Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Kατσιφάρας τώρα για τη Δυτική Ελλάδα...

Εκρηξη Κατσικόπουλου: "Ή περιφερειάρχης ή τίποτε..."

ΜΟΝΟ στο PRESS-GR

Πολύ παρασκήνιο έχει η εμπλοκή που σημειώθηκε στο ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Οι ισχυρές αντιδράσεις του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θ. Σώκου ανάγκασαν την Ιπποκράτους να αναθεωρήσει την απόφαση για τον νυν νομάρχη Αχαΐας Δημ. Κατσικόπουλο και να του προτείνει να...
διεκδικήσει το δήμο Πάτρας μετά την αποχώρηση του Α. Φούρα.
Ο κ. Κατσικόπουλος όμως αρνείται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- και σε μια έκρηξη θυμού φέρεται να είπε "ή περιφερειάρχης ή τίποτε...".
Τώρα για τη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη προωθείται ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Αχαΐας Απόστολος Κατσιφάρας.

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΛΟΓΟΣ....

Στην Πρέβεζα ξήλωσαν παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας...
Από το http://epirusgate.blogspot.com/

Mε την συμμετοχή δεκάδων κατοίκων και παραθεριστών από το Δημοτικό Διαμέρισμα του Μύτικα, τον Δήμο και εκπροσώπους φορέων της Πρέβεζας έγινε η απομάκρυνση παράνομα τοποθετημένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας από ταράτσα ξενοδοχείου της περιοχής.
Οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ξενοδοχείου και αντιπροσωπεία από αυτούς μαζί με τα μέλη της επιτροπής κατά των παράνομων κεραιών και τον δήμαρχο κ. Κλαπα ανέβηκαν στην ταράτσα και απομάκρυναν την καμινάδα μέσα στην οποια ήταν τοποθετημένη η κεραία.
Η απόφαση για την απομάκρυνση της κεραίας πάρθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας αλλά και των κατοίκων του Μύτικα οι οποίοι σε...
γενική συνέλευση αποφάσισαν την άμεση απομάκρυνση της εγκατάστασης.
Στις δηλώσεις τους οι φορείς υπογράμμισαν καταρχήν την ευαισθησία και την αποφασιστικότητα που έδειξαν οι κάτοικοι.«Αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες ότι όταν θα υπάρξει τοποθέτηση παράνομων κεραιών πράξη που σημαίνει παράνομα κέρδη, προσβολή των ανθρώπων ή ακόμη και προβλήματα υγείας η ίδια η κοινωνία θα είναι εκείνη που θα αντιδρά αρκεί να βρίσκονται κάποιοι άνθρωποι να παίρνουν την υπόθεσή πάνω τους» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας ζητώντας από την πολιτεία να βάλει τέλος στην ασύδοτη δράση των πολυεθνικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Ανατολιωτάκης τόνισε ότι η παρουσία του στην κινητοποίηση υπογραμμίζει την κοινή στάση του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα εκτιμώντας ότι η μεγάλη παρουσία πολιτών όλων των ηλικιών αποδεικνύει ότι η κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα των παράνομων κεραιών.
Την ικανοποίησή του τόσο ως κάτοικος του Μύτικα όσο και ως γιατρός εξέφρασε ο καρδιολόγος Γιάννης Νόβας ο οποίος ανέφερε ότι οι περισσότερες μελέτες που χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια «αντλούνται» από τα αρχεία των εταιριών.
Καταλήγοντας δε ο κ. Νόβας κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους για πάρα πολλά ζητήματα προβλέποντας ότι το μέλλον θα είναι πιο οδυνηρό ακόμα.
Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μύτικα Γιώργος Νόβας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Χρήστος Δημόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιώργος Φραγκούλης, ο Κώστας Αρβανίτης και πολλοί ακόμη φορείς.

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Π.Α.Σ.Κ.Ε.

Η ΠΑΣΚΕ των μηχανοδηγών του ΟΣΕ ξεσπάει και μας ενημερώνει.
Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύματα που μιλούν για την υπογραφή νέου επικαιροποιημένου μνημονίου από την Κυβέρνηση ,που προβλέπει μεταξύ άλλων , την μείωση του προσωπικού κατά 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ την εκχώρηση του 49 % του management σε ιδιώτη , το κλείσιμο μεγάλου μέρους του υφιστάμενου δικτύου την αύξηση έως και 60 % των τιμών των εισιτηρίων των τρένων , καθώς και την κατάργηση όλων των συλλογικών συμβάσεων με ταυτόχρονη επιπλέον μείωση των βασικών μισθών των εργαζομένων κατά 20 και πλέον τοις εκατό .
Όλα αυτά αποσκοπούν στο να γίνει πιο ελκυστική , περσότερο ευέλικτη , αλλά κυρίως κερδοφόρα όπως ευαγγελίζονται οι νεοφιλελεύθεροι ταλιμπάν , η εταιρεία που εργαζόμαστε , προκειμένου -πολύ απλά- να εκχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο . Στο βωμό αυτής της λογικής που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιστορία τον πολιτικό λόγο , την φυσιογνωμία , την ιδρυτική διακήρυξη της 3Ης Σεπτέμβρη , αλλά και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ , οι σημερινοί κυβερνώντες εμπιστεύονται τις προτάσεις αυτών που ευθύνονται για την κρίση και την κακοδιαχείριση του σιδηροδρόμου .
Δυστυχώς έχουν επιλέξει τον ίδιο δρόμο με αυτόν που κατήγγειλαν μέχρι χτες . Και μάλιστα πολύ χειρότερο καθώς με τις πολιτικές που σχεδιάζουν για τον σιδηρόδρομο , οι περαστικοί από τα ρετιρέ της εξουσίας , στοχοποιούν αποκλειστικά και μόνο τους εργαζόμενους , αυτούς που ακόμα και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Τρόικας δήλωσε ότι πληρώνουν για την επίπλαστη κρίση δανεισμού της χώρας , δυσανάλογο μερίδιο. Και απαιτούν από το επιβατικό κοινό με την αύξηση των κομίστρων , να πληρώσει για τις μίζες που εδώ και 20 χρόνια εκτόξευσαν το έλλειμμα σε δυσθεώρητα και δυσανάλογα ύψη.
Δηλώνουμε ότι αυτές οι πολιτικές αποφάσεις από όπου και αν προέρχονται , όποιος και αν είναι ο εμπνευστής τους , είναι καταδικαστέες στο σύνολο του κόσμου της εργασίας , ενώ καθιστούμε σαφές στην κυβέρνηση ότι ΔΕΝ έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα του σιδηροδρόμου . Οι πολιτικές αυτές ΔΕΝ θα περάσουν . Θα καταργηθούν, όπως καταργήθηκαν στην πράξη με τις ενέργειες του συνδικάτου αντεργατικοί νόμοι σαν τον 3429/2005 , που οι σημερινοί κυβερνώντες ξεθάβουν για να υλοποιήσουν σε συνδυασμό με τους 3845 κ 3833 τα νεοφιλελεύθερα τους σχέδια . Αρχικά στον σιδηρόδρομο και μετά στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ .
Στον Πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ , θυμίζουμε τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και το πρόγραμμα του κινήματος για τον σιδηρόδρομο.
Κανείς από εμάς δεν αρνείται την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του μέσου . Aυτή αποτελεί νομοτέλεια την εποχή που η κοινωνία στρέφει το βλέμμα της σε μέσα μεταφοράς οικονομικά και λιγότερο ρυπογόννα. Ο σιδηρόδρομος αποτελεί το εργαλείο της νέας ανάπτυξης που θα είναι βασισμένη στο σεβασμό των παραγωγικών μέσων στο περιβάλλον . Ένα αιώνα μετά την βιομηχανική επανάσταση που βασίστηκε στο σιδηρόδρομο το ίδιο μέσο καλείται και έχει να δώσει τη λύση στην καταπολέμηση της ρύπανσης του πλανήτη .
Όμως η πολυδιαφημιζόμενη νέα σχέση κράτους πολίτη έχει πάει περίπατο, αφού οι κυβερνώντες δεν δέχονται καν να ακούσουν οποιαδήποτε άλλη άποψη. Θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο .
Σύντροφοι , μην υποτιμάτε την οργή μας .
Οι ιδιώτες που ενδιαφέρονται για το 49 % της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , αλλά και όσοι κόπτονται για να ξεπουλήσουν δημόσιο πλούτο , θα πρέπει να πάρουν πρώτα τα κλειδιά των μηχανών . Και αυτά είναι φυλαγμένα εδώ και 100 χρόνια στα μηχανοστάσια .
Αθήνα 30/08/2010
Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ στο σωματείο μηχανοδηγών ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Θεοδωρόπουλος Επαμ. - Πρόεδρος Σωματείου Μηχανοδηγών
Γκαντζιντικίδης Πασχάλης – Ταμίας Σωματείου Μηχανοδηγών ,
Συρόπουλος Σπύρος – Εκπρόσωπος Εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μέλος του ΔΣ σωματείου Μηχανοδηγών
Γενιδούνιας Κώστας - Μέλος ΔΣ Σωματείου Μηχανοδηγών
Φιλιππόπουλος Ιωάννης –Μέλος ΔΣ Σωματείου Μηχανοδηγών .
(citypress-gr)

ΛΑΘΟΣ...Η ΕΛΣΑ ΜΕΝΕΙ

«Λήξαν» θεωρείται το θέμα που προέκυψε μεταξύ της Έλσας Παπαδημητρίου και της Ρηγίλλης, σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η βουλευτής στις προσεχείς εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. «Θα στηρίξω την κομματική επιλογή στην Πελοπόννησο», δήλωσε η βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ., μετά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά, που...
έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ. Εξερχόμενη της Ρηγίλλης, η κ. Παπαδημητρίου δήλωσε: «Εγώ αισθάνθηκα ότι δεν είχα ποτέ καμία ένταση με όσα είπα, και απ’ ό,τι προσέλαβα από την κουβέντα που είχα με τον πρόεδρο ούτε εκείνος είχε». Όσον αφορά την υποψηφιότητα του Δημήτρη Δράκου στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι στηρίζει την κομματική επιλογή «αναγιγνώσκοντας πάντα με ρεαλισμό τα τεκταινόμενα». Έβαλε, έτσι, τέλος στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί περί στήριξης της υποψηφιότητας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Τατούλη στην ίδια Πελοποννήσου. Ερωτηθείσα, τέλος, αν θα παραμείνει στη Νέα Δημοκρατία, η βουλευτής ξεκαθάρισε: «Εγώ είμαι ΝΔ. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να διώξει εμένα».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σχετικά με τις αναφορές ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης στην πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών στις υπηρεσίες του γραφείου του Πρωθυπουργού, τα ονόματα των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας, η αλήθεια έχει ως έξης:

· Πράγματι προτάθηκε από την νομική σύμβουλο του Πρωθυπουργού, η πρόσληψη του κ. Άγγελου Χασαπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη για την υποστήριξη του γραφείου της. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή.

· Παρότι για τους μετακλητούς δεν απαιτείται η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων για να προσληφθούν, δεν θα ολοκληρωθεί για λόγους δεοντολογίας η διαδικασία πρόσληψης του κ. Χασαπόπουλου.

· Η νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, καθηγήτρια κα Γλυκερία Σιούτη, υπέβαλλε την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό ο οποίος την ευχαρίστησε για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες της.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει συστήσει επιτροπή που εξετάζει τις λειτουργίες των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και όλες τις πτυχές του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να μελετηθούν οι καλύτερες πρακτικές, αξιοποιώντας την εμπειρία χωρών με σύγχρονες δομές διοίκησης.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή και τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για το γραφείο του Πρωθυπουργού και τον προβλεπόμενο αριθμό προσωπικού σε αυτό, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

· Οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ανέρχονταν σε 105. Αυτές αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες.

· Από το σύνολο των θέσεων αυτών, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνον οι 72, εκ των οποίων, οι 45 είναι αποσπασμένοι και οι 27 μετακλητοί υπάλληλοι.

Είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι ποσοτικά κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης.

Τέλος, σχετικά με την περίπτωση της ανάθεσης καθηκόντων συμβούλου του Πρωθυπουργού, στον Ιταλό πρώην Υπουργό Οικονομικών, Tommaso Padoa Schioppa, είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι, ο κ. Schioppa, σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από ΜΜΕ, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου.

Όλα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται «στο φως της ημέρας» και είναι πάντα συνεπή με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την οργάνωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το γραφείο του και την αποτελεσματική λειτουργία της Κυβέρνησης.

Οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΟΣ ΜΟΒΡΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 149 § 1 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/8-6-06) «Κύρωση του Κώδικα
Δήμων και Κοινοτήτων».
2. Την αρίθμ. 5948/3-5-2007 (ΦΕΚ 733/9-5-2007) και 8105/27-6-07 (ΦΕΚ 1165/τ. Β΄/11-7-07)
αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Π.Δ.Ε. « περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και παροχής
εξουσιοδότησης υπογραφής στον Γενικό Διευθυντή και τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών – με εντολή
Γενικού Γραμματέα».
3. Το αρίθμ. 3972/14-6-2010 έγγραφο του Δήμου Μόβρης, με το οποίο μας εστάλη για έλεγχο η αρίθμ.
61/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, με την οποία αποφασίζεται η αποδοχή ποσού
από το ΥΠ.ΕΣ., η αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2010 και πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού
δικαίου ορισμένου χρόνου 2 μηνών.
4. Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή αντίκειται:
Α. Στις διατάξεις του άρθρου 161 του Ν.3463/06, σύμφωνα με το οποίο μεταφορά πιστώσεων είναι
δυνατή μόνο στην περίπτωση, που πίστωση εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό για την εκτέλεση
ορισμένου έργου, σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία να εκτελεστεί αυτό το έργο, διατίθεται μόνον για
την εκτέλεση άλλου έργου, με αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθώς και κατά το τελευταίο τρίμηνο
του οικονομικού έτους οπότε επιτρέπεται να διατεθεί ποσοστό μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) από τις
πιστώσεις, που έχουν εγγραφεί για έργα που δεν έχουν εκτελεστεί και δεν μπορούν πια να εκτελεστούν
στο διάστημα που απομένει, για την πληρωμή υποχρεωτικών δαπανών.
Β. Στις διατάξεις του άρθρου 8 του Β/τος 17.5/15.6.1959, σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια του
οικονομικού έτους απαγορεύονται οι μεταφορές πιστώσεων από κεφαλαίο σε κεφάλαιο και από άρθρο σε
άρθρο του προϋπολογισμού και μόνο εξαιρετικά επιτρέπεται η μεταφορά πίστωσης εγγεγραμμένης για
σκοπό, που εκπληρώθηκε ή κατέστη ανέφικτος, για την επαύξηση άλλης πίστωσης εγγεγραμμένης στον
προϋπολογισμό του ίδιου ή άλλου κεφαλαίου ή για την δημιουργία πιστώσεων για έκτακτες και
επείγουσες ανάγκες, που δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Είναι δυνατό επίσης, σύμφωνα με
την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, για την πρόληψη ενδεχόμενης ανεπάρκειας των πιστώσεων για
απρόοπτες δαπάνες, να αναγράφεται στο κεφάλαιο «Αποθεματικό» του προϋπολογισμού του δήμου
πίστωση με τίτλο «Ποσό διαθέσιμο προς αναπλήρωση πιστώσεων, που πιθανό κριθούν ανεπαρκείς, και
για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών, που δεν έχουν προβλεφθεί στον
προϋπολογισμό».
Δεδομένου ότι η προκείμενη περίπτωση δεν εμπίπτει σε καμία από τις παραπάνω περιοριστικά
απαριθμούμενες εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν είναι δυνατή η μεταφορά πίστωσης ποσού 44.640,30€ από
Ταχ. Δ/νση: Τσαμαδού 48
Τ.Θ. 3164 Τ.Κ. 261.10 ΠΑΤΡΑ
Πληροφορίες: Δ. Ηλιοπούλου
Τηλέφωνο: 2610 312341
Φ Α Ξ : 2610 313-298
Κ.Α. εξόδων και μέσω του αποθεματικού για την πληρωμή υποχρεωτικών δαπανών, παρά μόνο το
τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Γ. Στα διαλαμβανόμενα στην ΚΥΑ 7028/3-2-2004, περί κατάρτισης του προϋπολογισμού των Δήμων και
Κοινοτήτων, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί μεταγενέστερα και ισχύει, καθώς και την αρίθμ. 67146/2008
(ΦΕΚ 2246/31.10.2008) ΚΥΑ, καθώς και την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία ο
προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος.
Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται αποδοχή ποσού από το ΥΠ.ΕΣ. το οποίο ενώ είναι ήδη
εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του Δήμου στον Κ.Α. 1325,01 στο σκέλος των εσόδων, γίνεται
διάθεση σε Κ.Α. εξόδων οι οποίοι δημιουργούνται με την συγκεκριμένη απόφαση (Κ.Α. 30-7326.42 και
30-7326.43), ως εκ τούτου ο προϋπολογισμός δεν ισοσκελίζεται.
Δ. Στις διατάξεις του άρθρου 23 § 5του Ν.3536/07, σύμφωνα με τις οποίες, στον Γενικό Γραμματέα της
Περιφέρειας υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας οι αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών
συμβουλίων που αφορούν αναμορφώσεις των προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α., συνοδευόμενες από τις
εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η απόφαση δεν συνοδεύεται από εισήγηση της
αρμόδιας υπηρεσίας.
Ε. Στις διατάξεις του άρθρου 206 του Ν.3584/07, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η πρόσληψη
προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α. για την
αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου
της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών
και δεδομένου ότι:
1.- Η παραπάνω απόφαση έχει εκδοθεί στις 7/6/2010 και διαβιβάστηκε στην υπηρεσία μας στις
12/8/2010.
2.- Η πρόσληψη των 10 εργατών, ορίζεται για το διάστημα 5/8/2010 έως 4/10/2010
3.- Για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών ο ΟΤΑ, έπρεπε να διαβιβάσει άμεσα στην
υπηρεσία μας την απόφαση και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη του χρονικού διαστήματος για το
οποίο αιτείται την πρόσληψη του προσωπικού
4.-. Οι ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν είναι ο καθαρισμός των δασικών ζωνών και των
ζωνών πυρασφάλειας και καθαρισμός χειμάρρου, οι οποίες γίνονται σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη
της καλοκαιρινής περιόδου.
Αποφασίζουμε
Ακυρώνουμε την αρίθμ. 61/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μόβρης, για
τους ειδικότερους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσης.
Κατά της απόφασης αυτής μπορείτε να προσφύγετε εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση-
κοινοποίηση αυτής στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τσαμαδού
48, Τ.Κ. 26110, Πάτρα.
ΜΕ Ε.Γ.Γ.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Δήμο Μόβρης,
Έδρα του

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ

Παράνομη είναι η πρακτική των τραπεζών να προβαίνουν μονομερώς σε μερική ή πλήρη ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται στους τηρούμενους λογαριασμούς, με σκοπό την εξόφληση οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μετά από καταγγελίες, έχει αρχίσει ελέγχους για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών.
Το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι τράπεζες δικαιολογούν την εν λόγω πρακτική τους, με την επίκληση όρων που εμπεριέχονται (στα ψιλά γράμματα) στις συμβάσεις ανοίγματος λογαριασμού κατάθεσης ή πιστωτικών συμβάσεων.
Με τους όρους αυτούς τους επιτρέπεται να προβαίνουν σε αναλήψεις «γενικώς και αορίστως» από λογαριασμούς των καταναλωτών για την εξόφληση των οφειλών τους προς αυτά.
Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων.

ΟΙ ΩΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ...

Συγκεντρωτικά οι Δήμοι της Αχαϊας χρωστούν τα εξής ποσά:

Αιγείρας 189.739
Αιγίου 7.624.454
Ακράτας 1.647.113
Αροανίας 903.400
Βραχναιίκων 1.066.888
Διακοπτού 268.927
Δύμης 1.256.785
Ερινεού 618.173
Καλαβρύτων 1.415.750
Λαρισσού 0
Λευκασίου 0
Μεσσάτιδος 744.116
Μόβρης 514.173
Παϊων 0
Παραλίας 849.897
Πατρέων 15.270.574
Ρίου 1.977.317
Συμπολιτείας 1.715.236
Τριταίας 693.288
Φαρρών 491.631
Ωλένιας 1.284.000
Λεοντίου 0
Καλεντζίου 0

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Δεν θα έπρεπε να προκαλέσει αίσθηση το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, αφού οι τουρίστες συνηθίζουν να γράφουν τις εντυπώσεις τους από τους τόπους των διακοπών τους. Βέβαια, το σωστό θα ήταν να στείλει μια καρτ ποστάλ.

ΧΡΙΣΜΑΤΑ

Κριτήρια επιλογής Δημάρχου
Γράφει ο Βασιλειάδης Δημήτρης
Πολιτικός Αναλυτής INTERVIEW
vassiliadis@interview.com.gr
25/8/2010

Πολλή φασαρία γίνεται για τα χρίσματα χωρίς να έχουν καταλάβει οι υποψήφιοι ότι η διαδικασία αυτή περισσότερο τους βλάπτει παρά τους ωφελεί. Δεν είναι κακό κάποιο κόμμα να σε στηρίζει, το να επιδιώκεις όμως... την στήριξη αυτή και μάλιστα σε μια περίοδο που τα κόμματα καταρρέουν, τότε μάλλον δεν είσαι άξιος και ικανός να γίνεις Δήμαρχος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview στην ερώτηση «Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές;», το 9% απαντά με κριτήριο το κόμμα και το 55% με κριτήριο το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος. Οι μετρήσεις λοιπόν το λένε ξεκάθαρα : τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα θα έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτές τις εκλογές.

Υποψήφιοι πάσης φύσης δεν έχουν λάβει το μήνυμα αυτό. Αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα και τις προτάσεις που πρέπει να κατατεθούν για την επίλυση τους, ξεροσταλιάζουν έξω από τα γραφεία τριτοκλασάτων πολιτικών «στελεχών», που έχουν και ημερομηνία λήξης (με τη λήξη της απόδοσης χρισμάτων όλους αυτούς θα τους φάει το μαύρο φίδι).

Πέρα από τους μεγάλους Δήμους, όπου και εκεί υπάρχει πάντα μια τάση οι ψηφοφόροι να «φεύγουν» από τις επίσημες επιλογές των κομμάτων, στην περιφέρεια αυτό που γίνετε με τα χρίσματα είναι χωρίς προηγούμενο. Κυρίως ισχύει η «εξόφληση» γραμματίων (σε βοήθησα εκεί τότε, με βοηθάς εδώ τώρα), κάποιου είδους οικονομική συναλλαγή που θα εκπληρωθεί με την κατάκτηση της καρέκλας, κάποιου είδους εξάρτηση που υποκρύπτει και πάλι οικονομικό όφελος. Η πολιτική σε όλα αυτά δεν υπάρχει. Και βέβαια αν δει κάποιος στις τοπικές κοινωνίες σε ποιους έχουν αναθέσει τα κόμματα να κάνουν διαχείριση υποψηφίων («παράγοντες» μηδενικής πολιτικής σημασίας που έτυχε γλύφοντας και έρποντας να πάρουν κάποιου είδους εξουσία, αν δεν έχουν και άλλου είδους ατοπήματα), επιβεβαιώνει τους πολίτες που είναι όπου φύγει φύγει απ' τα κόμματα.

Τα κόμματα έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, ειδικά στην περιφέρεια. Δυστυχώς είναι αργά να μαζέψουν όλους αυτούς τους επικίνδυνους (για τα κόμματα) τύπους που έχουν «φυτέψει» στην επικράτεια. Είναι φυσικό και οι υποψήφιοι που θα προκύψουν μέσα από αυτές τις «ζυμώσεις» να έχουν περίπου την ίδια κακή έως μέτρια εικόνα που έχουν και αυτοί πους επέλεξαν.

Δυστυχώς ο Καλλικράτης στο κτίσμα αυτό αυτή τη φορά δεν έβαλε γερά θεμέλια.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΠΑΝΟΥΣΗΣ . . . Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!!!

http://www.youtube.com/watch?v=PSf15EFJXk4&feature=player_embedded#at=57

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Κράτος και πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη: Το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα
23.08.2010 | Κατηγορίες: αλλάζουμε την Ελλάδα
Άρθρο Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου


Ορισμένοι αναλυτές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε μια για πάντα την Ελλάδα από την κρίση, απλά ως ζήτημα ανταπόκρισης της χώρας προς τις δανειακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Οι αναλύσεις αυτές συνήθως υποτιμούν την σημασία της βασικότερης ίσως παραμέτρου της προσπάθειάς μας: τις βαθύτατες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, καλούμαστε και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις δανειακές μας υποχρεώσεις με αξιοπιστία και σοβαρότητα, ώστε να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από την λαίλαπα της διεθνούς κερδοσκοπίας. Όπως και από την κατάρρευση κάθε θεσμού κοινωνικής προστασίας.

Μπορεί για κάποιους τεχνοκράτες και αναλυτές σημασία να έχει μόνο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, στη δική μας περίπτωση: να μειώσουμε το έλλειμμα, να αντιμετωπίσουμε το χρέος, να ξεχρεώσουμε τα δανεικά.

Για εμάς, όχι. Εμείς δεν αρκούμαστε σε αυτά. Εμείς γνωρίζουμε ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα χωρίς τολμηρές θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Αλλά οι «θεσμικές αλλαγές», είναι μια έννοια πολιτικά ουδέτερη. Πίσω από αυτές υποκρύπτεται μια πραγματική πολιτική μάχη, που διεξάγεται γύρω από αυτές και για αυτές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ποιον υπηρετούν οι πολιτικές και οι αλλαγές; Ποιος κερδίζει από αυτές; Ποιος θα αποφασίζει τελικά;

Θα αποφασίζουν οι λαοί, είτε απευθείας οι ίδιοι, είτε μέσω των θεσμών που τους εκπροσωπούν γνήσια, ή τα κάθε λογής συμφέροντα, που τελικά, νέμονται προς όφελός τους την εξουσία;

Η ανθρωπότητα σήμερα, η Ευρώπη σήμερα, εμείς σήμερα, έχουμε θεωρητικά τις δυνατότητες, τα εργαλεία, την τεχνολογία, την γνώση, τον οικονομικό πλούτο, να λύσουμε τα μικρά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα της εποχής.

Μπορούμε να κάνουμε την φτώχεια, παρελθόν.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Μπορούμε να εξαλείψουμε τον αναλφαβητισμό, ψηφιακό και συμβατικό.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε εργασία με ποιότητα για όλους.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πανδημίες.

Μπορούμε να βρούμε λύσεις για τα τεράστια μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα.

Γιατί δεν το κάνουμε τότε;

Θεωρώ ότι με το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες δεν ζήσαμε μόνο την ανεξέλεγκτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, αλλά και κάτι ακόμα χειρότερο.

Είχαμε την τεράστια συγκέντρωση πλούτου, αλλά μαζί και την τεράστια συγκέντρωση εξουσίας μιντιακής, πολιτικής, εξοπλιστικής, πολιτιστικής σε χέρια λίγων.

Αυτή η εξέλιξη, όπως μας επισημαίνουν πολλοί διακεκριμένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες (Krugman, Stiglitz, Sokoloff, Collier), είναι το αποτέλεσμα της διεύρυνσης της ανισότητας και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

Ανισότητα τεράστια.

Όταν μια πολυεθνική έχει τζίρο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ ενός κράτους – καταλαβαίνει κανείς την εξουσία που μπορεί να ασκήσει. Όταν στις αγορές των παραγώγων (CDS) διακινούνται παράγωγα που φθάνουν το συνολικό ύψος των 592 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κατανοεί κανείς την τεράστια οικονομική και πολιτική εξουσία που κατέχουν.

Η ευκολία των λόμπυ να σταματούν κάθε ουσιαστικό έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ευκολία μεγάλων πολυεθνικών να διαφθείρουν θεσμούς, πολιτικούς, δικαστές, αστυνομίες, κυβερνήσεις, οδήγησε στην αδυναμία ή ακόμα και στην αιχμαλωσία των εθνικών μας δημοκρατικών θεσμών μπροστά στα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα.

Πώς να μην αισθάνεται ο πολίτης μας περιθωριοποιημένος, όταν η ίδια η πολιτεία φαίνεται και φέρεται ως αιχμάλωτη;

Όταν μάλιστα το σύστημα τα τελευταία χρόνια τον έκανε εξαρτημένο από το πιστωτικό σύστημα – με καταναλωτικά δάνεια – για βασικές του ανάγκες, υγείας, παιδείας και στέγης και όταν η συλλογική οργάνωση των πολιτών μας, η συλλογική έκφραση των πολιτών μας είχε συστηματικά περιοριστεί στο zapping των καναλιών, στην προσπάθεια εξασφάλισης ενός «μέσου» ή στην εξασφάλιση της ατομικής αγοραστικής δύναμης.

Το βασικό ερώτημα της εποχής μας είναι: ποια θα είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας σήμερα.

Σήμερα, στην γειτονιά και στην πόλη μας, στην Πολιτεία μας, στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο χρειάζεται να ξαναζωντανέψουμε τους υπάρχοντες θεσμούς δημοκρατίας αλλά και να διαμορφώσουμε, να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε τους νέους θεσμούς και τρόπους συμμετοχής του πολίτη.

Να επαναφέρουμε την Πολιτική. Που δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της Πολιτικής μας.

Δεν υπάρχει δίλλημα για μας μεταξύ αγοράς και κράτους. Στόχος μας είναι να βάλουμε και την αγορά και το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

Και ο λεγόμενος τρίτος δρόμος που προσπάθησε να συγκεράσει έναν παλαιότερο κρατισμό με την ανοιχτή αγορά, αγνόησε, τελικά, το βασικότερο: Τον ίδιο τον πολίτη και τους θεσμούς που του δίνουν δύναμη, όχι μόνο για την προστασία του αλλά και για την δημιουργική του συμμετοχή.

Συνεπώς είναι ανάγκη να δούμε ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές στα κράτη μας και στην οικονομία μας.

Παράλληλα, αυτή η αναδιανομή εξουσίας που επιφέρουν αυτές οι δημοκρατικές αλλαγές είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με την αναδιανομή πλούτου. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου και των υποχρεώσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση σε μια ευνομούμενη πολιτεία για την εξάλειψη της βαθιάς ανισότητας που μαστίζει σήμερα τις κοινωνίες μας.

Τι σημαίνουν οι παραπάνω παραδοχές σε διεθνές επίπεδο;

Οι προοδευτικές δυνάμεις αναζητούμε τολμηρές θεσμικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε διεθνείς θεσμούς με όσο το δυνατό πιο υψηλή δημοκρατική νομιμοποίηση.

