Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΑΓΙΟΣ...ΑΓΙΟΣ...ΑΓΙΟΣ!!!

Οι προσκυνητές που πρόκειται να παρακολουθήσουν την τελετή μακαριοποίησης του πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλο του Β΄, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, άρχισαν να κατακλύζουν την ιταλική πρωτεύουσα.

Οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για πεντακόσιες χιλιάδες πιστούς, αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις της νομαρχίας της Ρώμης, αυξάνουν τον αριθμό τους στο ένα εκατομμύριο.

Τα πρώτα πούλμαν και τραίνα, έφτασαν από την Πολωνία και τη Γαλλία, τις χώρες καταγωγής του Πάπα Κάρολ Βοϊτίλα και της καλόγριας Μαρί Σιμόν Πιέρ, που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρεί ότι παρουσίασε θαυματουργή ίαση από τη νόσο του Πάρκινσον, χάρη σε παρέμβαση του πολωνού ποντίφικα.

Σήμερα το βράδυ, στον αρχαίο Ρωμαϊκό στάδιο του «Τσίρκο Μάσσιμο», πρόκειται να οργανωθεί ολονυκτία προσευχής, με τη συμμετοχή τουλάχιστον εκατόν πενήντα χιλιάδων πιστών, παρά τον βροχερό ουρανό, κάτω από τον οποίο ξύπνησε σήμερα η Αιώνια Πόλη.

Ο Πάπας Βενέδικτος, πρόκειται να ανακηρύξει μακάριο τον άμεσο προκάτοχό του, πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' , κάτι που δεν συνέβαινε εδώ και δέκα αιώνες. Το φέρετρο του πολωνού Πάπα, που ηγήθηκε της Καθολικής Εκκλησίας επί είκοσι επτά χρόνια, πρόκειται να μεταφερθεί, προσωρινά, από τον τάφο που βρίσκεται στα «σπήλαια του Βατικανού», στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, για δημόσιο προσκύνημα.

Η θρησκευτική τελετή θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, στις 10 ώρα Ιταλίας, ενώ από σήμερα απαγορεύεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα, σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό. Κατά την αυριανή ημέρα, δε, πρόκειται να ισχύσει η απαγόρευση πτήσεως σε όλο τον εναέριο χώρο της Ρώμης.

Στο μεταξύ, η όλη τελετή μακαριοποίησης, έχει και σημαντικές εμπορικές προεκτάσεις: Τα καταστήματα τουριστικών ειδών ελπίζουν να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους, χάρη στα μπλουζάκια, τα μολύβια, τις κούπες, και δεκάδες άλλα αντικείμενα που με τυπωμένη την φωτογραφία του Κάρολ Βοϊτίλα.

Παράλληλα, κινήθηκε, φυσικά, και η αγορά των «σουβενίρ μαϊμού»: οι κατασχέσεις της ιταλικής αστυνομίας, έφτασαν τα πέντε εκατομμύρια αναμνηστικά αντικείμενα, συνολικής αξίας δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΑΣΚΗΤΙΚΗ.-Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ παρουσιάζει από την Παρασκευή 29 Απριλίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το έργο του Ν. Καζαντζάκη, «Ασκητική – Salvatores Dei», σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου με τη συνεργασία στη σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η παράσταση ανεβαίνει στα πλαίσια αφιερώματος στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη με διεθνή ακτινοβολία, Νίκου Καζαντζάκη.

Η διασκευή του φιλοσοφικού έργου «Ασκητική» σε θεατρική μορφή επιχειρείται για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά και προσεγγίζεται με τις σύγχρονες και πρωτοποριακές κατακτήσεις της θεατρικής γλώσσας, στηρίζεται δε στον απόλυτο σεβασμό της ακεραιότητας του κειμένου.

Η παράσταση έχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, καθώς και σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Για να μη χαθεί ο λόγος της ελληνικής γλώσσας, θα γίνει διαφορετική προσαρμογή με αφήγηση στη γλώσσα της χώρας που θα φιλοξενηθεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάνος Αγγελόπουλος
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ: Ανδρομάχη Μοντζολή
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μάιρα Βαζαίου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Δημήτρης Παπαδημητρίου
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Όλια Λυδάκη
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Πουλίδης
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιάννης Θωμάς (Ιππείς του Αριστοφάνη, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή) Θάλεια Αργυρίου (Τράφοι-Κασσάνδρα, Μήδεια) Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομηνέα, Μαργαρίτα Νασιούλα, Μάρκος Πλευράκης.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή 21.00
Σάββατο 21.00
Κυριακή 21.00
Δευτέρα 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 14 €
Φοιτητικό: 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85 λεπτά

ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ...

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ



ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ. ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΚΑΙ Η ΜΙΖΕΡΙΑ. ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.



1. Πολλοί συζητάνε τον τελευταίο καιρό για διάφορα θέματα...

- Άλλοι μιλούν για αναδιάρθρωση - αν πρέπει, αν δεν πρέπει, ποια είναι τα θετικά, ποια είναι τα αρνητικά.

- Άλλοι επικεντρώνονται στο έλλειμμα και στη μικρή απόκλιση που παρουσιάστηκε για το 2010, ξεχνώντας φυσικά να αναφέρουν ότι, πέρυσι, αυτή η Κυβέρνηση πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες. Καταφέραμε, δηλαδή, να μειώσουμε το έλλειμμα κατά το 1/3, το μεγαλύτερο ποσοστό ιστορικά που έχει καταφέρει ποτέ χώρα της Ευρωζώνης. Και μάλιστα, σε δύσκολες συνθήκες ύφεσης.

- Άλλοι πάλι μιλούν για ανασχηματισμούς, για εκλογές, για κάθε θέμα, είτε θεωρητικό, είτε μικροπολιτικό, είτε επουσιώδες μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Βέβαια, Δημοκρατία έχουμε, είναι ελεύθερη η διατύπωση της γνώμης σε όλα τα θέματα.

2. Το Κίνημά μας, όμως και η υπεύθυνη κυβέρνηση αυτού του τόπου δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με όλη αυτή τη «σεναριολογία».

- Συνεχίζουμε τη μάχη για τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας. Θα ήταν εγκληματικό, εάν η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου, που βλέπουμε στην εσωτερική πολιτική και «μιντιακή» συζήτηση, κυριαρχούσαν και σταματούσαν τη δική μας, υπεύθυνη και κρίσιμη εθνικά δουλειά.

3. Είμαστε συνεχώς απέναντι σ' αυτό το μοιρολόι που έχει στηθεί, το οποίο δεν τιμά τις δυνατότητες του Ελληνικού λαού.

- Πέρυσι, τέτοια εποχή, έκαναν εκκωφαντικό θόρυβο όλοι εκείνοι που έλεγαν, ότι «επίκειται χρεοκοπία της χώρας μας». Τη συνέχεια, τη γνωρίζουμε. Κάναμε αυτό που πρέπει και χρεοκοπία δεν υπήρξε.

- Φέτος, άλλαξε το σενάριο και είναι περίπου οι ίδιοι, που προφητεύουν καθημερινά την αναδιάρθρωση του χρέους μας. Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας. Με αυτήν καλούμε κάθε πολίτη, όχι στην ανοχή, ούτε στην παραίτηση, μπροστά στο φόβο που πολλοί καλοθελητές καλλιεργούν. Λέμε στον πολίτη: δεν θα χάσουμε και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, να κάνουμε αυτή την κρίση αλλαγή ουσιαστική για το αύριο της χώρας.

4. Όπως κάναμε μέχρι σήμερα, όπως κάναμε και πέρυσι, διαχειριζόμαστε με σύνεση, ψυχραιμία και θάρρος τη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας, παίρνοντας τις αποφάσεις που επιβάλλουν οι εκάστοτε συνθήκες. Πάντα με αίσθημα δικαίου και εθνικής συνείδησης.

5. Πριν το Πάσχα, με τον Οδικό Χάρτη, θέσαμε το πλαίσιο των επιλογών μας, και για νοικοκύρεμα, και για κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, και για πυροδότηση της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης, και για αποτελεσματικότερο και πιο δίκαιο κοινωνικό κράτος.

- Ξέρουμε ότι είναι ώρα αποφάσεων, και μεγάλων, και καθημερινών. Στόχος μας - βάζουμε γραμμή με το παρελθόν. Διαχειριζόμαστε αναγκαστικά, αλλά και με τον πιο υπεύθυνο τρόπο, τα βάρη του παρελθόντος. Παράλληλα, όμως, τραβώντας τη γραμμή με το παρελθόν.

- Γνωρίζουμε πού πρέπει να πάει η χώρα. Έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και τις εξειδικεύουμε, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που εμείς θέσαμε. Τα όσα κάναμε μέχρι τώρα έφεραν απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. Και αυτή τη δουλειά, έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες να τη φέρουμε εις πέρας και να πετύχουμε.

6. Πολλοί ανυπομονούν. Ζούμε την ύφεση, ζούμε την ανεργία, το γεγονός ότι η οικονομία μας βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης. Όλοι ζούμε τα ίδια προβλήματα, όλοι μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες ανησυχίες. Ασκούμε την ίδια κριτική.

- Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, είναι δύσκολος, όμως, η προσπάθεια αποδίδει. Και η χώρα μας θα βγει από την κρίση. Αλλά καμία λύση δεν θα προκύψει από τη μια μέρα στην άλλη.

7. Επιμονή, καινοτόμα προσέγγιση και δουλειά, είναι η συνταγή. Τίποτε άλλο. Επιμονή και απόλυτη αφοσίωση εκ μέρους μας στους στόχους που έχουμε βάλει. Συνεχής και ειλικρινής εξήγηση στους συμπολίτες μας για την κατάσταση, για τα προβλήματα, αλλά και για κάθε μας επιλογή.

8. Στη χώρα μας, υπάρχουν πάρα πολλοί, δυστυχώς, που επιδίδονται σε κινδυνολογία ή σε μοιρολατρία και σε σχόλια και κριτικές γενικού τύπου. Δεν κάνουν προτάσεις και αποφεύγουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» το συγκεκριμένο. Ακόμα και όσες προτάσεις κατατίθενται, ως επί το πλείστον, είναι γενικόλογες και άρα ανεύθυνες και ατεκμηρίωτες, με στόχο να κολακέψουν το λαό ή να εκμεταλλευτούν τον πόνο του - όχι να λύσουν τα προβλήματά του.

- Στην πλειοψηφία τους, οι «δημοσιολογούντες», είτε είναι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είτε Μέσα Ενημέρωσης, είτε δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές και ανησυχούντες επιστήμονες, επιλέγουν το ρόλο τής δήθεν Κασσάνδρας. Αρκετοί δε, έστω και άθελά τους, συνταυτίζονται με συμφέροντα και ιδιοτελείς σύγχρονους μαυραγορίτες, εγχώριους ή και της αλλοδαπής. Και ξέρουμε την κερδοσκοπική επίθεση που γίνεται εναντίον της χώρας μας, από εκείνους οι οποίοι έχουν τεράστια συμφέροντα να μην πετύχει.

9. Σήμερα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αίσθημα ευθύνης, πολιτική και κοινωνική συστράτευση, εθνική ενότητα, υπομονή και επιμονή στο σχέδιο της Κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, παραγωγική αναδιάρθρωση, κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας.

- Αρκετά με τους διαμεσολαβητές εργολάβους της αγωνίας των πολιτών. Φτάνει πια το μοιρολόι και η μιζέρια. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Το έθνος χρειάζεται όραμα, συγκεκριμένους στόχους και αισιοδοξία. Και αυτό είναι που εμείς κάνουμε καθημερινά, διαμορφώνοντας και όραμα, και συγκεκριμένους στόχους, και μια αισιόδοξη πορεία.

10. Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές. Και εμείς όλοι, με πρώτο τον Γιώργο Παπανδρέου, υπηρετούμε την αλήθεια, όσο πικρή και σκληρή κι αν είναι. Δεν κρυβόμαστε πίσω από φτιασιδωμένα ψέματα, δικολαβίστικες αγορεύσεις ή φτηνούς δεκάρικους. Θα ήταν έγκλημα για την πατρίδα, αν επιλέγαμε αυτό το δρόμο.

- Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε σε εμάς τους ίδιους είναι η σωτηρία της πατρίδας και η βαθιά αλλαγή. Γι' αυτήν αγωνιζόμαστε, πονάμε και ματώνουμε κάθε μέρα. Και θα τα καταφέρουμε. Όπως σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, έτσι και με το σχέδιό μας θα την βγάλουμε από την κρίση και θα την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή.

- Ακόμα κι αν κάποιοι σήμερα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και, αντί να βλέπουν το χάλι που άφησαν, κάνουν πως δεν βλέπουν τον αγώνα που δίνει και η Κυβέρνηση, και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός. Κρέμονται από λεπτομέρειες, για να αποδομήσουν πολλές φορές τη δουλειά μας, αλλά και για να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος μας. Εμείς συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά και αποτελεσματικά.

ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΝΤΟΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΚΟΥΒΕΛΟΥ

Την πρότασή της για το μεταναστευτικό κατέθεσε η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα από όσα ακούστηκαν κατά την διάρκεια του προσυνεδρίου της Πάτρας, όπου το μεταναστευτικό ήταν θέμα που απασχόλησε ειδικώς. Η δήλωσή της έχει ως εξής:
«Οι προτάσεις Σαρκοζί-Μπερλουσκόνι κινούνται, σε γενικές γραμμές, προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση ακολουθήσαμε και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τώρα όμως, λόγω του ειδικού βάρους δύο πολύ μεγάλων χωρών της Ε.Ε., ανοίγεται και πολύ μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα.
Την ευκαιρία αυτή πρέπει άμεσα να αξιοποιήσει η Ελλάδα στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και με απόλυτη σαφήνεια επιδιώξεων και προτάσεων, ιδίως ως προς τα 4 παρακάτω θέματα:
Πρώτον: Άμεση τροποποίηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», ώστε να αποσυμφορηθούν οι μεσογειακές χώρες από έναν παράλογα υψηλό αριθμό μεταναστών, που είτε παραμένουν είτε επαναπροωθούνται υποχρεωτικά σ' αυτές, ως χώρες πρώτης εισόδου.
Δεύτερον: Τελική και πλήρης αναβάθμιση της FRONTEX και δημιουργία, επιτέλους, Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, όπως πρώτοι το είχαμε προτείνει.
Τρίτον: Σταθερή και υψηλή χρηματοδότηση των μεσογειακών χωρών και ιδίως της Ελλάδος, για την αντιμετώπιση των δαπανών τόσο της υποδοχής και ανθρώπινης φιλοξενίας, όσο και της συστηματικής επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης.
Τέταρτον: Ξεκάθαρη και θεσμικά κατοχυρωμένη, πολύπλευρη ευρωπαϊκή πολιτική «καρότου και μαστιγίου» ως προς τις χώρες προέλευσης. Πόροι και μέτρα για να μην χρειάζεται να φεύγουν οι πολίτες τους, αλλά και συνέπειες όταν ορισμένες κυβερνήσεις είτε τους ενθαρρύνουν, έμμεσα, να φύγουν είτε προβάλλουν προσκόμματα στην επιστροφή όσων πολιτών τους εισήλθαν παράνομα στις χώρες μας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να υποστηρίξει δυναμικά ο ίδιος οποιαδήποτε αλλαγή των συνθηκών και κανονισμών που ικανοποιούν τις εθνικές αυτές επιδιώξεις μας και, παράλληλα, την ταχεία ολοκλήρωση και εφαρμογή (διότι η Τουρκία ιδίως στην εφαρμογή ολιγωρεί) των Συμφωνιών Επανεισδοχής που εκκρεμούν».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ.......

«Δεν φυγομαχώ, δεν απολογούμαι, είμαι ως μάρτυρας εδώ, να δώσω τη δική μου αλήθεια», δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί της -αδιέξοδης όπως τη χαρακτήρισε- πρότασης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων.
«Η συνείδησή μου, η ιστορία μου και ο σεβασμός μου προς το Κοινοβούλιο δεν θα μου επέτρεπαν άλλη στάση. Είμαι εδώ, γιατί σε όλη μου την πολιτική διαδρομή ήμουν πάντα παρών και όχι απών», δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αναφέροντας ότι κάποιοι φίλοι τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στη Βουλή, «νομιμοποιώντας μία διαδικασία που έχει προειλημμένη απόφαση».
«Είναι χρέος μου να υπερασπιστώ τις προοδευτικές πολιτικές, το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ιδεολογικές στρατηγικές προσεγγίσεις, στις οποίες οι αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις έπαιζαν καθοριστικό ρόλο πάντοτε», ανέφερε.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε πως είναι χρέος του να υπερασπιστεί «την πολιτική του προσφορά και το ιστορικό του αποτύπωμα» στο ΠΑΣΟΚ. «Όπως δεν κρύφτηκα εγώ, και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από εμένα», δήλωσε, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την υπόθεση.
Αναφέρθηκε σε μεθοδεύσεις, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι Αρχές και οι ένοχοι να κρύψουν τα ίχνη τους. «Μήπως με αδιέξοδες διαδικασίες, όπως η σημερινή, πολλοί θα αισθανθούν ικανοποιημένοι, γιατί θα μείνουν ανενόχλητοι;», αναρωτήθηκε.
"Σκοπός τους να στηθεί ένα... Κολοσσαίο"
Ο πρώην Υπουργός μίλησε για ψεύδη και λάσπη εναντίον του. Υποστήριξε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους, με την πρόταση που κατέθεσε, σε μία ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά, απαράδεκτη.
«Σκοπός τους είναι να στηθεί ένα "Κολοσσαίο", με στόχο με την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων», είπε, για να συμπληρώσει ότι δεν τίθεται θέμα παρουσίας του και σε αυτήν και σε όποιες άλλες διαδικασίες ακολουθήσουν -«όσοι νόμισαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο, για να ξεγελάσουν για μία ακόμη φορά το λαό, έκαναν λάθος», προειδοποίησε.
«Κανένα παρασκήνιο δεν θα μείνει για πάντα στο σκοτάδι, κανένα κέντρο και παράκεντρο εξουσίας δεν μένει στο απυρόβλητο», είπε ο πρώην Υπουργός. Ανέφερε, πάντως, ότι αποκαλύψεις δεν κάνει, «γιατί απλούστατα δεν έχει να κάνει», συνεχίζοντας ότι τελικά η «αλήθεια θα διαλύσει αυτή τη σκευωρία και θα κάψει τους σκευωρούς».
"Αλήθεια με άτοκες δόσεις δεν υπάρχει"
«Νιώθω οργή, αλλά περισσότερο λύπη», σημείωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, λέγοντας ότι, εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που άκουσε τις απόψεις τους, «βλέπω και την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν απέναντί μου και το κόμμα μου, το ΠΑΣΟΚ».
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απαιτεί την πλήρη, ενιαία και συνολική διερεύνηση όλου του θέματος και η συνέπεια αυτής της διαπίστωσης δεν εκφράζεται στην πρόταση, ανέφερε.
«Είμαι εδώ γιατί υπάρχει πραγματική βούληση να διερευνηθεί όλη η υπόθεση των υποβρυχίων, για να εντοπιστούν όλες οι έκνομες καταστάσεις;», διερωτήθηκε, για να συνεχίσει: «Όχι, αν ήθελαν πράγματι να διερευνήσουν όλα αυτά, όφειλαν να διερευνήσουν το θέμα στο σύνολό του. Αλήθεια με δόσεις, και μάλιστα άτοκες, δεν υπάρχει».
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ...

Με βαριές εκφράσεις μίλησε ο πρώην υπουργός Άμυνας για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους σε μία ενέργεια πολιτικά, ηθικά ακόμη και νομικά απαράδεκτη.

Επίσης έκανε λόγο για «επιθέσεις λάσπης και ψεύδους», λίγο πριν την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα υποβρύχια.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος σηκώνει ανά διαστήματα τους τόνους λέγοντας ότι νιώθει οργή, «αλλά περισσότερο λύπη, γιατί εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βλέπω την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν απέναντί μου και το κόμμα μου, το ΠΑΣΟΚ».

Επί της ουσίας μιλάει για σκευωρία σε βάρος του, τονίζοντας ότι «έκαναν λάθος γιατί νόμισαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν για μια ακόμη φορά το λαό δήθεν ανταποκρινόμενοι στο πραγματικό λαϊκό αίτημα για κάθαρση στο δημόσιο βίο».

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με αφορμή την επαναδιατύπωση της κυβερνητικής βούλησης δια στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου να αποδοθεί στην Πάτρα το θαλάσσιο μέτωπο, ο Αχαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του.
Άλλωστε, ο κ. Παπαδόπουλος είχε ζητήσει προ ημερών και προσωπικά από τον κ. Πάγκαλο να συγκληθεί σύσκεψη στο γραφείο του το συντομότερο δυνατόν με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να δρομολογηθούν οι όποιες διαδικασίες για την απόδοση της παραλιακής ζώνης στο Δήμο Πατρέων, ένα πάγιο αίτημα ολόκληρης της πατραϊκής κοινωνίας. Τότε, μάλιστα, ο βουλευτής, είχε επισημάνει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πως ο ίδιος είναι αυτός που θα πρέπει να αναλάβει τη δρομολόγηση των όποιων εκκρεμοτήτων, μιας και είναι γνώστης του θέματος, αφού ήταν «παρών» στην υπογραφή του πρωτοκόλλου μεταξύ Δήμου και Ο.Λ.ΠΑ.
«Ο κ. Πάγκαλος ανέλαβε εξαρχής το θέμα, γι’ αυτό και έπρεπε να το φθάσει μέχρι τέλους. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός πως για ακόμη μία φορά διαπιστώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να αποδοθεί το θαλάσσιο μέτωπο στην Πάτρα, όπως άλλωστε, είχε δεσμευτεί και προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Πλέον, πρέπει οι προσπάθειες να εστιάσουν στη όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση και δρομολόγηση των όποιων τεχνικών ζητημάτων για να υπογραφεί από τους εμπλεκόμενους Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομίας, το Δήμο Πατρέων και τον Ο.Λ.ΠΑ. το τελικό πρωτόκολλο παραχώρησης. Μάλιστα, αυτό θα πρέπει αν είναι δυνατόν να γίνει πριν την 8η Μαΐου, ώστε η συγκέντρωση που θα γίνει στο Μόλο να μην έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας, αλλά να αποκτήσει πανηγυρικά χαρακτηριστικά για όλο το λαό της Πάτρας», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ΛΕΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο επικεφαλής της CIA, Λέον Πανέτα, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της διοίκησης Ομπάμα.

Ο Πανέτα αποτελεί επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να αντικαταστήσει τον Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 30 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Πέμπτη την επιλογή του Λέον Πανέτα για τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ...

Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση είναι το κύριο θέμα συζήτησης αλλά και η βασική πηγή ανησυχίας, τα καλά νέα αξίζουν περισσότερο να διαδοθούν.
Με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ , για την ακρίβεια 2.240.221 ευρώ και φθάνει το 100% ξεκινά τη σύστασή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο
Οργανικών Ηλεκτρονικών.
Για όσους δεν γνωρίζουν τα οργανικά ηλεκτρονικά που έχουν ως πρώτη ύλη τον άνθρακα αποτελούν αυτή τη στιγμή την πιο σύγχρονη απάντηση της τεχνολογίας για φτηνές πηγές ενέργειας.
Από αυτά κατασκευάζονται νέου τύπου φωτοβολταϊκά , κυκλώματα, εφαρμογές φωτισμού για κάθε χρήση και χώρο αλλά και βιοαισθητήρες.
Η δημιουργία του υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου Οργανικών Ηλεκτρονικών που θα είναι πλέον στην πρώτη γραμμή έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη , προβλέπει σύμφωνα με το πλαίσιο του έργου που χρηματοδοτείται τα εξής:
1)Αγορά υποδομής για τον εμπλουτισμό του Εργαστηρίου
2) Την παραμονή ερευνητών από τα εργαστήρια της Ευρώπης για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 4 μήνες έως 18 , ώστε να ολοκληρωθεί η επιστημονική κάλυψη του εργαστηρίου στο ΑΠΘ.
3)Τη μετακίνηση μέσω του προγράμματος ερευνητών από το Εργαστήριο του ΑΠΘ σε αντίστοιχα εργαστήρια της Εύρωπης.
4)Τη δημιουργία επιστημονικών συνεδρίων για τα τρία επόμενα χρόνια με σκοπό τη διάχυση της πληροφορίας και της τεχνογνωσίας στην κοινωνία αλλά και στην αναζήτηση νέων επιχειρηματικών προτάσεων
5) Τη συνεργασία ερευνητικών και παραγωγικών φορέων με σκοπό την άμεση εφαρμογή τεχνολογίας Οργανικών Ηλεκτρονικών.
Ήδη στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ “τρέχουν” δύο εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα
Το ΝανΟργάνικ-Ανάπτυξη Νανοδομικών Οργανικών & Ανόργανων Υλικών και Υμενίων για την παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων” και το “Υφατρόνικ-Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Εύκαμπτων Κλωστοϋφαντουργικών και Ηλεκτρονικών Υλικών”.
Πρόκειται για προγράμματα που δημιουργούν νέα προϊόντα κυκλωμάτων, ενέργειας (φωτοβολταϊκά), φωτισμού αλλά και μια σειρά “έξυπνων” νέων υλικών που ενσωματώνονται στα ρούχα δίνοντάς τους νέες ιδιότητες . Οι εφαρμογές που προκύπτουν στην αγορά είναι σχεδόν …άπειρες.
Νέα μπλουζάκια για το καλοκαίρι με ενσωματωμένο αντιηλιακό, δομικά υλικά που συγκρατούν ζέστη και φως , εύκαμπτα υλικά φωτισμού είναι μερικά μόνο από τα νέα προϊόντα που θα προκύψουν από τις νέες αυτές τεχνολογίες.
Σ.Μ.

Γ.Ε.Ν.Ο.Π. ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓ/ΣΜΩΝ

Άνοιγμα των λογαριασμών και έλεγχο του πόθεν έσχες των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πτολεμαϊδα.
Με αφορμή το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που κρίνει παράνομες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ο κ. Αδαμίδης έκανε λόγο για προπαγάνδα κατά του συνδικαλιστικού κινήματος και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από τη δικαιοσύνη τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για τα διαφυγόντα κέρδη από την κακή λειτουργία της επιχείρησης, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, το σωματείο εξέφρασε την αντίθεσή του στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και επικαλέστηκε μάλιστα τις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και των Δημοτικών Συμβουλίων Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας.
«Θα συμφωνούσαμε απόλυτα στην περαιτέρω μετοχοποίηση αν το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση δεσμεύονταν στον Έλληνα καταναλωτή ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αυξηθεί. Θυμίζουμε ότι το ρεύμα στην Ελλάδα είναι το φθηνότερο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι όπου υπήρξε τέτοιου είδους διαδικασία, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι κοινωνικό αγαθό, διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε» είπε ο κ. Αδαμίδης. Γνωστοποίησε τέλος ότι ο «Σπάρτακος» συντάσσεται με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στην εξαγγελία των απεργιακών της κινητοποιήσεων, όποτε και αν αυτές ανακοινωθούν

ΤΡΙΑΝΤΑ...ΜΟΝΟ ΟΙ... ΝΕΚΡΟΙ...

Συμαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, που ξεπερνάει το 30%, παρατηρήθηκε, φέτος, την περίοδο του Πάσχα, σε σχέση με πέρυσι, χωρίς ωστόσο ο απολογισμός να είναι ευκαταφρόνητος, αφού φτάσαμε τους 30 νεκρούς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας. Μείωση, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, παρατηρήθηκε και στα σοβαρά και ελαφρά ατυχήματα.
Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, (15 Απριλίου), που υπολογίζεται ότι αρχίζει η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα -και κυρίως την Αθήνα-, μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, που ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο κύμα της επιστροφής, σημειώθηκαν 27 θανατηφόρα δυστυχήματα, έναντι 39 για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2010 (μείωση 30,8%), 47 σοβαρά, έναντι 48 το 2010 (μείωση 2,1%) και 358 ελαφρά, έναντι 365 πέρυσι (μείωση 1,9%).
Αντίστοιχα τα θύματα ήταν: 30 νεκροί έναντι 43 το 2010 (μείωση 30,2%), 53 βαριά τραυματίες έναντι 56 (- 5,4%) και 472 ελαφρά τραυματίες έναντι 518 πέρυσι (-8,9%).
Από τα θανατηφόρα δυστυχήματα μόνο τρία έγιναν στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, (δύο στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και ένα στην Εγνατία Οδό, ενώ πέντε σημειώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, κυρίως νυχτερινές ώρες, και τα υπόλοιπα στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Τα 17 από τα 27 θανατηφόρα δυστυχήματα αποδίδονται από την Τροχαία σε γενικότερα αίτια, που σχετίζονται με τον οδηγό (υπερβολική ταχύτητα, έλλειψη προσοχής και σύνεσης, είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, έλλειψη προσοχής από πεζούς) και μόνο ένα στην κατάσταση του δρόμου και τον καιρό.
Τα επτά θανατηφόρα σημειώθηκαν με δίκυκλα, σε ένα εκ των οποίων σκοτώθηκε ο οδηγός του μετά από σύγκρουση με ζώο, στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας.
Μειωμένη κατά 15% ήταν και η έξοδος από την Αθήνα εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας. Ειδικότερα, από την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα έφυγαν συνολικά από τα δύο εθνικά δίκτυα Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας 927.000 αυτοκίνητα έναντι 1.090.300 το 2010.
Ελάχιστα μειωμένη (2,9%) ήταν, το ίδιο διάστημα, και η έξοδος από τη Θεσσαλονίκη (453.000 αυτοκίνητα έναντι 467.000 πέρυσι).
Για τη ασφαλή μετακίνηση και την αποφυγή ταλαιπωρίας των οδηγών, η Τροχαία είχε πάρει έκτακτα μέτρα, για την υλοποίηση των οποίων διατέθηκαν συνολικά 22.474 αστυνομικοί (3.335 αξιωματικοί, 18.165 τροχονόμοι και 975 ενισχύσεις από άλλες υπηρεσίες), καθώς και 10.761 οχήματα (8.895 περιπολικά, 1.226 δίκυκλα, 165 γερανοί και 475 αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες).

ΝΕΑ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ . ΧΙΛΙΑ...ΜΟΝΟ ΔΟΛΑΡΙΑ...

Μοιάζουν με συμβατικά γυαλιά οράσεως, όμως στην πραγματικότητα εγκαινιάζουν μια επανάσταση στο πεδίο των οπτικών. Δείτε πώς λειτουργούν και τι λύσεις προσφέρουν

Τα γυαλιά, με την ονομασία emΡower, τα οποία κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρία PixelOptics, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", περιέχουν τους πρώτους στον κόσμο ηλεκτρονικούς φακούς εστίασης, που επιτρέπουν στον κάτοχό τους να αλλάζει εστίαση κατά βούληση, είτε απλώς σκύβοντας το κεφάλι του προς τα κάτω, είτε αγγίζοντας τον σκελετό.

Οι καινοτομικοί φακοί περιέχουν ένα λεπτό στρώμα υγρού κρυστάλλου που αλλάζει ευθυγράμμιση και, κατά συνέπεια, εστίαση.

Ο οπτικός ενσωματώνει στα γυαλιά με ηλεκτρονικό τρόπο τις προδιαγραφές της συνταγής του οφθαλμίατρου και αυτά αναλαμβάνουν να μεταβάλλουν την εστίασή τους, ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη.

Η κίνηση του κεφαλιού προς τα κάτω ή το άγγιγμα του σκελετού είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει τις προδιαγραφές εστίασης. Τα γυαλιά έχουν ενσωματωμένη μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και κάθε φόρτιση για οκτώ ώρες επιτρέπει τη λειτουργία των γυαλιών επί δύο έως τρεις μέρες.

Η κατασκευάστρια εταιρία προτίθεται να βγάλει στην αγορά τέτοια γυαλιά σε διάφορα σχέδια, μεγέθη και χρώματα. Τα γυαλιά, που ήδη παρουσιάστηκαν στη διεθνή Έκθεση Οπτικών Expo Vision στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να πρωτοκυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά φέτος το καλοκαίρι και, στη συνέχεια, σε άλλες χώρες. Κάθε ζευγάρι, σε πρώτη φάση, θα έχει υψηλό κόστος, τουλάχιστον 1.000 δολάρια.

ΑΛΑΖΕΙ ΧΕΡΙΑ Η <ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ>...

Αλλαγή σελίδας σημειώνεται μετά το Πάσχα στην εφημερίδα "Πελοπόννησος", την ιστορικότερη της Πάτρας και μία από τις αρχαιότερες της χώρας, με 124 χρόνια κυκλοφορίας (η οποία, πάντως, μεσούσης της κρίσης, έχει προχωρήσει ως τώρα τρεις φορές σε απολύσεις μέρους του προσωπικού της).

Έτσι, όπως αναφέρουν επίμονες πληροφορίες, οι οποίες αναμενόταν να επισημοποιηθούν εντός ολίγων ωρών, το "δίδυμο" Θανάση Λάλα και Γιώργου Πανόπουλου, στα χέρια των οποίων είχε περιέλθει και τυπικά κατά πλειοψηφία η ιδιοκτησία της εφημερίδας από την Πρωτοχρονιά φέτος, μεταβίβασαν το ποσοστό τους στον ιδιοκτήτη της εταιρείας ερευνών κοινής γνώμης Data RC, Θεόδωρο Λουλούδη, κάτι που έπραξε και ο Σπύρος Δούκας, ο οποίος, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, παραμένει στο πόστο του εκδότη της εφημερίδας (μαζί με τη σύζυγό του, Νανά).

Επιχειρηματικοί κύκλοι, πάντως, που πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις, κρατούσαν επιφυλάξεις για το αν το απόλυτο "αφεντικό" της "Πελοποννήσου" θα είναι από εδώ και στο εξής ο κ. Λουλούδης ή αν... πίσω του κρύβονται γνωστοί πολιτικοί και "βαριά" επιχειρηματικά ονόματα, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν για το ποσοστό των κ.κ. Πανόπουλου και Λάλα είχαν ενδιαφερθεί τουλάχιστον δύο γνωστοί επιχειρηματίες.

ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΣΥΝ/ΡΧΗΣ

Σύμφωνα με τα αλβανόφωνα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινας, ο Ρουμάνος συνταγματάρχης, Μάριαν Πέτρε, ορίστηκε επικεφαλής του Ειδικού Αστυνομικού Τμήματος της ευρωπαϊκής αποστολής EULEX, στο Κόσοβο.

Οι πληροφορίες των αλβανόφωνων ΜΜΕ θέλουν την κυβέρνηση του Κοσόβου να μην είχε ενημερωθεί σχετικά με την τοποθέτηση του Πέτρε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, δήλωσε- σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα- ότι δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για το διορισμό του Ρουμάνου συνταγματάρχη, τον οποίο και πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες.

ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ....

Κρητική» σφραγίδα φέρει η νέα ασπιρίνη, η οποία πρόκειται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα για την προστασία της υγείας μας από τα κρυολογήματα και την κοινή γρίπη. Μάλιστα, το νέο αυτό προϊόν θα πωλείται στην τιμή του 1 ευρώ.

Η εν λόγω ασπιρίνη, συσκευασμένη σε κάψουλα, είναι ένα φυσικό προϊόν που απαρτίζεται αποκλειστικά από τρία είδη κρητικών βοτάνων διαλυμένων σε ελαιόλαδο.

Τη «μαγική» κάψουλα παρασκεύασε η ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η ασπιρίνη συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.

Εμπνευστές της έρευνας είναι οι καθηγητές Ιατρικής Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιόνης και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος. Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν, επίσης, η Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica.

Οι προοπτικές του εν λόγω σκευάσματος από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον Ε.Ο.Φ., αναμένεται να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας και το φάρμακο να πιστοποιηθεί τόσο από τις ευρωπαϊκές Αρχές όσο και από την αμερικανική FDA (Food and drug administration).

Τα «μαγικά» βότανα

Αν και τα συστατικά του είναι εντελώς φυσικά, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το νέο σκεύασμα αποτελεί φάρμακο και όχι συμπλήρωμα διατροφής, όπως είχε εσφαλμένα χαρακτηριστεί.

Οι ιδιότητές του, οι οποίες απορρέουν από τα κρητικά βότανα, θεωρούνται ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Και τα τρία «μαγικά» βότανα είναι διαλυμένα σε ελαιόλαδο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο Ηλίας Καστανάς αρνήθηκε να αποκαλύψει τα τρία συστατικά που απαρτίζουν τη συνταγή της κάψουλας.

«Το φάρμακο θα αποτελέσει παγκόσμια πατέντα. Αν αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το φαινόμενο της τηλεοπτικής ''φραπελιάς'', όταν όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ. Αυτό το ''φάρμακο'' που προοριζόταν για πάσαν νόσον και μαλακίαν, κάθε άλλο παρά φάρμακο ήταν» συμπληρώνει σκωπτικά ο Ηλίας Καστανάς.

Η έρευνα του πανεπιστήμιου εστίασε στους κατοίκους της Νότιας Κρήτης. Πληροφορίες των επιστημόνων που βασίζονταν σε λαϊκές παραδόσεις μαρτυρούσαν πως το συγκεκριμένο κρητικό αφέψημα χρησιμοποιούνταν από παλιά στις ντόπιες κρητικές συνταγές και προστάτευε τους Κρητικούς από τη γρίπη.

Η επιστημονική παρατήρηση ήλθε να επιβεβαιώσει τις λαϊκές παραδόσεις. Η δωδεκάχρονη έρευνα που έγινε από την επιστημονική ομάδα ανέδειξε ότι ο οργανισμός των Κρητικών που κατανάλωναν το κοκτέιλ βοτάνων παρουσίαζε ισχυρή αντίσταση στα κρυολογήματα και στις λοιμώξεις.

Από τη φύση

Σκοπός των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή ασπιρίνη, αλλά να προωθήσουν στην αγορά ένα φυσικό φάρμακο, το οποίο θα είναι βγαλμένο από την κρητική γη.

«Τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κάψουλα δεν παρουσιάζουν, μέχρι στιγμής, επιπτώσεις στην υγεία. Η δοσολογία που θα συστήνεται θα είναι παρόμοια με την κατανάλωση 2 με 3 ροφημάτων την ημέρα» δηλώνει ο Ηλίας Καστανάς.

Η τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπερνάει το 1 ευρώ.
Το φάρμακο αναμένεται να πάρει μέσα στο 2011 την έγκριση του ΕΟΦ.

Η αγάπη για τις ευεργετικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων δεν ήταν το μόνο κίνητρο για τους επιστήμονες, για να παρασκευάσουν το φάρμακο.

Το σημαντικότερο κίνητρο για την παρασκευή του φαρμάκου αποτέλεσε η αναπτυξιακή κατεύθυνση που δίνεται στους ελαιοκαλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Από τη στιγμή που το φάρμακο θα μπει στην παραγωγή, μέρος της σοδειάς τους θα προορίζεται για την παρασκευή της κάψουλας.

«Η Πολιτεία δεν μας παρείχε καμία απολύτως βοήθεια για την παρασκευή του φαρμάκου. Τα κονδύλια για την έρευνα και την παραγωγή του τα αντλήσαμε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και τη φαρμακευτική εταιρεία» τονίζει ο Ηλίας Καστανάς.

Η βιολογική ασπιρίνη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στον τομέα της φαρμακευτικής επιστήμης, που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το φάρμακο αυτό:

-Προστατεύει από τις λοιμώξεις αναπνευστικού

-Ανακουφίζει από το κρυολόγημα

-Καταπολεμά την κοινή γρίπη

ΘΕΟΔ.ΠΑΝ ΚΑΛΟΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΟΥΣ ΔΗΜ ΑΡΧΟΥΣ...

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, θα έχουν αύριο στις 12:00 το μεσημέρι στην Αθήνα ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς και οι πρώην δήμαρχοι Πατρέων, Ανδρέας Φούρας, Ανδρέας Καράβολας και Ευάγγελος Φλωράτος.

Θέμα της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του αντιπροέδρου, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης του θαλάσσιου μετώπου.

Πηγή:thebest.gr

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ

Μήνυμα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τον τερματισμό των συγκρούσεων, τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ακτή Ελεφαντοστού, απηύθυνε μετά τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τις χώρες να υποδέχονται τους μετανάστες...
που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια στις χώρες τους και εξέφρασε την ελπίδα η Ιαπωνία να βρει παρηγοριά μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που αντιμετώπισε.
"Στον Παράδεισο όλα είναι ειρήνη και χαρά, όμως, αλίμονο, δεν συμβαίνει το ίδιο και στη Γη" είπε ο Ποντίφικας στο μήνυμά του για το Πάσχα.
"Είθε η λαμπρότητα του Χριστού να αγγίξει τους λαούς στη Μέση Ανατολή ώστε το φως της ειρήνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να νικήσει το σκοτάδι του διχασμού, του μίσους και της βίας", υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Βενέδικτος ζήτησε "η διπλωματία και ο διάλογος να αντικαταστήσουν τα όπλα", ενώ όσον αφορά την Ακτή Ελεφαντοστού απηύθυνε έκκληση για "συμφιλίωση και συγχώρεση".
Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε επίσης τα έθνη να δείχνουν αλληλεγγύη στους μετανάστες. "Είθε όλοι να δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και στους πρόσφυγες από διάφορες αφρικανικές χώρες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ό,τι πιο αγαπητό είχαν, είθε άνθρωποι με καλή θέληση να ανοίξουν τις καρδιές τους και να τους υποδεχτούν", σημείωσε.
Ο Ποντίφικας εξέφρασε τέλος την ελπίδα η Ιαπωνία "να βρει παρηγοριά" καθώς αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες του πρόσφατου σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε.

ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...

Στην Ελλάδα κανένας δεν ξέρει ποιός είναι ο πλουσιότερος Έλληνας, ούτε η εφορία... Το περιοδικό Forbs όμως, προσδιορίζει ότι ο Σπύρος Ι.Λάτσης είναι ο 219ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και ο Φίλιππος Στ. Νιάρχος, μόλις ο 459ος... Με στοιχεία και λεπτομέρειες ακόμη και για τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα, που δεν έχει ούτε ο ΣΔΟΕ... Τα ξένα σχόλια είναι ότι ..."πτωχεύει" ακόμη και ο πλουσιότερος Έλληνας, δηλαδή ο Λάτσης που μέσα σε ένα χρόνο η περιουσία του μειώθηκε από 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 4,8, ενώ πριν τρία χρόνια ήταν 11 δις! Ο ...πτωχότερός του Νιάρχος αντίθετα, αύξησε σε ένα χρόνο την περιουσία του από 2 δις σε 2,5... Επ΄ευκαιρία οι σχολιαστές αναφέρονται στους Ωνάση και Νιάρχο, που όχι μόνο ήσαν οι κροίσοι των κροίσων πριν 40 χρόνια αλλά εντυπωσίαζαν με τους έρωτες και τους γάμους τους και την χλιδάτη ζωή τους. Οι σημερινοί ζάπλουτοι Έλληνες -λένε- είναι απομονωμένοι και "σφιχτοί" και αποφεύγουν τα ΜΜΕ.

ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ...

Επίκαιρη όσο ποτέ είναι η πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων, αύριο, Τρίτη 26 Απριλίου από τον πυρηνικό όλεθρο, η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Οικολόγοι Πράσινοι απέστειλαν τα μηνύματά τους για αφύπνιση της κοινωνίας σχετικά με τα ευαίσθητα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Δημοκρατική Αριστερά

Στις 26 Απριλίου 2011, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Οι οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, είναι πασίγνωστες και διόλου αμελητέες - (χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο και λευχαιμία, δραματική ποσοστιαία αύξηση καρκίνων, δυσπλασίες σε νεογέννητα…).

Tα παθήματα όμως δεν έγιναν μαθήματα. Κράτη και επιχειρήσεις, με γνώμονα το κέρδος και δόλωμα τη δήθεν «καθαρή» και «φτηνή» ενέργεια- όπου πάντα στο συνολικό κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων- εξακολουθούν να επενδύουν στην πυρηνική ενέργεια, αψηφώντας τους θανάσιμους κινδύνους. Η εν εξελίξει πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, μιας χώρας με προηγμένη τεχνολογία και πρωτοπόρου στην πολιτική προστασία, αποδεικνύει ότι ο πυρηνικός όλεθρος παραμονεύει πάντα, πέρα από τις όποιες επίσημες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις.

Στη γειτονιά μας, μαύρα πυρηνικά σύννεφα σκιάζουν τον ορίζοντα. Εργοστάσια που ήδη λειτουργούν (το απαρχαιωμένο Κοζλοντούι στη Βουλγαρία) και άλλα που σχεδιάζονται για τα αμέσως επόμενα χρόνια (Τουρκία, Ρουμανία, FYROM, Βουλγαρία, Αλβανία), δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό πυρηνικής απειλής γύρω από την Ελλάδα. Οι παρούσες και οι επερχόμενες γενιές δεν μπορούν πλέον να αδιαφορούν.

25 χρόνια μετά την πρώτη καμπάνα, η δεύτερη καμπάνα ήχησε στη μακρινή(;) Ιαπωνία. Πριν είναι πολύ αργά, ας κάνουμε ό,τι επιβάλλει η κοινή λογική για την επιβίωση του είδους μας και του πλανήτη: Ας βροντοφωνάξουμε όχι στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Είναι ένας αγώνας που οφείλουμε να κερδίσουμε.

Οικολόγοι Πράσινοι

Η κληρονομιά του Τσερνομπίλ και η εξελισσόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα μας υποχρεώνουν να δούμε επιτέλους με την απαραίτητη αποφασιστικότητα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον χωρίς πυρηνικά.

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, στις 26 Απριλίου 2011, η ραδιενεργή κληρονομιά του είναι ακόμα μαζί μας: Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και βαριά άρρωστοι, ολόκληρες περιοχές ακόμα αποκλεισμένες, εκατοντάδες τόνοι υψηλά ραδιενεργών υλικών πρόχειρα θαμμένων, που ακόμα περιμένουν μια στοιχειωδώς ασφαλή διαχείριση.

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα, σε μια χώρα-πρότυπο για τους υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, επιβεβαίωσε πως αυτή ποτέ δε θα είναι απόλυτα ασφαλής. Πάντα θα συνοδεύεται από ένα δυσθεώρητο ρίσκο το οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε.

Στη γειτονιά μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, πρέπει να παγώσουν τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, να κλείσουν άμεσα οι παλιότεροι και επικίνδυνοι από τους υφιστάμενους αντιδραστήρες, να τεθούν οι αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές και σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος, σε όσους συνεχίσουν να λειτουργούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Τώρα που έγινε πια σαφές και στους πιο δύσπιστους ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας τέλειωσε οριστικά, είναι διπλά επιτακτική η ανάγκη να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε άμεσα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

26 Απριλίου 1994,Μεγάλη Τρίτη.Ωρα 4 μετά το μεσημέρι.Η Μητρόπολη της Αθήνας γεμάτη κόσμο μέσα κι έξω.Αυτό που επικρατούσε ήταν η σιωπή και η αμηχανία,η βαθιά αίσθηση μιας μεγάλης απώλειας.<<Η Ελλάδα έχασε τον επόμενο πρωθυπουργό>>έγραφαν οι εφημερίδες.
Σταθερά πρώτος απ' όλους στις προτιμήσεις του κοινού σε όλες τις δημοσκοπήσεις της περιόδου 1992-94,αλλά και σ'εκείνες των προηγούμενων πέντε η έξι χρόνων επίσης,στην πρώτη σειρά,μαζί με τον Κων/νο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου....
<<Ον οι θεοί φιλούσιν αποθνήσκει νέος>>,κατά την προγονική ρήση,που την επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στον ύστατο χαιρετισμό του προς τον Γ.Γ.
Ισως όμως οι <<θεοί>>,ήθελαν να τον χαρίσουν στη σιωπή και στη μνήμη, όπως είπε και ο αντιπροσωπευτικότερος όλων στη νεκρολογία του,ο Κώστας Λαλιώτης, εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΕΠΟΧΗΣ Α.Τ.Ε.

Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται ότι ευθύνεται για την παραπλάνηση τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων πιστωτών σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Όμως πρέπει να του αναγνωρισθεί ότι από τότε που έφυγε από την εξουσία τουλάχιστον σιωπά. Δεν προσπάθησε ούτε να δικαιολογηθεί ούτε πάνω απ’ όλα να συνεχίσει να προσφέρει τις συμβουλές του για την διάσωση της χώρας.

Το ίδιο δυστυχώς δεν μπορεί να ειπωθεί για τον προκάτοχο του τον τ. πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη που εξακολουθεί να γράφει άρθρα και εν γένει να προσφέρει συμβουλές –όπως στο πρόσφατο άρθρο του στο ΒΗΜΑ που πρότεινε την αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως και ο κ.Σημίτης διέπραξε το ίδιο ατόπημα με τον κ.Καραμανλή: Την ανακοίνωση ανακριβών στοιχείων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Μάλιστα στην περίπτωση του τ.πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ το αδίκημα είναι βαρύτερο διότι τα στοιχεία που έδωσε έκριναν την ένταξη μας στην ευρωζώνη με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που είχε αυτή η πράξη: «Όλοι γνωρίζαμε ότι Ελλάδα μας εξαπάτησε. Από την στιγμή που οι Έλληνες έγιναν μέλη της ευρωζώνης ήταν σαφές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα στοιχεία που μας έδωσαν» δήλωνε ο Επίτροπος Εμπορίου της Κarel De Gucht σε συνέντευξη του στην ισπανική Ελ Παις (5/5/2010)

Μια ερεύνα της Eurostat,της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, αποκάλυψε την παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο: H Ελλάδα παρουσίαζε για κάθε έτος από το 1997-1999 στοιχεία που κατά μέσο έδειχναν το έλλειμμα κατά 2,2% ετησίως μικρότερο σε σχέση με το πραγματικό. Αυτά τα τρία χρόνια ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμα γιατί θα έκριναν την ένταξη μας στην ευρωζώνη. Για τα τρία αυτά έτη η Ελλάδα δήλωνε έλλειμμα 4%το 1997, 2,5% το 1998 και 1,8 % το 1999.Ομως όπως αποκάλυψε η έρευνα της Eurostat η πραγματική εικόνα ήταν τελείως διαφορετική: 6.6% το 1997,4,3% το 1998 και 3,4% το 1999.Με άλλα λόγια η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε μπει στην ευρωζώνη.

Όμως δεν είναι μόνο τα ελλείμματα που έδειχναν ότι η τριτοκοσμική Ελλάδα δεν είχε καμιά θέση στην ΟΝΕ. Ακόμα πιο τραγικές ήσαν οι επιδόσεις της χώρας στην διαμόρφωση και εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής που ως γνωστόν παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα. To 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0.7 % του ΑΕΠ σε έρευνα και τεχνολογία. Ο μέσος ορος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 1.9%.Με άλλα λόγια η Ελλάδα δαπανούσε το 1/3 του ποσοστού των ανταγωνιστών της(στην καλύτερη περίπτωση: διότι κανείς δεν εγγυάται ότι το δηλωμένο δαπανώμενο έστω μηδαμινό ποσό πήγαινε πράγματι σε έρευνα και όχι στις τσέπες ορισμένων…)

Η Ελλάδα δεν παρήγε καινοτομίες. Το 2000 ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα ανά 10000 κάτοικοι ήταν 0,4. Ο μεσος ορος της ΕΕ ήταν 2,3.Το 2000 υπήρχαν 6 προσωπικοί υπολογιστές ανά 1000 άτομα στην Ελλάδα. Ο μέσος ορος για την ΕΕ ήταν 27.Οι επιχειρήσεις στις οποίες η τεχνολογία έπαιζε τον καθοριστικό ρόλο αντιπροσώπευαν μόνο το 6,7% του ΑΕΠ.Ο μέσος ορος των αντίστοιχων επιχειρήσεων στις χώρες της ΕΕ ήταν 19.6. Η συμβολή των κλάδων έντασης δεξιοτήτων δεν υπερέβαινε το 4,4% του ΑΕΠ. Στην ΕΕ ο μέσος ορος ήταν 12% .Ο κλάδος των υπολογιστών και της πληροφορικής στην Ελλάδα αντιπροσώπευε μόλις το 2,2% του ΑΕΠ .Στην υπόλοιπη ΕΕ αντιπροσώπευε το 7,7%

“Σε μια νομισματική ένωση» δήλωνε ο πρoεδρος της Bundesbank καθ Hans Tietmayer τo 1998 “όλες οι συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να κρατανε την πορεία τους χωρίς βοήθεια. Αν δεν μπορούν να το κάνουν θα προκαλέσουν προβλήματα όχι μόνο στους εαυτούς τους αλλά και στις άλλες χώρες της ΟΝΕ» Όπως ακριβώς συνέβη με την περίπτωση της Ελλάδας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι ο υπεύθυνος για την καταστροφική πολιτική της ένταξης της ανέτοιμης από κάθε πλευρά Ελλάδας στην ΟΝΕ θα τηρούσε σιγή -και οπωσδήποτε όχι ότι θα συνέχιζε να δίνει …συμβουλές! Μίχας...

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ξημερώνει…

…καλή Ανάσταση

«Σήκω να χορέψεις ένα ζεϊμπέκικο σαν εκείνα τα παλιά που χόρευαν κάποτε οι άντρες πάνω σε λεκιασμένα μωσαϊκά.

Βρες πάλι αφορμή να υψώσεις τα χέρια σου ψηλά και να μιλήσεις κρυφά με τους θεούς που κρύφτηκαν σαν ξωτικά πίσω από τις κορφές του Ολύμπου γιατί δεν ανέχονται πια τα λόγια των θνητών κινουμένων πεθαμένων.

Κι επάνω στην πρώτη στροφή άνοιξε πάλι τα χέρια σου σαν φτερά, έτσι για να θυμηθείς ότι κάποτε μπορούσες να πετάξεις σαν αετός.

Στο μαγαζί αυτό που στριμωχτήκαμε όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλο με τα φθαρμένα μας ρούχα και την αξιοπρέπεια διπλωμένο χαρτάκι στην τσέπη του πουκάμισου, ας το γλεντήσουμε πριν το ξημέρωμα έρθει.

Πριν αρχίσουν οι τοκογλύφοι να μπαίνουν στο χωριό ρίχνοντας μπετόν στα χωράφια μας, εκεί που πριν από χρόνια κάναμε κόντρες καβάλα σε ξεσέλωτα άλογα.

Πριν αρχίσουν να κόβουν τα δέντρα μας που σαν παιδιά χαράζαμε τον έρωτά μας στον κορμό τους.

Στην παρέα που βρέθηκες απόψε κάψε τη Μνήμη σου στη ρωγμή του χρόνου πριν την ποδοπατήσουν στο όνομα της αξιοποίησής σου τα ατσαλάκωτα ανδρείκελα.

Πάρε τη στροφή αργά σε αυτό το ζεϊμπέκικο όπως εσύ ξέρεις γιατί μέσα σου είναι όλα εύθραυστα, μην σπάσει η καρδιά σου.

Οι στροφές που έκανες για να μείνεις άνθρωπος την έχουν ήδη ραγίσει.

Κράτα τα πόδια κολλημένα στο πάτωμα γιατί τώρα αρχίζει το ταξίμι να ξύνει πληγές σαν λάμα ακονισμένη με το δικό σου χέρι.

Ήταν να φύγεις μια στιγμή να μην κυλιστείς σε αυτό που έβλεπες πως έρχεται, αν αυτό τον τόπο δεν τον λάτρευες.

Γιατί πατρίδα σαν αυτή δεν έχει, έλεγες.

Και δεν εννοούσες τον ήλιο, τις λέξεις, την ιστορία.

Η Μνήμη ήταν.

Τα εκατομμύρια σταγόνες Μνήμης που κυλάνε στα χιλιόμετρα των φλεβών σου.

Που σου δόθηκαν με τη σύλληψη μέσα στο κορμί μιας μάνας, που σε κράτησαν όρθιο όταν έπρεπε να θάψεις κομμάτια της ψυχής ολόκληρα για να συνεχίσεις αυτόν τον αέναο κύκλο που σου χαρίστηκε απλόχερα χωρίς να το ζητήσεις.

Κλείσε τα μάτια σου τώρα που το ζεϊμπέκικο τελειώνει.

Άσε να αστράψει το μαχαίρι που χρόνια έχεις κρυφά διπλωμένο στο πανί της γυναίκας που σε βύζαξε και με αυτό τύλιγε το ψωμί για να μην πεινάσεις.

Σε λίγο θα μπουν στο χωριό.

Σε λίγο θα αρχίσουν να ξηλώνουν τις φλέβες σου.

Θυμήσου από πού έρχεσαι.

Θυμήσου τι είσαι.

Ξημερώνει.»

ΕΠΤΑ ΝΑΥΑΡΧΟΙ ΠΡΟΣ ΓΕ.ΠΑ...

Αφορμή λαμβάνοντες από την παρούσα δύσκολη από κάθε άποψη συγκυρία για την Πατρίδα μας, επιθυμούμε με την παρούσα ανοικτή επιστολή μας να σας υποβάλλουμε ορισμένες σκέψεις, που μας απασχολούν σχετικά με την Άμυνα της χώρας.
Εν πρώτοις έχουμε πλήρη συναίσθηση του ότι συνεπεία κακής διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων επί σειράν ετών, αντιμετωπίζουμε σήμερον πολλαπλά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με προεξάρχον εκείνο της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Αντιλαμβανόμεθα επίσης ότι εδώ που φτάσαμε επιβάλλονται, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, οικονομίες και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Τα προβλήματα αυτά θέλουμε να ελπίζουμε ότι αφού, έστω και αργά, τα συνειδητοποιήσαμε, θα μπορέσουμε με τα κατάλληλα μέτρα από την ηγεσία του τόπου και τις ανάλογες θυσίες, στις οποίες δυστυχώς εκ των πραγμάτων υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, να τα ξεπεράσουμε και σε κάποιο χρόνο η ζωή να επονεύρει την ηρεμία της.
Όμως, κύριε Πρόεδρε, παράλληλα με την κατάσταση αυτή, η οποία εξ αντικειμένου αποτελεί εθνική αδυναμία, αντιμετωπίζουμε και χρόνιες σοβαρές εξωτερικές απειλές σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε τελική ανάλυση με αυτήν ταύτη την εθνική ακεραιότητα της πατρίδος μας.
Η αντιμετώπιση των απειλών αυτών, κατά τον κοινόν νουν, αυτονόητα επιβάλλει την διατήρηση καταλλήλου Αμυντικής Ισχύος, ως βασικού υποβάθρου στήριξης των απαιτουμένων λεπτών χειρισμών της εξωτερικής μας πολιτικής επί των ζητημάτων αυτών, της απαραίτητης για τους χειρισμούς μας αξιόπιστης αποτροπής και τέλος, εάν παραστεί ανάγκη, της αποτελεσματικής άμυνας. Eπ’ αυτού μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι παράγοντες της κοινωνίας μας, ακόμη και πολιτικοί, μέσα στο βαρύ κλίμα της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας, ο καθείς με τον δικό του τρόπο και για τους δικούς του λόγους, λειτουργούν κατά τρόπο απαξιωτικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι παράγοντες αυτοί κυρίως δημαγωγούν σχετικά με τις απαιτούμενες δαπάνες για τις επιχειρησιακές ανάγκες και την ανάπτυξη των Ε.Δ. και παράλληλα αμφισβητούν το παραγωγικό έργο των Ε.Δ., το οποίο επιπολαίως αξιολογούν με μόνο κριτήριο το οικονομικό στοιχείο, παραβλέποντες εκείνα της ασφαλείας, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδος μας, η εξασφάλιση των οποίων αποτελεί για τους γνωρίζοντες το κύριο παραγωγικό έργο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες το επιτελούν με αυτοθυσία.
Υποσκάπτουν έτσι οι «κύριοι» αυτοί μεταξύ άλλων και το ηθικό του στρατεύματος, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μαχητικής του ικανότητος. Στο προκείμενο απαιτείται όλως ιδιαιτέρα προσοχή. Εάν αφήσουμε την οικονομικοκοινωνική κρίση, την δημαγωγία και τους επιπόλαιους να μας παρασύρουν στο να χαλαρώσουμε σε ότι αφορά την αμυντική μας ικανότητα και συνεπεία αυτού σε δεδομένη στιγμή υποστούμε απώλειες στα εθνικά μας θέματα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι απώλειες αυτές δεν αποκαθίστανται, όπως ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί με την οικονομία και την κοινωνική μας ευταξία.
Φρονούμε κατόπιν αυτών ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επιβάλλεται με κάθε θυσία να διατηρηθούν ακμαίες στο πρέπον επίπεδο ισχύος από κάθε άποψη.
Οι όποιες αποφάσεις περιστολής δαπανών περί την Άμυνα θα πρέπει να έχουν βασανισθεί με σύνεση και εις βάθος σχετικά με το τι αυτές συνεπάγονται. Προχειρότης περί το ζήτημα αυτό δεν συγχωρείται, δεδομένου του μεγέθους των συνεπεία αυτής αρνητικών επιπτώσεων για το μέλλον του Έθνους. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο ισχυρός πράττει κατά την ισχύ του και ο ανίσχυρος ότι του υπαγορεύει η αδυναμία του.
Ο ελληνικός λαός διαχρονικά, χωρίς να είναι πλούσιος, προσέφερε πάντα για την πατρίδα αγόγγυστα το υστέρημα του και χωρίς δισταγμούς ακόμη και τη ζωή του, όπου θεωρούσε ότι επιβάλλεται. Δεν νομίζουμε συνεπώς ότι στην παρούσα συγκυρία θα δυστροπήσει να προσφέρει οικονομικά αυτά που χρειάζονται για την Εθνική Άμυνα. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται και προσβλέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις του.
Κύριε Πρόεδρε.
Σεις γνωρίζετε, καλύτερον παντός άλλου, τα δεδομένα των εξωτερικών απειλών, που μας απασχολούν και ιδιαίτερα της απειλής εξ ανατολών, που αποτελεί την κυρία τοιαύτη και εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχει μακρύ χρόνο αβεβαιότητος και επικινδύνων ενδεχομένων. Εάν η απειλή αυτή αμφισβητήσει κάποια στιγμή, βάσει στοιχείων, το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η σύγκρουσης θα καταστεί αναπόφευκτος και τότε για το κόστος, που θα κληθούμε να πληρώσουμε, ούτε καν σκέψη δεν θα μπορεί να γίνεται για σύγκριση με ότι σήμερον μας κοστίζει το να διατηρήσουμε την αποτρεπτική Εθνική Άμυνα, που απαιτείται.
Με ιδιαίτερη τιμή
Ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
 Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Λαγάρας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
 Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Στάγκας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΈΝ 
Ναύαρχος ε.α. Ηρακλής Δρίκος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ 
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ιωαννίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ 
Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Γούσης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ 
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Καραμαλίκης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ

Η ΚΙΝΑ ΠΡΟ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Η Κίνα προειδοποίησε χθες τη Βρετανία, όσον αφορά τα σχέδιά της, για την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κίνηση υπερβαίνει την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δεν κατηγόρησε ευθέως τη Βρετανία για παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σύγκρουση στη Λιβύη, αλλά δεν άφησε καμία αμφιβολία όσον αφορά τη δυσαρέσκεια της Κίνας για την απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αποστείλει περίπου δώδεκα αξιωματικούς στη Λιβύη για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς να βελτιώσουν τις πολεμικές τους ικανότητες.

«Η Κίνα πιστεύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει πρωτίστως ευθύνη να προστατεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και οι διάφορες πλευρές θα πρέπει αυστηρώς να συμμορφώνονται με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας στον χειρισμό των υποθέσεων», δήλωσε ο Χονγκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βρετανική απόφαση, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.mfa.gov.cn).

«Η Κίνα αποδοκιμάζει την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης υπερβαίνει την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας», προσέθεσε ο Χονγκ.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Την ευχή, να υπάρξει ανάσταση της πολιτικής λογικής, έκανε σήμερα από τα Χανιά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, που υποστήριξε πως η κυβέρνηση αγοράζει πολιτικό χρόνο με το λαό να πληρώνει το τίμημα.

Όπως δήλωσε η κα Μπακογιάννη, «μετά το Πάσχα η κυβέρνηση πρέπει υποχρεωτικά να φέρει το σχέδιο το τριετές για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα να έλθει και στη βουλή το σύμφωνο για το ευρώ. Εκεί θα κριθεί μια κυβέρνηση η οποία μέχρι σήμερα αγοράζει πολιτικό χρόνο, με πάρα πολύ μεγάλο τίμημα για το λαό».

Η κ. Μπακογιάννη, επισκέφθηκε την δημοτική αγορά της πόλης. «Για μας τους Χανιώτες, υπάρχει μια παράδοση να βρισκόμαστε το Μεγάλο Σάββατο εδώ στην καρδιά της δημοτικής αγοράς των Χανίων εκεί, που χτυπά η καρδιά και της οικονομίας και της αγοράς αλλά και της ταυτότητας και του πολιτισμού των Χανίων».

«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή ανάσταση, να κρατήσομε γερά να έχομε δύναμη και κουράγιο, και να έλθει η ανάσταση και στη λογική και στη ψυχή μας, ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτικούς που το χρειαζόμαστε πάρα πολύ».

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Σ Ω Κ Ρ Α Τ Η Σ Ο ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗΣ

...Δεν έγινε,λοιπον,για τις ηθικές μεγαλουργιες του ο Σωκρατης ο ηγεμόνας των ελλήνων,καθώς μας παραστήσανε...
Δύο είναι οι αιτίες για τις οποίες ο Σωκράτης ανέβηκε και μαρμάρωσε στο περίοπτο βάθρο του,μας λέει το σπουδαίο εγγόνι του στα γράμματα,που γεννήθηκε δεκαπέντε χρόνους μετά το θάνατο του Σωκράτη,ο Αριστοτέλης.
Η μία ότι εδίδαξε << το ορίζεσθαι καθόλου,>> και η άλλη ότι επινόησε τους <<επακτικους λόγους>>...

ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ-ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Αρχίζει η «χαρτογράφηση» των περιοχών, όπου πολύ σύντομα θα διεξαχθούν οι έρευνες για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας μας, θέμα που ανέδειξε ο Κώστας Χαρδαβέλλας .

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, τον Μάιο προκηρύσσεται από την κυβέρνηση ο διαγωνισμός για την αξιολόγηση κοιτασμάτων, που έχουν εντοπιστεί σε δυτική Ελλάδα και Ιόνιο.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν σε έξι περιοχές: στον Πατραϊκό Κόλπο, ανατολικά της Κεφαλονιάς, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία, στο Κατάκωλο, στους Παξούς, και στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Με το διαγωνισμό αυτό ανοίγει στους ξένους επενδυτές η πετρελαϊκή αγορά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου θεωρείται το πλέον πλούσιο κοίτασμα, καθώς εκτιμάται πως κρύβει περισσότερα από 150 εκατομμύρια βαρέλια.

Ανάλογης σπουδαιότητας θεωρείται το κοίτασμα των Παξών. Πάντως πλούσιες περιοχές σε υδρογονάνθρακες είναι και οι υπόλοιπες τέσσερις. Η κυβέρνηση από την επιχείρηση πετρέλαιο στοχεύει σε έσοδα 10-15 δισ.ευρώ σε βάθος 15ετίας.

ΤΗΣ ΠΟΡΝΗΣ ΤΟ ...ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Χομς της δυτικής Συρίας, μια ημέρα αφού τελέσθηκαν εκεί οι κηδείες 14 διαδηλωτών, έγινε γνωστό από διαδηλωτές και κατοίκους. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν...

μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της Χομς, πρόσθεσε το δίκτυο.
"Πυροβολισμοί ακούγονται σ' όλη την πόλη", δήλωσε στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς" μια γυναίκα που κατοικεί κοντά στην πλατεία. "Τα τζαμιά απευθύνουν όλα εκκλήσεις για βοήθεια. Φοβόμαστε ότι σκοτώθηκαν πολλοί στην πλατεία".
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ για να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πλατεία και έδωσαν εντολή στους διαδηλωτές να διαλυθούν στις 2.30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πυρά ακούστηκαν στις 2.15 π.μ., σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα.
στις 11:47

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

« Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος,δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Σωκράτη Κόκκαλη μετά από αίτημα του τελευταίου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα σχετικά με την αμυντική βιομηχανία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κόκκαλης εξέθεσε τις απόψεις του γύρω από το νομοσχέδιο “Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειώνστους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας” που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την κοινοτικήοδηγία 2009/81/ΕΚ-Ρύθμιση Θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και σύντομα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή».

ΑΡΧΑΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα έδωσε η υλοποίηση του αρχαιολογικού προγράμματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ορεινο ΒΔ τμήμα της Πίνδου στο νομό Γρεβενών (περιοχή Σαμαρίνας), όπου βρέθηκαν πρώϊμες προϊστορικές εγκαταστάσεις κυνηγών και τροφοσυλλεκτών (Νεάντερταλ).
Η πλήρης ανακοίνωση του...
αρμόδιου τμήματος του πανεπιστημίου, εχει ως εξής:

Το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Α.Π.Θ. στο ΒΔ ορεινό τμήμα του Ν. Γρεβενών στην Πίνδο και πιο συγκεκριμένα η επιτόπια έρευνα στην περιοχή της Σαμαρίνας συνεχίστηκε και το 2010, με χρηματοδότηση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών. Οι επιστημονικοί στόχοι του ήταν η συνέχιση της αρχαιολογικής επιφανειακής έρευνας που ξεκίνησε το 2003 σε συγκεκριμένες περιοχές ιδιαίτερα πλούσιες σε εγκαταστάσεις της Μέσης Παλαιολιθικής που χρονολογούνται πριν 50.000 χρόνια και σηματοδοτούν την παρουσία των τελευταίων κυνηγετικών ομάδων Νεάντερταλ στη Νότια Βαλκανική ίσως λίγο πριν την άφιξη των πρώτων ανατομικά μοντέρνων ανθρώπων (homo sapiens sapiens).
Η γνωστή κορυφογραμμή της Σαμαρίνας, ο ορεινός όγκος ‘γκουργκούλια’ και τα περάσματα του Σμόλικα σε υψόμετρα πάνω από τα 1700 μ υπήρξαν για άλλη μια χρονιά αντικείμενο πετυχημένων επιφανειακών ερευνών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε το 2010 στη μελέτη της δυναμικής του περιβάλλοντος και του τοπίου διαχρονικά, σε σχέση με την παρουσία των ορεινών κατασκηνώσεων στην Πίνδο – παλαιολιθικών αλλά και μεταγενέστερων – αλλά και με την κάθε είδους δραστηριότητα στο χώρο και το χρόνο που στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χιλιάδων χρόνων τουλάχιστον μετέτρεψε το φυσικό ορεινό τοπίο της Πίνδου σε ανθρωπογενές. Πρόκειται για μια ‘αρχαιολογία’ της ορεινής Ελλάδας που μέσα από την πρωτοποριακή έρευνα αυτή του ΑΠΘ στην Πίνδο προσφέρει νέα θεωρητικά και μεθοδολογικά εργαλεία για την τεκμηρίωση και κατανόηση της ανθρώπινης παρουσίας και ιστορίας των ορεινών και αλπικών περιοχών της χώρας.
Από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα του 2010 ήταν ο εντοπισμός για πρώτη φορά και μετά από ερευνητικές προσπάθειες πολλών χρόνων, δύο εξαιρετικά πλούσιων ανοικτών παλαιολιθικών εγκαταστάσεων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών στην περιοχή σε υψόμετρο πάνω από τα 1700 μ – με επιφανειακά λίθινα ευρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες σε κάθε μια από αυτές – και οι οποίες χρονολογούνται στη Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, δηλαδή από το 50.000 και μέχρι τα 12.000 χρόνια πριν από σήμερα. Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι οι αντίστοιχες ορεινές θέσεις με ευρήματα της Μέσης Παλαιολιθικής στη ΝΑ Ευρώπη είναι εξαιρετικά σπάνια και πάντοτε απαντάται σε υψόμετρα κάτω από τα 1500 μ. Η έρευνα στην Πίνδο επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι παλαιολιθικοί κυνηγοί τροφοσυλλέκτες στην περιοχή αυτή της Ελλάδας προτιμούσαν να μετακινηθούν μέσω παλαιών κοιλάδων απορροής ή αλπικών πλαγιών που το υψόμετρό τους είναι εντυπωσιακό και ξεπερνά πολύ συχνά τα 2.100 μ. Η ανασκαφική έρευνα που έχει προγραμματιστεί για το 2011 στους παραπάνω χώρους αναμένεται να τεκμηριώσει αρχαιολογικά τις δραστηριότητες των ομάδων αυτών με τον εντοπισμό στρωματογραφημένων αρχαιολογικών ακολουθιών».
Ευστρατίου, Νίκος (Α.Π.Θ.) – Biagi, Paolo (Πανεπιστήμιο Βενετίας) – Nisbet Renato (Πανεπιστήμιο Βενετίας) – Angelucci Diego (Πανεπιστήμιο Trento, Ιταλίας).

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

-Πριν από το 1811 ένας ανιψιός του Αλή Φαρμάκη λέει στον Κολοκοτρώνη,όταν ήσαν κλεισμένοι στον πύργο του θείου του στο Μοναστηράκι:
<<Κρίμα που δεν είσαι Τούρκος, γιατί θα γινόσουν μεγάλος αφέντης>>
<<Αν γίνω Τούρκος,θα με σουνετέψουν;(Περιτομή)
<<Βέβαια>>.
<<Εμάς,όταν μας βαφτίζουν,μας κόβουν από τα μαλλιά της κεφαλής μας τρίχες και τις βάζουν στο εικόνισμα του Χριστού.Αν γίνω Τούρκος,στον άλλο κόσμο θα με τραβάν ο Χριστός από τα μαλλιά και ο Μωάμεθ από την πούτσα και δε θέλω να βάλω σε παρόμοια διαφορά δυο τέτοιους προφητάδες>>
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ Α Ν Α Σ Τ Α Σ Η....Δ.Α.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Συμφωνία στρατωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας!
18-04-2011 13:32:04
Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κίνας υπογράφεται εντός των ημερών. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες ήρθε στην Ελλάδα και θα παραμείνει μέχρι τις 20 Απριλίου εξαμελής Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με επικεφαλής το Στρατηγό Liu Chengjun η οποία πρόκειται να υπογράψει την σχετική συμφωνία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι "Σκοπός της επίσκεψης πέρα από την υπογραφή του Προγράμματος είναι και η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε σε νέους τομείς". Η Κίνα ενδιαφέρεται να αναπτύξει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και μάλιστα προσφέρει άφθονη χρηματοδότηση σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία στοχεύει. Παλαιότερα είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα τροχαίου υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων προσφέροντας φορτηγά με τεχνογνωσία πυο είχε αγοράσει από την αυστριακή Στάγιερ και την γερμανική Μερσεντές, με κόστος το 1/5 των δυτικών οχημάτων και εξασφαλισμένη υποστήριξη με εργοστάσιο που σκόπευαν να κατασκευάσουν στην Ελλάδα (πριν τεθεί θέμα αποκρατικοποίησης της ΕΛΒΟ).

Υπάρχει ενδιαφέρον και για κάποια προγράμματα όπως εκσυγχρονισμός των RM-70 με ένα πακέτο που δίνει στην ρουκέτα των 122 χλστ., κατά τους Κινέζους, ακτίνα δράσης 50 χλμ.

Στην γειτονική Τουρκία, οι Κινέζοι έχουν επιτύχει υψηλού βαθμού διείσδυση, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια οι σχέσεις είναι "παγωμένες" λόγω τουρκικής στήριξης στους Ουιγούρους. Πάντως έχουν πουλήσει τις ρουκέτες μεγάλου βεληνενούς WS-1 που είναι εγκατεστημένες στο νησί της Ίμβρου. Πριν δύο χρόνια είχαν έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα να αγοράσει για λογαρισμό της Κύπρου αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ., αλλά για διάφορους λόγους το πρόγραμμα δεν προχώρησε.

Οι Κινέζοι προτίθενται να επενδύσουν σε μια σειρά από μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως ο εμπορευματικός σταθμός του Θριασίου Πεδίου, η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Ικόνιο με το Θριάσιο, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η εκμετάλλευση σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και σε άλλα λιμάνια της χώρας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου), η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ο τουρισμός, η κατασκευή και εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλλι στην Κρήτη και άλλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, άνοιξαν χθες και θα βρεθούν σήμερα και αύριο στην ατζέντα των επαφών του Γουέι Τζιαφού με στελέχη και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουν και την ατάθεση πρότασης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση Βνειζέλου-Τζάο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το γεγονός ότι διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία ακριβώς επάνω σε τρία λιμάνια (Ελευσίνα, Λαύριο και Αίγιο) είναι κάτι που έχει κινήσει το ενδιαφέρον τους. Πάντως, το κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τελευταία ανακινήθηκε με την επίσκεψη Παμπούκη στο Πεκίνο και το project της ΕΥΔΑΠ στο μ.κ. της οποίας ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, εν τούτοις αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να ατονίσει σύντομα, καθώς η μεν επένδυση της COSCO αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ελληνικό περιβάλλον, αλλά και με τον κινεζικό μάνατζμεντ, η δε τρόϊκα είναι άκρως αρνητική στις κινεζικές επενδύσεις... Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική κρίση, αλλά και στην έξοδο από αυτή έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το Μεσολόγγι, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 185η επέτειο από την ηρωική έξοδο των "Ελεύθερων Πολιορκημένων".

«Για να έρθει η πραγματική αλλαγή, πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας... Όχι να ενοχοποιηθούμε, ούτε να θυματοποιηθούμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι εθνικό είναι το αληθές, όπως είπε ο μεγάλος μας ποιητής (Διονύσιος Σολωμός), ακόμη και αν πρόκειται για μια αλήθεια άβολη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Πάνο Κατσούλη, στο επίσημο γεύμα.

«Πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια, όμως, αποτελούν αποκλειστικά δική μας υποχρέωση», τόνισε ο κ. Παπούλιας και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, την εξυγίανση των δημοσιονομικών, την καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας, την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας, ισονομίας και ισοπολιτείας, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές, που λίγο καιρό πριν φαίνονταν αδιανόητες. Κάποιες από αυτές τις χαρακτήρισε «οδυνηρές ή άδικες» και κάποιες άλλες «αναγκαίες και δίκαιες.»

«Ας αναλογιστούμε, αν έχουμε προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων μας στον τόπο μας, αν είμαστε κοντά σε εκείνους τους ελεύθερους ανθρώπους που έβαλαν πάνω από τη ζωή τους την «Ιερή Πόλη» του Μεσολογγίου, την πατρίδα όλων μας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έδωσε έμφαση στη συλλογικότητα επαναλαμβάνοντας ότι «είναι ώρα, για όλους μας, να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Δεν αρκεί απλώς ο καταλογισμός ευθυνών στους απέναντι ή η καταγγελία για τα σκουπίδια του γείτονα, όταν και το δικό μας σπίτι όζει.»

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξόδου έγιναν κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, λόγω της βροχής. Το πρωί εψάλη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και στη συνέχεια ξεκίνησε η πομπή προς τον κήπο των Ηρώων, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον τύμβο των Ηρώων.

<<ΕΦΥΓΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ...

Συγκλονισμένος είναι oλόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος από την ξαφνική απώλεια του μεγάλου τραγουδοποιού και μουσικού, Νίκου Παπάζογλου.

Ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, ο ηθοποιός Δημήτρης Αρώνης, ο τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς, ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος και ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος πληροφορήθηκαν το δυσάρεστο αυτό συμβάν και έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις.

Μιλώντας στη zougla.gr ο Γιώργος Κατσαρός δήλωσε: «Είναι κάτι που με συγκλόνισε μόλις το έμαθα, αυτές οι ειδήσεις σε κάνουν να μην μπορείς να αρθρώσεις λέξη».

Δημήτρης Αρώνης: «Είναι έκπληξη για μένα αυτή η είδηση. Ο Νίκος ήταν εξαιρετικός άνθρωπος, ήμασταν συμμαθητές. Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω ότι έφυγε».

Μανώλης Μητσιάς: «Είμαι πολύ στεναχωρημένος γιατί υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της δεκαετίας του 80 και μετά. Σπανίζει σήμερα το ήθος που είχε. Κρίμα θα μας λείψει πάρα πολύ».

Χρήστος Νικολόπουλος: «Ήταν ένας τραγουδιστής ο οποίος είχε μια ιδιαίτερη δική του πορεία με πολύ καλά δικά του τραγούδια. Έδωσε ένα απόλυτα δικό του στίγμα. Ήταν ένας μάχιμος άνθρωπος. Θα αφήσει ένα κενό και αυτός όπως ο Μανώλης Ρασούλης».

Γιάννης Μπέζος: «Με τον ήχο και το ρεπερτόριό του χαρακτήρισε μια μεγάλη εποχή, σφράγισε με τον ήχο του και την αισθητική του, δεν είχε μιμητές είχε την μοναδικότητά του. Καλό του ταξίδι.».

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΝΤΙΟΥ

Τελικά είμαστε, όντως, ένας περίεργος λαός ή απλά μας τυφλώνει η τάση αυτοκαταστροφής; Εδώ και μέρες ξεκίνησε μία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία προκαλεί τεράστια ζημία στη χώρα, για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο χάνουν και την ελάχιστη αξιοπιστία που τους είχε απομείνει μετά τα συνεχή ήξεις αφίξεις και ύστερα από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν σταματάμε τη συζήτηση, αντίθετα τη συντηρούμε δίνοντας τροφή για ειρωνικά σχόλια και παιγνίδια εις βάρος της πατρίδας μας.
Ακούγοντας την Τετάρτη το πρωί τον διευθυντή του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του Ταμείου, Χοζέ Βινιάλς, να λέει ότι...
από τη στιγμή που μια χώρα απωλέσει την εμπιστοσύνη των αγορών δεν μπορεί να την επανακτήσει άμεσα και πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος και η χώρα οφείλει στην πορεία να επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα, με κυριάρχησε θλίψη αλλά και απόγνωση. Πρόκειται για βαριές κουβέντες που ακούω καθημερινά στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά όταν τις εκστομίζει ένα μεγαλόστελεχος του ΔΝΤ και, μάλιστα, δημόσια, νοιώθεις ότι οι ξένοι έχουν ήδη διαπιστώσει πως δεν γίνεται τίποτα σωστό σ’ αυτόν τον τόπο.
Τη Δευτέρα το βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο για να συζητήσουμε την κατάσταση ενόψει της εαρινής συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την παρέα συμπλήρωσε ένας συνάδελφος της εφημερίδας Washington Post, ο οποίος γνώρισε την Ελλάδα το 1963 και από τότε την αγάπησε με πάθος. Μιλούσε για την χώρα μας με πόνο. Φεύγοντας από τον τόπο της συνάντησης επέλεξα να περπατήσω μέχρι το σπίτι μου, περισσότερο για να πάρω μία ανάσα, ώστε να μπορέσω να χωνέψω τα συμπεράσματα της συζήτησης.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι «δεν πάμε καλά». Αυτές οι τρεις λέξεις κρύβουν τα τραγικά λάθη που έγιναν μετά την επιβολή του Μνημονίου. Ανεξάρτητα απ’ όσα υποστηρίζουν δημόσια, τα οποία κυριαρχούνται από αισιοδοξία, στο Ταμείο θεωρούν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν εφαρμόζεται και η κρίση μεγαλώνει και επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Παλαιότερα άκουγα την φράση ότι «πτώχευσε το κράτος, όχι ο λαός». Η φράση άλλαξε: «πτώχευσε το κράτος, πτωχεύει και ο λαός». Παλαιότερα έλεγαν, επίσης, ότι οι Ελληνες «έχουν κομπόδεμα για ώρα ανάγκης». Τώρα ομολογούν πως και αυτό το κομπόδεμα εξαντλείται. Αρα, βρίσκεται σε κίνδυνο και η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Είναι μερικές φορές που οι δανειστές μας, ιδιαίτερα οι αξιωματούχοι του Ταμείου που όσο και αν ακούγεται περίεργο δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία, σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Δεν μπορούν να αντιληφθούν την παντελή ανυπαρξία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Δεν μπορούν να εννοήσουν τους λόγους για τους οποίους ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο η ατιμωρησία είναι κανόνας. Τα δύο αυτά θέματα έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Ιδιαίτερα για τον κ. Παπανδρέου οι συνομιλητές του θυμούνται ότι όταν αντιλήφθηκε –υποτίθεται- στο Νταβός την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τους υποσχέθηκε ότι εάν τον βοηθήσουν θα ανοίξει τις φυλακές για τους επίορκους πολιτικούς και τους φοροφυγάδες. «Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές όλοι είναι έξω,» απάντησα στον δημοσιογράφο της Washington Post που ρώτησε σχετικά, γνωρίζοντας πως στην Αμερική των αντιθέσεων και των συμφερόντων υπάρχει και κρίση και τιμωρία. Ειλικρινά, πώς είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την ατιμωρησία;
Από τον περασμένο Αύγουστο έχω μία απορία που μου γεννήθηκε όταν μία σημαντική πηγή στο Ταμείο ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει προσωπική υπόσχεση στον Ντομινίκ Στρος Καν ότι θα πατάξει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή και θα τιμωρήσει όσους πόνεσαν τον λαό. Κοιμάται ήσυχος ο κ. Παπανδρέου τα βράδια; Γιατί μετά από τόσους μήνες δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του; Και είναι μία υπόσχεση που θα χαροποιούσε τον ελληνικό λαό, ο οποίος σίγουρα θα εκτιμούσε την πρωθυπουργική πράξη και θα του έδειχνε και άλλη ανοχή. Πώς είναι δυνατόν να ζητά «να βάλουν πλάτη» οι Ελληνίδες και οι Ελληνες όταν ο ίδιος δεν έχει πράξει το παραμικρό για να τιμωρηθεί έστω και ένας από τους φταίχτες;
Γιατί να ελπίζουμε κύριε πρωθυπουργέ όταν ακούμε τα τρομερά και φοβερά που συμβαίνουν στον τόπο μας; Ενοιωσα να με ρίχνουν στη γη και να με ποδοπατούν όταν πληροφορήθηκα από την πιό αξιόπιστη πηγή που έχω στην Ουάσιγκτον ότι σύζυγος πολιτικού, που διετέλεσε και υπουργός, συμβούλευσε αλλοδαπή κυρία που έχει σχέση με ντόπιους και ξένους μεγαλοτραπεζίτες να ψωνίζει μόνο από το τάδε μαγαζί στο Κολωνάκι και να μην ζητά απόδειξη για να της κάνουν έκπτωση 40%… Εσείς πώς θα νοιώθατε κύριε Παπανδρέου;

ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ!!!

Η αναδιάρθρωση του χρέους θα απελευθερώσει δυνάμεις»
υποστηρίζει πως οι καταθέσεις των πολιτών δεν θα κινδυνεύσουν και οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών λόγω των υψηλών επιτοκίων.


Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τάσσεται ο Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», όπου..
κάνει σαφές πως «η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις».



«Η αναδιάρθρωση, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Όμως, μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας». Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταρρίπτοντας τις φήμες περί τραπεζικών κλυδωνισμών, ξεκαθαρίζει πως από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνευουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αφού, όπως τονίζει, «είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικες αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου», που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις θυσίες και τα σκληρά μέτρα, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών, λόγω των υψηλών επιτοκίων, που συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης, ενώ επισημαίνει πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια» γι αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμα, ούτε απαλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Δ.Κοτταρίδης

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

Τα εγκαίνια των γραφείων της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Πάτρα (Κορίνθου 200, α΄ όροφος) τέλεσε, στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, η πρόεδρος του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, ως γνωστόν βρέθηκε σήμερα στην αχαϊκή πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Προσυνέδριο που είχε ως θέμα του την Παιδεία και το Μεταναστευτικό, αλλά και να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πάτρας, που έχει αναλάβει το βάρος της στελέχωσης του κόμματος, αλλά και της διάδοσης των θέσεών του, σε τοπικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας της, η κυρία Μπακογιάννη ευχαρίστησε την Ομάδα γι το έργο που έχει προσφέρει μέχρι τώρα και ειδικά για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη σύσταση των γραφείων στην Πάτρα και για την οργάνωσή τους, εν όψει των σημερινών εγκαινίων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές Δημ. Αϊβαλής, ο γιατρός και πρ. μέλος της ΝΟΔΕ Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρ. Καρνάρης, ο δικηγόρος και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών στις τελευταίες εκλογές, Θαν. Καφέζας, το πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Βασ. Φωτάκης, ο γνωστός δικηγόρος και συγγραφέας Παύλος Μαρινάκης, με το γιο του, Δημήτρη, ο πρ. περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Ασημ. Καφετζής, η πρ. νομάρχης Αργολίδος Αλέκα Βακάλογλου, ο γνωστός επιχειρηματίας και πρ. πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Ν. Δούρος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Καραϊσκάκης, ο πρ. πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Κ. Ράλλης, ο δικηγόρος Γ. Τσινούκας, ο επιχειρηματίας Θανάσης Παλούμης, όλοι τους μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, καθώς και άλλα στελέχη και φίλοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων και της συζήτησης με τα στελέχη της Πάτρας, η κυρία Μπακογιάννη αναχώρησε για τα Σελιανίτικα, προκειμένου να συμμετάσχει σε δείπνο που διοργανώνουν, στο ξενοδοχείο “Κυανή Ακτή”, τα στελέχη του κόμματος από την Αιγιάλεια, ενώ, αύριο, Κυριακή των Βαΐων, θα παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, για την επέτειο της Εξόδου.

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ-ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ.

Ἀριθμ. Πρωτ. 195

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΧΑΡΙΣ ΕΙΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,
ΠΑΡ’ HΜΩΝ ΔΕ ΕΥΧΗ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΣ


Ἀδελφοί καί τέκνα ἀγαπητά ἐν Κυρίῳ,

«Τό στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τόν καλόν τῆς νηστείας ἀγῶνα.» , ἤ, καλύτερον, πάντοτε εὑρίσκεται ἀνοικτόν, ἀπό τότε πού ὁ Πανοικτίρμων Κύριος τῆς Δόξης ηὐδόκησε νά λάβῃ τήν ἀνθρωπίνην φύσιν. Ἔκτοτε καλεῖ διά τῆς Ἐκκλησίας Του κάθε ἄνθρωπον νά συμμετάσχῃ εἰς τάς ἀπείρους δωρεάς τῆς Χάριτος τοῦ Παναγίου Πνεύματος, ἰδιαιτέρως δέ κατά τήν εὐλογημένην ταύτην περίοδον τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς.

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Ἡ ἄπειρος ἀγαθότης, ὁ ἐν Τριάδι προσκυνούμενος ἀληθινός Θεός ἡμῶν, ἀπό ἀγάπην καί μόνον ἐδημιούργησε τό ἀνθρώπινον γένος, διά νά καταστήσῃ τούς ἀνθρώπους, ὅσον εἶναι αὐτό δυνατόν εἰς τήν ἀνθρωπίνην φύσιν, κοινωνούς καί συμμετόχους τοῦ μεγαλείου τῆς θείας Δόξης Του. Αὐτός εἶναι ὁ ἀποκλειστικός σκοπός τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου εἰς ἑκάστην ἐποχήν. Πρός τήν πραγμάτωσιν δέ αὐτοῦ τοῦ σκοποῦ κατατείνει ὅλη ἡ ἁγία πνευματοφόρος παράδοσις τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν Ἐκκλησίας, διδάσκουσα, διερμηνεύουσα καί προβάλλουσα ὅλον τό φάσμα τῆς πνευματικῆς ζωῆς καί τούς ποικίλους πνευματικούς ἀγῶνας, εἰς τούς ὁποίους ὀφείλει πάντοτε μέ γενναῖον φρόνημα νά προχωρῇ ὁ πιστός.

Κάθε Χριστιανός διά τοῦ ἱεροῦ μυστηρίου τοῦ Βαπτίσματος λαμβάνει τήν Χάριν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἐάν ἀρχίσῃ κανείς μέ ὅλην του τήν διάθεσιν νά ἀγαπᾷ τόν Θεόν, τότε ἡ Χάρις δι’ ἀνερμηνεύτου τρόπου μεταδίδει εἰς αὐτόν ἐκ τοῦ πλούτου τῶν ἀγαθῶν της. Αὐτός, λοιπόν, ὁ ὁποῖος ἐπιθυμεῖ νά κρατήσῃ τήν ἐμπειρίαν αὐτῆς τῆς Χάριτος, προσπαθεῖ μέ πολλήν τήν χαράν νά παραμερίσῃ ἐκ τῆς ψυχῆς του τά παρερχόμενα ἀγαθά τοῦ παρόντος αἰῶνος καί νά καταστήσῃ κτῆμα του τόν κεκρυμμένον θησαυρόν τῆς ἀληθινῆς Ζωῆς. Ἐκ τοῦ βαθμοῦ δέ εἰς τόν ὁποῖον προκόπτει ἡ ψυχή εἰς τόν πνευματικόν ἀγῶνα, ἐμφανίζει ἀντιστοίχως τό θεῖον δῶρον τῆς Χάριτος, τήν κεκρυμμένην εἰς τά βάθη αὐτῆς χρηστότητα τοῦ Κυρίου, ἡ ὁποία καί γίνεται ἀπλανής ὁδηγός εἰς τό πολυποίκιλον πνευματικόν ἀγώνισμα .

Αὐτός ὁ πνευματικός ἀγών εἶναι διαρκής διά κάθε πιστόν καί ὡς ἐκ τούτου χρειάζεται νά θέτῃ κανείς ἀρχήν κάθε ἡμέραν, κάθε στιγμήν. «Ἔφθασε καιρός, ἡ τῶν πνευματικῶν ἀγώνων ἀρχή, ἡ κατά δαιμόνων νίκη, ἡ πάνοπλος ἐγκράτεια, ἡ τῶν Ἀγγέλων εὐπρέπεια, ἡ πρός Θεόν παρρησία» . Ὡς μία διαρκής ἀρχή τῆς πνευματικῆς ἀναγεννήσεως καί ἀνακαινίσεως τοῦ ἀνθρώπου εἶναι καί ἡ Ἁγία Τεσσαρακοστή. Διά τοῦτο καί ὁ ὑμνῳδός τοῦ Τριωδίου μᾶς προσανατολίζει ὀρθῶς πρός τό περιεχόμενόν της λέγων, ὅτι ἡ σωματική νηστεία διά τῆς ἀποχῆς τῶν τροφῶν, ἐάν δέν ἀκολουθῆται ἐκ τῆς καθαρότητος τῆς προερχομένης ἐκ τοῦ ἀγῶνος ἀπαλλαγῆς ἐκ τῶν παθῶν, δέν γίνεται ἀφορμή πρός βίου διόρθωσιν καί ὡς ψευδής μισεῖται ὑπό τοῦ Θεοῦ .

Ὁπωσδήποτε, τό νά δυνηθῇ ὁ ἄνθρωπος νά συγκεντρώσῃ τόν νοῦν του εἰς τήν ἐργασίαν τῆς γνώσεως τοῦ Θεοῦ καί νά τόν ἐπαναφέρῃ ἐκ τοῦ ἐμπαθοῦς διασκορπισμοῦ του εἰς τά κτίσματα, ἀποτελεῖ ἔργον κοπιῶδες καί πολυχρόνιον, ὅμως ἀπαραίτητον καί καθοριστικόν διά τήν πνευματικήν του ὑπόστασιν καί τήν ὅλην κοινωνικήν του ζωήν. Φαίνεται δέ ἡ ὁδός τῆς ἀρετῆς εἰς αὐτούς, οἱ ὁποῖοι τήν ἀρχίζουν, σκληρά καί ὑπερβολικῶς δυσάρεστος, ὄχι ὅμως ἐπειδή εἶναι πράγματι τοιαύτη, ἀλλά διότι ἡ ἀνθρωπίνη φύσις ἔχει ἐθισθῆ νά συναναστρέφεται μέ τήν εὐκολίαν τῶν ἡδονῶν. Εἰς αὐτούς δέ οἱ ὁποῖοι κατώρθωσαν καί ὑπερέβησαν τό μέσον τῆς ὁδοῦ ἀποδεικνύεται εὐχάριστος καί ἄνετος .

Πολλοί κατά καιρούς ἀγνοοῦντες τό μέγα μυστήριον τῆς εὐσεβείας, θεωροῦν τήν Ὀρθόδοξον ἀσκητικήν Παράδοσιν ὡς ἐπαχθῆ καί ὁδηγοῦσαν τόν ἄνθρωπον εἰς τήν στέρησιν τῆς δημιουργικῆς φαντασίας, τῆς πρωτοτύπου πρωτοβουλίας, τῆς ἀπολαύσεως τῆς ζωῆς ἐν γένει καί τῆς ἐξ αὐτῆς προερχομένης χαρᾶς. Οὐδέν τούτου ψευδέστερον. Ὅλα ὅσα ἐδημιούργησεν ὁ Θεός, τά ἐδημιούργησε καλά λίαν καί μᾶς τά ἐδώρησε διά νά τά χαιρώμεθα καί νά τά ἀπολαμβάνωμεν καί νά γίνωνται ἀφορμή πρός διαρκῆ δοξολογίαν τοῦ Εὐεργέτου μας. Αἱ ἐντολαί δέ τοῦ Θεοῦ μᾶς ὁδηγοῦν καί μᾶς περιγράφουν τήν ὀρθήν χρῆσιν τῶν δωρεῶν Του, ὥστε, καί τό σῶμα μας καί ἡ φαντασία καί ὅλαι αἱ ψυχικαί μας δυνάμεις μεθ’ὅλων τῶν ὑλικῶν ἀγαθῶν, νά ἀποβαίνουν κατ’ἀλήθειαν χαροποιοί καί εὐεργετικαί διά τήν ζωήν τοῦ ἀνθρώπου. Ἀντιθέτως, ἡ ἐγωϊστική, αὐτόνομος καί περιφρονητική πρός τόν σκοπόν τόν ὁποῖον ἔθεσεν ὁ Δημιουργός εἰς τά πλάσματά Του χρῆσις των, πρός στιγμήν ἱκανοποιεῖ τόν παράλογον ἐγωϊσμόν τοῦ ἀνθρώπου, καταλήγει ὅμως εἰς ἀποτελέσματα τελείως διαφορετικά τῶν προσδοκιῶν του, ὁδηγοῦσα αὐτόν εἰς τήν ἀπόγνωσιν, τό ἄγχος καί τήν δυστυχίαν.

Ὁ Σωτήρ ἡμῶν, ὁ ἀληθής Θεός καί ἀληθής ἄνθρωπος, ὁ ἀγνώστως γνωριζόμενος εἰς τούς ταπεινόφρονας καί δεκτικούς τῆς ἀκτίστου Χάριτός Του, ὁ Κύριος τῆς Δόξης καί Κύριος τῆς ἱστορίας, ὁ ἐτάζων καρδίας καί νεφρούς, ὁ διά τῆς θείας Αὐτοῦ Προνοίας συνέχων τά σύμπαντα ἀπό τό πλέον μικρόν μόριον τῆς δημιουργίας Του μέχρι τοῦ ἀσυλλήπτου εἰς τήν ἀνθρωπίνην διάνοιαν σύμπαντος κόσμου, εἶναι διαχρονικῶς ἡ Ὁδός, ἡ Ἀλήθεια καί ἡ Ζωή . Ὅπως ἡ ἐνυπόστατος πηγή τῆς Ζωῆς δέν ἦτο δυνατόν νά κρατηθῇ ὑπό τοῦ θανάτου, ἀλλά τόν συνέτριψε καί ἀνεστήθη, ἔτσι δέν εἶναι δυνατόν νά ὑπάρξῃ ἀνθρωπίνη ζωή, ἡ ὁποία νά ὁδηγῇ εἰς τήν καταξίωσιν τοῦ ἀνθρώπου, χωρίς τήν συμμετοχήν εἰς τό ζωοποιόν Σῶμα τοῦ ἀναστάντος Χριστοῦ, τήν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν Του καί τήν Ἁγιοπνευματικήν της Παράδοσιν. Καί, ἐν συνόψει, ὁ Κύριος μένει εἰς τόν αἰῶνα, ἐνῶ ψευδεῖς αἱ ἐπίνοιαι τῶν ὑπερηφάνων ἀνθρώπων ἤ, ὡς προσφυῶς λέγει ὁ Ἅγιος Διάδοχος, «οὐδέν πτωχότερον διανοίας ἐκτός Θεοῦ φιλοσοφούσης τά τοῦ Θεοῦ» .

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Ἐπί τῇ εἰσόδῳ εἰς τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Τεσσαρακοστήν προτρεπόμεθα πατρικῶς πάντας ὑμᾶς, ὅπως μή δειλιάσητε καί μή ὀκνήσητε νά προχωρήσητε εἰς τό σπουδαιότερον ἔργον τῆς ζωῆς ὑμῶν, εἰς τό τῆς πνευματικῆς ἐργασίας στάδιον, μετά ἀνδρείας καί δυνάμεως ὁλοψύχου, ὥστε νά καθαρίσητε ψυχάς καί σώματα ἀπό παντός μολυσμοῦ καί ἐπιτύχητε τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ, ἡ ὁποία ἤδη παρέχεται ἀπό αὐτήν τήν παροῦσαν ζωήν εἰς ὅσους εἰλικρινῶς καί ἐκ βάθους ψυχῆς τήν ἐκζητοῦν.

Ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ καί τό ἄπειρον ἔλεος Αὐτοῦ εἴη μετά πάντων ὑμῶν.

Ἁγία καί Μεγάλη Τεσσαρακοστή ,βια´
+ Ὁ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖος, διάπυρος πρός Θεόν εὐχέτης πάντων ὑμῶν

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ-ΙΒΑΝΟΦ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, είχε ο οικουμενικός πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στο περιθώριο της 14ης Συνάντησης Κορυφής της Ευρασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου, η συνάντηση έγινε στις αίθουσες του ξενοδοχείου WOW, όπου διεξάγεται και το συνέδριο, ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και υπηρεσιακούς παράγοντες, διαβίβασε στον πατριάρχη «τα σέβη και τις πασχαλινές ευχές» της χώρας του και αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εκεί ορθοδόξου εκκλησίας, που «παραμένει σε εκκρεμότητα».

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε στο προεδρικό ζεύγος και τον λαό της ΠΓΔΜ «ευφρόσυνον Πάσχα και ειρηνική τη διεξαγωγή των προκηρυχθεισών βουλευτικών εκλογών, εκδηλώσας και το αμείωτο ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου δια την ταχεία λύσιν του προβλήματος της Eκκλησίας των Σκοπίων».

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Η ΘΕΟ ΔΩΡΑ

«Η Ελλάδα, για να σωθεί, χρειάζεται πανστρατιά και εθνική συνεννόηση. Χρειάζεται μια πολιτική εξόδου από την κρίση, σαν κι αυτή που απαίτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Πορτογαλία», τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Προσυνέδριο του κόμματος, που διεξάγεται σήμερα, Σάββατο, στην Πάτρα.
Αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έκανε λόγο για ένα "αόριστο ευχολόγιο", χωρίς «σαφείς στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα» και επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι «δεν επέδειξε πολιτική τόλμη και πως συμβιβάστηκε για να αγοράσει χρόνο και να αποφύγει τη σύγκρουση με το "βαθύ κράτος" του ΠΑΣΟΚ».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας άσκησε κριτική και στον πρόεδρο της Ν.Δ. και διερωτήθηκε «αν τη μαγική συνταγή για μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες την κρατάει (ο κ. Σαμαράς) κάτι σαν εθνικό θησαυρό, που δεν πρέπει να διαρρεύσει», με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, κ. Κοέλιο. Μάλιστα, όπως σημείωσε, «όλα αυτά θα ήταν κωμικά, αν δεν βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου».
«Έχουμε έλλειψη εθνικής συνεννόησης, συναίνεσης, καθώς και τα άλλα κόμματα -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- την ίδια ατολμία, την ίδια έλλειψη συναίνεσης, τον ίδιο λαϊκισμό καλλιεργούν. Αλλά, η μηδενιστική Αριστερά καλλιεργεί επιπλέον και την ανομία: δεν υπάρχει διαδήλωση, δεν υπάρχει κατάληψη, δεν υπάρχει παρεμπόδιση που να μην την ευνοεί. Ο νόμος κατάντησε έννοια σχετική», πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη.
Όσον αφορά τη "Δημοκρατική Συμμαχία", μίλησε για «συμμαχία πολιτών που γυρίζουν σελίδα, που δεν θέλουν απλώς τις ριζοσπαστικές αλλαγές και που σχεδιάζουν μελετημένα και αποφασισμένα».
"Απαράδεκτο η Ευρώπη να αρνείται να μοιραστεί τους μετανάστες"
Με αφορμή τη θεματολογία του Προσυνεδρίου για τη μεταναστευτική πολιτική, ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει μια σειρά μέτρων που αφορούν το άσυλο και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο να περιμένουν την κρίση μας αυτή τη στιγμή 46.000 άνθρωποι ή να εξετάζονται οι αιτήσεις με το σταγονόμετρο». Ακόμη, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο η Ευρώπη με το "Δουβλίνο 2" να αρνείται να μοιραστεί τους μετανάστες» και πρότεινε «καμία εισροή έως το 2020, εξαιρουμένων των νόμιμων συνενώσεων οικογενειών και ανθρωπιστικών λόγων, αποτελεσματικοί έλεγχοι των συνόρων, κατάργηση του "Δουβλίνο 2"».
Όσον αφορά την Παιδεία, που ήταν κι αυτό θέμα του Προσυνεδρίου, τόνισε ότι «θέλουμε ένα καινούργιο σύστημα και προτείνουμε σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μετατρέπουμε το όλο σύστημα από γραφειοκρατικό με κεντρικό σχεδιασμό σε αποκεντρωμένο, με πρωταγωνιστές τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κυρίως τους μαθητές και τους σπουδαστές».
Σχετικά με την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δίνει έμφαση στις υποδομές, όπως οδικοί άξονες, αναβάθμιση λιμανιών και επανασχεδιασμό αεροδρομίων, ενώ προτείνει νέες πολιτικές για έργα στον τουρισμό.

