Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΜΗΤΣΟ!!!

Του Μίμη Ανδρουλάκη

Σήμερα η Κίνα ξεπέρασε σε διαθέσιμο συναλλαγματικό απόθεμα τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια! Ένα εντυπωσιακό σημάδι της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών του παγκόσμιου καπιταλισμού. Αν άλλαζε η “ψυχική” επενδυτική της διάθεση κι αντί για αμερικάνικα ομόλογα στρέφονταν στο ευρώ θα μπορούσε με τα μισά να αγοράσει όλο το χρέος των τεσσάρων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης και να επιλύσει με το μαχαίρι την κρίση χρέους της! Αν αγόραζε μετοχές θα μπορούσε να κάνει μία χαψιά πολυεθνικούς κολοσσούς νέας τεχνολογίας όπως Apple, IBM, Microsoft, Google, Facebook, Amazon!
Αν αγόραζε πετρέλαιο θα είχε στη διάθεσή της το 90% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής!
Αν αγόραζε ποδοσφαιρικές ομάδες όπως οι Ρώσοι ολιγάρχες θα μπορούσε με το 3% του αποθεματικού της να...
αγοράσει τις 100 πλουσιότερες ομάδες του κόσμου!
Αν αγόραζε τις μετοχές του ελληνικού δημοσίου στις εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο και όλη την κατά φαντασία πιθανολογούμενη ακίνητη περιουσία επίσης του ελληνικού δημοσίου θα χρειαζόταν λιγότερο από το 1,5% του αποθεματικού της σε δολάρια!
Κι όμως οι Κινέζοι, παρά τις ελπίδες του φίλου μου του Μίκη, δεν θέλουν να μας “αγοράσουν”. Προτιμούν τα βαρετά αμερικανικά χαρτιά που κινδυνεύουν από την υποτίμηση του δολαρίου, τον πληθωρισμό ή ακόμη και από την κρυφή αναδιάρθρωση (δια του τυπογραφείου) του αμερικάνικου χρέους.
Μπορεί να αλλάξει η όρεξή τους; Ναι, αν βρεθούν μπροστά σε μια ενιαία, μεγάλη και ρευστή αγορά ευρωομολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου