Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ!

Ουάσιγκτον.- Το υψηλού κύρους Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων (World Affairs Council) του Λος Άντζελες, στα μέλη του οποίου συγκαταλέγονται διαμορφωτές κοινής γνώμης, επιφανείς επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί, τίμησαν τον πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Βασίλη Κασκαρέλη, με το βραβείο του ‘Διπλωμάτη της Χρονιάς’, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερου διπλωματικού δείπνου στο Beverly Hills, στις 4 Μαΐου 2011.
Κατά την απονομή του βραβείου και παρουσία διακοσίων περίπου καλεσμένων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Marvin Suomi, τόνισε ότι «το υψηλού κύρους αυτό βραβείο τιμά τα επιτεύγματα ζωής επιλεγμένων εκπροσώπων του διεθνούς διπλωματικού σώματος. Οι βραβευθέντες έχουν ιστορικό υπηρεσίας στις πατρίδες τους και επιτεύγματα στο πλαίσιο της κοινωνίας των εθνών. Ο εφετινός βραβευθείς ομολογουμένως είναι αντάξιος της εν λόγω τιμής».
Ο επιλεχθείς μεταξύ 180 ομολόγων του στις Η.Π.Α. Πρέσβης κ. Κασκαρέλης, αναφέρθηκε στα ορόσημα της μακράς διπλωματικής του καριέρας, συμπεριλαμβανομένων των θητειών ως Πρέσβης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., όπου υπήρξε μάρτυς ιστορικών γεγονότων και παγκοσμίων αλλαγών. Αναφέρθηκε στις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις και δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν κοινωνίες και χώρες ως μέλη μιας ενιαίας παγκόσμιας κοινότητας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, καθώς και στο φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που πλήττει χώρες της Νότιας Ευρώπης και που δύναται να οδηγήσει σε μέγιστη ανθρωπιστική κρίση.
Ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασίας στις καλές σχέσεις γειτνίασης έχοντας παίξει ηγετικό ρόλο στην παγίωση της δημοκρατίας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων. Τόνισε ιδιαίτερα τις ασταμάτητες προσπάθειες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος να προωθήσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία και να στηρίξει την πολιτική ηγεσία της Κύπρου στην προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του προβλήματος κατοχής και διαίρεσης της νήσου. Τόνισε επίσης τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας τις συνεχείς υπαναχωρήσεις των Σκοπίων στην κατεύθυνση επίτευξης λύσης.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ως έμπιστων συμμάχων που συμπαρατάχτηκαν σε όλες τις μείζονες συγκρούσεις του 20ού και 21ου αιώνα. Επισήμανε επίσης τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στις ειρηνευτικές προσπάθειες και αποστολές σε όλον τον κόσμο και πρόσφατα στην εκκένωση ξένων πολιτών από τη Λιβύη.
Αναφορικά με τη θητεία του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Πρέσβης συνόψισε τις δραστηριότητές του επισημαίνοντας κυρίως τις προσπάθειές του για προσέγγιση μεταξύ της Ελληνο-αμερικανικής και Εβραιο-αμερικανικής κοινότητας, ιδιαίτερα μάλιστα υπό το φως της αναβαθμισμένης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και την ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένιωσε από την επιτυχία της πρωτοβουλίας του να φέρει σε επαφή και συνεργασία προέδρους και πρυτάνεις ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων, κάτι που πιστεύει ότι θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές. Πρόσθεσε δε ότι ενώ συνεχίζει να προβάλλει τα συμφέροντα της χώρας μας στις επαφές του με πολιτικά πρόσωπα και υψηλούς αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης δίνει ταυτόχρονα μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη σχέσεων με «Δεξαμενές Σκέψης» και πανεπιστημιακούς θεσμικούς φορείς επισημαίνοντας πάντα την σπουδαιότητα που έχει η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α.
Τέλος, ο κ. Κασκαρέλης έκανε αναφορές στη σημερινή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εξηγώντας τις αιτίες της και καθιστώντας σαφή τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε τη σημασία των σημαντικών και καθοριστικών μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να διασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον για την Ελλάδα και το λαό της. «Η Ελλάδα», είπε, «διαθέτει ανεκμετάλλευτες επενδυτικές δυνατότητες, από την ηλιακή ενέργεια έως τις βιολογικές αγροτικές καλλιέργειες, τον τουρισμό τις υψηλής τεχνολογίας υποδομές και τη ναυτιλία». Τόνισε ακόμα ότι οι υπερβολικές επικρίσεις και παρανοήσεις κατά την παρουσίαση της ελληνικής κρίσης από τα ΜΜΕ και από άλλους φορείς, που προαναγγέλλουν την κατάρρευση της Ελλάδας και του ευρώ, αγνοούν επιδεικτικά τον κρίσιμο πολιτικό παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενίοτε εξυπηρετούν κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Ο κ. Πρέσβης ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα. «Έχω εμπιστοσύνη», κατέληξε, «στην ανθεκτικότητα, την εφευρετικότητα, την επιχειρηματικότητα, τη δυναμικότητα και τη φιλοδοξία του ελληνικού λαού, του οποίου η μακρά ιστορία του είναι γεμάτη από αναταραχές. Κι όμως, επιμένουμε στις προσπάθειές μας, αιρόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και πάντα τα καταφέρουμε».
Η εκδήλωσε έκλεισε με τη γνωστή τραγουδίστρια Ariana Savalas, κόρη του πασίγνωστου Ελληνο-αμερικανού ηθοποιού Telly Savalas, που την παρουσίασε η Γενική Πρόξενος στο Λος Άντζελες κα Ελισάβετ Φωτιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου