Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Γ Ε Ρ Ο Υ Λ Α Ν Ο Σ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥ ΚΑΙΡΙΑ!!!

Τελευταία ευκαιρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο έδωσε η κυβέρνηση, η οποία διαμήνυσε ότι για την ώρα δεν πρόκειται να βάλει «λουκέτο» στο πρωτάθλημα και τραβώντας τα… λουριά ζήτησε εγγυήσεις για να μπορέσουν οι ομάδες να συνεχίζουν να αγωνίζονται δίχως την πρόκληση επεισοδίων από τους οπαδούς τους.
Πλέον, για τη διεξαγωγή του κάθε αγώνα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξής θα δίνει το «ΟΚ», εφόσον υπάρχουν οι εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή του, ενώ σε περίπτωση που ελλοχεύει ο κίνδυνος «παρατράγουδων» τα παιχνίδια θα αναβάλλονται. Εγγυήσεις για τους αγώνες θα δίνουν τόσο οι ομάδες που εμπλέκονται, όσο και η Αστυνομία.
«Οι αγώνες των πλέι οφ θα γίνουν, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι εγγυηθούν για την ομαλή διεξαγωγή τους. Αν δεν το κάνουν, η Πολιτεία θα τους αναβάλει. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους ματαιώσουμε, αλλά ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει καμία κίνηση» επεσήμανε ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε:
«Τις εγγυήσεις θα τις κρίνει η Αστυνομία. Ας κάνουν τα ματς και κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό που θέλουμε είναι, απόλυτη ευθυγράμμιση με τις ποινές της UEFA. Περιμένουμε τη Γ.Σ. της ΕΠΟ. Είναι η τελευταία τους ευκαιρία! Αν δεν πάρουμε αυτά που θέλουμε, τέρμα το δημόσιο χρήμα και τα δημόσια γήπεδα για το ποδόσφαιρο».
«Αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, θα υπάρξει απόφαση για αναβολή. Η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς να θιγεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι οι αλλαγές εφαρμόζονται. Θα καταλάβουν οι ομάδες ότι, με μία φωτοβολίδα που θα πέσει στο γήπεδο, μπορεί να χάσουν και το 1/3 της επιχορήγησης», συνέχισε ο Π. Γερουλάνος.
Ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι θα αυξηθούν κατά 10 ή ακόμη και 15 φορές οι ρήτρες βίας της ΟΠΑΠ Α.Ε. προς τις ομάδες και ότι θα αυστηροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι ποινές. Αυτό, άλλωστε, ζήτησε και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί στη Βουλή και είχε ως αντικείμενο το ποδόσφαιρο. Στην πρωινή σύσκεψη συζητήθηκε εφ’ όλης της ύλης η διαφθορά και η ανομία στο ποδόσφαιρο, οι «στημένοι» αγώνες, η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η βία.
Ο κ. Γερουλάνος επισήμανε ότι η ΕΠΟ πρέπει να εναρμονίσει το πειθαρχικό της δίκαιο με αυτό της UEFA και τις ποινές της με αυτές που ισχύουν στην Ευρώπη. «Να μην υπάρχει ευκαιρία ο καθένας να κρίνει όπως θέλει τα πράγματα. Αν δεν μπορούν να διοργανώσουν ομαλά τους αγώνες, ας τους κάνουν κεκλεισμένων των θυρών», υπογράμμισε.
Ανάλογες αποφάσεις για τις ρήτρες βίας θα λάβει και η ΕΡΤ, ενώ σε περίπτωση επεισοδίων θα αποκλείονται ομάδες από τη χρήση δημοσίων γηπέδων. «Θα δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία στο ποδόσφαιρο. Εμείς δεν θέλουμε να αποκλειστούμε από την Ευρώπη. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για να συζητήσουν τα θέματα του ποδοσφαίρου.
Ο Παύλος Γερουλάνος είπε ακόμη ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το αθλητικό νομοσχέδιο, ενώ πρόσθεσε, σχετικά με τη σύσκεψη, ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να συνεργαστούν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για όσους παρανομούν. Χαρακτήρισε τη μάστιγα της βίας κοινωνικό φαινόμενο και επισήμανε πως «θέλουμε να δούμε από την ΕΠΟ αποφασιστικότητα και ότι μπορεί να κρατήσει την κατάσταση στα χέρια της. Θέλουμε να σταματήσει η βία παντού, όχι μόνο στα γήπεδα»
Όσον αφορά, τέλος, το θέμα των «στημένων» αγώνων, υπογράμμισε ότι η τεχνογνωσία που παίρνουμε από την UEFA είναι μεγάλης σημασίας.
Σήμερα στη Βουλή, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου έγινε σύσκεψη ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή και του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη. Το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα την τηλεόραση, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Κουσελάς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιάννης Σπανουδάκης.
Όπως αποφασίστηκε θα δοθεί περιθώριο στην ΕΠΟ και στη Super League ούτως ώστε να αποφασίσουν και να καταλήξουν στα βήματα για την «κάθαρση» στο χώρο. Όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης των ΠΑΕ.
Συνάντηση Παπανδρέου-Πιλάβιου
Πλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Σοφοκλή Πιλάβιο για να μεταφέρει στον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας την πρόθεση της Πολιτείας να δοθεί ένα τέλος στα φαινόμενα βίας. Η ημερομηνία διεξαγωγής του ραντεβού δεν έχει καθοριστεί, όμως ο Πρωθυπουργός θα σημειώσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά τέτοια κρούσματα.
Το πρώτο πρόβλημα
Πλέον, το πρώτο πρόβλημα εντοπίζεται στο αν θα διεξαχθεί η δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ την Τετάρτη, όπου είναι προγραμματισμένο ο Παναθηναϊκός να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός Βόλου τον ΠΑΟΚ. Εκείνη την ημέρα, την 11η Μαΐου, έχει προγραμματιστεί η πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και η αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Παράλληλα, στις 15 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να γίνει και ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου