάθονται αμέριμνες στο ηφαίστειο που ενεργοποιείται και αμέριμνες βυζαντινολογούν.
Οι συντεχνίες ασύδοτες εκβιάζουν ακόμα και το Κοινοβούλιο.
Θα δώσω για τα Πρακτικά την ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, μια προσωπική επίθεση εναντίον μου και εναντίον του κ. Ταλιαδούρου από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ένα μήνυμα ότι όποιος δεν πειθαρχεί στις συντεχνίες, θα τις έχει απέναντί του, όπως ο Πέτρος Ευθυμίου που ως Υπουργός Παιδείας το 2001, όταν έφερε το ν. 2916, αντιμετώπισε εκβιασμούς δημοσία προς τον τότε Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη να τον απολύσει. Όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά όταν αποτολμούσαν να κάνουν κάτι εναντίον αυτής της μεγάλης συντεχνίας κινητοποιούνταν με απεργίες και στάσεις εργασίας στα δημόσια έργα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα προσπαθήσω να είναι λιγότερο συναισθηματικός ο τόνος στην τοποθέτησή μου. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι ζω αυτήν τη διελκυστίνδα επανάστασης και αντεπανάστασης στην παιδεία από όταν έφυγα δέκα χρονών από το σπίτι μου ξυπόλητος και έπρεπε να παίζω κορώνα-γράμματα τη ζωή μου, για να μπορέσω με εξετάσεις στο γυμνάσιο, με εξετάσεις στο νυκτερινό σχολείο, με εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, με δουλειά, με μόχθο.
Θέλω να με ακούσει η κυρία Υπουργός. Αν θέλει, ας έρθει μία φορά η κυρία Διαμαντοπούλου να με ακούσει. Ξέρει τα αισθήματά μου απέναντί της και ξέρει ότι οι πραγματικοί φίλοι δεν χαϊδεύουν μπροστά για να κτυπάνε με το στιλέτο πίσω. Αυτό γνωρίζει η Υπουργός, ότι είναι ειλικρινή τα αισθήματα που τρέφω.
Είναι και αυτή, όμως, σήμερα στόχος της επίθεσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Λέει, κυρία Υπουργέ, ότι συνεχίζετε τη ρουσφετολογική και παλαιοκομματική σας παράδοση. Γιατί; Διότι την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει στο αρχικό νομοσχέδιο, χωρίς να συζητηθεί στην Επιτροπή, ετέθη μία διάταξη.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Πού ετέθη, κύριε Πρόεδρε; Γιατί δεν κατετέθη ποτέ στη Βουλή αυτό που λέτε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ένας λόγος παραπάνω, κυρία Υπουργέ. Θα το ακούσετε. Κυκλοφόρησε, λοιπόν, μία διάταξη και πρέπει να αναζητήσετε, κυρία Υπουργέ και το συντάκτη εντός του Υπουργείου και τη σχέση του και το αν μπορεί κανείς από ανώτατη λειτουργική θέση να λειτουργεί ως μέλος συντεχνίας και καθηγητής ιδρύματος που έχει ανοίξει πόλεμο με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια και με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτή η διάταξη –τώρα το ακούω από την κυρία Υπουργό- τελικώς δεν κατετέθη καν.
Και ιδού! Εάν αυτό το Κοινοβούλιο, κυρίες και κύριοι, θα νομοθετεί όπως κάθε καναλάρχης, κάθε μεγαλοεκδότης, κάθε συντεχνία, κάθε οικονομικός μεγαλοπαράγοντας θα επιθυμεί, θα είμεθα οι τελευταίοι των ενόχων, γιατί η χώρα θα βουλιάξει. Ξέρετε πολύ καλά σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε ως χώρα.
Είναι η στιγμή που όσες φορές στο παρελθόν αυτό το έθνος την έζησε βρήκε τη δύναμη, πέταξε από πάνω του τα βαρίδια, αγωνίστηκε. Το 1940, κυρίες και κύριοι, είχε δικτατορία. Ήθελε το δικτάτορα; Όχι, ασφαλώς, αλλά ως ένας άνθρωπος πήγε και πολέμησε.
Τώρα γιατί δεν πολεμάει ο λαός μας; Γιατί υβρίζει τους πάντες και τα πάντα; Γιατί απαξιώνει τους θεσμούς; Δεν απαξιώνει τους φορείς. Δεν του λένε για πρόσωπα, δεν εξατομικεύουν ευθύνες προσώπων, του λένε για το πολιτικό σύστημα. Άρα, δεν χρειάζεται Κοινοβούλιο, δεν χρειάζονται θεσμοί. Έχουμε μια άλλη εκστρατεία τώρα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων.
Δεν φροντίσαμε να έχουμε κόμματα με δημοκρατική λειτουργία! Τότε δεν θα είχαμε ούτε εργατοπατέρες ούτε φοιτητοπατέρες, κυρίες και κύριοι! Φοιτητοπατέρες και εργατοπατέρες είναι αυτοί που προσκολλώνται στο άλφα ή βήτα στέλεχος, μεγάλο ή μικρό, που και εκείνο στοιχίζεται στα πορτοπαράθυρα των καναλαρχών και των εκδοτών, για να πάρει σειρά για τη λεγόμενη «ηγεσία», προκειμένου μετά να ασκήσει την ενός ανδρός αρχή!
Αυτές είναι αλήθειες! Αν κάποιος από εσάς δεν πιστεύει σ’ αυτά, τον προκαλώ να μου το πει και εγώ δεν θα πατήσω ξανά σ’ αυτήν την Αίθουσα!
Είναι κατακριτέα όλα αυτά τα μείζονα που αποσυνέθεσαν πράγματι και το εργατικό κίνημα και το φοιτητικό κίνημα, κάθε κίνημα! Μα, βέβαια, αφού εγκαταλείψαμε το έθνος, την έννοια «λαός»! Πήγαμε στους όρους «κοινωνία», «κοινωνία των πολιτών», «πολίτες εν δράσει», τάδε «Μη Κυβερνητική Οργάνωση»! Η δημοκρατία ως έννοια έπαψε να είναι ενιαία! Έγινε δημοκρατία της «καρέτα-καρέτα»! Δεν νοιάζομαι για τίποτα άλλο, παρά για το μικρόβιο του κουνουπιού του Νείλου!
Φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου, είστε όλοι νεώτεροι από εμένα και μπορώ να το πω έτσι. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Είναι μία προσπάθεια που κάνει αυτή η Κυβέρνηση να προχωρήσει, να σπάσει αυτό το απόστημα που υπάρχει στην ανώτατη εκπαίδευση! Το λάθος της είναι ότι παγιδεύεται σ’ αυτήν την κουβέντα που γίνεται επί ένα χρόνο στα σαλόνια και στα «μεγαλοεφημεριδοκαναλαρχογραφεία»!
Ποια είναι η συζήτηση που γίνεται και εδώ επί δύο μέρες; Γίνεται συζήτηση για τον Πρύτανη. Σας ερωτώ: Το πρόβλημά μας είναι ο ερασιτέχνης ηθοποιός που είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη καλούσε τους Υπουργούς να πάνε να συσκεφθούν μαζί του, όταν στη Νομική Σχολή κινδυνεύαμε να τιναχθούμε –όχι το πανεπιστήμιο, αλλά η χώρα- με τριακόσιους ισλαμιστές που ένας εξ αυτών να ήταν φανατικός, θα έκανε παρανάλωμα τη χώρα; Ε, αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημά μας;
Λέγονται πολλά περί του αυτοδιοικήτου και της ενδεχομένης αντισυνταγματικότητας. Εγώ πιστεύω ότι μετά τις διορθώσεις που έκανε η Υπουργός, δεν υπάρχει θέμα, κυρίες και κύριοι. Το θέμα δεν είναι πλέον το τυπικό θέμα συνταγματικότητας. Υπάρχει η πλειοψηφία που ορίζει πλειοψηφία και η πλειοψηφία αποφασίζει τι τελικώς εκλέγει.
Κυρία Υπουργέ, είναι άλλο θέμα αν θα δεχθείτε κάποιες βελτιώσεις. Είναι σωστό, πράγματι, αντί του ενός που θα ορίζει αυτό το Συμβούλιο –θα ορίσει έναν αντιπρόσωπο- να υπάρξει και ευρύτερη συμμετοχή. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Ακόμα και για τους φοιτητές, όσον αφορά το λάθος του ν. 1268, πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν έκανα εγώ το ν. 1268. Εγώ εκλήθην δύο μήνες μετά την ψήφισή του, να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Ήταν μία επανάσταση που εμπεριείχε μέσα της την αντεπανάσταση. Και οι αντεπαναστάσεις δεν είναι δεξιές ή αριστερές. Οι επαναστάσεις είναι επαναστάσεις. Οι αντεπαναστάσεις έρχονται με διάφορες μορφές.
Στο ν. 1268, η αντεπανάσταση ήρθε με μορφή, με προσωπείο τάχα προοδευτικό και αριστερό. Εγώ έκανα το νόμο για τα T.E.I. και μετά από εμένα, δυστυχώς, ο πρώτος Υπουργός είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου! Κανένα ενδιαφέρον για τα T.E.I.! Στη συνέχεια, δεύτερος Υπουργός ο κ. Σουφλιάς, παρομοίως και χειρότερα!
Εγώ πιστεύω ότι η κυρία Διαμαντοπούλου θα τερματίσει αυτόν τον κατήφορο. Θα καταθέσω στα Πρακτικά, κυρία Υπουργέ, το εξής: Υπάρχουν Τμήματα των T.E.I. που ιδρύθηκαν το 1983, το 1984, το 1985, το 1986 που έφυγα από το Υπουργείο. Αυτά τα Τμήματα άρχισαν να γίνονται στα πανεπιστήμια έπειτα από δέκα και δεκαπέντε χρόνια, όπως το Τμήμα Ρομποτικής, τα Τμήματα Ψηφιακής Τεχνολογίας ή τα Τμήματα Πληροφορικής.
Στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ της Αθήνας ο τελευταίος που μπήκε πέρσι -δείτε το στα στοιχεία σας- είχε μεγαλύτερο βαθμό από εκείνον που μπήκε πρώτος στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Κρήτης.
Η Πάτρα έχει από το ’85 -όταν ούτε για πράσινες ενέργειες ούτε για πράσινα άλογα μιλούσαν στην Ελλάδα- τμήμα για τα φωτοβολταϊκά και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ιδού, ο Πρόεδρος κ. Πετσάλνικος, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έδωσαν, σφυροκοπούμενοι κι αυτοί από τις συντεχνίες, τη μάχη τους για τα ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ, φίλες και φίλοι, λόγω της φύσεώς τους έχουν ευελιξία, έχουν δυνατότητα να απορροφήσουν έγκαιρα και καινοτομίες, νέες ιδέες, επαναστατικές αλλαγές σήμερα στην τεχνολογία και δυστυχώς δεν είναι στα σαλόνια οι άνθρωποι αυτοί. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να πάρει έναν πίνακα, για το πόσοι είναι οι καθηγητές πανεπιστημίων, κυρίως αυτοί οι ελάχιστοι, διότι πλείστοι και στα πανεπιστήμια κοπιάζουν. Αυτοί που γυρίζουν μέσα στα πόδια μας και ζητούν θέσεις σε οργανισμούς, σε συμβούλια, σε επιτροπές είναι αυτοί που καθοδηγούν ένα χρόνο τώρα μία συζήτηση που γίνεται πέρα από την ουσία των πραγμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά το ειδικό επιστημονικό περιοδικό για τον τομέα των φωτοβολταϊκών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, μόνο το τμήμα αυτό της Πάτρας κάνει θερινά τμήματα όπου έρχονται κι από τον αραβικό κόσμο κι από την Ευρώπη και στο Υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνονται τα προγράμματα αυτά, παρόλο που η δαπάνη καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Απόστολος Κακλαμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρία Υπουργέ, ο νόμος σας είναι τομή αρκεί να προχωρήσει με τόλμη και με τη συναίνεση αυτών που καταδυναστεύονται μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα στα ΤΕΙ, της φτωχολογιάς, του κοσμάκη. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι έπρεπε να πάρω και το δώρο των Χριστουγέννων για να κάνω την εγγραφή μου στο πανεπιστήμιο, ότι έπρεπε να πληρώνω κάθε φορά που έδινα ένα μάθημα και τα κωλόκουρα του καθηγητή. Κανόνες χρειάζονται. Είπατε κι εσείς εδώ, γιατί να μην πληρώνει το παιδί σας και το δικό μου επίσης; Όμως για το παιδί του άνεργου –άκουσα τον κύριο Τζίμα από τη Δράμα- για το παιδί αυτού που αποδεδειγμένα δεν έχει εισοδήματα πώς θα γίνει;
Θέλετε να πάθουμε αυτό που έπαθαν οι Άγγλοι; Μηδενική κοινωνική κινητικότητα. Σάπισαν τα ανώτερα κοινωνική κλιμάκια, καμμία ανανέωση. Εσείς εδώ είστε οι πλείστοι από χωριά, δεν είστε από τζάκια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Εγώ είμαι…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μόνο ο φίλος Κώστας που είχε παππού Ευρωβουλευτή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Κακλαμάνη, παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τελειώνω κύριε Πρόεδρε.
Τα ιδρύματα είναι ανώτατης εκπαίδευσης, άρα είναι ισότιμα. Ό,τι τα διαφοροποιεί δημιουργεί προστριβές και προβλήματα. Αυτή είναι η γνώμη μου, στο άρθρο 1 είναι ισότιμα.
Δεύτερον, αυτή η διαφοροποίηση που κάνετε με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 δεν έχει καμία θέση και πρέπει να φύγει.
Τέλος, αφού δείτε αυτά τα στοιχεία που σας έδωσα και αυτά που θα προσθέσω για τα Πρακτικά, πιστεύω ότι πρέπει να καταλήξετε ότι με ελεγμένες διαδικασίες πρέπει και τα ΤΕΙ να έχουν δυνατότητες τρίτου κύκλου σπουδών. Δεν είναι δυνατόν Τμήμα του Πανεπιστημίου του Ιονίου, όπως κατατέθηκε στα Πρακτικά της Επιτροπής, με 37 όλες και όλες δημοσιεύσεις μελών του να έχει εκδώσει 98 διδακτορικά!
Είναι πανεπιστήμια που αξίζουν τη στήριξή μας, είναι ΤΕΙ που αξίζουν τη στήριξή μας και είναι πανεπιστήμια και ΤΕΙ –ιδίως τμήματά τους- που πρέπει να καταργηθούν, κυρία Υπουργέ! Εγώ θα είμαι δίπλα σας.
Γι’ αυτό μη λέτε για συντμήσεις και καταργήσεις μόνο ιδρυμάτων και σχολών! Πρέπει να βάλετε «και τμημάτων». Δεν το λέει το νομοσχέδιο. Δείτε το, σας παρακαλώ! Διότι υπάρχουν τμήματα που τα «έσπειρε» ο «άλφα» πολιτευτής.
Διάκριση μεταξύ πολιτικού και πολιτευτή: Ο πολιτευτής νοιάζεται για τις επόμενες εκλογές, ενώ ο πολιτικός για τις επόμενες γενιές. Να το λέτε αυτό σε όσους απαξιώνουν, σε όσους έχουν δώσει μια ολόκληρη ζωή για την πρόοδο αυτού του τόπου.
Αυτά, λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπιστούν, κυρία Υπουργέ.
Όσον αφορά το άσυλο, μην παγιδεύεστε από τη Νέα Δημοκρατία!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Κακλαμάνη, ολοκληρώστε!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
Ποιος θα μπει μέσα στο πανεπιστήμιο, αν κάποιος που θα υβρίζεται από κάποιον καλέσει την Αστυνομία; Αυτό θεωρείται αδίκημα. Πρέπει να πάει η Αστυνομία. Χρειάζονται κανόνες εσωτερικοί.
Επίσης, μην πετάμε στην άκρη τους νέους! Να βρούμε τρόπο. Στο νόμο για τα ΤΕΙ το 100% εγώ το περιόρισα στο 30%. Βάλτε το, όπως το είπε ο νόμος Γιανννάκου, με συμμετοχή σε ενιαίο ψηφοδέλτιο του καθενός, ώστε να υπάρξει φοιτητικό κίνημα μακριά από Κόμματα, αλλά με νέους που θα έχουν ιδεολογική και πολιτική συμμετοχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Όχι πρόβατα που θα τα πάμε από εδώ ή από εκεί!
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ...ΨΩΜΑΚΙ....

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
1) Αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 60% ή και 65% για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ η προκαταβολή φόρου (για την επόμενη χρήση) έχει ήδη αυξηθεί στο 80%.
2) Νέα περικοπή ή και κατάργηση στα υπολείμματα των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις μειώσεις του Μνημονίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 500 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ ως Δώρο Πάσχα και επίδομα θερινής αδείας. Υπάρχει η σκέψη να μειωθεί στο μισό (δηλαδή στα 250 ευρώ) το Δώρο των Χριστουγέννων ή ακόμη και να καταργηθεί, όπως συνέβη στην Ιταλία.
3) Περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που ήδη έχει κουτσουρευτεί κατά 40% προκειμένου να ωραιοποιηθούν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού.
4) Νέα αύξηση φόρων στα κινητά, στα καρτοκινητά αλλά και τα ασφάλιστρα, όπως είχε αποφασισθεί και το 2008.
5) Οριζόντιες μειώσεις, που θα ισχύσουν το 2012 στην «προσωπική διαφορά» των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το προσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν εκτός από το μισθό του κλιμακίου τους τα βασικά επιδόματα (θέσης, μόρφωσης κ.λπ.) ενώ τα υπόλοιπα ειδικά επιδόματα που παίρνουν θα θεωρηθούν «προσωπική διαφορά». Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η οριζόντια μείωση της «προσωπικής διαφοράς», με έναρξη τον Ιανουάριο του 2012.
6) Για το 2012 προγραμματίζεται η αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, μετά μάλιστα το χάος που προκλήθηκε με την αύξηση των φόρων από 13% σε 23% για την εστίαση. Το βασικό σενάριο των αλλαγών, που θα τεθεί στο πλαίσιο της φορολογικής αναμόρφωσης, προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15%-18% για όλα τα προϊόντα. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 10% και από 23% σε 20%, με παράλληλη όμως μετάταξη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών από το μεσαίο συντελεστή στον υψηλό.
7) Απολύσεις-εξπρές στο Δημόσιο, στους υπό κατάργηση φορείς. Η Τρόικα σε αυτό το σημείο θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει και θα πιέσει για το άμεσο κλείσιμο κρατικών υπηρεσιών και την απόλυση μέσω της εφεδρείας χιλιάδων εργαζομένων.
8) Περικοπή φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους.
9) Κατάργηση του αφορολογήτου ορίων των 8.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.
10) Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τα «επαγγελματικά τεκμήρια» βάσει των οποίων θα προσδιορίζει τα εισοδήματα 800.000 μικρομεσαίων. Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια θα καθορίζονται από την επιφάνεια και την αντικειμενική αξία της επαγγελματικής έδρας, τις ελάχιστες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, τα χρόνια άσκησης επαγγέλματος και την κερδοφορία του κλάδου. Οι ελεγκτικές αρχές θα συγκρίνουν τα ποσά των δηλωθέντων εισοδημάτων και των αντικειμενικών κριτηρίων και θα φορολογούν με βάση το υψηλότερο ποσό αφού πρώτα συνυπολογίσουν τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων (Ι.Χ., κατοικίες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ....

Πριν από λίγο, βρέθηκε νεκρός ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, Παναγιώτης Νίκας, από τον οδηγό του, στο σπίτι του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής υπέστη αλλεργικό σοκ και ανακοπή καρδιάς. Ωστόσο, αναμένεται η εξέταση του ιατροδικαστή.
Ο εκλιπών διετέλεσε Διοικητής Π.Υ. Χαλκίδας, διοικητής Π.Δ.Π.Υ. Στερεάς Ελλάδας και προσφάτως Διοικητής ΠΔ.Π.Υ. Αττικής.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΓΙΑ Λ.ΚΥΡΚΟ....

«Ο θάνατος του Λεωνίδα Κύρκου κάνει φτωχότερο το δημόσιο βίο στη χώρα μας. Ο Λεωνίδας Κύρκος έφυγε από τη ζωή, αφήνει όμως πίσω του και σε όλους μας μια σπουδαία παρακαταθήκη.

Είναι η παρακαταθήκη της βαθιάς πίστης και των σκληρών αγώνων του για τη Δημοκρατία αλλά και της σταθερής προσήλωσής του στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας.

Ο Λεωνίδας Κύρκος, ανεξάρτητα από κομματικά μεγέθη, υπήρξε μια φωνή που την άκουγε με προσοχή όλη η Ελλάδα. Το μήνυμά του, ένα μήνυμα Δημοκρατίας, ανθρωπιάς και αριστερής ευαισθησίας επηρέασε όλη την ελληνική κοινωνία.

Θα θυμόμαστε πάντα το Λεωνίδα Κύρκο για τους αγώνες του, για τις ιδέες του, για την παρρησία του, για την πολιτική του ευγένεια και την προσωπική του ανιδιοτέλεια.

Αποχαιρετάμε το Λεωνίδα Κύρκο μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ας κρατήσουμε το παράδειγμα και τη διαδρομή του ζωντανά στις μνήμες μας και ας είμαστε βέβαιοι ότι σ’ αυτό το παράδειγμα και σ’ αυτήν τη διαδρομή μπορούμε να βρούμε στοιχεία που θα μας βοηθήσουν».


Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΠΕΘΑΝΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ....

Ο 72χρονος Τζον Χάουαρντ Ντέιβις, που εξελίχθηκε από ένα αγγελικό παιδί-θαύμα του κινηματογράφου σ' έναν αξιόλογο παραγωγό της βρετανικής τηλεόρασης, πέθανε τη Δευτέρα, στο σπίτι του, στο Μπλιούμπερι της νότιας Αγγλίας, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Έπασχε από καρκίνο.
Ο Ντέιβις έμεινε στη μνήμη των κινηματογραφόφιλων από την ερμηνεία του στο ρόλο του Όλιβερ Τουίστ (φωτ.), στην ομώνυνη ταινία του κορυφαίου σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιν, βασισμένη στο περίφημο μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς και γυρισμένη το 1948, όταν, δηλαδή, ο Τζον Χάουαρντ Ντέιβις ήταν εννιά χρόνων.
Ο Ντέιβις έκανε σ' αυτή την ταινία την πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του και ήταν καταπληκτικός, διότι ο ευφυής σκηνοθέτης δεν τον άφησε να μιλήσει πολύ, δίνοντας έμφαση κυρίως στις εκφράσεις του προσώπου του.
Αργότερα στράφηκε στην παραγωγή και στη σκηνοθεσία κωμωδιών, συμπεριλαμβανομένων του "Ιπτάμενου Τσίρκου των Μόντι Πάιθον'ς", αλλά και του "Mr. Bean".
Γεννημένος το 1939, γιος των συγγραφέων Τζακ και Ντόροθι Ντέιβις, ο νεαρός ηθοποιός, μετά τον "Όλιβερ Τουίστ", ερμήνευσε ρόλους σε ταινίες όπως "The Rocking Horse Winner" (1949), "Tom Brown's Schooldays" (1951) και "The Magic Box" (1951).
Ως ενήλικας πλέον, πέρασε πίσω από την κάμερα, στο ρόλο του παραγωγού και του σκηνοθέτη, κυρίως στο BBC, όπου η δουλειά του περιλάμβανε κάποιες από τις κλασικές βρετανικές κωμωδίες των δεκαετιών του '70 και του '80. Επίσης, ο Χάουαρντ υπήρξε επικεφαλής του τμήματος κωμωδιών του BBC, από το 1977 ως το 1982.

Πηγή: latimes.com, anatolikos.net

ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΘΕΟΤΗΤΩΝ!!! ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ....

Ένα σημαντικό ελληνιστικό και ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών, δίπλα από το δρόμο προς το χωριό Λύμπια, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο αρχαίο Ιδάλιο της Κύπρου, μεταξύ Λευκωσίας και Λάρνακας.
Το συγκρότημα των λουτρών είναι μοναδικό, επειδή χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο, πιθανόν στον 3ο αιώνα π.Χ., και συνεχίστηκε η χρήση του μέχρι και τη ρωμαική περίοδο, συγκεκριμένα μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ανασκάφηκε λαξευμένο κανάλι, που περιείχε μεγάλο αριθμό πήλινων αγωγών. Η μεγάλη δεξαμενή σώζει τρία διαδοχικά στρώματα υδραυλικού κονιάματος, το καθένα από διαφορετική περίοδο.
Στο λάξευμα με τους πήλινους αγωγούς, που μετέφεραν νερό στις εγκαταστάσεις, αλλά και σε γειτονικές τομές, βρέθηκε μεγάλος αριθμός θραυσμάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα και πήλινα ειδώλια.
Η ανασκαφή έγινε από το "Lycoming College", υπό τη διεύθυνση της δρα Πάμελα Γκάμπερ.
Εκτός από το σύμπλεγμα του λουτρού, η αποστολή, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, διερεύνησε ναό, γνωστό ως "Ναό των Δύο Θεοτήτων", που είναι αφιερωμένος σε δύο θεότητες, οι οποίες αναπαριστώνται με δύο όρθιους λίθους. Μέσα στο ναό βρέθηκε αριθμός βωμών και λάκκοι ιεροτελεστιών, που περιείχαν στάχτη, ενώ φέτος αποκαλύφθηκε και σειρά από εντυπωσιακά λαξευτά κανάλια, που είχαν διανοιχτεί για να μεταφέρουν νερό και να το κατευθύνουν μέσα σ' ένα είδος σπηλαίου λαξευμένου στο φυσικό βράχο, κάτω από το κτίριο του ναού.
Μοναδικό του είδους του
Το ιερό των δύο θεοτήτων στο Ιδάλιο είναι μοναδικό στην Κύπρο. Οι βωμοί του και οι άλλες του θρησκευτικές εγκαταστάσεις διατηρούνται στη θέση τους και ήταν σε χρήση περίπου από το 1050 π.Χ. μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο (1ο αι. μ.Χ.).
Είναι φανερό, επισημαίνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ότι ο χώρος αυτός διατήρησε τον ιερό του χαρακτήρα για πολύ καιρό αφού βρέθηκαν αρχαιότητες ευλαβικά θαμμένες μέσα στις μεσαιωνικές σωρούς από πλίνθους, οι οποίες σκέπαζαν το αρχαίο ιερό. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο χώρος έμεινε άθικτος μέχρι τις ανασκαφές του 1998.
Οι εγκαταστάσεις αυτές σχετίζονται με τα λαξεύματα του φυσικού βράχου του 8ου αι. π.Χ., ο οποίος βρίσκεται στον ναό της Μεγάλης Θεάς, στην ακρόπολη της αρχαίας Αμαθούντας. Είναι φανερό ότι στην Κύπρο υπήρχε μια σύνδεση της λατρείας της Μεγάλης Θεάς, η οποία στη συνέχεια έγινε γνωστή στους Έλληνες ως Αφροδίτη, με το νερό που κυλά μέσα στα βάθη της γης.
Η τρίτη υπό διερεύνηση περιοχή ήταν το Τέμενος του Άδωνη, στην Ανατολική Ακρόπολη, στη θέση Μούττη του Αρβίλη. Στο χώρο αυτό η ομάδα από το "Lycoming College" διαπίστωσε ότι τα κτίρια που ανασκάφηκαν κατά τις προηγούμενες περιόδους, μεταξύ των οποίων κι αυτό στο οποίο βρέθηκε το 2010 σύνολο συμποσίου, ανάγονται στην κυπρογεωμετρική περίοδο, πιθανόν στον 9ο αι. π.Χ. Αυτό αποδεικνύει ότι τουλάχιστον δύο εκ των έξι ναών και ιερών στο αρχαίο Ιδάλιο ήταν σε χρήση για πάνω από 1.000 χρόνια. Το αρχαιότερο δάπεδο είχε κατασκευαστεί πάνω στον ίδιο το φυσικό βράχο.

