Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Νέα Υόρκη.- Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη ήταν ανάμεσα σε μερικούς συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους που προσκαλέστηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στη συνάντηση που είχαν μαζί του την Πέμπτη στο “Σημείο Μηδέν” του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Μανχάταν.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε μια συμβολική κίνηση με αφορμή την πρόσφατη εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, επισκέφθηκε τον χώρο όπου την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχασαν τη ζωή τους 2.982 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 34 άτομα ελληνικής καταγωγής, όπου παρέμεινε μία περίπου ώρα. Πριν μεταβεί στο “Σημείο Μηδέν”, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε, επίσης, τον πυροσβεστικό σταθμό 54 στο κεντρικό Μανχάταν, το οποίο εκείνη τη μέρα έχασε 15 μέλη.
Περίπου 40 συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν παρόντες και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε την ευκαιρία αρχικά να απευθυνθεί στο σύνολό τους και στη συνέχεια να συνομιλήσει με καθένα από αυτούς.
Στη σύντομη ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συγγενείς των θυμάτων ότι δεν έχει ξεχάσει τη θυσία τους και δεν περνά ημέρα χωρίς να τους θυμάται. Παράλληλα εξέφρασε το θαυμασμό του για την αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι συγγενείς, διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη των προσφιλών τους προσώπων.
Στη σύντομη συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο, η Ανθούλα Κατσιματίδη τον ευχαρίστησε για την ηγεσία του και την αποφασιστικότητα που επέδειξε να οδηγήσει τους τρομοκράτες στη δικαιοσύνη.
Η κ. Κατσιματίδη, της οποίας είχε σκοτωθεί ο 31χρονος αδελφός της Γιάννης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Μνημείου και Μουσείου της 11ης Σεπτεμβρίου, που ανεγείρεται στο “Σημείο Μηδέν”.
Μιλώντας στο κανάλι FOX, η Ανθούλα Κατσιματίδη χαρακτήρισε τη συνάντηση «γνήσια και προσωπική εμπειρία». Τον φίλησε και στα δύο μάγουλα – κατά τον ελληνικό τρόπο – και του έδειξε τη φωτογραφία του αδελφού της Γιάννη που χάθηκε την 11η Σεπτεμβρίου.
«Του είπε πως αναγνωρίζω την αφοσίωσή του στη χώρα μας και έδωσα συγχαρητήρια στους άνδρες των ενόπλων μας δυνάμεων οι οποίοι έφεραν σε πέρας με επιτυχία την αποστολή τους να εξοντώσουν τον Μπιν Λάντεν. Ηταν μία ταπεινόφρων χειρονομία από μέρους του να συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων», είπε η κ. Κατσιματίδη.
Παρότι η συνομιλία διεξήχθη σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, η Ανθούλα Κατσιματίδη είπε ότι το κλίμα ήταν ευχάριστο και θερμό.
«Η όλη τελετή ήταν πραγματικά εμπνευσμένη και διεξήχθη σ’ ένα μέρος το οποίο τώρα σφύζει από ζωή, με τις εργασίες του μνημείου να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς για να ανοίξει στις 11 Σεπτεμβρίου 2011. Του είπα πως θα πρέπει σίγουρα να είναι παρών στα εγκαίνια», πρόσθεσε.
«Ήταν μια γλυκόπικρη εμπειρία για μας. Χαρήκαμε που συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την απώλεια των δικών μας», κατέληξε η Ανθούλα Κατσιματίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου