Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΘΑΝΕ Ο ...ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ...

Ένας επιχειρηματίας που γνώρισε την καταξίωση και αναγνώριση, αλλά και την απόλυτη συντριβή, βλέποντας την αυτοκρατορία που είχε χτίσει να καταρρέει, ο Θανάσης Πουλιάδης , έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.
Εκ των... πατριαρχών της Πληροφορικής στην Ελλάδα (μάλιστα, τη διετία 2001-03 διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος), ο Θανάσης Πουλιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1940. Έχοντας αποκτήσει το δίπλωμα μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου και της Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Harvard Business School, είχε την πρώτη του επαφή με την Πληροφορική στις μεταπτυχιακές του σπουδές, στα μέσα της δεκαετίας του '70, μία εποχή που οι προσωπικοί υπολογιστές ήταν ακόμη άγνωστη λέξη.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η πρώτη του θέση ήταν αυτή του υποδιευθυντή στην εμπορική διεύθυνση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Παρά την πολλά υποσχόμενη θέση, ο Θανάσης Πουλιάδης ήθελε να δοκιμαστεί στον επιχειρηματικό στίβο.
Έτσι, αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Από το Κολωνάκι, τη δεκαετία του '80, ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του στην Πληροφορική. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τής "Πουλιάδης και Συνεργάτες" οι εισαγωγές ήταν της τάξης των 500.000 δρχ. και μέσα στα επόμενα χρόνια η εταιρεία "Πουλιάδης & Συνεργάτες" γιγαντώθηκε, κυρίως λόγω της συνεργασίας με τη Microsoft, αφού ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αντιπροσώπευε τα Microsoft Windows στην ελληνική αγορά.

Στο αποκορύφωμα της επιτυχίας


Επιστέγασμα της ανοδικής πορείας της επιχείρησης ήταν η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, τον Ιούλιο του 1996, αντλώντας τότε περί τα 3,5 εκατ. ευρώ. Καθ' όλη τη δεκαετία του 1990 ο Πουλιάδης επιδόθηκε σ' ένα "ράλι" εξαγορών, δημιουργώντας ένα πολυσχιδή όμιλο, με πάνω από 30 θυγατρικές και μειοψηφικές συμμετοχές σε άλλες εταιρείες. Μετά την "Πουλιάδης", ακολούθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) οι μετοχές της θυγατρικής "PC Systems", η εταιρεία λογισμικού "Q&R", στην οποία η "Πουλιάδης" είχε αποκτήσει ποσοστό 40% προ της εισαγωγής, και η "Despec Hellas" (μετέπειτα "Intersonic"). Tην ίδια περίοδο εξαγόρασε και το 50% της τουρκικής "Index", μπαίνοντας στην αγορά της γείτονος ως ένας μεγάλος επενδυτής.

Η αρχή του τέλους


Ίσως εκεί να χάθηκε και το παιχνίδι, με τις μαζικές εξαγορές, αφού όλες αυτές οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν ενιαία υπό τον ίδιο όμιλο, καθώς ο ιδρυτής τους φαίνεται πως δεν εφάρμοσε στην πράξη τις αρχές διοίκησης που είχε διδαχτεί στο Harvard.
Χαρακτηριστικό της ισχύος του Πουλιάδη ήταν το γεγονός ότι εν έτει 2003 εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στη Θήβα, το εργοστάσιο της "OMP Europe", μέλους του Ομίλου Intersonic, το οποίο αποτελούσε τότε τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα CD-R & DVD-R στην Ευρώπη.
Με την πτώση του Χρηματιστηρίου, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για τον όμιλο, αφού "πόνταρε" στην εισαγωγή ακόμη 5-6 εταιρειών του. Άρχισε σταδιακά να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, χιλιάδες μικροεπενδυτές εγκλωβίστηκαν σε ιστορικά υψηλά και ουσιαστικά οι τίτλοι τέλους έπεσαν το 2004, όταν ο όμιλος πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών. Κάποιες θυγατρικές, όπως η "Q&R", λειτούργησαν αυτόνομα κι εξακολουθούν και σήμερα να υφίστανται. Η μετοχή τής "Πουλιάδης & Συνεργάτες" σταμάτησε να διαπραγματεύεται στο ΧΑ το Δεκέμβριο του 2005, ενώ τον ίδιο μήνα οι τράπεζες Εθνική και EFG Eurobank έκαναν αίτηση για να υπαχθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ

Μετά από δύο ψηφοφορίες εξελέγη απόψε από το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για συμπαραστάτης του Δημότη, ο κ.Λευτέρης Ιωσηφίδης .Τη θέση του συμπαραστάτη του Δημότη εκτός από τον κ.Ιωσηφίδη διεκδίκησε και ο κ.Κώστας Σταματόπουλος.Από την ψηφοφορία απείχε ο εκπρόσωπος της λαϊκής συσπείρωσης κ.Αλ.Θανόπουλος.Στην πρώτη ψηφοφορία ο κ.Ιωσηφίδης συγκέντρωσε λιγότερο από τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται.Συγκεκριμένα έλαβε 19 ψήφους έναντι 12 του κ.Σταματόπουλου ενώ υπήρξε και ένα άκυρο.Στη δεύτερη ψηφοφορία ο κ.Ιωσηφίδης εξελέγη με 22 ψήφους έναντι 9 του κ.Σταματόπουλου ενώ βρέθηκε και πάλι ένα άκυρο.
Γεννήθηκε το 1949.Καθηγητής μαθηματικών.Πρόεδρος της Κοινότητας Μετοχίου επί 16 χρόνια,Δημοτικός Σύμβουλος Λαρίσου επί οκταετία,έχει υπάρξει μέλος της Δ.Ε. Τ.Ε.Δ.Κ. Ν.Αχαιας,του Δ.Σ.του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος,του Δ.Σ.της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πάτρας,του Τεχνικού συμβουλίου του ΤΕΙ Πάτρας και επιτροπών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Νομαρχίας Αχαίας.
Από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΤΑΔΑ με Κριμπά και Κότσαλη το 1991.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ο Θεός ...Βοηθός...ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ...

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Η Δημοκρατία μας Αυτοκαταστρέφεται γιατί Καταχράστηκε το Δικαίωμα της Ελευθερίας και της Ισότητας, γιατί έμαθε τους Πολίτες να θεωρούν την Αυθάδεια ως Δικαίωμα, την Παρανομία ως Ελευθερία, την Αναίδεια του Λόγου ως Ισότητα και την Αναρχία ως Δημοκρατία.»
Ισοκράτης (436 π.Χ.-338 π.Χ. )

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΟΠΟΚΡΑΤΗ...

Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ο όρκος που λαμβάνεται από ιατρούς και αναφέρεται στην ηθική εξάσκηση της ιατρικής. Πιστεύεται πως ο όρκος γράφτηκε απο τον Ιπποκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ ή απο έναν απο τους μαθητές του και συνεπώς περιλαμβάνεται στην Ιπποκρατική συλλογή.
Παρ'όλο που είναι περισσότερο ιστορικής και ηθικής αξίας, ο όρκος θεωρείται ως τελετή περάσματος για αυτούς που ασκούν την ιατρική.



Ο Ορκος στην πρωτότυπη μορφή


Ὄμνυμι Ἀπόλλωνα ἰητρὸν, καὶ Ἀσκληπιὸν, καὶ Ὑγείαν, καὶ Πανάκειαν, καὶ θεοὺς πάντας τε καὶ πάσας, ἵστορας ποιεύμενος, ἐπιτελέα ποιήσειν κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν ὅρκον τόνδε καὶ ξυγγραφὴν τήνδε.

Ἡγήσασθαι μὲν τὸν διδάξαντά με τὴν τέχνην ταύτην ἴσα γενέτῃσιν ἐμοῖσι, καὶ βίου κοινώσασθαι, καὶ χρεῶν χρηίζοντι μετάδοσιν ποιήσασθαι.

Καὶ γένος τὸ ἐξ ωὐτέου ἀδελφοῖς ἴσον ἐπικρινέειν ἄῤῥεσι, καὶ διδάξειν τὴν τέχνην ταύτην, ἢν χρηίζωσι μανθάνειν, ἄνευ μισθοῦ καὶ ξυγγραφῆς.

Παραγγελίης τε καὶ ἀκροήσιος καὶ τῆς λοιπῆς ἁπάσης μαθήσιος μετάδοσιν ποιήσασθαι υἱοῖσί τε ἐμοῖσι, καὶ τοῖσι τοῦ ἐμὲ διδάξαντος, καὶ μαθηταῖσι συγγεγραμμένοισί τε καὶ ὡρκισμένοις νόμῳ ἰητρικῷ, ἄλλῳ δὲ οὐδενί.

Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ' ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν. Οὐ δώσω δὲ οὐδὲ φάρμακον οὐδενὶ αἰτηθεὶς θανάσιμον, οὐδὲ ὑφηγήσομαι ξυμβουλίην τοιήνδε. Ὁμοίως δὲ οὐδὲ γυναικὶ πεσσὸν φθόριον δώσω.

Ἁγνῶς δὲ καὶ ὁσίως διατηρήσω βίον τὸν ἐμὸν καὶ τέχνην τὴν ἐμήν. Οὐ τεμέω δὲ οὐδὲ μὴν λιθιῶντας, ἐκχωρήσω δὲ ἐργάτῃσιν ἀνδράσι πρήξιος τῆσδε.

Ἐς οἰκίας δὲ ὁκόσας ἂν ἐσίω, ἐσελεύσομαι ἐπ' ὠφελείῃ καμνόντων, ἐκτὸς ἐὼν πάσης ἀδικίης ἑκουσίης καὶ φθορίης, τῆς τε ἄλλης καὶ ἀφροδισίων ἔργων ἐπί τε γυναικείων σωμάτων καὶ ἀνδρῴων, ἐλευθέρων τε καὶ δούλων.

Ἃ δ' ἂν ἐν θεραπείῃ ἢ ἴδω, ἢ ἀκούσω, ἢ καὶ ἄνευ θεραπηίης κατὰ βίον ἀνθρώπων, ἃ μὴ χρή ποτε ἐκλαλέεσθαι ἔξω, σιγήσομαι, ἄῤῥητα ἡγεύμενος εἶναι τὰ τοιαῦτα.

Ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδε ἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ ξυγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον. παραβαίνοντι δὲ καὶ ἐπιορκοῦντι, τἀναντία τουτέων.


O Ορκος μεταφρασμένος
Ορκίζομαι στο θεό Απόλλωνα τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και επικαλούμενος τη μαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναμη και την κρίση μου τον όρκο αυτόν και τη συμφωνία αυτή.

Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου και την κοινωνό του βίου μου. Και όταν χρειάζεται χρήματα να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου.

Να θεωρώ την οικογένειά του αδέλφια μου και να τους διδάσκω αυτήν την τέχνη αν θέλουν να την μάθουν χωρίς δίδακτρα ή άλλη συμφωνία.

Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής, την προφορική διδασκαλία και όλες τις άλλες ιατρικές γνώσεις στους γιους μου, στους γιους του δασκάλου μου και στους εγγεγραμμένους μαθητές που πήραν τον ιατρικό όρκο, αλλά σε κανέναν άλλο.

Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη. Παρομοίως, δεν θα εμπιστευτώ σε έγκυο μέσο που προκαλεί έκτρωση.

Θα διατηρώ αγνή και άσπιλη και τη ζωή και την τέχνη μου. Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης.

Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά, και ιδίως από γενετήσιες πράξεις με άνδρες και γυναίκες, ελεύθερους και δούλους.

Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω δεν θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά.

Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Νόσημα αρμοδιότητας συνταγματολόγων
Tου Χρηστου Γιανναρα

Πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη θα ήταν για την Ελλάδα ό,τι και για τον χτυπημένο από βαριά πνευμονία ένας περίπατος στον χιονιά. Αλλά το τελευταίο που ενδιαφέρει τα κόμματα είναι η Ελλάδα και η επιβίωσή της, το δείχνουν κάθε μέρα στην πράξη. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμευόταν να απόσχει από τον κατεξευτελισμό του Συντάγματος που θα ήταν οι τόσο πρόωρες εκλογές, το ενδεχόμενο αποκλειόταν με σιγουριά.

Στο πρωθυπουργοκεντρικό πολίτευμα της χώρας (περίπου φεουδαλικό ή φασιστοειδές) το αν και πότε θα γίνουν εκλογές το αποφασίζει, μόνος και ανεξέλεγκτος, ο πρωθυπουργός. Και για τον σημερινό επιβαίνοντα στο πανκυρίαρχο πόστο ο πειρασμός είναι μεγάλος: Ξέρει, πως εκλογές μέσα στην άνοιξη θα τις κερδίσει οπωσδήποτε – έχει στο χέρι, με κάθε άνεση, άλλα τέσσερα χρόνια εξουσίας. Ο αντίπαλος, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αποκλείεται να πλειοψηφήσει, είναι ανύπαρκτος ανταγωνιστής.

Ο σημερινός απελπιστικά ολίγιστος πρωθυπουργός και το συνονθύλευμα των πρωτάρηδων της κυβέρνησής του θα αποδειχθούν με τις εκλογές, για την Ελλάδα, μονόδρομος. Παρά την εικόνα, που προκλητικά ενσαρκώνουν, εντολοδόχων με αλλοδαπούς εντολείς. Παρά τα κατά συρροήν εγκλήματα φυγομαχίας, τη λιποταξία έστω και από την απόπειρα να τολμήσουν μόνοι τους τα όσα προφανή και στοιχειώδη απαιτούσαν οι δανειστές μας – πάταξη της αλογίας και κρατικής διαφθοράς. Θα επανεκλεγούν, παρά το γεγονός ότι τους «άδειασε» ο ίδιος ο Στρος - Καν αποκαλύπτοντας τον πρωθυπουργό σπεύδοντα να προσφέρει την Ελλάδα στο διαβόητο ΔΝΤ, αμέσως μόλις συγκρότησε τη μαριονετική κυβέρνησή του («Κ» 20.2.2011).

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Διότι η Ν.Δ. παραμένει το ίδιο, ανάλλαχτο κόμμα, που ο λαός το έφτυσε, πριν από ενάμισο χρόνο, εξοργισμένος στο έπακρο και αηδιασμένος. Κόμμα ανίκανο να απαλλαγεί από τη «φυσιογνωμία» που του προσδίδουν οι χιλιοφθαρμένες φιγούρες της εξωφρενικής ανικανότητας και διαφθοράς πέντε χρόνων κατησχυμμένης κυβερνητικής θητείας. Οδήγησαν τον λαό σε τέτοιο θυμό, ώστε να παραδώσει τη χώρα στον πιο μειονεκτικό και προβληματικό πρωθυπουργό που γνώρισε ποτέ ο πολιτικός της βίος. Και παρά το εξευτελιστικό εκλογικό ράπισμα, η Ν.Δ. αποδείχνεται ανίκανη να αυτοκαθαρθεί.

Αλλαξε αρχηγό, ναι, απαλλάχτηκε από τη μητσοτακική επιμειξία. Αλλά είναι περισσότερο από φανερό ότι ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχτηκε αρχηγός για να μην αλλάξει τίποτα στο κόμμα. Δεν πιστεύει σε κάτι περισσότερο ή διαφορετικό από αυτό που, επί πέντε χρόνια στην κυβέρνηση, απέδειξε ότι είναι η Ν.Δ. Δεν υποψιάζεται, δεν οραματίζεται ο Α.Σ. αυτό που θα μπορούσε να είναι το κόμμα του, γι’ αυτό και φοβάται να θίξει αυτό που έχει καταντήσει να είναι. Μετράει την πολιτική δύναμη με τη μεζούρα της ποσότητας, με κουκιά βουλευτικών εδρών, γι’ αυτό και φοβάται μήπως του φύγουν οι ανίκανοι και οι φαύλοι, μήπως διαρρεύσουν στο θνησιγενές νεόπλασμα όπου και οργανικά ανήκουν. Αντί να τους παρωθεί στη μεταπήδηση, προσπαθεί να τους δελεάσει με χάντρες και καθρεφτάκια. Μάχεται να συντηρήσει το ίδιο αποτροπιαστικό κομματικό «προφίλ» που ο λαός μετά βδελυγμίας αποδοκίμασε. Αποδείχνεται, μέρα με τη μέρα, ο πιο ακατάλληλος να δώσει μάχη για την ποιότητα, το αμείλικτο ξεσκαρτάρισμα του κόμματός του, που θα προκαλούσε και την ανανεωτική ανατροπή όλου του πολιτικού σκηνικού.

Είναι κρίμα, γιατί ξέρει τι τον περιμένει. Η ατολμία εξόντωσε πολιτικά τον Μιλτιάδη Εβερτ, εξευτέλισε δραματικά και διέσυρε τον Κ. Καραμανλή, τον βραχύ. Ο Εβερτ έσωζε ακόμα την ψυχική υγεία του ρεαλισμού, της επαφής με την πραγματικότητα, που γεννάει ο πατριωτισμός. Γι’ αυτό και ξεστόμισε, σε αυθόρμητη έκρηξη εμπιστοσύνης, την πιστοποίησή του: «Το κόμμα μας είναι σάπιο, οι βουλευτές μας σάπιοι. Μόνο επανάσταση μας σώζει, ειρηνική». Δεν την τόλμησε. «Δεν γίνεται» έλεγε – και δεν εξήγησε ποτέ το γιατί. Προσπάθησε να προσαρμοστεί στο κανονάρχημα των «επικοινωνιολόγων», να το παίξει «λαϊκός τύπος», να καλαμπουρίζει για μακαρονάδες και μπουλντόζες. Τον εξουδετέρωσαν σε ελάχιστους μήνες.

Ο διάδοχός του υπερτέρησε σε ατολμία. Ούτε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του δεν μπορούσε να διανοηθεί κι ας βοούσε το πανελλήνιο για την ανικανότητα πρωτοκλασάτων υπουργών του. Να σπάσει αυγά, να βάλει μαχαίρι στη σήψη, να σφίξει τα γκέμια σε πρωταθλητές της φαυλόητας, να απολύσει κραυγαλέα ανίκανους, ούτε που χωρούσε στο μυαλό του. Αφησε πίσω του την εικόνα του ανθρώπου που δεν πίστευε σε τίποτα, δεν τον ενδιέφερε τίποτα ουσιαστικό. Εφυγε με το στίγμα της ντροπής, λέκιασε το οικογενειακό του όνομα.

Στα ίχνη του βαδίζει και ο Σαμαράς. «Μία από τα ίδια», πρωτεύουν οι μικροσκοπιμότητες της συντήρησης, καμιά διακινδύνευση για χάρη των πρωτείων της ποιότητας. Να απαλλαγεί από τους φθαρμένους και διεφθαρμένους, να κάνει πρώτο μέλημά του το κλίμα και τις προϋποθέσεις επιστράτευσης ανθρώπινης ποιότητας με κοινωνική καταξίωση – ούτε το διανοείται. Κάποια καινούργια πρόσωπα εισχώρησαν στην κομματική κουζίνα, αλλά με τις ίδιες συνταγές, ίδια τη βρωμερή τσίκνα αλληλομαχαιρωμάτων, θανάσιμα αλληλομισούμενων δειγμάτων πανσθενούς μετριότητας. Απαράλλαχτο, πανομοιότυπο το παρελθόν.

Στην περίπτωση των εν Ελλάδι «κομμάτων εξουσίας», η νομοτελειακή ευτέλεια των οργανωτικών μηχανισμών και της ανθρώπινης ποιότητας που τους στελεχώνει είναι συνάρτηση της μετριότητας των αρχηγών ή το αντίστροφο αληθεύει; Οι επαΐοντες ας αποφανθούν.

Το ολοφάνερο είναι ότι ακόμα και άνθρωποι διαυγούς ανιδιοτέλειας, θυσιαστικής ετοιμότητας και χαρισματικής ευφυΐας, ύστερα από λίγους μήνες θητείας στους μηχανισμούς των «κομμάτων εξουσίας» νοσούν, με νομοτέλεια αδήριτη, την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους. Νόσημα αρμοδιότητας ψυχιάτρων, όχι ηθικολόγων.

Σίγουρα και αρμοδιότητας συνταγματολόγων. Συντακτικής συνέλευσης για ριζική αλλαγή του Συντάγματος.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ Ε.Ε.

«Η καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη θα έχει συνέπειες για το συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi, και τους ανθρώπους του», προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Catherine Ashton, ζητώντας εκ νέου να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες.

«Ο Καντάφι και οι λιβυκές αρχές ξέρουν ότι οι απαράδεκτες και σκανδαλώδεις ενέργειές τους θα έχουν συνέπειες», αναφέρει η Ashton σε ανακοίνωσή της, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στο λιβυκό καθεστώς και θα είναι παρόμοιες με αυτές που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσουν άμεσα», πρόσθεσε η Ashton, χαιρετίζοντας την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί την ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράττονται», κατέληξε.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΝΑΚΑΛΕΙ...

Η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε τη διπλωματική ασυλία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος προέτρεψε τον Καντάφι να παραιτηθεί.

«Φυσικά και έχει έρθει η ώρα να φύγει ο συνταγματάρχης Καντάφι», δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξή του στο BBC.

«Αυτή είναι η καλύτερη ελπίδα για τη Λιβύη και χθες το βράδυ υπέγραψα ένα διάταγμα με το οποίο ανακαλείται η διπλωματική του ασυλία (του Καντάφι) στη Βρετανία, αλλά και η διπλωματική ασυλία των γιων του, της οικογένειάς του, των οικείων του, οπότε είναι απολύτως ξεκάθαρη η θέση μας όσον αφορά την κατάστασή του ως αρχηγός κράτους», πρόσθεσε

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ...

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ομόφωνη υιοθέτηση χθες της Απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία, μεταξύ άλλων, επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα κατά της Λιβύης και του καθεστώτος Καντάφι.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται απαγόρευση πώλησης παντός τύπου στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη, καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι και ενεργοποιείται απαγόρευση ταξιδίων κατά του ιδίου, μελών της οικογένειάς του και του καθεστώτος.

Ταυτόχρονα, καλείται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα βίαια μέτρα καταστολής, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ομόφωνη υιοθέτηση της Απόφασης αυτής αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αποφασιστικότητας και βούλησης της διεθνούς κοινότητας να υπάρξει άμεσος τερματισμός της βίας στη Λιβύη και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα του λαού της χώρας.

Η Ελλάδα εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τον λαό της Λιβύης και, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Ευρώπη έχει χρέος, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά μετρά με σκοπό τον άμεσο τερματισμό της βίας.

Επαναλαμβάνω την απόλυτη καταδίκη των ενεργειών του καθεστώτος, όπως τη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από το Βερολίνο. Καλούμε το καθεστώς της Λιβύης να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να εισακούσει τα κελεύσματα του λαού για ένα καλύτερο αύριο με ελπίδα, ευημερία και συνεργασία.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έτοιμη να σταθεί αρωγός στην πορεία της Λιβύης για την οικοδόμηση μιας ανοικτής κοινωνίας και ενός ισχυρού κράτους δικαίου που θα σέβεται τα οικουμενικά δικαιώματα των πολιτών του».

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ....

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, συνομίλησε τηλεφωνικά με το Λίβυο ομόλογό του, Moussa Koussa, στον οποίο επισήμανε ότι η Μόσχα καταδικάζει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί το Σάββατο, ο κ. Lavrov υπογράμμισε ότι η χρήση ένοπλης βίας από τις λιβυκές αρχές κατά του πληθυσμού είναι απαράδεκτη».

«Η Ρωσία και όλη η διεθνής κοινότητα καταδικάζουν έντονα αυτές τις ενέργειες», πρόσθεσε ο κ. Lavrov.
Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε επίσης από τον Koussa να εγγυηθεί την ασφάλεια των Λίβυων και των ξένων υπηκόων και να φροντίσει ώστε η Λιβύη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΜΟΥΑΜΑΡ ΑΛ ΚΑΝΤΑΦΙ...

Λιβύη. Πρωτεύουσα: Τρίπολη. Συντεταγμένες: 32°54′N 13°10′E

Το 90% του εδάφους της είναι έρημος και η Λιβύη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αφρικανική χώρα σε έκταση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για το 2009, η χώρα αριθμεί 6.310.434 κατοίκους, μεταξύ των οποίων και μη Λίβυοι (166.510).

Το ολικό Α.Ε.Π. της χώρας είναι 91,078 δισ. $. Το κατά κεφαλήν ανέρχεται σε 14.381 $.

Ο κωδικός κλήσης είναι +218.

Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1942, στη Σύρτη. Το 1961 εκδιώχτηκε εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης του και βρέθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την ελληνική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1965. 4 χρόνια αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 1969, με πραξικόπημα θα ανέτρεπε τον βασιλιά Ίντρις. Κι επειδή όλα εδώ... πληρώνονται, το 1993, αξιωματικοί του στρατού του επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και σε τρεις πόλεις στην περιοχή των Δυτικών Ορέων, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Όμως, ο Καντάφι κρατάει ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, όπου ζουν τα δύο από τα 6,5 εκατ. των κατοίκων της Λιβύης. Νωρίτερα η κυβέρνησή του ανακοίνωσε αυξήσεις στους µισθούς που, σε ορισµένες κατηγορίες υπαλλήλων, θα φτάσουν ακόµη και το 15%.

Τον 7ο αιώνα, η Λιβύη κατελήφθη από τους Άραβες και κατά τους επόμενους αιώνες, πολλοί ντόπιοι υιοθέτησαν ως θρησκεία το Ισλάμ και την αραβική γλώσσα και πολιτισμό.

Στα μέσα του 16ου αιώνα, η χώρα πέρασε στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια του Ιταλοτουρκικού Πολέμου (1911-1912), η Ιταλία κατέλαβε την περιοχή και μετέτρεψε σε αποικίες τις τρεις επαρχίες της χώρας (Τρίπολη, Κυρηναϊκή, Φεζάν), ενώ το 1934 υιοθέτησε το όνομα Λιβύη ως επίσημη ονομασία της αποικίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες κατέλαβαν την ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την παράδοση, όταν άποικοι από τη Σαντορίνη έλαβαν εντολή από το Μαντείο των Δελφών να βρουν νέο τόπο κατοικίας στη Βόρεια Αφρική. Έτσι, το 631 π.Χ., ίδρυσαν την Κυρήνη.

Η Λιβύη είναι σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Ελλάδας. Πριν από 3 χρόνια ήταν 2η - µεταξύ των χωρών Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Περσικού Κόλπου - βάσει της αξίας του διµερούς εµπορίου.

Τον Ιούνιο του 2010 υπεγράφη Μνηµόνιο Οικονοµικής Συνεργασίας που προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, υποβρύχια σύνδεση Λιβύης - Ελλάδας µε πόντιση οπτικών ινών στη Μεσόγειο, «προς διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιών».

Τα οικονομικά πάρε-δώσε των δύο χωρών έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70, μέσω ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, με χρέη του λιβυκού δηµοσίου που ανέρχονται σε, περίπου, 700 εκ. δολάρια.

Τον Σεπτέµβριο του 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται ως πρωθυπουργός τον Καντάφι. Λεπτομέρεια: Στο πλήρωμα του αεροσκάφους της Ολυμπιακής, μέλος είναι η αεροσυνοδός ∆ήµητρα Λιάνη.

Η βόµβα στο αεροσκάφος της TWA επιδεινώνει το 1986 τις σχέσεις του Καντάφι µε τους ∆υτικούς, οι οποίοι βοµβαρδίζουν τη Λιβύη.

Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπεσε το «βρώμικο ‘89», μαύρη κουκίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης θα έμεναν οι εκθέσεις και τα πορίσματα Κυπατζήδων και λοιπών παρακρατικών δυνάμεων, περί «εκπαίδευσης τροµοκρατών του ΠΑΣΟΚ στη Λιβύη».

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραμένει η επόµενη ηµέρα στη Λιβύη. Τα διάφορα σενάρια διαδοχής του Καντάφι συνεχίζονται, όπως και οι διάφορες θεωρίες, συνομωσίας και μη. Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση εκεί, είναι χαοτική.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟ ...ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΙ...

Δεκατέσσερις κορυφαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων, της Πολιτικής και της Τέχνης εκφράζουν την αντίθεση τους στην προτεινομένη “Ρύθμιση της Αγοράς Τυχερών Παιγνίων» και την υποστήριξη τους στις απόψεις της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών.
Μπορείτε να ακούσετε τις δηλώσεις τους στη... σελίδα “Θέσεις” του Ιστολογίου μας.
Δημήτρης Κακαβελάκης – Συγγραφέας, πολιτικός αρθρογράφος
Τα καζίνο και η καζινοποίηση της Ελλάδος είναι μια παλιά ιστορία. Εάν επικρατήσει ο τζόγος θα είναι ένα ακόμα από τα τελειωτικά χτυπήματα εναντίον της Ελληνικής ανεξαρτησίας.
Νεοκλής Σαρρής - Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Μια κυβέρνηση που συνδέει την ύπαρξή της με τα τυχερά παιχνίδια είναι άξια της τύχης της.
Κώστας Μουρσελάς – Συγγραφέας
Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι παιχνίδια γιατί δεν έχουν απόλαυση – δεν συμμετέχει το μυαλό μας. Το κυνήγι του κέρδους είναι η δυστυχία της εποχής μας.
Νικήτας Τσακίρογλου – Ηθοποιός
Η κουλτούρα του τζόγου θα ενισχύσει την απελπισία του φτωχού και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα από ότι τώρα είναι.
Βασίλης Οικονόμου - Ανεξάρτητος βουλευτής
Ο τζόγος μπορεί να φέρει πρόσκαιρα κέρδη στην κυβέρνηση αλλά θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα.
Φώτης Κουβέλης - Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς
Οφείλει η κυβέρνηση να μην επιτρέψει να προωθηθούν αυτές οι ρυθμίσεις διότι η Ελληνική κοινωνία εκμαυλίζεται.
Αλέκος Αλαβάνος - Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Η εξάπλωση του τζόγου είναι πολιτικός στόχος που αναγράφεται στο μνημόνιο με συγκεκριμένες εισπράξεις από τα τυχερά παιχνίδια. Ο τζόγος γίνεται κεντρικός οικονομικός πόρος.
Χρήστος Χωμενίδης – Συγγραφέας
Μολονότι είμαι υπέρμαχος της αντίληψης ότι ο κάθε ενήλικας μπορεί να διαθέτει τον εαυτό του και τα λεφτά του όπως θέλει, ειδικά στο θέμα των τυχερών παιχνιδιών που μπορούν να σε καταστρέψουν θεωρώ ότι ο παίκτης θα πρέπει να κάνει μια διαδρομή για τα τυχερά παιχνίδια και όχι να τοποθετούνται στη γειτονιά του.
Κώστας Βεργόπουλος - Καθηγητής Οικονομικών
Αφού καταβαραθρώνεται η οικονομία, η κοινωνική συνοχή και ο άνθρωπος, η ολοκλήρωση έρχεται με την παράδοση των θυμάτων στους τεχνητούς παραδείσους των τυχερών παιχνιδιών. Αντί η κυβέρνηση να βρει τρόπους να αυξηθεί η παραγωγή ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το εισόδημα, αυξάνει τις ψεύτικες ελπίδες ότι θα κερδίσουμε από τα τυχερά παιχνίδια.
Δημήτρης Πιατάς – Ηθοποιός
Τα τυχερά παιχνίδια που μπαίνουν στα σπίτια μας, ξεφεύγοντας από τους χώρους που είναι καθορισμένοι για αυτά, είναι η απόλυτη καταστροφή όσων δεν μπορούν να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση.
Κώστας Τσαρούχας - Δημοσιογράφος
Ο τζόγος είναι εξάρτηση πιο επικίνδυνη από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Το να ωθούμε τον κόσμο στην εξάρτηση αυτή που σκοτώνει συνειδήσεις, υποστάσεις και αξίες μας κάνει αυτουργούς σε έγκλημα.
Στέλιος Παπαθεμελής -Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης
Στηρίζω την Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων και θα βοηθήσω με κάθε τρόπο.
Σαράντος Ι. Καργάκος – Ιστορικός, Συγγραφέας
Όλοι οι διακεκριμένοι άνθρωποι της αρχαιότητας είχαν τοποθετηθεί αρνητικά έναντι του “τζόγου”. O Σόλωνας είχε επιπλήξει έναν συμπολίτη του που έπαιζε κύβους (ζάρια) όχι για τα ποσά που έπαιζε αλλά για την κακή συνήθεια που είχε αποκτήσει.
Άγγελος Αντωνόπουλος – Ηθοποιός
Είμαι αντίθετος με την ενδεχόμενη εξάπλωση των τυχερών παιχνιδιών διότι η απασχόληση της νεολαίας πρέπει να βρίσκεται στην παιδεία.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

Η ενεργειακή επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει
του Νίκου Χαραλαμπίδη 25/02/2011

Ετικέτες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φωτοβολταϊκά λιγνίτης Ζούμε ήδη μέσα στην ενεργειακή επανάσταση. Το 2010, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εγκαταστάθηκαν σε όλη την Ευρώπη ήταν υπερπενταπλάσιες από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, πετρέλαιο και πυρηνικά που εγκαταστάθηκαν στο ίδιο διάστημα. Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο σπίτι ή στο γραφείο δεν αποτελεί πια χόμπι κάποιων περίεργων αλλά νομοθετική επιταγή. Το 2019, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κτίρια προβλέπεται να αυτοπαράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν. Η τεχνολογία για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγουμε από τον αέρα και τον ήλιο προχωρά με γοργά βήματα. Μικροδίκτυα έρχονται να αντικαταστήσουν το σημερινό συγκεντρωτικό τρόπο παραγωγής και διανομής ενέργειας, με την παραγωγή πλέον να βρίσκεται κοντά στην κατανάλωση.

Όλα αυτά γίνονται σήμερα. Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Ήδη, σε αρκετές χώρες επεξεργάζονται σενάρια για την απόλυτη και πλήρη απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το κάρβουνο, το πετρέλαιο, τα πυρηνικά αλλά και το φυσικό αέριο. Πριν από 10 χρόνια, όποιος έλεγε κάτι τέτοιο … ήταν για τα σίδερα. Σήμερα, είναι απλώς στην εποχή του και πορεύεται με ασφάλεια σε ένα καλύτερο αύριο. Ναι λοιπόν, κάποια πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Και δε μας περιμένουν.

Με αυτά κατά νου, βλέπω με πολύ διαφορετικό μάτι όλη τη συζήτηση για το λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα αλλά και στα άλλα λιγνιτικά πεδία της χώρας. Η ερώτηση δεν είναι αν πρόκειται για μαύρο χρυσό ή για μαύρη πληγή. Η ερώτηση είναι πώς θα απεξαρτηθούμε με τον πιο γρήγορο και πιο ομαλό τρόπο από ένα καύσιμο που απλώς έχει ξεπεραστεί. Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουμε μια ομαλή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες σε ένα αύριο που δε θα έχει λιγνίτη. Και επειδή οι αποφάσεις σε θέματα ενέργειας μας επηρεάζουν σε βάθος χρόνου, η συζήτηση πρέπει να αρχίσει από τώρα. Χωρίς πάθη και χωρίς ποδοσφαιρικές προσεγγίσεις του τύπου υπέρ και κατά. Η ανακοίνωση διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού αλλά και εργοστασίου κατασκευής φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη, σε παλιό λιγνιτορυχείο είναι σε αυτόν ακριβώς το δρόμο.

Αποχαιρετάμε με τιμές ένα καύσιμο που εξυπηρέτησε τους σκοπούς του για μισό αιώνα και πάμε στην επόμενη εποχή. Εξάλλου, όπως είχε πει και ο πρώην υπουργός πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας, σεΐχης Γιαμανί «η λίθινη εποχή δεν τελείωσε επειδή τελείωσαν οι πέτρες, αντίστοιχα και η εποχή των ορυκτών καυσίμων θα τελειώσει πριν αυτά εξαντληθούν».

Η ενεργειακή επανάσταση έχει ήδη αρχίσει. Συντονιστείτε και απολαύστε την περιπέτεια.

* Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟ ΔΩΡΑΚΗΣ-ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

O Μίκης στο Βελλίδειο
Η Αθήνα έδωσε το Ιδεολογικό Στίγμα, η Θεσσαλονίκη θα δώσει τον παλμό και το πάθος που πηγάζει από τον ανεξάρτητο πολίτη, αυτόν που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της πατρίδας μας από την βαθειά κρίση.


Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 18.00 στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, με την παρουσία Σπιθών από...

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ

Ὁ τέως ἀντιπρόεδρος τῆς Βουλῆς, ὑπουργός καί καθηγητής Μανώλης Δρεττάκης σημειώνει: «Δυό εἶναι οἱ κύριες αἰτίες τῆς κρίσης αὐτῆς: Ἀπό τή μία μεριά ἡ ἀχαλίνωτη ἀπληστία αὐτῶν πού προκάλεσαν τήν κρίση γιά ἐπιδίωξη μεγάλων κερδῶν ἀνεξάρτητα ἀπό τίς μεθόδους πού χρησιμοποιήθηκαν καί τούς κινδύνους πού ἔκρυβαν καί ἀπό τήν ἄλλη ἡ ἀνεπάρκεια ἤ ἡ παντελής ἔλλειψη ἐλέγχων ἀπό ἁρμόδιες κρατικές ὑπηρεσίες».

ΕΡΓΟ ΣΤΑΣΙ Ο ΦΛΟΚΑ

Μπροστά σε πλήθος ακροατηρίου, καθώς ήταν αρκετοί οι φορείς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι που θέλησαν να ακούσουν τι ακριβώς έχουν να πουν οι εκπρόσωποι της Εταιρίας Περιβαλλοντικών Μελετών, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη θέση Φλόκα.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΠΕΜ Αντώνης Μαυρόπουλος από το βήμα της ΕΣΗΕΠΗΝ «θα πρέπει το έργο να απεμπλακεί από την πολιτική διαμάχη. Μην αφήσετε μία τέτοια επένδυση να πάει χαμένη, σαν την άμμο που γλιστρά από τα χέρια. Είστε κοντά αλλά δεν είστε έτοιμοι ακόμα».

Ο κ. Μαυρόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως το έργο μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και δύο χρόνια ενώ αναφερόμενος στο κόστος τόνισε πως «με τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί μπορεί η Αχαΐα να αγοράσει χρόνο για να αλλάξει συνειδήσεις και να δώσει λύσει σε ένα πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί». Ανάμεσα στα άλλα μίλησε για εννέα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη δημοπράτηση της μονάδας: πρώτη θεώρηση τευχών δημοπράτησης και σχεδίου διακήρυξης από το τεχνικό συμβούλιο του ΥΠΕΣΑΗΔ, δημόσια διαβούλευση επί των τευχών δημοπράτησης – προτεινόμενες αλλαγές, προετοιμασία φακέλου ένταξης του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) – Ενταξη και εξασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης, πλήρης χρηματοοικονομική ανάλυση του έργου – εφαρμογή διαδικασίας μεγάλου έργου, διαβούλευση με Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οριστικοποίηση οικονομικών μεγεθών έργου, οριστικοποίηση – επικαιροποίηση τευχών δημοπράτησης, τελική θεώρηση τευχών δημοπράτησης και σχεδίου διακήρυξης από το τεχνικό συμβούλιο του ΥΠΕΣΑΗΔ και τέλος, δημοπράτηση του έργου.

«Αν κάνετε δύο χρόνια για να αποφασίσετε για το έργο, λυπάμαι, αλλά τα χρήματα θα τα πάρει η Ηλεία και το Αγρίνιο, όπως ήδη συζητείται. Βγάλτε το έργο από την πολιτική διαμάχη που το έχετε εμπλέξει και τότε όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 3-4 μήνες. Αν όχι, τότε θα πάρει δύο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με προβλήματα μνήμης και νοητικών ικανοτήτων στη μέση ηλικία.

Συγκεκριμένα, Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 3.500 Βρετανών αντρών και 1.300 γυναικών μέσης ηλικίας 55 ετών. Τρεις φορές σε μια δεκαετία, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ που μετρούσαν τις ικανότητες κρίσης, μνήμης, ευχέρειας και λεξιλογίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσοι αντιμετώπιζαν καρδιαγγειακά προβλήματα, εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε σχέση με όσους είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Σε διάστημα χρόνου, όσοι είχαν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία είχαν επίσης πιο έντονη πτώση σε πνευματικές εργασίες, με εξαίρεση την κρίση στους άντρες και την ευχέρεια στις γυναίκες.

Ο δρ. Ralph Sacco, Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων, δήλωσε ότι αυξανόμενες ενδείξεις αποκαλύπτουν τη σημασία της καρδιαγγειακής υγείας στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ζωής. Ενώ εξήγησε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και η αδράνεια μπορούν να συμβάλλουν στη στένωση των μεγάλων αγγείων του οργανισμού αλλά και των μικρών του εγκεφάλου.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος και να στερήσουν τον εγκέφαλο από οξυγόνο, καθώς και να οδηγήσουν σε αλλαγές σε νοητικές ικανότητες, δήλωσε ο ερευνητής.

Αν και οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα δεν εμφάνιζαν Alzheimer, άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η υπέρταση, ο διαβήτης και η φτωχή υγεία του καρδιαγγειακού αποτελούν παράγοντα κινδύνου για Alzheimer και άνοια, πρόσθεσε.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου οδηγούσαν σε άνοια, αλλά τώρα γνωρίζουμε, είπε ο Sacco ότι μπορεί ενδεχομένως να έχουν επίδραση και στο Alzheimer.

Ωστόσο, τα καλά νέα, πρόσθεσε, είναι ότι οι μεσήλικες μπορούν να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την υγεία του καρδιαγγειακού, περιλαμβανομένων της σωστής διατροφής, της άσκησης, του ελέγχου του διαβήτη, και της λήψης των σωστών φαρμάκων για την υπέρταση. Θεωρεί ότι τα αισιόδοξα νέα είναι ότι με τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για το καρδιαγγειακό μπορεί κάποιος να μειώσει τη νοητική εξασθένηση.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο σε συνέδριο Νευρολογίας στη Χονολουλού.

Πηγή: iatronet.gr

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ

Η παράταξη «Ενωτική Κίνηση για τη Δυτική Αχαΐα» του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με επικεφαλής τον κ. Θανάση Ραυτακόπουλο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τον συμπαραστάτη του δημότη:


«Μετά την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, για το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, η Δημοτική Ομάδα της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.
Με την θεσμοθέτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης ( άρθρο 77, Ν.3852/2010) εισάγεται η δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων από την κακοδιοίκηση και βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό.
Το πρόσωπο που θα εκλεγεί στη θέση αυτή εκτός από τα τυπικά προσόντα, που αναφέρονται στην προκήρυξη θα πρέπει να έχει και ουσιαστικά προσόντα.
Ο Νομοθέτης προέβλεψε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης να εκλέγεται με την αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (είκοσι δύο -22 – για τον Δήμο μας) και μάλιστα με μυστική ψηφοφορία, Πρέπει δηλαδή να είναι πρόσωπο που να έχει ευρεία αποδοχή. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από δεσμεύσεις. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τη θέση αυτή κάποιος ή κάποια που μετέχει σε κομματικά όργανα, οποιουδήποτε κόμματος, άλλωστε σύμφωνα με τον Καλλικράτη ακόμα και βουλευτής έχει κώλυμα.
Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που συμμετείχε στις Δημοτικές Εκλογές είτε ως υποψήφιος με κάποιο συνδυασμό είτε ως κάποιο προβεβλημένο στέλεχος που πρόσφερε τη βοήθειά του σε συνδυασμό. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος ή κάποια που δεν μπορεί να εγγυηθεί την αντικειμενικότητά του έναντι της Δημοτικής Αρχής καθώς και έναντι των Πολιτών.
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης πρέπει να είναι πρόσωπο που να μπορεί να ελέγχει τη Δημοτική Διοίκηση αλλά και να βοηθά ταυτόχρονα, διατυπώνοντας προτάσεις βελτίωσης, κάτι που το έχει απόλυτη ανάγκη ο Δήμος μας επειδή είναι ένας από τους Δήμους που «στήνεται από την αρχή» , ως Δήμος που προέρχεται από πραγματική συνένωση τεσσάρων πρώην Δήμων.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου θέλουμε να έχουμε υποψηφίους με αυξημένα προσόντα που να μπορούν να υπηρετήσουν αυτή τη θέση για το καλό όλων των κατοίκων της Δυτικής Αχαΐας.»

Ο.Λ.Μ.Ε. ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ

Αγαπητοί γονείς,
Τις τελευταίες δεκαετίες επικράτησαν στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις με έμφαση στην ελευθερία της προσωπικής δράσης και τον ατομικισμό. Έτσι προωθήθηκε η ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου, η συσσώρευση τεράστιου πλούτου, η διεύρυνση των ανισοτήτων, η κατασπατάληση των φυσικών πόρων και η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Ο δημόσιος τομέας, η παιδεία και η υγεία, αφού υποβαθμίστηκαν και απαξιώθηκαν από τις κρατικές πολιτικές, εμφανίζονται σήμερα ως παράγοντες της αναποτελεσματικότητας, της στασιμότητας και τελικά της ύφεσης και της υπερχρέωσης της χώρας μας. Την ίδια στιγμή οι αγορές ταυτίζονται με την αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ευελιξία, την επιχειρηματική ικανότητα, το δυναμισμό και την καινοτομία.
Επιδιώκουν να απαξιώσουν την παιδεία ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε κάθε πολίτη, και να προωθήσουν στρατηγικές επενδύσεις κερδοσκοπικών εταιρειών και ...
στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει μετατόπιση της κοινωνικής ευθύνης από την κοινότητα στο άτομο, με αποτέλεσμα τη μείωση των κρατικών δαπανών, την απόδοση ευθυνών στην εκπαίδευση για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ώστε να δικαιολογούνται οι πολιτικές που προάγουν τα standards, τα τεστ αξιολόγησης και τον ανταγωνισμό.
Με αυτές τις διαδικασίες η εξουσία επιχειρεί να επιβάλει κεντρικό έλεγχο στο εκπαιδευτικό σύστημα και να μειώσει τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να αμφισβητούν «αξίες» όπως είναι η ανταγωνιστικότητα, η οικονομική εκμετάλλευση, η «αξιοκρατία». Ταυτόχρονα θέλουν να νομιμοποιήσουν τις ανισότητες στην εκπαίδευση αποκρύβοντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα με το επιχείρημα της ατομικής αδυναμίας ή ανικανότητας.
Στην κατεύθυνση της μείωσης των κοινωνικών δαπανών εντάσσεται και η δραστική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, η οποία είναι αποτυπωμένη με τον πιο εύγλωττο τρόπο στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011.
Τα 2,75% του ΑΕΠ για την Παιδεία αποτελεί ιστορικό χαμηλό των τελευταίων τριάντα χρόνων και δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ζητήματα σχολικής στέγης, διπλοβάρδιας, εργαστηριακού εξοπλισμού, υποδομών άθλησης, σχολικών βιβλιοθηκών, λειτουργικών δαπανών, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και θεσμών στήριξης των μαθητών.
Επί ένα χρόνο είμαστε παρατηρητές και θύματα μιας πολιτικής που έχει επιφέρει:
Απολύσεις με δραματική αύξηση της ανεργίας,
Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με εργαζόμενους έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας,
Μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα,
Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση στις συντάξεις,
Κατάρρευση των επικουρικών και ασφαλιστικών ταμείων,
Διάλυση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας,
Αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις στα καύσιμα, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στις αστικές συγκοινωνίες, στα διόδια... και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Τη φετινή χρονιά στην εκπαίδευση γίναμε μάρτυρες μιας πολιτικής που:
Μείωσε δραματικά τους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών
Κατάργησε την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στα Λύκεια και την Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια
Διόγκωσε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα
Κατάργησε τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης και τα Αθλητικά Σχολεία
Μείωσε τα κονδύλια μεταφοράς των μαθητών
Περιέκοψε κατά 40% τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων
Μετέφερε την καθαριότητα των σχολείων στους υποχρηματοδοτούμενους δήμους
Απαξίωσε τις Σχολικές Βιβλιοθήκες με κίνδυνο να κλείσουν οριστικά
Απαξίωσε τις Σχολικές Βιβλιοθήκες με κίνδυνο να κλείσουν οριστικά
Υποχρεώνει τους γονείς να αγοράζουν τα βιβλία για την ξένη γλώσσα.
Αγαπητοί γονείς,
Με στόχο την εξοικονόμηση πόρων σε διδακτήριο και ανθρώπινο προσωπικό, στα πλαίσια των επιταγών της Τρόικας για δραστική μείωση του δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα. Δίνεται η δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, να προχωρήσουν σε μαζικές συγχωνεύσει σχολείων και τμήματα με 30 μαθητές. Η έως σήμερα ακολουθούμενη τακτική από το Υπουργείο μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν επιδιώκεται ένας εξορθολογισμός της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά μια σημαντική μείωση του αριθμού των σχολείων. Αυτό θα επιφέρει μια σειρά αρνητικά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως:
Τμήματα 30 μαθητών στη δευτεροβάθμια, γεγονός που θα μειώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης,
Δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων (πολυδύναμα σχολικά κέντρα) με κίνδυνο να χαθεί το στοιχείο της παιδαγωγικής σχέσης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων,
Αύξηση του χρόνου μετακίνησης από και προς το σχολείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια (οδική, αστική) και τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών,
Αύξηση της μαθητικής διαρροής και της σχολικής αποτυχίας, ειδικά όσων προέρχονται από ευάλωτες-αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Αγαπητοί γονείς,
Με βάση τα παραπάνω, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες διαβίωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως εργαζόμενοι, αλλά και να σηκώσετε για μια ακόμη φορά το βάρος της ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου. Τα σχολεία, από την άλλη, θα κληθούν να βρουν χορηγούς για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης.
Είναι φανερό πως πίσω από τις ηχηρές διακηρύξει για το Νέο Σχολείο, με το σύνθημα πρώτα ο μαθητής, κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για τους μαθητές ούτε για τους γονείς και πολύ περισσότερο για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.
Αυτή την περίοδο είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για:
Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης
Αποτροπή των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της εκπαίδευσης
Διεκδίκηση ενός δημόσιου και δωρεάν σχολείου που θα μορφώνει όλα τα παιδιά
Διαμόρφωση του σχολείου που οραματιζόμαστε και έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία
Αθήνα, Φεβρουάριος 2011 ΟΛΜΕ

...ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΙΠΑΡΩΝ...

Πόσο «ένοχα» είναι τελικά τα λιπαρά;
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011, 11:24


Σε μια εποχή όπου τα καρδιαγγειακά προβλήματα αποτελούν μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ασθένειες και τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ανησυχητικά στις μικρές ηλικίες, τα λίπη συνιστούν το πιο ενοχοποιημένο συστατικό της διατροφής μας.

Η οικογένεια των λιπαρών

Τα λίπη, και πιο συγκεκριμένα τα λιπαρά οξέα, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τα κορεσμένα, τα trans, τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα, ενώ τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν συνδυασμό δύο ή περισσότερων ειδών.

Κορεσμένο λίπος: Το συναντάμε στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, για παράδειγμα στο βούτυρο, στο κόκκινο κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά και στα γλυκά. Τα κορεσμένα λίπη είναι γνωστά ως «κακά» λιπαρά, επειδή σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και κατ' επέκταση με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τρανς (υδρογονωμένο) λίπος: Μια ακόμη κατηγορία «κακών» λιπαρών, που ορισμένες φορές είναι ακόμη πιο επιβαρυντικά από τα κορεσμένα. Επί της ουσίας, αποτελούν φυτικά λίπη που προκύπτουν από συγκεκριμένη διαδικασία, όπως το τηγάνισμα, και σε θερμοκρασία δωματίου βρίσκονται σε στερεή μορφή.

Ακόρεστα λίπη ή αλλιώς τα «καλά» λίπη: Αποτελούν λίπη που βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και χωρίζονται σε:

• Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, στο ελαιόλαδο και σε άλλα σπορέλαια
• Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, στις μαλακές μαργαρίνες, στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Τα ακόρεστα λίπη αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά του μεσογειακού πρότυπου διατροφής. Συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο αποτελεί το λίπος που συστήνεται να καταναλώνουμε καθημερινά, ενώ τα πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά θεωρούνται απαραίτητα σε εβδομαδιαία βάση.

Τα λίπη στο σώμα μας

Το λίπος είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, εφόσον συμβάλλει στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, αφού κάθε γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες. Παράλληλα, τα λίπη στο σώμα μας αποτελούν συστατικό των κυττάρων του σώματος και το «όχημα» των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην ποιότητα του λίπους που καταναλώνουμε αλλά και στην ποσότητα χωρίς να το αποκλείουμε από τη διατροφή μας.

Πηγή: iatronet.gr

...ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ...

Επανάσταση στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011, 10:10


Μια μικρή συσκευή που μπορεί να φορεθεί στον καρπό σαν ρολόι ενδέχεται να φέρει επανάσταση σε ό,τι αφορά στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στη Βρετανία και από την εταιρεία HealthStats International με έδρα στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι ανέπτυξαν την πρωτοποριακή συσκευή που μετρά την πίεση στη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, την αορτή.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης της πίεσης δίνει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα, σε σύγκριση με τον «παραδοσιακό» τρόπο, που αφορά σε τοποθέτηση του ειδικού μαξιλαριού του πιεσόμετρου στο χέρι.

Η νέα τεχνολογία, η ανάπτυξη της οποίας έγινε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας, βασίζεται στη χρήση ενός αισθητήρα, ο οποίος μετρά την κεντρική αορτική συστολική πίεση μέσω της καταγραφής των παλμικών κυμάτων της αρτηρίας. Οι πληροφορίες στη συνέχεια μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή, ενώ συγχρόνως γίνεται μέτρηση της πίεσης και με τον συμβατικό τρόπο. Έτσι, τελικώς δίνεται μια πολύ πιο ακριβής συνολική εικόνα για τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπράιαν Γουίλιαμς από το Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λέστερ, που είναι ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, «η αορτή βρίσκεται μόνο λίγα χιλιοστά μακριά από την καρδιά και κοντά στον εγκέφαλο. Γνωρίζαμε ότι στη συγκεκριμένη αρτηρία η πίεση είναι λίγο μικρότερη σε σύγκριση με το χέρι. Εάν δεν έχουμε μέτρηση της αορτικής πίεσης, τότε δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σωστά τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χορήγηση θεραπείας».

Ο δρ Γουίλιαμς είπε ότι η νέα συσκευή θα αλλάξει τον τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που ισχύει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, ενώ εκτιμά ότι αρχικώς θα χρησιμοποιηθεί σε εξειδικευμένα κέντρα αλλά μέσα σε μια πενταετία θα έχει ευρεία χρήση στην κλινική πράξη.

«Η μέτρηση της πίεσης της αρτηρίας που βρίσκεται κοντά στην καρδιά και στον εγκέφαλο είναι επόμενο να δείχνει καλύτερα τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιοπάθειας, σε σύγκριση με τη μέτρηση της πίεσης στο χέρι» σημείωσε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι στόχος των ερευνητών είναι να επιτύχουν το μικρότερο δυνατό μέγεθος της συσκευής, ώστε να είναι εύχρηστη τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Δ.ΡΙΟΛΟΥ

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Εγκρίνουμε την επέμβαση σε δασική έκταση εμβαδού 94.989,849τ.μ. στη
θέση «Τάλιουρας» του Δ.Δ. Ριόλου του Δήμου Λαρισού Ν. Αχαΐας για την
λειτουργία δανειοθαλάμου για την απόληψη 1.450.000 κ.μ περίπου και την εν
συνεχεία εναπόθεση 696.000 κ.μ. περίπου.
Η έκταση για την οποία εγκρίνεται η επέμβαση περιγράφεται στην ΕΤΜΕ του
έργου και δίνεται με τους εξής όρους και προϋποθέσεις:
1. Η απόληψη αδρανών υλικών, η εν συνεχεία εναπόθεση και όλες οι σχετικές
εργασίες θα περιορισθούν αποκλειστικά στην παραπάνω περιγραφείσα έκταση.
2. Θα γίνει πιστή εφαρμογή και τήρηση των όρων της ΕΤΜΕ και
συμμόρφωση προς τις εντολές και υποδείξεις της Δασικής υπηρεσίας.
3. Η παρούσα άδεια επέμβασης ισχύει αποκλειστικά για τον σκοπό για τον
οποίο ζητήθηκε και εκδίδεται απαγορευμένης επί ποινή ανάκλησης οποιασδήποτε
άλλης χρήσης.
4. Σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιωθεί ο περιβάλλον χώρος ούτε θα
δημιουργηθούν προβλήματα σε τρίτους.
5. Το Δασαρχείο Πατρών θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και μετά
την βεβαιωμένη απ΄ την “APION KLEOS C.I.V.” περάτωση του έργου θα βεβαιώσει
την ολοκλήρωσή του και θα εισηγηθεί την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας.
6 Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας και όσα πιθανόν
τεθούν πρόσθετα απ΄ το Πυροσβεστικό Σώμα, που θα ενημερωθεί για την έναρξη των
εργασιών εγκαίρως, για την αποφυγή πυρκαγιάς στις συνεχόμενες δασικές εκτάσεις.
7. Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 45 του Ν.
998/79 όπως προστέθηκε με τον Ν. 3208/2003, ΦΕΚ Α 303/24-12-2003 και
αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 παρ. 1 Ν. 3377/2005 , ΦΕΚ Α 202/19-8-2005
αντάλλαγμα χρήσης για την επέμβαση δεν θα καταβληθεί γιατί σύμφωνα με τις ίδιες
διατάξεις εξαιρούνται από την καταβολή του το Δημόσιο και οι φορείς που
αναφέρονται στην παράγραφο 2Β του άρθρου 13 του Ν. 1734/1987.
8. Η εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση να γίνει με πρωτόκολλο
εγκατάστασης από το Δασαρχείο Πατρών.
9. Η παρούσα έγκριση επέμβασης ισχύει αποκλειστικά για το σκοπό τον οποίο
ζητήθηκε, απαγορευομένης επί ποινή ανάκλησης οποιασδήποτε άλλης χρήσης, δεν
υποκαθιστά άλλες άδεις και εγκρίσεις που τυχόν προβλέπονται απ΄ την ιοσχύουσα
νομοθεσία .
10. Το δημόσιο δεν φέρει ευθύνη για τυχόν εκνίκηση σε τρίτους..
Ο
Γεν. Γραμματέας Περ/ρειας Δ.Ε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
1. Δασαρχείο Πατρών
261 00 Πάτρα Τάσος Αποστολόπουλος
(Για την εγκατάσταση του
ενδιαφερομένου)
2. Δ/νση Δασών Ν. Αχαΐας
261 00 Πάτρα
3.Κοινοπραξία “ APION KLEOS C.I.V.”
Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 16
15125 Μαρούσι
Αναρτήθηκε από ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ στις 4:37 π.μ. 0 σχόλια Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΥΚΑΛΙΔΑ ΚΑΙ ΜΥΡΟΝΙ ΤΡΩΕΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ.....

ΣΟΚΟΛΑΤΑ:

Τη συνδέουν κυρίως με το ρομάντζο και το πάθος, αλλά σαν τρόφιμο περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη - που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και δίνει στην καρδία ενέργεια), ιχνοστοιχεία και μια χημική ουσία την φενυλεθυλαμίνη , γνωστή για τις ψυχοτρόπες ιδιότητες της. Η κατανάλωσης της λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ορμόνης που δίνει το αίσθημα τις ικανοποίησης και που αυξάνει την επιθυμία και τη διάθεση για σεξουαλικά παιχνίδια. Για το λόγο αυτό η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας, θεωρείται από πολλούς, υποκατάστατο του σεξ.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ & ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ (π.χ. μύδια, στρείδια, γαρίδες, κ.τ.λ.):

Είναι πηγή αμινοξέων και ψευδαργύρου, τα οποία συμβάλουν στην παραγωγή ορμονών, όπως των ανδρογόνων και της τεστοστερόνης επίσης είναι καλές πηγές νιασίνης (Β3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος , προκαλώντας διαστολή και καλύτερη αιμάτωση των γενετικών οργάνων. Άρα και αύξηση της ερωτικής επιθυμίας.


ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (κυρίως καρύδια και αμύγδαλα)

Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες, τον ψευδάργυρο και τις φυτικές ίνες που περιέχουν. Ενώ το διακριτικό και ιδιαίτερο άρωμά τους, ασκεί ερεθιστικές ιδιότητες στο γυναικείο φύλλο.

ΜΕΛΙ:

Τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και την καλή κατάσταση του οργανισμού και δίνουν ενέργεια στο σώμα. Παράλληλα η γλυκιά γεύση και οσμή του αυξάνουν την ερωτική επιθυμία και διάθεση.

ΦΡΟΥΤΑ (κυρίως σταφύλια, μπανάνα, αβοκάντο)

Τα φρούτα αυτά μόνο από το σχήμα τους, παραπέμπουν σε παραλληλισμούς διάφορων ερωτικών οργάνων και εξάπτουν την φαντασία. Από την άλλη λόγο των βιταμινών, του καλίου (μπανάνα), της αυξημένης ποσότητας Β6 και βιταμίνης Ε (αβοκάντο), των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών. Συμβάλουν στην καλή κατάσταση του μυϊκού ιστού, αυξάνουν την παραγωγή ορμονών, στην σωστή κυκλοφορία του αίματος, στον καθαρισμό των αγγείων του κεντρικού συστήματος και στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, και όλα αυτά σαν αποτέλεσμα έχουν την καλυτέρευση της διάθεσης και την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας.

ΚΡΑΣΙ / ΑΛΚΟΟΛ

Το κόκκινο κρασί σε μικρές ποσότητες, λόγο των αντιοξειδωτικών ουσιών (π.χ. φαλαινοειδή) που περιέχει αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά κυρίως μειώνει τις αναστολές (γενικά το αλκοόλ) και κάνει το άτομο πιο διαχυτικό, πιο ποθητό, αλλάζοντας την αντίληψη για τα πράγματα γύρω του και φυσικά προωθεί την ερωτική διάθεση.

ΜΥΡΩΔΙΚΑ/ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ/ ΚΑΥΤΕΡΑ

(π.χ. μουστάρδα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανέλα, πιπέρι, τσίλι, κάρι, βανίλια, κ.τ.λ). Είναι τροφές που όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος , εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν σε υπεραιμία. Ταυτόχρονα με τη μυρωδιά που αναδύουν, κεντρίζουν την φαντασία και αυξάνουν την ερωτική επιθυμία.

Είναι αρκετές;
Όχι δεν είναι αρκετές από μόνες τους να οδηγήσουν στην αύξηση της ερωτικής επιθυμίας και στην καλή σεξουαλική ζωή. Μόνο μια ισορροπημένη διατροφή (που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων) σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, αλλά και καθημερινή άσκηση που θα μας απαλλάσσει από το άγχος της καθημερινότητας είναι το μυστικό για την καλή σεξουαλική ζωή.
ΚΑΥΚΑΛΙΔΑ ΚΑΙ ΜΥΡΟΝΙ ΤΡΩΕΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΥΛΩΝΕΙ...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Τα «ιστορικά στελέχη»
Tου Χρηστου Γιανναρα

Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα βουλευτές, έστω μετρημένοι στα δάχτυλα, ικανοί να βλέπουν πού έχει οδηγήσει τη χώρα ο πρωθυπουργός αρχηγός τους. Δεν γίνεται, είναι αδιανόητο. Τουλάχιστον όσοι χλευάστηκαν κάποτε για «πατριωτισμό», όσοι διακινδύνευσαν κομματικά υπερασπίζοντας τη νοημοσύνη τους, όσοι θήλασαν με το μητρικό γάλα αίσθηση εντιμότητας και αυτοσεβασμού. Δεν μπορεί να μένουν αμέτοχοι στον πανικό που απλώνεται σαν ρίγος στη χώρα.

Η εξουσιαστική ιταμότητα των υπαλλήλων της «τρόικας» δεν είναι συμπτωματική απρέπεια συμπεριφοράς. Είναι συνεπές αποκύημα του «κλίματος» των σχέσεών τους με την κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε: Επτά μήνες, από την επομένη της ορκωμοσίας του, ο πρωθυπουργός σεργιάνιζε στα διεθνή κέντρα οικονομικής και πολιτικής ισχύος διαφημίζοντας την οικονομική χρεοκοπία της χώρας του, τη φαυλότητα, την ανυποληψία της. Και οι υποψήφιοι δανειστές ανέβαζαν συνεχώς τον πήχυ των τοκογλυφικών τους ορέξεων. Προτάσεις δανεισμού με ελάχιστο επιτόκιο, από τη Ρωσία και την Κίνα, τις απέρριπτε ασυζητητί – γιατί; Δεν το εξήγησε. Ωσπου ο δανεισμός από τις «αγορές» έφτασε να γίνει ανέφικτος και η χώρα παραδόθηκε «αυτονόητα» στην «τρόικα»: Υπέγραψε ο πρωθυπουργός την «άνευ όρων» παραίτηση (όλων μας) από κάθε μορφή εθνικής κυριαρχίας: οικονομική, εδαφική, υποδομών, παραγωγικών πηγών, εργασιακού δυναμικού, πολιτισμικών θησαυρισμάτων. Η πρόσφατη ξαφνική απαίτηση των άξεστων μανδαρίνων για 50 δισ. από την κρατική περιουσία ώς το 2015, συστοιχεί πλήρως με τη λογική του «Μνημονίου».

Συνεπέστατα, λοιπόν, το «κλίμα» των σχέσεων της κυβέρνησης με τους μανδαρίνους τούς επιτρέπει συμπεριφορές αφεντικών προς δουλικά: Τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν απερίφραστα βεβαίωνε «επενδυτές» στο Λονδίνο ότι «χρέος και έλλειμμα ήταν προσχήματα, στόχος πραγματικός του Μνημονίου με την Ελλάδα είναι οι εργασιακές σχέσεις και οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις» («Κ» 14.12.2010). Και πριν από λίγες μέρες σε δημόσια «συνέντευξή» τους και οι τρεις Υπατοι Αρμοστές στο ελλαδικό προτεκτοράτο νουθετούσαν τους ραγιάδες να συγκρατούν τις οιμωγές τους από τον ανασκολοπισμό που υφίστανται («Κ» 12.2.2011). Τα νευρόσπαστα μαθητούδια - οικονομικό επιτελείο(!) της κυβέρνησης μοιάζει να συμπεριφέρονται στην τρόικα όπως οι πειθαρχημένοι εντολοδόχοι στους εκπροσώπους των εντολέων τους.

Στο τιμόνι της χώρας η γκροτέσκα φιγούρα. Πρωθυπουργός τόσο μειωμένων προσόντων και αδικημένης φυσικής σερμαγιάς που στην Ιστορία, το ξέρουμε όλοι, εμφανίζονται οι ανάλογοι μόνο για να συνοδέψουν μια σημαδιακή καταστροφή ή μια ανυπόφορη ατιμία. Αποκλείεται κάποιοι βουλευτές, κάποια «ιστορικά στελέχη» του κυβερνώντος κόμματος, να μην βλέπουν την ανεπάρκεια, να μην έχουν τεκμήρια για τον προκαθορισμό του μοιραίου ρόλου του. Εμείς, οι πολλοί, βυθιζόμαστε στον πανικό μόνο από τις εκτιμήσεις που μας επιτρέπουν οι ακατάσχετες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, η αμήχανη, στερεότυπη ταυτολογία του, τα παιδαριώδη ρητορεύματά του. Εκείνοι, τα στελέχη του κόμματος, πρέπει να ξέρουν τα αίτια που τους υποχρεώνουν σε ανοχή, σε σιωπή.

Φυγομαχούν και το πληρώνει η φτωχολογιά. Ποτέ, καμιά κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν εξουθένωσε τόσο μεθοδικά τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τις ελπίδες και την αξιοπρέπεια του βιοπαλαιστή. Δεν αισθάνονται προσωπικά εκτεθειμένοι όσοι ταυτίζουν ή ταύτισαν το όνομά τους, τη ζωή και την τιμή τους, με τέτοιου «Σοσιαλισμού» Πανελλήνιο Κίνημα; Αν σπίθιζε ίχνος ευφυΐας (κυρίως: ίχνος ειλικρίνειας προθέσεων), ακόμα και τη διαχείριση του τοκογλυφικού Μνημονίου μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν σαν μοχλό για ρηξικέλευθεη σοσιαλιστική πολιτική: Να απαγορεύσουν αποτελεσματικά κάθε αντικοινωνική εκβιαστσική απεργία, απεργία «κοινωνικού κόστους» – όταν η δημοκρατία υπερασπίζει την κοινωνική δικαιοσύνη δεν φοβάται να κατεβάσει και τον στρατό. Να πατάξουν τους απεργούς της απληστίας, φορτηγατζήδες, φαρμακοποιούς, οδηγούς των κοινωνικών (μαζικών) μέσων μεταφοράς, τους γιατρούς που παζαρεύουν το λειτούργημά τους. Κοντολογίς, να στήσουν τίμιο κοινωνικό κράτος.

Τις προάλλες βρέθηκε, επιτέλους, Ελληνας δημοσιογράφος (όσο κι αν μοιάζει απίστευτο) με την τόλμη να θέσει στην τρόικα το ερώτημα που βράζει στο στήθος κάθε νοήμονα πολίτη: Γιατί οι τοποτηρητές των δανειστών μας επαγρυπούν με τόσο ζήλο και ακρίβεια για τα μέτρα που τσακίζουν τη φτωχολογιά (μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, απελευθέρωση συμβάσεων εργασίας, αύξηση ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, συγχωνεύσεις σχολείων και χίλια δύο ανάλογα), αλλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ να ψελλίζουν λέξη για το αμείωτο όργιο χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος, ούτε λέξη για χαλινό στο αδιάντροπο «πάρτι» των αναρίθμητων υπαλλήλων της Βουλής, λέξη για μείωση των εσόδων (άμεσων και έμμεσων) των βουλευτών. Δεν αναφέρθηκε ποτέ η τρόικα στο ξετσίπωτο σκάνδαλο των χρυσοπληρωμένων μελών Δ.Σ. σε εταιρείες του Δημοσίου, πάντοτε πολυάριθμες. Δεν απαίτησε ποτέ να οδηγηθούν στο εδώλιο και να δικαιολογήσουν για ποια προσφορά έργου αμείβονταν επί δεκαετίες ως Κροίσοι οι τάχα και «σύμβουλοι» των εκάστοτε προέδρων της ΕΡΤ, της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων, του Βάμβακος και απειράριθμων άλλων αποφύσεων του κομματικού κράτους.

Ο Αναστάσιος Πεπονής, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Αντώνης Λιβάνης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Γιώργος Ρωμαίος, ο Γιάννης Καψής. Ταύτισαν τη ζωή τους και το όνομά τους με το ΠΑΣΟΚ, γόνιμα ή άγονα, δικαιωμένα ή αδικαίωτα. Πάντως, έφτιαξαν ο καθένας μιαν εικόνα μάλλον διαφοροποιημένη από τον παπανδρεϊκό αμοραλισμό, από το δόγμα του «όλα επιτρέπονται» για την ηδονή της εξουσίας, ακόμα και το ξεπούλημα εθνικής κυριαρχίας σε κάποιο Νταβός.

Σήμερα το παπανδρεϊκό δόγμα κυριαρχεί αυτονόητα σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Εχει εξαφανίσει τη διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς, ακεραιότητας και φαυλότητας, ελληνικής (πολιτισμού) συνείδησης και μηδενιστικού «Διεθνισμού». Το πελατειακό κράτος, η χυδαία κομματοκρατία, συμπαίζει με την τρόικα για να περισώσει προνομίες. Οι «κομμουνιστές» μια γροθιά με τα «ρετιρέ», η Διαμαντοπούλου συνεχίζει την αποστολή της Γιαννάκου.

Και στο τιμόνι η γκροτέσκα φιγούρα, ο ολίγιστος των Παπανδρέου. Τα παρέδωσε όλα μεθοδικά στις «αγορές», με αντάλλαγμα να τον αφήνουν να παίζει με το παιχνιδάκι της εξουσίας. Αποκλείεται κάποια «ιστορικά στελέχη» να μην βλέπουν τι διακυβεύεται. Και είναι οι μόνοι που μπορούν αποτελεσματικά να δράσουν.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Οικονομόπουλος δεν έχει κάνει ποτέ διακοπές, καθώς δουλεύει ασταμάτητα από τα εφηβικά του χρόνια. «Ποτέ! Όλα τα χρόνια της ζωής μου, με θυμάμαι να τα δουλεύω. Περισσότερες από δύο ημέρες δεν ξεκουράστηκα ποτέ μου» δήλωσε o ίδιος στο περιοδικό «ΕΓΩ! Weekly».

Ο 26χρονος τραγουδιστής μίλησε για τον έρωτα, το τραγούδι και τα παιδικά του χρόνια. «Η οικογένειά μου είχε ένα ψαράδικο, το οποίο ακόμη δουλεύει ο αδελφός του παππού μου και ο θείος μου. Δούλευα εκεί από τα 14 και παράλληλα, δούλευα και σε μία πιτσαρία, ως διανομέας και σερβιτόρος ταυτόχρονα. Κάποια στιγμή, όταν έφτασα 16-17 χρόνων, πήγα σε ένα νυχτερινό μαγαζί και ξεκίνησα να τραγουδάω κάθε Παρασκευή και Σάββατο».

Ο ταλαντούχος τραγουδιστής αποκάλυψε επίσης ότι τραγουδάει από έξι χρόνων: «Αγαπάω τη δουλειά μου, ζω για να τραγουδάω. Δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο» είπε, ενώ απάντησε και στην ερώτηση πώς αποφάσισε να πάρει μέρος στο Dream Show, από το οποίο βγήκε νικητής στα μέσα του 2006: «Ενώ όλοι με προέτρεπαν να πάω, εγώ ήμουν πολύ αρνητικός. Και εκείνες τις ημέρες, είδα στον ύπνο μου όνειρο ότι βρισκόμουν σε talent show. Ξυπνώντας, ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω το τρέιλερ του Dream Show. Δεν ξέρω πώς το έκανα, αλλά πήγα, πέρασα τις οντισιόν, μπήκα στο παιχνίδι, κέρδισα – αν και αυτό δεν έχει καμία σημασία – και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους».

Εδώ και πολύ καιρό, ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι μόνος. Δεν τον ενδιαφέρει να έχει μια σχέση για τα μάτια του κόσμου, προσέχει τη δημόσια εικόνα του, ενώ δηλώνει άντρας παλαιών αρχών.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Οικονομόπουλος προχώρησε σε αποκαλύψεις προσωπικού επιπέδου με την συνέντευξή του στο περιοδικό «Λοιπόν», αφού παραδέχτηκε πως είναι μόνος εδώ και καιρό, αλλά μίλησε και για τα talent shows.

Ο γνωστός τραγουδιστής μίλησε για την καριέρα του, η οποία παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία από το ξεκίνημά της:

«Πιστεύω ότι τα έχω καταφέρει με τη βοήθεια του Θεού, μιλώ με τον Θεό. Σου φαίνεται παράξενο; Βλέπω σημάδια καθημερινά. Αυτό που θέλουμε δεν γίνεται με τη μία. Πρέπει πρώτα να περάσουμε κάποια δύσκολα στάδια. Το ωραίο είναι κάθε χρόνο να ανεβαίνεις ένα σκαλοπάτι. Εγώ το ζω αυτό 100%».

Επίσης, μίλησε για τα talent show:

«Αν γύριζα το χρόνο πίσω και ήμουν όπως ήμουν, ναι, θα ξαναέμπαινα. Με έχει βοηθήσει αυτό», ενώ σχολιάζοντας την τωρινή κατάσταση λέει:

«Χαίρομαι που το λες talent show. Οι περισσότεροι το λένε reality. Εγώ δεν πήγα σε κανένα reality, αλλά σε talent show. Δεν κρίνω ποτέ πρόσωπα. Θέλω να κρίνομαι από τον κόσμο, όχι από τους ανθρώπους της δουλειάς. Από αυτούς που παίρνουν το αποτέλεσμα, το τραγούδι μου. Δεν ακούω ποτέ ελληνικά τραγούδια στα talent show. Βλέπω παιδιά που πάνε για τον ίδιο λόγο που είχα πάει και εγώ εκεί, για να κάνουν τραγούδια. Ζούμε στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό. Αυτή την παρατήρηση έχω να κάνω. Σνομπάρουν τα ελληνικά τραγούδια».

Τέλος, μίλησε και για την προσωπική του ζωή:

«Είμαι πολύ μικρός για να κάνω οικογένεια. Στα επόμενα 8-10 χρόνια θα ήθελα όμως να κάνω. (…) Οι γυναίκες είναι τρόπος έκφρασης. Μέσα από τη γυναίκα μαθαίνεις πράγματα. Όταν βλέπω μία κοπέλα δίπλα μου, προσπαθώ να πω στο μυαλό της, να καταλάβω τι σκέψεις κάνει για μένα, πώς μπορώ να την κερδίσω φιλικά ή ερωτικά. Μιλώντας και κοιτώντας την στα μάτια. Για μια γυναίκα δεν θα εγκατέλειπα τη δουλειά, τους φίλους και την οικογένειά μου. Όταν αγαπάς και σ’ αγαπάει, δεν εγκαταλείπεις τίποτα», ενώ για το αν είναι ερωτευμένος αυτό τον καιρό απάντησε: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό είμαι μόνος μου».

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αυγά δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη, καθώς αυτά, περιέχουν σήμερα λιγότερη χοληστερόλη συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν.

Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων USDA, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού συνέλεξε αυγά από δώδεκα τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα έστειλε στο εργαστήριο για εξέταση. Όπως προκύπτει με βάση τα νέα δεδομένα, τα αυγά περιέχουν χαμηλές ποσότητες χοληστερόλης και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, σε αντίθεση με την επικρατούσα μέχρι σήμερα επιστημονική άποψη.

Πιο συγκεκριμένα, ένα αυγό περιέχει 13% λιγότερο χοληστερόλη και 64% περισσότερη βιταμίνη D, από ότι νομίζαμε. Ένα μέσο αυγό περιέχει 185 mg χοληστερόλης, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε κάλλιστα να τρώμε ένα – δυο την ημέρα χωρίς να ξεπερνάμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση των 300 mg.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη μείωση της χοληστερόλης των αυγών στη βελτίωση των ζωοτροφών με τις οποίες τρέφονται οι κότες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ίδιο το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), το οποίο ανακοίνωσε το 2007 ότι παύει να ισχύει η έως τότε σύστασή του να περιορίζεται η κατανάλωση αυγών σε 3 την εβδομάδα, καθώς πολλές μελέτες είχαν δείξει ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα πολλά αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ-.ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η άσκηση θεραπεύει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ). Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» εξέτασε ποια θεραπεία είναι καλύτερη για το ΣΧΚ, του οποίου η αιτία παραμένει άγνωστη, και κατέληξε ότι οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των πασχόντων καθώς η άσκηση που εντείνεται σταδιακά έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ανάμεσα στα συμπτώματα του ΣΧΚ είναι το αίσθημα σοβαρής κόπωσης, η έλλειψη συγκέντρωσης, η αδύνατη μνήμη, οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις και οι διαταραχές στον ύπνο. Οι επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη θεωρούν ότι η σταδιακή άσκηση μειώνει το αίσθημα κόπωσης και αυξάνει την σωματική αντοχή.

Όμως η φιλανθρωπική οργάνωση «Δράση για το ΣΧΚ» θεωρεί ότι τα συμπεράσματα της μελέτης είναι υπερβολικά και αμφισβητεί το πόσο ασφαλής είναι η σταδιακή άσκηση για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια κόπωση. Ο πρόεδρό της, σερ Πίτερ Σπένσερ, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις μελέτες της οργάνωσης, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων του πάσχοντα προκειμένου να αποφευχθεί η κούραση. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σε έρευνα του 2008, ένα 34% ανθρώπων που πάσχουν από ΣΧΚ ανέφερε ότι η σταδιακή άσκηση τους έκανε να αισθάνονται χειρότερα», είπε.

Οι επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Lancet» απαντούν ότι το πρόβλημα είναι πως μερικοί ασθενείς λαμβάνουν απλώς την συμβουλή να γραφτούν στο γυμναστήριο και μετά αφήνονται στην τύχη τους ενώ κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν ένα προσωπικό πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Η Ένωση Νέων με ΣΧΚ χαιρέτισε τα συμπεράσματα της μελέτης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βάλουν ένα τέλος στον φόβο για την σταδιακή άσκηση.
Πηγή:www.tovima.gr

ΛΙΒΥΗ-ΚΑΝΤΑΦΙ

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, από το βράδυ της Τρίτης, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 24 διαδηλωτές και έχουν τραυματίσει δεκάδες, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Στο μεταξύ, νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στη Λιβύη, την επομένη της «Ημέρας της Οργής».

Μηνύματα ομάδων της αντιπολίτευσης στο διαδίκτυο αναγγέλλουν τις διαδηλώσεις σήμερα, ύστερα από την προσευχή της Παρασκευής.

Στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους, μετά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Στην αλ Μπάιντα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του Καντάφι συνεχίζονται και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εβδομήντα και οι μισοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΑΓΡΟΤΕΣ-ΑΠ.ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ

Συνάντηση και αναλυτική συζήτηση με αντιπροσωπεία της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» είχε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του, αφού πρώτα ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια δεν είναι προέκταση του κράτους αλλά θεσμός στην υπηρεσία του πολίτη, τόνισε ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία κατά την οποία «το μέχρι σήμερα μοντέλο αγροτικής παραγωγής έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα τη σκληρή δοκιμασία του αγροτικού εισοδήματος».

Απέναντι σε αυτήν την κρίση, υπογράμμισε ο Απόστολος Κατσιφάρας, πρέπει να απαντήσουμε με αλλαγή του προτύπου ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα ώστε να περάσουμε σε προϊόντα, παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με υψηλή ποιότητα και δυνατότητα τοποθέτησής τους στις αγορές. Ταυτόχρονα, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκροτηθεί, στα πλαίσια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων ώστε να σχεδιαστεί η συνολική αγροτική πολιτική της αιρετής Περιφέρειας.

Επιπλέον ο Περιφερειάρχης επέμενε ιδιαίτερα στην ανάγκη εντατικών ελέγχων εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα ενώ επίσης ανακοίνωσε την επικείμενη άφιξη, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη. Για την επίσκεψη αυτή, ο Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «θα συζητήσουμε με τον Υπουργό για όλα τα αγροτικά θέματα της Περιφέρειάς μας σε μια συνάντηση που πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη ώστε να παραχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

ΟΜ.Ε-Ο.Τ.Ε.

ΟΜ.Ε-Ο.Τ.Ε: Προσωρινές οι οργανωτικές αλλαγές στον Ο.Τ.Ε.




Την εκτίμηση, ότι οι οργανωτικές αλλαγές, που ανακοίνωσε χθες ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ο.Τ.Ε., Μιχάλης Τσαμάζ, περιβάλλονται από ασάφεια και προσωρινότητα, διατυπώνει η ΟΜ.Ε.-Ο.Τ.Ε. (Ομοσπονδία Εργαζομένων Ο.Τ.Ε), σημειώνοντας ότι η απόφαση για τις αλλαγές αυτές εκτός των άλλων έχει και την αντίφαση πετυχημένοι να εξοβελίζονται, αποτυχημένοι να κάνουν «rotation» και να αναβαπτίζονται ορισμένοι που έχουν και ευθύνες για το πού βρίσκεται σήμερα ο Ο.Τ.Ε..

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΟΜ.Ε.-Ο.Τ.Ε. παρακολουθεί με ανησυχία και προβληματισμό την άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του νέου προέδρου, επισημαίνοντας πως οι αλλαγές που αποφάσισε δεν αποτυπώνουν όραμα, δεν εμφανίζουν προοπτική αλλά δείχνουν ανασφάλεια και περιχαράκωση σε ένα πολύ σκληρό και μικρό πυρήνα στελεχών, οι οποίοι καλούνται να «μετασχηματίσουν» τον Ο.Τ.Ε. στο όνομα της δήθεν συγχώνευσης της καλύτερης και «φτηνότερης» λειτουργίας του αλλά και της αντιμετώπισης του νομοθετικού πλαισίου που στραγγαλίζει την Επιχείρηση.

Κατά την ΟΜ.Ε.-Ο.Τ.Ε. το νέο οργανωτικό μοντέλο που ανακοινώθηκε:

- Υπερφορτώνει τα στελέχη της COSMOTE, αδυνατίζοντας την Εταιρεία.

- Εισάγει διπλούς ρόλους και πολλαπλά επίπεδα ιεραρχίας.

- Οδηγεί αναπόφευκτα σε νέα αναδιοργάνωση, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι να συγκεντρωθεί το μέγιστο των δυνάμεων στην ανάπτυξη και τα έσοδα και σε δεύτερο επίπεδο στην οργάνωση.

Η ΟΜ.Ε.-Ο.Τ.Ε, καταλήγει η ανακοίνωση, θα πράξει αυτά που επιβάλλει ο ρόλος και η ιστορία της και θα προστατέψει με όποιο μέσο, τρόπο και ενέργεια θεωρεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Επιχείρησης αλλά και των εργαζομένων, γιατί αυτό είναι και το συνδικαλιστικό της καθήκον.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ

Κινητοποιήσεις ξεκινά η ΓΕΝΟΠ αντιδρώντας στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Πρόκειται για ένα πρώτο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, έχοντας ως σύνθημα «εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε».

Σε σχετική ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με την περαιτέρω μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση ή εκχώρηση του management της ΔΕΗ «γιατί εάν συμβεί οτιδήποτε από τα παραπάνω με μαθηματική ακρίβεια ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τρεις φορές πάνω την κιλοβατώρα».

Υποστηρίζει ότι «οι δομές της ΔΕΗ, τα ιδιοκτησιακά πάγια στοιχεία αλλά και οι παρεχόμενες εκτάσεις όπως ο υπόγειος πλούτος της, ο λιγνίτης και τα νερά στα φράγματά της, είναι περιουσία του ελληνικού λαού και δεν μπορούν ούτε ως σκέψη να ενταχθούν στο σχέδιο πωλήσεων της κυβέρνησης».

Για την ηλεκτροδότηση των νησιών

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής, απάντησε: «Είναι δεδομένο ότι το ρεύμα στα νησιά παρέχεται από σταθμούς της ΔΕΗ, υπάρχει ωστόσο διαβούλευση για έναν κώδικα προμήθειας από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες όμως είναι δεδομένο ότι το ρεύμα που θα παίρνουν θα είναι και πάλι από ρεύμα της ΔΕΗ»

Ο κ.Πεταλωτής επεσήμανε ότι την απελευθέρωση ενέργειας δεν την ζητά η τρόικα, αλλά είναι ένα ζήτημα που μας αφορά ως χώρα και τόνισε ότι γι' αυτό γίνονται και πολύ προσεκτικά βήματα. «Άλλο αν τίθεται ως ζήτημα εξόδου από την κρίση» πρόσθεσε.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Κρητική βιολογική... ασπιρίνη
Η τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπερνάει το 1 ευρώ. Το φάρμακο αναμένεται να πάρει μέσα στο 2011 την έγκριση του ΕΟΦ.


Κρητική σφραγίδα φέρει η νέα ασπιρίνη, η οποία πρόκειται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την προστασία της υγείας μας από τα κρυολογήματα και την κοινή γρίπη.

Η κρητική ασπιρίνη, συσκευασμένη σε κάψουλα, είναι ένα φυσικό προϊόν που αποτελείται αποκλειστικά από τρία είδη κρητικών βοτάνων διαλυμένων σε ελαιόλαδο.

Τη «μαγική» κάψουλα παρασκεύασε η ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η ασπιρίνη συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.

Εμπνευστές της έρευνας είναι οι καθηγητές Ιατρικής Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιόνης και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος. Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν, επίσης, η Ενωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica.

Οι προοπτικές της κρητικής ασπιρίνης, από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΕΟΦ, αναμένεται να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας και το φάρμακο να πιστοποιηθεί τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και από την αμερικανική FDA (Food and drug administration).

Τα μαγικά βότανα
Αν και τα συστατικά του είναι εντελώς φυσικά, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το νέο σκεύασμα αποτελεί φάρμακο και όχι συμπλήρωμα διατροφής, όπως είχε εσφαλμένα χαρακτηριστεί.

Οι ιδιότητές του, οι οποίες απορρέουν από τα κρητικά βότανα, θεωρούνται ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Και τα τρία «μαγικά» βότανα είναι διαλυμένα σε ελαιόλαδο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Παρ' όλα αυτά, ο Ηλίας Καστανάς αρνήθηκε να αποκαλύψει τα τρία συστατικά που απαρτίζουν τη συνταγή της κάψουλας.

«Το φάρμακο θα αποτελέσει παγκόσμια πατέντα. Αν αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το φαινόμενο της τηλεοπτικής "φραπελιάς", όταν όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ. Αυτό το "φάρμακο" που προοριζόταν για πάσαν νόσον και μαλακίαν, κάθε άλλο παρά φάρμακο ήταν», συμπληρώνει σκωπτικά ο Ηλίας Καστανάς.

Η έρευνα του πανεπιστήμιου εστίασε στους κατοίκους της νότιας Κρήτης. Πληροφορίες των επιστημόνων που βασίζονταν σε λαϊκές παραδόσεις, μαρτυρούσαν πως το συγκεκριμένο κρητικό αφέψημα χρησιμοποιείτο από παλιά στις ντόπιες κρητικές συνταγές και προστάτευε τους Κρητικούς από τη γρίπη.

Η επιστημονική παρατήρηση ήλθε να επιβεβαιώσει τις λαϊκές παραδόσεις. Η δωδεκάχρονη έρευνα που έγινε από την επιστημονική ομάδα ανέδειξε ότι ο οργανισμός των Κρητικών που κατανάλωναν το κοκτέιλ βοτάνων παρουσίαζε ισχυρή αντίσταση στα κρυολογήματα και στις λοιμώξεις.

Από τη φύση
Σκοπός των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή ασπιρίνη, αλλά να προωθήσουν στην αγορά ένα φυσικό φάρμακο, το οποίο θα είναι βγαλμένο από την κρητική γη.

«Τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κάψουλα δεν παρουσιάζουν, μέχρι στιγμής, επιπτώσεις στην υγεία. Η δοσολογία που θα συστήνεται θα είναι παρόμοια με την κατανάλωση 2 με 3 ροφημάτων την ημέρα», δηλώνει ο Ηλίας Καστανάς.

Η τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπερνάει το 1 ευρώ.
Το φάρμακο αναμένεται να πάρει μέσα στο 2011 την έγκριση του ΕΟΦ.

Η αγάπη για τις ευεργετικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων δεν ήταν το μόνο κίνητρο για τους επιστήμονες, ώστε να παρασκευάσουν το φάρμακο.

Το σημαντικότερο κίνητρο για την παρασκευή του φαρμάκου αποτέλεσε η αναπτυξιακή κατεύθυνση που δίνεται στους ελαιοκαλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Από τη στιγμή που το φάρμακο θα μπει στην παραγωγή, μέρος της σοδειάς τους θα προορίζεται για την παρασκευή της κάψουλας.

«Η πολιτεία δεν μας παρείχε καμία απολύτως βοήθεια για την παρασκευή του φαρμάκου. Τα κονδύλια για την έρευνα και την παραγωγή του τα αντλήσαμε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και τη φαρμακευτική εταιρεία», τονίζει ο Ηλίας Καστανάς.

Η βιολογική ασπιρίνη της Κρήτης αποτελεί έν από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στον τομέα της φαρμακευτικής επιστήμης, που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το φάρμακο αυτό:

-Προστατεύει από τις λοιμώξεις αναπνευστικού

-Ανακουφίζει από το κρυολόγημα

-Καταπολεμά την κοινή γρίπη

-«Ρίχνει» τον πυρετό

-Έχει αναλγητικές

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ!!!

Ένα νέο φάρμακο φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο από τη γνωστή σε όλους ασπιρίνη.

Η ουσία απιξαμπάνη δείχνει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το «παραδοσιακό» ακετυλοσαλικυλικό οξύ στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικού στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, μια από τις συνηθέστερες μορφές καρδιακής αρρυθμίας, στην οποία το άτομο νιώθει ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα στον καρδιακό ρυθμό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρομβώσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ωστόσο οι μισοί περίπου από τους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή δεν μπορούν να λάβουν για διαφορετικούς λόγους ισχυρότερα από την ασπιρίνη φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, προκειμένου να προστατέψουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Μια νέα «τυχαιοποιημένη» κλινική δοκιμή σε 5.600 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έδειξε ότι η απιξαμπάνη, η οποία δρα μπλοκάροντας ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας σχηματισμού των θρόμβων- γνωστός ως παράγοντας Χa- μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 3,6% ετησίως. Συγκριτικά η ασπιρίνη φαίνεται να μειώνει τις αντίστοιχες πιθανότητες κατά 1,6% τον χρόνο.

Όπως ανέφερε ο Χανς-Κριστόφ Ντίνερ, καθηγητής του τμήματος Νευρολογίας και του Κέντρου για τα Εγκεφαλικά στο Πανεπιστήμιο της Εσσης στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τα εγκεφαλικά, «η απιξαμπάνη ήταν πολύ ανώτερη της ασπιρίνης, χωρίς μάλιστα να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας. Περιμέναμε όλοι ότι ένα ισχυρότερο από την ασπιρίνη φάρμακο όπως η απιξαμπάνη θα συνδεόταν με σοβαρότερες επιπλοκές σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο αιμορραγιών, αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο».
Πηγή:www.tovima.gr

ΓΑΛΑ! ΓΑΛΑ! ΓΑΛΑ!...

Τα παιδιά που πίνουν γάλα αντιμετωπίζουν ως και 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα κατανάλωση μόλις 250 ml γάλακτος ημερησίως είναι αρκετή για να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στους όγκους του εντέρου, σημειώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Εpidemiology». Οι επιστήμονες συμπληρώνουν ότι το «κλειδί» για την αντικαρκινική δράση του γάλακτος κρύβεται στην καθημερινή κατανάλωσή του επί αρκετά χρόνια κατά την παιδική ηλικία.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μαθητές που έπιναν γάλα κάθε ημέρα για τουλάχιστον τέσσερα ως έξι χρόνια αντιμετώπιζαν μειωμένες κατά 20% πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου αργότερα στη ζωή τους. Τα παιδιά που έπιναν καθημερινά γάλα για περισσότερα από έξι χρόνια εμφάνισαν μειωμένες κατά 40% πιθανότητες για καρκίνο στο έντερο.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από σύγκριση 562 ασθενών με καρκίνο του εντέρου ηλικίας 30-69 ετών και αντίστοιχου αριθμού υγιών εθελοντών. Κάθε εθελοντής απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του και τον τρόπο ζωής του, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά έπινε γάλα στη σχολική του ζωή. Εκτιμάται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γάλακτος οδηγεί σε συγκέντρωση υψηλών επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να προστατεύσει το έντερο από βλάβες ή να οδηγήσει σε «εξολόθρευση» των καρκινικών κυττάρων προτού σχηματιστεί κάποιος όγκος.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων ως ένδειξη σεβασμού στις συσσωρευμένες ανάγκες των ασθενών – ασφαλισμένων, αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της.
Ο Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε να παραμείνει σε επαγρύπνηση, μπροστά στις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας μετά την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή του επίμαχου πολυνομοσχεδίου για την Δημόσια Υγεία. Ακόμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, αποφάσισε για ακόμα μια φορά την αποχή των ιατρών του Ο.Π.Α.Δ. και του Ο.Α.Ε.Ε. από την συνταγογράφηση των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α, προετοιμαζόμενος παράλληλα για συλλογική καταγγελία των μελών του με τον Ο.Π.Α.Δ.
Ειδικότερα, τα βασικά σημεία που αποφασίστηκαν ομόφωνα στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών συνοψίζονται στις εξής κατευθύνσεις:
1. Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων ως ένδειξη σεβασμού στις συσσωρευμένες ανάγκες των ασθενών – ασφαλισμένων.
2. Την παραμονή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σε διαρκή Γενική Συνέλευση του Σώματος, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας.
3. Την αποχή των Ιατρών του Ο.Π.Α.Δ. & του Ο.Α.Ε.Ε. από την παράνομη συνταγογράφηση των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α., με τον τρόπο που επέβαλε το Υπουργείο Υγείας ως απεργοσπαστικό μηχανισμό.
4. Την προετοιμασία για συλλογική καταγγελία των μελών του με τον Ο.Π.Α.Δ.
5. Την συμμετοχή των μελών του Συλλόγου μας στην απεργία της 23ης Φεβρουαρίου 2011.

Κ.Κ.Ε. ΚΑΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε κοινή δήλωση προέβησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ Αλέκος Θανόπουλος και Γιώργος Τσουμπρής, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου αντίστοιχα, σε σχετική αναφορά του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλου για τις αποζημιώσεις των σεισμοπλήκτων.
Στη δήλωση τονίζονται τα εξής:
«Ο Δήμαρχος Δήμου Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος προκαλεί το λαό και εμπαίζει τους σεισμόπληκτους σαν να είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διέδωσε, χωρίς καμιά ντροπή, την πληροφορία ότι οι σεισμόπληκτοι θα πάρουν τα λεφτά που δικαιούνται όταν το ΔΝΤ δώσει την 4η δόση των 15 δις ευρώ!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, επί της ουσίας λέει ότι το μέλλον των σεισμόπληκτων είναι συνδεδεμένο με το ΔΝΤ και επομένως με τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ. Συνεπώς, σύμφωνα με τη λογική του, οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν τίποτα να κάνουν από το να στηρίξουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δήθεν ενδιαφέρεται για αυτούς. Ή μήπως ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει σάλιο… Τέτοια προκλητικότητα μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ σαν τον Θ. Πάγκαλο θα μπορούσαν να φανταστούν.
Αν ψάχνει ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος για το που πάνε τα λεφτά, θα τα βρει στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σαν αυτόν που θέλει να φτιάξει το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στο Φλόκα και να το εκμεταλλεύεται για 20 χρόνια με μπόλικο κρατικό χρήμα.
Για όλους αυτούς δουλεύει ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Να σταματήσει λοιπόν τη σπέκουλα και τον εμπαιγμό. Ας εξηγήσουν, αυτός και η κυβέρνηση, που πήγαν τα κονδύλια που υποτίθεται δίνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων εδώ και τρία χρόνια.
Οι σεισμόπληκτες οικογένειες να διεκδικήσουν από το κράτος ο, τι δικαιούνται. Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.»

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ...

«Ο Μιλτιάδης Έβερτ δεν είναι πια μαζί μας. Μαζί μας, όμως, θα είναι για πάντα το πνεύμα και οι διδαχές του. Η πολιτική σκέψη και πράξη του, που σφράγισαν ανεξίτηλα, όχι μόνο την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και την χώρα.
Γνωρίζοντάς τον ως έναν από τους ηγέτες της παράταξης που άνοιξαν την πόρτα του κόμματος για να περάσει μια ολόκληρη νέα γενιά και αποτέλεσε έναν από τους πολιτικούς μέντορές μου, θα μπορούσα να πω πολλά.
Στους σπουδαίους όμως δεν πρέπουν πολλά λόγια. Ξέρω καλά πως ήταν ο σκληρός ιδεολόγος με την καρδιά μικρού παιδιού. Ο ελεύθερος άνθρωπος με τις αυστηρές ηθικές και δεοντολογικές δεσμεύσεις. Ο ενωτικός δημοκράτης με σημαία του την Ελλάδα.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και είθε, εμείς που μένουμε πίσω να φανούμε, έστω και κατά μέρος, αντάξιοι των διδαγμάτων που πλουσιόχερα μας άφησε.
Στην οικογένεια και τους οικείους του, τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Τεστ για τους όγκους του προστάτη
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011, 12:45




Όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, οι όγκοι που φέρουν μια μοναδική «υπογραφή» τεσσάρων γονιδίων είναι πολύ πιο θανατηφόροι από άλλους.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ντέινα-Φάρμπερ, εκτιμούν ότι το νέο εύρημά τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός τεστ το οποίο θα δείχνει ποιοι όγκοι του προστάτη χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία.

Πειράματα που αφορούσαν χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου των «τεσσάρων γονιδίων» σε δείγματα ανθρώπινων ιστών, έδειξαν ότι αυτή μπορεί να εντοπίσει τους επιθετικούς όγκους του προστάτη με ακρίβεια της τάξεως του 83%, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Νature».

Όταν μάλιστα οι ειδικοί συνδύασαν τη νέα μέθοδο με ένα συμβατικό τεστ που δείχνει την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη, πέτυχαν να εντοπίσουν με ακρίβεια που ξεπερνούσε το 90% τους όγκους που αργότερα στοίχισαν τη ζωή ασθενών.

«Πετύχαμε ακρίβεια της τάξεως του 92% τη στιγμή που η υπάρχουσα μέθοδος δεν προσφέρει ποσοστά ανίχνευσης των επιθετικών όγκων μεγαλύτερα του 75%» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόναλντ Ντε Πίνιο και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα εξέλιξη θα επηρεάσει την πρακτική διαχείριση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη». Σύμφωνα με τον ειδικό, το νέο τεστ θα σώσει πολλούς άνδρες από υποβολή σε επιθετικές και άχρηστες θεραπείες για όγκους του προστάτη που δεν είναι στην ουσία επικίνδυνοι.

Προκειμένου να ανακαλύψουν τα τέσσερα γονίδια που δείχνουν τους επιθετικούς όγκους του προστάτη, ο δρ Ντε Πίνιο και η ομάδα του διεξήγαγαν μελέτες σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπινους ιστούς.

Αρχικά, μελέτησαν ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν έλλειψη ενός λειτουργικού αντιγράφου του γονιδίου Ρten το οποίο εμπλέκεται στην κυτταρική ανάπτυξη. Πειραματόζωα με έλλειψη του συγκεκριμένου αντιγράφου αναπτύσσουν όγκους, οι οποίοι όμως δεν εξαπλώνονται. Οι επιστήμονες διερεύνησαν ποια γονίδια «έβαζαν φρένο» στην εξάπλωση των όγκων και εντόπισαν το Smad4. Όταν μπλοκάρισαν τη δράση των δύο γονιδίων- Ρten και Smad4- είδαν ότι τα ζώα ανέπτυξαν γρήγορα όγκους που εξαπλώθηκαν στους λεμφαδένες και σε άλλα σημεία του σώματος.

Σε περαιτέρω πειράματα οι επιστήμονες εντόπισαν άλλα δύο γονίδια, τα SΡΡ1 και CyclinD1, τα οποία συνεργάζονται στενά με το Smad4 και παίζουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Όταν είχαν πλέον στα χέρια τους την «τετραπλή γονιδιακή υπογραφή», τη δοκίμασαν σε ανθρώπινα δείγματα όγκων του προστάτη. Όπως προέκυψε, η καινούργια γενετική μέθοδος ήταν πολύ πιο ακριβής από τη συμβατική.

Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με μια εταιρεία (Μetamark Genetics με έδρα στη Μασαχουσέτη) η οποία θα «μεταφράσει» την έρευνα σε εμπορικό προϊόν. Στόχος είναι το νέο τεστ να κυκλοφορήσει σε ένα έτος.


Πηγή: tovima.gr

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Στις 3 Φλεβάρη 1843 ο Γέρος καλείται να λάβει μέρος στο χορό που δίνεται προς τιμή του βασιλικού ζεύγους στα ανάκτορα. Λαμβάνει μέρος στο χορό και, παρά τα 73 του χρόνια, σκορπίζει το κέφι και τη χαρά, το γέλιο και τον ενθουσιασμό. Η μουσική παίζει ελληνικούς χορούς κι ο Γέρος χορεύει συρτό και τσάμικο στις σάλες του παλατιού.
Τα μεσάνυχτα νιώθει μικρή ζαλάδα και γυρίζει στο σπίτι χαρούμενος και ζωηρός, αλλ΄ όλως παράδοξα την τρίτη νυχτερινή ώρα προσβάλλεται από αποπληξία. Με βιασύνη καλούνται οι θεράποντες γιατροί του, μεταξύ των οποίων και ο γιατρός των ανακτόρων, σταλμένος από τον ΄Οθωνα, για να διαπιστώσουν το θάνατο που έρχεται με γρήγορο βήμα και φτάνει το πρωί 11 η ώρα στις 4 Φλεβάρη του 1843.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγροτικό Σύμφωνο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ.
Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2011 22:22
Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν απευθείας συνεργασίες μεταξύ παραγωγών και συνεταιρισμών της Ελλάδας και του Ισραήλ τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με την ομολογό του στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης στο Ισραήλ . Επιδιώκουμε είπε ο κ. Σκανδαλίδης να..... δώσουμε ώθηση σε μια καλύτερη οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και διεξόδους των προϊόντων μας σε εμπορικά δίκτυα, με αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών».

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

...ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...

Υπό συζήτηση η αγροτική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, 12:15


Με αντικείμενο συζήτησης την αγροτική ανάπτυξη και την στήριξη των αγροτικών προϊόντων και των παραγωγών της περιφέρειας, συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης, την ερχόμενη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση αυτή θα γίνει παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των εμπλεκομένων στην αγροτική παραγωγή.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ύστερα από την πρώτη ανοικτή διαβούλευση που οργάνωσε πριν από είκοσι ημέρες η Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την οποία αναλύθηκαν τα προβλήματα των αγροτών της Περιφέρειας και υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις στην περιφερειακή αρχή για την αγροτική ανάπτυξη.

ΑΝΤΙ...ΓΡΑΦΗ

Του "ρεβιοζιονιστή"...
Του Γιάννη Δημητριάδη, Κυπαρισσία 02/02/2011


Στο MIT, στο γνωστό πανεπιστήμιο της Αμερικής, οι φοιτητές όταν γράφουν διαγωνίσματα στην εξεταστική, στην αίθουσα δεν βρίσκεται ούτε ο καθηγητής αλλά ούτε ένας επιτηρητής. Συνεπώς βρίσκονται μόνο οι φοιτητές οι οποίοι έχουν 2 με τρείς ώρες περιθώριο ώστε να «εκτυπώσουν τις γνώσεις τους» στο χαρτί και όχι για να περάσουν το μάθημα. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει. Η λέξη αντιγραφή δεν υπάρχει σαν έννοια και αυτό ισχύει σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης και όχι μόνο στην Αμερική. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει μόνο η λέξη αντιγραφή και «να περάσω το μάθημα με 5». Τίποτα άλλο. Για το μέλλον μου φροντίζει ο πατέρας μου η μάνα μου και ο πολιτικός της δεκαετίας. Ποια είναι η κατάληξη; Τα χάλια της χώρας μας, ο δείκτης παραγωγικότητας και η χρεοκοπία. Αυτή η νοοτροπία δεσπόζει στα μυαλά όλων σχεδόν των Ελλήνων. Και το χειρότερο; Σε όλους τους Έλληνες πολιτικούς.

Η νοοτροπία γεννιέται, καλλιεργείται στα πανεπιστήμια και προωθείται στους «μεγάλους» που μας διοικούν. Μην ξεχνάτε ότι κάποτε αυτοί ήταν παιδιά Πολυτεχνείου, Ιατρικής σχολής, Φιλόλογοι ,Νομικής Σχολής χωμένοι στις παρατάξεις και στα σκονάκια της κάθε παράταξης έτοιμοι να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους μόλις τους κάνει την πρώτη παρατήρηση ο επιτηρητής. Παιδιά που δεν τους ενδιέφερε να μάθουν παρά να περάσουνε το μάθημα. Όταν πια παράτησαν αυτό που σπουδάσανε και μπλέξανε με τα μούτρα στην πολιτική τότε γίνανε οι μεγαλύτερες λαμογιές. Το είχαν μάθει πολύ καλά αυτό τόσα χρόνια στην σχολή τους. Αυτή η νοοτροπία έχει σκοτώσει την όμορφη Ελλάδα.

Τσαντίστηκα πολύ σήμερα από έναν επιτηρητή που δεν με άφηνε ούτε να κοιτάξω δίπλα μου ούτε καν να ανασάνω. Είχα σκάσει από το κακό μου και ήθελα αντιγράψω από τον διπλανό μου μήπως και περάσω το μάθημα αυτό. Είχα πάνω μου σαν τον χάρο τον μεταπτυχιακό επιτηρητή που από μέσα μου του έριχνα κατάρες και πολλά άλλα…

Ξέρετε τι συμπέρασμα έβγαλα; Μπορεί να στεναχωρηθώ αν κοπώ στο μάθημα που σε άλλη περίπτωση θα το περνούσα με αντιγραφή..Αλλά πιστέψτε με παιδιά ότι η παιδία της Ελλάδας έχει ανάγκη αυτούς τους "Κέρβερους" .Να μας βάλουν μυαλό και αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας είχαν τέτοιους επιτηρητές και τέτοιους καθηγητές θα άλλαζε η νοοτροπία όλων. Θα γινόμασταν σκληροί, πειθαρχημένοι, και τότε δεν θα δίνουμε σε κανέναν δικαίωμα για παρατήρηση. Δεν θα σκεφτόμασταν πώς θα την σκαπουλάρουμε ούτε πώς να ξεφύγουμε από μια δύσκολη κατάσταση. Θα έχουμε άλλη νοοτροπία και άλλη λογική. Αφού δεν βλέπει αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην παιδεία ο επιτηρητής αυτός ακολουθεί μια ξενόφερτη λογική που μόνο καλό θα κάνει στην χώρα μας…

Μόνο καλό και ας τον βρίζουμε όλοι οι Ελληνάρες φοιτητές μαζί με αυτούς και εγώ..

Κάποτε θα τον θυμόμαστε και θα τον ευγνωμονούμε,,,,

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τ.Ε.Ε. Τμήμα Δυτικής Ελλάδος

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Δυτικής Ελλάδος δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ομίλου INTRACOM.
Η πολιτική της κυβέρνησης για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας φαίνεται ότι έχει τους πρώτους καρπούς, καταρρίπτοντας τη δήθεν αιτιολόγηση της επιβίωσης προβληματικών επιχειρήσεων.
Είναι γνωστό σε όλους, άλλωστε, ότι ο όμιλος INTRACOM αποτελεί μια από τις πλέον εξαγωγικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις, η οποία στηρίζεται στο υψηλής στάθμης επιστημονικό- εργατικό της δυναμικό.
Εντούτοις, η διοίκηση του Ομίλου προχωρά σε αδικαιολόγητη συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων του στελεχιακού της δυναμικού, οδηγώντας μάλιστα αρκετούς από τους εργαζόμενους σε “οικιοθελή παραίτηση”.
Το ΤΕΕ/ΤΔΕ δηλώνει απερίφραστα ότι:
Η συντονισμένη δράση του Κεφαλαίου για την Ισοπέδωση του Επιστημονικού Δυναμικού της Χώρας θα μας βρει ολομέτωπα απέναντι.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν αντέχει άλλο την αποβιομηχάνιση και την απαξίωση του εργατικού της δυναμικού
Σήμερα, στις 01/02/2011 ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ παρευρέθη στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων εκφράζοντας τους τη συμπαράσταση όλου του Τεχνικού Κόσμου στο δίκαιο αγώνα τους.»

Μολών λαβέ>>

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ.ΑΧΑΙΑΣ...
....Δέν καταλαβαίνω πως αντιλαμβάνονται στον Δήμο Πατρέων την δική μας παρουσία....ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 1-2-2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ.....ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΛΟΚΑ

«Για την κατάσταση της Ξερόλακκας είχαμε ενημερώσει τους πολίτες από τον Σεπτέμβριο. Τότε μας είπαν ότι κινδυνολογούμε. Σας αποκαλύπτω λοιπόν ότι από τον περασμένο Μάιο η Ξερόλακκα λειτουργεί χωρίς να πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο όγκος των σκουπιδιών να έχει υπερβεί κατά 34 μέτρα τον προβλεπόμενο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς υπάρχει κίνδυνος νέας κατολίσθησης κατά την ώρα εργασίας.

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε διερευνήσαμε την ωριμότητα των προτάσεων που είχαν διατυπωθεί. Ποιες ήσαν αυτές; Το κύτταρο που προωθούσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Και το κύτταρο που είχε προτείνει ο κ. Κατσικόπουλος σε κάποια άλλη θέση εντός της Ξερόλακκας.

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μας επιβεβαίωσαν ότι για την μελέτη, την δημοπράτηση και την κατασκευή του κυττάρου που προωθούσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή απαιτούνται 9 τουλάχιστον μήνες χωρίς να υπολογιστούν οι χρόνοι των αδειοδοτήσεων. Επίσης μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής κυττάρου σε άλλη θέση.

Τα πορίσματα αυτά λοιπόν επιβεβαίωσαν πλήρως την άποψή μας ότι νέο κύτταρο δεν μπορεί να φτιαχτεί στην Ξερόλακκα.

Παράλληλα απευθύνθηκα σε εξειδικευμένους επιστήμονες του Πανεπιστήμιου, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο. Περιμένω το επίσημο πόρισμα της αυτοψίας. Αν δείχνει πρόβλημα, τότε θα συγκαλέσω έκτακτο ΔΣ για να αποφασίσω το κλείσιμο της Ξερόλακκας.

Κάνουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρώτον, εξετάζουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Ξερόλακκα με το υπάρχον πάντα κύτταρο. Ήδη, οι τεχνικές υπηρεσίες διαμορφώνουν την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον σταθμό μεταφόρτωσης.

Επίσης, υπηρεσιακοί παράγοντες αναζητούν τους καταλληλότερους χώρους για τη χωροθέτηση των σταθμών ώστε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα και επειδή ο κίνδυνος να κλείσει η Ξερόλακκα αύριο ή μεθαύριο είναι ορατός, αναζητούμε προσωρινές λύσεις ώστε να μην μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο. Γιατί ο κίνδυνος να μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο, είναι υπαρκτός. Στην κατεύθυνση αυτή οι Αντιδήμαρχοι Σιγαλός και Γεωργακόπουλος επισκέφθηκαν ήδη και θα επισκεφθούν και αύριο άλλους Δήμους της χώρας για να εξετάσουν από κοντά μεθόδους διαχείρισης που μπορούν να δώσουν μια προσωρινή λύση.

Όμως, από τη στιγμή που θα κλείσει η Ξερόλακκα, είτε αύριο είτε σε 3 ή 4 μήνες, η λύση είναι τα σκουπίδια να πάνε σε άλλο ΧΥΤΑ. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός είναι σαφής: τα σκουπίδια πρέπει να πάνε σε ΧΥΤΑ όμορου Δήμου. Εμείς λέμε ότι αυτός είναι του Φλόκα. Ωστόσο, αρμόδιοι για να μας υποδείξουν το ΧΥΤΑ όμορου Δήμου είναι οι Φορείς υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, δηλαδή η Περιφέρεια, είτε η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είτε η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Αρχή. Αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει και η νομική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου.

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ήδη έχω στείλει σχετικά έγγραφα στους υπουργούς κ. Ραγκούση και κ. Μπιρμπίλη και επεχείρησα να επικοινωνήσω μαζί τους και τηλεφωνικά για να ζητήσω την παρέμβασή τους. Επίσης επικοινώνησα με τον κ. Κατσιφάρα και τον κ. Αποστολόπουλο και τους ζήτησα να συγκαλέσουν κατεπείγουσα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων Φορέων προκειμένου να μας υποδειχθεί ο ΧΥΤΑ που θα δεχθεί τα σκουπίδια της Πάτρας.

Η Δημοτική Αρχή εκπονεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση μίας πραγματικά βιώσιμης λύσης, η οποία όμως δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υλοποιηθεί χωρίς να είναι συμβατή και σύμφωνη με τον σχεδιασμό για την κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Με τα δεδομένα όμως που έχουμε πληροφορηθεί, θεωρούμε ότι σε σημαντικά σημεία οι δύο αυτοί σχεδιασμοί μπορεί να μην είναι συμβατοί και συμπληρωματικοί, ενώ από πολλές πλευρές διατυπώνονται ζωηρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για την πληρότητα της μελέτης που εκπονήθηκε για το Εργοστάσιο. Όμως, οι χρόνοι τόσο για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πάτρας όσο και για την χρηματοδότηση του εργοστασίου είναι ασφυκτικά μικροί. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει άμεσα να συνταχθεί ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών έτσι ώστε και οι σχεδιασμοί να καταστούν συμβατοί, στα σημεία που πιθανώς δεν είναι και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης.

Ο τρόπος που λειτουργούμε δείχνει ότι δεν κάνουμε συνδικαλισμό. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Και προσπαθούμε να το λύσουμε με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Εμείς δρούμε δεν απέχουμε. Αιφνιδιάστηκαν χθες όσοι διέδιδαν ότι ο Δημαράς προσπαθεί να φτιάξει νέο κύτταρο στην Ξερόλακκα.

Ζητήσαμε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Είναι προφανές γιατί. Σημαίνει έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων και διάθεσης για επίλυση του προβλήματος. Τα λόγια είναι εύκολα, αλλά τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται με λόγια, θέλουν έργα.

Επιμένω ότι η Πάτρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια. Ας το καταλάβουν όλοι. Και όταν μια περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το μείζον και το επείγον είναι η επίλυση του προβλήματος και όχι η φλύαρη πολιτικολογία».