Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ο Χρήστος Γιανναράς μίλησε
στο πανεπιστήμιο
«Έχει καταρρεύσει
το πολιτικό σύστημα»
Πικρές αλήθειες για το πολιτικό σύστημα
είπε χθες ο Χρήστος Γιανναράς, ομότιμος
καθηγητής Φιλοσοφίας & Πολιτιστικής Δι-
πλωματίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, μι-
λώντας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο
πλαίσιο της 46ης επετείου από την ίδρυση
του.
Ο κ. Γιανναράς, αναφέρθηκε στο πολιτικό
σύστημα, εκτιμώντας ότι έχει καταρρεύσει
και σημείωσε ότι οι πολιτικοί νοιάζονται μό-
νο για την επανεκλογή τους, γι’ αυτό οι
αποφάσεις τους δεν είναι τολμηρές, υπό
τον φόβο του πολιτικού κόστους.
«Εάν θέλουμε να ανακάμψουμε χρειαζό-
μαστε μια ριζοσπαστική εκπαιδευτική με-
ταρρύθμιση! Θα βρεθούν άραγε εκείνες οι
δυνάμεις που θα αναλάβουν πρωτεύοντα
ρόλο και θα προσδιορίσουν και θα ιεραρ-
χήσουν τις ανάγκες;» ανέφερε στο τέλος
της ομιλίας του, καταχειροκροτούμενος.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ...

Επιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010, 17:26


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν αντιστρέψουν την διαδικασία της γήρανσης σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Ρόναλντ ντε Πίνιο, κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία, η οποία μια μέρα μπορεί να εφαρμοστεί και στην αναζωογόνηση των ανθρωπίνων οργάνων, αντιστρέφοντας ή έστω καθυστερώντας τη διαδικασία γήρανσης.

«Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ζώα δεν ήταν η επιβράδυνση ή η σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης. Είδαμε μια δραματική αντιστροφή της και αυτό ήταν απρόσμενο», δήλωσε ο Δρ ντε Πίνιο.

Οι ερευνητές ήδη μελετούν κατά πόσο η μέθοδός τους μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων, πέρα από το να επιτρέπει να ζήσουν υγιείς ζωές μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ

Συνεταιριστικά καταστήματα υπό την αιγίδα της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010, 12:59


Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας χαιρετίζει την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων Ελληνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων υπό την ομπρέλα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.).

«Οι καταναλωτές στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε έχουμε ανάγκη από τέτοιες προσπάθειες, οι οποίες είναι προσανατολισμένες στο φθηνό και ταυτόχρονα ποιοτικό προϊόν. Η πιλοτική προσπάθεια της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. ελπίζουμε να στεφθεί με επιτυχία, να ανταποκριθεί στα ζητούμενα των καταναλωτών και να αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά της Αττικής και της Ελλάδας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε.Κ.Ε..

Η λειτουργία των καταστημάτων στην Αττική θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Γενάρη του 2011 και αναμένεται να λειτουργήσουν πιλοτικά τρία καταστήματα με τυποποιημένα συνεταιριστικά προϊόντα. Το κεντρικό σύνθημα των καταστημάτων αυτών είναι «από το χωράφι στο ράφι».

Πηγή: ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜ.ΜΠΑΤΣΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ...

Δ.ΜΠΑΤΣΗΣ
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010, 08:54


Δ. Μπάτσης: «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα»
Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική πως παρ' όλα τα εμπόδια και παρ όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο ελληνικός λαός που πάντα αγωνίζεται ηρωικά θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο για μια ελεύθερη δημοκρατική ανοδική πορεία, και θα αρχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό , με την ίδια ορμή και αυτοθυσία να χτίσει την ερειπωμένη από την ναζιστοφασιστικη κατοχή και τον οικτρό εμφύλιο, πατρίδα. Η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη τότε και μόνο τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από τον λαό της. Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για να λυτρωθούν οι πιο ενεργές παραγωγικές και άξιες δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας μας.

Ο δρόμος αυτός μας οδηγήσει στην ορθολογική διάγνωση και οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας , στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης, στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών αυτών δυνατοτήτων και μέσων που θα δώσουν την ευκαιρία να ανθήσει και σε μας μια γερή, προοδευτική-προοδεμένη κοινωνική ζωή.
Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα , μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο , όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό λαό, προσφέροντας ακόμη και την ζωή τους, ότι πολυτιμότερο δηλαδή έχουν, προσπαθώντας έτσι να στεριώσουν όσο το δυνατό περισσότερο την νίκη του.
Σε όλους αυτούς τους πραγματικούς ηρωικούς αγωνιστές προσφέρω και εγώ την μικρότατη αυτή συμβολή.
Δημήτρης Μπάτσης.
Αθηνα, ΕΜΠ, Ιουνιος 1947.
Η διπλή εκμετάλλευση
Στο κείμενο που ακολουθεί, ο οικονομολόγος και δικηγόρος Δημήτρης Μπάτσης, συγγραφέας του σημαντικού έργου «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» (εκδ. «Τα νέα βιβλία», 1947) αναλύει τους μηχανισμούς παράνομου πλουτισμού που συνδέθηκαν με την παραλαβή, κατεργασία και διανομή των εφοδίων της ΟΥΝΡΑ στη μεταπελευθερωτική Ελλάδα. Το κείμενο δημοσιεύτηκε με τα αρχικά του συγγραφέα στο περιοδικό «Ανταίος» (10 Μαίου 1946), το επιστημονικό περιοδικό της Αριστεράς που διηύθυνε ο Μπάτσης και το οποίο εκδόθηκε για να υποστηρίξει τη θέση περί βιωσιμότητας της Ελληνικής οικονομίας. Ο Δημήτρης Μπάτσης συνελήφθη στην τελευταία φάση !!? της υπόθεσης Μπελογιάννη και εκτελέστηκε με τους Ν. Μπελογιάννη, Η. Αργυριάδη και Ν. Καλούμενο στις 30 Μαρτίου 1952.
•«Είναι γνωστό ότι από την ημέρα που άρχισαν νάρχονται τα εφόδια της ΟΥΝΡΑ στη χώρα μας, άρχισε ταυτόχρονα αγώνας όλων των εμπορικών, τραπεζιτικών και βιομηχανικών συγκροτημάτων για τη χρησιμοποίησή τους σαν μέσου αύξησης του κεφαλαίου και της εξαγωγής μεγάλου υπερκέρδους. Είναι γνωστός ο αγώνας των βιομηχάνων να μετατρέψουν τη βιομηχανοποίηση των κλωστοϋφαντουργικών υλών σε επικερδέστατη επιχείρηση, όπου εκτός από το ‘νόμιμο’ κέρδος θα εισέπρατταν και διαφορά σε όφελός τους από το εικονικό ποσοστό της φύρας που ζητούσαν να κατακυρωθεί για κάθε μονάδα παραγομένου προϊόντος. Οι έμποροι επίσης ζητούσαν ανάλογες παραχωρήσεις και ωφελήματα για τη διαχείριση και πούληση των εφοδίων. [...] Τα πράγματα όμως πήραν την οριστική τους λύση από τον τρόπο που κανόνισε τα εκκρεμή ζητήματα η κυβέρνηση. [...]
•Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει Πρώτον: ότι παύει ουσιαστικά και αυτός ο υποτυπώδης κρατικός έλεγχος που υπήρχε και δεύτερον: ότι ιδιοκτήτες των εφοδίων και πρώτων υλών γίνονται οι εμποροβιομήχανοι. Να σε τι μεταφράζεται το οικονομικό αυτό πραξικόπημα: Οι εμποροβιομήχανοι θα διαχειρίζονται και θα βιομηχανοποιούν με τον τρόπο που τους συμφέρει καλύτερα τα εφόδια και τις ύλες. Θα είναι ελεύθεροι να διοχετεύουν τις ποσότητες εκείνες που θα τους εξασφαλίζουν άνετη πραγματοποίηση του κέρδους τους. Θα είναι ακόμα ελεύθεροι ν’ αναμιγνύουν με δικές τους ύλες τις πρώτες ύλες της ΟΥΝΡΑ. Θα έχουν περιορισμό στην τιμή διάθεσης;
Κι αν έχουν τέτοιο περιορισμό, η εξασφάλιση του κέρδους των θα είναι σίγουρη, γιατί θα πραγματοποιείται πολύ νωρίτερα από την αγορά (με τη φύρα, την απόκρυψη, την κλοπή στον υπολογισμό του κόστους, τα εξευτελιστικά ημερομίσθια). Αλλά το πιο σίγουρο τμήμα του μονοπωλιακού κέρδους θα εξασφαλιστεί γι’ αυτούς ‘έξω από την παραγωγή’ σε βάρος του Δημοσίου και της κατανάλωσης (ουσιαστικά δηλαδή με πολλαπλάσια επιβάρυνση της τιμής των εφοδίων για τον καταναλωτή και φορολογούμενο λαό).
Θα εξασφαλιστεί με τη συμφωνία εξόφλησης των πρώτων υλών με δόσεις με προκαταβολή μονάχα του 40% της αξίας τους από τους εμποροβιομήχανους στο κράτος. Το 60% της αξίας των πρώτων υλών θα πληρωθεί με το νομισματικό καθεστώς που θα ισχύει μετά αρκετούς μήνες. Κι όπως ξέρουμε, ο πληθωρισμός ‘βάζει σφουγγάρι’ στα χρέη του κεφαλαίου. [...]
•Και ο κ. Μέιμπεν; Ο κ. Μέιμπεν πρέπει να ξέρει ασφαλώς ότι μια τέτοιας μορφής εκμετάλλευση της συμμαχικής βοήθειας 45 Εθνών αποτελεί παράβαση θεμελιώδους διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της ΟΥΝΡΑ, που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των εφοδίων της για προνομιακή ωφέλεια οικονομική ή πολιτική ορισμένης μερίδας του πληθυσμού και ότι η διανομή πρέπει να είναι δίκαιη και ίση στον πληθυσμό. Ο κ. Μέιμπεν το γνωρίζει αυτό και για να δικαιολογηθεί δηλώνει ότι η ανάθεση στο ιδιωτικό κεφάλαιο της κατεργασίας, διανομής κλπ. γίνεται με την προοπτική ‘γενικού δελτίου’ και επιτυχίας χαμηλότερου κόστους. [...]
•Δεν είναι πολύς καιρός που ο κ. Μέιμπεν απειλούσε διακοπή της παροχής βοηθείας στην Ελλάδα εξ αιτίας των συνθηκών που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι κύκλοι του κεφαλαίου. Σήμερα δηλώνει ότι η χρησιμοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα ‘ελαττώσει το κόστος’. [...] Αποτελεί ή δεν αποτελεί παράνομο πλουτισμό και αντίθετο προς τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη της ΟΥΝΡΑ σε βάρος του συμμάχου Ελληνικού Λαού; Ναι ή όχι; [...]»


ΕΛΛΑΔΑ: Η πλουσιότερη χώρα του Πλανήτη!!!
Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο!!!.Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους.
Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά 1998 είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο!
O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα», η οποία είχε να κάνει με τα αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών. Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του.
Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Και συγκεκριμένα:
1.Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
2.Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.
3.Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
4.Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
5.Νικέλιο: Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
6.Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
7.Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
8.Χρωμίτης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
9.Ουράνιο: Όπως ανέφερα ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη. Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας «Αθηναϊκή» είχε ως τίτλο «Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα» και αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα. Η Θράκη λοιπόν είναι ένας στρατηγικός κόμβος, διότι εκτός των πλουσίων κοιτασμάτων ουρανίου, χρυσού και πετρελαίου, επιπλέον από εκεί πρόκειται να περάσει στο μέλλον και ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης» Αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Κασπία προς τη δύση.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιοτάτων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται. Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την «εύφλεκτη πίσσα». Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής.
Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα. Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές…»
Αρχίζοντας από το περίφημο ΟΣΜΙΟ (σκληρό, άμορφο, μεταλλικό χημικό στοιχείο της ομάδος του λευκοχρύσου) που εντοπίζεται, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, στα Ίμια και γενικώς στο Αιγαίο ΜΑΣ. Και διερωτώμεθα γιατί οι προηγούμενες αλλά και η νυν πολιτική ηγεσία της Χώρας, σιωπούν επί του θέματος!
Η Ελλάδα επίσης μόνο από το απόθεμα του »μεθανίου» που έχει στην μια άκρη μόνο της Κρήτης φτάνει για 10.000 χρόνια τα αυτοκίνητα του πλανήτη γη να τα τροφοδοτεί με καύσιμα δωρεάν.
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα «περίεργα» και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρο κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. Ουσιαστικά 10.000 τόνους Όσμιο και 100.000 τόνους Κόκκινο υδράργυρο που επισήμως δεν υπάρχει, είναι μόνο τεχνητό στοιχείο !!!

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ.......

Ευεργετικό το φασκόμηλο
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010, 12:48



Το φασκόμηλο, που εμπεριέχει πλειάδα βιοενεργών συστατικών όπως καμφορά, άλφα- και βήτα-καρυοφυλλένιο κ.α., διαθέτει πολλές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριακές, στυπτικές, αντιδιαβητικές, σπασμολυτικές, αντισηπτικές και καρδιοτονωτικές.

Ανακουφίζει σε περιπτώσεις νευραλγιών, γαστρίτιδας, άσθματος, βρογχίτιδα, κρυολογήματος, διάρροιας και πονοκεφάλων. Ως αφέψημα (εξωτερική χρήση) συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας, της στοματίτιδας, της φαρυγγίτιδας, των αφθών, της δερματίτιδας και των εκζεμάτων.

Ενώ με τα φρέσκα φύλλα του αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες.

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία, ενώ παράγει και εκλεκτής ποιότητας μέλι.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΛΙΓΟ...ΛΙΓΟ...ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Τα άτομα που συνηθίζουν να μην καταναλώνουν τακτικά οινοπνευματώδη αλλά όταν αποφασίσουν να πιουν του... δίνουν και καταλαβαίνει, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου ή θανάτου εξαιτίας καρδιοπάθειας σε σύγκριση με όσους πίνουν τακτικά αλλά με μέτρο.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από νέα 10ετή μελέτη στην οποία συγκρίθηκαν 10.000 πότες από το Μπέλφαστ της Ιρλανδίας και τη Γαλλία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Μedical Journal» η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα αποτελεί χειρότερη τακτική για την καρδιά από την καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους αρμόδιους οργανισμούς οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτήρια κρασί την ημέρα και οι άνδρες περισσότερα από τρία-τέσσερα ποτήρια κρασί ημερησίως.

Στη μελέτη ποσοστό της τάξεως του 9% των ανδρών από το Μπέλφαστ ανήκε στην κατηγορία του... άτακτου πότη, καταναλώνοντας τουλάχιστον πέντε ποτήρια κρασί τη φορά, κυρίως το Σαββατοκύριακο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκε μόλις το 0,5% των Γάλλων που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι Γάλλοι φάνηκε ότι έπιναν μικρότερες ποσότητες αλκοόλ αλλά στη συντριπτική πλειονότητά τους σε καθημερινή βάση.

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αrteriosclerosis, Τhrombosis and Vascular Βiology» αποκαλύπτει πώς η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με αυτήν όταν το αλκοόλ καταναλώνεται σε τακτική βάση αλλά χωρίς υπερβολές μπλοκάρει τα σήματα που στέλνουν ορισμένα μόρια τα οποία συνδέονται με εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα.

Τα μόρια αυτά, που ονομάζονται πρωτεΐνες Νotch, είναι ζωτικής σημασίας για την εμβρυϊκή ανάπτυξη, αλλά παράλληλα στους ενηλίκους βοηθούν στον έλεγχο των μικροσκοπικών μυών που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος μέσα στις αρτηρίες. Οταν οι πρωτεΐνες Νotch ενεργοποιηθούν εξαιτίας υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, του καπνίσματος ή αλλαγών στη ροή του αίματος, προκαλούν πολλαπλασιασμό αυτών των μαλακών μυών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας. Οπως διαπίστωσαν όμως ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ όταν εξέθεσαν τους μαλακούς μυς των αρτηριών σε αλκοόλ, μπλοκαρίστηκαν τα σήματα των Νotch και έτσι δεν παρουσιάστηκε σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές η καλύτερη «συνταγή» για προστασία της καρδιάς είναι η κατανάλωση ενός ή δύο το πολύ ποτών την ημέρα.


Πηγή:www.tovima.gr

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Μονάδα νευρομυϊκών παθήσεων στο νοσοκομείο Πάτρας
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010, 20:19


Τα εγκαίνια της νέας μονάδας φροντίδας όσων πάσχουν από νευρομυϊκές παθήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Η μονάδα έχει ήδη εξυπηρετήσει 60 άτομα, ενώ θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιόνιων νήσων.

Την μονάδα, που κατασκευάστηκε με χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρέδωσε στην διοίκηση του νοσοκομείου, το Σωματείο MDA Ελλάδας.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο ΧΡ.ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 12 μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί η τελετή για τον εορτασμό της 46ης επετείου της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Πατρών.
Κατά τον Εορτασμό θα μιλήσει ο κ. Χρήστος Γιανναράς, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με θέμα: «Ο πανεπιστημιακός θεσμός και η Ελλαδική χρεοκοπία».

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Προχειρότητα το χαρακτηριστικό του «Καλλικράτη»
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010, 16:14


Μεγάλα προβλήματα από τη γέννηση του έχει, κατά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ο «Καλλικράτης» καθώς η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους ενώ εκκρεμούν και τα δεκάδες διατάγματα για την εφαρμογή του.

Μιλώντας για την ευρύτερη οικονομική κατάσταση της χώρας στους εκλεγέντες περιφερειάρχες από την παράταξη του, ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι «λέγαμε στην κυβέρνηση πως χωρίς μέτρα για την ανάπτυξη οδηγούμεθα σε αδιέξοδο και ασφυξία και δυστυχώς οι εξελίξεις μας δικαιώνουν».

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη της ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρεις αλλά και της προστασίας του πολίτη, ο οποίος, τόνισε, δοκιμάζεται πολύ σκληρά.

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα υπάρξουν δύο επιτελικά όργανα για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, με τους οποίους δήλωσε αποφασισμένος να έχει τακτικότατη επικοινωνία.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Ο Γιάννης Ραγκούσης για τον «Καλλικράτη»
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010, 15:22


«Εθνική υπόθεση» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνολική αλλαγή της αυτοδιοίκησης και του κράτους, «καθώς», όπως είπε, «σε αυτή την αλλαγή ενσωματώνονται αρχές και αξίες».

Μιλώντας, λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο πρωθυπουργός, μπροστά σε ένα ακροατήριο που απαρτιζόταν από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημοτικούς συμβούλους, στο πλαίσιο της διημερίδας επιμόρφωσης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, ο υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε εκτενώς τη λειτουργία αλλά και τις νέες δυνατότητες που θα αποκτήσουν οι νέοι δήμοι υπό το πρίσμα του «Καλλικράτη».

ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ

ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010, 13:29


8 δισεκατομμύρια είναι η αξία των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια για την αγορά αυτοκινήτων στη χώρα μας και από αυτά

τα περισσότερα είναι “στο κόκκινο” σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας το 'Βήμα”. Οι περισσότερες τράπεζες είναι ένα βήμα πριν γίνουν... μάντρες αυτοκινήτων δείχνουν τα στοιχεία. Αυτό καθώς οι τιμές των Ι.Χ. έχουν πέσει τόσο πολύ που είναι ασύμφορο για τον δανειολήπτη να συνεχίσει να πληρώνει το δάνειο προτιμώντας... την κατάσχεση!
Για παράδειγμα κάποιος που αγόρασε πριν από 15 μήνες ένα αυτοκίνητο αξίας 20.000 με δάνειο για έξι χρόνια αυτή τη στιγμή έχει ένα αυτοκίνητο αξίας μόλις 8.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο του δανείου του είναι πάνω από 16.000 ευρώ.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΕΙΡΟΥ

Το θέμα της ρύπανσης του Πείρου ποταμού έφερε για μια ακόμη φορά στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουν για μια ακόμη οι κάτοικοι της παραλίας Κάτω Αλισσού Αχαΐας, παρακολουθώντας τη ρύπανση του Πείρου ποταμού από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων να «μαυρίζουν» το ποτάμι τους και να υποβαθμίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την ποιότητα της ζωής τους.

Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού, η μαυρίλα που έπνιξε τις τελευταίες ημέρες τον Πείρο προέρχεται από τα ελαιοτριβεία της περιοχής που μέσω χειμάρρων, λαγκαδιών, και παντός είδους αυλακιών καταλήγουν στο ποτάμι και στη συνέχεια στη θάλασσα. Η ρύπανση που προκαλείται δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά και πραγματική αφού η δυσοσμία, γίνεται αντιληπτή από μεγάλη απόσταση.

Παρά τις καταγγελίες του συλλόγου και τις επανειλημμένες ερωτήσεις που έχω καταθέσει (3906/8-1-10, 1626/26-11-10) για το θέμα του Πείρου (ο οποίος κινδυνεύει να μετατραπεί σε Ασωπό της Αχαΐας) τίποτα δεν έχει γίνει προκειμένου τα ελαιοτριβεία να πάψουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να υποχρεωθούν στην εφαρμογή των υπαρχουσών μελετών λειτουργίας, προκειμένου να περιοριστεί το σημερινό φαινόμενο της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων τους.

Οι κάτοικοι εκφράζουν επίσης φόβους για την επανάληψη των κρουσμάτων δυσοσμίας, από την επικείμενη επαναλειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διαιώνιση του προβλήματος.

Επειδή τα θέματα ρύπανσης του Πείρου ποταμού επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο την περίοδο λειτουργίας των ελαιοτριβείων, και η δυσοσμία από τα Πυρηνελαιουργεία πνίγει ολόκληρη τη Δυτική Αχαΐα, ερωτά ο κ. Νίκος Τσούκαλης την κ. Υπουργό:τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσει η επανάληψη των κρουσμάτων ρύπανσης του Πείρου από τα λειτουργούντα ελαιοτριβεία της περιοχής και τι προτίθεται να πράξει για την πλήρη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, προκειμένου να σταματήσει η δυσοσμία να πνίγει τη Δυτική Αχαΐα.

ΤΗΣ...ΠΟΠΗΣ

Της Πόπης γίνεται στα ΜΜΕ!

Εκδότες και καναλάρχες αποφάσισαν να μειώσουν κατά 30% τις συλλογικές συμβάσεις, όσων είναι στο μισθολόγιο!

Για τις μειώσεις μίλησαν ήδη κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ και σε λίγο θ ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι.

Στόχος των νταβατζήδων των ΜΜΕ, είναι να γίνει ανώτατος μισθός τα 1500 ευρώ!

Φυσικά μην περιμένουν οι δημοσιογράφοι να τους στηρίξει η ανύπαρκτη, η μουσαντένια ΕΣΗΕΑ!

Η κόλαση της χρεοκοπίας σε συνδυασμό με την έκρηξη των νέων τεχνολογιών που αλλάζουν τις αναγνωστικές συνήθειες των καταναλωτών απειλούν να ανατρέψουν το σκηνικό των εγχώριων ΜΜΕ

Πρόσφατα ένα λαμόγιο εκδότης, ο οποίος έχει από κοινού off shore εταιρεία με πρώην πολιτικό που υπηρέτησε επί μακρόν σε θέση κλειδί (όσο αφορά τις μίζες) και λέγεται ότι έχουν στη κατοχή τους ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε εναλλακτικές συνοικίες του κέντρου της Αθήνας έλεγε στους συντάκτες του:

-Ρε μαλάκες, εγώ έχω κάνει τη μπάζα μου. Στα παπάρια μου και όλα να τα κλείσω!..

Αυτή είναι η ξεφτίλα για την οποία και πολλοί (πουλημένοι) δημοσιογράφοι έχουν τεράστιες ευθύνες.

Σε λίγες μέρες οι εργοδότες θα ανακοινώσουν στους συντάκτες τι τους περιμένει!...

Share

Τσάι και στρές

Το τσάι επηρεάζει το στρες;
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010, 10:06



Μερικοί θεωρούν πως το τσάι είναι ικανό να απαλύνει το στρες και να βελτιώσει την ψυχική διάθεση. Είναι, όμως, οι αγχολυτικές ιδιότητες του τσαγιού όντως αληθινές ή αποτελούν αποκύημα φαντασίας;

Παρόλο που η σχέση μεταξύ τσαγιού και χαλάρωσης είχε παρατηρηθεί αιώνες πριν, μια μελέτη έρχεται να μας δείξει ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ενήλικοι άνδρες που έπιναν μαύρο τσάι τέσσερις φορές την ημέρα, επί έξι εβδομάδες, είχαν την ίδια αντίδραση σε στρεσογόνα γεγονότα με τους συνομηλίκους τους που έπιναν ένα «ψεύτικο» τσάι με καφεΐνη.

Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι λάτρεις του τσαγιού κατόρθωναν να ηρεμούν πιο γρήγορα.

Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Ψυχοφαρμακολογία» και χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ Β,

Απαισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση ο B. Μαρκεζίνης


Θεσσαλονίκη.Απαισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εμφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη ο ακαδημαϊκός, Βασίλειος Μαρκεζίνης.

«Δεν μας λένε την αλήθεια. Με 150% χρέος του ΑΕΠ δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ. Είτε θα πάμε σε πτώχευση, είτε σε αναδιάρθρωση, είτε σε στάση πληρωμών», δήλωσε ο Βασίλης Μαρκεζίνης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ΑΠΘ.

Παρατήρησε ότι οι Έλληνες έχασαν την αυτοπεποίθησή τους, σταμάτησαν να ονειρεύονται ενώ χαρακτήρισε την ελληνική κοινωνία «φραπεδάδικη και καταναλωτική».

Τόνισε ότι το πρόβλημα το έχει η ίδια η Ευρώπη και αναρωτήθηκε ποιόν θα πρωτοσώσει, την Ιρλανδία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία; Έκανε λόγο για συνδυασμό κρίσεων: πολιτικής, οικονομικής, διπλωματικής, ηθικής και μεταναστευτικής.

Σε ό,τι αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε ότι τους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του και μέχρι τη συνάντηση στο Davos η διαχείριση της κρίσης δεν ήταν τόσο πετυχημένη. Το ελληνικό κράτος δήλωσε ότι χρειάζεται δομική αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής μιας πολυδιάστατης-πολυγαμικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και εξοπλιστικής. Δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη συγχρονισμού αμυντικού δόγματος και δόγματος εξωτερικής πολιτικής.

Προέβλεψε ότι πριν τα Χριστούγεννα θα υπάρξει ανακοίνωση γενικών αρχών του ελληνικού κράτους με την Τουρκία και προσχέδιο ενδεχόμενου προσυμφώνου για προσφυγή στη Χάγη που θα αφορά μεταξύ άλλων και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υποστήριξε ότι το δημιούργησαν αυτοί που ασχολήθηκαν τόσα χρόνια και δεν μπόρεσαν σε μια περίοδο που ήταν πιο εύκολα τα πράγματα να το λύσουν. Δήλωσε ότι τον ανησυχούν περισσότερο οι αλυτρωτικές διατάξεις που βρίσκονται στο Σύνταγμα των Σκοπίων και όχι τόσο η ίδια η ονομασία.

Τόνισε την ανάγκη να ανανεωθεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πολιτική ή κομματική φιλοδοξία.

Άφησε έμμεσα αιχμές για το νεοσύστατο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. «Δεν μπορεί κάποιος που η οικογένειά του είναι 40 χρόνια στην πολιτική ζωή να λέει ότι είναι νέος ή νέα αναβαπτιζόμενοι στην κολυμπήθρα του Σηλωάμ».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κόσμου.

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΒΡΗ Δ.ΑΧΑΙΑΣ

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ιστορία με το θησαυρό που θρυλείται ότι έχει θαφτεί σε οικόπεδο, δίπλα ακριβώς από το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, και για την ανεύρεση του οποίου πρόκειται να διενεργηθούν, με τις... ευλογίες του κράτους, ανασκαφές, αυτή την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν κι έλαβαν, από τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την απαιτούμενη άδεια που προβλέπεται γι' αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, την προαναφερθείσα ημέρα, κατά τις ώρες 8.30 το πρωί μέχρι 2 μετά το μεσημέρι, έχουν το ελεύθερο να κάνουν το χώρο... φύλλο και φτερό, θυμίζοντάς μας σκηνές από το “Θησαυρό του μακαρίτη”.

Πάντως, αν και θα χρησιμοποιήσουν σκαπτικά μηχανήματα, ευελπιστώντας να... σκοντάψουν στις χρυσές λίρες που -υποτίθεται ότι- έχουν κρυφτεί εκεί από τον καιρό της Κατοχής, δεν τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση εκρηκτικών υλών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το Κέντρο Υγείας της κωμόπολης βρίσκεται, όπως προείπαμε, ακριβώς δίπλα και τυχόν ανατινάξεις στο παρακείμενο οικόπεδο δεν θα ήταν και η... καλύτερη ιδέα για ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ακριβώς είχε συμβεί και σε ανάλογη περίπτωση, στα τέλη Ιουλίου, στο Κολίρι του Πύργου, παρόντες στη διαδικασία της ανασκαφής θα είναι εκπρόσωποι της Κτηματικής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ. και, φυσικά, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που χορήγησε, άλλωστε, και την άδεια. Βέβαια, στην περίπτωση του Πύργου οι έρευνες, μολονότι είχαν και τη θερμή υποστήριξη της Εκκλησίας -άλλωστε, ο θησαυρός βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον Ιερό Ναό του χωριού και οι εκπρόσωποι του Θεού παρακολουθούσαν με το ίδιο ζωηρό ενδιαφέρον τα διαδραματιζόμενα-, δεν είχαν αίσια έκβαση, αφού ο θησαυρός αποδείχτηκε... άνθρακες.

Διεκδικεί μερίδιο και ο Δήμος
Στη Μόβρη όπου ο Ναός τού ΕΚΑΤΟΜΒΑΙΟΥ ΔΙΑ.Ακούς Γιατρέ?

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ

Μέχρι και 675% ανεβαίνουν οι από το χωράφι στο ράφι, στα αγροτικά προϊόντα, λόγω της κερδοσκοπίας και της πολιτικής των µεσαζόντων ανάµεσα στον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των Νέων.

Παρά το γεγονός ότι οι τιµές παραγωγού σε µια σειρά προϊόντων (βιοµηχανική ντοµάτα, φέτα κ.ά.) παραµένουν στα περσινά επίπεδα, οι λιανικές τιµές στο καλάθι της νοικοκυράς είναι υπερδιπλάσιες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γονιωτάκης, ένα λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οξύτητας 3-9 γραµµών, πωλείται από τον παραγωγό προς 2 ευρώ αλλά μέχρι να φτάσει στο ράφι του σούπερ µάρκετ η τιμή του πλέον είναι από 5-6 ευρώ (διαφορά 200%). Για ένα κιλό ντοµάτες ο παραγωγός εισέπραξε φέτος 0,08 ευρώ, αλλά ο ντοµατοπελτές στο ράφι πωλείται 0,62 ευρώ (675%). Ένα κιλό ρύζι πωλείται 1,54 ευρώ έναντι 0,26-0,32 ευρώ που πήρε φέτος ο παραγωγός (492%) και ένα πακέτο µακαρόνια προς 0,83 ευρώ έναντι 0,23-0,25 ευρώ που εισέπραξε για ένα κιλό σκληρό σιτάρι φέτος ο παραγωγός (261%).

Αυτοί δηλαδή που θησαυρίζουν είναι οι χονδρέµποροι των αγροτικών προϊόντων, διακινητές και µεταποιητές, αφού στόχος τους είναι να διατηρούν τα περιθώρια κέρδους τους αµετάβλητα, είτε οι τιµές παραγωγού ανεβαίνουν είτε πέφτουν.

Παρόμοιο είναι και το συµπέρασµα στο οποίο καταλήγει µελέτη του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που πρόκειται να ανακοινωθεί την Πέμπτη και η οποία εξετάζει τον βαθµό µετακύλισης των τιµών από το επίπεδο του παραγωγού σ’ αυτό του καταναλωτή. Η µελέτη διαπιστώνει αυτό που χρόνια τώρα καταγγέλλουν οι παραγωγοί, δηλαδή ασυµµετρία στη µετακύλιση των τιµών, και ότι ο νόµος της προσφοράς και της ζήτησης συχνά στην Ελλάδα δεν λειτουργεί.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα µε τα πορτοκάλια, όπου το µέσο εµπορικό περιθώριο της εξεταζόµενης περιόδου (1995-2004) είναι 55%. Κάθε φορά, όµως, που για κάποιους λόγους, όπως η χαµηλή κατανάλωση, το περιθώριο έπεφτε κάτω του 55%, παρατηρούνταν αύξηση στις τιµές λιανικής, γεγονός που δεν οφειλόταν φυσικά σε αυξηµένη ζήτηση αλλά στην προσπάθεια των µεσαζόντων να επαναφέρουν το κέρδος στα αρχικά του επίπεδα. Σύµφωνα µε στοιχεία της αγοράς, για ένα κιλό πορτοκάλια ο παραγωγός εισπράττει 0,40-0,60 ευρώ, ενώ ο καταναλωτής τα βρίσκει στο σούπερ µάρκετ προς 0,90 ευρώ.

Επιπλέον, σύµφωνα µε το ΚΕΠΕ, στα περισσότερα προϊόντα ,όπως τα λαχανικά και οι ντοµάτες, ο παραγωγός και ο καταναλωτής βρίσκονται σε αδύναµη θέση, δεν διαµορφώνουν δηλαδή εκείνοι τις τιµές, ακόµη και όταν η ζήτηση είναι χαµηλή. Τις τιµές τις επιβάλλουν οι ενδιάµεσοι της εφοδιαστικής αλυσίδας, η λειτουργία της οποίας είναι, σύµφωνα µε την έρευνα, αναποτελεσµατική. Συνεπώς, για τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών και των καταναλωτών θα πρέπει να αυξηθεί η διαπραγµατευτική τους δύναµη (µέσω των Οργανώσεων Παραγωγών) και να λειτουργήσει το περιβόητο Παρατηρητήριο Τιµών Παραγωγού Οπωροκηπευτικών.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Καρδιακά προβλήματα προβλέπονται με αιματολογικό τεστ

synt,Τρίτη, 16-11-2010

Τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων βελτιώνει ένα νέο αιματολογικό τεστ που ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές. Η εφαρμογή του αφορά ειδικότερα ηλικιωμένους που φαίνεται να έχουν καλή υγεία και ποτέ δεν είχαν συμπτώματα από την καρδιά τους.

Το διαγνωστικό τεστ αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή της ήδη υπάρχουσας αιματολογικής εξέτασης που γίνεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής που έχει πόνο στο στήθος, πράγματι έχει έμφραγμα ή κάτι άλλο.

Οι ερευνητές, υπό τον Κρίστοφερ ντεΦιλίπι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι το βελτιωμένο τεστ μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τον κίνδυνο μελλοντικού θανάτου από καρδιά, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν καθόλου καρδιολογικά συμπτώματα, μια ομάδα ασθενών σε κίνδυνο που είναι εξ αντικειμένου πολύ δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα.

Το νέο διαγνωστικό τεστ μετρά το επίπεδο της τροπονίνης Τ, μιας πρωτεΐνης η οποία αποτελεί αξιόπιστο βιολογικό δείκτη για τον κυτταρικό θάνατο που τελικά οδηγεί σε καρδιακό πρόβλημα.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από περίπου 4.200 ασθενείς και τα διατήρησαν μέχρι και μετά από 18 χρόνια, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνάς τους.

Η τροπονίνη ανιχνεύθηκε στα δύο τρίτα των ανθρώπων χωρίς συμπτώματα, στην ηλικία άνω των 65 ετών. "Βρήκαμε ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της τροπονίνης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του ατόμου για συμπτώματα καρδιοπάθειας ή θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο κατά τα επόμενα 10-15 χρόνια", δήλωσε ο ντεΦιλίπι.

Το νέο τεστ, που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, μπορεί να ανιχνεύσει επίπεδα της τροπονίνης που είναι δέκα φορές χαμηλότερα από αυτά που ανίχνευαν προηγούμενα τεστ, όμως δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στο εμπόριο.

Πηγή:www.enet.gr(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΟΥΜΠΟΥΛΗΣ

Πώς η καρδιά θα χτυπάει δυνατά μετά το έμφραγμα15.2.2009 Η μάχη για την αντιμετώπιση των καρδιολογικών προβλημάτων, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, και ειδικά του εμφράγματος του μυοκαρδίου, είναι συνεχής και μαίνεται σε πολλά μέτωπα στον τομέα της έρευνας. Το νέο μέτωπο που άνοιξαν πρόσφατα οι ερευνητές είναι αυτό της μικρομεταμόσχευσης των μιτοχονδρίων. Ερευνα του τομέα Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2009 στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Physiology» και αποτέλεσε το βασικό θέμα της, έδειξε ότι η έγχυση μιτοχονδρίων έπειτα από ισχαιμικό επεισόδιο του μυοκαρδίου βοηθάει σημαντικά στην αποκατάσταση της βλάβης που έχει συντελεστεί στην καρδιά. Η λογική αυτής της προσέγγισης είναι πολύ απλή, όπως μας εξηγεί ο καρδιοχειρουργός, Ιωάννης Τούμπουλης, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Είναι γνωστό ότι η βλάβη ισχαιμίας και επαναιμάτωσης στην καρδιά, όπως για παράδειγμα στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, οδηγεί σε αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργικότητα των μιτοχονδρίων. Τα μιτοχόνδρια είναι πολύ σημαντικά οργανύλλια του κυττάρου, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα εργαστήρια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου, γιατί εκεί καταναλώνεται το οξυγόνο που αναπνέουμε και παράγεται ενέργεια. Συνεπώς, γίνεται φανερό ότι τα μιτοχόνδρια είναι τα απαραίτητα οργανύλλια του κυττάρου για να διατηρήσουν όλες τις λειτουργίες του κυττάρου και κατά συνέπεια ενός οργάνου» λέει ο Ελληνας καρδιοχειρουργός εξηγώντας το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση να διερευνηθεί ο ρόλος των μιτοχονδρίων στην αντιμετώπιση των ισχαιμικών επεισοδίων.

Προηγούμενες μελέτες με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών που στοχεύουν στη διατήρηση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων έχουυν δείξει μείωση της νέκρωσης που παρατηρείται ύστερα από έμφραγμα, χωρίς ωστόσο να την περιορίζουν στο σύνολό της. Η επόμενη σκέψη ήταν μήπως μπορούν να αντικατασταθούν τα μιτοχόνδρια, έπειτα από έμφραγμα, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στο όργανο.

«Το σκεπτικό της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η αντικατάσταση των μιτοχονδρίων τα οποία καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της ισχαιμίας. Η αρχική υπόθεση ήταν ότι οι μικροενέσεις στην περιοχή ισχαιμίας της καρδιάς με μιτοχόνδρια τα οποία έχουν απομονωθεί από άλλους υγιείς ιστούς και είναι λειτουργικά θα μπορούσαν να μειώσουν τις βλαπτικές επιδράσεις της ισχαιμίας» λέει ο κ. Τούμπουλης.

Για να διαπιστωθούν αυτά σε πρώτη φάση, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ δοκίμασαν την έγχυση μιτοχονδρίων σε καρδιές κουνελιών στα οποία είχαν προκαλέσει ισχαιμία. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, δεδομένου ότι οι βλάβες από τα εμφράγματα ύστερα από πρόκληση ισχαιμίας στις καρδιές των κουνελιών μειώθηκαν κατά 50% στην ομάδα στην οποία έγιναν μικροενέσεις μιτοχονδρίων που είχαν απομονωθεί από καρδιές υγιών κουνελιών.

Αυτές οι μικροενέσεις μπορούν να εφαρμοστούν και στους δύο τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζονται σήμερα τα ισχαιμικά επεισόδια, δηλαδή και στην αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) αλλά και στη χειρουργική μέθοδο, το bypass. «Στη μεν χειρουργική προσέγγιση, η έγχυση μπορεί να γίνει με απευθείας μικροενέσεις την ώρα του χειρουργείου. Στη δε περίπτωση της αγγειοπλαστικής θα μπορούσαν να χορηγούνται με τη χρήση ειδικών καθετήρων» εξηγεί ο κ. Ιωάννης Τούμπουλης, που τονίζει ότι «η διαδικασία απομόνωσης των μιτοχονδρίων δεν αποτελεί περιορισμό γιατί πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της αγγειοπλαστικής ή του bypass θα υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης μιτοχονδρίων από ένα μικρό τμήμα μυός, βάρους μικρότερου από ένα γραμμάριο».

Αυτό το κομμάτι μυός μπορεί να προέρχεται από τους γραμμωτούς μυς του ασθενούς χωρίς καμία κλινική επίπτωση. Οι ιστοί που έχουν πολλά μιτοχόνδρια είναι οι γραμμωτοί μύες, η καρδιά, το συκώτι και ο εγκέφαλος. «Για παράδειγμα, στην περίπτωση του bypass, κατά τη στερνοτομή, θα μπορεί ο χειρουργός να παίρνει ένα μικρό κομματάκι από τους θωρακικούς μυς και έως ότου να προετοιμάσει τα μοσχεύματα για το bypass, υπάρχει η δυνατότητα να έχουν ήδη ετοιμαστεί τα μιτοχόνδρια που θα χρειάζονται για την έγχυση».

Η διαδικασία απομόνωσης των μιτοχονδρίων από υγιείς ιστούς είναι σχετικά απλή και μπορεί να διαρκέσει από μία έως μιάμιση ώρα. Προβλέπει σε απλά βήματα τη λύση των κυτταρικών μεμβρανών και την απομόνωση των διαφόρων κυτταρικών οργανυλλίων με ειδικές συνθήκες φυγοκέντρησης. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τα απομονωμένα μιτοχόνδρια μπορούν να φυλαχτούν σε βαθιά κατάψυξη (-80 βαθμούς Κελσίου) και να χρησιμοποιηθούν ύστερα από μεγάλα χρονικά διαστήματα (χρόνια). «Αυτό όμως δεν είναι αναγκαίο, γιατί ο καθένας μπορεί να είναι άμεσος δότης του εαυτού του» σχολιάζει ο Ελληνας ερευνητής.

Παρ' όλα αυτά, για να φτάσουμε στο κλινικό στάδιο εφαρμογής, δηλαδή στην εφαρμογή των μικροενέσεων μιτοχονδρίων σε ασθενείς, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες. «Πρέπει να γίνει εφαρμογή της μεθόδου σε μεγάλα θηλαστικά, π.χ. χοίρους, των οποίων το καρδιαγγειακό σύστημα είναι πολύ πιο κοντινό σε αυτό των ανθρώπων και επιπλέον χρειάζεται παρακολούθηση των πειραματόζωων για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη τυχόν παρενεργειών από την έγχυση των μιτοχονδρίων, π.χ. φλεγμονές» επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Τούμπουλης, ο οποίος ωστόσο εκφράζει την αισιοδοξία του. «Παρά το γεγονός ότι τα μιτοχόνδρια τοποθετούνται στον περιβάλλοντα χώρο των κυττάρων της καρδιάς και όχι μέσα σε αυτά, από τη μελέτη προκύπτει ότι είναι ικανά να παράγουν ενέργεια η οποία διαπερνά τα κύτταρα και τα τροφοδοτεί ώστε αυτά να διατηρούν τη δομή και τη λειτουργία τους». Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι μεγάλο μέρος των πειραμάτων σε μεγάλα θηλαστικά θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας με επικεφαλής τον κ. Τούμπουλη.



Bypass με βλαστοκύτταρα

Μία άλλη επαναστατική μέθοδος που βρίσκεται επίσης σε πειραματικό στάδιο είναι η χρήση βλαστοκυττάρων κατά την πραγματοποίηση του bypass. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνεται μυελός από τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος με κατάλληλη επεξεργασία, που διαρκεί ωστόσο ημέρες, οδηγεί στην απομόνωση των βλαστοκυττάρων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν. «Το χρονικό περιθώριο που απαιτείται για την απομόνωση των βλαστοκυττάρων δεν υπάρχει σε περιπτώσεις που απαιτείται επείγουσα αντιμετώπιση με bypass ή αγγειοπλαστική» επισημαίνει ο Ιωάννης Τούμπουλης. Σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπλοκές, που μένει να αποδειχτούν, τόσο στα μιτοχόνδρια όσο και τα βλαστοκύτταρα, με περαιτέρω έρευνες σε πειραματόζωα παρατηρούνται αρκετά σημαντικές διαφορές που έχουν να κάνουν με τη φύση του «υλικού». «Στα μεν μιτοχόνδρια που είναι οργανύλλια, οι πιθανές επιπλοκές περιορίζονται στις φλεγμονές. Στα δε βλαστοκύτταρα, που είναι κύτταρα τα οποία διαθέτουν DNA, η έκφραση του οποίου καθορίζει τη φύση του κυττάρου, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης κυτταρικής διαφοροποίησης. Για παράδειγμα, βλαστοκύτταρα που εγχύονται στην καρδιά μπορεί να μη μετατραπούν σε μυοκαρδιακά κύτταρα αλλά σε ινοβλάστες, δηλαδή σε συνδετικό ιστό, πράγμα που δεν έχει πρακτικό όφελος» λέει χαρακτηριστικά ο Ελληνας καρδιοχειρουργός.



Η «πρόκληση του Χάρβαρντ» για τον Ελληνα επιστήμονα

Ο Ιωάννης Τούμπουλης είναι ένας νεαρός επιστήμονας που κατόρθωσε να ξεχωρίσει και να εξασφαλίσει μία από τις πιο ποθητές υποτροφίες στην Ιατρική παγκοσμίως. Ηταν ο μοναδικός νέος επιστήμονας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής από όλον τον κόσμο που κέρδισε το 2007 την υποτροφία «Evarts A. Graham Award Fellowship» για να ασκήσει την ειδικότητά του και να παράγει ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι δεκάδες δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, οι συμμετοχές με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια αλλά και οι πολλές αναφορές στο επιστημονικό έργο του από άλλους επιστήμονες ήταν τα εισιτήρια για την «πρόκληση του Χάρβαρντ», όπως την αποκαλεί ο 33χρονος επιστήμονας.

Ο Ελληνας καρδιοθωρακοχειρουργός πρότεινε στους καθηγητές του εκεί ως αντικείμενο έρευνας την παθοφυσιολογία των ανευρυσμάτων αορτής για να προκύψει η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισής τους. Η αντίδραση ήταν ενθουσιώδης και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε άμεσα. Ο κ. Τούμπουλης επισημαίνει «την ευκολία της προσέγγισης, την απλότητα αλλά και τη διάθεση των καθηγητών στο εξωτερικό να βοηθήσουν αλλά και να αναδείξουν νέους επιστήμονες και νέες ιδέες». Από την εμπειρία του και στα ελληνικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία διαπιστώνει ότι εκεί που χωλαίνουμε δεν είναι πια οι υποδομές ή ο εξοπλισμός, αλλά η άρνηση για συνεργασία, η υπονόμευση επιστημόνων και η αναξιοκρατία. Παρ' όλα αυτά, ο Αχαιός επιστήμονας επιθυμεί να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στον τόπο του. «Θεωρώ ότι αποτελεί επιθυμία κάθε επιστήμονα να επιστρέψει στην πατρίδα του για να εργαστεί σ' αυτήν. Η δυνατότητά του να σώζει ζωές και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών αποτελεί τη μεγαλύτερη ικανοποίηση για όσους υπηρετούν την Ιατρική, αλλά η εξασφάλιση των παραπάνω σε συμπολίτες προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση» εξομολογείται ο Ελληνας επιστήμονας που κατάγεται από την Κάτω Αχαΐα Πατρών και είναι γιος του μαθηματικού Κώστα Τούμπουλη και της Λίτσας Τζιβιέρη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1999 και έγινε διδάκτωρ εκεί το 2003. Αν και 33 ετών, έχει ήδη να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με πάνω από πενήντα διεθνείς δημοσιεύσεις μετά από κρίση, στις περισσότερες από τις οποίες είναι πρώτος συγγραφέας. Αυτό το έργο έχει αναγνωριστεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και του έχει εξασφαλίσει ήδη 28 βραβεία και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από χίλιες χειρουργικές επεμβάσεις.

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Τονώνουν την καρδιά με ενέργεια από τα κύτταρα

Ελπίδες για αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με τμήμα κυττάρων του οργανισμού δημιουργεί μια πρωτοποριακή πειραματική έρευνα που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο «Αττικόν».


Οι καρδιοχειρουργοί κ. Ιωάννης Τούμπουλης και Χρήστος Ρόκκας χορηγούν στο μυοκάρδιο πειραματόζωων τμήματα του κυττάρου (μιτοχόνδρια) τα οποία έχουν την ιδιότητα να παρέχουν ενέργεια. Η έγχυσή τους φαίνεται ότι αναζωογονεί το μυοκάρδιο και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι σε δύο χρόνια η μέθοδος θα μπορεί να εφαρμοστεί και κλινικά.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες οι καρδιοχειρουργοί κ. Καλλιόπη Αθανασιάδη, Παναγιώτης Δεδεηλίας και ο καθηγητής κ. Χρήστος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων, το οποίο πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

«Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Δεδεηλίας και δίνει ελπίδες για αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Η μέθοδος εφαρμόζεται ως εξής:

Οι καρδιοχειρουργοί παίρνουν τμήμα μυός από τον θώρακα, από τον οποίο απομονώνουν τα μιτοχόνδρια. Ακολουθεί φυγοκέντρηση του ειδικού διαλύματος, το οποίο εγχύουν στο μυοκάρδιο. Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει ότι τα μιτοχόνδρια παρέχουν αμέσως ενέργεια στο σημείο της έγχυσης και το μυοκάρδιο εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελέτη έχει προκαλέσει ενδιαφέρον, καθώς επιχειρείται με έναν βάσιμα επιστημονικό τρόπο η υποστήριξη του μυοκαρδίου. Η πειραματική της έκβαση θα οδηγήσει στην απόφαση αν θα χορηγηθεί και σε ανθρώπους.

«Η χορήγηση βλαστοκυττάρων στο μυοκάρδιο πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια, σε συνδυασμό με την αντλία υποστήριξης της καρδιάς, αποτέλεσε το πρώτο βήμα. Η έγχυση μιτοχονδρίων είναι το επόμενο», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Οι μελέτες αυτές -σημείωσε- απαιτούν χρόνο και χρήμα και υπάρχει η σκέψη συνεργασίας των Ελλήνων ερευνητών με συναδέλφους τους από άλλες χώρες.

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα
Βλαστοκύτταρα κατά του εμφράγματος

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα χορήγησης βλαστοκυττάρων σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οπως εξήγησαν οι ειδικοί, το έμφραγμα προκαλεί απώλεια μυοκαρδικών κυττάρων, σχηματισμό ουλής και στο τελικό στάδιο καρδιακή ανεπάρκεια. Η θεραπεία βασίζεται στην ιδιότητα των βλαστοκυττάρων να μεταβάλλονται σε κύτταρα του καρδιακού μυός και αιμοσφαίρια. Με τον τρόπο αυτό, υποβοηθείται η λειτουργία της καρδιάς, ενισχύεται η ικανότητα συστολής και διαστολής και βελτιώνεται η αιμάτωση του καρδιακού μυός.

Θωρακοσκοπική τεχνική
Πρωτοποριακή επέμβαση σε βρέφος

Μία από τις πλέον θεαματικές επεμβάσεις στον θώρακα ενός βρέφους 17 μηνών πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Ομάδα θωρακοχειρουργών του «Υγεία», υπό τον κ. Κώστα Ηλιάδη, υπέβαλαν το κορίτσι σε μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης συγγενούς αδενοματώδους δυσπλασίας.

Αντί να πραγματοποιήσουν ανοιχτή επέμβαση, οι χειρουργοί υπέβαλαν το παιδί σε θωρακοσκοπική λοβεκτομή, η οποία γίνεται με μικρές τομές και είναι ελάχιστα επεμβατική. Η μικρή ασθενής νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας για μία μόνο μέρα και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τέσσερις μόλις μέρες έπειτα από την επέμβαση.

«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος με τις θωρακοσκοπικές τεχνικές», τόνισαν οι διοργανωτές του συνεδρίου, σημειώνοντας ότι με αυτές επιτυγχάνεται μείωση των ημερών νοσηλείας και πλήρης κοινωνική επανένταξη των ασθενών.

Οι επεμβάσεις γίνονται με τη βοήθεια βιντεοκάμερας και με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (τρεις ή τέσσερις μικρές τομές). Ο απαιτούμενος χρόνος νοσηλείας κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις μέρες, έναντι επτά έως 30 ημερών που απαιτούνταν στο παρελθόν.
ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΘΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ
Αναρτήθηκε από achagia.blogspot.com στις 10:18 π.μ. 0 σχόλια

Διαβάστε περισσότερα: http://achagia.blogspot.com/#ixzz15RgG2HtH

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών προανήγγειλε ο Μίκης
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010, 14:37

Θανάσης Βλαντός

«Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών» θα συσταθεί σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επίσημη αναγγελία του κινήματος αυτού θα γίνει την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου στις 12:00 στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Σε δηλώσεις του, ο κ. Θεοδωράκης, αμέσως μετά από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εξήγησε ότι «Η Ελλάδα δεν ανήκει στη Δύση, η Ελλάδα ανήκει στην Ελλάδα».

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

Ωφέλιμο το λίγο αλκοόλ και μετά το μπάι πας
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010, 14:46



Οι άνδρες που υποβάλλονται σε εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας) και μετέπειτα καταναλώνουν ένα ή δύο ποτά ημερησίως έχουν λιγότερα επόμενα καρδιολογικά προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.

Το εύρημα προέρχεται από νέα μελέτη, η οποία παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς.

Η μελέτη έδειξε πως η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μείωση κατά 25% των πρόσθετων καρδιολογικών επεμβάσεων, των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

«Τα οφέλη της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων αλκοόλ έχουν τεκμηριωθεί στους υγιείς ανθρώπους, αλλά η ανάλυσή μας εστιάσθηκε σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ουμπέρτο Μπενεντότο από το Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης.

Η μελέτη διεξήχθη σε 1.021 χειρουργημένους άνδρες, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 3,5 χρόνια. Η κατανάλωση λίγου αλκοόλ δεν φάνηκε να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα που λάμβαναν οι ασθενείς.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς συνιστά στους άνδρες να πίνουν έως δύο ποτά την ημέρα και στις γυναίκες έως ένα. Προσοχή! Μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης καθώς και σε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μ.ΘΕΟ ΔΩΡΑΚΗΣ

Ο Μ. Θεοδωράκης παρουσιάζει έργα-σύμβολα για την ελευθερία και τη δημοκρατία
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010, 17:26

Αντώνης Καρατζαφέρης

«Η Ελλάδα δεν ανήκει στη Δύση, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης προϊδεάζοντας το κοινό που παρακολούθησε τη συνέντευξη του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την ομιλία του, την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ομιλία που θα καθορίσει τους στόχους και τις αρχές του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών που εξήγγειλε πριν λίγες εβδομάδες.

Νωρίτερα ο συνθέτης θα παρουσιάσει στο Μέγαρο, τρεις συνθέσεις του που αποτελούν έργα σύμβολα για την ελευθερία και τη δημοκρατία των λαών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Χιλής. Στις 27 Νοεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά και την 1η Δεκεμβρίου λόγω της μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων, θα ακουστούν το «Πνευματικό Εμβατήριο», το «Canto General» και σε πρώτη εκτέλεση το έργο για πιάνο και ορχήστρα «Ένας Όμηρος». Οι συναυλίες πραγματοποιούνται με τη συμβολή του Ιδρύματος Θώραξ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη νέα πτέρυγα και τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Το «Πνευματικό Εμβατήριο», έργο γραμμένο για την ελευθερία της Ελλάδος, την περίοδο της Κατοχής, σε ποίηση Αγγελου Σικελιανού, ερμηνεύει η μούσα του συνθέτη Μαρία Φαραντούρη και ο διεθνούς φήμης βαθύτονος Δημήτρης Καβράκος. Η Μαρία Φαραντούρη επίσης ερμηνεύει με τον Πέτρο Πανδή το Canto Geberal, έργο-σύμβολο για τους αγώνες του χιλιανού λαού, σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα. Τη σύνθεση «Ένας Όμηρος», από το θεατρικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού συγγραφέα Brendan Behan, εμπνευσμένο από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ιρλανδών, ερμηνεύει στο πιάνο η σολίστ Τατιάνα Παπαγεωργίου. Στη συναυλία συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία του δήμου Αθηναίων και η χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Ποταμός αναμνήσεων

«Δεκαπέντε ετών μπήκε στο πλοίο σαν μούτσος», είπε ο Μίκης για τον καπετάνιο Βασίλη Κωνσταντακόπουλο που εκπροσώπησε στη συνέντευξη τύπου το Ίδρυμα Θώραξ. «Αυτό ήταν και το δικό μου όνειρο αλλά ήλθε η Αλβανία και πήρα άλλο δρόμο. Η θάλασσα ήταν πάντα η μεγάλη μου αγάπη…». Από αυτό, τον «άλλο δρόμο» που ακολούθησε οι αναμνήσεις του Μίκη είναι ποταμός. Για τους συνεργάτες του με τους οποίους μοιράστηκε μια ζωή, για τις μεγάλες προσωπικότητες που συνάντησε, όπως ο Νερούδα και ο Αλιέντε… Όπως και για τα χρόνια της εξορίας. Επαναλαμβάνοντας το παράπονό του, πως δεν «περιλαμβάνεται στους εκλεκτούς του Μεγάρου».

Για τις αρχές της συνεργασίας του με τη Μαρία Φαραντούρη, θυμήθηκε: «Η Μαρία ήταν δεκαέξι χρονών όταν της έδωσα τον «Καημό». Πηγαίναμε με λεωφορείο στην Πάτρα για συναυλία όταν με έπιασε η μάνα της και μου είπε, «παιδί μου να προσέχεις την κόρη μου σαν τα μάτια σου…».

Καλεσμένος από τον Νερούδα, που ήταν πρεσβευτής της Χιλής στο Παρίσι, ο εξόριστος Μίκης ταξίδεψε με τον Παναγιώτη Λαμπρία, στο Σαντιάγο. Εκεί, σε δείπνο που τους παρέθεσε ο Αλιέντε, ο Μίκης εξέφρασε την επιθυμία να μελοποιήσει το έπος του Νερούδα. «Τότε ο Αλιέντε έβγαλε δύο τόμους από τη βιβλιοθήκη του και μου τους χάρισε. Μέσα στο αεροπλάνο έγραψα το πρώτο τραγούδι…».

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ο δικτάτορας Πινοσέτ κατέλαβε την εξουσία στη Χιλή δολοφονώντας τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Λίγο μετά τη δολοφονία του Αλιέντε πεθαίνει ο Νερούδα. «Δίναμε συναυλία στο Μεξικό όταν μάθαμε το θάνατο του Νερούδα. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους…».

Για τα χρόνια της εξορίας στη Ζάτουνα: «Ήταν Χριστούγεννα, έξω έκανε πολύ κρύο και οι φρουροί είχαν ξεπαγιάσει. Ελάτε μέσα τους είπα. Είχα τσικουδιά, καρύδια, σύκα… Τραγουδούσα «Εμπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο…». «Αυτό θα μας το μάθετε» μου είπαν οι δυο φρουροί. Μετά τις τσικουδιές πήγαμε και οι τρεις στο καφενείο. Όλοι μαζί και οι χωροφύλακες άρχισαν να λένε το τραγούδι… Η πρώτη εκτέλεσή του έγινε από χωροφύλακες…

Σαν «κρητικός παππούς» ο Μίκης έδωσε και την «πολιτική ευχή» του: «Οι Έλληνες πρέπει σήμερα να κάνουν αυτό που δεν μπορούν. Αυτή είναι η πολιτική μου ευχή…».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Σ’ αυτό το ταξίδι δεν περισσεύει κανείς
Δήλωση για τη νίκη του έκανε ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας πλέον Απόστολος Κατσιφάρας.

Αναλυτικά η δηλωσή του:
"Σας ευχαριστώ για τη καθαρή νίκη που μας δώσατε σήμερα.
Σας ευχαριστώ για την καθαρή εντολή που μας δώσατε σήμερα.
Μια εντολή που μας γεμίζει με αίσθημα ευθύνης.
Ευχαριστώ όλες και όλους που μας ψήφισαν.
Ευχαριστώ όλες και όλους που πήραν μέρος στη σημερινή ψηφοφορία.
Ευχαριστώ όλους τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας.
Σήμερα ιδρύσαμε ένα νέο θεσμό.
Το θεσμό της ισχυρής, της αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα σε ένα μεγάλο ταξίδι.
Στο ταξίδι που θα μας οδηγήσει στη νέα, ισχυρή και αυτόνομη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το έλεγα και πριν από τις εκλογές, το λέω και τώρα.
Σ’ αυτό το ταξίδι δεν περισσεύει κανείς.
Αυτοί που μας ψήφισαν και όσοι επέλεξαν άλλους συνδυασμούς, αλλά και εκείνοι που διάλεξαν το λευκό, το άκυρο, την αποχή, είμαστε όλοι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, έχουμε όλοι το δικαίωμα στην πρόοδο, έχουμε όλοι λόγο και μερίδιο στο μέλλον του τόπου μας.
Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή.
Θα πορευτούμε όλοι μαζί, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και σε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Με διαρκή την προσπάθεια για σύνθεση και για τις ευρύτερες δυνατές, κάθε φορά, συναινέσεις.
Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο.
Το δεύτερο στοιχείο που θα μας χαρακτηρίζει είναι η αταλάντευτη επιμονή στον κανόνα της πλήρους διαφάνειας σε όλες μας τις αποφάσεις, σε όλες μας τις πράξεις.
Επιμένουμε σε αυτόν τον κανόνα γιατί η διαφάνεια είναι η απάντηση στο πελατειακό κράτος, στο ρουσφέτι, στην αναξιοκρατία.
Είναι η απάντηση για να οδηγηθούμε στις ίσες ευκαιρίες, στο σεβασμό του δημόσιου χρήματος, στην αξιοκρατία, στο σεβασμό προς τον πολίτη.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά όλα τα βήματα της πορείας μας.
Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, ακόμα και αστοχίες.
Ξέρω ότι ο αθηνοκεντρισμός θα παλέψει για να κρατήσει τα προνόμιά του.
Ξέρω ότι υπάρχουν παλιές νοοτροπίες και κατεστημένες πρακτικές που θα δώσουν τη μάχη τους.
Είναι όμως εξίσου βέβαιο ότι σήμερα μας δόθηκε μια καθαρή, λαϊκή, πολιτική εντολή.
Να συγκροτήσουμε μια ισχυρή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα αντιμετωπίσει την υστέρηση και την καθήλωση του τόπου μας, που θα οδηγήσει τη Δυτική Ελλάδα στην ανάπτυξη και την ευημερία, που θα είναι εξωστρεφής, δημοκρατική και με κοινωνική αλληλεγγύη.
Να συγκροτήσουμε μια Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα είναι αυτοτελής και χειραφετημένη, που θα βασίζεται στις δυνάμεις της και που θα πορεύεται με σχέδιο, απόφαση και στόχο.
Αυτό είναι το σημερινό μήνυμα.
Αυτό είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.
Μια εντολή που δίνουν οι πολίτες και μια ευθύνη που ανατίθεται στους αιρετούς.
Έχω πλήρη επίγνωση αυτής της ευθύνης.
Γνωρίζω τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στα χρόνια που έρχονται.
Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, για να ανταποκριθώ στην εντολή, για να ανταποκριθώ στην ευθύνη.
Θέλω να πιστεύω, ότι σ’ αυτήν την πορεία θα πάμε μαζί, σας καλώ να πάμε μαζί με τη συνεχή υποστήριξη, την ενθάρρυνση αλλά και με την κριτική όλων σας.
Το ταξίδι ξεκίνησε.
Ας δουλέψουμε με πίστη και αισιοδοξία για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ο τόπος μας έχει δυνατότητες, οι άνθρωποί μας έχουν ικανότητες.
Έχουμε μπροστά μας σκληρούς και ωραίους αγώνες.
Αναλαμβάνω πλήρως όλες τις ευθύνες που μου αναθέσατε σήμερα.
Για τη Δυτική Ελλάδα που μας αξίζει, για τη Δυτική Ελλάδα που αγαπάμε και ονειρευόμαστε.
Σας ευχαριστώ."

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Φως στην άκρη του τούνελ
Tου Χρηστου Γιανναρα

Εχει τεράστια σημασία για τους ενόχους της καταστροφής που ζει η Ελλάδα, να πείσουν τον λαό ότι είναι συνένοχος. Οτι «τα φάγαμε όλοι μαζί», κατά τη χυδαία εκφραστική του Θεόδωρου Πάγκαλου. Αν στο ιστορικό έγκλημα συμμετέχουμε όλοι, τότε νέμεση δεν θα λειτουργήσει ποτέ, αυτουργοί δεν υπάρχουν, οι κομματικές συντεχνίες συμφερόντων μπορούν να συνεχίσουν ατιμώρητες (και ανενόχλητες) να μας εμπαίζουν. Μπορεί ο πρωθυπουργός να εκβιάζει τον λαό, όπως μέχρι και χθες, με τη λογική των γκάνγκστερ: Ή ψηφίζετε τους κομματικούς μου κομισάριους στην τοπική αυτοδιοίκηση ή προκηρύσσω βουλευτικές εκλογές με σίγουρη συνέπεια την αδυναμία πια καταβολής μισθών και συντάξεων.

Ο λαός προσαρμόζεται με τους όρους του παιχνιδιού που καθορίζουν οι διαχειριστές της εξουσίας. Αυτή η προσαρμογή είναι, δυστυχώς, προϋπόθεση επιβίωσης των οικονομικά ασθενέστερων, ίσως και των μειωμένης καλλιέργειας κοινωνικών στρωμάτων, δηλαδή του κρίσιμου για το εκλογικό αποτέλεσμα αριθμού ψηφοφόρων. Αν τα κόμματα αγοράζουν ψήφους με σύστημα πελατειακό, ρουσφετολογικό, πώς και γιατί ο αδύναμος να αρνηθεί να συμπαίξει; Να ρισκάρει το ψωμί του για να υπερασπίσει τη δημοκρατία; Του το απαγορεύουν αυτοί που αποφάσισαν ιδιοτελέστατα τους όρους της «δημοκρατίας».

Τρία (τουλάχιστον) εμφατικά παραδείγματα ενισχύουν την πιστοποίηση πως, όταν προσφέρονται όροι υψηλών ποιοτικών απαιτήσεων, ο λαός ακολουθεί και προσαρμόζεται – τρεις ενδείξεις, που πιθανόν και να αντιλέγουν στη λογική της κοινής πνιγερής απαισιοδοξίας:

Το «Αττικό Μετρό» συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας. Και όλοι οι σταθμοί του συνεχίζουν να εμφανίζουν την ίδια άψογη εικόνα της πρώτης μέρας. Αστραφτερή καθαριότητα, ούτε το παραμικρό σκουπίδι στο δάπεδο, άψογη καλαισθησία, ούτε η παραμικρή απόπειρα κάτι να γραφτεί στους τοίχους, να «διακινηθούν ιδέες» προοδευτικών δυνάμεων, να τολμηθεί ο αυτονόητος βανδαλισμός από τους ψυχανώμαλους διαχειριστές της «φυσιογνωμίας» των ελλαδικών πόλεων. Για ποιους λόγους η ελλαδική κοινωνία δέχθηκε αυτονόητα τους όρους του «Αττικού Μετρό» και τους τηρεί με άκρα συνέπεια, γιατί αυτή η εξαίρεση σε σύγκριση με την τριτοκοσμική αθλιότητα στον ΟΣΕ, στα ΚΤΕΛ, στα σχολικά και πανεπιστημιακά κτίρια, στα δημόσια νοσοκομεία, υπουργεία, οργανισμούς;

Σχετικό και το δεύτερο δεδομένο: η εικόνα και λειτουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Συμπληρώνει φέτος δεκαεφτά χρόνια στην υπηρεσία του ίδιου αυτού κοινού που συντηρεί συνθήκες ντροπής και απανθρωπίας στα περισσότερα από τα ανάλογα δημόσια ιδρύματα. Πού οφείλεται αυτή η διαφορά, γιατί μπαίνεις στο Ωνάσειο και νομίζεις ότι μετανάστευσες σε άλλη χώρα, σε άλλον πλανήτη, πώς πέτυχαν εκεί να διατηρούν επί τόσα χρόνια όχι μόνο αστραφτεράδα και καλαισθησία πολυτελούς κλινικής, αλλά και συμπεριφορές σεβασμού της ιδιαιτερότητας και αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη;

Τρίτο, το γνωστό και πολυσχολιασμένο δεδομένο: η εικόνα μιας άλλης Αθήνας τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, το καλοκαίρι του 2004 (παρ’ όλο που ήταν ολέθρια για τον τόπο πολιτική επιλογή η διοργάνωσή τους). Αλλες συγκοινωνίες, άλλες δημόσιες υπηρεσίες, άλλες τράπεζες, άλλα μαγαζιά, άλλες συμπεριφορές. Τίποτα εκείνες τις μέρες στο τριτοκοσμικό λεκανοπέδιο δεν θύμιζε την κατεστημένη κακομοιριά της υπανάπτυξης, τον αισθητικό εκβαρβαρισμό, την εγωκεντρική χυδαιότητα στις συμπεριφορές, δηλαδή τα μόνιμα, ενδημικά στην πρωτεύουσα συμπτώματα θανατερής παρακμής. Γιατί, πώς δικαιολογείται αυτή η συλλογική μεταμόρφωση, η ανάδειξη μιας άλλης Ελλάδας, με διαφορετικούς όρους ύπαρξης και συνύπαρξης;

Είναι φαεινότερο και από τον ήλιο: Ο λαός δίνει προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών του, όμως αν του επιβληθεί η κάλυψή τους με όρους όχι υπανάπτυξης αλλά ποιότητας, είναι σίγουρο για τον Ελληνα, ακόμα σήμερα, ότι θα πειθαρχήσει, θα σεβαστεί την ποιότητα σε πείσμα της πλύσης εγκεφάλου στην οποία έχει υποβληθεί μεθοδικά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αιτία της υπανάπτυξης, αιτία όλων των δεινών, κάθε συμφοράς, είναι ο εκφαυλισμός και η μεθοδική εξηλιθίωση του λαού από τις κομματικές συντεχνίες συμφερόντων. Ας μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν, οι Ελληνες τουλάχιστον, τον θρασύτατο εκβιασμό που τους άσκησε, πριν από μια εβδομάδα, ο πρωθυπουργός τους:

Να ψηφίσετε, έλεγε, άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα για καινούργια θεσμικά μορφώματα με διευρυμένες εξουσίες. Αλλά δεν έχει σημασία αν ψηφίσετε ικανούς ή ανίκανους, τίμιους ή φαύλους, ευφυείς ή μικρονοϊκούς. Πρέπει να ψηφίσετε τη δική μου καμαρίλα, αλλιώς πηγαίνω για εθνικές εκλογές και οδηγώ τη χώρα σε επίσημη πτώχευση, στάση πληρωμών, πείνα και τρόμο.

Και όπως πάντοτε, τριάντα χρόνια τώρα, ο αμοραλισμός του ΠΑΣΟΚ υπαγορεύει πολιτική στη «Νέα Δημοκρατία»: Ο κ. Σαμαράς πειθάρχησε στο εκβιαστικό δίλημμα, συνέπαιξε πάραυτα με το φασιστικό τέχνασμα. Οχι απλώς δεν τόλμησε, αλλά ούτε διανοήθηκε να ξεγυμνώσει τη λογική του παπανδρεϊσμού, να πει στον λαό: Εγώ δεν δίνω χρίσμα σε κομματικούς κομισάριους, σας καλώ να ψηφίσετε ακομμάτιστα, να τιμήσετε τους ικανούς, τους ανιδιοτελείς και όποιον εμφανιστεί ότι δήθεν με εκπροσωπεί, να τον μαυρίσετε. Στην απροκάλυπτη απαίτηση των Παπανδρέου να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα των εκλογών Τ. Α. για να πετύχουν μονοδιάστατο κομματικό κράτος, σας καλώ να αντιτάξετε την προτεραιότητα της δημοκρατίας, να επιλέξετε ποιότητα, όχι ποιμνιοστάσιο.

Θα ήταν κίνηση ρουά - ματ στην πολιτική σκακιέρα. Αλλά η Ν. Δ., για μια ακόμα φορά, προτίμησε να σέρνεται όπου την πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ περιφέροντας τη γοητεία Κικίλια για να σαγηνεύσει ψηφοφόρους.

Οσοι αντιλαμβάνονται το τρομακτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τη χώρα τα δύο κόμματα «εξουσίας», δεν μοιάζει να γεμίζουν μια πλατεία Συντάγματος. Αν τη γέμιζαν, τότε η ειρηνική εκεί εγκατάστασή τους, μέρες και νύχτες, αδιάλειπτα, με αίτημα τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση του «Μνημονίου» από εξωκομματική υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα ήταν φως στην άκρη του τούνελ.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΤΖΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γερμανία
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010, 20:11


Περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές γερμανικές πόλεις σήμερα, για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της κοινωνικής ανισότητας, μία ημέρα πριν από ένα σημαντικό συνέδριο για τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου, Angela Merkel.

«Στη Στουτγάρδη, το Ντόρτμουντ, τη Νυρεμβέργη, την Ερφούρτη περίπου 100.000 συνδικαλιστές διαδήλωσαν κατά των κοινωνικών αδικιών», δήλωσε η συνομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων (DGB), που χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» αυτή την κινητοποίηση.

Με σύνθημα «Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι άλλο πράγμα. Χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική», οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης που, σύμφωνα με τους ίδιους, φορτώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους.

«Οι συνθήκες εργασίας και η ζωή των ανθρώπων χειροτερεύουν», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν και για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια που είναι τώρα, στα 67, για τις μειώσεις στον τομέα της υγείας και για τους μικρούς μισθούς.

Ο Bertoldt Hubber, επικεφαλής του IG Metall, του μεγαλύτερου συνδικάτου, ζήτησε μεγαλύτερους μισθούς και την υιοθέτηση υποχρεωτικού κατώτατου μισθού, ώστε οι εργαζόμενοι της Γερμανίας να συμμετάσχουν στη σημαντική οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα.

Το CDU, το κόμμα της Merkel, διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό του από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου στην Καρλσρούη και τη Δευτέρα η καγκελάριος αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Αν και η επανεκλογή της θεωρείται βέβαιη μία μείωση της υποστήριξης της ηγεσίας της θα τονίσει τα ποσοστά δυσαρέσκειας που υπάρχουν στο κόμμα προς το πρόσωπό της.

Αρκετά μέλη του CDU έχουν επικρίνει τηv καγκελάριο, επειδή δεν είναι αρκετά συντηρητική. Την ίδια στιγμή, πάντως, η κεντροδεξιά συμμαχία της βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

ΚΙΝΑ-ΧΟΥ ΖΙΝΤΑΡ

«Να σταματήσουν οι πιέσεις στις αναδυόμενες χώρες»
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010, 11:17


Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, του οποίου η χώρα δέχεται πιέσεις πανταχόθεν είτε πρόκειται για την οικονομία, είτε για τις κλιματικές αλλαγές, τόνισε πως δεν θα πρέπει να απαιτούνται τόσα πολλά από τις αναδυόμενες χώρες, προκειμένου να μην τροχοπεδήσει η ανάπτυξή τους.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενθαρρύνει τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους με βάση τις δυνατότητές τους, τις εθνικές τους ιδιαιτερότητες και το επίπεδο ανάπτυξής τους», τόνισε ο Χου, μιλώντας σε επιχειρηματίες στα περιθώρια της συνόδου γτη του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας –Ειρηνικού (Apec) στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

«Το να αξιώνεται από τις αναδυόμενες χώρες να αναλάβουν ευθύνες μεγαλύτερες από τις ικανότητές τους και το επίπεδο ανάπτυξής τους δεν θα απέβαινε επωφελές για την διεθνή συνεργασία και την παγκόσμια ανάπτυξη», τόνισε ο Χου, του οποίου η χώρα καίτοι αποτελεί τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα, συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας -Ειρηνικού», τόνισε.

Ο Χου, μιλώντας για την ανατίμηση του γιουάν, δήλωσε επίσης πως «η μεταρρύθμιση του ρενμίνμπι (επίσημη ονομασία του γιουάν) συνεχίζεται με τρόπο ελεγχόμενο και σταδιακό».

Αναφερόμενος στη σύνοδο του Apec, που αναμένεται να περιστραφεί στο θέμα της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου στις δύο όχθες του Ειρηνικού, ο Χου τόνισε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει «να αντιταχθεί στον προστατευτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, να στηρίξει τις ελεύθερες ανταλλαγές και να χειρισθεί τις κρίσεις με τον διάλογο».

Ο Χου υποσχέθηκε πως η χώρα του θα στηρίξει την αναθέρμανση των συνομιλιών του κύκλου της Ντόχα για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, που ξεκίνησαν το 2001 από τον ΠΟΕ, αλλά σήμερα έχουν αποτελματωθεί.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Οι σταυροί των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας Όπως ανακοινώθηκαν από το Πρωτοδικείο
Θανόπουλος Αλέξιος (Αλέκος) του Δημητρίου (Υποψήφιος Δήμαρχος)

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας Δύμης

Τραχάνης Βασίλειος του Φιλίππου 95
Κοσιώνη - Μπίκου Ιουλία (Λίτσα) του Σπυρίδωνος, 70
Λαδάς Παναγιώτης (Τάκης) του Ιωάννη, 51
Γιαννοπούλου - Χριστοδουλοπούλου Βασιλική του Κωνσταντίνου 45
Μπάστας Διονύσιος (Σάκης) του Παναγιώτη 44
Τσαγγαράς Αλέξιος (Αλέξης) του Ελευθερίου 41
Γκατζούνης Γεώργιος του Δημητρίου 39
Πίτσουλας Γεώργιος του Νικολάου 34
Μπουρδανιώτης Σπυρίδων του Παναγιώτη 33
Πριτσαπίδουλας Χρήστος - Ανδρέας του Σπυρίδωνος 31
Αρβανιτάκη - Πότσι Ρίτα του Τζιουζέππε, 30
Μπρακατσέλος Ευάγγελος του Ιωάννη 23
Μησιακούλη - Κότσινα Αικατερίνη του Σαράντου 21
Κωστοπούλου Δήμητρα του Παναγιώτη, 20
Γερασιμόπουλος Νικόλαος του Ανδρέα, 13
Κωστόπουλος Παναγιώτης του Νικολάου, 12

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας Λαρισσού

Τσιρίκος Παναγιώτης (Τάκης) του Χρίστου 47
Μητρόπουλος Φώτιος του Ιωάννη 42
Κατρόπουλος Περικλής (Πέρρος) του Ανδρέα 24
Κοτσομίτης Γεώργιος του Σπυρίδωνος 22
Χριστοδουλοπούλου Παρασκευή του Χρήστου 22
Μπεκίρης Βασίλειος του Δημητρίου 14
Πανταζόπουλος Γεώργιος του Δημητρίου 13
Αντωνιάδη Λουίζα του Θεοδώρου 12
Κοτσομίτη Ελλάδα του Χρήστου 12
Βλάχου Ιωάννα του Κωνσταντίνου, 9
Αντωνιάδης Ελευθέριος του Παύλου 4

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας Μόβρης

Παπούλιας Μιχαήλ του Θεοδώρου 70
Παναγιωτοπούλου Ανθή του Ανδρέα 63
Αθανασόπουλος Ηλίας (Μουτσούνας) του Δημητρίου 41
Βλάχος Βασίλειος του Ιωάννη 41
Αλατάκη Ροδόπη - Ειρήνη (Ροδούλα) του Αναστασίου 39
Γκοτσούλιας Μιχαήλ του Αποστόλου 34
Μουγκογιάννης Ιωάννης του Ανδρέα 34
Παπαζαφείρης Διονύσιος (Σάκης) του Νικολάου 28

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας Ωλενίας

Σπηλιωτόπουλος Φώτιος του Σπήλιου 92
Μουγκογιάννης Ανδρέας του Ιωάννη 82
Δημόπουλος Γεώργιος του Αθανασίου 64
Μπούνιας Νικόλαος του Δημητρίου 60
Αργυρόπουλος Γρηγόριος του Αγγέλου 57
Θανοπούλου Ηρώ του Αθανασίου 43
Βασιλακοπούλου Φωτεινή του Κωνσταντίνου 31
Ρεκούτης Γεώργιος του Περικλή 24
Γαλάνης Μάριος του Γεωργίου 19
Κωστούλιας Αντώνιος του Πέτρου 15
Ματσινόπουλος Βασίλειος του Κωνσταντίνου 8

Υποψήφιοι Δημοτικής Κοινότητας Κατω Αχαίας

Ανδρικόπουλος Θεόδωρος (Δημάκης) του Γερασίμου 36
Καραμαντόπουλος Νικόλαος του Χαραλάμπους 24
Λινάρδου Παρασκευή του Δημοσθένους 16
Παπαχρυσανθοπούλου Ανδριάνα του Γεωργίου 12


Παναγιωτόπουλος Ανδρέας του Αντωνίου (Υποψήφιος Δήμαρχος)

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας Δύμης


Νικολάου Χρήστος του Γεωργίου 1930
Κανελλόπουλος Κανέλλος του Αχιλλέα 1123
Τραχάνης Σπυρίδων του Ανδρέα 1097
Τούμπουλης Κωνσταντίνος του Ιωάννη 1073
Μπαρμπούνης Δημήτριος του Αρτεμίου 1057
Κοκκίνη - Παπαδοπούλου Πατρούλα του Αλεξάνδρου 889
Παλυβός Χρόνης του Νικολάου 878
Μπαχράς Ξενοφών ( ’κης) του Ιωάννη 864
Κριμπάς Ιωάννης του Σωτηρίου 757
Βλάχος Γεώργιος του Αθανασίου 743
Ανδρικόπουλος Αναστάσιος του Διονυσίου 703
Οικονομόπουλος Χαράλαμπος (Μπάτσικας) του Ιωάννη 522
Γκοτσόπουλος Νικόλαος του Φωτίου 468
Αναστασοπούλου - Παυλίδη Χρυσάνθη του Πέτρου 434
Χριστοδουλοπούλου Ευσταθία - (Στάσα) του Δημητρίου 117
Παπαναστασοπούλου Μαρία του Κωνσταντίνου - Σάββα 93

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας Λαρίσου


Ταπεινός Κωνσταντίνος του Νικολάου 1834
Μανουδάκης Εμμανουήλ (Μανώλης) του Ανδρέα 1239
Παπαζαφείρης Δημήτριος του Γεωργίου 1022
Ιωσηφίδης Ελευθέριος του Ευθυμίου 950
Γεωργακόπουλος Παναγιώτης του Νικολάου 930
Γκοτσόπουλος Βασίλειος του Αριστείδη 884
Νιφόρας Γεώργιος του Ιωάννη 788
Μπακάλης Κωνσταντίνος του Ανδρέα 715
Οικονομόπουλος Νικόλαος του Γεωργίου 619
Τζούδας Δημήτριος του Θεοδώρου 599
Μαργαλιά Παναγιώτα του Ευσταθίου 541
Κανταλή Μαριάνθη του Γεωργίου 518
Πασσάς Ευάγγελος του Φωτίου 517
Καραμπελιά - Μαρνέρα Αρχόντω του Ιωάννη 317

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας Μόβρης


Μυλωνάς Σπυρίδων του Νικολάου 2617
Τριανταφυλλόπουλος Παναγιώτης του Γεωργίου 1389
Παλαιολόγος Γεώργιος του Κωνσταντίνου 1362
Δημόπουλος Βασίλειος του Αργυρίου 1267
Κωνσταντινόπουλος Δημήτριος του Παναγιώτη 1018
Μαντζώρος Αθανάσιος του Βεργίου 964
Φωτόπουλος Παναγιώτης του Παναγιώτη 445
Γκοτσοπούλου Παναγιώτα του Γεωργίου 378
Αλεξανδροπούλου Ελένη του Κωνσταντίνου 299

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας Ωλενίας


Στεργιόπουλος Άγγελος του Κωνσταντίνου 940
Καούρης Βασίλειος του Σπυρίδωνος 894
Σκάγιας Χρήστος του Ανδρέα 830
Μεντζελόπουλος Χρήστος του Παναγιώτη 770
Χαρώνης Χρήστος του Ιωάννη 763
Θεοδωρόπουλος Ανδρέας του Χρήστου 743
Οικονομόπουλος Βασίλειος του Γεωργίου 708
Φιλιππόπουλος Χρήστος του Νικολάου 622
Οικονομόπουλος Δημήτριος ( Μιμίκος ) του Κωνσταντίνου 604
Σουλούκου - Γαλάνη Τασία του Κωνσταντίνου 507
Ηλιοπούλου Χρυσάφω ( Χρύσα) του Παναγιώτη 490

Υποψήφιοι Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Αχαΐας


Καραμπελιάς Ηλίας του Γεωργίου 837
Νικολοπούλου - Καραμπελιά Ουρανία ( Νια) του Ανδρέα 508
Γκίρης Σπυρίδων του Κωνσταντίνου 383
Καραβιώτης Αλέξιος του Μιχαήλ 296
Καμπούρης Κωνσταντίνος του Θεμιστοκλή 103
Πετράτου Δημητρία του Παναγιώτη 95

Υποψήφιοι Δημοτικής Κοινότητας Μετοχίου


Λαγός Γεώργιος ( Μπάγιεβιτς) του Ανδρέα 504
Αναστασόπουλος Νικόλαος του Γεωργίου 451
Διακάτος Άγγελος του Σωτηρίου 264
Αλατζά - Παναγιωτοπούλου Μαρία του Γεωργίου 119
Κοτσαύτης Βασίλειος του Παναγιώτη 57
Βέρρα Μαρία του Αποστόλου 31


Ραυτακόπουλος Αθανάσιος του Παναγιώτη (υποψήφιος Δήμαρχος)


Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας ΔΥΜΗΣ


Οικονομόπουλος Ηλίας του Ανδρέα 1022
Τζουβάρα Αλεξάνδρα του Χρυσοστόμου 932
Σταυρογιαννόπουλος Σπυρίδων του Γεωργίου 865
Σαφάκας Μιχαήλ του Ανδρέα 793
Ασκούνης Νικόλαος του Αντωνίου 779
Νταλάπας Λάμπρος του Αντωνίου 664
Βαμβακά Παναγιώτα του Avδρέα 604
Καραμπελιάς Γεώργιος του Ηλία 601
Τακόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου 534
Πετρόπουλος Γρηγόριος του Γεωργίου 476
Κόκκινος Βασίλειος του Xρήστου 403
Χούνας Κωνσταντίνος του Αποστόλου 220
Ρεμπούτσικα Αδαμαντία του Ανδρέα 193
Δριμάλα Κατερίνα του Θεοδώρου 172
Βράκας Γεώργιος του Ιωάννη 143
Μπρίνια Ελένη του Γεωργίου 132
Κελάμη Θεώνη του Ευσταθίου 92

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας ΛΑΡΙΣΣΟΥ


Ορλώφ Κυριάκος του Ιωάννη 987
Θανασάς Ρήγας του Βασιλείου 490
Μιχαλόπουλος ’γγελος του Κίμωνα 443
Μούτος Παρασκευάς του Κωνσταντίνου 330
Μπεκίρης Φώτιος του Αποστόλου 296
Πανούτσος Ευστάθιος-Πέτρος του Λάμπρου 275
Πανταζόπουλος Λεωνίδας του Αναστασίου 255
Μπουρλής Ιωάννης του Χρήστου 245
Αθανασόπουλος Κωνσταντίνος του Ιωάννη 180
Λαμπρόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη 170
Αναστασόπουλος Αθανάσιος του Γεωργίου 163
Παπαδοπούλου Μαρία του Αθανασίου 156
Νικολόπουλος Νικόλαος του Γεωργίου 153
Βογιατζής Ευάγγελος-Σταύρος του Αναστασίου 73

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας ΜΟΒΡΗΣ


Ράθωσης Παναγιώτης του Αθανασίου 723
Αγγελόπουλος Λεωνίδας του Γεωργίου 477
Κατριμπούζας Διονύσιος του Χαράλαμπου 470
Τριανταφύλλης Δημήτριος του Αριστείδη 412
Γερασιμόπουλος Παρασκευάς του Παναγιώτη 359
Δημητροπούλου Ελένη του Φωτίου 343
Γεωργόπουλος Ανδρέας του Αποστόλου 312
Νιφόρας Κωνσταντίνος του Ανδρέα 270
Σακογιάννη Αγγελική του Νικολάου 89

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Εκλογικής Περιφέρειας ΩΛΕΝΙΑΣ


Πουλίδας Αθανάσιος του Νικολάου 714
Ανδρουτσόπουλος Βασίλειος του Γεωργίου 523
Οκτάρα-Κυριακοπούλου Αλεξάνδρα του Χρήστου 509
Διαμαντόπουλος Νικόλαος του Αριστοτέλη 506
Φλογεράς Βασίλειος του Χρήστου 506
Παναγιωτοπούλου Πηνελόπη του Αργυρίου 441
Σπαλιάρας Παναγιώτης του Γεωργίου 440
Μπινιέρης Ανδρέας του Χρήστου 430
Χριστοδουλόπουλος Διονύσιος του Δημητρίου 306
Αλεξόπουλος Ανδρέας του Κωνσταντίνου 294
Σαγιάς Αθανάσιος του Γεωργίου 166

Υποψήφιοι Δημοτικής Κοινότητας ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ


Δρόσος Κωνσταντίνος του Ιωάννη 694
Γαλαζούλας Ευάγγελος του Γεωργίου 371
Σακκά-Καμπέρου Ελένη του Ανδρέα 333
Παπαδόπουλος Αργύριος του Δημητρίου 297
Ιατρού-Σέρμπου Βασιλική (Μπίλλη) του Ιωάννη 278
Γκοτσοπούλου Αθανάσιος του Αγγέλου 103

Υποψήφιοι Δημοτικής Κοινότητας ΜΕΤΟΧΙΟΥ


Γκολφινόπουλος Νικόλαος του Κωνσταντίνου 176
Αντωνόπουλος Νικόλαος ταυ Αλεξίου 101
Λαγός Αθανάσιος του Ανδρέα 97
Νιφορόπουλος Παναγιώτης του Χρήστου 85
Χαρίτου Διονυσία-Αρχόντω του Ευσταθίου 70
Μιχαλοπούλου Βασιλική του Γεωργίου 59
ΠΗΓΗ : thebest

Διαβάστε περισσότερα: http://achagia.blogspot.com/#ixzz14ztqgXnl

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ....

Άρχισαν οι τελετές βουντού της διαπλοκής. Ο θόρυβος από τις λιμουζίνες και οι μηχανές συνοδείας με τους γορίλες, κάνουν τα πουλιά να πετάγονται από τις φυλλωσιές της Φιλοθέης, καθώς οι νευρικοί και καχύποπτοι οδηγοί μαρσάρουν στις διασταυρώσεις, που τις θεωρούν «αδύνατα σημεία» της διαδρομής. Το πολύτιμο φορτίο τους, έχει τα τελευταία βράδια όλο και πιο διαφορετικούς προορισμούς με τη σύνθεση της παρέας να εμπλουτίζεται. Τα δείπνα στα σπίτια των επιχειρηματιών......

ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ

Ποιοι εκλέγονται από τον συνδυασμό του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες
Εκλογική Περιφέρεια Δύμης
Νικολάου Χρήστος , Κανελλόπουλος Κανέλλος, Τραχάνης Σπυρίδων,Τούμπουλης Κωνσταντίνος Μπαρμπούνης Δημήτριος. Κοκκίνη Πατρούλα .Επιλαχών ο Μπαχράς Ξενοφών.
Εκλογική Περιφέρεια Λαρίσου
Γεωργακόπουλος Παναγιώτης , Γκοτσόπουλος Βασίλειος, Ιωσηφίδης Ελευθέριος, Μανουδάκης Μανώλης, Νιφόρας Γεώργιος, Παπαζαφείρης Δημήτριος,. Ταπεινός Κωνσταντίνος. Επιλαχών Μπακάλης Κων/νος
Εκλογική Περιφέρεια Μόβρης
Μυλωνάς Σπύρος, Δημόπουλος Βασίλης,. Παλαιολόγος Γεώργιος, Τριανταφυλλόπουλος Παναγιώτης Επιλαχών ο Κωνσταντινόπουλος Δημήτριος
Εκλογική Περιφέρεια Ωλενίας
Στεργιόπουλος Άγγελος, Καούρης Βασίλειος, Μεντζελόπουλος Χρήστος, Σκάγιας Χρήστος.
Επιλαχών ο Χαρώνης Χρήστος


Διαβάστε περισσότερα: http://achagia.blogspot.com/#ixzz14sjqYV00

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Ο κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, με τη γνωστοποίηση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα οι δημότες νίκησαν! Νίκησαν για τη Δυτική Αχαΐα, για το μέλλον του τόπου μας , για το καλύτερο αύριο των παιδιών μας. Η νίκη του συνδυασμού μας «Ενωμένοι Ενεργοί Πολίτες» είναι νίκη όλων των δημοτών, τόσο αυτών που μας ψήφισαν, όσο και αυτών που δεν μας ψήφισαν. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μοναδικός μας αντίπαλος είναι τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου μας, που ζητούν επιτακτικά λύση.
Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι δημότες, αναδεικνύοντας νικητές τους «Ενωμένους Ενεργούς Πολίτες» , σημαίνει ότι ήρθε η ώρα τα οράματά μας να γίνουν πράξη. Σε αυτό τον αγώνα που δεν είναι εύκολος, θέλουμε δίπλα μας εσάς, όλους τους δημότες, μιας και εσείς είστε οι θεματοφύλακες της δημοκρατίας.
Δεσμευόμαστε για μια ακόμα φορά να εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, ούτως ώστε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας να χτιστεί σε γερά θεμέλια, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΩΤΕ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕ.....

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

.....Για όσους συνειδητοποιούν τον επερχόμενο πολυετή (ίσως δεκαετιών) εφιάλτη, τις στερήσεις, την επιτεινόμενη φτώχεια, το φάσμα της πείνας, την τρέλα της απόγνωσης των ανέργων και των μεταναστών, μοιάζει κυριολεκτικά ασήμαντη η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, ανθυπολεπτομέρεια στο περιθώριο των εξελίξεων. Το τελευταίο που θα επηρεάσει τη δίνη του τυφώνα είναι, αν θα έχει επιβραβευθεί με επανεκλογή η θρασεία ουτιδανότητα του κ. Κακλαμάνη ή αν θα έχει προτιμηθεί ο επί τη εμφανίσει συμβιβασμένος κ. Καμίνης. Αν η Θεσσαλονίκη θα έχει γοητευθεί από το σκουλαρίκι και το τατουάζ σε γηραλέα σάρκα ή θα έχει καταξιώσει τον εξ εθισμού ανεπαρκή κ. Γκιουλέκα. Και τα ανάλογα πάσης Ελλάδος.

Σοβαρότητα, ωριμότητα και αυτοσεβασμό θα πρόδιδαν (ίσως κατόρθωναν και τη σωτήρια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού) μόνο κάποιες μεγάλου εύρους λαϊκές αντιδράσεις: Μια αποχή από τις εκλογές, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, της τάξεως του 70%-80% των ψηφοφόρων, ή μια ειρηνική στρατοπέδευση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων λαού στο κέντρο της πρωτεύουσας, αδιάλειπτα, μέρες και νύχτες, με αίτημα μια ριζική επαναδιαπραγμάτευση του «Μνημονίου» από τεκμηριωμένα εξωκομματική υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟ ΔΩΡΑΚΗΣ

Ανοιχτή επιστολή Μίκη Θεοδωράκη
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010, 11:30


Αγαπητοί μου Yassar και Zülfü,

Από χθες βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, το πρωθυπουργικό ζεύγος της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και πλήθος άλλα διοικητικά στελέχη, για να συζητήσουν με τους Έλληνες ομολόγους τους μέσα στα πλαίσια του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας».
Εάν μεταφερθούμε στα 1986, τότε που δημιουργούσαμε στην Πόλη την πρώτη επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας, θα δούμε ότι στο μεταξύ έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα ανάμεσα στις σχέσεις των δύο λαών μας, γεγονός που για μας μπορούσε να θεωρηθεί τότε σαν ένα αληθινό θαύμα.
Κι όμως, παρά τις συνεχείς επαφές, τα ζεϊμπέκικα των υπουργών και τις κουμπαριές των πρωθυπουργών, στην ουσία δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα η παραμικρή πρόοδος, τουλάχιστον ως προς τα μεγάλα θέματα που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δυο χώρες, όπως το Αιγαίο, η Κύπρος και τόσα άλλα.

Διαβάζω τον ελληνικό τύπο σήμερα, μετά την πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και βλέπω ότι εκείνο που κυριαρχεί είναι η επιφύλαξη ή καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς τις κρυφές βλέψεις και τα σχέδια της Τουρκίας. Μπροστά στις κάμερες όλοι χαμογελούν, όμως αμέσως μετά είναι σκεπτικοί και συνοφρυωμένοι, λες και οι συνομιλίες γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, δηλαδή κουβέντες του αέρα, προκειμένου ο ένας να κερδίσει χρόνο εναντίον του άλλου.
Όσο για την ελληνική κοινή γνώμη, ιδιαίτερα μετά το βιβλίο του Νταβούτογλου και την γενική άνοδο της Τουρκίας, γίνεται κάθε μέρα και πιο φοβισμένη και τα σενάρια για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος μας γίνονται όλο και πιο πιστευτά. Ο παλιός μύθος για τον κίνδυνο εξ Ανατολών ξαναφουντώνει, έτσι που στην ουσία ξαναβρισκόμαστε στην εποχή της δεκαετίας του ΄80, τότε που όταν γύρισα στην Αθήνα μετά την ίδρυση της Επιτροπής μας, η Κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ) και η Αριστερά με χαρακτήρισαν με μια λέξη «προδότη», ενώ επί μήνες τα δημοσιογραφικά όργανά τους εξαπέλυαν καθημερινά εναντίον μου δηλητήριο και λάσπη…

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: αφού στο βάθος δεν υπάρχει θέληση για να βρεθεί μια οριστική λύση στις διαφορές μας, γιατί οι ηγεσίες έχουν αλλάξει τη στάση τους με συνεχείς συναντήσεις, φιλοφρονήσεις, κουμπαριές και Ανώτατα Συμβούλια; Κι όλα αυτά στην επιφάνεια, ενώ στο βάθος ο καθένας παραμένει αμετάθετος στην θέση του; Τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε εκτός από το ότι επάνω και από τις δύο κυβερνήσεις υπάρχει μια υπέρτατη δύναμη, που κινεί τα νήματα και μια μέρα επιδιώκει να μας φέρει κοντά και την άλλη να μας κάνει εχθρούς; Και ποια άλλη μπορεί να είναι η δύναμη αυτή εκτός από τις Η.Π.Α. ; Που δυστυχώς μπορούν και παίζουν μαζί μας όπως η γάτα με τα ποντίκια; Δεν είναι μόνο κρίμα αλλά και ντροπή για δυο λαούς με τόσο μεγάλη ιστορία και τόσο βαθιές παραδόσεις να μην μπορούν να αντιτάξουν τη δική τους θέληση και τα δικά τους συμφέροντα σε κείνα της υπερδύναμης, που διανύει σήμερα μια περίοδο επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε όλα τα μέτωπα; Στην Μέση Ανατολή στέλνουν βόμβες και θάνατο. Στην Ευρώπη επιβάλλουν οικονομική κρίση και εξαθλίωση.

Τώρα σε σχέση με μας, ποιος ξέρει ποια σχέδια έχουν για το Αιγαίο, για την Κύπρο, για την Θράκη, για την Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Μακεδονία (Σκόπια) και κυρίως για τα πετρέλαια. Θυμάσαι ότι το 1975 είχα προτείνει να γίνει μια ελληνοτουρκική εταιρία για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Είχα μάθει τότε από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ότι κάτω από το Αιγαίο υπάρχει μια θάλασσα πετρελαίου πολύ μεγάλη,, την οποία οι Αμερικανοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ως στρατηγικό τους απόθεμα, που θα έπρεπε να παραμείνει μυστικό, έως ότου φτάσει η ώρα που θα το αξιοποιήσουν για τις δικές τους ανάγκες. Γι’ αυτό ήταν απαγορευμένο στην Ελλάδα και στην Τουρκία να προχωρήσουν σε κοινές έρευνες, δεδομένου ότι η διαμόρφωση στο Αιγαίο με τις δύο ηπείρους και τα νησιά ανάμεσά τους, θέτει πολύπλοκα προβλήματα για τη διευθέτηση των αμοιβαίων δικαιωμάτων στο χώρο της υφαλοκρηπίδας.

Όμως η κοινή λογική μας λέει, ότι αν υποθέσουμε ότι κάτω από το Αιγαίο και από τα τουρκικά παράλια έως τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή, τότε εάν γίνει μια τρύπα έξω από την Σμύρνη είτε έξω από τον Πειραιά, θα καταλήξουν και οι δυο στην ίδια δεξαμενή! Επομένως αν υπάρχει πράγματι ατό το κοίτασμα, τότε αυτό και μόνο το γεγονός, θα έπρεπε να μας ενώνει, ώστε το όφελος να πάει (σε ποσοστά που θα καθοριστούν από κοινού) στους δυο λαούς και όχι σε ξένους. Στο μεταξύ η φιλία θα μας απαλλάξει από τις μεγάλες πολεμικές δαπάνες που μας γονατίζουν και θα μας βοηθήσουν να βρούμε τις δίκαιες λύσεις στα προβλήματα που εκκρεμούν, έτσι που η καχυποψία να αποκατασταθεί με την εμπιστοσύνη, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρρώστια για έναν λαό από εκείνη του φόβου και του μίσους. Και μόνο αν σκεφτούμε ότι θέλουμε-δεν θέλουμε είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε πλάι-πλάι χιλιάδες χρόνια και είναι όχι μόνο βλαβερό αλλά θα έλεγα ηλίθιο και κατώτερο για δυο λαούς να επιλέγουν να ζούνε με καυγάδες που τους εμποδίζουν να ζουν ήρεμα, πολιτισμένα, ειρηνικά τόσο για την ψυχική τους γαλήνη όσο και για τα δικά τους συμφέροντα.
Δεν είναι αλήθεια, ντροπή να μας βάζουν οι ξένοι να μαλώνουμε σαν κοκόρια για να τρίβουν τα χέρια τους και να λένε μεταξύ τους: «Αυτοί οι δυο είναι καθυστερημένοι, φοβισμένοι και υπανάπτυκτοι λαοί, που όσο τους εκμεταλλευόμαστε για τα συμφέροντά μας, τόσο τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει περισσότερο την εύνοιά μας. Ποιος θα είναι το πιο καλό παιδί μαζί μας.». Και πράγματι έως τώρα οι τιμημένοι μας πασάδες, πότε ο Έλληνας και πότε ο Τούρκος τρέχουν στον Μεγάλο Σουλτάνο, στον Λευκό Οίκο, την Υψηλή Πύλη, για να υποβάλουν τα σέβη τους, να φιλήσουν τα χρυσά του υποδήματα και να βεβαιώσουν πόσο καλοί και υπάκουοι είναι και πόσο πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τις εντολές του.

Να γιατί, αγαπητοί μου αδελφοί, ο δρόμος της ουσιαστικής προσέγγισης περνά μόνο μέσα από τη θέληση των λαών. Όπως τότε, πριν 24 χρόνια, που αποφασίσαμε Έλληνες και Τούρκοι να δώσουμε τα χέρια καλώντας τους λαούς μας να κάνουν το ίδιο. Έτσι και τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να βρεθούν νέοι άνθρωποι, για να συνεχίσουν το έργο μας. Πράγμα που είναι πιο εύκολο, αφού οι κυβερνήσεις -έστω και τυπικά- δηλώνουν πρόθυμες να συνεργαστούν. Επιστήμονες, πνευματικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες από τις δύο πλευρές, πρέπει να επιδιώξουν να βρεθούν μαζί, για να συζητήσουν πολιτισμένα, υπεύθυνα και ειλικρινά, να βρουν τις πραγματικές αιτίες του Κακού, να στύψουν τα μυαλά τους και να προτείνουν δίκαιες λύσεις.

Σήμερα οι δυνάμεις του Χάους αλωνίζουν χωρίς εμπόδια σπέρνοντας το φόβο, τη δυστυχία, το μίσος και τον θάνατο παντού. Κι εμείς βρισκόμαστε στο μάτι του Κυκλώνα. Για να μπορέσουμε να επιζήσουμε ως άτομα, ως λαοί και ως χώρες, πρέπει κατ’ αρχήν ο κάθε λαός να αναπτύξει τη μέγιστη εσωτερική συνοχή επιλέγοντας τις καλλίτερες πολιτικές και τους πιο άξιους πολιτικούς που θα τον οδηγήσουν προς την πρόοδο και την ευημερία. Όμως δεν φτάνει αυτό. Γιατί καμία χώρα δεν είναι τόσο δυνατή, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το τέρας του Χάους, όσες δυνάμεις κι αν έχει. Πρέπει τουλάχιστον αυτοί που είναι γείτονες, να σταματήσουν τις διαφορές τους, για να σχηματίσουν όλοι μαζί σύνολα κρατών, που πιστεύουν στην Ειρήνη, στο Διεθνές Δίκαιο και στην Ανεξαρτησία των Λαών. Το ίδιο ισχύει και για τα Βαλκάνια, εκεί όπου οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ, αφού διέλυσαν και βύθισαν στη φτώχεια μια τόσο δυνατή, περήφανη και ευημερούσα χώρα όπως η Γιουγκοσλαβία, μηχανορραφούν σπέρνοντας τη διαίρεση και το φόβο, με στόχο να μας μεταβάλουν σε μια περιοχή κομματισμένη σε μικρά κρατίδια όπως έκαναν με το Κόσοσβο. Τελικός τους στόχος να γίνουμε υποχείρια στη θέληση αυτού του Διεθνούς Διευθυντηρίου, που με το στρατό και το χρήμα, τον πόλεμο και την εξαθλίωση μας έχει ρίξει στο στόμα του Χάους. Όποια χώρα, όποιος λαός πιστεύει ότι θα γλιτώσει από την λαίλαπα πειθαρχώντας και κολακεύοντας τον Μέγα Σουλτάνο, κάνει φριχτό λάθος.

Εμείς αγαπητοί μου Yassar και Zülfü, είχαμε το προνόμιο να υπηρετούμε τη θεία Αρμονία όχι μόνο με τον Λόγο και τη Μουσική αλλά και με τις ιδέες μας, που έχουν μία και μόνο ευχή και ένα στόχο: την κυριαρχία της Αρμονίας μέσα σε κάθε άνθρωπο, ανάμεσα στους ανθρώπους, μέσα σε κάθε λαό και ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Οφείλουμε για άλλη μια φορά να υψώσουμε τη φωνή μας τώρα, γιατί αύριο ίσως να είναι αργά.

Σας χαιρετώ με αγάπη,
Δικός σας,
Μίκης Θεοδωράκης

ΥΓ. Θα χαρώ αν καταφέρετε, αυτή η δραματική μου έκκληση να γίνει γνωστή στον φίλο Τουρκικό λαό. Εάν συμφωνείτε, θα κάνω κι εγώ το ίδιο, δημοσιοποιώντας την επιστολή μου στο διαδίκτυο.