ΠΑΠΑ ΡΗΓΑ

Δρομολογημένη και αναπόφευκτη εκτιμά πως είναι η πτώχευση της χώρας, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News» τονίζει πως «αυτοί που ισχυρίζονται πως υπάρχει φιλολαϊκή αναδιάρθρωση του χρέους, κοροϊδεύουν».

«Για τον λαό η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη και τη ζούμε ήδη με την απότομη, βίαιη υποτίμηση της εργατικής δύναμης, με τα βάρβαρα μέτρα στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στη φορολογία, στην παιδεία και την υγεία. Με τα ακόμα χειρότερα, που φέρνουν», σημειώνει η κ. Παπαρήγα και καλεί τον λαό «να αντεπιτεθεί».

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, εκφράζει, ωστόσο, την εκτίμηση πως «παρά τα όσα λένε με ευκολία διάφοροι που έθαψαν τον δικομματισμό στο παρελθόν, η αστική τάξη δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει εύκολα». Κλείνει, εξάλλου, την πόρτα σε κάθε σενάριο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αλέκο Αλαβάνο, τονίζοντας πως «αυτά που λένε, όχι μόνον δεν είναι αριστερά, αλλά είναι και εντελώς αντιεπιστημονικά».

Για την Κίνηση του Μίκη Θεοδωράκη διατυπώνει την εκτίμηση πως «θολώνει τα νερά» και μπερδεύει τον κόσμο.

Τέλος, η κ. Παπαρήγα εκτιμά ότι τα γιαούρτια εναντίον κυβερνητικών στελεχών δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά αντίθετα, τη διευκολύνουν να εμφανίζεται ως θύμα.

ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΠΑΝ ΚΑΛΟΣ

Μακρά συνομιλία για θέματα που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία είχε σήμερα με τον οικουμενικό πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Πάγκαλος έγινε δεκτός στο Φανάρι με τις προβλεπόμενες τιμές και οδηγήθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Βαρθολομαίου, όπου συνομίλησε με τον πατριάρχη. Ακολούθως, παρακάθισε σε γεύμα, που παρετέθη προς τιμήν του.

Αργά το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, θα παραστεί σε δεξίωση που οργανώνει προς τιμήν του η νεοεκλεγείσα Συντονιστική Επιτροπή των ευαγών ιδρυμάτων της ομογένειας, στον περίβολο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, στο Ταξίμ.

ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ...

Σε σούπερ-τρόφιμο αναδεικνύονται τα ταπεινά μανταρίνια, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη, μπορούν να μας προστατεύσουν από το έμφραγμα, τον διαβήτη, το εγκεφαλικό αλλά και από την παχυσαρκία.

Όλα αυτά, οφείλονται στην νομπιλετίνη – μια ουσία που προσδίδει στην φλούδα τους το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και η οποία φαίνεται ότι είναι 10 φορές πιο ισχυρή, από την αντίστοιχη ουσία που υπάρχει στο γκρέιπ φρουτ.

Την σχετική μελέτη, που διεξήχθη σε πειραματόζωα, πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Diabetes», χορήγησαν σε δύο ομάδες ποντικιών διαιτολόγια πλούσια σε λίπη και απλά σάκχαρα, προσθέτοντας όμως στο φαγητό της δεύτερης ομάδας ποσότητα νομπιλετίνης που προερχόταν από μανταρίνια.

Τα ζώα της πρώτης ομάδας πάχυναν πολύ και ανέπτυξαν όλες εκείνες τις διαταραχές που ανοίγουν τον δρόμο για διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Σε αντίθεση, τα ζώα της δεύτερης ομάδας, πάχυναν πολύ λίγο και δεν παρουσίασαν αύξηση στην χοληστερόλη, στο σάκχαρο ή στην ινσουλίνη τους. Επιπλέον, το ήπαρ τους συσσώρευσε πολύ λιγότερο λίπος, ενώ δεν διαταράχθηκε η αντοχή στην ινσουλίνη (είναι δείκτης επαπειλούμενου σακχαρώδους διαβήτη).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρεϊ Χαφ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η ουσία των μανταρινιών προστάτευσε τα ζώα από την παχυσαρκία και – μακροπρόθεσμα – από την αθηροσκλήρωση, δηλαδή από την στένωση των αρτηριών που τελικά οδηγεί στο έμφραγμα ή στο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προγενέστερη μελέτη του δρ Χαφ, είχε δείξει ότι ανάλογες ιδιότητες έχει και η ουσία ναρινγενίνη, που προέρχεται από το γκρέιπ φρουτ. Εντούτοις, «η νομπιλετίνη φαίνεται πως είναι 10 φορές πιο ισχυρή», διευκρίνισε.


Πηγή: tanea.gr

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΩΝ.

Το δικαστήριο διέταξε προσωρινή διακοπή των εργασιών εκσυγχρονισμού του δικτύου του ΗΣΑΠ μεταξύ των σταθμών Θησείο-Μοναστηράκι. Έξι άτομα παραπέμφθηκαν για να δικαστούν από το Αυτόφωρο Μονομελές με την κατηγορία της παρακώλυσης...
συγκοινωνιών, καθώς εμπόδισαν έργα επιχωμάτωσης για να καλυφθεί αρχαίος ναός, που έχει εντοπιστεί στο τμήμα Μοναστηράκι-Θησείο της γραμμής του ΗΣΑΠ. Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν σε επεισόδια που έγιναν την Πέμπτη 14 Απριλίου στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να καλυφθεί ο βωμός των Δώδεκα Θεών. Για την υπόθεση του αρχαίου μνημείου προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο πολίτες σε βάρος του ΗΣΑΠ, του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομικών με αίτημα να σταματήσουν τα έργα κατάχωσης. Υπέρ της προσφυγής των πολιτών άσκησε παρέμβαση στο δικαστήριο η μη κυβερνητική οργάνωση Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Πλειάδες και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Κ. Διάκος. Παράλληλα, με ασφαλιστικά μέτρα, ζητούν τη διακοπή των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής, αίτημα που σήμερα έγινε δεκτό από το Μονομελές Πρωτοδικείο.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Την ανάκτηση 259,61 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια που δόθηκαν στην Ελλάδα για αγροτικές δαπάνες κατά την περίοδο 2004 – 2009, ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας παρατυπιών που διαπιστώθηκαν. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της...
τακτικής διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων και προβλέπει την ανάκτηση συνολικά 530 εκατ. ευρώ από 10 κράτη – μέλη. Δηλαδή, το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα πλησιάζει το μισό των συνολικών ανακτήσεων που αποφάσισε σήμερα η Κομισιόν.

Ο λόγος της ανάκτησης είναι η μη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες ή εξαιτίας των πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.
Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη – μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ενώ η Κομισιόν οφείλει να διασφαλίζει τη σωστή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη- μέλη. Τα ανακτηθέντα ποσά θα επιστραφούν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της τελευταίας απόφασης της Κομισιόν, εκτός από την Ελλάδα ποσά θα ανακτηθούν επίσης από τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα καταλογίστηκαν 137,23 εκατ. ευρώ λόγω μη επιλέξιμων δαπανών και σημαντικών ελλείψεων στο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ) για τις ελαιοκαλλιέργειες και στους επιτόπιους ελέγχους και ακόμη 122,38 εκατ. ευρώ εξαιτίας ανεπαρκών επιτόπιων ελέγχων και ελλείψεων στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (ΣΑΑ-ΣΓΠ) και στους διοικητικούς διασταυρωτικούς ελέγχους για τις στρεμματικές ενισχύσεις (αφορά επίσης μέτρα αγροτικής ανάπτυξης βάσει της έκτασης).

ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Tο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη ΔΕΗ, αυτό με το οποίο απευθυνθήκαμε στο λαό, γράφει ότι:
«ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 51% των μετόχων της ΔΕΗ θα ανήκει στο Δημόσιο».
Αυτό το «τουλάχιστον» δεν μπήκε έτσι τυχαία. Κρύβει ουσία. Γι’ αυτό και μπήκε.
Μπορεί να μας πει ο Πρόεδρος του Κινήματος που πήγε η ουσία, του «ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 51%», που μπήκε και με τη δική του υπογραφή;
Για εμάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές.
Εμείς θα μείνουμε συνεπείς.
Η λέξη αυτή χαρακτηρίζει τη διαδρομή μας και όπως δεν αλλάξαμε δρόμο μέχρι σήμερα, ούτε τώρα θα λοξοδρομήσουμε.
Ο δρόμος της συνέπειας είναι δύσκολος και ανηφορικός. Εμείς αυτόν θα βαδίσουμε.
Υ.Γ.: Μετά την σημερινή εξέλιξη αναγκαζόμαστε να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή που από τις 4 Απρίλη στείλαμε...
στον σύντροφο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Η επιστολή:
Προς: Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
Σύντροφο Γιώργο Παπανδρέου
ΘΕΜΑ: ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Σύντροφε Πρόεδρε,
με μεγάλη αγωνία και ανησυχία πήραμε την πρωτοβουλία να σας στείλουμε αυτή την επιστολή μέσω της οποίας θέλουμε να σας ενημερώσουμε γιατί διαφωνούμε με την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και ταυτοχρόνως από καρδιάς και με σεβασμό να σας απευθύνουμε έκκληση να μην συμπεριλάβετε την τελευταία μεγάλη επιχείρηση του Ελληνικού λαού, την τελευταία μεγάλη επιχείρηση του Δημοσίου στον κατάλογο των υπό μετοχοποίηση εταιρειών.
Σύντροφε Πρόεδρε,
γνωρίζετε πολύ καλά την ιδιαίτερη αξία του ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού και ως την βάση της ανάπτυξης.
Άλλωστε, αυτή η αναγνώριση είναι που οδήγησε και με τη δική σας σφραγίδα για πρώτη φορά στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα να διατυπωθεί η θέση ότι η «ΔΕΗ παραμένει υπό Δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον με 51%»
Με βάση αυτή μας την προγραμματική θέση που αποτυπώνει την άποψη μας ως σοσιαλιστικό κίνημα απέναντι στα κοινωνικά αγαθά και τις Επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, από καρδιάς και στη βάση της κοινής μας διαδρομής σας κάνουμε έκκληση να μην προχωρήσετε στην περαιτέρω μετοχοποίηση.
Επιπροσθέτως σας τονίζουμε ότι περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει και να συμβάλλει οικονομικά, όχι μόνο γιατί η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή αλλά και για έναν επιπλέον λόγο ότι με βάση το Ν.2773 ένα ποσοστό 15% από τα όποια έσοδα της μετοχοποίησης πρέπει να αποδοθεί στον ασφαλιστικό φορέα.
Τέλος σύντροφε Πρόεδρε,
για κάθε άνθρωπο ισχύει το ότι «δεν πουλά την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά».
Με όλο το σεβασμό θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά τα τελευταία χρόνια το κράτος (και εάν δεν παίζονταν απαράδεκτα παιχνίδια από την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε βάρος της ΔΕΗ τα μεγέθη θα ήταν μεγαλύτερα) μόνο από φόρους και μερίσματα εισέπραξε πάνω από 1,5 δις €!
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και από οικονομική- εισπρακτική άποψη δεν συμφέρει να γίνει περαιτέρω μετοχοποίηση σας ζητούμε να μην συμπεριλάβετε τη ΔΕΗ στον κατάλογο των επιχειρήσεων από τις οποίες θα αντληθούν – εξευρεθούν τα 50δις.
Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι συχνές επισκέψεις σας και το αμέριστο ενδιαφέρον σας για τη ΔΕΗ που άφησαν άριστες εντυπώσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαψευστούν.
Το κράτος, οφείλει στη ΔΕΗ την τεράστια προσφορά της σε εθνικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
Η ΔΕΗ ήταν και πρέπει να παραμείνει ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ με το 51% και το Management στο Δημόσιο.
Σύντροφε Πρόεδρε,
πριν πάρετε την τελική σας απόφαση παρακαλούμε πολύ να μας δεχθείτε στο γραφείο σας προκειμένου να σας εκφράσουμε και από κοντά τις απόψεις μας.
Με ειλικρινή βαθιά εκτίμηση
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΤΡΩΝ

Της
Μαρία Μανωλοπούλου
«Ο κάθε πολίτης της πόλης εδώ και μια εβδομάδα γίνεται μάρτυρας του θεάματος των σκουπιδιών στους δρόμους.
Όποιον και να ερωτήσεις πολίτη ακόμα και οικονομικό μετανάστη της πόλης για την κατάσταση θα σου απαντήσει με απορία, οργή και αγανάκτηση.
Μάλλον φαίνεται να επενδύσαμε πολύ περισσότερα σε όλους όσους σαν νεόκοποι φωστήρες εμφανίστηκαν να προσφέρουν λύσεις για την πόλη μας.
Κάποιοι όχι απλά αδυνατούν να λύσουν τα προβλήματα αλλά μάλλον αν και νωρίς, ήδη κουράστηκαν, άλλως δεν εξηγείται λογικά το κατάντημα της πόλης.
Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;
Ίσως μια και μοναδική.
Όλοι εμείς οι πολίτες της Πάτρας που για σειρά χρόνων έχουν μάθει οι άρχοντες της πόλης να μας περιφρονούν, νομιζοντάς μας μικρούς και ανήμπορους να τους ζητήσουμε να εγκαταλείψουν το μεγάλο έργο της διαχείρισης των σκουπιδιών που προσφέρουν και για το οποίο πληρώνονται απ’ όλους εμάς και να δηλώσουν ότι αποχωρούν γιατί απλά δεν έχουν καμιά πολιτική και στρατηγική να υλοποιήσουν…….
Ίσως νάναι και η καλύτερη υπηρεσία που θα προσφέρουν στην πόλη και στα αμέτρητα προβληματά της.»

ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ...

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ
ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

*Φίλες και φίλοι,
Συμπορευτές ή συνεπιβάτες στο «Αρμα Πολιτών»
Άλλως, συναγωνιστές, συμμαχητές και σύντροφοι
Είναι γεγονός κοινή και η διαπίστωση, πικρή διαπίστωση, αλλά η πατρίδα μας γνωρίζετε όλοι, ότι ζει κάτω από μια ιδιότυπη ξενική κατοχή.
Οικονομική κατοχή, που υπονομεύει και εποφθαλμιά την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα, και τα κοινωνικά δικαιώματα των Συνελλήνων.
Παρότι η εκτίμηση αυτή, ομολογήθηκε και δια στόματος του κυρίου Πρωθυπουργού, στη Βουλή των Ελλήνων, παραταύτα η κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου αποφάσισε να κυρώσει την επαίσχυντη και δουλοπαρικού περιεχομένου συμφωνία, με την Τρόικα των διεθνών τοκογλύφων.
Δυστυχώς, ζούμε υπό καθεστώς ολιγαρχίας και είναι αδιανόητο η σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας, να μην ακούει, εκτός των άλλων και...
τις φωνές εξεχόντων πανεπιστημιακών, οι οποίοι ευθέως ομιλούν για παραβίαση του Συντάγματος.................