Θεσμοί οι οποίοι θα αποσκοπούν στην προστασία, την πρόοδο και την αλληλεγγύη όλων των χωρών και των κοινωνιών. Στην καταπολέμηση της οικονομικής και πολιτικής ανισότητας.

Θεσμοί που θα στηρίζουν τον πολίτη, τα δικαιώματά του, την πρωτοβουλία του και την συλλογική του δημιουργία και θα εγγυώνται ότι και οι αγορές και το κράτος θα υπηρετούν το γενικό, το δημόσιο συμφέρον.

Θεσμοί που θα συντελέσουν τα μέγιστα στη μεγάλη προσπάθεια όλων των προοδευτικών ανά τον κόσμο δυνάμεων να εξανθρωπισθεί η πορεία της παγκοσμιοποίησης.

Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, οι παραδοχές μας για το νέο ρόλο του κράτους και την επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο της Πολιτικής, μεταφράζονται ήδη σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες:

Προχωράμε σε αλλαγές που θα οικοδομήσουν αποτελεσματικά ένα κράτος δικαίου υπέρ του πολίτη.

Αλλαγές που ξεριζώνουν το πελατειακό κράτος, απαντώντας έτσι επί της ουσίας, στις αιτίες του προβλήματος που παραλίγο να μας οδηγήσει στην κατάρρευση.

Αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση, όταν επιτευχθεί, θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.

Αλλαγές που, όσο εμπεδώνονται, θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση, επιτέλους και στη χώρα μας, ενός κράτους δικαίου και εν τέλει μίας ευνομούμενης Πολιτείας.

Η δική μας αλλά και η διεθνής εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι, χωρίς κανόνες ο καπιταλισμός γίνεται ληστρικός, η αγορά αναπτύσσεται άναρχα, κυριαρχεί μια ολιγαρχία, επιβάλλονται παντού πελατειακοί όροι στυγνής συναλλαγής στη δημόσια σφαίρα και τελικά, επικρατεί το δίκιο του ισχυρού.

Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι, όταν ένα κράτος είναι ανίσχυρο και διαβρωμένο, ούτε η αγορά δουλεύει σωστά. Αντιθέτως, αγορά και κράτος δουλεύουν, τελικά, για το όφελος ορισμένων ειδικών μικρών και μεγάλων συντεχνιών και συμφερόντων. Είναι τα συμφέροντα και οι συντεχνίες, που ελέγχουν τους μηχανισμούς εξουσίας ή για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτήν. Έτσι, αγνοείται ή και βάλλεται το συλλογικό και το δημόσιο συμφέρον. Τα ίδια τα δικαιώματα του πολίτη.

Έτσι οδηγήθηκε και η Ελλάδα να ζει με «δάνειες» δυνάμεις αντί να καλλιεργεί τις δικές της, τα δικά της πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Ναι, το πελατειακό μας σύστημα ήταν και είναι εξ ορισμού σύστημα που δημιουργεί εξαρτήσεις και δουλείες και για την ίδια την πατρίδα μας αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.

Όλα αυτά δεν τα ανακαλύψαμε σήμερα, ούτε ευκαιριακά. Αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα της προγραμματικής πρότασης του Κινήματός μας, με βάση την οποία μας εμπιστεύτηκε ο Ελληνικός λαός.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο περιέγραφα με τα παρακάτω λόγια τη βασική αιτία της παρακμής που βίωνε η χώρα, δηλαδή, την απουσία ενός πραγματικά ευνομούμενου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη:

«Η παρακμή που βιώνουμε σήμερα δεν θα περάσει απλά, όταν ξεπεραστεί η διεθνής κρίση. Μακάρι να ήταν έτσι. Διότι η δική μας παρακμή δεν αφορά μόνο την οικονομική κρίση. Συνδέεται δυστυχώς με πολιτική κρίση, κρίση θεσμών, κρίση αξιών…

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν αλλάξει πρώτα απ’ όλα ο τρόπος, η νοοτροπία και η αντίληψη της άσκησης πολιτικής εξουσίας σ’ αυτόν εδώ τον τόπο».

«Έχω ξαναπεί ότι η σύγχρονη «ρίζα της συμφοράς» είναι η εξάρτηση από κάθε είδους ανεξέλεγκτα μικρά και μεγάλα συμφέροντα – επιχειρηματικά, μιντιακά, πελατειακά ή όποια άλλα.

Σήμερα, αν δεν πείσουμε τους πολίτες ότι υπηρετούμε μόνο αυτούς και κανέναν άλλον, καμία πρόοδος δεν είναι εφικτή. Καμία αλλαγή προς το καλύτερο.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος στα μάτια του Έλληνα πολίτη αποτελεί πλέον αναπόφευκτο όρο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, σε όλες της τις διαστάσεις: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ηθική».

«Δεν οραματίζομαι το ανέφικτο. Οραματίζομαι το αυτονόητο. Το αυτονόητο που δικαιούται ο Ελληνικός λαός».

Με τα παραπάνω λόγια περιέγραφα και τον αυτονόητο όρο για να βγάλουμε οριστικά την Ελλάδα από την παρακμή: την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος με το ξερίζωμα του πελατειακού κράτους.

Ένα χρόνο μετά, το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα.

Δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι προς τη διεθνή κοινότητα και προς τους δανειστές μας. Οφείλουμε και κάνουμε ό,τι απαιτείται για να σωθεί η Ελλάδα από την κρίση. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Και θα τα καταφέρουμε, όσο δύσκολα κι αν είναι τα μέτρα που πήραμε, τα οποία ήδη αποδίδουν. Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο.

Η αξιοπιστία μας ωστόσο, δεν αφορά μόνον τη σωτηρία της χώρας, αφορά γενικότερα το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Το σημαντικότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε χρέος να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος: να αναμορφώσουμε την Ελλάδα.

Και αυτό, ανεξάρτητα από το αν οι ανατροπές αυτές ενδιαφέρουν ή όχι τους συνομιλητές και τους δανειστές μας. Ανεξάρτητα ακόμη και από το αν είναι κατανοητές για κάποιους.

Πιθανόν κάποιοι να ενδιαφέρονται μόνον να τα βγάλει πέρα η Ελλάδα για τους δικούς τους λόγους. Εμείς, όμως, πρέπει να αγωνιστούμε και για το σήμερα και για το αύριο της χώρας.

Είναι εθνικό μας χρέος να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία μας στην πορεία της οικονομίας μας και γενικότερα του τόπου. Κυριαρχία που τρώθηκε από τις εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι εθνικό μας χρέος να σταματήσουμε την εξάρτηση της χώρας από ξένες επιτηρήσεις.

Πιστεύω βαθειά, ότι η αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας περνάει μέσα από μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας Πολιτείας που εγγυάται δικαιώματα, ανακατανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, τον αξιοποιεί σωστά και ορθολογικά ώστε να παρέχει εργαλεία και να διασφαλίζει δυνατότητες σε κάθε πολίτη.

Ο πολίτης να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση μιας δυναμικής και ευημερούσης Ελλάδας.

Μία κυρίαρχη Ελλάδα, με κυρίαρχους πολίτες, που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Μια Ελλάδα της καινοτομίας παντού, έτοιμη να αξιοποιήσει ορθολογικά και βιώσιμα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: τους ανθρώπους της, την παράδοσή της, την ιστορία της και τον φυσικό της πλούτο.

«Η Ελλάδα στους Έλληνες» σήμερα, σημαίνει μια επανάσταση δημοκρατίας. Στους θεσμούς και την οικονομία.

Μία Ελλάδα με συλλογική αυτοπεποίθηση: Αυτός είναι ο στόχος.

Αυτή η πανεθνική προσπάθεια ανάταξης και αναμόρφωσης της Ελλάδας, προϋποθέτει την ανατροπή παγιωμένων, εδώ και δεκαετίες, αντιλήψεων και νοοτροπιών. Μία επανάσταση που οφείλουμε να κάνουμε και ως άτομα, στην καθημερινότητά μας, και ως σύνολο, ως κοινωνία, για την κοινή μας πορεία.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο πολιτικός κόσμος της χώρας και, κυρίως, η εκλεγμένη κυβέρνηση, οφείλουμε προφανώς να κάνουμε το πρώτο βήμα.

Γνωρίζω ότι θα χρειαστεί χρόνος. Θα χρειαστεί διαρκής προσπάθεια για να οικοδομήσουμε μία πραγματικά δίκαιη Ελλάδα. Να χτίσουμε μία πραγματικά ευνομούμενη πολιτεία. Ήδη όμως, κάναμε τα πρώτα μεγάλα θεσμικά βήματα.

Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν πήρε τόσο σημαντικές αποφάσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για να εμπεδώσει συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας στο δημόσιο βίο.

Να αρχίσουν να μπαίνουν επιτέλους κανόνες στη λειτουργία του κράτους, που προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη και δεν αποδίδουν προνόμια σε λίγους.

Αλλάξαμε το φορολογικό σύστημα ώστε να κατανέμονται δίκαια τα φορολογικά βάρη. Και δεν διστάσαμε να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, που η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε εσκεμμένα σε λήθαργο, για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ατιμωρησία και την προκλητική φοροδιαφυγή.

Αποδείξαμε, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για να τελειώνουμε οριστικά με το πελατειακό κράτος.

Να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας, ευνομίας, νοικοκυρέματος και να αντιμετωπίσουμε μετωπικά τη διαφθορά, την ατιμωρησία την αδιαφάνεια.

Λέγαμε πέρσι ότι, για να αφαιρέσουμε οριστικά τις σκιές εξάρτησης πάνω από το πολιτικό μας σύστημα «απαιτούνται δυο πράγματα: διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων, και μαζί οι τομές, οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα».

Για αυτό και από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα θέματα που ταλάνισαν τον δημόσιο βίο, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί.

Ακόμα και για υποθέσεις για τις οποίες μπορεί κάποιοι να έκριναν ότι θα μας δημιουργούσαν πρόβλημα.

Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας ότι είμαστε πρόθυμοι να ματώσουμε.

Από την πρώτη στιγμή είπα όσο πιο ρητά γινόταν και το αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι δεν μας ενδιαφέρει από ποια αυλή προέρχονται τα όποια σκάνδαλα.

Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να διερευνηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις και οι υπαίτιοι να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει.

Δώσαμε μάλιστα, όπως και πάλι είχαμε δεσμευτεί, κίνητρα για να σπάσει η ομερτά της συγκάλυψης.

Οι Εξεταστικές έχουν για πρώτη φορά αποτέλεσμα. Και με τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων που ζητάνε την αλήθεια δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να έρθουν όλα στο φως.

Εξίσου σημαντική όμως με την αποκάλυψη της αλήθειας για όσα έγιναν, είναι η υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα. Δικλείδες που εμπεδώνουν την αξιοκρατία, ενισχύουν τη διαφάνεια και δεν επιτρέπουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Δικλείδες που «σκοτώνουν» την πελατειακή νοοτροπία.

Είχαμε δεσμευτεί για την καθολική υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων των κρατικών προσλήψεων, για να σταματήσει η θλιβερή εξαγορά συνειδήσεων «για μια θέση στο δημόσιο». Μία αυτονόητη υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας. Αυτό κάναμε.

Είχαμε δεσμευτεί για αξιοκρατική επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση, για να επιλέγονται οι προϊστάμενοι με βάση τα προσόντα τους και όχι την ψήφο τους. Το αυτονόητο, δηλαδή. Αυτό κάναμε.

Είχαμε δεσμευτεί να υποχρεώσουμε όλους τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς λειτουργούς να αναρτούν όλες τις αποφάσεις τους στο διαδίκτυο. Ούτε ένα ευρώ του Ελληνικού λαού να μην ξοδεύεται, ούτε ένα στοιχείο της δημόσιας περιουσίας να μην μεταβιβάζεται χωρίς έλεγχο, εν κρυπτώ. Αυτό κάναμε με το πρόγραμμα «Διαύγει@».

Είχαμε δεσμευτεί για ριζική αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης με λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και πόρους, αλλά και με πρωτόγνωρους κανόνες διαφάνειας και εποπτείας στα οικονομικά τους. Για αυτό και πραγματοποιούμε τηv επαναστατική θεσμική αλλαγή του «Καλλικράτη».

Στον «Καλλικράτη» ενσωματώνονται όλες οι αξίες της διακυβέρνησής μας: η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Γεγονός που αναδεικνύει τόσο την τεράστια ευθύνη των προσώπων που θα ηγηθούν των νέων θεσμών όσο και την ιδιαίτερη σημασία της ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Είχαμε δεσμευτεί για την εισαγωγή ξεκάθαρων κανόνων που θα χτυπήσουν αποφασιστικά το μαύρο πολιτικό χρήμα. Αυτό κάνουμε. Ψηφίσαμε ήδη νόμο για τον δραστικό περιορισμό και τον ουσιαστικό έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με πλήρη ονομαστικοποίηση των συνδρομών. Δίνουμε στον πολίτη τη δυνατότητα να έχει άμεση πρόσβαση, να ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα των συνδυασμών.

Ενισχύουμε την οικονομική ανεξαρτησία των υποψηφίων και τη δυνατότητά τους να αντλούν λίγα από πολλούς.

Όχι πολλά από λίγους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων.

Οι μόνοι που έχουν πρόβλημα με την πλήρη διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες είναι όσοι έχουν συμφέρον από τη διατήρηση της ανωνυμίας τους, όσοι βολεύονται στην αδιαφάνεια.

Είναι εκείνοι που χρηματοδοτούν προεκλογικές εκστρατείες προσβλέποντας σε συναλλαγές.

Με την κυβέρνησή μας, τελειώνει οριστικά το πανηγύρι της διαφθοράς, που για χρόνια κατέτρωγε την υπόσταση της χώρας μας, την ίδια μας την ψυχή.

Είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε και να προστατέψουμε την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου στα μάτια των πολιτών.

Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι υπηρετούμε τα δικά τους συμφέροντα και μόνο τα δικά τους συμφέροντα.

Είμαστε εδώ για να θωρακίσουμε όσο ποτέ άλλοτε την αυτονομία της πολιτικής.

Μετά τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές προχωράμε σύντομα στην κορωνίδα των θεσμικών μας επαναστατικών αλλαγών στο κράτος και στο πολιτικό μας σύστημα: την πρωτοβουλία για τον νέο εκλογικό νόμο και την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Η πρωτοβουλία μας αυτή θα αποτελέσει το πιο καίριο πλήγμα στο «μαύρο» πολιτικό χρήμα και το πλέγμα εξαρτήσεων που αυτό δημιουργεί. Θα δώσει αποστομωτική απάντηση στην πιο διαβρωτική – και επομένως πιο επικίνδυνη – για την Δημοκρατία μας υπόνοια, αυτή της εξάρτησης ακόμη και αντιπροσώπων του λαού από στενά οικονομικά συμφέροντα. Στόχος μας, η αναβάθμιση και η ενίσχυση του βουλευτή.

Όλη μου την πολιτική πορεία παλεύω για την μεγάλη αλλαγή: να αποκτήσουμε επιτέλους και στην Ελλάδα ένα κράτος και ένα πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη.

Δεν ξεχνώ ποτέ ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων και των Ελληνίδων στις 4 του Οκτώβρη μας εξέλεξαν δίνοντας μας αυτή ακριβώς την εντολή: να κάνουμε τώρα όσα δεν κάναμε δεκαετίες. Να αλλάξουμε τόσο ριζικά την Ελλάδα, ώστε να βγει οριστικά από τον φαύλο κύκλο της παρακμής. Να αναμορφώσουμε τόσο ριζικά το κράτος, ώστε, αντί για εμπόδιο σε κάθε πρωτοβουλία και καινοτομία, να γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης και αξιοποίησης των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, για να μην ξανακινδυνεύσουμε με χρεοκοπία. Ποτέ πια.

Ήδη, σε μόλις 10 μήνες, κάναμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

Κάνουμε το αυτονόητο πραγματικότητα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΟΣ ΜΟΒΡΗΣ

ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΟΒΡΗΣ TOY ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟY ΓΗΠΕΔΟY ΛΙΜΝΟΧΩΡΙΟΥ
Δευτέρα 23 Αύγ 2010


Ο … Δήμαρχος σφύριξε και το … γήπεδο παραδόθηκε στους πολίτες. Ένα νέο αθλητικό στολίδι απέκτησε το Λιμνοχώρι του Δήμου Μόβρης. Πρόκειται για το Δημοτικό γήπεδο, που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα από την δημοτική αρχή Μόβρης, µε την τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα και παραδόθηκε στους νέους της περιοχής, και όχι µόνο.
Η εκδήλωση των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (13 Αυγούστου), παρουσία εκπροσώπων των φορέων της Αχαΐας. Μάλιστα, αμέσως μετά την εκδήλωση διεξήχθη και το πρώτο φιλικό παιχνίδι μεταξύ τοπικών ομάδων.
Την κορδέλα έκοψε ο Δήμαρχος Μόβρης Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στον υγιή αθλητισμό και την ομαδική άθληση που ανοίγει το δρόμο για συνεργασία, αλληλεγγύη, υποταγή του «εγώ» στο «εμείς», υπό προϋποθέσεις, για το κοινό καλό.
«Ο αθλητής στο ομαδικό άθλημα μαθαίνει να συνεργάζεται, να υποχωρεί, να στηρίζει τον άλλο – το συμπαίκτη του, να αντλεί από τον άλλον. Επιδιώκει μαζί του τον κοινό σκοπό – τη νίκη. Χαίρεται μαζί του την επίτευξη του στόχου και βάζει στόχο την επόμενη νίκη και μεγαλώνει την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να προβληματιστούν και να κρατήσουν από τα σπορ όχι εκείνα που δηλητηριάζουν τις κοινωνίες, όχι την εμπορευματοποίηση και τη βία μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους.
«Να κρατήσουμε εκείνα που ο αθλητισμός, τα αθλητικά παιγνίδια, τα σπορ, διδάσκουν και μαθαίνουν στην κοινωνία. Να κρατήσουμε τη χαρά της συμμετοχής και της αθλητικής προσπάθειας, το υγιές χειροκρότημα, το σεβασμό στον αντίπαλο, την αναγνώριση στην αξία του νικητή, τη χαρά της νίκης αλλά και την αξιοπρέπεια της ήττας. Να εναντιωθούμε στο υπερφίαλο και αλαζονικό πνεύμα της επιτυχίας γιατί σίγουρα αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει η συντριβή και η ταπείνωση. Να υπομείνουμε την αποτυχία, να «δούμε» τα λάθη µας και να τα διορθώσουμε, να σταθούμε πάλι όρθιοι, να «πολεμήσουμε». Είναι σίγουρο. Η νίκη πάλι θα έρθει», σημείωσε µε νόημα ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ωραίο μήνυμα έστειλε ο Θανάσης Γιαννόπουλος στο Σαμαρά. Μια φράση που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του (Φθιώτιδα) για τις γίδες. "Ό,τι...

...κάνει η γίδα στο πουρνάρι, το βρίσκει στο τομάρι".

ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Το ζητούμενο: συγκρίσιμα ήθη
Tου Χρηστου Γιανναρα

Τα νούμερα κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, έχουν πηγή κατάδηλη τους παθόντες, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές: Ενα πλέγμα για την αναχαίτιση κήλης στοιχίζει τρία (3) ευρώ και χρεώνεται από τα δημόσια νοσοκομεία στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία επτακόσια (700) ευρώ. Ενας νάρθηκας για τη διεύρυνση-στήριξη αρτηρίας (στεντ) κοστίζει στην Ολλανδία επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ και στην Ελλάδα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Ανάλογο όργιο καταλήστευσης κοινωνικού χρήματος και με τις υπερτιμολογήσεις στους βηματοδότες, στα ορθοπεδικά υλικά, στα χειρουργικά ράμματα και πάει λέγοντας. (Εχει ενδιαφέρον να πληροφορηθεί ο πολίτης, τι αποκαλούν οι εργαζόμενοι στα χειρουργεία «τα κουβαδίσια»: πανάκριβα αχρησιμοποίητα υλικά προορισμένα για τον κουβά των αχρήστων, παραγγελμένα μόνο για να εισπραχθεί προμήθεια).

Αυτή η χυδαία καταλήστευση είναι αδύνατο να τιμωρηθεί ή να εκλείψει, διότι είναι... νόμιμη! Η σημερινή υπουργός Υγείας, ως Γενική Γραμματεύς Εμπορίου στην κυβέρνηση Σημίτη, εξειδίκευσε νόμο που όριζε ότι κάποια συγκεκριμένα ιατρικής χρήσης προϊόντα, συγκεκριμένων εταιρειών είναι «μη συγκρίσιμα», δηλαδή «εκτός πλαισίου διαγωνιστικών διαδικασιών»: τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να τα προμηθεύονται χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό!

Οταν πρωτοήρθε ο συγκεκριμένος αυτός νόμος (2056/2001) για ψήφιση στη Βουλή θεσπίζοντας λίστα «μη συγκρίσιμων» ειδών, το κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» φρένιασε: διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους, κραύγαζαν ότι η υγεία παραδίνεται στις μαφίες του ιατρικού παρεμπορίου. Οταν όμως έγινε κυβέρνηση η Ν.Δ., όχι μόνο δεν κατάργησε την αδιάντροπη λίστα, αλλά ο υπουργός της για την υγεία (και σήμερα κομματικός της υποψήφιος για δεύτερη τετραετία αποτυχημένης δημαρχίας στην Αθήνα) πρόσθεσε εξήντα (60) επιπλέον «μη συγκρίσιμα» είδη!

Αυτοί οι άνθρωποι, και αναρίθμητοι ανάλογων πολιτικών συμπεριφορών, συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους μας δίχως ίχνος ντροπής, επιμένουν θρασύτατα να ζητούν την ψήφο μας. Και εμείς τους χαιρετάμε, κάποιοι τους τραπεζώνουν και στα σπίτια τους, πάμπολλοι τους ψηφίζουν, πάλι και πάλι, από άγνοια ή βοσκηματώδη απερισκεψία ή απλώς από μαζοχισμό. Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της καταλήστευσης του κοινωνικού χρήματος και είναι αυτοί που περικόπτουν σήμερα μισθούς και συντάξεις της φτωχολογιάς, χωρίς να διανοούνται να θίξουν τις «νομιμοποιημένες» λίστες των «μη συγκρίσιμων ειδών» και όσους θησαύρισαν χάρη σε αυτές.

Μας εμπαίζουν ξεδιάντροπα: έχουν εγκληματήσει σε βαθμό κακουργήματος και έχουν οι ίδιοι νομιμοποιήσει τα ειδεχθή τους εγκλήματα. Εχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Γιατί να υπολογίσουν τους λίγους (εκλογικά αμελητέους) που οργίζονται; Ευνούχισαν την κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα μάζα με την εξηλιθιωτική ευτέλεια της τηλεοπτικής «αγωγής», τη μαστροπεία του κρατικού τζόγου, την τεράστιου κρατικού κόστους ποδοσφαιρολαγνεία.

Σε ποια άλλη χώρα, σε ποια ποτέ εποχή «σοσιαλιστής» αρχηγός «σοσιαλιστικού» κινήματος και πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής» Διεθνούς θα είχε στρώσει τόσο πειθήνια το χαλί για να γίνει η πατρίδα του πειραματόζωο διεθνών, απάνθρωπου καπιταλισμού κυκλωμάτων και να κατεδαφιστεί η ραχοκοκαλιά της οικονομικής της ιδιοπροσωπίας: η ατομική δημιουργικότητα του Ελληνα, ή μικρομεσαία επιχείρηση, η πολυμήχανη μικρεμπορική τόλμη. Και διαχειρίζεται η αθυρματική πρωθυπουργική φιγούρα την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, τον διεθνή εξευτελισμό του ελληνικού ονόματος, με «αέρα» ανεμελιάς περίπου αυτοηδονιστικής. Εχοντας την ανοχή (απίστευτη, σκανδαλώδη) όλων των θεσμικά υπεύθυνων για την πορεία της πατρίδας.

Δεν υπάρχει ούτε γενναιότητα εσωκομματικής ούτε σοβαρότητα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λείπει ο καταλύτης ή οποιοδήποτε «νόημα» κοινωνικής αντίδρασης στον εμπαιγμό και στον ξεπεσμό. Η χώρα χρειάζεται ένα ΑΝΤΙ-ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ο κ. Σαμαράς επιμένει στον μιμητισμό που αχρηστεύει πολιτικά το κόμμα του, είκοσι πέντε χρόνια τώρα: Προσπαθεί η Ν.Δ., είκοσι πέντε χρόνια να γίνει ΠΑΣΟΚ και δεν τα καταφέρνει. Αφομοιώνει άριστα τον αμοραλισμό, το κυνήγι του εντυπωσιασμού, την «επικοινωνιακή» ψευδολογία, τον πατριδομηδενισμό του «προοδευτικού» λούστρου, αλλά η μίμηση παραμένει αδέξια, μειονεκτική. Οι ψηφοφόροι καταφεύγουν στο ερζάτς όταν περισσέψει η αηδία τους για το πρωτότυπο: ψηφίζουν τότε μια «γαλάζια παρένθεση» που αποδείχνει ότι είναι προτιμότερο έστω και το επαχθέστερο αυθεντικό από τη μίμηση.

ΑΝΤΙ-ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε: Συνεπή άρνηση της προτεραιότητας συμφερόντων του κόμματος έναντι των αναγκών της κοινωνίας, της εκλογικής νίκης έναντι της αξιοκρατικής δόμησης του κράτους – άρνηση να ακυρώνει ο «διάλογος» τους ψηφισμένους νόμους της δημοκρατίας. Δηλαδή, άλλη γλώσσα, άλλη νο-οτροπία, άλλες θεσμικές λειτουργίες. Να ακούσουν οι πολίτες την εκπρόσωπο του κόμματος να ζητάει συγγνώμη για το έγκλημα της λίστας «μη συγκρίσιμων» ιατρικών ειδών. Να αναγγέλλει τη διαγραφή από το κόμμα και την παράδοση στον εισαγγελέα των αυτουργών του εγκλήματος.

Διαφημίζοντας τον εντολέα της ως «γεννημένο αρχηγό» η εκπρόσωπος του κόμματος απλώς επιμένει να είναι ΠΑΣΟΚ: να ανατρέπει την αρχοντιά που δεν κολακεύει ποτέ τον αξιωματούχο, την αισθητική των δύσκολων «εύγε» που χαρακτήριζε τον λαϊκό άνθρωπο στην πριν το ΠΑΣΟΚ Ελλάδα. Οταν καλύπτει ή αποσιωπά τον πατριδομηδενισμό των σχολικών βιβλίων που μοίραζε στα Ελληνόπουλα η Ν.Δ., στερεί τον Ελληνα από την ελπίδα να βρει κάποτε την αυτοκριτική εντιμότητα και τον αυτοσεβασμό του, τη δημιουργικότητα του φιλότιμου, που του σύλησε, μαζί με κάθε ιερό και όσιο από τη ζωή του, η «εκσυγχρονιστική» ξιπασιά του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΙ-ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε: Ενα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα τολμούσε να αναδιαρθρωθεί εξ υπαρχής με συνεπή λογική δημοκρατικής λειτουργίας αποβάλλοντας κάθε στοιχείο μίμησης της παπανδρεϊκής απολυταρχίας (που τόσο γοήτευσε και τη μητσοτακική παρένθεση). Κόμμα με στελέχη που κρίνονται αμείλικτα για τις ικανότητες και την ανθρώπινη ποιότητά τους, έχουν συνείδηση επιτελών, δεν ανέχονται να λειτουργούν σαν λακέδες - χειροκροτητές του αρχηγού.

Αλλη αντιπολίτευση και άλλη πολιτική θα ασκήσει ένα κόμμα που τα στελέχη του αναδείχνονται αξιοκρατικά και άλλη ένα κόμμα με τον αρχηγό ασύδοτο φεουδάρχη. Θεσμικές αρμοδιότητες φεουδάρχη φροντίζουν να καθιερώσουν ή δαιμονικής ευφυΐας αμοραλιστές ή μειονεκτικοί επίγονοι με κατάφωρη τη μειονεξία τους. Κεντρικό πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι η στελέχωση των κομμάτων εξουσίας και η ανάδειξη αρχηγών με θεσμικές προϋποθέσεις που παγιδεύουν την πολιτική (ακόμα και όταν καθολικεύεται στη «λαϊκή βάση» η εκλογή) στη μονοπώλησή της από την οικογενειοκρατία, τις συνδικαλιστικές μαφίες, τις κομματικές νεολαίες.

Η ενδοκομματική αναξιοκρατία παράγει παρασιτική καμαρίλα και η καμαρίλα εμπνευστές ασύδοτης κλοπής με τεχνάσματα όπως η λίστα «μη συγκρίσιμων» ιατρικών ειδών.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ...

ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ...

TO ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ...
Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com
Πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου για την ανάδειξη των νέων αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι οι κομματικοί μηχανισμοί άρχισαν να βρίσκονται σε οργασμό επιλογής και πρότασης για ανάδειξη των υποψηφιοτήτων. Το νέο σχέδιο διοικητικής λειτουργίας του...
κράτους Καλλικράτης, που πρόσφατα ψηφίστηκε, περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των Δήμων καταργεί τις νομαρχίες, αναβαθμίζοντας τις σε ευρύτερες περιφέρειες. Απλά όλα μέχρι εδώ. Λόγοι εξοικονόμησης πόρων στις δημόσιες δαπάνες ανάγκασε και την τομή στην δημόσια διοίκηση. Τεκμαίρεται από τα γραφόμενα ότι οι νέοι περιφερειάρχες όσο και οι δήμαρχοι, θα έχουν σαφώς μεγαλύτερο –τοπικά - εκτελεστικό και λειτουργικό διοικητικά έργο, ευθέως ανάλογο της ευθύνης που θα τους αναλογεί, λόγω της διεύρυνσης αρμοδιοτήτων. Άρα συμπέρασμα πρώτο, θα πρέπει να σταματήσει το πασάλειμμα στην επιλογή των υποψηφίων. Αυτοί οι οποίοι θα προταθούν θα πρέπει να έχουν τις προϋποθέσεις βαθιών γνώσεων θεσμών και τοπικών προβλημάτων, τόλμης, ευθύτητας, ικανότητας στο διοικείν, ειλικρίνειας, ήθους και διαφάνειας για σωστή διαχείριση. Και πάλι απλά και κατανοητά έως εδώ. Άρα τα κόμματα θα πρέπει να είναι πολύ φειδωλά, προσεκτικά, και βέβαια για τις επιλογές τους. Άνθρωποι οι οποίοι θα επιλεγούν για την διεκδίκηση τέτοιων θέσεων, θα πρέπει τουλάχιστον, να έχουν δείξει εμπειρία σε παραπλήσια θέση, και αν μη τι άλλο, να έχουν τις σοβαρές ουμπαλάτες προϋποθέσεις για να αντεπεξέλθουν στα γεμάτα απαιτήσεις νέα τους καθήκοντα. Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, ονόματα από καλλιτέχνες, αθλητές ή μεγαλοεπιχειρηματίες επαγγελματίες ιδιώτες έξω από τον χώρο της τοπικής δημόσιας διοίκησης λυπάμαι πολύ αλλά θα πρέπει να παραβλεφθούν. Οι νέοι απαιτητικοί κανόνες του νόμου το απαιτούν υποχρεωτικά. Τελευταία άρχισαν να ακούγονται ονόματα. Να γίνονται σενάρια. Προσωπική αντίληψη είναι μάλλον συγκρατημένα επιφυλακτική έως απογοητευτική. Ακούγονται ονόματα κομματικών αποτυχημένων πολιτικά, ονόματα τρανταχτά της νεοελληνικής νομενκλατούρας τα οποία βάζουν σε σκέψη κάθε απλά σκεπτόμενο πολίτη. Θέλω να ρωτήσω σοβαρά τους επιτελείς των κομμάτων. Με ονόματα τρανταχτά θα διοικήσουμε τον τόπο? Η με ονόματα νέα άφθαρτα ανθρώπων που ξέρουν τι πάει να πει βερίκοκο στα νέα τους καθήκοντα και έχουν τις προϋποθέσεις να ανταπεξέλθουν σε δυσκολίες που θα προκύψουν. Το κυβερνητικό στρατόπεδο, που προσωπικά πιστεύω, ότι έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα δυσκολίας, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ποιους θα προτείνει. Και τούτο γιατί η δυσαρέσκεια των πολιτών, από τα σκληρά μέτρα του μνημονίου της τρόικας είναι μεγάλη, αν δε και τα επιλεγμένα πρόσωπα που θα προταθούν, υποληφθούν και εκτίμησης και σοβαρότητας, τότε φοβάμαι ότι θα δούμε σκηνές μάλλον πάρα πολύ δυσάρεστες το βράδυ των Κυριακάτικων εκλογών του Νοέμβρη. Η αντιπολίτευση από την άλλη μεριά έχει την ευκαιρία να αλλάξει όλο το σκηνικό με νέους άφθαρτους, και ήδη πετυχημένους στο πόστο τους, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο από ονόματα που προκαλούν ανατριχίλα από την κάκιστη διακυβέρνηση της τελευταίας 5ετίας. Το οφείλει και στον εαυτό της και στην ιστορία της. Και τέλος η αριστερά οφείλει όπου μπορεί να τολμήσει επιτέλους άλμα τοποθετώντας τους άριστους ακόμα και συνεργαζόμενη, και όχι να ταλανίζεται σε ονόματα μουσικών συνθετών, ή πιστών κομματικών τιτουλάριων, που στο τέλος μπορεί να την αφήσουν - δικαιολογημένα - ακάλυπτη. Κλείνοντας, στις πιο πάνω πολιτικές ομάδες έχω να προτείνω κάτι πολύ πιο τολμηρό. Αν κάποιοι υποψήφιοι έχουν δείξει ήδη έργο και εντιμότητα, ικανότητα και αποτελεσματικότητα, μην διστάσετε να τους υποστηρίξετε όλοι μαζί. Ναι καλά ακούσατε όλοι μαζί, παρακάμπτοντας τα κομματικά σας συμφέροντα και οφέλη. Όχι μόνο για το καλό των προσδοκιών σας, αλλά για το καλό του νέου θεσμού, και της πατρίδας, γενικότερα ρε αδελφέ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο γραμματέας τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Β. Μιχαλολιάκος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του "Αντένα" σημείωσε ότι ‘’Η Ν.Δ. είναι ανοικτό κόμμα χωρίς μικροψυχίες. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι γιος του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη και φυσικά της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Παύλος υπήρξε μάρτυρας της Δημοκρατίας και επίλεκτο στέλεχος της Ν.Δ. Τον τιμούμε και νομίζω ότι τον τιμά και η Ευρυτανία. Δεν εντάσσεται ο Κ. Μπακογιάνης κατ ανάγκην σε εκείνους που θέλουν να διαιωνίσουν την οικογενειοκρατία».

Γιατρέ μου είμαι καλά ή έχω παραισθήσεις Αλίμονο ποιος έχει την αμυδρά εντύπωση από τους Έλληνες ότι ο γιος της Ντόρας και εγγονός του Μητσοτάκη εντάσσεται σε εκείνους που θέλουν να διαιωνίσουν την οικογενειοκρατία!!! Κύριε Μιχαλολιάκο μην παίζετε με τις ανοχές και τις αντοχές των Νεοδημοκρατών νομίζοντας ότι απευθύνεστε σε πρόβατα γιατί το Νοέμβριο θα πάει το μαύρισμα ....σύννεφο και τότε εσείς σαν υπεύθυνος για τους υποψήφιους θα ψάχνετε όπως λένε στο χωριό μου τρύπα για να τρυπώσετε!

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ!!!!

Οι πληροφορίες μας λένε ότι...Μετ' ού πολύ, σκάει το μπουρλότο που έχει πέσει στην παρέα <<ΔΥΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ>>...

ΑΥΤΙΑΣ...

Έπεσε από την ξαπλώστρα ο Αυτιάς...

Από το http://voliotaki.blogspot.com/

Χανιά. Η θερμοκρασία το μεσημέρι, κοντά στούς 39c. Στην πισίνα του συγκροτήματος "Louis' (της ίδιας εταιρείας, που στο βυθό της Σαντορίνης έχει αφήσει, χωρίς ποτέ να ανελκύσει το κρουαζιερόπλοιό της) είναι αραγμένος ο Αυτιάς.
Παραζαλισμένος απο τη ζέστη και απο ένα βιβλίο που διάβαζε, αποκοιμήθηκε στην ξαπλώστρα. Εγειρε, όμως,...ξαφνικά μέσα στον ύπνο του και έπεσε στα πλακάκια.
Δυο ξένοι τουρίστες που ήταν κοντά τον βοήθησαν να σηκωθεί, τον έβαλαν στη...
σκιά και τον συνέφεραν, αδειάζοντάς του στο κεφάλι δυο μπουκαλάκια κρύο νερό.
Ο Αυτιάς, που με τις ξένες γλώσσες δεν τα πάει και τόσο καλά, τους ευχαρίστησε με νοήματα.
Πάλι καλά......

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Ελσα θέλει να είναι η επόμενη...

Από τον Γιάννη Δαίδαλο

Η επόμενη που θέλει να φύγει από τη ΝΔ είναι η Έλσα Παπαδημητρίου. Μάλιστα αυτό που έγινε με τον Χρ. Μαρκογιαννάκη της έδωσε την ιδέα, κατά τις πληροφορίες, να κάνει το εξής: Να βγει και να υποστηρίξει δημοσίως την υποψηφιότητα του Π. Τατούλη για την Πειφέρεια Πελοποννήσου και όχι του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ Δ. Δράκου.
Έτσι, υποχρεωτικά ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να διαγράψει και αυτήν.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Ο ήλιος βάζει «φωτιά» στον κάμπο, καθώς χιλιάδες αγρότες ετοιμάζονται να φυτέψουν... φωτοβολταϊκά πάνελ στα χωράφια τους. Ηδη εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πιθανό αριθμό των αιτήσεων στις 10.000 - 15.000. Ο πυρετός ανεβαίνει σε όλη την Ελλάδα, καθώς η αδημονία για μια επικερδή επένδυση αντιπαλεύει με τον φόβο μιας νέας «φούσκας», που θα σκάσει επώδυνα στα ροζιασμένα χέρια των αγροτών. Πρόκειται για τεράστια «μπίζνα», που μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Την ίδια ώρα, οι αγγελίες για πώληση οικοπέδων με θέα... στον ήλιο πληθαίνουν.
Η αρχή έγινε όταν στις 4 Ιουνίου ψηφίστηκε ο νόμος για την «Επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» (3851/2010), ο οποίος έδωσε προνομιακή μεταχείριση στους αγρότες. Ενώ προβλέπεται ότι μέχρι να εκδοθεί (εντός τριμήνου) η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η οποία θα ορίζει την ισχύ ανά τεχνολογία ΑΠΕ που μπορεί να εγκαθίσταται στη χώρα ανά έτος, δεν μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις ενδιαφέροντος, αυτό δεν ισχύει για τρεις κατηγορίες, που θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα: οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για σταθμούς μέχρι 100 kW, οι ενδιαφερόμενοι για εγκατάσταση ΑΠΕ σε κτίρια και στέγαστρα και οι ενδιαφερόμενοι για μονάδες βιομάζας.
Συμπληρωματικό εισόδημα
Το νέο ζωντάνεψε τις συζητήσεις στα χωριά, καθώς φάνηκε ότι μπορεί να δώσει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στους χειμαζόμενους αγρότες. «Ο κόσμος έτρεξε, γιατί δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για έσοδα από τις καλλιέργειες», λέει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Γαρυφαλλάκης, από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. «Εμείς θα συγκεντρώνουμε αιτήσεις από τη Δευτέρα. Ηδη όμως δεχόμαστε 20 - 30 τηλεφωνήματα τη μέρα για πληροφορίες, ενώ πολλοί περνούν από την Ενωση. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο». «Ηδη πάνω από 10.000 άτομα έχουν πάρει βεβαιώσεις ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Παίρνοντας υπόψη και τη ''φύρα'' (γιατί μπορεί να μην ικανοποιούν τις άλλες προϋποθέσεις), αλλά και την κίνηση τις επόμενες μέρες, υπολογίζω ότι μπορεί να ξεπεράσουν τις 15.000 οι αγρότες που θα καταθέσουν αίτηση για φωτοβολταϊκά», λέει στην «Κ» ο κ. Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πίσω από το τεράστιο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, βρίσκεται «η τρομερή συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, η δραματική κατάσταση της υπαίθρου». Γι' αυτό και η κυβέρνηση έκανε αυτό το «δώρο» στους αγρότες, θέλοντας να ανακουφίσει την πίεση στην αγροτική και γενικότερη πολιτική της. Θύμα πέφτει και η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας (που έχει γίνει με έξοδα του κράτους), η οποία αίρεται για να… καλλιεργηθούν πάνελ, ενώ δεν θα γλιτώσουν ελιές και άλλα δέντρα μέσα στα χωράφια που σκιάζουν την κερδοφορία.
Στους αγρότες έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες, καθώς η εξασφαλισμένη αγορά του ρεύματος από τη ΔΕΗ σε συμφέρουσα τιμή, μπορεί να οδηγήσει σε σύντομη απόσβεση της επένδυσης (6-7 χρόνια). Αλλά εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. «Η ΔΕΗ δεν έχει ανοίξει ακόμα πρωτόκολλο αιτήσεων, με αποτέλεσμα να χάνουμε το τρίμηνο προτεραιότητας», διαμαρτύρεται ο κ. Καραμίχας, ζητώντας ουσιαστικά παράταση της εξαίρεσης.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως έρχεται από τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροσφορά. Οι 10.000 άδειες δίνουν 1.000 ΜW, όταν προβλέπονται 2.567 MW φωτοβολταϊκών συνολικά μέχρι το 2020. Τι θα γίνει; Θα εκτοπίσουν οι αγρότες άλλες κατηγορίες, θα αυξηθεί η πίτα (όπως υποστηρίζει ο κ. Καραμίχας) ή θα μείνουν κάποιοι αγρότες απ' έξω, έχοντας καταβάλλει τα έξοδα; Που δεν είναι λίγα. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει αναλάβει την προώθηση των αιτήσεων, ενώ έχει κλείσει συμφωνία και με τέσσερα μεγάλα μελετητικά γραφεία (πτυχία 4ης και 5ης τάξης) για την εκπόνηση των μελετών. Στο πρώτο βήμα ο αγρότης θα καταβάλλει 500 ευρώ, ενώ η συνολική μελέτη θα κοστίσει από 3.000 (όπως υπόσχεται ο κ. Καραμίχας) μέχρι 5.000 ευρώ. Για κάθε αίτηση, οι Ενώσεις Συνεταιρισμών θα κρατούν 200 ευρώ (2 εκατ. ευρώ για 10.000 αιτήσεις).
Επίσης, ποιος θα χρηματοδοτήσει το κόστος του φωτοβολταϊκού σταθμού (300.000 ευρώ); Οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν κεφάλαια. Θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες τη χρηματοδότηση; Ο κ. Καραμίχας είναι αισιόδοξος: «Θα πάρουμε χρηματοδότηση από τράπεζες, ελληνικές ή ξένες».
Αντιδράσεις και απορία
«Η προτεραιότητα των αγροτών είναι μια επικίνδυνη ρύθμιση, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο φιάσκο» τονίζει ο κ. Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Ο κ. Ψωμάς επισημαίνει τον κίνδυνο πολλοί αγρότες να πάρουν την άδεια, αλλά να μην καταφέρουν να υλοποιήσουν το έργο, ελλείψει κεφαλαίων. «Στην περίπτωση αυτή κρατούν τα δικαιώματα μέχρι τέσσερα έτη, μπλοκάροντας άλλους επενδυτές» σημειώνει. «Το ΥΠΕΚΑ έπρεπε μέχρι τις 4 Αυγούστου να έχει ορίσει το ύψος της απαραίτητης εγγυητικής επιστολής, έτσι ώστε να αποκλειστούν οι αεριτζήδες. Δεν το έχει κάνει και ήδη παρανομεί!». Επισημαίνει μάλιστα ότι στη διάρκεια του προηγούμενου πυρετού με τα φωτοβολταϊκά, το 2007, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ πήγαν στους μελετητές, αλλά τελικά ελάχιστα πάνελ εγκαταστάθηκαν.
Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις 8.000 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί παλιότερα, από τις οποίες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 1.100 MW. «Νομίζω ότι δεν είναι κακό να διαχυθεί ο πλούτος και να φτάσει και στους αγρότες ένα κομμάτι» απαντά ο κ. Καραμίχας.
Αντιδράσεις προκάλεσε και στους μηχανικούς η επιλογή από την ΠΑΣΕΓΕΣ τεσσάρων μεγάλων μελετητικών γραφείων. Μάλιστα, η πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου, σε επιστολή της προς την υπουργό Κ. Μπατζελή, κατηγόρησε την ΠΑΣΕΓΕΣ ότι «λειτουργεί με συνθήκες καρτέλ»! Ο κ. Καραμίχας απαντά, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, πριν από την επιλογή. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τα μέλη μας» τονίζει. Το σίγουρο είναι πως ο ανταγωνισμός για τη μοιρασιά των κερδών από τις ΑΠΕ θα είναι σκληρός.
(Kαθημερινή)

Δ.Ε.Η.

Από Factorx
Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας.

Έως το τέλος του χρόνου καλείται η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα εξασφαλίζει πλήρη απελευθέρωση και της λιγνιτικής παραγωγής, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την Τρόικα ενώ πρέπει να προχωρήσει με ταχείς διαδικασίες και προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων του ρεύματος.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο καθορίζει σαφές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα, τόσο για την αναθεώρηση των τιμολογίων και την κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών για όλους τους καταναλωτές, εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, έως τον Ιούνιο του 2011, όσο και για την παροχή δυνατότητας πρόσβασης ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή, καθώς και για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης της υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Μάρτιο του 2011 θα πρέπει:

- Να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου για το άνοιγμα σε τρίτους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί προς έγκριση στην Τρόικα έως το τέλος του τρέχοντος έτους .

- Να αρχίσει η διαχείριση των υδάτινων ενεργειακών αποθεμάτων (υδροηλεκτρικοί σταθμοί) από ανεξάρτητο φορέα, ή από τον διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).

- Να αρχίσει η υλοποίηση του μηχανισμού που θα διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τις πιο ευάλωτες ομάδες καταναλωτών.

Ακόμα, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Μνημόνιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες του δικτύου είναι αποδεσμευμένες από δραστηριότητες προσφοράς, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα εξής μέτρα:

- Να υιοθετήσει απόφαση για τις λεπτομέρειες της αποδέσμευσης του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς και να υιοθετήσει την απαραίτητη νομοθεσία για να διασφαλίσει την πλήρη αποδέσμευση των χειριστών συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού αλλά και φυσικού αερίου, μέχρι το Μάρτιο του 2012.

- Να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, θα πρέπει να μεταφέρει στη ΡΑΕ όλες τις ρυθμιστικές εξουσίες που αποδίδονται από την ΕΕ στους ρυθμιστές ενέργειας (αδειοδότηση, πρόσβαση δικτύου, χρεώσεις δικτύου, επίβλεψη αγοράς κα), αλλά και να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

Τέλος σύμφωνα με το Μνημόνιο έως τον Ιούνιο του 2011 η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Σήμερα, την 19η Αυγούστου 2010, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Ιωάννη Τραγάκη, κατόπιν του υπ’ αριθμ. 964/19-8-2010 εγγράφου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται στην Επιτροπή με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Χανίων κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ομόφωνα αποφάσισε ότι συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται από το ανωτέρω έγγραφο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ότι με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του Κόμματος».

Λίγη ώρα αργότερα ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι μεθοδεύσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι πρωτοφανείς. Σε δύσκολες περιφέρειες για την παράταξη όπως είναι η Κρήτη, απαιτείται συνεννόηση, διάλογος, σύνθεση για να πετύχει κανείς τη μέγιστη συσπείρωση. Όλα αυτά η ηγεσία της ΝΔ τα αρνείται εδώ και πολύ καιρό. Αντιθέτως επιλέγει το δρόμο των διαγραφών με αστείες, συνοπτικές αντιδημοκρατικές και αντικατασταστικές διαδικασίες, χωρίς έστω να μου ζητήσει να εξηγήσω τις απόψεις μου για την προοπτική της παράταξης στην περιφέρεια της Κρήτης. Αυτές οι μεθοδεύσεις μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω».

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Μ.Μ.Ε.

To Fimotro έμαθε πριν από λίγο τα πρόσωπα που έχουν κλείσει για εβδομαδιαίες εκπομπές πολιτικού περιεχομένου στο νέο κανάλι το οποίο θα ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στο Kontra Channel εκπομπές θα παρουσιάζουν ο Βασίλης Τζιβιλίκας (ο γνωστός ηθοποιός), ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο Δημήτρης Παξινός (πρόεδρος του ΔΣΑ), ο...
γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Βερελής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου! Αυτά προς το παρόν...

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΥΠΟ ΨΗΦΙΟΙ...

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος, Διευθυντής της Think Politics


Αν δεν έχετε ήδη ξεκινήσει, είστε ήδη πίσω.

Αν έχετε ξεκινήσει, αλλάξτε τον μέχρι τώρα βηματισμό σας, σε τροχάδην. Κάντε μια ρεαλιστική ανάλυση του σημείου που βρίσκεστε, αξιολογείστε τις μέχρι τώρα πολιτικές δράσεις των ανταγωνιστών σας και διαμορφώστε το τελικό δικό σας σχέδιο επίθεσης.

Με εφόδια την ωριμότητα και την αυτογνωσία σχεδιάστε το περίγραμμα και τη μεθοδολογία των επόμενων κινήσεών σας και της επικοινωνίας σας με τους πολίτες. Ενισχύστε το φρόνιμα των κοντινών συνεργατών σας, των πυρήνων και των υποστηρικτών σας μεταδίδοντας αισιόδοξα μηνύματα εκλογικής νίκης. Συνεργαστείτε με ειδικούς της επικοινωνίας αν ακόμη δεν το έχετε κάνει. Προτιμήστε έμπειρους επαγγελματίες, ειδικούς και καταρτισμένους σε θέματα στρατηγικής.

Αποφύγετε τους ερασιτέχνες συμβούλους και πολυπράγμονες φίλους, που μόνο στην ήττα και στην απαξίωση μπορούν να οδηγήσουν την προσπάθεια και τη φιλοδοξία σας.

Όσο για εσάς τους αιρετούς που προβληματίζεστε για το εάν θα συνεχίσετε την πολιτική σας καριέρα, να έχετε κατά νου πως όταν αποχωρήσετε από την πολιτική σκηνή:
- Θα κλείσουν πόρτες
- Θα γυρίσουν πλάτες
- Θα ανοίξουν στόματα

Είστε λίγο καιρό πριν το τέρμα μιας «κούρσας» που κράτησε 4 χρόνια. Βάλτε τα δυνατά σας. Δώστε τα όλα και τερματίστε πρώτος!

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Γεια σου Λοβέρδο φαφλατά!
Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να γνωρίζει την αποθέωση από το προσωπικό του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει στην Πάρο, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε ηρωική έξοδο από το στούντιο του Mega και μετέβη στη λεβεντογέννα Κρήτη, όπου κάποιος του πέταξε μια πορτοκαλάδα.



Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε πως είναι πολύ χαρούμενος από τις αυθόρμητες εκδηλώσεις των πολιτών προς το πρόσωπό του και συμπλήρωσε πως η εκσφενδόνιση της πορτοκαλάδας αποδεικνύει περίτρανα την υλική ευμάρεια του ελληνικού λαού και την επιτυχία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

(Ο λόγος που τα ΜΜΕ αποκρύπτουν τις συνεχείς αποδοκιμασίες προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πως οι ιδιοκτήτες των μέσων γνωρίζουν πολύ καλά πως το μέλλον τους είναι άρρηκτα δεμένο με το μέλλον των κυβερνώντων. Κατά τ' άλλα, όλοι αυτοί οι σαχλαμάρες θέλουν να ρυθμίσουν το διαδίκτυο.)

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Χ.ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Τι μεταμορφώνει την αγέλη σε κοινωνία;


Γιορτή της Παναγιάς του Δεκαπενταυγούστου: από τις λίγες πια αφορμές που απόμειναν για να διαπομπεύουμε οι Νεοέλληνες επιδεικτικά τον μεταφυσικό άξονα τού κάποτε πολιτισμού μας. Θρησκευτικές παράτες πανηγυριώτικου εντυπωσιασμού, πομπώδεις κενολογίες πολιτικών, δημοσιογράφων και δεσποτάδων – αχταρμάς επιδείξεων ασχετοσύνης και απαιδευσίας. Ολα να βεβαιώνουν την άγνοια ή την κυρίαρχη αδιαφορία για την πάλη «νοήματος» που μεταμορφώνει την αγέλη σε κοινωνία («οίον γιγαντομαχία τις περί της ουσίας»).

Η οικονομική χρεοκοπία και ο έσχατος διεθνής εξευτελισμός μας, η διαφθορά και κατάρρευση του πολιτικού μας συστήματος, η αλλοτρίωση του κοινωνικού σώματος σε αρένα διεκδικήσεων κτηνώδους ιδιοτέλειας, αυτά και τα συναφή εκεί έχουν την αιτία τους: στη συμπλεγματική ταύτιση του μηδενισμού με την «πρόοδο», στην επηρμένη χλεύη για κάθε ιερό και όσιο. Κυρίως, στη διαστροφή των θησαυρισμάτων και θεσμών της μεταφυσικής παράδοσης: στη θρησκειοποίηση του εκκλησιαστικού γεγονότος.

Θολές οι αιτίες, τόσο από τη χρονική απόσταση των απαρχών όσο και από τη σύγχυση των φρενών. Για τέσσερις ολόκληρους αιώνες, η υποδούλωση στους Τούρκους εξαφάνισε την ενεργό παρουσία του Ελληνισμού από το ιστορικό προσκήνιο. Και αυτό που προέκυψε σαν Ελληνισμός μετά από τόσο μακρό διάστημα, ήταν ένα μεταπρατικό κρατίδιο που πάλευε (και παλεύει) και πιθηκίζει τρόπο βίου (πολιτισμό) με αναποδογυρισμένους τους όρους της ελληνικής πρότασης και ταυτότητας.

Στη διάρκεια των αιώνων της ελληνικής απουσίας, ένας άκριτος και ανεξέλεγκτος από τα κριτήρια των Ελλήνων πολιτισμός γεννήθηκε στη μεταρωμαϊκή (βαρβαρική τότε) Δύση. Εκπληκτικός σε δυναμισμό πολιτισμός με κέντρο το άτομο, την εξυπηρέτηση και κολακεία των ενορμήσεων αυτοσυντήρησης, κυριαρχίας, ηδονής: Αντί για την ελληνική ταύτιση του «αληθεύειν» με το «κοινωνείν», η ταύτιση της αλήθειας με τη «σύμπτωση» (adaequatio) ατομικού νου και αντι-κείμενου νοουμένου – σαρωτική επιβολή της νοησιαρχίας, του ατομοκεντρισμού. Αντί της «κοινωνίας» η societas («εταιρισμός επί κοινώ συμφέροντι»). Αντί του «δικαίου» (του «ανά τον λόγον») το jus: κώδικας χρησιμοθηρικών κανονιστικών αρχών. Αντί της δημοκρατίας, η res publica. Αντί για την ελευθερία (άθλημα αυθυπέρβασης) η συμβατική (με σύμβαση) θωράκιση ατομικών δικαιωμάτων. Αντί για το εκκλησιαστικό γεγονός (την αγαπητική κοινωνία της ύπαρξης και της γνώσης), η θρησκεία (ατομική αξιομισθία, ατομική σωτηρία). Και πάει λέγοντας.

Ετσι, βγαίνοντας από την υποδούλωση στους Τούρκους ο Ελληνισμός (αλλά και οι υπόλοιπες κοινωνίες της Ορθόδοξης ελληνορωμαϊκής και σλαβικής «οικουμένης») στον 19ο αιώνα, βρέθηκαν σε ριζικά καινούργιο ιστορικό περιβάλλον, στους αντίποδες του πολιτισμού που είχε διαμορφώσει η συνάντηση της ελληνικής «πόλεως» με τη χριστιανική «εκκλησία». Ο πριν από την Τουρκοκρατία πολιτισμός ήταν πια ένα απόμακρο παρελθόν, κατασυκοφαντημένο λυσσωδώς από τη Δύση, μετονομασμένο χλευαστικά σε «Βυζάντιο»! Το ρεαλιστικό τώρα δίλημμα για τους Ορθόδοξους ήταν: ή το μοντέλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή η καθήλωση στην ιστορική καθυστέρηση και υπανάπτυξη, ή η μίμηση του καινούργιου, «πεφωτισμένου και λελαμπρυσμένου» κόσμου της Δύσης.

Η ίδια η απελευθέρωση των Ορθοδόξων από τον τουρκικό ζυγό δεν κατορθώθηκε με άξονα και στόχο να αποκατασταθεί η άλλοτε ενιαία σε πολιτισμό ελληνορωμαϊκή «οικουμένη», ιστορική σάρκα, πολυεθνική - πολυφυλετική, της Μιας Καθολικής Εκκλησίας, από την οποία είχε αποσχιστεί η Δύση. Η απελευθέρωση κατορθώθηκε στο όνομα και με το όραμα του καινούργιου μοντέλου συλλογικότητας που είχαν γεννήσει στη Δύση ο ατομοκεντρισμός και η απολυτοποιημένη χρησιμοθηρία: το μοντέλο του «έθνους - κράτους». Οι ορθόδοξοι λαοί απελευθερώθηκαν χάρη στην έγκαιρη παγίδευσή τους στο αντιμεταφυσικό μένος της Δύσης (απόλυτα δικαιωμένο εκεί ιστορικά) και στα παράγωγά του (φυσιοκρατία, δικαιώματα του φυσικού ατόμου) σαρκωμένα στο συναρπαστικό υπόδειγμα της Γαλλικής και της Αμερικανικής Επανάστασης.

Διέσωζαν οι Ορθόδοξοι την επίγνωση διαφοράς ή και αντίθεσης προς τη θρησκειοποιημένη Χριστιανοσύνη της Δύσης. Αλλά κατανοούσαν και εξέφραζαν τη διαφορά ή αντίθεση με τους όρους που είχε πια καθολικά επιβάλει η Δύση: Ορους ιδεολογικής αντιμαχίας, δογματικών - νοησιαρχικών διατυπώσεων άσχετων με την πραγματικότητα της ζωής και το «νόημά» της. Τώρα και για τους Ορθοδόξους «πίστη» σήμαινε ατομικές «πεποιθήσεις» βασισμένες σε αξιωματικές a priori παραδοχές, με μοναδικό τάχα βιωματικό στοιχείο την επιδίωξη ατομικής αξιόμισθης ηθικότητας, ατομικής (στεγανά εγωκεντρικής) σωτηρίας.

Στην Ελλάδα σήμερα μοιάζει μάλλον αδύνατο να εντοπίσει κανείς συνοδικό κείμενο, επισκοπικό κήρυγμα, οποιαδήποτε έκφραση επίσημου εκκλησιαστικού λόγου, που να εκφράζει επίγνωση της διαφοράς της Εκκλησίας από τη θρησκεία, διαφοράς του μετέχειν - κοινωνείν από τον ατομοκεντρισμό τού να θρησκεύει κανείς για την αξιομισθία. Η γενίκευση μοιάζει αφοριστική, αλλά οι δυνατότητες για να ελεγχθεί προσφέρονται πληθωρικά: Οι τηλεοπτικές αναμεταδόσεις πανηγυριώτικου ιδεολογικού και ηθικοπλαστικού ευτελισμού της σημερινής Γιορτής θα κατακλύσουν τα Δελτία Ειδήσεων. Κάθε Κυριακή ο Ελληνας τηλεθεατής των κρατικών καναλιών μπορεί να κρίνει αν το αφόρητης κενολογίας κήρυγμα του καθεδρικού ναού των Αθηνών (ή της Θεσσαλονίκης) διαφέρει, έστω και ελάχιστα, από κάθε αντίστοιχη ρωμαιοκαθολική ή προτεσταντική ευσεβολογία. Και η υπεράσπιση της «Ορθοδοξίας», πανομοιότυπη με την ξύλινη ιδεολογική αντιμαχία «ορθόδοξων» μαρξιστών με «σχισματικούς» τροτσκιστές, ρεφορμιστές ή όποιους άλλους συμπλεγματικούς της μονοτροπίας.

Η ιδεολογική αλλοτρίωση και θρησκειοποίηση του εκκλησιαστικού γεγονότος κατακερμάτισε την άλλοτε Μία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία (που πραγμάτωση και φανέρωσή της ήταν η κάθε τοπική σύναξη Ευχαριστίας) σε πλήθος εθνοφυλετικών κρατικών εκκλησιών, κατά κανόνα υποταγμένων στις σκοπιμότητες του κρατικού εθνικισμού. Πριν από τη θρησκειοποίηση, την ενεργό και λειτουργική ενότητα των διάσπαρτων στην οικουμένη εκκλησιών την εξασφάλιζε το «συνοδικό σύστημα» με ραχοκοκαλιά τον θεσμό της «πενταρχίας των πατριαρχών». Ο θεσμός ακυρώθηκε, όταν οι Ρώσοι, το 1589, απαίτησαν εκβιαστικά τον «ανύψωσή» τους σε πατριαρχείο εκλαμβάνοντας τον τίτλο σαν προνόμιο εξουσιαστικής ισχύος, προϋπόθεση αυτοκρατορικής αυτοτέλειας. Τους ακολούθησαν στην αδαή εθνικιστική θρασύτητα οι Σέρβοι, το 1920, οι Ρουμάνοι, το 1925, οι Βούλγαροι, το 1953. Σκανδαλωδέστεροι οι Νεοέλληνες, είχαμε αυτοανακηρυχθεί, το 1833, «αυτοκέφαλοι», με την εκκλησία μας «επικρατούσα θρησκεία»!

Η πανηγυριώτικη ασχετοσύνη στη γιορτή της Παναγιάς του Δεκαπενταυγούστου έχει ρίζες τόσο βαθιές στο παρελθόν μας όσο και η ανίατη παραπληγία του πολιτικού μας συστήματος.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΟΣ ΜΟΒΡΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο Δήμαρχος Μόβρης Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
& υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας
και το Δημοτικό Συμβούλιο Μόβρης,
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν
την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 και ώρα 08:30΄ μ. μ.
στα εγκαίνια της ανακατασκευής του
Δημοτικού γηπέδου Λιμνοχωρίου
με την τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση με λαϊκή ορχήστρα
στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου.


Συνδιοργάνωση : Δήμος Μόβρης – Αθλητική Ένωση Λιμνοχωρίου.



Μετά Τιμής
Ανδρέας Αντ. Παναγιωτόπουλος
Δήμαρχος Μόβρης – Υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας

ΟΛΑ ΣΤΟ ΔΙΑ ΔΙΚΤΥΟ

"O Πρόεδρος δεν θέλει με τίποτε ένα φιμωμένο διαδίκτυο..." εξομολογείται στους συνομιλητές του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, εμπνευστής του "Καλλικράτη" που φιλοδοξεί ν αλλάξει την Ελλάδα, αλλά και της επιχείρησης "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" -όλα στο διαδίκτυο-που παίρνει μπρος τον Οκτώβριο.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών εκτιμώντας την καταλυτική συμβολή του διαδικτύου και των bloggers στη σύγχρονη δημοσιογραφία, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αναγνώριση των bloggers, ως ισότιμους- με τα παραδοσιακά και πολυδανεισμένα απο τις Τράπεζες ΜΜΕ-φορείς ενημέρωσης.

Πολύ σύντομα ο υπουργός Εσωτερικών θα καλέσει σε ανοιχτή διαβούλευση τους bloggers, χωρίς αποκλεισμούς, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία μιας Ενωσης Διαχειριστών Διαδικτύου, η οποία θα εξασφαλίζει ασφαλιστική κάλυψη στα μέλη της αλλά και όλες εκείνες τις παροχές που έχουν οι δημοσιογράφοι των Ενώσεων Τύπου.

Ενα απο τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι είναι και η κρατική διαφήμιση, η οποία για την ώρα διανέμεται "υπόκωφα" ανάμεσα στους σεσημασμένους νταβατζήδες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει κίνητρα στους διαχειριστές να βγουν απο το σκοτάδι του διαδικτύου μέσα απο διαδικασία διαλόγου κι οχι ανεδαφικούς νόμους τύπου 4000-"Περί Τεντυμποισμού", που βλέπαμε στις Ελληνικές ταινίες.

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ι.Μ.ΠΑΤΡΩΝ

Ἔπειτα ἀπό σημερινό δημοσίευμα τοπικῆς ἐφημερίδος τῶν Πατρῶν καθώς καί ἀναλόγου χθεσινοῦ ρεπορτάζ τηλεοπτικοῦ σταθμοῦ τῆς περιοχῆς μας, τά ὁποῖα ἀναπαρήγαγαν σχετική ἀνάρτηση ἱστοσελίδος, ἀναφορικῶς μέ δῆθεν κακοδιαχείριση τῶν οἰκονομικῶν τῶν Ἱερῶν Ναῶν, ἡ Ἱερά Μητρόπολις Πατρῶν ἀνακοινώνει τά ἑξῆς:
Μετά πολλῆς ἐκπλήξεως ἀνεγνώσαμε καί ἀκούσαμε εἰδήσεις καί δημοσιεύματα, ἀναφερόμενα σέ «δῆθεν» κακή Οἰκονομική διαχείριση, ἀορίστως, Ἱερῶν Ναῶν τῆς Μητροπόλεώς μας. Μάλιστα δέ, ὅτι ὁ Μητροπολίτης μετά ἀπό καταγγελίες γιά κακοδιαχείριση σέ Ναούς καί σέ Φιλόπτωχα τῶν Ἐνοριῶν, συνεκρότησε κλιμάκια ἀποτελούμενα ἀπό Ἐφοριακούς καί Κληρικούς γιά ἐλέγχους.
Ἀποροῦμε πῶς εἶδε τό φῶς τῆς δημοσιότητος ἕνα τέτοιο κείμενο, μία τέτοια εἴδηση, χωρίς ὁ Μητροπολίτης ἤ οἱ Διοικητικές Ὑπηρεσίες τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως νά ἔχουν γνώση περί τῶν θεμάτων αὐτῶν.
Γνωρίζουμε πρός κάθε κατεύνθυση, ὅτι οὐδεμία καταγγελία ἔχει γίνει πρός τόν Μητροπολίτη γιά κακοδιαχείριση οἰκονομικῶν σέ κάποιον ἤ κάποιους Ἱερούς Ναούς καί οὐδεμία ἐπιτροπή ἤ κλιμάκιο ἔχει συγκροτηθῆ γιά ὁποιοδήποτε ἔλεγχο.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ἔχει μεγάλη εὐαισθησία σ’ αὐτόν τόν τομέα καί ἀπό τήν πρώτη στιγμή πού ἦλθε στήν Ἱερά Μητρόπολη ἔχει δώσῃ σαφεῖς καί αὐστηρές ἐντολές γιά σωστή διαχείριση τῶν Οἰκονομικῶν σέ Κληρικούς καί Λαϊκούς. Τά δέ Ἐκλησιαστικά Συμβούλια μέ ἀπόλυτη διαφάνεια καί συνέπεια διαχειρίζονται τά οἰκονομικά τῶν Ἱερῶν Ναῶν, ἐπ’ ἀγαθῷ τῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ κοινωνικοῦ συνόλου.
Ὅ,τι δίδει ὁ Λαός, ἐπιστρέφει στόν ἴδιο τόν Λαό, εἴτε μέ τήν συντήρηση καί ἀνέγερση Ἱερῶν Ναῶν, πνευματικῶν Κέντρων κ.λ.π. πού ἀνήκουν στόν ἴδιο τόν Λαό καί ἐξυπηρετοῦν τίς ποικίλες πνευματικές καί κοινωνικές του ἀνάγκες, εἴτε ὡς προσφορά ἀγάπης σέ ὅποιους ἀδελφούς ἔχουν τήν ἀνάγκη μας, ἐμπεριστάτους, ἀσθενεῖς κ.λ.π."

ΔΗΜΟΣ ΔΥΜΗΣ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΜΗΣ
9/8/2010


Στην παραλία της Κάτω Αχαίας, τοποθετήθηκε και λειτουργεί μηχανισμός , ο οποίος επιτρέπει σε ΑΜΕΑ και γενικά σε άτομα με κινητικά προβλήματα, να εισέρχονται αλλά και να εξέρχονται από την θάλασσα χωρίς την βοήθεια άλλου ατόμου.Η κατασκευή του μηχανισμού υλοποιήθηκε από το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.Διευθυντής του εργαστηρίου και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο καθηγητής κ. Βασίλειος Κωστόπουλος, με συνεργάτες του τον Dr. Γεώργιο Σωτηριάδη, και τον μεταπτυχιακό φοιτητή κ. Ιγνάτιο Φωτίου.Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας χρηματοδότησε το όλο εγχείρημα, το οποίο και πραγματοποιήθηκε χάρις στις επίμονες προσπάθειες του Αντινομάρχη Υγείας-Πρόνοιας κ. Γεράσιμου Φεσσιάν.
Ο Αντιδήμαρχος Δύμης και υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Θανάσης Ραυτακόπουλος δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του έργου:<<Ο Δήμος Δύμης ανταποκρινόμενος άμεσα στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εγκατασταθεί η συγκεκριμένη διάταξη στην παραλία της Κάτω Αχαΐας.Χρειάστηκε να κινηθούμε ταχύτατα διότι ο χρόνος πού απαιτείτο ήταν περιορισμένος.Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, σήμερα είμαστε στην ευτυχή θέση να διαθέτουμε σε μία από τις παραλίες του Δήμου μας, την πρωτοποριακή αυτή κατασκευή του πανεπιστημίου Πατρών.Θα ήταν ευχής έργο, και σίγουρα θα αποτελούσε πολύ θετική εξέλιξη για τα ΑΜΕΑ να υπήρχαν και σε άλλες παραλίες της Δυτικής Αχαΐας αντίστοιχες διατάξεις προκειμένου τα άτομα με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση στην θάλασσα και να χαίρονται και αυτοί το αγαθό που μας παρέχει απλόχερα η φύση στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντινομάρχη κ. Φεσσιάν Γεράσιμο του οποίου η συμβολή υπήρξε καθοριστική για την υλοποίηση του έργου.>> Ο μηχανισμός λειτουργεί με τηλεκοντρόλ το οποίο μπορούν να το παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι από το γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δύμης στην Κάτω Αχαΐα. Πληροφορίες τηλ.26930 23286 κ. Σταυρογιαννόπουλο Σπύρο.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΒΡΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΒΡΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΩΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Δευτέρα 09 Αύγ 2010


Για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Μόβρης με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Αχαΐας, την περίοδο 2009-2010, ενημέρωσαν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Σαμοθρακίτης και η επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου κ. Ελένη Κουρλέση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μόβρης .Πιο συγκεκριμένα, για τέταρτη συνεχή χρονιά οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Μόβρης και του Γυμνασίου των Σαγαιΐκων είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα για την πρόληψη των εξαρτήσεων. Οι μαθητές μέσα από τα προγράμματα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εξάρτηση, τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και του ποτού, τον τρόπο με τον οποίον θα αντιστέκονται στην πίεση της παρέας αλλά και την αξία της προσωπικής επιλογής.Παράλληλα δημιουργήθηκαν ομάδες ενίσχυσης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων σε τσιγγανόπαιδες σε συνεργασία με το Ιατροκοινωνικό Κέντρου και με το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τον τρόπο παραπομπής σε θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης και εξάρτησης. Αναφορά έγινε και στη σημασία της ανοικτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Μόβρης για Γονείς με θέμα :« Γνωρίζω…Δημιουργώ….Συνεργάζομαι….Προλαμβάνω τις εξαρτήσεις».Ο Δήμαρχος Μόβρης και υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Κέντρου Πρόληψης για την ενημέρωση και εξήρε τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Πρόληψης στην κοινωνία, στα σχολεία αλλά και στην οικογένεια όπου είναι ο πρώτος τόπος που αρχίζει ο άνθρωπος να μαθαίνει, να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του, να προβληματίζεται και να διαμορφώνει την ταυτότητά του.

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Κ.Κ.Ε.

Συνδυασμός Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Καραθανασόπουλος - Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας

Κώστας Πελετίδης - Υποψήφιος Δήμαρχος Πάτρας
Ο Συνδυασμός της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι ο συνδυασμός της κοινής δράσης και συνεργασίας των ριζοσπαστικών, λαϊκών δυνάμεων. Αποτελεί την συνέχεια της Δ.Α.Σ. «Πάτρα Μπροστά» και των Δ.Α.Σ. Βραχναιίκων, Μεσσάτιδας, Παραλίας, Ρίου και στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε. και αγωνιστές από άλλους πολιτικούς χώρους, που εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική και στον ¨Καλλικράτη¨, που προβληματίζονται για την πορεία των εξελίξεων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ

Ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια ετοιμάζει ο Δ. Κατσικόπουλος.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται. Οι περιπέτειες που περνάει σήμερα η όμορφη χώρα μας μας δίνουν μια χρυσή ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τη γλώσσα μας και να δημιουργήσουμε νέες λέξεις και νέες εκφράσεις. Για παράδειγμα, η χυδαία έκφραση «στα αρχίδια μου» μπορεί να αντικατασταθεί από την πιο κομψή έκφραση «στην τρόικά μου». Φυσικά, η έκφραση «στην τρόικά μου» θα συνεχίσει να συνοδεύεται από την ελληνοπρεπέστατη κάθετη κίνηση του χεριού προς τα καλαμπαλίκια....

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

«Σήμερα γίνομαι 64 χρόνων, και είναι μια καλή ευκαιρία να απευθυνθώ προς όλους και να πω ότι δεν είναι δυνατόν εμείς οι συνταξιούχοι να θέλουμε να γίνουμε Δήμαρχοι, αξίωμα που πρέπει να περάσει στα χέρια της επόμενης γενιάς» τόνισε ο κ Φούρας।
Ας το λάβουν υπόψιν τους όσοι δεν λένε να ξεκολλήσουν......

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα από τη Νέα Δημοκρατία

Τους πρώτους υποψήφιους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία, και συγκεκριμένα για δύο περιφέρειες και 19 δήμους.Αναλυτικά τα πρόσωπα που επελέγησαν είναι τα εξής:ΠεριφερειάρχεςΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΑγοραστός Κώστας Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πρώην Βουλευτής ΛαρίσηςΠεριφέρεια Ιονίων ΝήσωνΣπύρου Σπύρος Ιατρός, πρώην Βουλευτής Κερκύρας ΛάρισαςΔήμαρχοιΔήμος ΛαρισαίωνΤζανακούλης Κώστας Δήμαρχος ΛαρισαίωνΔήμος ΕλασσόναςΚαραγιάννης Χρήστος ΦαρμακοποιόςΔήμος ΚαρδίτσαςΠαπαλός Κώστας Δήμαρχος ΚάμπουΔήμος ΜουζακίουΚωτσός Γιώργος Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ.Δήμος ΤρικκαίωνΤαμήλος Μιχάλης Δήμαρχος ΤρικκαίωνΔήμος ΚαλαμπάκαςΜπουτίνας Βύρων Δήμαρχος ΚαλαμπάκαςΔήμος ΙωαννιτώνΓκόντας Νικόλαος Δήμαρχος ΙωαννιτώνΔήμος ΠωγωνίουΣτεργίου Θεοφάνης Δήμαρχος Άνω ΚαλαμάΔήμος ΑρταίωνΠαπαβασιλείου Γεώργιος Νομάρχης ΆρταςΔήμος Νικολάου ΣκουφάΚόκλας Ιωάννης Δήμαρχος ΑράχθουΔήμος ΗγουμενίτσαςΓιόγιακας Βασίλειος Νομάρχης ΘεσπρωτίαςΔήμος ΣουλίουΠαππάς Αθανάσιος Δήμαρχος ΑχέρονταΔήμος ΠρέβεζαςΓιαννάκης Στέργιος Πολιτικός ΜηχανικόςΔήμος ΠάργαςΝάστας Αντώνιος Δήμαρχος ΦαναρίουΔήμος ΖηρούΓιολδάσης Δημήτριος Δήμαρχος ΦιλιππιάδαςΔήμος ΚατερίνηςΧιονίδης Σάββας Δήμαρχος ΚατερίνηςΔήμος ΚομοτηνήςΚοτσάκης Δημήτριος Δήμαρχος Κομοτηνής, Πρόεδρος ΤΕΔΚΔήμος ΞάνθηςΣτυλιανίδης Μιχάλης Δήμαρχος ΞάνθηςΔήμος ΔελφώνΦουσέκης Νικόλαος Νομάρχης Φωκίδας

ΓΙΑ ΤΑ......ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Τα πανηγύρια φέρνουν …αντάρτικα!

Ο τίτλος σε αυτό το σχόλιο δεν είναι υπερβολή.
Τα νέα μας έρχονται από όλη την Ελλάδα και αφορούν τους υποψήφιους κυρίως των δυο μεγάλων κoμμάτων.
Στην περιφέρεια ο καλύτερος προεκλογικός μήνας είναι ο Αύγουστος όπου η παρουσία των ετεροδημοτών είναι μεγάλη.
Εκεί δε που γίνεται χαμός στη...ζύμωση, είναι στα πανηγύρια.
Αποτέλεσμα;
Οι απειλές των επίδοξων υποψηφίων δίνουν και παίρνουν.
Προειδοποιούν ότι αν δεν λάβουν το χρίσμα θα κατέβουν αντάρτες.
Κάποιοι μάλιστα το κάνουν
Γιατί τα πανηγύρια δεν τα χαρίζουν

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δήμοι Υποψήφιοι
ΑΒΔΗΡΩΝ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Βασίλης Τσολακίδης
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Γιώργος Καπλάνης
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Βασίλης Γιαννακόπουλος
ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ – ΑΤΤΙΚΗΣ Νίκος Σαράντης
ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Παύλος Μοσχολιός
ΑΙΓΙΝΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Σάκης Σακιώτης
ΑΚΤΙΟΥ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιώργος Αποστολάκης
ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αλέξανδρος Βίτσης
ΑΛΙΜΟΥ – ΑΤΤΙΚΗΣ Θάνος Ορφανός
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κυριακή Τεκτονίδου
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Απόστολος Κοιμήσης
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ – ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Πανορμίτης Κονταράτος
ΒΕΡΟΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Χαρούλα Ουσουτζόγλου
ΔΕΣΚΑΤΗΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κώστας Μυλωνάς
ΕΔΕΣΣΑΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Γιάννης Σόντρας
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Ιωάννης Κωνσταντάτος
ΖΗΡΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ Κώστας Βογιατζής
ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΑΤΤΙΚΗΣ Κώστας Καλλίρης
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Βασίλης Βαλασόπουλος
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΚΡΗΤΗΣ Γιάννης Κουράκης
ΘΑΣΟΥ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Σταύρος Αραπάκης
ΙΛΙΟΥ (Ν. ΛΙΟΣΙΩΝ) – ΑΤΤΙΚΗΣ Νίκος Ζενέτος
ΚΑΒΑΛΑΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Κωνσταντίνος Σιμιτσής
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Κώστας Ασκούνης
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δομήνικος Βερίλλης
ΚΑΣΟΥ – ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Δημήτρης Ερωτόκριτος
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Γιώργος Πετρίδης
ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ- ΕΥΟΣΜΟΥ- ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Απόστολος Καφαρίδης
ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Αλέξανδρος Πνευματικός
ΛΑΓΚΑΔΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δημήτρης Ράβναλης
ΛΕΥΚΑΔΟΣ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Κώστας Αραβανής
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ- ΠΕΥΚΗΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Νίκος Ιωνάς
ΜΕΓΑΡΕΩΝ – ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρης Στρατιώτης
ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αλέξανδρος Βασιλείου
ΜΩΛΟΥ-ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ευάγγελος Τετριμίδας
ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Νίκος Μαράκης
ΝΑΟΥΣΑΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αναστάσιος Καραμπάτζος
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Γιάννης Χαραλάμπους
ΝΕΣΤΟΥ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Ευάγγελος Τζοπανόπουλος
ΝΙΣΥΡΟΥ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Νίκος Καρακωνσταντίνου
ΞΑΝΘΗΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Χρήστος Πούλιος
ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιάννης Λύτρας
ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κώστας Ξηρογιάννης
ΠΑΓΓΑΙΟΥ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Βασίλειος Ξουλόγης
ΠΑΛΛΗΝΗΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Αθανάσιος Ζούτσος
ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Ιωάννης Γλύκας
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Στέφανος Βλάχος
ΠΗΝΕΙΟΥ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιώργος Παναγούλιας
ΠΥΛΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Απόστολος Παντέρας
ΡΕΘΥΜΝΗΣ – ΚΡΗΤΗΣ Γιώργος Μαρινάκης
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Σπύρος Σοφράς
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Γιώργος Χανός
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ-ΑΤΤΙΚΗΣ Χριστίνα Χριστοφάκη
ΣΑΜΟΥ – ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Στέλιος Θάνος
ΣΙΘΩΝΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Άγγελος Πράτσας
ΣΚΥΡΟΥ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης
ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ – ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ιωάννης Δεκαβάλλας
ΤΑΝΑΓΡΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ευάγγελος Γεωργίου
ΤΗΛΟΥ – ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αναστάσιος Αλιφέρης
ΤΟΠΕΙΡΟΥ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Στυλιανός Χατζηευαγγέλου
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ Σταύρος Κοντός
ΦΙΛΙΑΤΩΝ – ΗΠΕΙΡΟΥ Μηνάς Παππάς
ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ – ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ιωάννης Μαρούσης
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ – ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρης Τσατσαμπάς
ΧΑΛΚΗΣ – ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Κιτράκης Χρυσοβέργης
ΧΑΝΙΩΝ – ΚΡΗΤΗΣ Μανώλης Σκουλάκης
ΧΙΟΥ – ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Πολύδωρος Λαμπρινούδης
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Χριστίνα Αλίρη

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Χθες σε μια πρωτοφανή ενέργεια, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος έστειλε... SMS σε δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για αεριτζήδες που θα θησαυρίσουν σε βάρους της επιχείρησης του ελληνικού λαού και τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων για να αποτρέψουν την πώληση μονάδων της εταιρείας.

"Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο άκουγα τότε στις γιορτές νεολαίας που κάναμε πότε στη Ν. Σμύρνη πότε στη Ν. Φιλαδέλφεια πότε στου Ζωγράφου ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε "καημένη αγροτιά, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες. Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής τής ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας μας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή, γι' αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Και αυτό που σας λέω εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και πρωτίστως των συντρόφων μας" αναφέρει στο γραπτό μήνυμά του προς τους βουλευτές ο κ. Φωτόπουλος.

ΔΗΜΟΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

03 Αυγ 2010
Σε οικονομικό αδιέξοδο δεκάδες Δήμοι
Χάθηκε ο έλεγχος (το control δηλαδή)



Στα όρια πτώχευσης, βρίσκονται πολλοί δήμοι της χώρας, κάποιοι από τους οποίους έχουν προχωρήσει σε στάσεις πληρωμών.

Τουλάχιστον 50 δήμοι χρωστούν το 50% των εσόδων τους και άλλοι 20 χρωστούν το 60% των εσόδων τους.

Πάντως, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί δήμοι, που είναι κατά κύριο λόγο αποτελέσματα σπατάλης, κακοδιαχείρισης και πελατειακών σχέσεων, δεν εμποδίζει τους υπερχρεωμένου δήμους από το να δανείζονται.

Με υποθηκευμένα έσοδα που υπερβαίνουν ακόμα και το 60% των μηνιαίων τακτικών απολαβών τους, θα μπορούν από εδώ και στο εξής να δανείζονται από τις τράπεζες και το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές τους ανάγκες.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση μισθοδοσίας και την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών των δήμων.

Σημειώνεται, ότι ως υπερχρεωμένοι ορίζονται οι δήμοι που το συνολικό κόστος από τα τοκοχρεολύσια υπερβαίνει το 60% επί των τακτικών εσόδων ή ετήσια τοκοχρεωλυτική τους δόση αγγίζει το 29% των ετήσιων τακτικών εσόδων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Αθηναίων ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στη λήψη νέου δανείου συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό χρέος του δήμου Πειραιά φτάνει τα 210 εκατ ευρώ. Ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Ωστόσο, τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Έγινε μια διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα του Πειραιά. Καταλήξαμε σε μια λύση που αν τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν, τα προβλήματα στάσης πληρωμών θα πάψουν να υπάρχουν στον Πειραιά και θα λειτουργήσει κανονικά ο Δήμος» είπε ο κ. Φασούλας, τονίζοντας ότι "δεν πρόκειται να γίνει στάση πληρωμών, γιατί συμφωνήσαμε συγκεκριμένα πράγματα. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα".

Ωστόσο, σε οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκεται και ο δήμος Ζακυνθίων, με όλες τις υπηρεσίες του να είναι κλειστές και τους 118 υπαλλήλους απλήρωτους εδώ και δύο μήνες.

Τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου δήμου ανέρχονται στις 450.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των χρεών του δήμου φτάνει στα 12 εκ. ευρώ.

Στο Βόλο, οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο αφού όπως υποστηρίζουν ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα τους.

Τονίζεται ότι αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης των δήμων, αφού ο ακριβής αριθμός τους και το ακριβές πόσο που χρωστούν δεν είναι γνωστό σε κανέναν...
http://www.skai.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/08/blog-post_6593.html#ixzz0vXUaFbo1

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Προς την ΕΡΤ οδεύει η Έλλη Στάη, όπου θα αναλάβει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, ενώ, παράλληλα, θα παρουσιάζει την πολιτική εκπομπή «Με τα μπότοξ της Έλλης και τις τσέπες τις δικές σας».



Η Έλλη Στάη θα αντικαταστήσει τη Μαρία Χούκλη, η οποία θα εργαστεί σε κάποιο άλλο κρατικό κανάλι – είναι μεταξύ του Mega και του ΑΝΤ1.

Η κυρία Στάη δήλωσε πως -τώρα που όλα τα κανάλια είναι κρατικά- ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέστειλε μέχρι τον Οκτώβριο την είσπραξη φόρου 20% για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, για να ανταμείψει τους καναλάρχες για την αμέριστη στήριξή τους στην κυβερνητική προπαγάνδα. Το πιθανότερο είναι πως τον Οκτώβριο δεν θα εισπραχθεί ο φόρος, αλλά θα καταργηθεί.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου τα ιδιωτικά κανάλια είναι κρατικά, δεν έχουν άδειες και ανθούν εξαιτίας των εργολαβιών που δίνει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες τους και τις κρατικές διαφημίσεις.

Επίσης, τα κανάλια νέμονται δημόσιες συχνότητες χωρίς να πληρώνουν.

Το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι κρατικοδίαιτα εξηγεί και το πώς σε μια χώρα όπως η Ελλάδα -όπου η αγορά αντέχει ...δυόμισι ιδιωτικά κανάλια- υπάρχουν τόσα πολλά.

Με δυόμισι ιδιωτικά κανάλια δεν θα ήταν τόσο εύκολο να περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα και να αποβλακωθεί ο ελληνικός λαός, ενώ υπήρχε και το ενδεχόμενο –αν τα κανάλια ήταν υγιή οικονομικά- να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Βυθίστε τα κανάλια τους, μην αγοράζετε τις εφημερίδες τους. Πόσο μυαλό θέλει;

ΑΓΑΠΗ

Αγάπη είναι η υποταγή στη φυσική και στην ηθική τάξη



Σχετικά με την αγάπη, την παρούσα στους χριστιανούς και την απούσα στους Έλληνες, αν θέλουμε να βρισκόμαστε σύμμετροι όχι με την πλάνη και την υποκρισία αλλά με την αλήθεια και την εντιμότητα, θα υποχρεωθούμε να αναδιατάξουμε τις θέσεις μας από τα θεμέλια τους.

Για τους Έλληνες αγάπη είναι η υποταγή στη φυσική και στην ηθική τάξη, αυτό που διαφορετικά το περιγράψανε με τη μεγαλώνυμη λέξη της Δίκης. Να επιδικάζεις στον άνθρωπο την τιμή του, να μη γίνεσαι υπέρογκος και υβριστής απέναντι στους νόμους της φύσης και στους νόμους των ανθρώπων, αυτό που οι ευρωπαίοι ερμηνευτικά το βάφτισαν ουμανισμό Και όλα αυτά χωρίς γλυκασμούς και χωρίς ηχηρότητα. Με γνώση, με πικρά και με βούληση.

Για τους έλληνες δηλαδή, αγάπη δε σημαίνει να δίνεις τον ένα από τους δυο χιτώνες σου. Αλλά να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να έχει τρεις χιτώνες όταν ο διπλανός δεν έχει κανένα.

Η θέση των χριστιανών να δίνεις από τα δυο το ένα σε κείνον που δεν έχει κανένα, είναι η νοσηρή αντίδραση απέναντι στους νοσηρούς όρους. Η ελεημοσύνη δεν ταιριάζει στον αξιοπρεπή και τον περήφανο άνθρωπο. Γιατί ζητεί να λύσει το πρόβλημα προσωρινά, και εκ των ενόντων να «κουκουλώσει» μια κοινωνική αταξία.

Ενώ η θέση των ελλήνων να μην αποχτήσεις τρία, όταν ο δίπλα σου δεν έχει ούτε ένα, είναι η υγεία. Σου υποδείχνει να προλαβαίνεις στοχαστικά, για να μη χρειάζεσαι ύστερα να γιατροπορεύεις ατελέσφορα.Δ.Λ.

Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ

Ποιητών κατάλογος



Οι οχτώ, ο Κάλβος ο Μακρυγιάννης ο Μυριβήλης ο Βάρναλης ο Σεφέρης ο Παλαμάς ο Καζαντζάκης και ο Ελύτης, είναι οι φωνές που θα ακούγονται, και οι γραφές που θα γράφουνται, ένα μεγάλο μέρος τους και για πολλά χρόνια.

Ο Κάλβος, αετός κρουσταλιασμένος και κύκνος. Σώζεται ολόκληρος.

Ο Μακρυγιάννης, μάρμαρο ελληνικό Πεντελικού και Πάρου. Στ΄ Απομνημονεύματα η αξία του.

Ο Μυριβήλης, αλιφασκιά και ιώδιο.

Ο Βάρναλης, οι καμπάνες της Ελλάδας να κελαηδούν και να ξυπνάνε τους έλληνες.

Ο Σεφέρης, στην κύρια ροή πνευματικός νομοθέτης, στους παραπόταμους ποιητής.

Ο Παλαμάς, έγραψε τα πολλά, για να σώσει τα λίγα.

Ο Καζαντζάκης, μόνο ο Ζορμπάς θα γλυτώσει.

Ο Ελύτης, ο λυρισμός του ποταμός του Απρίλη, ή τα πρώιμα γέλια στο ακροθαλάσσι της Ναυσικάς. Όμως τα αγάλματα λείπουν.

Οι τρεις, ο Σολωμός, ο Καβάφης και ο Παπαδιαμάντης, είναι η αγία τριάδα των οδηγητών και των πρωτοπόρων της πνευματικής μας ζωής.

Ύστερα από χίλιους χρόνους, αν υπάρχει ακόμη ο άνθρωπος στον πλανήτη, και οι έλληνες στον τόπο τους, εκείνοι που θα ζουν θα τους βλέπουν, όπως περίπου βλέπουμε σήμερα εμείς τον Πίνδαρο, τον Επίκουρο, και τον Ηρόδοτο.

Όλο ψηλά, στον αιθέρα, πάνω από τα πρόσωπα και μοίρες, διατάζω το δημοτικό τραγούδι.

Για τη νέα Ελλάδα το δημοτικό τραγούδι σημαίνει ότι σημαίνουν τα ομηρικά έπη για την αρχαία Ελλάδα.