Πηγή: agelioforos.gr

ΠΡΕΣΠΕΣ 2011....

Ταξίδι στις Πρέσπες με οικοδεσπότη το ομώνυμο Φεστιβάλ και με βλέμμα καρφωμένο πίσω από τον φακό του Zougla Radio. Η γιορτή της λίμνης με τη συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου στη Μικρή Πρέσπα θα μεταδοθεί ζωντανά με δορυφορική σύνδεση από το Zougla Radio το Σάββατο 27 Αυγούστου, στις 20:00 ακριβώς.
Μία τρίωρη μετάδοση από την ξεχασμένη για πολλούς, άγνωστη στους περισσότερους, λατρεμένη ωστόσο από τους γνώστες Δυτική Μακεδονία. Μία ημέρα πριν, την Παρασκευή, η κάμερα του Zougla Radio θα βρεθεί στη Φλώρινα, όπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Πρέσπεια 2011» θα καταγράψει την εκδήλωση «Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη», αναφορά στους δύο Έλληνες οι οποίοι αποτύπωσαν, ο ένας στο πεζό και ο άλλος στον στίχο, το βασανιστικό οδοιπορικό αυτής της χώρας.
Ζητήσαμε από τον Γιώργο Λιάνη, τον δημοσιογράφο κατ’ αρχάς και στη συνέχεια πολιτικό αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση ψυχή, μία από τις ψυχές του Φεστιβάλ να καταθέσει το δικό του σχόλιο. Γιατί στους δύσκολους καιρούς πρέπει να δείξεις πως αντέχεις αλλά και πως παρέα με αποφασισμένους ανθρώπους είσαι σε θέση να προκαλέσεις και τους άλλους, ώστε να αντέξουν.
Τι μπορεί να σημαίνουν οι λέξεις φεστιβάλ, εκδηλώσεις, κουλτούρα, μουσική, αισθητική στις μέρες της οικονομικής κατάπτωσης; Μπορεί και να σημαίνουν πολλά. Πολλά περισσότερα από όσα σήμαιναν πριν, στους καιρούς της αφθονίας.
Ακούστε όσα δήλωσε στη zougla.gr ο Γιώργος Λιάνης:
Πρωταγωνιστής των εκδηλώσεων για φέτος ο Σταμάτης Κραουνάκης. Οικοδεσπότης, μάστορας και ενορχηστρωτής. Μπορεί και να έχει την ευκαιρία να αλλάξει πέντε κουβέντες με την «Κυρά της Λίμνης» εκεί στον Άγιο Αχίλλειο.
«Πρέσπεια 2011» σε καιρούς ύφεσης
Κάτι σημαντικό θα αλλάξει στις φετινές «Πρέσπες». Κάποτε ήμασταν ένα από τα τρία καλύτερα φεστιβάλ της χώρας. Θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε. Κάποτε θεωρούμασταν ένα από τα πιο ακριβά περιφερειακά φεστιβάλ της χώρας.
Φέτος θα αποδείξουμε ότι με τον μικρότερο προϋπολογισμό από όλους και με τα άκρως απαραίτητα θα συνεχίσουμε το ταξίδι των εκδηλώσεων μέσα στον χρόνο.
Στο πείσμα των δύσκολων καιρών, ξέροντας πως οι εκδηλώσεις αυτές αγαπιούνται παθιασμένα από τους Έλληνες θα συνεχίσουμε, γιατί ξέρουμε πόσο έχουν συντελέσει οι «Πρέσπες» στην αναγνώριση, για αιώνες, της πιο αδικημένης περιοχής της χώρας.
Οι φετινές «Πρέσπες», ενώ είναι οι πιο λιτές και οι πιο φτωχές στην ιστορία τους, θα παραμείνουν σπουδαίες. Χρειάστηκε για αυτό σπουδαίοι Έλληνες διανοούμενοι, ποιητές, λογοτέχνες, καθηγητές, να μοιράσουν το δικό τους αντίδωρο από το περίσσεμα της ψυχής τους. Δεν γράφω πουθενά τη λέξη «δωρεάν», γιατί θα τους προσέβαλα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μεγάλοι καλλιτέχνες, τιμώντας τον θεσμό, θέλησαν να έρθουν φέτος χωρίς χρήματα.
Κανένας δεν παραγνωρίζει την τραγική συγκυρία που βιώνει η χώρα. Αλίμονο. Όλοι ακούμε τις φωνές από το ναυάγιο. Αλλά σε τέτοια μεγάλα ναυάγια χρειάζονται ανάλογα μεγάλα μεγέθη. Και οι Πρέσπες, οι λίμνες, η πανίδα και η χλωρίδα τους είναι υπερφυσικά μεγέθη. Λίμνες αρχετυπικές, με τεράστια ιστορία που χάνεται στους αιώνες… Με πανίδα και χλωρίδα που δεν έχει όμοιές της η Ευρώπη. Επίγειος παράδεισος κατά την Ουνέσκο. Οι Πρέσπες λοιπόν, θωρακισμένες μέσα στη μαγεία τους, κρατούν το μυστικό, και το έχουμε ζήσει αυτό εμείς εδώ στη Φλώρινα, να ξεπερνούν τα δύσκολα.
Το φετινό πρόγραμμα
Λίγοι οι καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν: ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Κώστας Καζάκος, ο Κώστας Τσιάνος, ο Γιώργος Χρονάς, η Κοραλία Καράντη, η Σοφία Σπυράτου, ο για πρώτη φορά ερχόμενος στα μέρη μας ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, αλλά κυρίως ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, που είναι αυτός που είπε: «η Φλώρινα και οι Πρέσπες δικαιούνται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα να έρχονται εδώ οι καλλιτέχνες δωρεάν. Γιατί στα δύσκολα χρόνια για τους καλλιτέχνες, ποτέ δεν μας ξεχάσατε. Και γιατί εδώ το μέρος πυροβολάει Ελλάδα. Πυροβολάει Βυζάντιο. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».
«Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη»
• Ένα κορυφαίο πνευματικό γεγονός θα γίνει στις 26 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στο υπέροχο μακεδονίτικο αρχοντικό του Εξάρχου. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θα είναι η γέφυρα που θα ενώσει τα δύο μαγικά πρόσωπα της λογοτεχνίας και της ποίησης…
• Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ίσως ένας από τους λίγους που ο τίτλος «αδιάφθορος» θα του έπεφτε λίγος, έρχεται για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ και θα διαβάσει αποσπάσματα από το εξαίσιο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, «Μαρία Νεφέλη».
• Ο Κώστας Καζάκος, μυημένος στη μαγεία των «Πρεσπών», θα κοσμήσει την εκδήλωση της Φλώρινας, διαβάζοντας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
• Ο Κώστας Τσιάνος θα διαβάσει κι αυτός το αριστούργημα του περιούσιου Σκιαθίτη λογοτέχνη «Όνειρο στο Κύμα». Συλλεκτικές στιγμές για την ιστορία της σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα.
• Ο Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει τα τελευταία σπουδαία ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη «Δυτικά της Λύπης», «Τα Ελεγεία της Οξώπορτας» και το «Εκ του πλησίον».
• Ο Σπύρος Παπαδόπουλος δημιουργός της κορυφαίας ψυχαγωγικής εκπομπής της ΕΡΤ «Στην Υγειά μας» φυλάει την έκπληξή του για να την καταθέσει ερχόμενος πρώτη φορά στο Φεστιβάλ μας. Όμως, αυτή η όμορφη βραδιά θα έχει και άρωμα Φλώρινας. Αριστούχοι απόφοιτοι του Ωδείου μας θα παίξουν στα ιντερμέδια και η χορωδία μας θα ψάλλει τραγούδια του εθνικού ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Σηματωρός και κήρυκας στην έναρξη της εκδήλωσης θα είναι ένας δικός μας, από τον Πολυπόταμο. Ο Παντελής Στόικος. Ο καλύτερος χάλκινος της Ελλάδας σήμερα. Ο νεαρός που έχει συνδυάσει τον άραχνο ήχο των ντόπιων τραγουδιών του χωριού του με ευρωπαϊκές και αμερικανικές ώριμες και χωνεμένες μέσα του επιρροές.
Η όλη βραδιά θα είναι δεμένη, όπως πάντα, υπό την σκηνοθετική επίβλεψη της Σοφίας Σπυράτου, που τόσο αγάπη τρέφει για τον τόπο μας και ήταν κορυφαία στον χορό αυτών που ήθελαν να ‘ρθουν μόνο και μόνο για να ‘χει συνέχεια ο θεσμός.
Έτσι λοιπόν, κι ενώ οι φετινές σκέψεις ήταν ακόμα και να μην γίνουν οι «Πρέσπες», βλέποντας και το τοπίο στην Ελλάδα, όπου όλες οι πνευματικές κορυφαίες εκδηλώσεις συνεχίστηκαν, πήραμε την απόφαση κι εμείς με ελάχιστα χρήματα, κυρίως για τα έξοδα των μουσικών, της μετακίνησης, της διανυκτέρευσης και του φαγητού, να κάνουμε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. Ο προϋπολογισμός είναι ο μικρότερος στην ιστορία του θεσμού.
Τα έξοδα επίσης τα μικρότερα στην ιστορία του θεσμού. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να δώσουμε για πρώτη φορά περισσότερες υποτροφίες. Και αν περισσέψουν άλλα χρήματα, για κάποιο κοινωφελή σκοπό.
Οι Φλωρινιώτες έχουν μπέσα και φιλότιμο. Δεν θέλουν σπατάλες και θα ικανοποιηθούν που δεν θα γίνουν. Αλλά θα ικανοποιηθούν πολύ περισσότερο γιατί ο θεσμός θα διατηρήσει τη λαμπρότητα, το κύρος και τη συνέχειά του.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης στον Άγιο Αχίλλειο.
Το Σάββατο 27 Αυγούστου ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο «αγανακτισμένος», έρχεται στις Πρέσπες και για πρώτη φορά στον Άγιο Αχίλλειο σαν παλιός ερωτευμένος. Και αυτός έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο να γίνει η γιορτή στο νησάκι. Θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εκείνο που συνεπήρε τον χειμώνα Αθηναίους και Αθηναίες... Μαζί με τέσσερις μουσικούς και δύο-τρία στελέχη από τη «Σπείρα Σπείρα» που τον συνόδευαν στις εξαίρετες παραστάσεις.
Ο Κραουνάκης μάς έλεγε: «Αλίμονο αν σκεφτόσασταν να μην κάνετε εδώ πάνω αυτή τη μαγική βραδιά που κάνετε πάντα. Θα 'πρεπε οι άνθρωποι να σας πάρουν με τις πέτρες και οι πελεκάνοι με τις κουτσουλιές. Δεν έχετε ανάγκη από χρήματα. Η Πρέσπα είναι μάγισσα. Και μεταμορφώνει το τίποτα σε πανάκριβο κόσμημα. Σε σπάνιο διαμάντι».
Λοιπόν μ’ αυτά και μ’ αυτά πήραμε την απόφαση να κάνουμε τις φετινές «Πρέσπες». Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες, όπως πάντα, θα έρθουν στην προσκυνηματική Πρέσπα. Και πιστεύουμε ότι και αυτοί και οι Φλωρινιώτες θα ικανοποιηθούν απόλυτα.
Η θεόθεν βυζαντινή Πρέσπα και η αιωνιότητά της δεν μπορεί να την καταντήσει ποτέ μεσοπρόθεσμη. Η Πρέσπα δεν έχει ανάγκη την Εσπερία. Λογοδοτεί μόνο στην Ιστορία και στους Έλληνες.
Η ανταπόκριση στις φετινές μας εκδηλώσεις είναι, όπως πάντα, μεγάλη, αν κρίνουμε από τις προτάσεις που μας έγιναν και φέτος κι αν κρίνουμε από το πόσοι μα πόσοι καλλιτέχνες θέλανε να έρθουν εδώ πάνω χωρίς χρήματα! Τουλάχιστον για λίγους από αυτούς αξίζει να μνημονεύσω τα ονόματά τους. Διονύσης Σαββόπουλος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Μετζικώφ, του οποίου την υπέροχη έκθεση θα τη φέρουμε αργότερα στο μουσείο μας, και πολλοί άλλοι.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ....

Δεκαπέντε βασικές αλλαγές φέρνει στα ΑΕΙ ο νέοςνόμος-πλαίσιο που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή από ευρύτατηπλειοψηφία βουλευτών. Η συναίνεση επιτεύχθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνίατου πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά καιτην αποδοχή από μέρους της κυβέρνησης δύο εκ των τριών προϋποθέσεων που έθετε ηΝΔ. Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρουν την Πέμπτη Τα Νέα, οι 15 βασικές αλλαγές είναι οι εξής:
1. Τα πανεπιστήμια αποκτούν διοικητική δυαρχία. Ενα 15μελές Συμβούλιο με οκτώεσωτερικά μέλη, έξι εξωτερικά και έναν εκπρόσωπο φοιτητών θα είναι αρμόδιο γιαδιοικητικά θέματα και ανάπτυξη, ενώ η Σύγκλητος θα έχει ακαδημαϊκέςαρμοδιότητες
2. Ο πρύτανης επιλέγεται βάσει διεθνούς προκήρυξης ενδιαφέροντος και μπορεί ναπροέρχεται από χώρο εκτός του πανεπιστημίου που θα διοικεί. Το Συμβούλιο θαπροκρίνει 2 ή 3 υποψηφιότητες και στη συνέχεια οι καθηγητές του ιδρύματος θαψηφίζουν για την ανάδειξη του ενός. Δεν ψηφίζουν διοικητικοί υπάλληλοι καιφοιτητές. Η θητεία του θα είναι πενταετής χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.
3. Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνταιεντός των χώρων τους εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.
4. Οι καθηγητές θα αξιολογούνται κάθε πενταετία καιπροβλέπονται επιβραβεύσεις για θετικές και κυρώσεις σε περίπτωση αρνητικήςαξιολόγησης.
5. Οι πανεπιστημιακοί εντάσσονται σε τρεις βαθμίδες: καθηγητές, αναπληρωτές καιεπίκουροι. Μπορούν να καλούνται ως επισκέπτες καθηγητές και καταξιωμένοιΈλληνες ή αλλοδαποί επιστήμονες
6. Προβλέπεται δυνατότητα σύντομων σπουδών τριετούς διάρκειας που θα οδηγούν σεκανονικό πτυχίο, για όσα ιδρύματα το αποφασίσουν.
7. Ιδρύονται σχολές μεταπτυχιακών σπουδών και σχολές διά βίουμάθησης.
8. Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές. Θα χάνουν τη φοιτητικήιδιότητα αν ξεπεράσουν τέσσερα εξάμηνα σπουδών περισσότερα από τον κανονικόχρόνο. Δίνεται δυνατότητα μερικής φοίτησης σε εργαζόμενους φοιτητές.Θεσπίζονται φοιτητικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.
9. Οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινούνται εσωτερικά σε διαφορετικά τμήματα,μεταφέροντας πιστωτικές μονάδες, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα Erasmus για τιςμετακινήσεις στο εξωτερικό.
10. Η περιουσία και τα κληροδοτήματα των ιδρυμάτων θα αξιοποιούνται για τηναύξηση των εσόδων τους από οργανισμούς που θα ιδρυθούν.
11. Μέρος της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων συνδέεται με την αξιολόγησήτους. Προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση βάσει δεικτών ποιότητας.
12. Μπορούν να συγχωνεύονται, κατατέμνονται και καταργούνται ΑΕΙ, όταν υπάρχειδυσανάλογα μικρός ή μεγάλος αριθμός φοιτητών και όταν η λειτουργία τους δενδικαιολογείται επιστημονικά.
13. Μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα ελληνικών ΑΕΙ σε άλλες χώρες.
14. Μπορούν να οργανώνονται μαθήματα στην αγγλική και σεάλλες γλώσσες. Η διδασκαλία ξένης γλώσσας καθίσταται υποχρεωτική για τη λήψηπτυχίου.
15. Προβλέπεται λειτουργία επώνυμων εδρών για χορηγούς και ευεργέτες τωνπανεπιστημίων.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ


ΚΟΥΚΛΟ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ....

Εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος κατοικιών του Μουαμάρ Καντάφι στην περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη δηλώνει ο Λιασίρ Ριμπέιρο, πλαστικός χειρουργός από τη Βραζιλία, ο οποίος είχε την τύχη να επισκεφθεί το κρησφύγετο του Λίβυου ηγέτη πριν από την επίθεση των αντικαθεστωτικών, προκειμένου να τον εξετάσει.
«Πίστεψα ότι επρόκειτο για τη σύζυγό του, αλλά, όταν φθάσαμε στον προορισμό μας, κατάλαβα ότι ήταν ο Καντάφι. Η είσοδος στο καταφύγιο ήταν μυστική και με άφησαν να περιμένω σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί με δέχθηκε ο Καντάφι. Του είπα ότι ήταν πολύ σκοτεινά για να τον εξετάσω και μεταφερθήκαμε σε ένα πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο οδοντιατρείο» σημείωσε.
Παράλληλα, ο πλαστικός χειρουργός αποκαλύπτει πως στο καταφύγιο υπήρχε ένα γυμναστήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και δύο αίθουσες χειρουργείων με γερμανικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας.
«Ήταν απίστευτο! Δεν πίστευα ότι θα δω κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Ριμπέιρο, ο οποίος χειρούργησε έναν χρόνο μετά τον Καντάφι.
Ο γιατρός διευκρινίζει πως ο Καντάφι υποβλήθηκε σε πλαστική στα μάτια και σε εμφύτευση μαλλιών.
«Όλο το προσωπικό ήταν ξένοι: ο γιατρός του ήταν Πακιστανός, οι αναισθησιολόγοι από την Αίγυπτο και τη Ρωσία και η νοσοκόμα από τη Γιουγκοσλαβία. Πιστεύω ότι φοβόταν ότι θα τον δολοφονήσουν οι συμπατριώτες του» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Πριν από 16 χρόνια δεν τον θεωρούσαν αιμοσταγή δικτάτορα, ήταν ανοικτός στη Δύση και τον αποκαλούσαν αρχηγό κράτους. Ήταν καλλιεργημένος, μιλούσε άπταιστα Αγγλικά, αλλά δεν με κοίταζε ποτέ στα μάτια. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι θα βγει ζωντανός από την επανάσταση εναντίον του» υπογράμμισε.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ... ΣΥΝ ΦΩΝΟΥΝ.!!!

«Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι ο κομματισμός, η γραφειοκρατία, οι συντεχνιακές λογικές των οργανωμένων μειοψηφιών αποτελούν τις βασικές αιτίες κακοδαιμονίας και παρακμής των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αυτές τις πληγές πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με το νέο νόμο-πλαίσιο, με συναίνεση και αποφασιστικότητα.

Η αντιμετώπιση του κομματισμού, η απεμπλοκή των φοιτητών από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, η κατάργηση του Ασύλου, το άνοιγμα στην κοινωνία, η σύνδεση με την αγορά και η ορθολογική κατανομή των Ιδρυμάτων στην επικράτεια, είναι οι βασικοί άξονες των αλλαγών που στηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία και για τις οποίες καλούμε την κυβέρνηση να μην ακολουθήσει μεσοβέζικες λύσεις και ιδιοτελείς συμβιβασμούς».

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΙΑ....

Με την πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνος του αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου, ολοκληρώθηκαν, πριν από λίγο, οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Η λιτανευτική πομπή ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, μετά την ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού που τελέσθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Δράμας κ. Παύλου και του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Στην πλατεία του Θέρμου τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος με τον συγκλονιστικό και ποιητικό του λόγο καθήλωσε τους πιστούς που είχαν κατακλύσει την πλατεία και τους πέριξ αυτής δρόμους.

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως τόνισε ότι η αγιότητα είναι αυτή που θα νικήσει στο τέλος και κάλεσε τους πιστούς να μην χάνουν το θάρρος τους και να έχουν την ελπίδα τους στον Θεό και τους αγίους του, στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάμε.

«Η ομορφιά θα νικήσει την ασχήμια, η αγάπη θα νικήσει το μίσος, η αγιότητα θα νικήσει στο τέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην λιτανεία της ιεράς εικόνος συμμετείχαν στρατιωτικό άγημα της 132 Σ.Μ., η φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, μέλη των πολιτιστικών συλλόγων και μαθητές της ευρύτερης περιοχής, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες του τόπου και πλήθος πιστών

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΥΝ ΧΑΙΡΕΙ... ΑΝΝΟΥΛΑ.!!!

Αξίζει συγχαρητηρίων η κ. Διαμαντοπούλου που, χωρίς συμβιβασμούς σε ζητήματα αρχής, κατάφερε να οδηγήσει τη συζήτηση σε ένα επωφελή συμβιβασμό μεταξύ των μη αριστερών κομμάτων της Βουλής. Η απομόνωση της αριστεράς και των αριστερόφρονων πανεπιστημιακών συντεχνιών ελπίζω να επεκταθεί και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Στ.Μάνος
Πρόεδρος ΔΡΑΣΗΣ

ΤΣΑΚΑΛΟΣ Ο ΠΑΠΑ...ΠΑΓΚΑΛΟΣ.!!!

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέβαινε καταμεσήμερο αργά και βασανιστικά τα σκαλιά του Κοινοβουλίου για να πάει στην Ολομέλεια, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Στην είσοδο, όμως, τον περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο κοκκινο-ρασοφόρος Παπά-Τσάκαλος (πήγε, λέει, να βρει τον Καρατζαφέρη), βλέποντας τον αντιπρόεδρο, έσπευσε αμέσως να τον χαιρετήσει.
«Αντιπρόεδρε, καλό μεσημέρι. Είστε η κορυφή των πολιτικών! Εσείς έπρεπε να είστε Πρωθυπουργός» είπε με στόμφο ο Παπά-Τσάκαλος, κάνοντας τον Θόδωρο Πάγκαλο να χαμογελάσει.
«Εγώ, Αντιπρόεδρε, σας στηρίζω γιατί έχετε δίκιο: “Μαζί τα φάγαμε”», συνέχισε να λέει ο Παπά-Τσάκαλος, ατάκα όμως που έκανε τον Πάγκαλο να ανασκουμπωθεί, αφού από τότε που την εκστόμισε στη Βουλή, δε λέει να τον αφήσει.
Το τσακάλι όμως ο ιερέας, βλέποντας την αμηχανία του Πάγκαλου, έκανε στροφή φέρνοντας ξανά στο χαμόγελο στα χείλη του αντιπροέδρου.
«Καλά τα είπατε, Αντιπρόεδρε, μην ανησυχείτε. Είμαστε κλεφτολαός, δίκιο έχετε» είπε ο Παπά-Τσάκαλος, με αποτέλεσμα ο Θόδωρος Πάγκαλος να του ανοιχτεί ακόμη περισσότερο.
«Πριν από μερικές μέρες ήρθε ένας Μητροπολίτης και με βρήκε, και ξέρεις τι μου ζήτησε; Να μπορέσουμε να βολέψουμε 29 εποχικούς του εργάτες για τη στελέχωση μιας υπηρεσίας» εξομολογήθηκε ο Πάγκαλος στον συμπαθή ιερέα.

Δώρο Θεού… η πρόσληψη του εποχικού!

ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ....


Τρίπολη, Λιβύη
Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης της Λιβύης λεηλάτησαν άγνωστοι τις τελευταίες ημέρες. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική.

Την είδηση μετέφερε στον Μητροπολίτη Τριπόλεως, κ. Θεοφύλακτο, ο οποίος βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Αναστασίου.

«Πονάει η καρδιά μου για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, μία όμορφη χώρα που καταστράφηκε, μα πιο πολύ για το λαό της, που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μητροπολίτης Τριπόλεως, που εγκαταστάθηκε στη Λιβύη το 1991.

Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του είπε πως «δεν άφησαν τίποτα όρθιο».

«Έκλεψαν τη λειψανοθήκη του προστάτη Αγίου μας, που είχα φέρει από το Άγιο Όρος, παλιά ευαγγέλια, δισκοπότηρα, εξαπτέρυγα, θυμιατά, ένα από τα οποία μας είχε χαρίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Αυτοί που τα έκλεψαν επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της κοινότητας και του ζήτησαν χρήματα, για να μας τα επιστρέψουν. Έχει καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, ποιος θα ασχοληθεί μαζί μας» διερωτήθηκε.

«Η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι έκρυθμη και ουδείς γνωρίζει πως θα τελειώσουν όλα. Το τι έφταιξε άλλοι είναι αρμόδιοι να το κρίνουν» δήλωσε.

«Ζούμε τη δική μας Ανάσταση»

«Μετά από σαράντα δύο χρόνια σκλαβιάς ήρθε η σειρά να γιορτάσουμε τη δική μας "Ανάσταση". Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Τώρα μιλάμε ελευθέρα», δήλωσε από την πλευρά του ο 67χρονος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τριπόλεως, Δημήτρης Αναστασίου.

Και συνεχίζει, λέγοντας: «Ήμασταν πάντα υπό έλεγχο, σε αυστηρό καθεστώς αστυνόμευσης. Ειδικά όσοι είχαμε ξένη υπηκοότητα, δεν τολμούσαμε να μιλήσαμε, γιατί δεν θα βλέπαμε ποτέ ξανά τον ήλιο. Όπως συνέβη με τόσους και τόσους. Για παράδειγμα έναν φίλο γιατρό από τη Βουλγαρία τον συνέβαλαν οι αρχές, στην αρχή των γεγονότων, γιατί είχε τραβήξει φωτογραφίες, που τις κυκλοφόρησε. Τον κλείσανε μέσα και η εγκυμονούσα σύζυγός του δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί του. Τους αφαίρεσαν τα διαβατήρια, ευτυχώς, όμως, κατάφεραν να διαφύγουν μέσω Τυνησίας».

Στην Τρίπολη της Λιβύης, από τις περίπου 20 οικογένειες Ελλήνων, έχουν απομείνει περίπου 12 άτομα.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε αποκλειστεί στα σπίτια μας. Τρεις μέρες δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, είχαμε διακοπές νερού, δύσκολη ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία. Ευτυχώς, σήμερα έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μετά από έξι μήνες. Ακούμε τις μάχες που μαίνονται γύρω μας και προσευχόμαστε να τελειώσουν σύντομα όλα και να ζήσουμε σε ένα ελεύθερο καθεστώς».

Ο κ. Αναστασίου δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Λιβύη, όπου έζησαν ο παππούς του -από το 1895- και ο πατέρας του.

«Δεν έφυγα στα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, θα φύγω τώρα; Πρέπει να προστατεύσουμε τα κτήρια της Κοινότητας, την εκκλησία μας, τον Άγιο Γεώργιο, που [...] λεηλάτησαν άγνωστοι», λέει ο κ. Αναστασίου.

«Επί Καντάφι, πάντως, η εκκλησία μας λειτουργούσε ελευθέρα και επιτρεπόταν η περιφορά του Επιταφίου» πρόσθεσε.

Με τους Έλληνες ομογενείς στη Βεγγάζη η επικοινωνία έχει διακοπεί. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απομείνει τρεις-τέσσερεις Έλληνες, μαζί με τον πρόεδρο της εκεί κοινότητας, Μανδαλιό Κανάκη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