Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ.ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΤΟ2011

“Σας εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά και να περάσετε ευχάριστη πρωτοχρονιά κι ο νέος χρόνος να είναι γόνιμος, με καλούς αγώνες προς όφελος της χώρας μας. Η καλοσύνη και η υπομονή είναι αρετές που βοηθούν όλους τους ανθρώπους για να έχουν επιτυχία στη ζωή τους και να διανύουν πλήρως, χωρίς προβλήματα υγείας...
τον βιολογικό τους κύκλο”, ευχήθηκε και φέτος ως μητέρα και γιαγιά, η καπετάνισσα της Παλαιόχωρας κυρά Αφροδίτη Φιωτάκη που διανύει ήδη το 96ο έτος της ηλικίας της χαρούμενη και υγιέστατη.

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΩΝ 2010

Θέματα Η χρονιά των καταρρεύσεων
του Άρη Δαβαράκη 31/12/2010

Ετικέτες2010απολογισμός 2010Αυτός ο χρόνος που μετράει πια στιγμές, είχε μεγάλα ζόρια και στενοχώρησε πολλούς ανθρώπους. Δεν ήταν και ο οποιοσδήποτε, ήτανε αυτός που ανέλαβε να κάνει φινάλε στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Έτσι, ενώ στην αρχή της δεκαετίας, νομίζαμε και εδώ στην Ελλάδα (όπως και αλλού φαντάζομαι) ότι όλα είναι μια χαρά και ότι, έτσι, άνετα θα τα περνάμε πια από δω και μπρός, ήρθε το 10 να μας τα ανατρέψει όλα : Δε λέω, είχε φανεί το πράγμα : Πολίτες του κόσμου, της εποχής του διαδικτύου μάλιστα, είμαστε, την είχαμε μυριστεί τη (βρωμο)δουλειά από την Lehman και μετά, σχεδόν όλοι. Δεν το πιστεύαμε όμως ότι εκείνη η κατάρρευση στην άλλη μεριά του Ατλαντικού θα επηρέαζε τόσο πολύ, όχι μόνο και την Ευρώπη, όχι μόνο και την Ελλάδα, αλλά και το ίδιο μας το σπίτι.

Κι όμως το 2010 ήτανε η χρονιά των καταρρεύσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες νεόδμητες σχετικά προσωπικότητες, άνθρωποι δηλαδή, εγώ, εσύ, ο παραδίπλα, ανακάλυψαν ξαφνικά πως το μέλλον όχι μόνο είναι αβέβαιο αλλά ότι ούτε τα καλύτερα μυαλά του πλανήτη δεν μπορούν να μας περιγράψουν πώς, στο περίπου έστω, θα εξελιχτεί αυτό που λέμε «οικονομική κρίση» και που είναι στην ουσία όλο το πακέτο: οι σχέσεις, ο τρόπος ζωής, οι προτεραιότητές μας. Έτσι ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι και δεν ξέραμε αν είμαστε μάγκες και καραμπουζουκλήδες αραγμένοι στην ξαπλώστρα με το πούρο, ή αν μας έχουμε πιάσει κορόϊδο. Πριν τελειώσει το καλοκαίρι την είχαμε εμπεδώσει τη σφαλιάρα : Ναι. Μας είχανε πιάσει κορόϊδο. Όλη αυτή η μπούρδα, η φούσκα, το lifestyle του Κωστόπουλου και του Λυμπέρη, τα «τι πρέπει-τι δεν πρέπει» στο πώς θα ζήσουμε, πως θα ντυθούμε, σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνουμε, τι γραβάτα θα φορέσουμε και αν το τακούνι θάναι ξώφτερνο, έτσι ξαφνικά, διαλύθηκαν σαν πυργάκια στην άμμο.

Και τώρα – τώρα πάμε πάλι απ’ την αρχή!

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΑΥΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου δήμου δυτικής αχαίας
Την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα η ορκωμοσία του Δημάρχου Δυτικής Αχαίας και των Δημοτικών Συμβούλων σε κοσμικό κέντρο της περιοχής Κάτω Αχαίας.

Αναμέναμε ότι θα παρευρεθούμε σε μία σεμνής τελετή οποία αφενός θα ήταν εναρμονισμένη με την γέννηση του θεανθρώπου στην φτωχική καλύβη, και αφετέρου πιστεύαμε ότι εν μέσω της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν θα αποτελούσε πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα η εν λόγω εκδήλωση.

Δυστυχώς διαψευστήκαμε οικτρά.

Γίναμε μάρτυρες μιάς πολυτελέστατης δεξίωσης με πάνω από 1.000 παρόντες και με εκατόμβη κυριολεκτικά και με την αρχαία έννοια του όρου να παρατίθεται για φαγητό.

Αυτάρεσκα μας δηλώθηκε ότι υπήρχαν 100 αρνιά για κατανάλωση.

Σεβόμενοι την οικονομική κρίση την οποία βιώνουν οι συνδημότες μας αποχωρήσαμε αμέσως μετά την ορκωμοσία αρνούμενοι να συμμετάσχουμε στο λουκούλλειο γεύμα που παρέθετε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο κ.Παναγιωτόπουλος μιλούσε για αιματηρές οικονομίες στον νέο δήμο, για μεταφορές υπηρεσιών. για απολύσεις εργαζομένων και όλα αυτά με αιτιολογία την κρίση και την έλλειψη εσόδων.

Η εικόνα που είδαμε πόρρω απείχε από όλα αυτά.

Δεν συμβαδίζουν οι απολύσεις με τα γλέντια κ. Δήμαρχε.

Ερωτάμε ευθέως, ποιος θα πληρώσει την λυπητερή?

Που θα φορτωθούν τα έξοδα?

Τα 100 αρνιά πόσο κόστισαν? Αν ήταν προσφορά όπως λέτε θέλουμε να μάθουμε από ποιους προσεφέρθησαν, η δε σφαγή τηρούσε τις υγειονομικές διατάξεις?

Αν εσφάγησαν στην επιχείρηση υποψηφίου σας όπως διατείνονται οι συνεργάτες σας μπορούν να δοθούν τα σχετικά παραστατικά, και να μάθουμε αν διεπράχθησαν φορολογικές η άλλες παραβάσεις?

Το κοσμικό κέντρο ποιος το πληρώνει?

Λυπούμαστε ειλικρινά που η πρώτη σας παρουσία ως Δημάρχου ήταν πρόκληση προς το κοινό αίσθημα.

Καταγγέλλουμε επίσης την απαγόρευση εισόδου στην εκδήλωση, συγγενικού προσώπου δημοτικού μας συμβούλου, ο οποίος αφελώς θέλησε να παραστεί στην ορκωμοσία του γαμπρού του.

<< Πόρτα>> σε ορκωμοσία δημοτικού άρχοντα πρώτη φορά βλέπουμε.

Το πρώτο δείγμα σας ως πως το πώς θα πορευτείτε κ. Παναγιωτόπουλε ήταν αρνητικό. Ελπίζουμε σε καλύτερη συνέχεια,

Τελειώνοντας ευχόμαστε σε όλους τους συνδημότες μας καλή πρωτοχρονιά και μακάρι το νέο έτος να σημάνει την έξοδο από την κρίση που χειμάζει την χώρα.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ

Οι επικεφαλής των επτά περιφερειών
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010, 18:48


Τους επτά γραμματείς των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων διόρισε το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Οι επικεφαλής των περιφερειών είναι οι:



•Θύμιος Σώκος (Κεντρική Μακεδονία - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη)
•Αν. Αποστολόπουλος (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Ιόνια Νησιά)
•Φώτης Χατζημιχάλης (Πειραιά, Νήσων, Βορείου Αιγαίου)
•Ι. Καρούτζος (Κρήτη)
•Δ. Γερακούδη (Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία)
•Δ. Γεωργακόπουλος (Ηπειρος)
•Γ. Λιακόπουλος (Αττικής).

ΔΕΛΦΟΙ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επιχείρηση «απελευθέρωσης» της Κασταλίας κρήνης από τους απειλητικούς βράχους -τις Φαιδριάδες Πέτρες- στους Δελφούς. Ένα ικρίωµα ύψους 80 µ. υποδέχεται πλέον τους επισκέπτες του μνημείου, που παραμένει απρόσιτο για το κοινό τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ οι αναρριχητές που επιστράτευσε η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνηµείων αδειάζουν τις βραχοπαγίδες που προστατεύουν την κρήνη.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι βραχοπαγίδες έχουν ήδη ξεπεράσει το χρονικό όριο αντοχής τους και έχουν πάρει κλίση σχεδόν 90%. Η διαδικασία της αποφόρτισής τους όµως δεν σηµαίνει και την άµεση επαναλειτουργία της κρήνης.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η ολοκλήρωση ειδικής τεχνικής µελέτης για την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, που θα προβλέπει διακριτική µεν, αλλά ασφαλή στερέωση των επιθετικών βράχων.

Η πτώση των Φαιδριάδων δεν είναι το µοναδικό πρόβλημα των Δελφών. Μεγάλο τμήμα του χώρου, που δέχεται πάνω από 300.000 επισκέπτες ετησίως, λειτουργεί χωρίς περίφραξη, χωρίς ενηµερωτικές πινακίδες, πρόσβαση για τα ΑµΕΑ και οργανωµένες στάσεις για τις οµάδες επισκεπτών.

Για τη μετατροπή του χώρου σε αρχαιολογικό πάρκο εκτιµάται ότι απαιτούνται περί τα 700.000 - 800.000 ευρώ, κονδύλι που θα εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο των εργασιών θα διαµορφωθεί µια νέα διαδροµή που θα συνδέει το Ιερό µε το Μουσείο και θα αναδειχθεί η «άγνωστη» στους επισκέπτες συνοικία της ύστερης αρχαιότητας, χώρος όπου κρύφτηκαν οι θησαυροί των Δελφών στην Κατοχή.
Πηγή:www.tanea.gr

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικες σκέψεις Down Under
του Αλέκου Μάρκελλου 28/12/2010
Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με EmailΔιάδοση στο GoogleΔιάδοση στο FacebookΔιάδοση στο TwitterΑύξηση μεγέθους γραμματοσειράςΜείωση μεγέθους γραμματοσειράςΣχόλια
1 εικόνα Καθόμουν στο μπαλκόνι με έναν Αυστραλό συνάδελφο και τα λέγαμε. Η αξημέρωτη ακόμη Μελβούρνη στο βάθος είναι από μόνη της Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος και το καλό ντόπιο κρασί ξεγελούσε τις ριπές παγωμένης ανάσας που φέρνει από το Νότιο Πόλο ο αέρας.
Με ρωτούσε συνεχώς για την Ελλάδα και την κρίση. Του εξήγησα πως οι ρίζες του κακού πάνε πίσω στο χρόνο, πως η Ελλάδα έγινε θύτης και θύμα της ίδιας της Ιστορίας, πως σήμερα, εδώ που έφτασε, χωρίς «σπρώξιμο» -δηλαδή παρέμβαση έξωθεν- το πράμα δεν σώζεται.

Του μίλησα και τα χίλια μύρια κύματα που πέρασε ο τόπος από τότε μέχρι την ΟΝΕ. Όλα τα καταλάβαινε και έβρισκε κι ο ίδιος εύλογο να έχουν συνέπειες όλα αυτά στη δυνατότητα ενός κράτους να ευημερήσει και να έχει σταθερό βηματισμό και προοπτική. Είχε όμως και μια άλλη οπτική:

«Γιατί το 2004 δεν μηδενίσατε το κοντέρ, ήσασταν διεθνώς το θετικό σημείο αναφοράς, διοργανώσατε εκπληκτικούς Ολυμπιακούς, είσαστε στην ΟΝΕ, τι διάολο σας χτύπησε, κεραυνός από τον Όλυμπο»;
(Προσπάθησα να φανταστώ τον Καραμανλή jr στο ρόλο του Δία αλλά μου φάνηκε άθλια αδικία, έστω και ως εικόνα φτιαγμένη από κρασί. Αδικία μεγάλη για τον Δία, είπα μέσα μου).

Του μίλησα για το πελατειακό πολιτικό σύστημα, για την επιπόλαιη και κουτοπόνηρη ψήφο, για την κυριαρχία του λαϊκισμού, την πτώχευση δομών και αξιών, την απουσία στρατηγικής και τη νοοτροπία του «ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος μας» και πως αυτά δεν ξεριζώνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Κι αυτά τα κατάλαβε, ανόητος δεν ήταν... Αυτό που δεν κατάλαβε είναι γιατί δεν πήγε κανένας φυλακή.

Τα επιχειρήματά του δεν είχαν τίποτε το σύνθετο, καμία βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση, ξεπηδούσαν από το στόμα του ξυράφια ρεαλισμού, ενός ρεαλισμού και μιας γήινης αντίληψης των πραγμάτων που εδω down under κάνουν τη χώρα να προκόβει και τους ανθρώπους δημιουργικούς και παραγωγικούς. Για τους εαυτούς τους, τις φαμίλιες και τον τόπο τους. Λειτουργεί σαν αυτοματισμός η αλληλεγγύη, η αλληλοϋποστήριξη, η θετική διάθεση για τον άλλον.
Δεν υποκρίνονται, προσπαθούν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο, ασχολούνται. Αρκεί να ρωτήσεις κάποιον στο δρόμο η τον οδηγό του λεωφορείου και αφού σιγουρευτεί ότι σου έδωσε τις σωστές απαντήσεις, εισπράττεις κι ένα “thanks for asking” και μένεις σύξυλος στη μέση του δρόμου, Έλληνας μαλάκας...

Πάνω απ όλα όμως έχουν κράτος. Κράτος που λειτουργεί, κράτος υπόδειγμα, κράτος πρόνοιας και κράτος αρχών και κανόνων. Πόσο αντικρατιστής μπορεί να είσαι ή να γίνεις εδώ;

Η Αυστραλία σε επίπεδο λειτουργίας είναι ένα κράτος με χιλιάδες κουτάκια τακτοποιημένα στη σειρά. Αν το καταλάβεις αυτό, όλα είναι εύκολα. Παράδειγμα:
Χρειάστηκα για εμένα και την φαμίλια την λεγόμενη MEDICARD την κάρτα πρόσβασης στο υποδειγματικό σύστημα υγείας. Ενημερώθηκα από το διαδίκτυο. Χρειάζεσαι 100 πόντους σε έγγραφα:
-50 το διαβατήριο, 25 λογαριασμός τραπέζης, 25 δίπλωμα αυτοκινήτου. Τα έχεις;
Πάς στην υπηρεσία, καμία ουρά, συνθήκες εξυπηρέτησης ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων. Ο υπάλληλος στο γκισέ, κοίταξε τα παραστατικά, πέρασε τα στοιχεία στον υπολογιστή, τα επέστρεψε μαζί με την κάρτα ΕΤΟΙΜΗ σε 1,5 λεπτά της ώρας και μου ευχήθηκε με χαμόγελο καλημέρα. Καμία «υπογραφή προϊσταμένου» ή άλλη γραφειοκρατία. Φυσικά και όλα αυτά γίνονται ακόμη γρηγορότερα μέσω διαδικτύου, επιλογή μου ήταν να πάω να δω από κοντά.

Ντρέπομαι για τα χρόνια που περίμενα σε ουρές στην Ελλάδα, σε σκοτεινούς και βρωμερούς διαδρόμους άθλιων δημόσιων υπηρεσιών, για τα ξινισμένα μούτρα όσων έχουν κατά τ’ άλλα καθήκον να σε βοηθήσουν, για τα αμέτρητα φακελάκια που ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ να δώσω για να γίνουν νόμιμες κατά τ’ άλλα ενέργειες. Κι ένοιωσα εδώ το δίκιο τους που είναι περήφανοι για όσα έχουν καταφέρει.

Ο Τομ με αποχαιρέτισε λίγο μετά το ξημέρωμα με την εξής διαπίστωση:
«Είστε συνυπεύθυνοι. Αφού για όσα έγιναν στην Ελλάδα δεν τιμωρήθηκε κανείς, λογικό μου φαίνεται που στο τέλος τιμωρηθήκατε όλοι...Sorry mate…”

Κοίταξα το άδειο μπουκάλι κρασί και το ξημέρωμα παραμονής Χριστουγέννων στη Μελβούρνη.
O ουρανός είχε γεμίσει πολύχρωμα παπαγαλάκια που ξεσήκωναν τον κόσμο με τις τσιρίδες τους.
Εδω τα παπαγαλάκια δεν γκρεμίζουν χρηματιστήρια...

Υ.Γ: Το κρασί, ένα αρκετά καλό Αυστραλιανό Syrah, στοίχισε 9 δολάρια, περίπου 7,5 ευρώ. Για όσους αναρωτιούνται γιατί δεν πουλάνε τα Ελληνικά κρασιά στο

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ

«Ο όρκος που σήμερα δίνουμε δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Είναι μια ισχυρή και ακατάλυτη δέσμευση τιμής και ευθύνης και μαζί η ουσιαστική αφετηρία μιας διαδρομής στο τέλος της οποίας θα κριθούμε όλοι». Αυτό επεσήμανε σήμερα (χθες) κατά την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Η ορκωμοσία έγινε το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα. Τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, τους Αντιπεριφερειάρχες Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Βασίλη Αντωνόπουλο και Χαράλαμπο Καφύρα και τους περιφερειακούς συμβούλους όρκισε ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, Ηλείας κ.κ. Γερμανός, Αιτωλίας κ.κ. Κοσμάς και Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος.

Στην ομιλία του, μετά το πέρας του όρκου, ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι «πηγαίνουμε στην Περιφέρεια με ισχυρή λαϊκή εντολή, όμως κάτω από συνθήκες που δεν είναι οι ιδανικότερες. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη περίσταση, οι πολίτες δοκιμάζονται, η κρίση κάνει ορατές τις επιπτώσεις της παντού». Και πρόσθεσε: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κρίση που σήμερα πλήττει την ελληνική κοινωνία δεν εκπορεύεται μόνο από την δεινή δημοσιονομική μας θέση.


Έχει τις ρίζες της και στην υποβάθμιση των αξιών, στην αποδυνάμωση κανόνων και αρχών που από την λειτουργία τους κρίνεται η ποιότητα της Δημοκρατίας, κρίνεται η κοινή ωφέλεια και η πρόοδος της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό, από την προεκλογική περίοδο ήδη, δεσμευτήκαμε ότι πρώτιστος και ανυποχώρητος στόχος μας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει Περιφέρεια -πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας. Πρότυπο διαφάνειας, διαρκούς κοινωνικής λογοδοσίας και συμμετοχής. Με απόλυτο σεβασμό στη φωνή του πολίτη, με κρυστάλλινο τρόπο λειτουργίας, με συνεχή και αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό έλεγχο. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, για όλα τα θέματα. Η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το διάχυτο φως στις αποφάσεις και στις πολιτικές, οι ανοικτές πόρτες στον πολίτη, η αναστήλωση των αρχών και των αξιών μας δεν επιβαρύνουν κανένα προϋπολογισμό και δεν απαιτούν χρήματα. Απαιτούν αταλάντευτη επιμονή και προσήλωση στη νομιμότητα και στην κοινωνική ευθύνη, απαιτούν απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων της διαφάνειας, απαιτούν συνέπεια στο καθήκον. Στο καθήκον που σήμερα ορκιστήκαμε να υπηρετούμε τίμια και ευσυνείδητα. Και εννοούμε, με απόλυτο τρόπο, αυτό τον όρκο να τον τηρήσουμε μέχρι τέλους».

Στην συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «η Περιφέρεια μας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων περιοχών της χώρας. Ίσως, δεν μας χρειάζεται άλλη απόδειξη ώστε να φανεί ότι το μοντέλο ανάπτυξης που έως σήμερα ακολουθήθηκε έχει οριστικά χρεοκοπήσει. Ο παραγωγικός μας ιστός, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, έχει καταρρεύσει. Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις και οι δυνατότητες μας, οι ικανότητες των ανθρώπων, η γνώση, ο φυσικός μας πλούτος, η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα Πανεπιστήμια μας, οι πολιτισμικές και ιστορικές μας καταβολές, ακόμα και η γεωγραφική μας θέση, είναι στοιχεία που συναντούν την καθολική αναγνώριση».

Ο κ. Κατσιφάρας, επίσης, σημείωσε ότι «στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν θα υποδυθούμε τους κατόχους της απόλυτης αλήθειας, ούτε θα ισχυριστούμε ότι έχουμε το αλάθητο. Θέλουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ισχυρό και αποφασιστικό όργανο δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας, ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης ιδεών».

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργος Παπαναστασίου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Σταυρόπουλος, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γεωργία Ντάτσικα και Δημήτρης Δεσύλλας.

Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Υφυπουργοί Θάνος Μωραϊτης και Γιάννης Κουτσούκος, οι βουλευτές Κώστας Σπηλιόπουλος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Κατρίνης, Τάκης Αντωνακόπουλος, Τάκης Δημητρουλόπουλος, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Νίκος Νικολόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος, οι απερχόμενοι Νομάρχες Δημήτρης Κατσικόπουλος και Θύμιος Σώκος, ο απερχόμενος Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς, Δήμαρχοι απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα, εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και τάξεων, στελέχη της Αυτοδιοίκησης κ.α.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ...

Ζουν μόνο στους θώκους της εξουσίας των καναλιών;
Φλυαρούν εκ του ασφαλούς και λένε μόνο κατευθυνόμενα λόγια;
Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πορεύεται στο κέντρο της Αθήνας και οι δημοσιογράφοι λάμπουν δια της απουσίας των.
Βλέπεις έχουν πάρει γραμμή. Μη δείχνετε τους αγώνες του ελληνικού λαού γιατί θα ενθαρρυνθούν και θα ξεσηκωθούν και οι υπόλοιποι.
Γι’ αυτό όποτε έχει πορεία διαμαρτυρίας θα απεργήσουν και οι κάμερες. Black out οι κάμερες της τηλεθέασης, όχι όμως οι άλλες της παρακολούθησης.
Τι πιο συναρπαστικό για ένα δημοσιογράφο από ένα ζωντανό ρεπορτάζ να καλύπτει μια πορεία διαμαρτυρίας του χειμαζόμενου ελληνικού λαού. Εξ άλλου η κάμερα του δημοσιογράφου θα λειτουργεί και προστατευτικά για την ασφάλεια και νομιμότητα της πορείας.

Λυπούμεθα κύριοι δημοσιογράφοι γιατί επί της ουσίας απουσιάζετε από το πλευρό του ελληνικού λαού.

Και μη μας κάνετε πλέον τους «τζάμπα μάγκες» από τα κανάλια σας για τα «σκάνδαλα» που μας αποκαλύπτετε για δύο εκπομπές, και μετά ως δια μαγείας, αλλάζετε θέμα εκπομπής. Γιατί άραγε; Μόνο εσείς είστε νοήμονες;


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010, 18:24

ΑΧΑΊΑ ΚΛΑΟΥΣ

Εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να σημάνουν και το τέλος μιας από τις αρχαιότερες βιομηχανίες της Ελλάδας, της θρυλικής Αchaia Clauss, φέρνει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του attacktv, το 2011.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς (στην οποία ανήκουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία -πλην του τίτλου- της εταιρείας), είναι η αναζήτηση, από το νέο έτος, ιδιώτη επενδυτή, προκειμένου είτε να πωλήσει σ' αυτόν τα 300 στρέμματα, που καταλαμβάνουν συνολικά οι εγκαταστάσεις και οι αμπελώνες της Αchaia Clauss -τμήμα της έκτασης αυτής είναι ιδιωτικό δάσος- τα οποία, κατά τις εκτιμήσεις, αξίζουν πολλά εκατ. ευρώ, είτε να συνεργαστεί με επενδυτή, για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης (τόσο των ακάλυπτων χώρων όσο και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων).

Διευκρινίζεται ότι ο τίτλος της Αchaia Clauss ανήκει στον επιχειρηματία Νίκο Καραπάνο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας τα τελευταία 13 χρόνια, και αυτός δεν μπορεί να πουληθεί, εκτός κι αν θελήσει εκείνος να το κάνει. Ωστόσο, όλη αυτή η έκταση μπορεί κάλλιστα να αγοραστεί από ιδιώτη, για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Το αρχαιότερο κρασί της χώρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αchaia Clauss με το νέο έτος κλείνει 150 χρόνια ζωής, έχοντας ιδρυθεί το 1861, από το Γερμανό Γουσταύο Κλάους, Έκτοτε, έχοντας περάσει από το 1920 στα χέρια της οικογένειας Αντωνοπούλου και από το 1997 στον Νίκο Καραπάνο, αναδείχτηκε σε σημείο αναφοράς για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Και όχι άδικα, αφού παράγει (από το 1873) το παλιότερο κρασί της χώρας, την ξακουστή Μαυροδάφνη (προς τιμήν της όμορφης μαυρομάτας αρραβωνιαστικιάς του Κλάους, Δάφνης, που έφυγε νέα από τη ζωή), έχει τιμηθεί με 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά μετάλλια, 38 αργυρά και 32 διπλώματα κι έχει φιλοξενήσει στους χώρους της κορυφαίες προσωπικότητες, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αριστοτέλη Ωνάση, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ως τον περίφημο καγκελάριο της Πρωσίας και ιδρυτή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, Ότο φον Μπίσμαρκ, την αυτοκράτειρα Σίσι της Αυστρίας, το συνθέτη Φραντς Λιστ, το στρατάρχη Μοντγκόμερι, το θρυλικό Ομάρ Σαρίφ και πλήθος εστεμμένων.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Κριτική Βάσως Παπανδρέου για τον προϋπολογισμό
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010, 14:53



«Είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι!». Αυτό ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου.

Η κα Παπανδρέου σκιαγράφησε ένα ζοφερό κλίμα για την ελληνική οικονομία, κρίνοντας πως «οι συσχετισμοί είναι εναντίον μας» και πως «ακόμα και ένα νέο δάνειο θα διευκολύνει τους δανειστές μας».

Δήλωσε πως στηρίζει τη συλλογική προσπάθεια και όλες οι παρεμβάσεις της συντείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως, «στήριξη δεν σημαίνει σιωπή και στοίχιση πίσω από μία άποψη. Ορισμένα "όχι" έχουν μεγαλύτερη αξία για τη συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα "ναι"».

«Ο προϋπολογισμός του 2011 παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του, όπως και ο προηγούμενος» σημείωσε επίσης η κα Παπανδρέου. Όσον αφορά στο τι οφείλει να πράξει περαιτέρω η κυβέρνηση, η κα Παπανδρέου είπε.

«Να διαπραγματευτούμε πολύ πιο σκληρά. Να επιταχύνουμε τις δράσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης και να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ της κεντρικής διοίκησης» εκτίμησε η κα Παπανδρέου.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

क्स्ढ़स्तोस GIANNARAS

Αντιπρόταση στον δεκάλογο του κ. Στρος-Καν
Tου Χρηστου Γιανναρα

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν διατύπωσε δεκάλογο αναγκαίων μέτρων για την ανάκαμψη της χώρας μας από τη χρεοκοπία («Κ» 8/12/2010). Από τις δέκα προτάσεις του, οι δύο είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές: Να συναρτηθούν τα ημερομίσθια (γιατί όχι και οι μισθοί;) προς την παραγωγικότητα και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Οι υπόλοιπες οκτώ είναι γενικόλογο, καθόλου συγκεκριμένο ευχολόγιο, κοινότοπες ηθικολογίες (: Να μονοιάσουν τα κόμματα. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Να επιταχυνθούν διαρθρωτικές αλλαγές. Να πληρώσουν περισσότερο οι εύποροι. Να μην πληγούν ακόμα πιο πολύ τα χαμηλά εισοδήματα. Να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότα. Να μειωθεί η γραφειοκρατία. Να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τη «νίκη» που κατήγαγε στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – νίκη με αποχή του 70% των ψηφοφόρων!).

Δεν έχει καμιά, μα απολύτως καμιά πρακτική αποτελεσματικότητα να αντιτάξει τον δικό του δεκάλογο προτάσεων για την ανάκαμψη από τη χρεοκοπία ένας απλός πολίτης, καταφανώς αμέτοχος στις ευθύνες της εξουσίας. Βεβαιωμένο, με πείρα δεκαετιών, ότι κανένα «κέντρο αποφάσεων» δεν πρόκειται να τον προσέξει. Ετσι, εξ ορισμού, και ο ρεαλιστικότερος δεκάλογος, ο εκτός κομματικού ψυχαναγκασμού, καθηλώνεται εκ των πραγμάτων στις προδιαγραφές ευχολογίου και αυτός.

Απομένει η λειτουργικότητα του παιγνίου: Να συγκριθεί ο δεκάλογος του άσημου πολίτη με τον δεκάλογο του κορυφαίου διαχειριστή της τύχης εθνών. Οχι για την ευφυΐα, μόνο για τον ρεαλισμό των προτάσεων. Σύγκριση, έστω, δίκην παιγνίου, σε ώρες συνθλιπτικής ανελπιστίας. Τα προτεινόμενα, λοιπόν, από τον πολίτη μέτρα, με αξιολογική σειρά προτεραιότητας, είναι:

1. Περικοπή κατά 50% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα. Περικοπή κατά 50% κάθε μορφής αμοιβών που εισπράττουν οι βουλευτές. Επανάκριση του αιτιολογικού της πρόσληψης όλων των υπαλλήλων της Βουλής, απολύσεις των αργόσχολων, κατάργηση όλων των οικονομικών προνομίων που διαφοροποιούν τους υπαλλήλους της Βουλής από τους υπόλοιπους κρατικούς υπαλλήλους. Το πρώτο που απαιτεί η χρεοκοπία είναι να περιοριστεί το παντεσπάνι των φυσικών αυτουργών, όχι το ψωμί των θυμάτων.

2. Διάλυση, με νομοθετικό διάταγμα, όλων των εταιρειών του δημοσίου και απόλυση διοικητικών συμβουλίων και προσωπικού. Επανάκριση εξ υπαρχής από σώμα ημεδαπών και αλλοδαπών εμπειρογνωμόνων της αναγκαιότητας για την ύπαρξη κάθε τέτοιας εταιρείας και επαναπρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Μόνο με προτεραιότητα στην πάταξη του κομματικού κράτους γεννιέται κοινωνική δυναμική ανάκαμψης.

3. Ενιαίο μισθολόγιο όλων των εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία, οργανισμούς, τράπεζες, νοσοκομεία, Δικαιοσύνη, πανεπιστήμια, ένοπλες δυνάμεις). Κατάργηση κάθε μορφής «επιδομάτων» και διαφοροποίηση των μισθών με κριτήριο: α. Τους τίτλους σπουδών β. Το ποσοστό ευθυνών που διαχειρίζονται γ. Τη συνεχώς κρινόμενη ποιότητα προσφοράς έργου δ. Το ήθος συμπεριφοράς προς τους πολίτες-συμπολίτες τους.

4. Νομοθετική θέσπιση συστήματος συνεχούς αξιολόγησης, πειθαρχικού ελέγχου και ελέγχου παραγωγικότητας των υπαλλήλων του δημοσίου. Το νομοθετικό πλαίσιο να προϋποθέτει το δικαίωμα έφεσης για δυσμενή κρίση, αλλά και μηδενική ανοχή της φυγοπονίας, της ανικανότητας, της ραστώνης, της βάναυσης συμπεριφοράς. Οπως και βαρύτατες ποινές για μεροληψία, κομματισμό, υπερβολική επιείκεια των επιφορτισμένων με τον έλεγχο και την αξιολόγηση. Αν δεν αποκατασταθεί λειτουργικό κράτος με αξιοποίηση της πρωτοβουλίας και δημιουργικής φαντασίας των υπαλλήλων του, η παντοδαπή χρεοκοπία θα σέρνεται χωρίς τελειωμό.

5. Ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας από τη διαλυτική παρακμή δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν ελευθερωθεί η χώρα από τον ζυγό του ασύδοτου συνδικαλισμού. Και όταν μιλάμε για συνδικαλισμό στη σημερινή Ελλάδα, αναφερόμαστε στις γκανγκστερικές μαφίες των επαγγελματιών του είδους που λυμαίνονται τον δημόσιο τομέα, ανυπότακτες σε νόμους και στο Σύνταγμα, αφού έχουν πείσει τα κόμματα ότι ελέγχουν δήθεν και καθοδηγούν την ψήφο της δημοσιοϋπαλληλίας.

6. Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή δυναμική χωρίς αλλαγή του κοινωνικού κλίματος. Πρωτεύει να εξαρθρωθούν οι παράγοντες που επενδύουν, για πλουτισμό ή για εξουσία, στην εξηλιθίωση των μαζών, στην κολακεία άλογων ορμεμφύτων. Μια σοβαρή στρατηγική ανάπτυξης προϋποθέτει τη ριζική κατάργηση του κρατικού τζόγου και της προστασίας που παρέχει το κράτος στον κρετινισμό του «επαγγελματικού» ποδοσφαίρου. Προϋποθέτει αλλαγή, με νόμο, της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, δηλαδή την ενεργοποίηση αμείλικτου κοινωνικού ελέγχου των εμπόρων της «πληροφόρησης», «ψυχαγωγίας», αγωγής των Ελλήνων.

7. Για να τεθούν με αποφασιστικότητα σε εφαρμογή οι έξι παραπάνω προτάσεις, προϋποτίθεται η εξασφάλιση έννομης τάξης με νομοθετικές προδιαγραφές και μεθοδικές πρακτικές που ισχύουν μάλλον σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Να μην έχει τη δυνατότητα καμιά ομάδα διαμαρτυρόμενων πολιτών να νεκρώνει ετσιθελικά τη ζωή των πόλεων θέτοντας σε ομηρεία εκατοντάδες χιλιάδων συμπολιτών της.

8. Οποιαδήποτε απόπειρα κοινωνικού μετασχηματισμού (είτε ηροστράτεια - μηδενιστική, όπως του Ανδρέα Παπανδρέου είτε τίμια και προοδευτική) προϋποθέτει μια ριζοσπαστική, από τα θεμέλια, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Από επιτελείο υπηρεσιακής (όχι κομματικής) στελέχωσης του υπουργείου Παιδείας. Να κατεδαφίσει η μεταρρύθμιση τη χρησιμοθηρική εκδοχή της σπουδής που αχρηστεύει το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα – τις δομές και πρακτικές που μεταβάλλουν το σχολειό και το πανεπιστήμιο σε πεδίο έγκαιρης άγρας κομματικών οπαδών, σε φυτώριο εγωκεντρικών διεκδικητών κατασφάλισης δικαιωμάτων. Μια κοινωνία δεν ανακάμπτει δίχως επανακατάκτηση οργανικής συνοχής, και η συνοχή προϋποθέτει «άνεμο» μιας άλλης παιδείας: Προτεραιότητα καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, όχι της ποσοτικής πληροφόρησης – η γλώσσα ως λογική, τα μαθηματικά ως γλώσσα, η Ιστορία ως φρόνημα.

Ο χώρος της επιφυλλίδας δεν επαρκεί για να συμπληρωθεί δεκάλογος, αλλά και οι οκτώ μόνο προτάσεις ολοκληρώνουν τις προϋποθέσεις της σύγκρισης με τις αοριστολογίες του κ. Στρος-Καν. Η θεματική των προτάσεων έχει αναλυθεί πάμπολλες φορές από το «βήμα» αυτής εδώ της επιφυλλίδας χωρίς το παραμικρό ποτέ αποτέλεσμα επηρεασμού των κέντρων λήψης αποφάσεων.

Απομένει μόνο η δυναμική της σύγκρισης ως απίθανος (εντελώς) καταλύτης εκπλήξεων.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ

Η Ευρώπη πρέπει να σώσει πρώτα τις τράπεζες και μετά τα κράτη



Wednesday, 15 December 2010 03:07



Του Τζορτζ Σόρος - Όταν οι αρχιτέκτονες του ευρώ σχεδίαζαν το κοινό νόμισμα γνώριζαν ότι το σύστημά τους ήταν λειψό. Η δημιουργία του ενιαίου νομίσματος συνοδεύτηκε από την ίδρυση μιας κοινής κεντρικής τράπεζας αλλά όχι κι ενός κοινού Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που η Συνθήκη του Μάαστριχτ προωθούσε μια νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση. Οι ευρωπαϊκές αρχές πίστευαν ωστόσο ότι σε περίπτωση που ανέκυπτε κρίση στο ευρώ, θα μπορούσαν εύκολα να την αντιμετωπίσουν. Σε τελική ανάλυση, έτσι δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη λογική του ενός βήματος κάθε φορά και όλοι γνώριζαν ότι απαιτούνταν πολλά επιπλέον βήματα.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

बी.ΜΠΑΡΜΠΑΣ Το μαύρο χρονικό

Το μαύρο χρονικό

Είν' ένα κάποιο χρινικό
πούμεινε μέσ' στον νου κλεισμένο,
ένα συμβάν αιματηρό
σ' ένα πρανές χορταριασμένο...

Στου κόσμου τις καρδιές μιλεί
το χρονικό πόχει δονήσει
την οικουμένη,κάθε γη
και που δεν πρόκειται να σβύση...

Είν' ένα μαύρο χρονικό
που ο νους μου τόχει αποκοιμίσει.
Να το ξεχάσω προσπαθώ,
μα εκείνο μ' έχει κατακτήσει...

Ήταν βαρβάρων χρονικό
που τράνταξεν 'ολη τη χώρα,
σαν έστησαν τον όχλο ορθό
και τον σημάδεψαν στα φόρα!

Τώρα στην έρμη γη πικρός
ένας ανθός έχει βλαστήσει
κι ένας τεράστιος Σταυρός
ενώνει Ανατολή και Δύση

Και διαλαλούνε στις φυλές
ντελάληδες της Οικουμένης:
<<Αν ζουν βρυκόλακες του χθές,
χτύπα,λαέ! Μην περιμένης!>>
ΒΑΣΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ
ΑΘΗΝΑ 1990

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΡΑΒΟ! ΜΠΡΑΒΟ!ΜΠΡΑΒΟ!!!

Αξίζουν πολλά μπράβο στόν αντιδήμαρχο του Δήμου Μόβρης και μόνο που ανέλαβε να λύση ένα καυτό και πολύ σοβαρό θέμα πού αφορά το νεκροταφείο και τους νεκρούς τού οικισμού Καρέικα.
Όταν,Θεού θέλοντος,αρχίσουμε τις αναρτήσεις Φωτο...θα είναι απο τους πρώτους...
Σήμερα λόγω προ εκλογικής περιόδου για την επιλογή αντι Δημάρχων δεν γράφουμε ούτε το όνομά του.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος και ο σύμβουλός του κ.Κοντόπουλος και το γνωρίζουν και θα έπρεπε να το έχουν λύσει....εκόφευσαν....
Παρακολουθούμε καί τις εξαγγελίες των ...απολύσεων....
Η λύση του προβλήματος θα φέρει στο φώς και το πρόβλημα και τους προταγωνιστές.
Ο ...Θεός...βοηθός.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

Οι ΗΠΑ έχασαν έναν αφοσιωμένο υπηρέτη»
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010, 05:07


H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:«Απόψε η Αμερική έχασε έναν από τους πιο δεινούς υποστηρικτές της και έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες της. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπηρέτησε τη χώρα που αγαπούσε επί σχεδόν μισό αιώνα».

ΕΝ ΤΟΠΩ ΧΛΟΕΡΩ..

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Ο Χόλμπρουκ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον, μετά την επέμβαση στην οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο για αποκατάσταση της αορτής του.

Υπήρξε μεσολαβητής το 1995 στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια και σημαντικός σύμμαχος του Ομπάμα στις προσπάθειες του για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Υπηρέτησε, τέλος, ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία, και διετέλεσε δύο φορές αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Ο Κύριος ας αναπαύσει την ψυχήν αυτού ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται.....
ΠΑΝ αμάρτημα του παρ' αυτού παραχθέν εν έργω και εν λόγω Κύριε ως αγαθός καιφιλάνθρωπος συν χώρεσε.ΑΜΗΝ....

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Κουτσοί, στραβοί κι ο Νταλάρας στον Άγιο Παντελεήμονα!


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ευλάβειας και ιερού δέους πραγματοποιήθηκε η χτεσινή συναυλία στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, χοροστατούντος του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης για τους Πρόσφυγες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Γιώργου Νταλάρα. Την συναυλία διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η συνεργασία του Μεγάρου με την Αρχιεπισκοπή έγινε στα πλαίσια της συγχώνευσης οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων -που προβλέπονται από το Μνημόνιο-, ώστε να μειωθούν τα έξοδα, να εξαλειφθεί το χρέος και να γίνουμε πάλι Ελβετία.

Στο εξής, σύμφωνα με το Μνημόνιο και τις εντολές της Τρόικας, για κάθε πέντε παπάδες που θα παίρνουν σύνταξη θα προσλαμβάνεται ένας βιολιστής για την Καμεράτα και μια καθαρίστρια για το Μέγαρο, ενώ για κάθε πέντε σοπράνο που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται ένας καντηλανάφτης και μια σιγανοπαπαδιά.

Παράλληλα, προβλέπονται μετατάξεις για το πλεονάζον προσωπικό άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, το οποίο θα καλύψει θέσεις στις εκκλησίες, στο Μέγαρο και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη. Ήδη χτες, στον Άγιο Παντελεήμονα, έκανε πρεμιέρα -δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα- η νέα χορωδία της ΔΕΗ, που αποτελείται από μηχανοδηγούς και σταθμάρχες οι οποίοι μετατάχθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες από τον ΟΣΕ στη ΔΕΗ. Οι μηχανοδηγοί και οι σταθμάρχες της χορωδίας της ΔΕΗ γκάριζαν μέσα στον Άγιο Παντελεήμονα -σαν να επρόκειτο να έχουμε μετωπική σύγκρουση
τρένων- και το κοινό δυσανασχέτησε έντονα, αλλά η πολύχρονη εμπειρία του Γιώργου Νταλάρα έσωσε την κατάσταση, αφού ο μεγάλος μας αοιδός φώναξε στους πιστούς <<δικό σας>>, αυτοί άρχισαν να τραγουδάνε, οι παπάδες και οι νεωκόροι τους έραιναν με γαρίφαλα και το κέφι χτύπησε κόκκινο.

Πριν από τη συναυλία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκφώνησε λόγο και τόνισε ότι η Εκκλησία έχει αποστολή να ενώνει τους ανθρώπους - άλλο, αν τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι να τους χωρίζει-, ενώ συμπλήρωσε πως και η μουσική ενώνει τους ανθρώπους. Προφανώς, ο κ.
Ιερώνυμος δεν έχει πάρει χαμπάρι πως και η μουσική χωρίζει τους ανθρώπους, αφού σήμερα όλοι κυκλοφορούν με ένα iPod με ακουστικά, και ο καθένας ακούει ό,τι του γουστάρει και είναι στην καρακοσμάρα του, χωρίς να έχει καμία απολύτως διάθεση να ακούσει αυτό που ακούει ο άλλος. Επίσης, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα έχει πολλούς μουσουλμάνους, οπότε, αν η Εκκλησία ήθελε πραγματικά να ενώσει τους ανθρώπους μέσω της μουσικής δεν θα έπρεπε να συνεργαστεί με την Καμεράτα και τους ψάλτες που έψελναν χριστουγεννιάτικους ύμνους, αλλά με την Άντζελα Δημητρίου και τον Σταμάτη Γονίδη, οι οποίοι τραγουδάνε με μεγάλη επιτυχία στα ελληνικά τη λαϊκή μουσική της Αιγύπτου και του Λιβάνου, που αρέσει τόσο στους Έλληνες όσο και στους αλλοδαπούς από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Το γεγονός πως οι αλλοδαποί δεν καταλαβαίνουν τους στίχους των ελληνικών τραγουδιών δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού και οι Έλληνες -εδώ και αιώνες- δεν καταλαβαίνουν λέξη από αυτά που λένε οι παπάδες στις εκκλησίες, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να κάθονται όρθιοι, αμίλητοι και βλοσυροί με τις ώρες, και να ακούνε τον ιερέα να λέει αλαμπουρνέζικα.

Ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως οι δουλειές στις εκκλησίες δεν πάνε καθόλου καλά -εξαιτίας της οικονομικής κρίσης- και οι παπάδες δεν μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε από τα εκατομμύρια που έχουν μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια, οπότε οι συναυλίες στις εκκλησίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα πηγή εσόδων και να γεμίσουν ξανά τα παγκάρια, ώστε να αναδειχτεί η υπεροχή και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, οι γάμοι παρουσιάζουν μείωση 30%, ενώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στα βαφτίσια, όπου υπάρχει μείωση 60%. Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στις κηδείες δεν μπορεί να καλύψει τη χασούρα από τα άλλα μυστήρια, ενώ συμπλήρωσε πως έχουν μειωθεί δραματικά τα μνημόσυνα, με αποτέλεσμα οι παπάδες να έχουν ρίξει τις τιμές και να πιάνονται μαλλί με μαλλί μέσα στα νεκροταφεία για να προλάβουν να αρπάξουν τους πελάτες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Ιερώνυμου πως η καύση των νεκρών θα βάλει ταφόπλακα στις κηδείες.

Ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τα λουκέτα στα μαγαζιά αποτελούν ένα επιπλέον πλήγμα στα οικονομικά της Εκκλησίας, αφού χάνονται τεράστια έσοδα από τον αγιασμό των καταστημάτων, ενώ συμπλήρωσε πως όσοι καταστηματάρχες δεν έχουν βαρέσει ακόμα κανόνι αποφεύγουν να καλούν τους παπάδες για αγιασμό, επειδή τους θεωρούν γρουσούζηδες.

Μετά τον κ. Ιερώνυμο, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος, ο οποίος δήλωσε πως η συνεργασία με την Εκκλησία και οι συναυλίες στους ναούς αποτελούν μόνοδρομο για το Μέγαρο επειδή το εγκατέλειψαν οι χορηγοί. Ο κ. Μάνος είπε πως η Καμεράτα θα βγάζει δίσκο στις εκκλησίες για να παίρνουν ένα μεροκάματο οι μουσικοί, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η Καμεράτα θα πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα για να παίξει τα κάλαντα. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, το μεγάλο πρόβλημα για τη συμμετοχή της Καμεράτας σε συναυλίες στις εκκλησίες είναι η ΑΕΠΙ, η οποία - εκτός από τα πνευματικά δικαιώματα- ζητάει μερίδιο από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών.

Έξω από τον ιερό ναό επικρατούσε ένταση, αφού κάτοικοι της περιοχής και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων φώναζαν συνθήματα εναντίον των μεταναστών, της πολιτικής ηγεσίας και του Αγίου Παντελεήμονα, ζητώντας να καεί ζωντανή -για παραδειγματισμό- μια Αφγανή παρθένα. Μέσα στην εκκλησία, οι φοβισμένοι πιστοί έψελναν το <<Τη Υπερμάχω>>, αλλά ο Γιώργος Νταλάρας βγήκε με το μικρόφωνο στο προαύλιο του ναού και ανάγκασε τους εθνικιστές να τον αποθεώσουν, αφού τους αφιέρωσε το <<Να ΄τανε το ΄21>>.

Η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα συνεχιστεί με κυριακάτικες συναυλίες και σε άλλες εκκλησίες. Το μόνο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τον εμπορικό σύλλογο της Αθήνας, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για προνομιακή μεταχείριση προς την Εκκλησία και υποστηρίζει πως οι εκκλησίες θα πρέπει να μένουν κλειστές τις Κυριακές, όπως κάνουν και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.

Β.ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Β.ΜΠΑΡΜΠΑΣ

Ψυχολούλουδα π' ανθούνε στην κρυφή κι απόμερη βουνίσια βρύση της ύπαρξής μου, τούτες οι στροφές,στροφές της μοίρας μου και των καημών μου.
Το νερό της ζωής που τα ποτίζει με την υγρή του έμπνευση και τα κυλάει,ας μη τα φέρει σ' εκβολές πολύβουες.
Κι' αν καμιά φορά ξεμοναχιασμένου διαβάτη ρομαντικού το λαθερό περπάτημα τον οδηγήσει τυχαία εδώ ας τα ξεφυλλίσει κι' ας τ' αφήσει εδώ να ζούνε αθέατα,μόνα, στη μοναξιά του φυσικού τοπίου του πικραμένου βίου.

Το κρίμα


Τη θολή σου ματιά μη γυρίσεις
την παλιά μας φωλιά για να Ίδης,
γιατί τότε σωρό θ' αντικρίσεις
μόνο ερείπια...Και θα λυπηθείς...

Μη ποτέ πια συγγνώμη ζητήσης,
μη ποτέ πια μπροστά μου καμφθείς,
για το φταίξιμο μη προσπαθήσεις
μοναχή σου αυστηρά να κριθής...

Άλλοι τόχουν το κρίμα!Το ξέρεις!
Μη λοιπόν στη ζωή σου υποφέρεις!
Μη το τέλος να βρεις προσπαθείς...

Εσύ πάντα μαζί σου να φέρεις
φυλαχτό της αγάπης...Να χαίρεις...
Κι ούτε εγώ, ούτ' εσύ θα χαθείς...

ΑΘΗΝΑ 1980

Υπάρχω,ζω

Υπάρχω ακόμη, ζω. Είν' γεγονός,
που δεν μπορεί κανείς ν' αμφισβητήσει,
Υπάρχω γιατί μ' 'έχει γαλουχήσει
χάδι απαλό κι ανάλαφρος παλμός.

Ξάστερος ειν' ακόμη ο λογισμός
κι η σκέψη μου δεν λέει να σταματήσει,
Αστείρευτη θαρρείς πως είναι βρύση,
Υπάρχω!Είμαι ναός και στολισμός.

Τα ρήματα μου νόμοι είν' αυστηροί,
που ο χρόνος δεν μπορεί να παραβεί,
Είν' η ματιά μου πύρινος χαμός

που σ' άβυσσο και κόλαση εισχωρεί,
Υπάρχω,γιατί μέσα μου φρουρεί
ένας Θεός,ένας αιώνιος λυτρωμός!
ΑΘΗΝΑ 1992


ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΚΡΥΦΟ ΗΧΟ


Αιώνια καταδίκη...Καταδίκη!
Ζωή κοντά στό μνήμα. Ναι, στό μνήμα,
πού μ' έρριξε το κύμα, τ' άγριο κύμα
των ισχυρών της Γής...Ω, φρίκη, φρίκη!

Γωνίτσα δεν μ' ανήκει...Δέν μ' ανήκει!
Εγώ γυμνός...Αυτοί ντυμμένοι σχήμα!
Έμ, αδερφέ, δεν είναι κρίμα; Κρίμα!
Τέτοια ζωή ούτε κι' οι λύκοι...Οι λύκοι!

Καί καταπίνω όλο χολή...Χολή!
Τά μάτια μου τ' ανοίγω για να κλαίω...
Περπατησιά έχω δειλή...Δειλή!

Κι' όταν τό Γένος θωρώ τ' ωραίο,
νοιώθω συνείδηση βαρειά θολή...
Νοιώθω πως πάντα φταίω...Πάντα φταίω!
Αθήνα 1981

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΙΣΣΟ

Στις 20.000 ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές που προκάλεσε σε ηλεκτρικά είδη, οικοσκευές και είδη κλινοστρωμής η πυρκαγιά που ξέσπασε σε σπίτι στην περιοχή του Αλισσού.
Συγκεκριμένα η πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής πως βγαίνουν καπνοί και φλόγες από την οικία. Στο σημείο έφθασαν δύο οχήματα με έξι άνδρες οι οποίοι έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά μετά από λίγη ώρα. Τα αίτια διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.

ΟΛΜΟΣ ΤΕΣΣ4ΡΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ

Δεν είναι λίγες οι φορές που στην Ηλειακή γη έχει βρεθεί πολεμικό υλικό. Η πιο πρόσφατη ήταν προχθές στην παραλία του Αρκουδίου στο Βαρθολομιό. Εκεί που κάθε καλοκαίρι χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, «κρυβόταν» καλά ένας όλμος, πιθανόν της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο όλμος μήκους τριάντα εκατοστών εντοπίστηκε στην παραλία. Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε και αφού πραγματοποίησε αυτοψία, κάλεσε πυροτεχνουργούς από την 4η Μεραρχία Πεζικού της Τρίπολης για την εξουδετέρωσή του.
Πηγή:www.iliatora.gr

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Μ...Μ...Ε...!!!

Kάτι καλόπαιδα -εκδότες βρωμίζουν με τα πούρα τους, την ατμόσφαιρα των ακριβών εστιατορίων της Κηφισιάς, υποδυόμενοι τους πετυχημένους, με φυλλάδες που πουλάνε 7000 φύλλα (με καπέλο) και έχοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους για 4 και 5 μήνες.

Πρόκειται για κωλοπαιδισμό αισχίστου είδους και βλαχιά ανυπέρβλητη.

Όλα αυτά τα λαμόγια πάνε να εκμεταλλευτούν την ύπαρξη του μνημονίου και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων για να βγάζουν τις κωλοφυλλάδες τους, δίχως να πληρώνουν δεκάρα τσακιστή τους δημοσιογράφους και το υπόλοιπο προσωπικό.

Μιλάμε για τζαμπατζήδες ολκής που εκμεταλλεύονται την ατμόσφαιρα ανασφάλειας που επικρατεί στη δημοσιογραφική πιάτσα για να στήσουν περιθωριακά μαγαζάκια που θα επιβιώνουν χάρη στους εκβιασμούς.

Καλούμε τους δημοσιογράφους να «τρομοκρατήσουν» αυτού του είδους τους γελοίους εκδότες και καναλάρχες δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες της γελοίας συμπεριφοράς τους.

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ...

Μια είδηση που δεν θα μεταδοθεί ποτέ από την τηλεόραση είναι πως αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η επιβολή στα τηλεοπτικά κανάλια του ειδικού φόρου 20% για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ο φόρος επρόκειτο να επιβληθεί την 1η Ιουλίου, αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου και χτες αποφασίστηκε να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι μετατρέπονται με αλλεπάλληλα νομοσχέδια–και επίσημα πια- σε σκλάβους, οι μόνοι σύμμαχοι που έχει η διεφθαρμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι οι διεφθαρμένοι καναλάρχες και οι διεφθαρμένοι τηλεδημοσιογράφοι.

Η κυβέρνηση ξέρει πως η επιβίωσή της εξαρτάται από την επιβίωση των ΜΜΕ που την στηρίζουν (όλων δηλαδή). Και τους τα δίνει όλα. Βέβαια, και η επιβίωση των ΜΜΕ εξαρτάται από τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Κράτα με, να σε κρατώ.

Στις 6 Οκτωβρίου, είχα γράψει ένα κείμενο για το ίδιο θέμα. Τώρα που το ξαναβλέπω, τα είχα γράψει πάρα πολύ ωραία. «Μέχρι πότε θα πληρώνουμε Πρετεντέρη;».

Μ...Μ...Ε...

Βασιλεύει η διαφθορά στα ελληνικά Μ.Μ.Ε.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010, 13:19


Τα Μ.Μ.Ε., για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τους πλέον διεφθαρμένους θεσμούς στην Ελλάδα, μαζί με τα κόμματα και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του βαρόμετρου της Διεθνούς Διαφάνειας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς.

Βάσει της έρευνας του βαρόμετρου, προκύπτει ότι η κοινή γνώμη διαθέτει μια έντονα αρνητική άποψη για τους λειτουργούς τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού Τύπου, εκτιμώντας, παράλληλα, πως ούτε οι ίδιες οι κυβερνήσεις μπορούν πλέον να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, εξάλλου, και στο μαύρο πολιτικό χρήμα, ενώ προτείνονται λύσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς, με τη θέσπιση νέων ελεγκτικών μηχανισμών, ικανών να εποπτεύουν τις δαπάνες, τόσο για τους υποψηφίους όσο και για τα ίδια τα κόμματα.

Επίσης, το βαρόμετρο επισημαίνει ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη τα κόμματα να διατηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας και να γίνεται οικονομική αποτίμηση από εταιρείες δημοσκοπήσεων και διαφημιστικές εταιρείες.

ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ...

Γκορμπατσόφ: «Η Ρωσία βαδίζει προς την καταστροφή»
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010, 14:05


Mε άρθρο-παρέμβασή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Novaia Gazett», o τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καλεί τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να τηρήσει την υπόσχεσή του για μία πολιτική φιλελευθεροποίηση και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο ίδιος μάλιστα μέσα από το άρθρο του προειδοποιεί ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα οδεύει προς την καταστροφή.

Ο πατέρας της περεστρόικα και βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης κάνει έναν ελάχιστα κολακευτικό απολογισμό της τελευταίας δεκαετίας στη Ρωσία, από την ανάληψη της εξουσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το 2000 οι προτεραιότητες ήταν πριν από όλα η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η διακυβέρνησή της... Αυτοί οι στόχοι εκπληρώθηκαν στο σύνολό τους. Αλλά έκτοτε, τα ανεπίλυτα θέματα γίνονται όλο και πιο προφανή».

Η χώρα έχει παραμελήσει «τη δημοκρατική διαδικασία», βρέθηκε στο έλεος μιας «διαφθοράς που επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό», σύμφωνα με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Η κατάργηση της εκλογής των κυβερνητών των περιοχών, το πέρασμα στην ψηφοφορία βάσει λίστας, χωρίς κατώτατο όριο συμμετοχής, η αύξηση του ορίου για την είσοδο στο κοινοβούλιο, όλα αυτά σε συνθήκες χειραγώγησης των εκλογών μέσω των μέσων ενημέρωσης» απαριθμεί ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Εάν δεν ξεπεράσουμε τις αντιδημοκρατικές τάσεις, όλες οι κατακτήσεις των περασμένων ετών απειλούνται. Όχι μόνο η δημοκρατική διαδικασία, αλλά επίσης η περίφημη σταθερότητα» που έχει εξασφαλισθεί από το 2000, προειδοποιεί.

Οι υποσχέσεις του προέδρου Μεντβέντεφ για φιλελευθεροποίηση και καταπολέμηση της διαφθοράς «γέμισαν ελπίδες όσους ανησυχούν για το μέλλον της Ρωσίας» όμως τα μέτρα που ελήφθησαν «είναι ανεπαρκή και ακατάλληλα».

«Ο πρόεδρος οφείλει να δώσει στη χώρα νέα ημερήσια διάταξη... χρειάζεται δημοκρατικός ανταγωνισμός, ενεργή κοινωνία των πολιτών, πραγματικός έλεγχος της κοινωνίας " επί των κρατικών υποθέσεων"» γράφει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΟΔΟΣ ΙΕΡΗ...

Στο «μικροσκόπιο» της Ιεράς Συνόδου η Κάρτα του Πολίτη
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:28


Το θέμα της «Κάρτας του Πολίτη» απασχόλησε σήμερα τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου.

Αφορμή στάθηκε το κείμενο που αναρτήθηκε προς «δημόσια διαβούλευση για την βέλτιστη αξιοποίηση της Κάρτας του Πολίτη στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, το κείμενο της διαβούλευσης παρουσιάζει ασάφειες και αντιφάσεις, ενώ τονίζεται ότι «η Εκκλησία σέβεται το ανεπανάληπτο του προσώπου του ανθρώπου και την θεόσδοτη ελευθερία του». Παράλληλα, στην ανακοίνωση των ιεραρχών αναφέρεται ότι «το ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να απογυμνωθεί από την αξιοπρέπεια και τα χαρακτηριστικά του».

Και καταλήγει η Σύνοδος: «Ούτως εχόντων των πραγμάτων η Εκκλησία δηλώνει την επιφύλαξή της επί του θέματος, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον, αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την τελική τοποθέτησή της. Δηλώνει δε ότι, εν τω μεταξύ θα παρεμβαίνει, οσάκις κρίνει τούτο σκόπιμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής».

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥ ...ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ...ΓΑΜΟΣ

Σε μετωπική σύγκρουση κατοίκων και εργαζομένων στα λατομεία του Αράξου τείνει να εξελιχθεί το επικείμενο λουκέτο των «νταμαριών» που λειτουργούν στην περιοχή.

Το γεγονός ότι απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες λειτουργίας της λατομική ζώνης και ο κίνδυνος να βρεθούν στο δρόμο περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι στις τρεις λατομικές εταιρείες που λειτουργούν στην περιοχή προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Μιλώντας στο attacktv.gr ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα λατομεία Νίκος Σεριτζόγλου προειδοποίησε κάθε εμπλεκόμενο και αρμόδιο για την ανεύρεση λύσης ότι οι εργαζόμενοι στα λατομεία μαζί με τους 250 ιδιοκτήτες φορτηγών που τα μισθώνουν για την μεταφορά αδρανών είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των κατοίκων του Αράξου κ. Καραμπελιάς σε δηλώσεις του στο attacktv.gr υποστήριξε ότι οι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν ούτε ημέρα παραπάνω λειτουργίας των λατομείων πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2010.

Ο κ. Καραμπελιάς κατηγόρησε τις εταιρείες ότι «βάζουν μπροστά του εργαζόμενους προκειμένου να διαιωνιστεί μια παρανομία που συντελείται επί δεκαετίες.

Λίγες εβδομάδες πριν την καταληκτική ημερομηνία λειτουργίας των λατομείων τα πνεύματα στην περιοχή του Αράξου είναι κάτι παραπάνω απ0ο οξυμένα .

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι η οξεία αντιπαράθεση που είχαν σήμερα το πρωί στο «Ράδιο Γάμμα», στη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Ν. Σεριτζόγλου, με τον εκπρόσωπο της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων κ. Καραμπελιά.

Αφορμή για ν’ ανάψουν τα αίματα αποτέλεσαν οι αναφορές εκ μέρους του κ. Καραμπελιά , σύμφωνα με τις οποίες, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λατομική ζώνη επί χρόνια, παρανομούν, καταπατώντας ιδιωτικές εκτάσεις ενώ καμία από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Σεριτζόγλου επιτέθηκε φραστικά στον κ. Καραμπελιά τον οποίο κατηγόρησε ότι «παίζει με το ψωμί εκατοντάδων οικογενειών»

Α Σ Π Ι Ρ Ι Ν Η.....

Η ασπιρίνη προλαμβάνει την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου;
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010, 09:54



Όπως ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες, η λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου.

Στη μελέτη, που βασίστηκε σε οκτώ κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 25.570 ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο, μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε μικρές δόσεις, δηλαδή μέχρι και 75mg την ημέρα, ήταν κατά 21% λιγότεροι στη διάρκεια των ερευνών και κατά 34% μετά από πέντε χρόνια.

Η ασπιρίνη εμφανίστηκε να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως από τον καρκίνο του γαστρεντερικού, με τα ποσοστά των θανάτων που καταγράφηκαν από αυτή τη μορφή καρκίνου να είναι περίπου 54% χαμηλότερα μετά από πέντε χρόνια μεταξύ εκείνων που έπαιρναν ασπιρίνη σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν.

Η έρευνα αυτή αναμένεται να διχάσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς η ασπιρίνη έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο γαστρορραγίας.

Πάντως, ο Πίτερ Ρόθγουελ του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι, ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος ουσιαστικά «εξαφανίζεται» από τα οφέλη της στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και εμφράγματα.

Η ασπιρίνη, που αρχικά παρασκευάστηκε από την Bayer, είναι ένα φθηνό φάρμακο που διατίθεται εύκολα και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό και αντιπυρετικό.

Παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης δύναται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς η χρήση της μπλοκάρει το ένζυμο κυκλοοξυγενάση 2, το οποίο ευνοεί τη φλεγμονή και τη διάσπαση των κυττάρων και συναντάται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.

Ο Πίτερ Έλγουντ, ειδικός στην ασπιρίνη, από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, περιέγραψε το εν λόγω φάρμακο ως «εξαιρετικό».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet».

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΥΜΗΣ

O Εμπορικός σύλλογος του Δήμου Δύμης, εκφράζει την αντίθεσή του στο μέτρο της καταβολής εισιτηρίου 3ευρώ καθώς και στη πληρωμή των εργαστηριακών εξετάσεων στα Κέντρα Υγείας. Για αυτό το λόγο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«ΟΛΟΙ οι πολίτες που θέλουν είτε να εξεταστούν είτε να γράψουν τα φάρμακά τους στα Κέντρα Υγείας -πλην των ασφαλισμένων του ΟΓΑ ,τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις και τους κατέχοντες την ιδιότητα του απόρου- ήδη καταβάλλουν 3 ευρώ, καθώς και την αξία που τιμολογούνται οι ενδεχόμενες εξετάσεις που θα χρειαστούν.

Σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση οδηγεί συναδέλφους μας στο κλείσιμο της επιχείρησή τους και χιλιάδες μικρομεσαίοι οδηγούνται στο αφανισμό, σε μια περίοδο που η ανεργία φουντώνει και η αγορά αργοπεθαίνει μας καλούν να πληρώσουμε από τη τσέπη μας, το κακό χάλι της υγείας, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα της δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , ενώ επαγγελματίες και εργαζόμενοι, με τις εισφορές χρόνων, έχουν πληρώσει για να έχουν υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλα μας δημιουργούν ανησυχία προβληματισμό για το μέλλον του κέντρου υγείας της πόλης μας ,τα μέτρα περί αναδιάρθρωσης και συγχωνεύσεων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Με τον Καλλικράτη, το κράτος θα μεταβιβάσει -σύντομα- τα Κέντρα Υγείας στους δήμους, χωρίς πόρους και τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα τον αργό θάνατό τους.

Καλούμε τη απερχόμενη αλλά και την νέα Δημοτική αρχή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας ,τους φορείς της περιοχής, κάθε συνάδελφο και κάθε πολίτη, σε συντονισμό και αγώνα, προκειμένου να διεκδικήσουμε συλλογικά και ατομικά :

Να σταματήσει τώρα η επι- πληρωμή πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να απαιτήσουμε την ουσιαστική πλήρη στελέχωση και λειτουργία του κέντρου υγείας της ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ.»

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ

Σύμφωνα με το μεγάλο Ινδό ηγέτη, Μαχάτμα Γκάντι τα παρακάτω συνιστούν τα 7 αμαρτήματα της κοινωνίας. Στην κοινωνία που αυτός οραματίστηκε οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν:

1. Πλούτο χωρίς μόχθο
2. Απόλαυση χωρίς συναίσθημα
3. Εμπόριο χωρίς ήθος
4. Γνώση χωρίς χαρακτήρα
5. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
6. Λατρεία χωρίς θυσία
7. Πολιτική χωρίς αρχές

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ......

Κάτι πολύ βρώμικο υπάρχει στην ιστορία με την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης…
Εννέα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις (και δεν τις παίρνουν)…

Ο άνθρωπος που παραδέχθηκε ότι κατάκλεβε το Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Σαξώνης, σήμερα έδωσε συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, προφανώς γιατί αυτό υπαγόρευαν τα συμφέροντα κάποιων…
Αλλά σε τι χώρα ζούμε; Είναι δυνατό να υπάρχουν δημοσιογράφοι που να δίνουν βήμα, προβολή και δημοσιότητα σε έναν άνθρωπο ο οποίος εγκλημάτησε;
Και τι περίμεναν δηλαδή να πει ο Σαξώνης για τους ανθρώπους που αποκάλυψαν τη λαμογιά του και τον έστειλαν φυλακή; Ότι πολύ καλά τον έκαναν;
Μέχρι και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει ότι οι συνεντεύξεις μέσα από τη φυλακή, όταν μάλιστα δεν παρουσιάζουν κανένα ντοκουμέντο, καμία απόδειξη αλλά περιλαμβάνουν μόνο ισχυρισμούς, είναι απλές πομφόλυγες.
Σίγουρα είναι καθήκον του δημοσιογράφου να ψάχνει πληροφορίες και να τις μεταδίδει για την ενημέρωση του λαού. Ωστόσο, είναι ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωσή του να ελέγχει τα όσα του λένε και να διασταυρώνει προσεκτικά όσα μεταδίδει γιατί στην αντίθετη περίπτωση δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του κοινού για πληροφόρηση, αλλά το συμφέρον του εγκληματία να ελαφρώσει τη θέση του…

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.ΑΠΑΤΗ ΜΑΜΟΥΘ......

Χιλιάδες εικονικά τιμολόγια διακινήθηκαν από την Πάτρα σε μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα όπως αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμά της η εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκευή + 13». Εκδότης των εικονικών τιμολογίων, τα οποία έλαβαν και δεκάδες επιχειρήσεις στην Πάτρα και στην Αχαΐα, είναι, σύμφωνα, με το δημοσίευμα, μια επιχείρηση με την επωνυμία Πετρόπουλος Ιωάννης του Παν. - Οικοδομικά, Μηχανολογικά κ.λπ. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα τέτοια τιμολόγια φέρεται να έλαβε για να τα χρησιμοποιήσει στις επιχειρήσεις του και ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Κ. Αντζουλάτος. Η αναφορά και μόνο του ονόματος του κ. Αντζουλάτου σε αυτή την υπόθεση έχει προκαλέσει από το πρωί μεγάλο θέμα συζήτησης στους επιχειρηματικούς κύκλους της αχαϊκής πρωτεύουσας, οι οποίοι σχολίαζαν ότι ή κάποιοι την «έστησαν» στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου υποστηρίζοντας ότι ενώ, όπως λέγεται η εταιρεία που διακίνησε τα εικονικά τιμολόγια αναφέρεται ότι έχει δώσει τέτοια σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η μόνη αναφορά που γίνεται είναι αυτή για τον κ. Αντζουλάτο, κι αυτό, έλεγαν, είναι που πρέπει να βάλει σε σκέψεις, από την άλλη πάντως οι ίδιοι επιχειρηματικοί και επιμελητηριακοί κύκλοι υπογράμμιζαν πως αν πράγματι όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα έχουν έτσι ακριβώς, τότε γεννάται θέμα για τον εν λόγω επιχειρηματία, κατά του οποίου υπάρχει κι άλλη καταγγελία στο γραφείο του Πρωθυπουργού για αυθαίρετη δόμηση για την οποία επεβλήθη πρόστιμο μαμούθ, το οποίο αν δεν ανατραπεί στο δικαστήριο και θα πρέπει να καταβληθεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αναγκαστεί σε λουκέτο η επιχείρηση του και να μείνουν στο δρόμο χωρίς εργασία δεκάδες εργαζόμενοι σε αυτή.

Τι γράφει η εφημερίδα «Παρασκευή + 13»

Ακολούθως παρατίθεται αυτούσιο το πλήρες ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13», το οποίο έχει ως εξής:

«Ο Κωνσταντίνος Αντζουλάτος είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου νομού Αχαΐας, και μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 ο ιδιοκτήτης ενός ομίλου 14 εταιρειών με δραστηριότητες στους τομείς της ξυλείας, των πλαστικών και άλλων… Το 2009 μεταβίβασε τις 14 εταιρείες του ομίλου στη μητέρα του Μαρία Αντζουλάτου, με προφανή σκοπό να αποφύγει τα όσα «φοβερά και τρομερά» προέκυψαν από τους ελέγχους που έκανε η οικονομική επιθεώρηση Δυτικής Ελλάδος στον πολυσχιδή σε δραστηριότητες όμιλό του… Στο αποκαλυπτικό πόρισμα της οικονομικής επιθεώρησης διαπιστώθηκαν σε βάρος του υπερτιμολογήσεις, παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, έκδοση μη νόμιμων παραστατικών αγοράς επενδυτικών αγαθών, έκπτωση-συμψηφισμός ΦΠΑ με μη νόμιμα παραστατικά κ.λπ. και όλα φυσικά σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος… Ο Κωνσταντίνος Αντζουλάτος, εκτός από πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας, είναι επίσης πρόεδρος του φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας και μέλος της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Δυτικής Ελλάδος η οποία γνωμοδότησε για την υπαγωγή ή μη επιχειρήσεων σε επιχορηγούμενα από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση επενδυτικά προγράμματα (δηλαδή ελέγχων και ελεγχόμενος!).


Το μεγάλο κόλπο με επιχορηγήσεις…

Η υπόθεση για έναν από τους ισχυρότερους οικονομικούς και θεσμικούς παράγοντες της Αχαΐας ήρθε στο φως (και με την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας) κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου σε μια επιχείρηση με την επωνυμία Πετρόπουλος Ιωάννης του Παν. - Οικοδομικά, Μηχανολογικά κ.λπ. Έπειτα από διασταυρωτικές επαληθεύσεις η συγκεκριμένη επιχείρηση εξέδιδε και διακινούσε σωρηδόν εικονικά φορολογικά στοιχεία με λήπτες διάφορες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα (μια κατάσταση ιδιαίτερα εκτεταμένη και σήμερα).
Το κουβάρι της φορολογικής απάτης και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος (μέσω επιχορηγήσεων σε επενδυτικά προγράμματα του ομίλου Αντζουλάτου) άρχισε να ξετυλίγεται με αφορμή την καταγγελία της επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου Σοφίας Βλάχου η οποία κατήγγειλε στο ΣΔΟΕ το 2004 τον Μιλτιάδη Σπυρόπουλο, ότι εγκατέστησε υδραυλικά στην υπό ανέγερση οικοδομή της στον Άγιο Βασίλειο Πατρών χωρίς να της παραδώσει κανένα νόμιμο παραστατικό είσπραξης με συνέπεια να έχει δυσκολίες για την ηλεκτροδότηση της οικοδομής της (ο Μιλτιάδης Σπυρόπουλος εμφανιζόταν ως τεχνικός υποστηριχτής της τεχνικής κατασκευαστικής εταιρείας με την επωνυμία ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ με έδρα την Πάτρα. Η εταιρεία ανήκε στον Ιωάννη Πετρόπουλο).
Από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι η ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ λειτουργούσε στην ουσία ως «μηχανή έκδοσης και διακίνησης εικονικών τιμολογίων για όσους ενδιαφέρονταν (εταιρείες και φυσικά πρόσωπα) να γλιτώνουν φόρους δικαιολογώντας δαπάνες στην εφορία…
Τέτοια εικονικά φορολογικά στοιχεία εμφάνισε και στην πελάτισσά του επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου και ο Ιωάννης Πετρόπουλος, ώστε να δικαιολογήσει στο ΣΔΟΕ τις εργασίες που έκανε στην οικοδομή της…
Είπαμε ότι δήλωνε τεχνικός υποστηριχτής της ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ, ιδιοκτησίας του Μιλτιάδη Σπυρόπουλου, η οποία παρείχε υπηρεσίες όπως εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και υδρορροών σε κτίρια και οικοδομές… Μάλιστα η επαγγελματική του σφραγίδα ανέφερε: «Υδραυλικές εγκαταστάσεις ψύξη - θέρμανση - κλιματισμός»… Η συγκεκριμένη εταιρεία δήλωσε στο ΣΔΟΕ Πατρών (στις 4/1/2005) ότι είχε πτωχεύσει, αλλά συνέχισε να εκδίδει εικονικά φορολογικά στοιχεία, έναντι βέβαια αμοιβής από τους πελάτες της. Και η μεγάλη αποκάλυψη: Ο μεγαλύτερος πελάτης του και λήπτης τέτοιων τιμολογίων-μαϊμού ήταν, όπως έδειξε ο έλεγχος της Οικονομικής Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδας, ο όμιλος Κ. Αντζουλάτου με 14 εταιρείες στην Αχαΐα (ανάμεσα στις λήπτριες εταιρείες των εικονικών τιμολογίων ήταν η HOBBY A.E., η ELEMATICA ΑΒΕΕ, η PROFI A.E. κ.λπ.). Στις εταιρείες αυτές οι οποίες είχαν αναλάβει, μέσω εγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων από την πολιτεία ύψους εκατομμυρίων ευρώ, την αναδιοργάνωση και την επέκταση των μονάδων τους, δόθηκαν εκατοντάδες υπερτιμολογημένα τιμολόγια δήθεν δαπανών, έτσι ώστε και τις επιχορηγήσεις από το κράτος να λάβουν και στο τέλος να ζητούν ακόμη από την εφορία και επιστροφές ΦΠΑ για δαπάνες… Φυσικά τα επενδυτικά αυτά σχέδια είχαν και την έγκριση -όπως προείπαμε- και του Κωνσταντίνου Αντζουλάτου, ως μέλους της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Δυτικής Ελλάδας (καθότι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας)…


Το «καυτό» πόρισμα

Από το 2005 και έως το 2010 και μέσω ενός έξυπνου δικτύου η ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ (ως υπεργολάβος, παρότι δεν είχε ούτε υπαλλήλους, ούτε εξοπλισμό για να παράσχει υπηρεσίες σε τρίτους) «έκοψε» προς χάριν των εταιρειών του ομίλου Αντζουλάτου χιλιάδες εικονικά τιμολόγια (αυτά αφορούσαν εκτός των άλλων δήθεν εγκαταστάσεις υδραυλικών συστημάτων, παροχή υλικών κ.λπ.)…
Το όλο σύστημα της συναλλαγής στηριζόταν σε πάμπολλες δίγραμμες επιταγές που «κόβονταν» με διαταγή της ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΕ, ύψους εκατομμυρίων ευρώ από τις εταιρείες του ομίλου Αντζουλάτου για δήθεν παροχή υπηρεσιών… Οι επιταγές εισπράττονταν μέσω τραπεζών από τον ιδιοκτήτη της ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ Γιάννη Πετρόπουλο και αφού παρακρατούσε μέρος των ποσών (για το έργο του της «παροχής εικονικών τιμολογίων» στις εταιρείες του ομίλου Αντζουλάτου και όχι βεβαία παροχής υπηρεσιών), επανακατέθετε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αντζουλάτου…
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα -όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Οικονομικής Επιθεώρησης- ότι ο «παραγωγός» των εικονικών τιμολογίων Γιάννης Πετρόπουλος ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ με αναπηρία 67%... Στο «κόλπο» ως συνεργάτες του ή σύζυγός του και ο γιος του, στρατιωτικός στην Πολεμική Αεροπορία. Σε σύνολο 13 δίγραμμων επιταγών που του εξέδωσε ο Κωνσταντίνος Αντζουλάτος για δήθεν παροχή υπηρεσιών στις εταιρείες του (οι οποίες έπρεπε να δικαιολογούν τις επιχορηγήσεις που έπαιρνε από το κράτος για τα επενδυτικά σχέδια που του εγκρίθηκαν) εισέπραξε περίπου 1.610.000 ευρώ… κέρδη με αέρα κοπανιστό…
«Ο Πετρόπουλος Ιωάννης», αναφέρει το πόρισμα της οικονομικής επιθεώρησης, «σύστησε την επιχείρηση με σκοπό και μόνον την έκδοση εικονικών και ψεύτικων τιμολογίων, και τα προσέφερε σε διάφορες εταιρείες (ανάμεσα τους και αυτές του κ. Αντζουλάτου) προκειμένου να συμψηφίσουν παρανόμως ΦΠΑ με εικονικές δαπάνες (έξοδα) και όλα τα παραπάνω σε βάρος του Δημοσίου. Και όλα αυτά -όπως ο ίδιος δήλωσε ως υπεύθυνος- χωρίς να απασχολεί προσωπικό, χωρίς αγορά υλικών για την κατασκευή, συντήρηση έργων, χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό, χωρίς καν να διαθέτει φορτηγό για τη μεταφορά αγαθών και υλικών…
Το εύρος των εργασιών του αφορούσε δήθεν επισκευή και κατασκευή εξαρτημάτων φορτωτή, κατασκευή ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, τοποθέτηση φωτιστικών, γυψοκατασκευών, ελαιοχρωματισμούς, επισκευή ατμολέβητος, κομπρεσέρ, τεντών, φωτεινών επιγραφών, μέχρι επεκτάσεις δικτύων ΟΤΕ κ.τ.λ.»

Πηγή εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΣΑΓΕΪΚΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑ ΘΑ ΖΩ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Αυτός είναι ο πανηγυρικός της 28ης Οκτωβρίου του θεολόγου του Γυμνασίου Σαγεΐκων Πατρών.Αναγνώστηκε από τον άμβωνα στην εκκλησία και έμειναν όλοι άφωνοι. Το ονομά του ειναι στη διαθεσή σας αν μου το ζητήσετε.

Το αφιερώνω σε όσους λένε πάντα τα χερότερα για τους δασκάλους του Δημόσιου σχολείου.....






«Από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα!»






Εβδομήντα χρόνια μετά.

Γιορτάζεις την Εθνική Αντίσταση του Λαού μας, τραγουδάς «γυναίκες Ηπειρώτισσες», υψώνεις αμήχανα σημαίες, χορεύεις από κεκτημένη συνήθεια στις πλατείες.

Φέτος όμως, δυσκολεύεσαι να πεις το «ΟΧΙ». Δεν είσαι σίγουρος, αμφιβάλλεις. Φοβάσαι τους συνειρμούς, τις πιθανές παρεξηγήσεις. Τρέμεις τις συνέπειες. Χρόνια τώρα, επαναλάμβανες τελετουργικά μονότονα το «ΟΧΙ» του παππού σου. Καμάρωνες τη θυσία του, θριαμβολογούσες αδαπάνητα για τα κατορθώματα και τους ηρωισμούς της γενιάς του.

Στις δεκαετίες όμως που ακολούθησαν κατασπατάλησες νωχελικά την ελευθερία που σου χάρισε!



Έφτιαξες τη ζωή σου.

Το δικό σου, επιτέλους, σπίτι, και το δικό σου εξοχικό. Έκανες ταξίδια μακρινά και πολυδάπανα, σε προορισμούς εξωτικούς. Αγόρασες πρώτο και μετά δεύτερο αυτοκίνητο. Χρεώθηκες ασυλλόγιστα δάνεια, δόσεις και κάρτες που αφειδώς σου πρόσφεραν οι τράπεζες. Μπούχτισες τα παιδιά σου φροντιστήρια και ιδιαίτερα, να σπουδάσουν προσοδοφόρα επαγγέλματα, να γίνουν υψηλόβαθμα «στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων».

Εκμεταλλεύτηκες, με όλους τους δυνατούς τρόπους, τους μετανάστες που είχαν την ανάγκη σου, για να μαζέψουν τις ελιές σου, να χτίσουν και να καθαρίσουν το σπίτι σου, να. φυλάξουν τα παιδιά σου. Έπαιξες στο Χρηματιστήριο το κληρονομημένο βιος των γονιών σου και αγόρασες «αέρα» που σου πούλησαν οι αετονύχηδες της ελεύθερης αγοράς.

Συναλλάχθηκες μ' αυτό το άθλιο κράτος κάτω απ' το τραπέζι κάμποσες φορές, δεν θυμάσαι και συ πόσες. για τη στρατιωτική θητεία του γιου σου, το διακανονισμό της εφορίας, το αυθαίρετο δίπλα στη θάλασσα, το διορισμό στην επίζηλη δημοσιοϋπαλληλία, τη λίστα αναμονής σε κάποιο νοσοκομείο. Διασκέδασες την πλήξη σου βόσκοντας αμέριμνα στα λιβάδια της τηλεόρασης, κάνοντας φωτοσύνθεση με την προπαγάνδα και το γούστο των αχρείων της κάθε εξουσίας.

Ατίμασες την ψήφο σου ξανά και ξανά για μια «εξυπηρέτηση», εκδούλευση των φαύλων της κομματοκρατίας, των επαγγελματιών και των κληρονόμων της πολιτικής.



Φέτος όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά.

Η γιορτή δεν είναι πια γιορτή.

Μεγάλα λόγια δεν βγαίνουν απ' το στόμα.

Φειδωλή και ντροπαλή η εθνική σου αξιοπρέπεια προσποιείται, καμώνεται πως γιορτάζει κάτω απ' το αυστηρό βλέμμα της επιτήρησης. Στενάχωρα όλα. Μέσα μας, γύρω μας, παντού. «Το αδιέξοδο της χώρας στις ψυχές των κατοίκων της». Πατρίδα υποτελής και υπόχρεη.



Πατρίδα «πεδίο βολής φθηνό». Πατρίδα έρμαιο της απληστίας των τοκογλύφων, των ισχυρών του χρήματος, των δανειστών που γυρεύουν πίσω τα λεφτά τους.

Σε υποτιμούν σήμερα άμοιρη πατρίδα μου για να σε αγοράσουν τζάμπα αύριο.

Πεθαίνω σαν χώρα! Ακούς την κραυγή; Βλέπεις και συ το κακό που μας βρήκε; «Όποιος δεν έχει δει ανθρώπους να πεθαίνουν σφυροκοπημένοι από αόρατο χέρι στους δρόμους, δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει και τι είναι ο θάνατος μιας χώρας.». Πατρίδα, κατοχή και αντίσταση: κι αν οι λέξεις άδειασαν με τα χρόνια, δεν φταίνε οι λέξεις, οι ζωές μας άδειασαν!

Πριν λιποψυχήσουν οι λέξεις, λιποψυχεί το φρόνημα των ανθρώπων, η θέληση των λαών να παραμείνουν αδούλωτοι.

Όχι παιχνίδια με τις λέξεις!



Ποιος δικαιούται να μιλάει στη γιορτή σήμερα για πατρίδα, για κατοχή και αντίσταση;

Οι πατριδοκάπηλοι που κάθε φορά, την κρίσιμη στιγμή, συνθηκολογούσαν με τον κατακτητή;

Ή μήπως, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ που εγκατέλειπαν την πατρίδα και το λαό την ώρα της μάχης, για να επιστρέψουν κατόπιν ως εθνοσωτήρες και ελευθερωτές;



«Ποιος είναι, λοιπόν, πατριώτης;»



Ο Άρης Βελουχιώτης, το τραγικό αυτό σύμβολο της Αντίστασης του Λαού μας, έχει κάτι να σου πει:

«Ποιος είναι ο πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει νάβρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουνε μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;»



Εδώ θα παραμείνουμε, δε θα φύγει κανείς, κυνηγημένε απ' όλους Καπετάνιε! Εδώ, να φυλάμε τα πεζούλια που μας άφησες!


Θα μοιραστούμε αν χρειαστεί ακόμη και τη φτώχια μας, την ανάγκη, την οργή μας, μα δεν θα εγκαταλείψουμε.

Γι' αυτό.

«Τα καράβια μου καίω / δεν θα πάω πουθενά. Κι ας μη μου 'χεις χαρίσει ποτέ ένα χάδι ως τώρα / πάντα εδώ θα γυρνώ από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα / ώσπου να βρω νερό / γιατί ανήκω εδώ. Σταυρωμένη πατρίδα / μες στα μάτια σου είδα / της ανάστασης φως».

(Τα καράβια μου καίω, Ν. Πορτοκάλογλου)