Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Α Β Ρ Α Κ Ο Τ Ο Σ...

Οσάμα Μπιν Λάντεν«Η ιστορία είναι πάντα πιο απρόβλεπτη από όποιο σενάριο κι αν γραφτεί ποτέ...»
Οι τελικές απαντήσεις για όσα ακολουθούν –και πολλά ακόμη- είναι στην κατοχή ενός ανθρώπου που βρίσκεται εν ζωή:
Αναφέρομαι στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ. Προσωπικά, από δημοσιογραφική υποχρέωση του τηλεφώνησα, στο πλαίσιο της έρευνας που έκανα πριν από λίγα χρόνια, δεν μου έδωσε όμως καμία απάντηση.
Ας ξετυλίξουμε λοιπόν ένα κουβάρι στου οποίο την άκρη βρίσκεται ένας Ελληνικής καταγωγής πρώην πράκτορας της CIA και στην άλλη άκρη ο Μπίν Λάντεν. Γιατί ο γιός των φτωχών Ελλήνων μεταναστών από την Πασαντένα, ο Gust Avrakotos Laskaris, γνωστός στην υπηρεσία του με τα προσωνύμια Dr. Dirty και Dr. Death είναι το πρόσωπο που ανακάλυψε, εκπαίδευσε και έστειλε τον Οσόμα Μπιν Λάντεν να πολεμήσει τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν, ως Μουτζαχεντίν.
Όσοι είδαν την ταινία Charlie Wilson’s War με τον Tom Hanks στο ρόλο του ομόνυμου Αμερικανού γερουσιαστή από το Τέξας που εμπνεύστηκε τη χρησιμοποίηση των μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, θα θυμούνται τον εντυπωσιακό Philip Saymour Hoffman να ενσαρκώνει το ρόλο του Ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA. H ταινία ήταν βασισμένη στο βιβλίο του τότε παραγωγού της δημοφιλέστατης εκπομπής «60 minutes» George Crille. Εξιστορεί το πως οι δυό τους κατάφεραν να οργανώσουν έναν πολυεθνικό στρατό από μουτζαχεντίν, να τους εκπαιδεύσουν και να τους εξοπλίσουν και τελικά, με κύριο όπλο τους πυραύλους αέρος - εδάφους που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των σοβιετικών ελικοπτέρων, να εκδιώξουν το «αντίπαλο δέος» κακήν-κακώς από το Αφγανιστάν, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη νίκη των ΗΠΑ (ουσιαστικά) εναντίον των Σοβιετικών στα χρόνια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου.
Ανάμεσα στους εκούσια στρατολογημένους ήταν και ένας καλοαναθρεμένος στα μετάξια της ισχυρής οικογένειας του στη Σαουδική Αραβία φανατικός Γουαχίμπι, ο Οσάμα Μπίν Λάντεν. Ο Avrakotos τον ξεχώρισε αμέσως χάρη στον φανατισμό του αλλά και επειδή μπορούσε (και το έκανε) να συνεισφέρει κεφάλαια και να εμπνεύσει κι άλλους να τον ακολουθήσουν στα σκληροτράχηλα βουνά του Αφγανιστάν. Τον ανέλαβε προσωπικά και έχτισε τον Λάντεν που γνώρισε στην πορεία του χρόνου ολόκληρη η ανθρωπότητα.
Όμως εκτός από «πατέρας» του μουτζαχεντίν Λάντεν, ο Avrakotos υπήρξε και «θετός πατέρας» της Ελληνικής δικτατορίας!
Κι όμως: Ήταν ο επικεφαλής 142 πρακτόρων της CIA στην Ελλάδα από το 1963 εως το 1978. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington post ήταν ο κορυφαίος σύνδεσμος ανάμεσα στους Έλληνες πραξικοπηματίες και το steat department. Το επιβαιβεώνει και το NATION:
«O Avrakotos τοποθετήθηκε στην Ελλάδα. Ως παιδί Ελλήνων μεταναστών ένοιωσε αυτή την αποστολή ως κάλεσμα της μοίρας. Και στην Ελλάδα ο ψυχρός πόλεμος είχε αρχίσει, την θεωρούσαν ως έναν πολύ σημαντικό σταθμό με ήδη 142 πράκτορες σε υπηρεσία. Μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών ο Gust είχε τον ελληνικό στρατό να «τρώει φαγητό απο το χέρι του», τρόπος του λέγειν...Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο Χ. Κίσινγκερ και η υπόλοιπη αμερικανική κυβέρνηση, μόνον αυτόν άκουγαν. Κάθε φορά που ακούγονταν φήμες για νέο πραξικόπημα στην Ελλάδα όλοι φώναζαν «βρείτε τον Avrakotos».
Δυστυχώς για την Ιστορία, ο Ιωαννίδης και ο Παπαδόπουλος που είχαν ιδιαίτερα στενές φιλικές σχέσεις μαζί του από το 1963(!!!), δεν μπορούν να προσθέσουν στην πληροφόρηση, για πρακτικούς λόγους... Τον ιδιαίτερο ρόλο του Avrakotos στη γέννηση της Ελληνικής χούντας μου επιβεβαίωσε και ένας άλλοw πράκτορας της CIA, o «καταραμένος» κατά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπούς (ο πατήρ) Philip Agee.
«Καταραμένος» χαρακτηρίστηκε ο Agee γιατί ο Μπούς –και όχι μόνο- πίστευε πως ήταν ο άνθρωπος που δημοσιοποίησε το όνομα του Richard Wells, του επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Ελλάδα (ο Avrakotos είχε...πιο στρατηγικό ρόλο), πρώτου θύματος της 17Ν στην Ελλάδα. Τον Agee τον εντόπισα την περίοδο των συλλήψεων των μελών της 17Ν στην Κούβα όπου έχει καταφύγει και μετά την αρχική του έκπληξη, δέχθηκε να μου μιλήσει:
« Μα, το θέμα είναι πως ο Γουέλς, ήταν το Νο2. Και δεν είχε εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική, όχι τουλάχιστον όπως ο Gust...Αυτό τους έκανε έξαλους και δεν το ξέχασαν ποτέ. Δεν έχω παράπονο, ο πατέρας Μπούς ακόμη με θυμάται που και που με δηλώσεις του. Ο Gust, πίστεψε με, ήταν πραγματικά Dr. Dirty. Ειδικά για την Ελλάδα...»
O Avrakotos πέθανε το Δεκέμβριο του 2005. Το μεγαλύτερο «παράπονο» του ήταν ότι δεν ανακάλυψε τους εκτελεστές του φίλου και συνεργάτη του R. Wells. Η μανία του να τους βρεί με κάθε τρόπο και να τους σκοτώσει ο ίδιος, ήταν τόση που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τον μεταθέσουν από την Ελλάδα για να μην διαταράξει κι άλλο το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες την ευαίσθητη περίοδο της μεταπολίτευσης. Και του ανέθεσαν το –υποτιμιμένο τότε- «γραφείο Αφγανιστάν» στο ΛάγκλεΪ. Κι αυτός, γέννησε έναν Λάντεν...

Υ.Γ: Σχετικό ρεπορτάζ που παρουσίασα στη ΝΕΤ στο youtube. Δυστυχώς ο ήχος είναι χάλια...

*Ο Αλέκος Μάρκελλος είναι δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου