Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Π Ρ Ο Β Ο Κ Α Τ Ο ΡΕΣ

«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Σε σύσκεψη στο Λουξεμβούργο ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ, με δημοσιεύματά τους ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ωστόσο, τονίζεται πως είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Tα διεθνή ΜΜΕ επιβεβαίωναν από νωρίς την έκτακτη συνεδρίαση

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως η Wall Street Journal, New York Times, Reuters, πραγματοποιήκε έκτακτη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο και μάλιστα συζητείται το ελληνικό ζήτημα. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στη συνάντηση του Λουξεμβούργου μετέχει «ένας μικρός αριθμός υπουργών της ευρωζώνης», ενώ ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για εν κρυπτώ συνεδρίαση στον Πύργο του Σένινγκεν, στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Μεταξύ αυτών που παρίστανται, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Επίτροπος επί των οικονομικών Όλι Ρεν καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα που προκάλεσε αναταραχή

Το Spiegel Online (ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel)ανάφερε ότι η Ελλάδα σκέπτεται να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συνεδριάσουν εν κρυπτώ στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής λόγω της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Το Spiegel Online αναφέρει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πιεζόμενη από τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται πως αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή και ότι μελετά την περίπτωση να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η συνάντηση του Λουξεμβούργου έχει χαρακτηριστεί ως άκρως εμπιστευτική, γι' αυτό και παρόντες σ' αυτή θα είναι μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Κρίστιαν Ράιενμαν, που υπογράφει το ρεπορτάζ του Spiegel Online, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εξετάζει αν υπάρχει η δυνατότητα υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, το οποίο «θα υποστεί μια μεγάλη υποτίμηση έναντι του ευρώ». Ο ρεπόρτερ επικαλείται εκτιμήσεις στελεχών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που θεωρούν ότι το νέο ελληνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί στο 50% της αρχικής αξίας του, ώστε να μειωθεί δραστικά το ελληνικό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου