Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ...

Τα αποτελέσματα της μελέτης που αφορά στις διατροφικές συνήθειες πολιτών επτά χωρών παρουσιάσθηκαν σε εσπερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, με θέμα την κρητική διατροφή, στα πλαίσια της 10ης Παγκρήτιας Αγροτικής - Εμπορικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου.

Η μελέτη που παρουσίασε η διαιτολόγος - διατροφολόγος και μέλος του ειδικού διδακτικού - εργαστηριακού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννα Αποστολάκη, αναδεικνύει την αξία της κρητικής διατροφής και εξηγεί τη μακροβιότητα των Κρητικών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, η μελέτη, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ξεκίνησε το 1960 όταν ο Δρ. Ancel Keys, ειδικός καρδιολόγος από τη Μινεσότα, την επινόησε για να ερευνήσει τη σχέση διατροφής και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 13.000 άνδρες ηλικίας 40-59 ετών από τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία.

Τριανταένα χρόνια μετά, δηλαδή το 1991, ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνο τον καθηγητή Αντώνη Καφάτο, ανέλαβε την επανεξέταση των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαπιστώνοντας ότι το 50% των Κρητικών που συμμετείχαν βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, ενώ στη Φιλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες. Σήμερα στην Κρήτη εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή 30 άτομα.

Τα αποτελέσματα της μακρόχρονης μελέτης πως οι Κρητικοί βρίσκονταν στην καλύτερη κατάσταση υγείας και παρουσίασαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Η μελέτη αναδεικνύει τη διατροφική αξία του ελαιολάδου, ενώ, παράλληλα, λαμβάνει υπόψη της τόσο τη σημασία του διαιτολογίου των Κρητικών (π.χ. άφθονα άγρια χόρτα, λαχανικά, φρούτα, σαλιγκάρια, όσπρια, γαλακτοκομικά, λίγο κρέας κ.α.) όσο και τον τρόπο παρασκευής του γεύματος, που ήταν απλός και δεν κάλυπτε τη γεύση της πρώτης ύλης.

ΚΑΤΑΙ ΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΣ...ΣΤΙΣ ΣΥΝ ΤΑΞΕΙΣ!!!

Αθήνα
Καταιγίδα μέτρων που προκαλούν μειώσεις στις συντάξεις, στα εφάπαξ βοηθήματα, αλλά και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει η «ατζέντα» του υπουργείου Εργασίας για τους υπόλοιπους μήνες ως το τέλος του έτους. Δεκαπέντε μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τίθενται σε εφαρμογή -σταδιακά- από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου.

Εντός του Σεπτεμβρίου έρχεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τοποθετούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα αφορούν και τους υφιστάμενους συνταξιούχους.

Προ των πυλών βρίσκεται η νέα αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με την «έξοδο» 120.000 εργαζόμενων από το ειδικό καθεστώς, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη.

Αναλυτικά, ο «οδικός χάρτης» των αλλαγών όπως τον παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής:

1. Από 1ης Αυγούστου επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.

2. Eπιπρόσθετη εισφορά από 6% έως 12% στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών.

3. Από 1ης Αυγούστου εφαρμόζεται αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5%). Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

4. Από 1ης Σεπτεμβρίου στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ θα επιβληθεί ειδική εισφορά 3%-10%.

5. Εντός του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η νέα αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με την «έξοδο» 120.000 εργαζόμενων από το ειδικό καθεστώς.

6. Οι αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού. Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσουν από το νέο έτος.

7. Μειώνεται κατά 15% το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ.

8. Οι αλλαγές θα αφορούν και τα ταμεία παροχής εφάπαξ βοηθήματος. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

9. Ως το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει σοβαρές παρατυπίες στην είσπραξη των συντάξεων. Ήδη την απογραφή έχουν ολοκληρώσει ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ, ενώ την έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ.

10. Από το Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

11. Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας το οποίο θα αναλάβει το έργο του ελέγχου του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων.

12. Αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ.

13. Η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί από το 2013.

14. Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ, μειώνονται αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%.

15. Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).
Newsroom ΔΟΛ

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ-ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ...

Συναίνεση στο...
λάθος δεν δίνω... Πιστεύω πως όσο οι στόχοι του προγράμματος πέφτουν απελπιστικά έξω, τόσο ωριμάζει στους εταίρους μας η ιδέα ότι το πρόγραμμα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αλλά διαπραγμάτευση δεν σημαίνει 'διόρθωση του λάθους' που μου δίνουν, σημαίνει ότι ζητώ να αλλάξει το λάθος οριστικά. Όσο αρνούμαι τη 'συναίνεση στο λάθος', τόσο αφήνω ανοιχτή την προοπτική μιας συνολικής αναδιαπραγμάτευσης για να το διορθώσουμε τελικά". Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αν και παραδέχεται ότι με τη συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης υπήρξε βελτίωση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία πρέπει αυτό να συνδυαστεί με επανεκκίνησής της, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι και το κύριο. "Αλλά επειδή δεν μας αφήνουν να κάνουμε το πρώτο (σ.σ. επανεκκίνηση), μας βελτιώνουν κάθε τόσο τους όρους αποπληρωμής", τονίζει. Ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει την αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση χρέους, τονίζοντας ότι έχει κόστος και για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς η "θωράκισή" τους πληρώνεται με νέο χρέος. "Ακόμα τρώμε τη 'ρετσινιά' για πολύ μικρό 'κούρεμα': Αυτό που κερδίζουμε είναι λίγο, αλλά αυτό που χάνουμε - η 'ρετσινιά' της επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι πιθανό να το πληρώσουμε μελλοντικά σε αυξημένο κόστος δανεισμού, όταν βγούμε στις αγορές", προσθέτει. Αναφορικά με την απεργία των ταξί σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης, αλλά με κριτήρια κι επισημαίνει ότι δεν αντέδρασε στο περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος του τέως υπουργού Μεταφορών Δ. Ρέππα, το οποίο ο Γ. Ραγκούσης "πέταξε στα σκουπίδια". Καλεί δε τους οδηγούς ταξί να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας: "Καταδικάζουμε πλήρως κάθε πλήγμα στον τουρισμό... Δεν μπορούν οι ταξιτζήδες να κλείνουν αεροδρόμια, λιμάνια και μουσεία. Δεν μπορούν επειδή υπέστησαν με αδικία από την κυβέρνηση να κάνουν οι ίδιοι μιαν άλλη αδικία σε πολύ περισσότερους συμπολίτες μας".

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝ ΔΥΣΗ...

Επένδυση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, που αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, δρομολογεί το τελευταίο διάστημα η Μονή Πεντέλη, με την ενεργό αρωγή και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο φορείς απηύθυναν πρόσφατα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες επενδυτές για την αξιοποίηση έκτασης, που σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζει τα 30.000 στρέμματα.

Η έκταση βρίσκεται στην Πεντέλη και ανήκει στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Από την πλευρά της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών) πάντως επισημαίνεται ότι η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στη Μονή Πεντέλη.

Κατά τη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος συμμετείχαν αρκετές επιχειρήσεις, από τις οποίες εν τέλει προέκυψε ένα επενδυτικό σχήμα, με τη συμμετοχή των τριών κατασκευαστικών ομίλων και ενός ακόμα από συναφή κλάδο.

Οι όμιλοι διαπραγματεύονται την αξιοποίηση της έκτασης, με στόχο την αξιοποίηση ενός μικρού ποσοστού αυτής, της τάξεως του 10 - 15%, που ενδείκνυται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς πρόκειται για σημεία που έχουν αποχαρακτηριστεί και δεν είναι σε καμία περίπτωση δασικά.

Συνολικά αναμένεται ετήσια παραγωγή έως και 300 MW, ενώ δεδομένου του μεγέθους της επένδυσης, αναμένεται να αξιοποιηθεί και η διαδικασία του fast track.

Στόχος των εκκλησιαστικών αρχών είναι η αποκόμιση σημαντικών εσόδων από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της έκτασης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπίες.

Αντίστοιχα, ένα μέρος των εσόδων που θα αποκομίζουν οι όμιλοι από την παραγωγή ενέργειας, θα διατίθεται για ενέργειες αναδασώσεων.

Όπως αναφέρουν στελέχη των ομίλων, υφίστανται διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Εκκλησίας ότι η έκταση πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ότι το έργο είναι υλοποιήσιμο, ενώ και οι ίδιοι οι ιδιώτες εκτιμούν ότι οι απαιτούμενες άδειες μπορούν να εξασφαλιστούν και τα όποια εμπόδια να υπερκεραστούν.

Όπως αναφέρει στην «Κ» ο αρχιμανδρίτη π. Αντώνιος Αβραμιώτη, ο οποίος ανέλαβε προ ολίγων μηνών καθήκοντα διευθυντή Οικονομικών της ΕΚΥΟ, η Εκκλησία μελετά τη συνεργασία με επενδυτές για την αξιοποίηση ακινήτων της, έπειτα από δημόσιους διαγωνισμούς, ώστε να ενισχύσει το κοινωφελές της έργο και να χρηματοδοτηθούν οι σχετικές δράσεις που αναλαμβάνει.

Πάντως, όπως ανέφερε και προ ολίγων ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο πλαίσιο συνάντησης του με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, η ιεραρχία θα προσφέρει βοήθεια στην οικονομική κρίση.

Εκκλησιαστική περιουσία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προέκυψε επίσης ότι η εκκλησιαστική περιουσία δεν θα ενταχθεί στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ κυβέρνηση και Εκκλησία ms Ελλάδος μελετούν τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την καταγραφή κι εν συνεχεία την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Άλλωστε, ο Αρχιεπίσκοπος έχει θέσει εκ νέου υπόψη του οικονομικού επιτελείου, την πρόταση για αποδέσμευση της «αιχμάλωτης» από το Κράτος περιουσίας, με στόχο τα έσοδα από την αξιοποίησή της να τα διαχειρίζεται το Ταμείο Εκκλησιαστικής Προνοίας και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φιλανθρωπικό έργο.

Σημειώνεται ότι τα περίπου 800 ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος είναι κυρίως οικόπεδα και κτίρια γραφείων και βρίσκονται ως επί το πλείστον στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συνολικά βέβαια η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία είναι πολλαπλάσια, ωστόσο τα εν λόγω ακίνητα είναι ιδιοκτησία των κατά τόπους Ιερών Μονών, Ενοριών και Μητροπόλεων, που έχουν και την ευθύνη της διαχείρισής τους.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΡΑΒΕ-ΞΗΛΩΝΕ...ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ!!!

Tην Δευτέρα, 1η Αυγούστου, όπως είναι ήδη γνωστό, ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής της Αγίου Ανδρέου. Η πρώτη φάση των εργασιών, θα εκτελεστεί από την 1η έως τις 7 Αυγούστου και περιλαμβάνει το τμήμα από την οδό Γούναρη μέχρι την οδό Ερμού. Η δεύτερη φάση, περιλαμβάνει το τμήμα από Πατρέως μέχρι Ερμού και το χρονικό διάστημα εκτέλεσής τους, είναι από 8 έως 14 Αυγούστου.

Για το σκοπό αυτό και σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση, υπενθυμίζονται οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Κυκλοφοριακής Ρύθμισης της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών του Δήμου Πατρέων:
*Αποφασίζεται η προσωρινή ολική διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων επί της οδού Αγ. Ανδρέου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γούναρη έως και την οδό Πατρέως, για το χρονικό διάστημα από τις 1.8.2011 έως και τις 7.8.2011.
Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα ισχύουν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
*Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων επί της οδού Αγ. Ανδρέου, στο τμήμα της όπου θα εκτελούνται εργασίες.
*Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων επί της οδού Κορίνθου, στο τμήμα της από την οδό Γούναρη έως την οδό Αγ. Σοφίας.
*Η εξυπηρέτηση των αναγκών τροφοδοσίας των καταστημάτων που βρίσκονται επί του ανωτέρω τμήματος της οδού Κορίνθου θα γίνεται από τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης που βρίσκονται στις κάθετες οδούς και εντός του ισχύοντος ωραρίου, δηλ. από 21:00 - 10:30 και από 15:00 - 17:00.
*Μονοδρόμηση της οδού Γούναρη, στο τμήμα της από την οδό Αγ. Ανδρέου έως την οδό Κορίνθου, με κατεύθυνση κίνησης οχημάτων από την οδό Αγ. Ανδρέου προς την οδό Κορίνθου.
*Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί των οδών Φιλοποίμενος, Βότση, Πατρέως, στο τμήμα τους από την οδό Μαιζώνος έως την οδό Όθωνος - Αμαλίας.
Από την ανωτέρω απαγόρευση θα εξαιρούνται:
α) τα οχήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων και χρηματαποστολών τραπεζών που βρίσκονται επί των υπόψη οδών και μόνο κατά τις ώρες φορτοεκφόρτωσης, δηλ. από 21:00 - 10:30 και από 15:00 - 17:00.
β) τα οχήματα που κατευθύνονται προς και από χώρους στάθμευσης που βρίσκονται επί των υπόψη οδών.
*Απομάκρυνση όλων των κάδων απορριμμάτων, ανακύκλωσης κ.λπ. από την οδό Αγ. Ανδρέου και μεταφορά τους στις κάθετες οδούς.
*Τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, εκ μέρους του αναδόχου, επί των οποίων θα αναγράφεται «ΟΔΟΣ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ» πριν από τις συμβολές των οδών Ακτή Δυμαίων-Παπαφλέσσα, Αγ. Ανδρέου-Τριών Ναυάρχων, Γούναρη-Κορίνθου.
Η ισχύς της παρούσης αρχίζει με την τοποθέτηση των απαραιτήτων απαγορευτικών, υποχρεωτικών, προειδοποιητικών και πληροφοριακών πινακίδων, διαχωριστικών κ.λπ. στις κατάλληλες θέσεις.
*Γίνεται τροποποίηση των διαδρομών της λεωφορειακών γραμμών του Αστικού ΚΤΕΛ ως εξής:
*Γραμμή Νο 1
Κατεύθυνση προς Τερψιθέα
Κάθοδος από Γούναρη - Κορίνθου - Κολοκοτρώνη - Αγ. Ανδρέου - ισχύουσα διαδρομή
*Γραμμή Νο 5
Κατεύθυνση προς Πάτρα
Ακτή Δυμαίων - άνοδος από Παπαφλέσσα - Κορίνθου - Κολοκοτρώνη - Αγ. Ανδρέου - ισχύουσα διαδρομή
*Γραμμή Νο 10
Κατεύθυνση προς Πάτρα
Άνοδος από Παπαφλέσσα - Κορίνθου - Κολοκοτρώνη - ισχύουσα διαδρομή.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- Α. ΣΑΜΑΡΑΣ...

Οι 31 προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν ως εξής:

1. Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.2. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.3. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.4. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή.5. Επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας.6. Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα.7. Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.8. Συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (πρόταση ΝΔ).9. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.10. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.11. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.12. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.13. Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.14. Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας.15. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Επίσης θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.16. Παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μόνον με τυπικό νόμο.17. Υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου, εκτός εκείνων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.18. Κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.19. Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.20. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.21. Οριοθέτηση της εν γένει δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων , ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.22. Αναθεώρηση του άρθρου 90, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.23. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.24. Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους.25. Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.26. Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος και σύνδεσης της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.27. Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό.28. Αναθεώρηση του άρθρου 17, προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.29. Αναθεώρηση του άρθρου 24 (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4) προς την κατεύθυνση της πληρέστερης προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων σε βάρος όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου.30. Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.31. Εξορθολογισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

ΚΑΥΚΑΛΙΔΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΝΙ...ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΠΕΠΟΝΙ...

Δημοφιλές όσο λίγα καλοκαιρινά φρούτα, το πεπόνι δεν έχει μόνον απολαυστική γεύση, διαθέτει και διατροφικές ιδιότητες που το καθιστούν πολύτιμο για τον οργανισμό. Εχει φυσικά σάκχαρα, αλλά όχι σε βαθμό επικινδυνότητας: δίδει περίπου 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ως εκ τούτου μόνον η υπερκατανάλωση μπορεί να σας παχύνει…
Το πεπόνι είναι πλούσιο σε κάλιο, λειτουργεί κατά συνέπεια κατά του φουσκώματος, έχει διουρητική δράση (λόγω του υψηλού ποσοστού νερού που εμπεριέχει), συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Σε πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος, ενώ είναι γνωστό ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει τη δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη).

Εμπεριέχει βιταμίνη C (41%/100gr) και β - καροτένιο, με το δεύτερο να παίζει σημαίνοντα ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης, και ειδικά στην αντιμετώπιση του καταρράκτη, τη διατήρηση υγιών επιθηλίων αλλά και την ικανοποιητική «απόδοση» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, επίσης ενισχυτική για την όραση, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, συντελώντας στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Εμπεριέχει επίσης φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Όσο πιο ώριμο είναι, τόσο πιο θρεπτικό θεωρείται. Μπορείτε να κρίνετε την ωριμότητα, και από το άρωμα του! Διαφορετικά, τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, και μόλις αποκτήσει άρωμα, βάλτε μαχαίρι.

Πεπόνι, το διεθνές
Το πεπόνι έλκει την καταγωγή του από την Ασία, έχοντας συνδεθεί με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό, ενώ στην Αφρική τρώγονται αφού πολτοποιηθούν σε χυλό, για την πρόκληση αποβολών.
Παράλληλα, το πεπόνι που είναι ευρύτερα γνωστό ως cantaloupe, στην Κίνα θεωρείται ιαματικό για την ηπατίτιδα. Σε πείραμα, αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο φρούτο διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Συνταγή - Σαλάτα με πεπόνι
Κόψτε το σε κύβους, και εμπλουτίστε με τη γλυκιά του γεύση μία πράσινη σγουρή σαλάτα, με γαρίδες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Χτυπήστε το στο μίξερ και φτιάξτε γρανίτα, ή χυμό. Μην αφήνεται το φρούτο κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι καταστρέφεται η βιταμίνη C. Καταναλώστε το αμέσως μόλις το κόψετε.

Καλλυντικό για εφήβους
Στην αρχαιότητα, το πεπόνι είχε καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιούμε ακόμη και σήμερα, με τις φλούδες πεπονιού ως μάσκες προσώπου : η φλούδα του φρούτου θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και βοηθά στη μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.
Πηγή:www.tovima.gr

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΤΑΣ ΠΑΡ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ !!!

Την ίδια την κυβέρνηση Χριστόφια κλόνισε η φονική έκρηξη στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο, καθώς όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης έθεσαν στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας τις παραιτήσεις τους. Ωστόσο, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τον επερχόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος προβλέπεται να γίνει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων.

Οι παραιτήσεις, όπως έγινε γνωστό, υπεβλήθησαν από τους ένδεκα υπουργούς για να διευκολυνθεί ο ανασχηματισμός, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε στις 10:00 το πρωί.

Από τον ανασχηματισμό θα προκύψει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αποτελούμενη από προσωπικότητες κοινής αποδοχής, η οποία θα αντιμετωπίσει, όχι μόνο τις επιπτώσεις του δυστυχήματος στην ναυτική βάση, αλλά και την οικονομική κρίση που βρίσκεται προ των θυρών στην Κύπρο.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ... ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ...

Έντονη αδιαθεσία ένιωσε χθες το βράδυ λίγο πριν εμφανιστεί στη σκηνή για την παράσταση «Λυσιστράτη» στο αρχαίο θέατρο του Δίου, ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς.

Η διακομιδή του στο κρατικό νοσοκομείο Κατερίνης και στη συνέχεια στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη έγινε εσπευσμένα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

ΡΟΥΘΟΥΝΙ !!!

Ανάστατη η Πάτρα από τους αλλεπάλληλους σεισμούς που σημειώνονται από το πρωί.

4,4 ρίχτερ ο τελευταίος που σημειώθηκε στις 12:18, με επίκεντρο 2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καστριτσίου και εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα, ενώ γίνονται συνεχείς μετασεισμοί με μεγαλύτερο αυτόν που εκδηλώθηκε στις 12:38 και ήταν 2,8 Ρίχτερ.

Στις 10:57 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 3,3 ρίχτερ με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας, ενώ στις 12:11 είχε σημειωθεί σεισμός 2,4 Ρίχτερ με επίκεντρο 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτρας

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΕΦΕΣΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ...ΠΟΙΝΕΣ...

Στη Β΄ Εθνική έπεσαν Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας. Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε τον υποβιβασμό των δύο ΠΑΕ «δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσης στον βαθμολογικό πίνακα», γεγονός που σημαίνει πως η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός ανεβαίνουν δύο θέσεις και διατηρούνται στην κατηγορία.

Όσον αφορά στον Αχιλλέα Μπέο και τον Μάκη Ψωμιάδη επιβλήθηκαν οι παρακάτω ποινές:

α) απαγόρευση εκτέλεσης οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ' όρου ζωής,
β) απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ' όρου ζωής και
γ) πρόστιμο 90.000 ευρώ.

Παράλληλα, η πειθαρχική δίωξη για την Καβάλα σχετικά με παραβάσεις του κανονισμού περί ντόπινγκ κηρύχθηκε άκυρη, ενώ ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας απαλλάχθηκε όλων των κατηγοριών που τον βάρυναν.

Κανονικά η συμμετοχή του...μέχρι νεωτέρας

Καθώς η απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα, δε δημιουργείται προς το παρόν πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου στο Europa League. Ωστόσο, αν η ποινή διατηρηθεί και σε δεύτερο βαθμό, τότε η UEFA αναμένεται να αποφασίσει τον αποκλεισμό της ομάδας του Βόλου από την Ευρώπη. Εξάλλου όπως είχε δηλώσει και ο Πλατινί στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπορεί να επιβάλλει ποινές μόνο σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση από τα αθλητικά δικαστήρια.

Να σημειωθεί ότι όλες οι ποινές είναι εφέσιμες και εφόσον υποβληθούν σήμερα ή αύριο, τότε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ θα έχει βγάλει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την τελική της απόφαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ ΠΡΕΣΒΗ...

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος δέχθηκε σήμερα σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Arye Mekel.

Υποδεχόμενος τον Ισραηλινό Πρέσβη ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε το άριστο επίπεδο που διαχρονικά χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δυο λαών, που έχουν ιδιαιτέρως ...
σφυρηλατηθεί τελευταία από την αποτελεσματική συνεργασία των δύο Πρωθυπουργών και που αντικατοπτρίζονται και στις καλές σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων.
Ο κ. Πετσάλνικος, αφού αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική, ενεργειακή και εμπορική συνεργασία των δύο κρατών, έκανε ειδική μνεία στην σημαντική αύξηση των τουριστών φέτος από το Ισραήλ.
Ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Arye Mekel επανέφερε την πρόσκληση που ισχύει εκ μέρους του Προέδρου της Κνεσέτ για επίσκεψη του κ. Πετσάλνικου στο Ισραήλ, η οποία και θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα

ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ !!!

Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον ιταλό Francesco D'Andria ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στο Παμούκαλε, την αρχαία Ιεράπολη, στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, τον τάφο του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, ενός από τους δώδεκα αποστόλους του Ιησού Χριστού, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

"Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να βρούμε τον τάφο του αποστόλου Φιλίππου, τον βρήκαμε τελικά στα ερείπια μιας εκκλησίας (στην περιοχή) όπου κάναμε ανασκαφές πριν από ένα μήνα", υπογράμμισε ο αρχαιολόγος που εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία, και τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.
Ο ίδιος είπε ότι ο τάφος δεν έχει ακόμη ανοιχτεί. "Μια μέρα αυτό θα γίνει, χωρίς αμφιβολία. Η ανακάλυψη αυτή είναι μείζονος σημασίας για την αρχαιολογία και τον χριστιανικό κόσμο", δήλωσε με ικανοποίηση ο αρχαιολόγος.
Με καταγωγή από την Γαλιλαία -σημερινό Ισραήλ- ο Φίλιππος ήταν ένας από τους μαθητές του Χριστού. Κήρυξε το ευαγγέλιο σε περιοχές της Μικράς Ασίας και λιθοβολήθηκε και στη συνέχεια σταυρώθηκε από τους Ρωμαίους στην Ιεράπολη της Φρυγίας.

ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ !!!

Η FIFA ανακοίνωσε σήμερα τα γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, με την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου να βρίσκεται σε αυτό των ισχυρών.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα τεθεί επικεφαλής σε ένα από τα γκρουπ στην κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και ως εκ τούτου θα αποφύγει ομάδες όπως Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας:

1ο γκρουπ: Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κροατία, Νορβηγία, Ελλάδα

2ο γκρουπ: Γαλλία, Μαυροβούνιο, Ρωσία, Σουηδία, Δανία, Σλοβενία, Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία

3ο γκρουπ: Eλβετία, Ισραήλ, ΕΙΡΕ, Βέλγιο, Τσεχία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λευκορωσία, Oυκρανία, Ουγγαρία

4ο γκρουπ: Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Λιθουανία, Αλβανία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία, Αυστρία, Πολωνία

5ο γκρουπ: Αρμενία, Φινλανδία, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Μολδαβία, ΠΓΔΜ, Αζερμπαϊτζάν, Νησιά Φερόε

6ο γκρουπ: Ουαλία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία, Καζαχστάν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ανδόρα
Σαν Μαρίνο

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ...ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ !!!

...του Ευριπίδη

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 5 και 6 Αυγούστου

Ο Ηρακλής μαινόμενος, έργο συγκλονιστικό, από τα λιγότερο παιγμένα – αλλά ακριβώς για αυτό το λόγο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόμενα – κείμενα του Ευριπίδη παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού στις 5 και 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στη συνέχεια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Όταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία και στην απόγνωση.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας σε συνεργασία του Μιχαήλ Μαρμαρινού
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Thomas Walgrave
Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Περβολαράκη
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή

Διανομή
Ηρακλής - Άγγελος: Νίκος Καραθάνος
Μεγάρα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Αμφιτρύων: Μηνάς Χατζησάββας
Θησέας: Θοδωρής Αθερίδης
Ίρις: Στεφανία Γουλιώτη
Λύσσα: Θεοδώρα Τζήμου
Λύκος: Γιώργος Γάλλος

Χορός: Γιάννης Βογιατζής, Χάρης Τσιτσάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Ζιόβας, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κώστας Κοράκης, Kωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλα Μπούνταλη, Δημήτρης Μακαλιάς, Ντένης Μακρής

Για την παράσταση

HΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ
«..για να εξανθρωπίσει λέει τη γη!..»
( Αμφιτρύων, πρόλογος. στιχ. 20)

Ο Ηρακλής μοιάζει να έρχεται από την τελευταία ελληνική γενιά – πριν! Αρκετά πριν από το σήμερα - που πίστευε και αγωνιζότανε για Ιδέες.. Για να προδοθεί τελικά από φίλους και από εχθρούς. Και με αυτή την απόλυτη γεύση της προδοσίας να οδηγηθεί στην καταστροφή. Και μετά να προσπαθήσει το θάνατο..
Η Ιστορία έχει μόνο μια ελπίδα να ξανακερδηθεί στη συνείδηση όταν τα γεγονότα προσκρούσουν στα βράχια: Όταν μας συμμαζεύει για να μας αφηγηθεί τον εαυτό της.

Η Ελπίδα δε βρίσκεται στην Ιστορία
Βρίσκεται στην Αφήγηση

Μιχαήλ Μαρμαρινός

ΕΙΡΗΝΗ...ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ...

• Δευτέρα 1η Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης

• Τρίτη 2 Αυγούστου στο Προαύλιο Γυμνασίου- Λυκείου Ραφήνας

• Τετάρτη 3 Αυγούστου στο Τεχνολογικό- Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

• Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Καβάλας

• Κυριακή 7 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου

Η Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΕΙΡΗΝΗ», τη Δευτέρα 1η Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου στη Νέα Μάκρη, την Τρίτη 2 Αυγούστου στο Προαύλιο Γυμνασίου- Λυκείου Ραφήνας, την Τετάρτη 3 Αυγούστου στο Τεχνολογικό- Πολιτιστικό Πάρκο στο Λαύριο, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα και την Κυριακή 7 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο στη Θάσο.

Η παράσταση, που άνοιξε το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο ρόλο του Τρυγαίου.

Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.
Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά…

Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Όλοι την καλωσορίζουν με ενθουσιασμό όμως αυτή σωπαίνει και δεν μιλά σε κανέναν, γιατί όπως εξομολογείται στον Ερμή, είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους, δεν της δίνουν καθόλου αξία και την παραμελούν. Έχουν το μυαλό τους στον πόλεμο, κάποιοι μάλιστα πλουτίζουν απ’ αυτόν και δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της παρά μόνο για τα κέρδη τους.
Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.

Η «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη, με τη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και τη δραματουργική επεξεργασία του Πέτρου Φιλιππίδη, Γιώργου Γαλίτη και Γιώργου Λέφα, γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει, ίσως με θλίψη στο Αργολικό Θέατρο, ότι παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά και ίσως η Ειρήνη… είχε δίκιο για τη στάση που κράτησε μέσω του Αριστοφάνη!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ……………………………………………………………Κ.Χ. Μύρης
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ……… Π. Φιλιππίδης – Γ. Γαλίτης – Γ.Λέφας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ………………………………………………….... Πέτρος Φιλιππίδης
ΣΚΗΝΙΚΑ………………………………………………………..……Γιάννης Κόττης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ …………………………………………………..…Γιάννης Μετζικώφ
ΜΟΥΣΙΚΗ ………………………………………………………….…Μίνως Μάτσας
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ…………………………………………………..………Ελπίδα Νίνου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΦΩΤΙΣΜΩΝ…………………………………..........Ελευθερία Ντεκώ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ …………………………………………Άγγελος Μπούρας
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ……………………………...…Θανάσης Γιαννακόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ………………………………….…….Πένυ Μπαλή
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ……………………………..Παναγιώτης Τσεβάς


ΔΙΑΝΟΜΗ
ΤΡΥΓΑΙΟΣ………………………………………………………...Πέτρος Φιλιππίδης
Α’ ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ……………………………………..Πάνος Σταθακόπουλος
Β’ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ……..………………………………….......Γιώργος Γαλίτης
ΚΟΡΕΣ ΤΡΥΓΑΙΟΥ…………………………………… -Χρήστος Σιμαρδάνης
- Κων/νος Γιαννακόπουλος
- Άγγελος Μπούρας
- Σπύρος Παππάς
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ……………………………………………………….Ορέστης Τζιόβας
ΕΡΜΗΣ………………………………………………………... Τάκης Παπαματθαίου
ΠΟΛΕΜΟΣ…………………………..…………………… ……….. Γιώργος Γαλίτης
ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ………………...……….….. Χρήστος Σιμαρδάνης
ΤΑΡΑΧΟΣ, ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ……………………. Λευτέρης Ελευθερίου
ΙΕΡΟΚΛΗΣ………………………………………………………… Γιάννης Δεγαΐτης
ΔΡΕΠΑΝΟΥΡΓΟΣ..…………………………………………………. Σπύρος Παππάς
ΣΤΑΜΝΟΠΩΛΗΣ…………………………………………………. Σταύρος Σβήγκος
ΟΠΛΟΠΩΛΗΣ……..,…………………………………………… Δημήτρης Δεγαΐτης
ΚΡΑΝΟΠΟΙΟΣ……….…………………………………………… Τάσος Ιορδανίδης
Α’ ΠΑΙΔΑΚΙ………...…………………………………….. Κων/νος Γιαννακόπουλος
Β’ ΠΑΙΔΑΚΙ…..………………………………………………….. Άγγελος Μπούρας
ΕΙΡΗΝΗ………….……………………………………- Ίρις Παπαϊωάννου-Ντεκώ
- Υακίνθη Μετζικώφ
- Χριστίνα-Ιουστίνα Αρχοντή
ΑΓΟΡΙ……………………………………………………………. Άρης Πλασκοβίτης


ΧΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ: Κων/νος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Δημήτρης Βογιατζής, Θοδωρής Μπουζικάκος, Μανώλης Χουρδάκης, Χάρης Μαυρουδής, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάσος Ιορδανίδης, Χρήστος Συριώτης, Ορέστης Τζιόβας, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Σβήγκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Π.Δ.Ε.-ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ...

Τις δυνατότητες συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας στους τομείς του τουρισμού και των εμπορικών συναλλαγών, μ’ έμφαση στα αγροτικά προϊόντα, συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τον βουλευτή Αγίας Πετρούπολης Ευγένιο Μαρτσένκο.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μαρτσένκο επέμεινε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα του θρησκευτικού τουρισμού σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επισκεπτών από την Αγία Πετρούπολη για την πόλη της Πάτρας, εξαιτίας του Απόστολου Ανδρέα. Ομοίως, ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τα υπόλοιπα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Μαρτσένκο ανέφερε ότι στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης μιας διμερούς συμφωνίας, με στόχο κυρίως τα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα για τα οποία εκδηλώνεται ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον από Ρώσους επιχειρηματίες.

Συμφωνήθηκε μετά την σημερινή πρώτη προκαταρκτική συζήτηση να υπάρξει στο αμέσως προσεχές διάστημα επίσημη πρόσκληση συνεργασίας από το Κοινοβούλιο της Αγίας Πετρούπολης.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αθανάσιος Μπέλλας.

ΣΤΗΝ Κ. ΑΧΑ'ΙΑ Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΕΛΑΣ...

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και η Δημοτική Kοινότητα Κάτω Αχαΐας
παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη μουσικοθεατρική παράσταση, «Οι Κουμπάροι..», εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο των σπουδαίων συνθετών Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου,
Τετάρτη 27 Ιουλίου και ώρα 9 και μισή στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου

Ένα σπάνιο οδοιπορικό στα άδυτα της μουσικής διαδρομής των δύο καλλιτεχνών, όπου ο μύθος και η ιστορία μπερδευονται ευχάριστα με αφηγητή τον Καραγκιόζη και συντροφιά τις πιο διάσημες μελωδίες του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού.

Τετάρτη 27 Ιουλίου και ώρα 9 και μισή στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου στην Κάτω Αχαΐα

Οι μουσικοί κουρδίζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και ... αβάντι μαέστρο!

NΤΑΛΑΡΑ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ !!!

Mε τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και με άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ ξεκίνησε το πρωί (τοπική ώρα) τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, ενώ στις 19:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ακολούθως, θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου θα συνεχιστεί με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, τους γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον (πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις) και Τζον Κέρι (πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων).

Αργά το απόγευμα (τοπική ώρα), ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες».

...ΕΦΥΓΕ...ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΧΟ...

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1922, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».
Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.
Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης είχε επίσης σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είχε, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ είχε γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.
Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.
Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.
Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης είχε τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Παράλληλα, είχε τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Επίσης, είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο.
Είχε ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και είχε αναγορευθεί Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. (Πηγή:www.mcf.gr)

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΑΝ...ΦΙΔΙ ΣΑΣ ΔΑΓΚΩΣΕΙ...

Το δάγκωμα από φίδια μπορεί να ακούγεται απίθανο, ωστόσο δεν είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ερπετά αυτά υπάρχουν και στην ελληνική ύπαιθρο.
Πιθανά συμπτώματα είναι πρήξιμο και έντονος πόνος στο επίμαχο σημείο, καθώς και ένα μούδιασμα που απλώνεται στο υπόλοιπο μέλος του σώματος. Αυτό που πρέπει να κάνετε, εάν ένα φίδι δαγκώσει το παιδί σας είναι κατ' αρχάς να ξαπλώσετε το παιδί, έτσι ώστε το σημείο του σώματος όπου έγινε το δάγκωμα να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την καρδιά.
Εν συνεχεία, τοποθετήστε έναν επίδεσμο ή ένα κομμάτι ύφασμα περίπου 10 εκατοστά επάνω από το επίμαχο σημείο. Η χάραξη με ξυραφάκι ή μαχαίρι μέρους του δέρματος με στόχο την αιμορραγία και την απομάκρυνση του δηλητηρίου δεν συνίσταται, διότι μπορεί να επιφέρει αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να διοχετευθεί μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηρίου στο αίμα.
Τα γενικά τοπικά μέτρα (πάγος, κρύες κομπρέσες, αλοιφή) πρέπει να εφαρμοστούν και σε αυτήν την περίπτωση, ενώ ενδείκνυται η χορήγηση κάποιου παυσίπονου.
Καλό είναι να επισκεφθείτε και το πλησιέστερο νοσοκομείο, διότι ίσως απαιτηθεί η διενέργεια αντιοφικού ορού.


Πηγή:radar

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΑΝΟΙΞΕ Η Ι.Μ.ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑΣ...

Όπως έγινε σήμερα γνωστό από Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, άνοιξε και πάλι η Ιερά Μονή Μακελλαριάς.

Σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011 εγκαταστάθηκαν στην Ιερά Μονή δύο Μοναχές, οι οποίες ανέλαβαν να ξαναζωντανέψουν το Μοναστήρι.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι δύο Μοναχές Μαρκέλλα και Συγκλητική, κατάγονται από την Πάτρα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑΣ

Στη δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα και απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί και σε απόσταση 30 χιλ. από την πόλη των Καλαβρύτων ορθώνεται το μοναστήρι της Μακελλαριάς, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισσάριο το 532 μ.Χ., όπως φαίνεται από επιγραφή που σώζεται μέχρι σήμερα, ώστε να εξιλεωθεί από τη σφαγή κατά την περίφημη «Στάση του Νίκα» στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μέσο του μοναστηριού είναι χτισμένος ο ναός της Παναγίας, βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, πάνω στο οποίο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Είναι έργο βυζαντινής εποχής που θαυμάζεται από όλους, γιατί όπου κι αν σταθεί ο προσκυνητής τα μάτια Της είναι γυρισμένα προς αυτόν.

Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1458, και ανακαινίστηκε από τον ιερομόναχο Νεόφυτο.

Το αρχικό όνομα του μοναστηριού ήταν Παναγία η Λιθοστρωτιώτισα, επειδή είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Το όνομα «Μακελλαριά» το μοναστήρι το πήρε από το μακελειό που έγινε, όταν πήγαν να το κατακτήσουν οι Τούρκοι το 1458. Μετά από πολλές ημέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν το μοναστήρι και να σκοτώσουν τους μοναχούς και τους υποτακτικούς που βρίσκονταν εκεί.

Μετά την καταστροφή οι πατέρες αποφάσισαν να χτίσουν το μοναστήρι χαμηλότερα σε μια σπηλιά για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες.

Οι άνθρωποι του συνεργείου που ανέλαβε την κατασκευή του, έβρισκαν κάθε πρωί τα κτίρια τους χαλασμένα και τα εργαλεία τους πάνω στο βράχο που είναι το σημερινό μοναστήρι.

Μετά από συζητήσεις και διαφωνίες αποφάσισαν να χτίσουν εκεί που ήταν τα υλικά και τα εργαλεία τους. Ανοίγοντας τα θεμέλια βρήκαν ένα χωμάτινο κιούπι με λάδι, το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα, και την εικόνα της Παναγίας.

Σε επόμενη επίθεση των Τούρκων, η παράδοση θέλει τους Τούρκους να απωθούνται από τους μοναχούς και τους υποτακτικούς που βρίσκονταν εκεί και τον ηγούμενο της μονής να κάνει συμφωνία με το στρατηγό των Τούρκων πως, αν σπάσει το καντήλι που θα πετάξουν στο βράχο, τότε θα παραδοθούν, αν όμως δεν σπάσει θα γυρίσουν να φύγουν χωρίς να κάψουν το μοναστήρι.

Έτσι κι έγινε, πέταξε ο ηγούμενος το καντήλι της Παναγίας στο βράχο, κατέβηκαν δυο Τούρκοι στρατιώτες και το βρήκαν να κρέμεται από ένα κλαδί ενός δέντρου.

Το ανέβασαν στο στρατηγό τους και εκείνος με τη σειρά του τήρησε τη συμφωνία που είχε κάνει με τον ηγούμενο και έφυγαν χωρίς να κάψουν το μοναστήρι.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός του μοναστηριού είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το κιούπι με το θαυματουργό λάδι.

Επίσης, καρυοφύλλια, γιαταγάνια, κουμπούρες των οπλαρχηγών και παλικαριών της ξακουστής μάχης της Καυκαριάς, με τα οποία κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ το 1827 και στολές των αγωνιστών του 1821. Σημαντικά κειμήλια του μοναστηριού έχουν κλαπεί από τη ληστεία που έγινε το Σεπτέμβριο του 1980, τα οποία είναι: (α) Τ’ Άχραντα Πάθη, που περιλαμβάνουν ένα κιτίο χειροποίητο από σύρμα χρυσό πλεγμένο στη Ρωσία, Βυζαντινής τέχνης, που εντός του φυλάσσονταν τεμάχιο από το ακάνθινο στεφάνι, τεμάχιο της χλαμύδας και κομμάτια τιμίου ξύλου και σπόγγου, (β) Επίχρυσες και χρυσές λειψανοθήκες με ιερά λείψανα 150 Αγίων, (γ) Ιερά Ευαγγέλια επίχρυσα και αργυρά του 15ου και 16ου αιών, (δ) Εικόνες φορητές του 16ου και 17ου αιώνα, και (ε) Στολές χειροποίητες χρυσοκέντητες από την Ρωσία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε μικρή απόσταση από τη Μονή, ο επισκέπτης ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτι οδηγείται στο μικρό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Είναι φτιαγμένο μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο λίγο πιο χαμηλά από το σημερινό μοναστήρι. Όλο το χρόνο ρέει αστείρευτα από το βράχο «αγίασμα».

ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ...

Τήνος - Με λαμπρότητα και ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, ο πανηγυρικός εσπερινός επί τη εορτή της Οσίας Πελαγίας.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Βεροίας Παντελεήμονα, Καστορίας Σεραφείμ, Εδέσσης Ιωήλ, Κορίνθου Διονυσίου και του οικείου Ποιμενάρχου Σύρου κ. Δωροθέου.

Ο Ιερός Ναός της Μεγαλόχαρης ήταν ασφυκτικά γεμάτος από πιστούς, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν την μνήμη της Οσίας Πελαγίας και να λάβουν την ευλογία της ιεράς εικόνος της Θεοτόκου.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου ο οποίος τους προσκάλεσε για την εορτή της Οσίας Πελαγίας, αλλά καιγια να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας.

Εν συνεχεία ο κ. Χρυσόστομος τόνισε: «Αδελφοί μου πολλοί άνθρωποι ευεργέτησαν το ανθρώπινο Γένος, όμως η Παναγίας μας είναι η μεγαλυτέρα ευεργέτιδα του Γένους μας».

"Η Παναγία μας, είναι η γλυκειά μάνα του λαού μας, η απαντοχή του, η ελπίδα του, η παρηγοριά του, και το στήριγμα του, στις δύσκολες στιγμές του. Όπως βοήθησε το Γένος στο διάβα των αιώνων για να σταθεί στα πόδια του, έτσι αγκαλιάζει και σήμερα στις δύσκολες ώρες που περνάμε", υπογράμμισε ακόμη ο κ. Χρυσόστομος.

Τέλος ο Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στις θαυματουργικές ευεργεσίες της Μεγαλόχαρης, καθώς και στα γεγονότα της ευρέσεως της Αγίας εικόνας.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΗΤΟ !!!

Η δικαστής Γρεβενών κα Μαρία Μαργαρίτη, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το δικαστικό σώμα, όταν έβγαλε στην φόρα παρτίδα κονδυλίων που προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς, τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς.Παράλληλα, ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. Εκατοντάδες ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και πολλές φορές έναντι αμοιβής που απολαμβάνουν δικαστικοί και άλλοι μεσάζοντες) σε μυστικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο εντός τωνδικαστηρίων!Η κα Μαρία Μαργαρίτη, προέβη σε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την πλήρη αποκατάστασή της και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων.Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μέχρι αυτή την στιγμή ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, παρά μόνο από το BBC, ενώ στοYouTube η μαζική διανομή του βίντεο δεν επιτρέπεται (αναγράφεται η ένδειξη 'Embedding disabled by request').Δυστυχώς η τηλεόραση μόνο ρόλο υπνωτισμού παρέχει στην κοινωνία μας. Το μόνο που δείχνουν και το μόνο που μαθαίνουμε είναι το DVD του Μάκη και ποιος θα γίνει παπάς στη θέση του παπά.Αν μπορούμε να αντιδράσουμε κάπως με τα εφόδια που διαθέτουμε, είναι να ενημερώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε μέσω του Internet. Τέτοια mail πρέπει να γίνονται forward.Παρακαλώ στείλτε το σε όσους μπορείτε. Αυτή η είδηση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΑΦΤΕΙ επειδή το θέλουν τα συμφέροντα τους.Κοσμάς Ν. Ζαχαράτοςδικαστής Γρεβενών

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ...

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσα εκατομμύρια αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους της Κίνας, της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη, που αγγίζει το 1.35 δισεκατομμύριο;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός πλησιάζει τα 216 εκατομμύρια, νούμερο που ακούγεται μεγάλο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, εάν το συγκρίνουμε ποσοστιαία με άλλες χώρες, ακόμα και με την Ελλάδα. Και αυτό διότι το ποσοστό των Κινέζων που διαθέτει αυτοκίνητο είναι μικρό σε σχέση με τον αριθμό 6 στα 10 που ισχύει στην Ελλάδα ή ακόμα μεγαλύτερο για χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία κ.ά..

Το ποσοστό αυτό θα μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, μια και τα αυτοκίνητα στην Κίνα αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, γεγονός που φαίνεται από τις ετήσιες πωλήσεις. Αυτές ξεπερνούν πλέον τα 16 εκατομμύρια, καθιστώντας την Κίνα ως τη χώρα με τις περισσότερες πωλήσεις οχημάτων παγκοσμίως.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΤΙΝΙ...

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του...
υπουργείου Πολιτισμού, πριν από λίγο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η επίσκεψη του κ. Πλατινί και του κλιμακίου της ΟΥΕΦΑ στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, με θέμα το συντονισμό των δράσεων για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του.

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ....ΓΡΑΦΕΙ...

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης

Κλινικός Ψυχολόγος,
Πρόεδρος της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ)
http://www.drmalliaris.com/


Χάρη στο πρόγραμμα Διαύγεια (http://et.diavgeia.gov.gr/) τώρα πλέον μπορούμε να παρακολουθούμε πιο εύκολα τις εξελίξεις καθώς και τις δαπάνες στο τομέα της “δημόσιας” ψυχικής υγείας.
Για να πάρετε μία ιδέα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας τον Μάιο (http://bit.ly/ne4inb) και τον Ιούνιο (http://bit.ly/pddPcd) του 2011 διατέθηκαν περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ σε...
μη κερδοσκόπους ιδιώτες (αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συλλόγους, σωματεία κτλ) για τη παροχή “δωρεάν” υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Όμως κανένας από τους εν λόγω φορείς δεν είναι δημόσιες δομές όπως πολλές φορές υποστηρίζουν αλλά παρόλα αυτά χρηματοδοτούνται από δημόσια κονδύλια.
Τα δικά μου ερωτήματα είναι:
1. Κατά πόσο είναι θεμιτό να διατίθενται δημόσια χρήματα σε ιδιώτες;

2. Γιατί να μην αναπτύσσονται δημόσιες δομές και το δημόσιο σύστημα υγείας με τα εν λόγω κονδύλια;
3. Ποιοι είναι οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών και γιατί δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία και το πόθεν έσχες τους από τη στιγμή που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα;
4. Είναι δίκαιο και βοηθάει την ιδιωτική ανάπτυξη όταν αυτές οι δομές λειτουργούν (ή μπορεί να λειτουργήσουν) με τα ιδιωτικά τους πρόσωπα έχοντας πρώτα εδραιωθεί με δημόσιες χρηματοδοτήσεις;
Μπορεί η συγκεκριμένη πρακτική δημόσιας χρηματοδότησης ιδιωτών να έχει τα θετικά της και να είναι ίσως ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος παροχής “δημόσιων” υπηρεσιών υγείας και οι εν λόγω εταιρείες να είναι άξια παραδείγματα υποδομών ψυχικής υγείας αλλά σίγουρα απετείται ακόμα μεγαλύτερη “διαύγεια” όταν έχουμε να κάνουμε με τα ακόμα πιο λίγα και πλέον πονεμένα δημόσια χρήματα.
Θα ήταν αρκετά χρήσιμο να δοθούν ορισμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να γίνει μία πιο εκτενή ενημέρωση του κόσμου καθώς και οι ασθενείς και οι συγγενείς τους (οι άμεσα εμπλεκόμενοι) να είναι ενημερωμένοι με το τι έχουν να κάνουν ώστε να λειτουργούμε όλοι με μεγαλύτερη διαύγεια στη ζωή μας

ΠΑΡ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΝΗΣ...

Στην παραίτηση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Μένης Μαλλιώρη, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, οδήγησε η επιστολή των εργαζομένων στον Οργανισμό, με την οποία ασκούν σκληρή κριτική στα όσα έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός και ζητούν από την ίδια να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

«Απαιτούμε από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση, δεδομένου ότι ο μεν υπουργός διατυμπανίζει την ταύτιση της κ. Μαλλιώρη με την άποψη του, η δε κ. Μαλλιώρη μόλις μια μέρα πριν διαβεβαίωνε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ότι ο σχεδιασμός των 17 μονάδων προχωρά κανονικά» αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει στη δική του ανακοίνωση -η οποία συνόδευσε τη δήλωση μη αποδοχής της παραίτησης- ότι η κ. Μαλλιώρη αποτελεί το βασικό μοχλό των πολιτών να εξαλείψουν τη «λίστα της ντροπής» και να θεραπευθούν οι ασθενείς που έχουν χτυπηθεί από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Ε. Σ. Υ....

Χωρίς λουκέτα σε νοσοκομεία, αλλά με πολλές διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα, προχωρεί το Υπουργείο Υγείας την αναδιάταξη του ΕΣΥ.
Μέρος του τελικού σχεδίου ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο Υπουργείο, το οποίο, όπως είπε, με την αναδιάταξη προσπαθεί να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν 25 δισ. ευρώ το χρόνο κι εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή υγεία.
Με τη φράση «το αχανές δεν διοικείται» ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, τη μετατροπή οχτώ υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.
Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις και για τις συνενώσεις των κλινικών κι εξήγησε ότι προσδοκά να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι οχτώ δομές, που αλλάζουν χρήση.
Οι έξι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν: «Το Ωνάσειο με το Αττικό, το Νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Λέρου, το Τζάνειο με το Μεταξά, το Γρεβενών με αυτό της Καστοριάς, το Σισμανόγλειο της Κομοτηνής με το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και το Παίδων Καραμανδάνειο με το Πανεπιστημιακό της Πάτρας».
"Μια σημαντική εργασία φτάνει στο τέλος της"
Στην 1η ΥΠΕ, που αφορά κυρίως την Αττική, συνενώνονται διοικητικά με το Σισμανόγλειο το Νοσοκομεία Μελισσίων και το 1ο ΙΚΑ, το Ογκολογικό Κηφισιάς με το Νοσοκομείο Πατησίων, το Αγία Όλγα με το 7ο ΙΚΑ και την Παμμακάριστο, ο Άγιος Σάββας με το 6ο Ογκολογικό του ΙΚΑ, το Έλενα με το Αλεξάνδρα και το Σπηλιοπούλειο, ο Ευαγγελισμός με το Οφθαλμιατρείο, την Πολυκλινική και το 3ο ΙΚΑ. Το Σωτηρία με το Γεν. Κρατικό Αθηνών, το Αρεταίειο με το Αιγινήτειο και το Ευγενίδειο, τα Νοσοκομεία Παίδων Αγ. Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού και Π. Πεντέλης, θα έχουν κοινή διοίκηση.
Στην 2η ΥΠΕ, που αφορά τον Πειραιά και τα νησιά, θα συνδιοικούνται το Τζάνειο με το Μεταξά, το Θριάσειο με το Αττικό, το Ασκληπιείο της Βούλας και το Ωνάσειο. Το Νίκαιας με το Δυτικής Αττικής "Αγ. Βαρβάρα", Το Δαφνί με το Δρομοκαΐτειο, το Νοσοκομείο Σύρου με το Νάξου, το Νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Κω και το Θεραπευτήριο Λέρου, το Νοσοκομείο Σάμου με αυτό της Ικαρίας και το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης με αυτό της Λήμνου.
Ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο εγχείρημα των συγχωνεύσεων, είπε ότι «μια σημαντική εργασία φτάνει στο τέλος της και, παρότι μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη, το σημαντικό που μένει είναι ότι επιτέλους το σύστημα υγείας θα μπορεί να μετράται».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναδιάταξη του ΕΣΥ, αναλυτικά στοιχεία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα (www.yyka.gov.gr) του Υπουργείου Υγείας.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΑΡΚΟΖΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν υπέρ «μιας αποφασιστικής δέσμευσης» υπέρ της Ελλάδας, «ως μέλους του ευρώ και της ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος Σαρκοζί στις δηλώσεις του τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επίσης υποσχέθηκε ότι «στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ».

του στο πέρας της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν υπέρ «μιας αποφασιστικής δέσμευσης» υπέρ της Ελλάδας, «ως μέλους του ευρώ και της ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος Σαρκοζί στις δηλώσεις του τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επίσης υποσχέθηκε ότι «στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε....

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011
ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Βρυξέλλες, 21 Ιουλίου 2011
ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας υπέρ του ευρώ, καθώς και ότι θα καταβάλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της καθώς και των κρατών μελών της. Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνησηεντός της ζώνης του ευρώ. Από τις απαρχές της κρίσης του δημόσιου χρέους, ελήφθησαν σημαντικά μέτρα με στόχο τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τη μεταρρύθμιση των κανόνων και την εκπόνηση νέων εργαλείων σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη στην ζώνη του ευρώ ακολουθεί ικανοποιητικούς ρυθμούς και το ευρώ στηρίζεται σε υγιή βασικά οικονομικά μεγέθη. Αλλά οι προκλήσεις που παρουσιάζονται υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρα μεγαλύτερης εμβέλειας.
Σήμερα, συμφωνήσαμε όσον αφορά τα ακόλουθα μέτρα:
Ελλάδα:
1. Επικροτούμε τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, καθώς και τη νέα δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης, η οποία θεσπίσθηκε πρόσφατα από το ελληνικό
Κοινοβούλιο. Πρόκειται για πρωτοφανείς, αλλά αναγκαίες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία οικονομικής ανάπτυξης.
Συνειδητοποιούμε τις προσπάθειες που απαιτούν τα μέτρα προσαρμογής για τους Έλληνες πολίτες και είμαστε βέβαιοι ότι οι θυσίες αυτές είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και ευημερία της χώρας.
2. Συμφωνούμε να στηρίξουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και, από κοινού με το ΔΝΤ και την εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, να καλύψουμε πλήρως το χρηματοδοτικό έλλειμμα. Η συνολική επίσημη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 109 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό θα σχεδιασθεί, κυρίως με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεως, ώστε να βελτιώσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας. Καλούμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Ως μέσο χρηματοδότησης σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επόμενη εκταμίευση. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος με βάση τακτική αξιολόγηση από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
3. Αποφασίσαμε να επιμηκύνουμε την προθεσμία λήξεως των μελλοντικών δανείων του EFSF προς την Ελλάδα κατά το μέγιστο δυνατό διάστημα από τα ισχύοντα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη και σε 30 έτη κατ’ ανώτατο όριο με περίοδο χάριτος 10 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξασφαλίσουμε την κατάλληλη παρακολούθηση του προγράμματος. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού ισοδύναμα με τα επιτόκια του Μηχανισμού για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών (επί του παρόντος περ. 3,5%), ώστε να πλησιάσουμε το κόστος χρηματοδότησης του EFSF, χωρίς να κατέλθουμε κάτω από αυτό. Αποφασίσαμε επίσης να παρατείνουμε σημαντικά τις προθεσμίες λήξεως του υπάρχοντος ελληνικού μηχανισμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδεύεται από μηχανισμό που διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα για την εκτέλεση του προγράμματος.
4. Ζητούμε την υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Επικροτούμε την απόφαση της Επιτροπής να συστήσει ειδική ομάδα η οποία θα συνεργασθεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διοχετευθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση. Θα κινητοποιήσουμε πόρους και θεσμούς της ΕΕ, όπως η ΕΤΕπ, προς τον σκοπό αυτό και θα δώσουμε νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν αμέσως όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να παράσχουν έκτακτη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη σχετική πρόοδο τον Οκτώβριο.
5. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει επιδείξει προθυμία να υποστηρίξει την Ελλάδα εθελοντικά
αξιοποιώντας διάφορες δυνατότητες προς περαιτέρω ενίσχυση της γενικής βιωσιμότητας. Η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 37 δισ. ευρώ**. Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Εν ανάγκη θα παράσχουμε επαρκείς πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
___________________________
** Λαμβανομένου υπόψη του κόστους της πιστωτικής ενίσχυσης για την περίοδο 2011-2014.
Επιπλέον, ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους θα συνεισφέρει κατά 12,6 δισ. ευρώ, με
αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ. Για την περίοδο 2011-2019 η συνολική
καθαρή συμβολή από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 106 δισ. ευρώ.
Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα:
6. Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί μια λύση έκτακτου και μοναδικού χαρακτήρα.
7. Όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης επαναλαμβάνουν επισήμως την ακράδαντη αποφασιστικότητά τους να τιμήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους, καθώς και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα αυτή, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.
Εργαλεία σταθεροποίησης:
8. Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του EFSF και του ΕΜΣ και να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης, συμφωνούμε να αυξηθεί η ευελιξία τους με επιβολή κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα:
- να δρουν βάσει προληπτικού προγράμματος·
- να χρηματοδοτούν την ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της χορήγησης δανείων σε κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και σε χώρες που δεν υπάγονται σε πρόγραμμα·
- να παρεμβαίνει στις δευτερεύουσες αγορές βάσει ανάλυσης της ΕΚΤ που αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων στη χρηματοπιστωτική αγορά και κινδύνων για τη δημοσιονομική σταθερότητα και βάσει απόφασης με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών του EFSF/ΕΜΣ, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης.
Θα δρομολογήσουμε τις αναγκαίες διαδικασίες για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών το συντομότερο δυνατόν.
9. Κατά περίπτωση, θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία παροχής ασφάλειας ούτως ώστε να καλύπτεται ο κίνδυνος που προκύπτει για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τις εγγυήσεις τους προς το EFSF.
Δημοσιονομική εξυγίανση και μεγέθυνση στη ζώνη του ευρώ:
10. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις χώρες που υπάγονται σε προγράμματα έως ότου ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν επιτυχώς τα προγράμματα αυτά. Δεχόμαστε με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για την αυστηρή εφαρμογή των προγραμμάτων τους και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Τα επιτόκια δανεισμού και οι προθεσμίες λήξεως του EFSF επί των οποίων συμφωνήσαμε για την Ελλάδα θα ισχύσουν επίσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Εν προκειμένω, σημειώνουμε ότι η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το σχέδιο οδηγίας σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) και στις διαρθρωμένες συζητήσεις για θέματα
φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του Συμφώνου για το ευρώ+.
11. Όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα τηρήσουν αυστηρά τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός από τις υπαγόμενες σε πρόγραμμα θα μειωθούν κάτω από 3% ως το 2013 το αργότερο. Στο πλαίσιο αυτό, δεχόμαστε με ικανοποίηση τη δημοσιονομική δέσμη που παρουσίασε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση, βάσει της οποίας θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% το 2012 και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Ισπανία στο δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα. Εν συνεχεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών αντοχής των τραπεζών, τα κράτη μέλη θα παράσχουν δίκτυα ασφαλείας στις τράπεζες όταν χρειάζεται.
12. Θα υλοποιήσουμε τις συστάσεις που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο σχετικά με μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης. Καλούμε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενδυναμώσουν τις συνέργειες μεταξύ δανειοδοτικών προγραμμάτων και κεφαλαίων της ΕΕ σε όλες τις υπαγόμενες σε προγράμματα συνδρομής ΕΕ/ΔΝΤ χώρες.
Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ ώστε να τονωθεί η οικονομική μεγέθυνση και η απασχόληση, μεταξύ άλλων μέσω προσωρινής αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης.
Οικονομική διακυβέρνηση:
13. Ζητάμε την ταχεία οριστικοποίηση της νομοθετικής δέσμης και την ενίσχυση του Συμφώνου
Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το νέο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας. Τα μέλη της ευρωζώνης θα στηρίξουν πλήρως της προσπάθειες της πολωνικής Προεδρίας για την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά τους κανόνες ψηφοφορίας στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου.
14. Δεσμευόμαστε να εισαγάγουμε ως το τέλος του 2012 εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια όπως προβλέπεται στην οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια.
15. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η εξάρτηση από εξωτερικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων σχετικών προτάσεων της Επιτροπής και αναμένουμε τις προτάσεις της Επιτροπής για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
16. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, να υποβάλει ως τον Οκτώβριο συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ...

“Δήλωση των Ηγετών των Κρατών ή Κυβερνήσεων της Ευρω-ζώνης και Ευρωπαϊκών Οργανισμών


Από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους των κρατών της ευρω-ζώνης, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα σταθεροποίησης της ευρω-ζώνης, μεταρρύθμισης των κανόνων και ανάπτυξης νέων εργαλείων σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη της ευρω-ζώνης βρίσκεται σε καλό δρόμο και το ευρώ εδράζεται σε υγιή θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία. Όμως, οι προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί αποκαλύπτουν την ανάγκη λήψης εκτενέστερων μέτρων. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στο ευρώ και στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα διασφαλίζει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ευρω-ζώνης στο σύνολό της. Επίσης, επιβεβαιώνουμε και τη θέλησή μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση της ευρω-ζώνης.

Σήμερα, συμφωνήσαμε στα ακόλουθα μέτρα:

Για την Ελλάδα:

1.Καλωσορίζουμε τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, όπως και το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από την ελληνική Βουλή. Αυτές είναι άνευ προηγουμένου, αλλά απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψει και πάλι η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.
2.Συμφωνούμε στην υποστήριξη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα και στην παροχή επιπλέον ποσού μέχρι [ΧΧ] ευρώ. Αυτό το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί – κυρίως μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας ωριμάνσεις – για την αποφασιστική βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και του προφίλ αναχρηματοδότησης της Ελλάδος. Καλούμε το ΔΝΤ να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές.
3.Αποφασίσαμε να επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα στη μέγιστη δυνατή διάρκεια, από την τρέχουσα των 7,5 ετών σε μια ελάχιστη διάρκεια 15 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επαρκή παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού αντίστοιχα αυτών της διευκόλυνσης Ισοζυγίου Πληρωμών (τρέχον επίπεδο περίπου 3,5%), σε επίπεδο που δεν θα είναι χαμηλότερο από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτά, θα συνοδευτούν από ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα εφαρμογής του προγράμματος, περιλαμβανομένης της επιλογής ρυθμίσεων εγγυήσεων, όπου χρειάζεται.
4.Καλούμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία πρέπει να επανασχεδιαστούν με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη μέσα από ένα ευρωπαϊκό “Σχέδιο Μάρσαλ”. Τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλους τους απαραίτητους πόρους που είναι απαραίτητοι για την παροχή εξαιρετικής τεχνικής συνδρομής για να βοηθηθεί η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της.
5.Η Ελλάδα τελεί σε μια μοναδικά σοβαρή κατάσταση στην ευρω-ζώνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται μια εξαιρετική λύση. Ο χρηματο-οικονομικός τομέας έχει εκδηλώσει τη θέλησή του να υποστηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω ενός καταλόγου επιλογών (ανταλλαγής ομολόγων, επιμήκυνσης και επαναγοράς) με όρους δανεισμού συγκρίσιμους με δημόσια στήριξη και επιπλέον πιστοληπτική βελτίωση.
6.Όλες οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ επισήμως επιβεβαιώνουν την ανελαστική τους βούληση να τιμήσουν πλήρως τη δική τους ανεξάρτητη κρατική υπογραφή και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων της ευρω-ζώνης υποστηρίζουν πλήρως αυτή τη βούληση, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους αποτελεί αποφασιστικό συστατικό διασφάλισης της χρηματο-οικονομικής σταθερότητας στην ευρω-ζώνη στο σύνολό της.
7.Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του EFSF και την αντιμετώπιση της μετάδοσης, συμφωνούμε στην αύξηση της ευκαμψίας του EFSF, επιτρέποντάς του:
1.να παρεμβαίνει στη βάση ενός προληπτικού προγράμματος, με επαρκείς προϋποθέσεις
2.να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματο-οικονομικών οργανισμών μέσω δανείων προς
κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων προς χώρες που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα
3.να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές στη βάση ανάλυσης της ΕΚΤ που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων και μια ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών του EFSF.
8.Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των προγραμμάτων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση στην επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι όροι δανεισμού από το EFSF που συμφωνήσαμε για την Ελλάδα θα εφαρμοστούν επίσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε τη βούληση της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο Οδηγίας για μια Ενοποιημένη Κοινή Φορολογική Βάση (CCTB) και στις δομημένες συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του συμφώνου Euro+.
9.Όλες οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ θα τηρήσουν αυστηρά του συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν μακρο-οικονομικές ανισορροπίες. Τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός αυτών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμμα, θα πρέπει να μειωθούν κάτω από 3% το αργότερο μέχρι το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε τα προϋπολογιστικά μέτρα που πρόσφατα παρουσιάστηκαν από την ιταλική κυβέρνηση, τα οποία θα της επιτρέψουν να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% το 2012 και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Καλωσορίζουμε επίσης τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η Ισπανία στο δημοσιονομικό, χρηματο-οικονομικό και δομικό τομέα. Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των τραπεζικών τεστ αντοχής, οι χώρες-μέλη θα παρέχουν έσχατη στήριξη σε τράπεζες, όπως κρίνεται απαραίτητο.
10.Θα εφαρμόσουμε τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν την ανάπτυξή μας. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβαθμίσει τις συνέργειες μεταξύ προγραμμάτων δανεισμού και ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε όλες τις χώρες που χαίρουν συνδρομής από Ε.Ε. /ΔΝΤ. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες βελτίωσης της ικανότητάς τους να απορροφούν ευρωπαϊκά κεφάλαια με σκοπό να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
11.Προσβλέπουμε στην τάχιστη ολοκλήρωση του νομικού πακέτου ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και τη νέα μακρο-οικονομική επιτήρηση. Τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί δικαιωμάτων ψήφου στο προληπτικό μέρος της Συμφωνίας.
12.Δεσμευόμαστε στην εισαγωγή νομικά δεσμευτικών εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων όπως προβλέπει η οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια μέχρι το τέλος του 2012.
13.Συμφωνούμε, ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση του κοινοτικού ρυθμιστικού πλαισίου από εξωτερικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις και προσβλέπουμε στις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
14.Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Eurogroup, να συντάξει συμπαγείς προτάσεις μέχρι τον Οκτώβριο για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η διαχείριση κρίσεων στην ευρω-ζώνη και να βελτιωθούν οι μέθοδοι εργασίας.
Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως κατά προτεραιότητα τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα.”

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΜΠΟΖΙΝΗΣ...

"Η Ζάκυνθός μας, μέσα σε μια βδομάδα, με πολλαπλά γεγονότα εγκληματικού τύπου, έγινε το αρνητικό πρότυπο δημοσιότητας της χώρας μας. Τη δολοφονία του νεαρού Άγγλου τουρίστα στο Λαγανά ακολούθησαν οι προσαγωγές, καταθέσεις, ανακρίσεις, παύσεις, συλλήψεις, παραπομπές και φυλακίσεις «επώνυμων» και «ανώνυμων» και μέχρι τώρα «κοινωνικώς ευυπόληπτων» συμπολιτών μας.

Πολλοί δείχνουν να εξεπλάγησαν από τις εξελίξεις. Θεωρούμε μάλλον υποκριτική μια τέτοια έκπληξη, καθ’ ότι «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» αλλά και κάθε ενεργός πολίτης ζούσε, χρόνια τώρα, στη σκιά αυτών των εγκληματικών κυκλωμάτων με τα οργανωμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που λυμαίνονταν τη δημόσια ζωή του τόπου και επηρέαζαν την ιδιωτική ζωή πολλών συμπολιτών μας.

Για χρόνια, η Ζάκυνθος είναι μπλεγμένη στον ιστό των συμμοριών αυτών, που δυστυχώς περιλαμβάνουν και πρόσωπα -αιρετά και μη- με δημόσιες θέσεις υψηλής ευθύνης. Ήξερε η Ζάκυνθος. Έβλεπε τη διαχείριση των κοινών της στα χέρια ανθρώπων της νύχτας. Έβλεπε δήμαρχο να επαίρεται σε εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό για το αν «έβαλε ή δεν έβαλε μπράβους να κτυπήσουν» άλλον αιρετό. Έβλεπαν οι Ζακυνθινοί να συλλαμβάνεται και να οδηγείται στις φυλακές ο δήμαρχος της πρωτεύουσάς τους με κατηγορίες για πολλαπλά κακουργήματα...

Γνωρίζαμε. Κάποιοι λίγοι μιλούσαν κιόλας. Αλλά απ’ τα σύννεφα δεν πέσαμε. Γνωρίζαμε όλοι για την τοκογλυφία, για τα ναρκωτικά στους χώρους που σπουδάζει, μορφώνεται, διασκεδάζει η νεολαία. Γνωρίζαμε για τα όπλα σε ζώνες (ακόμα και αιρετών). Γνωρίζαμε για την απαξίωση που δείχνει η κοινωνία μας για οτιδήποτε κοινό και δημόσιο αγαθό.

Ξέρουμε ότι αντικαταστήσαμε τις ηθικές αξίες της πολιτικής, αλλά και κάθε ευνομούμενης κοινωνίας με την πίστη στο γρήγορο, άκοπο και εύκολο κέρδος. Η στρεβλή ανάπτυξη του τόπου μας παρήγαγε τερατογενέσεις. Τα φαινόμενα μόνιμης παραβατικότητας και εγκληματικότητας, τα οποία βρίσκουν την κάλυψη «υψηλά ιστάμενων», με συνέπεια τη διαρκή ατιμωρησία, επιτείνουν την απόγνωση των πολιτών ότι τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει και ότι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι στο έλεος των συμμοριών και των «προστατών» τους.

Σήμερα, χρειάζεται να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πρέπει να πάψει η ατιμωρησία... Η κοινωνία μας έχει την ανάγκη να της εμφυσηθούν νέες αξίες και ηθική".

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΜΕΓΑΛΟ ΓΛΕΝΤΙ !!!

Ελληνικές βραδιές στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας
July 17, 2011 by Greek News
Filed under Featured, Ομογένεια
Leave a Comment
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ξεκίνησαν και συνεχίζονται με επιτυχία στην Πλατεία Αθηνών οι ελληνικές πολιτιστικές βραδιές, που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και συγκεντρώνουν πολλούς ομογενείς της περιοχής και άλλους περιοίκους. Την περασμένη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση στην οποία έπαιξε ελληνική μουσική το συγκρότημα του Νίκου Νικολαϊδη.

Τις εκδηλώσεις χρηματοδοτεί ο δήμος Νέας Υόρκης, χάρη σε κονδύλια που εξασφάλισε ο δημοτικός σύμβουλος Πίτερ Βαλόν Τζούνιορ. Ειδικά πάντως την περασμένη Τρίτη, χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο γιατρός Μανώλης Λαμπράκης.
Πολλοί ήταν οι θεατές που χόρεψαν στους ελληνικούς ρυθμούς, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού της Πλατείας Αθηνών, Γιώργος Ντέλης, η Χριστίνα Κωστάκη υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις εκ μέρους του οργανισμού κι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Ηλίας Τσεκερίδης.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού «Πλατεία Αθηνών», Γιώργος Ντέλης, εξέφρασε ικανοποίηση για την εμπλοκή και υποστήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης στη διοργάνωση των ελληνικών βραδιών στην Πλατεία. Στο παρελθόν οι εκδηλώσεις διοργανώνονταν μόνο από τον οργανισμό της Πλατείας Αθηνών.

«Ο δημοτικός μας σύμβουλος, Πίτερ Βαλόν Τζούνιορ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των εκδηλώσεων αυτού του καλοκαιριού και τον ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Χωρίς τον πατέρα του, τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νέας Υόρκης, δεν θα υπήρχε αυτή η πλατεία για την Αστόρια, που συνάμα αποτελεί και σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό της περιοχής. Και θα είναι πάντα εδώ, ως δημοτικό πάρκο».

Εκτός από τις ελληνικές βραδιές, κάθε Τρίτη, οι Τετάρτες έχουν δοθεί στην Αμερικανο-Ιταλική κοινότητα, των οποίων οι εκδηλώσεις είναι αρκετά πιο μαζικές.

«Παλαιότερα τις Πέμπτες υπήρχαν βραδιές για τους Λατίνους, τις Παρασκευές γι’ αυτούς από το Μπαγκλαντές. Τώρα περιοριστήκαμε στις δύο βραδιές. Ολοι που δουλεύουμε για την πλατεία Αθηνών είμαστε εθελοντές και εργαζόμαστε για το καλύτερο».

Η Χριστίνα Κωστάκη έχει φέτος αυξημένες αρμοδιότητες στην Πλατεία Αθηνών.

«Και φέτος ο οργανισμός της Πλατείας Αθηνών διοργανώνει τις ελληνικές βραδιές κάθε Τρίτη, με θέματα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά, τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση και προβολή της ελληνικής κουλτούρας και των εθίμων μας».

Η κ. Κωστάκη δήλωσε ικανοποιημένη από την εκδήλωση με το Νίκο Νικολαϊδη και την ορχήστρα του και κάλεσε όλους να δώσουν το παρών κι αυτή την Τρίτη, όπου θα εμφανιστεί ο Τόλης Νούσιας.

«Καλείται όλη η Ομογένεια να παρευρεθεί κι αυτή την Τρίτη και σ’ όλες τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Ιδίως απευθυνόμαστε προς τους συλλόγους, καλώντας τους αν έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα δικά τους πολιτιστικά προγράμματα, αλλά και να προτρέψουν τα μέλη τους να παρευρίσκονται».

O πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Θανάσης Αρώνης, είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια από μέρος του οργανισμού να συμμετάσχουν κι άλλοι οργανισμοί της Ομογένειας στις ελληνικές εκδηλώσεις, με στόχο να προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία στον κόσμο που τις παρακολουθεί.

«Ζητούμε τη συμμετοχή χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων. Εχουμε μία πολλή καλή συνεργασία με τη Χριστίνα Κωστάκη, η οποία είναι πολύ δραστήρια. Θα προσπαθήσουμε επίσης να φέρουμε και στην Πλατεία την επιτυχημένη ποιητική βραδιά που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο Σταθάκειο, ενώ θα δούμε τι μπορούμε να διοργανώσουμε σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Εχουμε πολλή όρεξη για δουλειά, αν μας βοηθήσει κι ο καιρός θα πάμε πολύ καλά.

Ο ΜΟΥΡΑΤ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑ'ΙΚΗ...

Ο Μουράτ Σεροπιάν είναι από σήμερα ο νέος τεχνικός της Παναχαϊκής στη θέση του Ηλία Φυντάνη που αποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα από την ομάδα της Αχαΐας.

Ο 40χρονος τεχνικός, που εφέτος οδήγησε τον Βύζαντα Μεγάρων στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Νότιο Όμιλο της Γ` Εθνικής (Football League 2), υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Παναχαϊκή, χωρίς να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΧΑΜΟΣ... ΣΤΟ ΡΙΟ !!!

συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε όλο το χρονικό. Στο στόχαστρο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
16.32: Αναβλήθηκε η περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη μετά τα εκταταμμένα επεισόδια που σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξή της στο χώρο του ξενοδοχείου όπου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ρίο.
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί απο την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας απέκλεισαν το δρόμο έξω απο το ξενοδοχείο ενώ ακολούθησε πετροπόλεμος και εκτεταμμένη ρίψη χημικών απο τους αστυνομικούς, οι οποίοι θέλησαν να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους.
Έντονες σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι αντιδράσεις πολιτών για τη ρίψη των δακρυγόνων αφού δεκάδες ήταν οι οικογένειες που έχουν καταλύσει στο ξενοδοχείο και την ώρα των επεισοδίων βρίσκονταν στο χώρο της πισίνας, ενώ ακόμη περισσότεροι ήταν οι λουόμενοι στην παρακείμενη παραλία και οι οποίοι έφυγαν άρον άρον αφού η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική απο τα δακρυγόνα.

ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡ ΑΙΤΗΣΗ...

Ο Μάρκος Κυπριανού έπειτα και από τις έντονες αντιδράσεις για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς την περασμένη Δευτέρα, υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο Χριστόφια την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Χριστόφια, με την οποία ζητά να τον απαλλάξει των καθηκόντων του για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε την απόφασή του και στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, με θέμα τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Πηγή:www.enet.gr,(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΙΟ...

Σε αποκλεισμό των δύο προσβάσεων στο ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο συζητούν να προχωρήσουν μετά το μεσημέρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες των ταξί της Πάτρας, ώστε να αποκόψουν την προσέγγιση των έξι υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης στο ξενοδοχείο, όπου είναι προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα η περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με θέμα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.

Μαζί με τους ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, είναι πιθανόν να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες και Σωματεία εργαζομένων που έχουν πληγεί από το κλείσιμο επιχειρήσεων, την παύση έργων στην περιοχή, και τη λιτότητα.

Η Συνδιάσκεψη

Ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα, θα είναι το αντικείμενο της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Δ. Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία διοργανώνεται, σήμερα, Δευτέρα, στις 4 μ.μ., στο Porto Rio, παρουσία έξι υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, βουλευτών, καθώς και άλλων στελεχών υπουργείων, αλλά και πολιτικών στελεχών του κόμματος στην Δυτική Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στο attacktv.gr ο περιφερειακός γραμματέας Δυτ. Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασ. Χαραλαμπόπουλος, εδώ κι ένα μήνα έχουν ξεκινήσει οι οργανωτικές προετοιμασίες.

Το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Περιφέρεια, που παρουσιάστηκε στους δημάρχους και πρόσθεσαν και δικά τους σημεία. Θα το παρουσιάσει στη δευτερολογία του ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
«Προσδοκία μας είναι η Δυτ. Ελλάδα ν' αποκτήσει ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και να κεντρίσει την κυβέρνηση για πιο γρήγορους ρυθμούς. Η συνδιάσκεψη είναι, επίσης, το προστάδιο για την Εθνική Συνδιάσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτέμβρη», λέει στο attacktv.gr ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Παρόντες στη συνδιάσκεψη, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, η υφυπ. Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υφυπ. Εθνικής Άμυνας, Κ. Σπηλιόπουλος, ο υφυπ. Εργασίας και Κοινων. Ασφάλισης, Γ. Κουτσούκος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θαν. Μωραΐτης, ο υφυπ. Υγείας και Κοινων. Αλληλεγγύης, Μ. Μπόλαρης, ο Γ.Γ. του Υπ. Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Φούρλας, και ο ειδικός γραμματέας Νίκος Ματζούφας (ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει την ίδια μέρα ομιλία στην Αθήνα).

ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ !!!

Ο «Σταυρός του Lambeth», μια εξαιρετική διάκριση προς ξένους εκκλησιαστικούς ηγέτες, απονεμήθηκε πρόσφατα στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο από τον Δρα Ρόουαν Γουίλιαμς, αρχιεπίσκοπο του Κάντμπουρι και μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων.

«Καθώς ατενίζω τον Σταυρό του Lambeth, αναλογίζομαι τους στίχους του νομπελίστα ποιητή T. S. Elliot: ''Πού είσαι σοφία, που σε χάσαμε στη γνώση; Και πού είσαι γνώση, που σε χάσαμε στην πληροφόρηση;'' Υπάρχει πάρα πολλή πληροφόρηση σχετικά με τον Σταυρό. Ακόμη περισσότερο, θεολογική γνώση. Αλλά εκείνο το οποίο ζητείται από τον καθένα μας είναι να προσεγγίσουμε και να οικειοποιηθούμε τη ''σοφία του Σταυρού'', τη σοφία που αναφέρεται στη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους και στηρίζεται στην ευγνωμοσύνη για το άπειρο έλεος του Θεού, στην αγάπη, την αυτοθυσία και στην αδιάκοπη προσφορά» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, λαμβάνοντας την τιμητική αυτή διάκριση.

Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος Κάντμπουρι, προλογίζοντας την ομιλία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας στη γενική σύνοδο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του κ. Αναστασίου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία οφείλεται τα μέγιστα σ' έναν ηγέτη του οποίου οι πνευματικές και διανοητικές ικανότητες, η δύναμη της προσωπικότητάς του, η ταπεινότητα και η αγιότητά του, υπήρξαν για πολλούς φάρος στην Ευρώπη της εποχής μας».

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αναφέρθηκε στη μετάδοση του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο και τη συγκρότηση μιας τοπικής Εκκλησίας, σημειώνοντας:

«Όταν αναφερόμαστε στη μετάδοση του Ευαγγελίου, η σκέψη μου πηγαίνει στις δύο λίμνες της Παλαιστίνης: τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και τη Νεκρά Θάλασσα. Αυτές οι δύο λίμνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και μία βασική διαφορά. Και οι δύο δέχονται ύδατα από τον ποταμό Ιορδάνη. Η πρώτη, η Θάλασσα της Γαλιλαίας, δέχεται το νερό και το προσφέρει, για να αρδεύονται οι νότιες περιοχές. Η δεύτερη, η Νεκρά Θάλασσα, δέχεται το νερό, αλλά το κρατά για τον εαυτό της. Στην πρώτη, η ζωή σφύζει μέσα στο νερό και στις όχθες της. Στη δεύτερη δεν υπάρχει ίχνος ζωής. Και γνωρίζουμε ότι ο Κύριός μας δεν είχε καμία σχέση με τη Νεκρά Θάλασσα. Άρχισε τη δημόσια αποστολή του και επιτέλεσε πολλά από τα θαύματά του στη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Εμείς οι Χριστιανοί έχουμε το προνόμιο να προσλαμβάνουμε διαρκώς το ζων ύδωρ του πνευματικού Ιορδάνη. Δεχόμαστε αφειδώς άφθονα πνευματικά και υλικά αγαθά. Εάν τα κρατήσουμε μόνον για τον εαυτό μας, θα τα χάσουμε. Η Νεκρά Θάλασσα παραμένει το σύμβολο του να δέχεται κανείς δωρεές και να τις κρατά για τον εαυτό του. Εάν μοιραζόμαστε, θα ομοιάζουμε με τη σφύζουσα από ζωή Θάλασσα της Γαλιλαίας. Το να προσλαμβάνει κανείς και να μοιράζεται είναι το μυστικό για να έχει ζωή. Τη Ζωή!».

ΧΙΛΛΑΡΙ---ΑΝΤΩΝΗΣ...

Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, με την υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton.
Στη συνάντηση κυριάρχησαν θέματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία, ενώ η κα Clinton εξέφρασε και τον θαυμασμό της για το Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, ανέπτυξε τη δική του πρόταση για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ διευκρίνισε ότι η διαφωνία του με την κυβέρνηση δεν αφορά στους στόχους, που είναι η μείωση του χρέους και του ελλείμματος, αλλά στους τρόπους για την επίτευξή τους.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και ο διευθυντής του γραφείου του, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ !!!

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ BLOGGER
1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Aπο το nylon

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ....

Ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα, θα είναι το αντικείμενο της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Δ. Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία διοργανώνεται τη Δευτέρα, στις 4 μ.μ., στο Porto Rio, παρουσία έξι υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, βουλευτών, καθώς και άλλων στελεχών υπουργείων, αλλά και πολιτικών στελεχών του κόμματος στην Δυτική Ελλάδα.
Όπως ανέφερε στο attacktv.gr ο περιφερειακός γραμματέας Δυτ. Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασ. Χαραλαμπόπουλος, εδώ κι ένα μήνα έχουν ξεκινήσει οι οργανωτικές προετοιμασίες.
Το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Περιφέρεια, που παρουσιάστηκε στους δημάρχους και πρόσθεσαν και δικά τους σημεία. Θα το παρουσιάσει στη δευτερολογία του ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
«Προσδοκία μας είναι η Δυτ. Ελλάδα ν' αποκτήσει ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και να κεντρίσει την κυβέρνηση για πιο γρήγορους ρυθμούς. Η συνδιάσκεψη είναι, επίσης, το προστάδιο για την Εθνική Συνδιάσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτέμβρη», λέει στο attacktv.gr ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Παρόντες στη συνδιάσκεψη, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να είναι, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, η υφυπ. Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υφυπ. Εθνικής Άμυνας, Κ. Σπηλιόπουλος, ο υφυπ. Εργασίας και Κοινων. Ασφάλισης, Γ. Κουτσούκος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θαν. Μωραΐτης, ο υφυπ. Υγείας και Κοινων. Αλληλεγγύης, Μ. Μπόλαρης, ο Γ.Γ. του Υπ. Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Φούρλας, και ο ειδικός γραμματέας Νίκος Ματζούφας (ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει την ίδια μέρα ομιλία στην Αθήνα).


Αναμένονται αντιδράσεις
Τη Δευτέρα ξεκινά και η 48ωρη απεργία των ιδιοκτητών ταξί οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να μη προχωρήσει στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Μάλιστα τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί ταξί που θα μείνουν στην Πάτρα (ένα αριθμός ταξί θα μεταβεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των ταξιτζήδων έξω από το Υπ. Συγκοινωνιών), θα συγκεντρωθούν στο ΚΤΕΛ και εκεί θα αποφασίσουν αν θα μεταβούν στο χώρο της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για να διαμαρτυρηθούν.

Πιθανόν είναι να υπάρξουν οργανωμένες διαμαρτυρίες και από άλλα Σωματεία και πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο, τη λιτότητα, κλπ.

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΧΙΛΑΡΙ.

Με τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου, συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την ώρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα.

Νωρίτερα η κ.Κλίντον είχε συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό της, Σταύρο Λαμπρινίδη και τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση. Τόνισε μάλιστα ότι εκτιμά την αποφασιστικότητα και τη δουλειά του κ.Παπανδρέου.

Κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η Χίλαρι Κλίντον του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της.

Η κ.Κλίντον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου «Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί» που κοσμεί το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα, ενώ ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κ.Λαμπρινίδη η κυρία Κλίντον τόνισε ότι οι αλλαγές που γίνονται είναι στο σωστό δρόμο και θα φέρουν αποτελέσματα, δηλώντας χαρακτηριστικά «Έχω πίστη στη δύναμη του ελληνικού λαού».

Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε εκτός από την οικονομική κρίση, τα θέματα της Μέσης Ανατολής, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.Η κυρία Κλίντον και ο κ. Λαμπρινίδης πρόκειται να υπογράψουν μία κοινή συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

«Θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε όσους πιστεύουν ότι θα χρεωκοπήσουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Λαμπρινίδης.Αμέσως μετά η υπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ξεκίνησε την Κυριακή στις 1.15 μ.μ., ενώ η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κρίση χρέους και η κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, η Χίλαρι Κλίντον θα έχει «μια σε βάθος συζήτηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ειδικότερα, αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και επιμέρους θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πρόοδος της Αλβανίας, αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου.

Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και η ενταξιακή πορεία της γείτονος.

Τη Δευτέρα η κυρία Κλίντον θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ...

Στο Μουσείο της Ακρόπολης ξεναγήθηκε η Χίλαρι Κλίντον και στη συνέχεια υπέγραψε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη και τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο μνημόνιο διμερούς συνεργασίας για την «επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα».

Ατενίζοντας την Ακρόπολη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία».

Εξέφρασε επίσης τη θερμή συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο «στο μέλλον της Ελλάδας» όσο και «στην προστασία του παρελθόντος της».

Στο καλωσόρισμά του στο «σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο, που αναδεικνύει την ενότητα των αρχαίων χώρων» ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε πως η χώρα μας «υποφέρει από τη λαθραία εκσκαφή και την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών», στην καταπολέμηση της οποίας θα προσφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία. Επιπλέον, απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα ομόλογό του αναφέρθηκε στα «εκατομμύρια Αμερικανών επισκεπτών που θα δουν αυτούς τους θαυμάσιους θησαυρούς», ενώ παραπέμποντας σε προηγούμενη αναφορά της κ. Κλίντον πως «δεν είναι κοινές μόνον οι πολιτικές μας, είναι και οι αξίες μας», την καλωσόρισε «στο σπίτι της».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σχετικά πως η διμερής συμφωνία θα προστατεύσει από κλοπές και λαθρεμπορία τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς θα είναι παράνομη η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρχει προηγούμενη πιστοποίηση από τις ελληνικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.naftemporiki.gr

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ...ΔΑΛΑ'Ι ΛΑΜΑ !!!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε το Σάββατο στον Λευκό Οίκο τον Δαλάι Λάμα, παρά το αίτημα του Πεκίνου να ακυρωθεί η συνάντηση, επειδή θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και την κυριαρχία της στο Θιβέτ.
Ο Δαλάι Λάμα έγινε δεκτός τις 18:33 (ώρα Ελλάδος) από τον Αμερικανό πρόεδρο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Μια πηγή του Θιβέτ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες -κάτοχοι και οι δύο του Νόμπελ Ειρήνης- είχαν συνομιλίες στην Αίθουσα των Χαρτών του Λευκού Οίκου, και όχι στο Οβάλ Γραφείο, μια τιμή που προορίζεται για τους αρχηγούς κρατών.
Η ανακοίνωση της συνάντησης, που ήταν κλειστή για τον τύπο, εξόργισε το Πεκίνο την Παρασκευή, και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ουάσιγκτον να «ακυρώσει αμέσως την απόφασή της να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ομπάμα και του Δαλάι Λάμα».
Η συνάντηση ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, παραμονή της αναχώρησης του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ μετά από παραμονή 11 ημερών στην Ουάσινγκτον, όπου παρακολούθησε μια βουδιστική τελετή.
Η συνάντηση του Σαββάτου «δείχνει την ισχυρή υποστήριξη του προέδρου στη διατήρηση της θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής μοναδικότητας του Θιβέτ και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών», σχολίασε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να παραμείνουν πιστές στη δέσμευσή τους να αναγνωρίσουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Κίνας», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χονγκ Λέι, απαιτώντας από την Ουάσινγκτον να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να μην κάνει τίποτα που είναι πιθανό να βλάψει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Πηγή:www.in.gr,Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό