Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Δήμος Δυτικής Αχαΐας (α. Ωλένιας β. Μόβρης γ. Δύμης και δ. Λαρισσού)

Tην υποψηφιότητα του ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Δύμης Αθανάσιος Ραυτακόπουλος.
Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ωλενίας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, που θεωρούνταν το φαβορί. Υποψηφιότητα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μόβρης, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο Λευτέρης Ιωσηφίδης. Υποψήφιος με το ΚΚΕ, ο Αλέκος Θανόπουλος.

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Υποψήφιος ο Ραυτακόπουλος;
Ποιο όνομα ακούγεται έντονα ότι ενδέχεται να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της Δυτικής Αχαίας για λογαριασμό της Ν.Δ;Αυτό του αντιδημάρχου Δύμης θανάση Ραυτακόπουλου.Ο ίδιος,πάντως,δεν κρύβει τη βούλησή του να <<ανέβει>>ένα ακόμη σκαλοπάτι,αφού έχει υπηρετήσει επί πολλά χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εφημ.ΚΟΣΜΟΣ 30-7-2010 ΣΕΛ.8

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΣΟΥ-ΡΙΟΛΟΣ

Αχαΐας.
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Εγκρίνουμε την επέμβαση σε δασική έκταση εμβαδού 94.989,849τ.μ. στη
θέση «Τάλιουρας» του Δ.Δ. Ριόλου του Δήμου Λαρισού Ν. Αχαΐας για την
λειτουργία δανειοθαλάμου για την απόληψη 1.450.000 κ.μ περίπου και την εν
συνεχεία εναπόθεση 696.000 κ.μ. περίπου.
Η έκταση για την οποία εγκρίνεται η επέμβαση περιγράφεται στην ΕΤΜΕ του
έργου και δίνεται με τους εξής όρους και προϋποθέσεις:
1. Η απόληψη αδρανών υλικών, η εν συνεχεία εναπόθεση και όλες οι σχετικές
εργασίες θα περιορισθούν αποκλειστικά στην παραπάνω περιγραφείσα έκταση.
2. Θα γίνει πιστή εφαρμογή και τήρηση των όρων της ΕΤΜΕ και
συμμόρφωση προς τις εντολές και υποδείξεις της Δασικής υπηρεσίας.
3. Η παρούσα άδεια επέμβασης ισχύει αποκλειστικά για τον σκοπό για τον
οποίο ζητήθηκε και εκδίδεται απαγορευμένης επί ποινή ανάκλησης οποιασδήποτε
άλλης χρήσης.
4. Σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιωθεί ο περιβάλλον χώρος ούτε θα
δημιουργηθούν προβλήματα σε τρίτους.
5. Το Δασαρχείο Πατρών θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και μετά
την βεβαιωμένη απ΄ την “APION KLEOS C.I.V.” περάτωση του έργου θα βεβαιώσει
την ολοκλήρωσή του και θα εισηγηθεί την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας.
6 Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας και όσα πιθανόν
τεθούν πρόσθετα απ΄ το Πυροσβεστικό Σώμα, που θα ενημερωθεί για την έναρξη των
εργασιών εγκαίρως, για την αποφυγή πυρκαγιάς στις συνεχόμενες δασικές εκτάσεις.
7. Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 45 του Ν.
998/79 όπως προστέθηκε με τον Ν. 3208/2003, ΦΕΚ Α 303/24-12-2003 και
αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 παρ. 1 Ν. 3377/2005 , ΦΕΚ Α 202/19-8-2005
αντάλλαγμα χρήσης για την επέμβαση δεν θα καταβληθεί γιατί σύμφωνα με τις ίδιες
διατάξεις εξαιρούνται από την καταβολή του το Δημόσιο και οι φορείς που
αναφέρονται στην παράγραφο 2Β του άρθρου 13 του Ν. 1734/1987.
8. Η εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση να γίνει με πρωτόκολλο
εγκατάστασης από το Δασαρχείο Πατρών.
9. Η παρούσα έγκριση επέμβασης ισχύει αποκλειστικά για το σκοπό τον οποίο
ζητήθηκε, απαγορευομένης επί ποινή ανάκλησης οποιασδήποτε άλλης χρήσης, δεν
υποκαθιστά άλλες άδεις και εγκρίσεις που τυχόν προβλέπονται απ΄ την ιοσχύουσα
νομοθεσία .
10. Το δημόσιο δεν φέρει ευθύνη για τυχόν εκνίκηση σε τρίτους..
Ο
Γεν. Γραμματέας Περ/ρειας Δ.Ε.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
1. Δασαρχείο Πατρών
261 00 Πάτρα Τάσος Αποστολόπουλος
(Για την εγκατάσταση του
ενδιαφερομένου)
2. Δ/νση Δασών Ν. Αχαΐας
261 00 Πάτρα
3.Κοινοπραξία “ APION KLEOS C.I.V.”
Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 16
15125 Μαρούσι

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ι.Κ.Α.

ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΜΕ... 10 ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ!

Μετά από 10 μήνες απραξίας η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να ορίσει νέο διοικητή στο ΙΚΑ. Πάλι καλά. Θα μπορούσε να τον είχε ορίσει μετά από... 2 χρόνια! Από σήμερα λοιπόν ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος είναι ο νέος διοικητής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το μεσημέρι αποφασίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διορισμός του μέχρι σήμερα γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, στη θέση του διοικητή του Ι.Κ.Α., μετά τη θετική ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε...
«λευκό», ενώ το ΚΚΕ ψήφισε κατά του διορισμού του. Ακολούθησε η επικύρωση της τοποθέτησής του από το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Κατά την ακρόασή του, ο νέος διοικητής του Ι.Κ.Α. έθεσε τους παρακάτω οκτώ στόχους, τους οποίους χαρακτήρισε «βασικές του προτεραιότητες»: 1ος Στόχος: Μείωση της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται σήμερα στο 30% περίπου, με ετήσια βήματα μείωσης 5% τουλάχιστον. 2ος Στόχος: Ολοκλήρωση και επέκταση των υφιστάμενων μηχανογραφικών υποδομών ως το βασικότερο εργαλείο εποπτείας και ελέγχου του συνόλου των λειτουργιών του Ιδρύματος. 3ος Στόχος: Εξορθολογισμός του συνόλου των δαπανών και επανακαθορισμός της εποπτείας αξιόπιστης απόδοσης των συντάξεων. 4ος Στόχος: Αυστηρή εποπτεία του συνόλου των δαπανών ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, με την θεσμοθέτηση και πλήρη επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης, τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές υγείας. 5ος Στόχος: Αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στη βάση των νέων δυνατοτήτων που θεσπίστηκαν με τον τελευταίο νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. 6ος Στόχος: Δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ -ΟΑΕΕ - ΟΓΑ και ΟΠΑΔ με κοινές δράσεις αγορών και προμηθειών και ελέγχου, με στόχο τον εξορθολογισμό των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στο σύνολό τους. 7ος Στόχος: Μεταστέγαση όλων των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο νέο κτίριο το οποίο θα στεγάσει την κεντρική δομή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Ρέντη (πρώην εργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗ) και επανεξέταση του συνόλου των συμβολαίων ενοικίασης των κτιρίων στέγασης των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα. 8ος Στόχος: Εφαρμογή από το 2ο εξάμηνο του 2010, της υπηρεσίας του ασφαλιστικού ανταποκριτή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα ΚΕΠ, με στόχο την ριζική αποκέντρωση της συμβουλευτικής υποστήριξης και των υπηρεσιών απονομής συντάξεων.
fimotro

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΤΕΣΤ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Σύντομα η κυβέρνηση Παπανδρέου θα περάσει το πρώτο τεστ στην αντιμετώπιση των σειρήνων της διαπλοκής.

Στο επίκεντρο βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο ΟΠΑΠ, όπου η... γνωστή εταιρεία, η οποία είχε έως τώρα το μονοπώλιο του λόττο, επιδιώκει να ανανεώσει τη σύμβαση χωρίς διαγωνισμό.

Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής «κόπηκε» στο συγκεκριμένο τεστ. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί μάχης κατά της διαπλοκής, επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αυτή η εξαιρετικά προσοδοφόρος δραστηριότητα κατέληξε και τότε στη γνωστή εταιρεία.

Γι’ αυτό, λοιπόν, όλη η «πιάτσα» περιμένει με αγωνία να πληροφορηθεί τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης και να μετρήσει τη συνέπεια λόγων και έργων.

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Από τη μια η "Σέχτα Επαναστατών" κατηγορεί στην προκήρυξή της τον Σωκράτη Γκιόλια για εκβιασμούς και συκοφάντηση για τη στήριξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω του blog "troktiko" και από την άλλη στέλνει την προκήρυξή της στην εφημερίδα "Τα Νέα", η οποία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ως όργανο εκβιασμού και συκοφάντησης πολιτικών, κυβερνήσεων και επιχειρηματιών εδώ και δεκαετίες.


Επίσης, είναι η πρώτη φορά που οργάνωση -η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως "επαναστατική"- αισθάνεται την ανάγκη να διευκρινίσει στην προκήρυξή της ότι δεν εκτελεί συμβόλαια θανάτου και δεν αποτελείται από πληρωμένους δολοφόνους. Άντε και σε καλή μεριά μάγκες!

ΓΡΗΓ.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Αγαπητοί σύντροφοι,
θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την έως σήμερα στενή και αποδοτική συνεργασία μας η οποία βασίστηκε πάντα στις αρχές της ειλικρίνειας, της αμοιβαίας εκτίμησης και αναγνώρισης αλλά και στην κοινή μας αγωνία για την υπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών και του τόπου μας.
Από την αφετηρία της πολιτικής μου διαδρομής, το 1998, έως σήμερα, είχα την μεγάλη τιμή οι συνδημότες μου στον Δήμο Ωλενίας να με εκλέξουν τρεις φορές Δήμαρχο. Πάντα από τον πρώτο γύρο των εκλογών και με ποσοστά που ποτέ δεν έκρυψα ότι με γέμιζαν ευθύνη.
Ευθύνη απέναντι στο σύνολο των δημοτών, απέναντι στις προκλήσεις και στις προοπτικές του Δήμου Ωλενίας, απέναντι στην ανάγκη ο Δήμος και η περιοχή να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να καλύψουν το χαμένο έδαφος δεκαετιών.
Και πιστεύω ότι αυτά τα 12 χρόνια καταφέραμε πολλά. Καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε ο Δήμος Ωλενίας, άλλοτε απογυμνωμένος από υποδομές και παραγκωνισμένος, να επιτύχει ποσοστά ανάπτυξης, απορρόφησης πόρων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής που μόνο οι παραδοσιακά μεγάλοι και ισχυροί Δήμοι καταγράφουν.
Σήμερα η Ωλενία πρωτοπορεί. Με 25 χιλιόμετρα νέου δικτύου αποχέτευσης (κανένας άλλος καποδιστριακός Δήμος δεν έχει να επιδείξει ανάλογη επίδοση), με υδροδότηση από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου (μοναδικός Δήμος πέραν της Πάτρας που θα έχει εξ’ ολοκλήρου υδροδότηση), με έργα μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, όπως η κατασκευή του ΧΥΤΑ Φλόκα -που έλυσε το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Δυτική Αχαΐα- και η επικείμενη κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων που θα δώσει λύση στο πρόβλημα σε όλο το Νομό Αχαΐας..
Με έργα που συνέβαλαν στην εμπέδωση της ενιαίας δημοτικής συνείδησης, και βελτίωσαν την καθημερινότητα του πολίτη της Ωλενίας, με νέες ασφαλτοστρώσεις 110 χλμ, με επεκτάσεις ηλεκτροδοτήσεων 80 χλμ, με επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης 70 χλμ και με ενοποίηση των δικτύων ύδρευσης όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.
Και μαζί με αυτά εκατοντάδες άλλα έργα και παρεμβάσεις, εξίσου σημαντικές, με άμεσο αντίκτυπο στην ζωή των δημοτών.
Είχα, επίσης, την μεγάλη τιμή οι συνάδελφοί μου Δήμαρχοι να με εκλέξουν δύο φορές Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ. Και εκεί το έργο που επιτελέστηκε ήταν κατά γενική ομολογία σημαντικό, σε θεσμικό και αναπτυξιακό επίπεδο, με επιστέγασμα την ενεργό συμμετοχή και συνεισφορά της Τ.Ε.Δ.Κ. σε όλες τις φάσεις διαβούλευσης, προετοιμασίας και διαμόρφωσης του προγράμματος «Καλλικράτης».
Πιστεύω, λοιπόν, ότι ύστερα από 12 χρόνια, ήρθε η ώρα αυτός ο κύκλος να κλείσει. Και ένας καινούργιος ν’ ανοίξει.
Είχα δηλώσει, σε ανύποπτο χρόνο και πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ότι η παρούσα θητεία μου θα είναι η τελευταία στον Δήμο Ωλενίας.
Και η δήλωση μου εκείνη εδραζόταν στην βαθιά μου πεποίθηση ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να διεκδικεί μονιμότητα σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και προσφοράς.
Τρεις θητείες είναι ικανός χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί μια διαδρομή ευθύνης, έργου και συνεχούς αφοσίωσης στον Δήμο Ωλενίας. Αισθάνομαι περήφανος, δικαιωμένος, ήσυχος και συνεπής με τη συνείδηση μου αλλά και βαθιά υποχρεωμένος απέναντι στους συνδημότες μου και στους συνεργάτες μου που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν πολύτιμοι συνοδοιπόροι στις προσπάθειες που έγιναν ώστε η Ωλενία να ατενίζει, πλέον, αισιόδοξα, με δύναμη και ελπίδα το μέλλον. Και γι’ αυτό τους ευχαριστώ θερμά.
Παρακαλώ, λοιπόν, η τιμητική ετεροπρόταση που κατετέθη από συμπολίτη με σκοπό να αξιολογηθεί η υποψηφιότητά μου για τον διευρυμένο νέο Δήμο Δυτικής Αχαΐας να μην ληφθεί υπόψη από τα όργανα του Κινήματός μας.
Επιπλέον, πιστεύω ότι το Κίνημά μας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που σέβονται και αποδέχονται τις διαδικασίες του, με σκοπό να δοθεί χρίσμα στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και ο υποψήφιος που θα αναδειχθεί από τις διαδικασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί απέναντι σε σχήματα που προκύπτουν από ετερόκλητες συμμαχίες, των οποίων κύριο γνώρισμα είναι ο πολιτικός καιροσκοπισμός.
Τέλος, σε ό,τι με αφορά, σε ηλικία 43 ετών, παραμένω πολιτικά ενεργός και μάχιμος, έτοιμος να διαθέσω τις δυνάμεις μου και να προσφέρω απ’ όποια θέση κριθεί αναγκαίο από τους συμπολίτες μου. Είτε τώρα, είτε στο μέλλον.
Με εκτίμηση
Γρηγόρης Αλεξόπουλος
Δήμαρχος Ωλενίας – Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Αχαΐας».

ΕΦΑΓΕ 1047

«Αθήνα, 27 Ιουλίου, 2010

Αγαπητοί συνεργάτες,

Στις 15 Ιουλίου 2010, υπέβαλα στον εποπτεύοντα υπουργό, κύριο Γερουλάνο, την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου ΔΣ – Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 2010. Σήμερα την ανακοινώνω στο Διοικητικό Συμβούλιο και στους άμεσους συνεργάτες μου στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερα και στον υπουργό, οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι προσωπικοί και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την εποπτεύουσα αρχή ή με τους συνεργάτες μου. Κρίνω δε, ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δε ζημιώνεται η ΕΡΤ, καθώς το ακανθώδες θέμα των συμβασιούχων βαίνει προς διευθέτηση και οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ έχουν τεθεί.

Κατά το διάστημα της σχεδόν 6μηνης θητείας μου στην ΕΡΤ εργάστηκα με ζήλο και επαγγελματισμό και πάντα σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συνεργάτες μου. Ήταν για μένα μια πολύτιμη εμπειρία. Αποδείξαμε μαζί ότι με ομαδική δουλειά, χρηστή διοίκηση και επαγγελματισμό, ακόμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να παραχθεί χειροπιαστό έργο. Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω:

Τέθηκαν οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ: Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010, η ΕΡΤ για πρώτη φορά αναμένεται να εμφανίσει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα πλέον των 30.000.000 ευρώ. Η επιχειρούμενη οικονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με συμπληρωματικές ενέργειες της παρούσας διοίκησης παρέχει στην ΕΡΤ τη δυνατότητα να συντομεύσει τον χρόνο εξόφλησης των προμηθευτών της από 18 μήνες σε 2 με 3 και σίγουρα όχι πάνω από 6, προσφέροντας έτσι στήριγμα στην δοκιμαζόμενη αγορά και επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα καλύτερες τιμές για την ΕΡΤ.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας εξυγίανσης και η αίσθηση του μέτρου που κυριαρχεί πλέον στην ΕΡΤ αναδεικνύονται και μέσα από τα βασικά στατιστικά στοιχεία κόστους και αμοιβών που παρατίθενται στους συνημμένους πίνακες.

· Διαχειριστήκαμε με σύνεση και νηφαλιότητα το ακανθώδες θέμα της αναγκαστικής αποχώρησης 1.047 συμβασιούχων (το 25% του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ!), κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα θέσαμε για πρώτη φορά στην ΕΡΤ διαφανείς διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ κάνει σπουδαία δουλειά σ’ αυτόν τον τομέα.

· Προχωρήσαμε σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές αξιοποιώντας στελέχη από το τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ σε καίριες διευθυντικές θέσεις στο πρόγραμμα, στην ενημέρωση και στον αθλητικό τομέα.

· Προχωρήσαμε σε καταγραφή του μονίμου και έκτακτου προσωπικού της ΕΡΤ ανά ειδικότητα, τομέα εργασίας και έργου που επιτελεί. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε την προμήθεια ειδικού λογισμικού ώστε από 1.1.2011 να αξιολογείται σε μόνιμη πλέον βάση όλο το προσωπικό της ΕΡΤ με κανόνες και διαφάνεια.

· Εισάγαμε νέο ύφος και ήθος στη διοίκηση, επιλέγοντας λιτότητα, συλλογικότητα, χρηστή διαχείριση και σεβασμό στον εργαζόμενο.

· Προετοιμάσαμε σε μεγάλο βαθμό το τηλεοπτικό πρόγραμμα για τη νέα τηλεοπτική σαιζόν των καναλιών ΝΕΤ και ΕΤ-1, με καθαρότητα στη φυσιογνωμία και με νέες, πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και την αποδοχή αυτής της προσπάθειας με μεγάλο ενδιαφέρον.

· Τέθηκαν οι βάσεις για την ουσιαστική ενδυνάμωση του ιντερνετικού πυλώνα της ΕΡΤ. Το ιντερνέτ θα αποτελέσει τον 3ο και πλέον ανερχόμενο πυλώνα της ΕΡΤ, η δε ψηφιακή τεχνολογία θα ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες λειτουργίας της.

· Εντάξαμε τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ στην οργανωτική δομή της εταιρείας και αποφασίσαμε να προχωρήσει η ΕΡΤ στην ψηφιακή εκπομπή με το σύστημα MPEG-4. Παραμένει προς υλοποίηση ο εξορθολογισμός του αριθμού και της φυσιογνωμίας των ψηφιακών καναλιών. Το όραμα του καναλιού από νέους για νέους καθώς και η πιλοτική εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια (HDTV) ευελπιστώ να λάβουν σύντομα σάρκα και οστά.

· Προετοιμάσαμε επενδυτικές προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε μεταξύ άλλων να συνεχίσουμε το έργο του Ψηφιακού Αρχείου και να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια της ψηφιοποίησης του πολύτιμου οπτικοακουστικού υλικού της ΕΡΤ.

Θέλω να πιστεύω ότι θέσαμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η ΕΡΤ να λειτουργεί ως πρότυπος οργανισμός στον χώρο της. Βεβαίως απομένουν πολλά και δύσκολα για να συνεχίσει στη σωστή κατεύθυνση και να ξανακερδίσει την αναγνώριση και υποστήριξη των συμπολιτών μας που τη χρηματοδοτούν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό κύριο Γερουλάνο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε επιλέγοντάς με στη θέση του Προέδρου ΔΣ-Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, καθώς επίσης τους εκλεκτούς συνεργάτες μου και τα μέλη του ΔΣ (ιδιαίτερα τον μελλοντικό πρόεδρο Κο Παπαγεωργίου) για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι πολλά, εξαίρετα μέλη αυτού του ΔΣ με τις γνώσεις και το κύρος τους βοήθησαν σημαντικά στο έργο μας. Παραμένω δε στο πλευρό της ΕΡΤ, πρόθυμος να συμβάλλω στην ομαλή διαδοχή και στην ενημέρωση του αντικαταστάτη μου.

Γιώργος Γαμπρίτσος».

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

ΠΑΡΑΊΤΗΣΗ

Πληροφορίες, μη εξακριβωμένες,λένε ότι παραιτείτε απο το χρίσμα του υποψηφίου δημάχου απο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.του Δήμου Δυτικής Αχαιας ο Δήμαρχος Ωλενίας και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Γρ.Αλεξόπουλος....

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Υποψήφιοι Περιφερειάρχες



Στο ΠΑΣΟΚ επικρατέστερος είναι ο Δημήτρης Κατσικόπουλος (Νομάρχης Αχαίας) εκτός εάν τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Πάτρα και ακολουθεί ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Αχαίας Απόστολος Κατσιφάρας. Άλλα ονόματα που ακούστηκαν: Θύμιος Σώκος (Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας), Γιάννης Ζαφειρόπουλος (πρ, υφυπουργός) και Καφύρας Ευθύμιος, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος (βουλευτής ΠΑΣΟΚ, πρώην νομάρχης), Ζαφειρούλα Δημαδάμα (στέλεχος ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Παπαγιαβής (νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας), Κώστας Σπηλιόπουλος (βουλευτής Αχαΐας), Παναγιώτης Φιλιππακόπουλος (τραπεζικός υπάλληλος). Επίσης ακούστηκε το όνομα Ενδιαφερόμενη είναι και η γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου και υποψήφια βουλευτής Αχαίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα. Στην τοπική οργάνωση σκέπτονται και τον βουλευτή Κώστα Σπηλιόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι παραιτείται από την υποψηφιότητα που ο ίδιος κατέθεσε για το Δήμο Αιγίου, οπότε η πιθανότητα να μεταπηδήσει στην περιφέρεια, ή στο δήμο Πατρέων, πολλαπλασιάζονται.

Από τη ΝΔ, ο Νίκος Νικολόπουλος φέρεται να έχει το προβάδισμα, προκύπτουν όμως συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής τακτικής προκειμένου να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά του. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι ο Σπύρου Σπυρίδων (πρώην Περιφερειάρχης), Γιώργος Κοντογιάννης (βουλευτής που αφήνει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται), Παναγιώτης Καββαδάς, Παναγιώτης Αδρακτάς (πρ. βουλευτής) και Σπήλιος Λιβανός (πρ. βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας).

Επίσης στις δημοσκοπήσεις του κόμματος έχει συμπεριληφθεί και ο νυν βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος θα μπορούσε να εξασφαλίσει και την υποστήριξη του ΛΑ.Ο.Σ.

Από το ΚΚΕ υποψήφιος είναι ο Καραθανασόπουλος Νίκος, βουλευτής Αχαίας.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Με αφορμή τη λευκή απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και την επ' αόριστον απεργία ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, ακούγονται πάλι από την κυβέρνηση και τους δημοσιογράφους της τα γνωστά λόγια για το πλήγμα που δέχεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν πλήττεται από το γεγονός ότι πριν από μια εβδομάδα στη χώρα μας δολοφονήθηκε ένας δημοσιογράφος και η δολοφονία του αντιμετωπίστηκε σαν τροχαίο ατύχημα;

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ

Η τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς οι ουρές που εμφανίστηκαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής στα πρατήρια όλης της χώρας είχαν εξαφανίσει τη βενζίνη περίπου στα μισά από αυτά, έως και το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσεων παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για απεργία διαρκείας, αντιδρώντας έτσι στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών που προωθεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλεί και η διάταξη του νομοσχεδίου για τη χωροθέτηση των βενζινάδικων, η οποία καταργεί την απόσταση των 200 μέτρων που πρέπει να έχει το ένα πρατήριο από το άλλο. Διατηρεί ωστόσο την απόσταση των 50 μέτρων από χώρους μαζικής συνάθροισης (πάνω από 50 άτομα).

Ουρές χιλιομέτρων παρατηρούνται σε πρατήρια υγρών καυσίμων από τους οδηγούς ΙΧ που περιμένουν υπομονετικά για τα γεμίσουν τα ρεζερβουάρ σε όσα πρατήρια εξακολουθούν να διαθέτουν βενζίνη.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΙΣΛΑΝ ΔΙΑΣ

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010
Τα blogs με σημαία Ισλανδίας...
Από το http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Τώρα κανένας “κίνδυνος” για τους bloggers και τα blogs, ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ με ισλανδική σημαία!

Η Βουλή της Ισλανδίας ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ νόμο που θεωρεί το Δικαίωμα του Blogging και των Bloggers Ιερό και Απαραβίαστο!
Με βάση το νόμο, δεν επιτρέπεται:
- δίωξη σε bloggers για ότι γράφουν ή αναρτούν
- μήνυση ή αγωγή, ακόμη κι αν δημοσιοποιήσουν απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα
Αν κάποιος καταθέσει μήνυση ή αγωγή εναντίον blog ή blogger, δίνεται αυτοδίκαια το δικαίωμα να καταγγελθεί και να μηνυθεί για...
προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών

Η απόφαση της Ισλανδικής Βουλής: IMMI - Icelandic Modern Media Initiative, επιφέρει την αλλαγή 13 προϋπαρχόντων νόμων, αρμοδιότητας 4 υπουργείων!
Ο Smári McCarthy, ιδρυτής της Icelandic Digital Freedoms Society, και η βουλευτής Birgitta Jonsdottir, ίσως ακόμη δεν έχουν κατανοήσει την παγκόσμια επιτυχία τους, μια πραγματική Επανάσταση!
Το δικό μας blog, ήδη συμμετέχει -μαζί με άλλα ευρωπαϊκά blogs- σ’ αυτό το εγχείρημα και συνεπώς ποσώς μας απασχολεί τι νόμους επεξεργάζονται οι Βενιζέλοι και σια…
Στη διάθεση όλων για να πάρουμε μέτρα, πριν πάρουν μέτρα εναντίον μας οι κάθε είδους εξουσιαστές, νταβατζήδες, εργολάβοι δημοσίων έργων, πολιτικάντηδες και “πολιτικοί”, καναλάρχες, μεγαλο-δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες ΜΜΕ…
Τώρα, έχουμε κι εμείς Ισλανδική Σημαία!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Αλλά το πλείστον κακόν οφείλεται αναντιρρήτως εις την ανικανότητα της ελληνικής διοικήσεως. Θα έλεγε τις, ότι η χώρα αύτη ηλευθερώθη επίτηδες, διά να αποδειχθή, ότι δεν ήτο ικανή προς αυτοδιοίκησιν.


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΘΟΣ

Στερνό αντίο σήμερα στις 6 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Πρεβέδου,στον επί δεκαετίες Πρόεδρο της Ε.Α.Σ.Πατρών Δημήτρη Μάνθο από πλήθος αγροτών και συνεργατών του στην Ένωση Αγροτικών Συν/μων Πατρών.
Το νεκρό αποχαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ.Π. και ο Πρόεδρος των εργαζομένων.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ

Πρόταση για Τακόπουλο

Τον επιχειρηματία,και επί 12 έτη δημοτικό σύμβουλο της παράταξης της πλειοψηφίας Γεώργιο Τακόπουλο,προτείνουν μέλη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας από τον δήμο Δύμης προκειμένου να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου για τον δήμο Δυτικής Αχαίας.Ήδη την πρότασή τους γνωστοποίησαν στην αρμόδια επιτροπή για την αυτοδιοίκηση της Ρηγίλλης την περασμένη Παρασκευή.
Όπως τόνιζαν<<δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει στό Δήμο μας υποψήφιος που θα υποστηριχθεί από την Νέα Δημοκρατία και θα πρέπει το
κόμμα να πάρει αποφάσεις και για την δική μας περιοχή>> ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 26-7-2010

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Εκείνο που πέρασε απαρατήρητο στην υπόθεση της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια είναι πως είναι η πρώτη φορά -τουλάχιστον από τη δεκαετία του '70- που το χτύπημα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης προκάλεσε τόση χαρά σε τόσους πολλούς ανθρώπους.



Πολλοί δημοσιογράφοι μετά βίας έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια. Αν δεν είχε εκτελεστεί από τρομοκράτες -αλλά είχε στουκάρει σε κολώνα με τη μηχανή του-, θα έβγαιναν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Πανηγύρισαν, βέβαια, αλλά χωρίς να τους βλέπουμε - άνοιξαν και σαμπάνιες.

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που το θύμα μιας τρομοκρατικής επίθεσης δέχεται περισσότερη κριτική από τους εκτελεστές του. Αυτό ήταν εντυπωσιακό - θα διαβάσατε κι εσείς αρκετά άρθρα, όπου, αφού γινόταν πρώτα περιγραφή του πόσο άθλιος δημοσιογράφος ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας και υπήρχαν άπειρα υπονοούμενα για τη δράση του, στη συνέχεια καταδικαζόταν η τρομοκρατική ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά τα έγραφαν οι ίδιοι άνθρωποι που -πριν από μερικούς μήνες- έγραφαν ύμνους για τον άδικο χαμό του Νέστορα της δημοσιογραφίας, του μεγάλου και ακέραιου Νίκου Κακαουνάκη.

Από κάποια άρθρα δεν έλειπαν και τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Σωκράτη Γκιόλια, αφού πρώτα, όμως, τον είχαν περάσει γενεές δεκατέσσερις. Βέβαια, μετά από τέτοια καταδίκη του νεκρού που είχε προηγηθεί, τα συλλυπητήρια των αρθρογράφων προς τους δικούς του ανθρώπους ήταν σαν να τους έλεγαν "Ευτυχώς που τον εκτέλεσαν και γλιτώσατε κι εσείς. Κόλαση θα ήταν η ζωή σας δίπλα σε ένα τέτοιο κάθαρμα".

Εν κατακλείδι, μετά την εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια, μεγάλο μέρος του δημοσιογραφικού κόσμου ανακάλυψε πως η τρομοκρατία έχει και θετικές πλευρές. Ανακάλυψαν πως η τρομοκρατία προάγει τη Δημοκρατία. Κρίμα που δεν μπορούν να το γράψουν ξεκάθαρα.

Στην επόμενη δολοφονία δημοσιογράφου, ας θυμηθούν αυτά που έγραψαν για τον συνάδελφό τους, μετά τη δολοφονία του. Αν -ο μη γένοιτο- το θύμα των τρομοκρατών είναι κάποιος απ' αυτούς, τη στιγμή που θα δει τις κάνες των όπλων να τον σημαδεύουν, ας πει αμέσως μια συγγνώμη στον Σωκράτη Γκιόλια.

ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Οι θανατεροί καρποί της μειονεξίας
Tου Χρηστου Γιανναρα

«Κλασική Ελλάδα: Εκεί γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός». Αυτή η φράση διαφήμιζε, για κάποιες μέρες, τον δεύτερο τόμο μιας «Ελληνικής Ιστορίας». Αλλά το κυρίως διαφημιζόμενο ήταν ο ελλαδικός επαρχιωτισμός. Με τη συνεπόμενη (συμπλεγματική) διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Για τη λογική του διαφημιστικού συνθήματος η κυρίως αξία και σπουδαιότητα της Κλασικής Ελλάδας είναι ότι «γέννησε» τον δυτικό πολιτισμό. Που σημαίνει: αυτό που μας γυαλίζει, στους επιγόνους, (χάντρες και καθρεφτάκια) το κάνουμε κριτήριο για την αποτίμηση του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και για τη συγκριτική αξιολόγηση των πολιτισμών. Θα άξιζε τον κόπο να ξέραμε, τι γνώσεις έχει για την Κλασική Ελλάδα ο «ευρηματικός» διαφημιστής που σκαρφίστηκε το συγκεκριμένο σύνθημα. Τι βιβλία διάβασε, τι πληροφορίες έχει για τις απόπειρες πρόσληψης της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς από τη βαρβαρική τότε Δύση, στον σκοτεινό της Μεσαίωνα. Να μας εξηγούσε ο διαφημιστής, τι θεωρεί πανανθρώπινα σημαντικό από τη δυτική κατανόηση και αξιοποίηση της Κλασικής Ελλάδας.

Το πιθανότερο που μπορεί να συνέβη: Ο ευρηματικός διαφημιστής να είναι εν πολλοίς και με καύχηση ανιστόρητος. Να διέβλεψε όμως οξυδερκέστατα ότι η μεγάλη μάζα του ελλαδικού πληθυσμού σήμερα αποκλείεται να ενδιαφερθεί (δεν δίνει δεκάρα) για το τι κατορθώθηκε στην Κλασική Ελλάδα. Και μοναδική δυνατότητα να προκληθεί περιέργεια και να αγοραστεί ο τόμος, θα ήταν να συνδέσει η διαφήμιση κάπως, στο υποσυνείδητο του αποχαυνωμένου ελλαδίτη καταναλωτή, τους «προγόνους» του με την πρώτη ιδέα για μια πόρσε-καγιέν ή για ένα άι-παντ.

Βέβαια, το παραμύθι ότι «εμείς δώσαμε τα φώτα στους Ευρωπαίους», δεν είναι τωρινό. Το πιστεύουν ακράδαντα, εκατόν ογδόντα χρόνια τώρα, οι ενιακόσιοι ενενήντα εννέα στους χίλιους Ελλαδίτες – από τότε που η θεωρία του Κοραή για τη «μετακένωση» έγινε επίσημη και κυρίαρχη κρατική ιδεολογία στο απελευθερωμένο κομμάτι του Ελληνισμού. Ο Κοραϊσμός παγίωσε στους άλλοτε Ελληνες την ανήκεστη μειονεξία του βαλκάνιου Ελλαδίτη επαρχιώτη: Κέντρο της Ιστορίας και του πολιτισμού είναι η Δύση, πρωτεύουσες των «φώτων» το Παρίσι, η Λόντρα, το Βερολίνο, η Βιέννη, η Χαϊδελβέργη, το Μόναχο, σήμερα και κάποια μεγάλα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά κέντρα στις ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτόν τον εκθαμβωτικό κόσμο «των πεφωτισμένων και λελαμπρυσμένων της Εσπερίας εθνών» η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μια καθυστερημένη επαρχία, «ψωροκώσταινα» στον αυτεξευτελισμό της μειονεξίας της. Δικό της δεν έχει τίποτα που να αξίζει, το μόνο που έχει αξία είναι ό,τι παράγεται στη Δύση – γενιές ολόκληρες Ελλαδιτών έμαθαν να εκτιμούν μόνο ό,τι ήταν «εφάμιλλον των ευρωπαϊκών». Ακόμα και τη γλώσσα των άλλοτε Ελλήνων πάψαμε να τη διδάσκουμε στα σχολειά, και στο ερώτημα: γιατί ο Παρθενώνας είναι σπουδαιότερο έργο Τέχνης από τον Πύργο του Αϊφελ, ούτε ένας στους χίλιους Ελλαδίτες δεν έχει απάντηση. Γιατί να μας ενδιαφέρει η Κλασική Ελλάδα; Ο,τι είχε να προσφέρει, το αξιοποίησε η Δύση, στη Δύση πρέπει να προλάβουμε να μοιάσουμε «να κόψουμε δρόμο» για να μετάσχουμε στα ηδονικά αγαθά της.

Εκατόν ογδόντα χρόνια παλεύουμε να γίνουμε «Ευρωπαίοι» και τελικά ούτε Ευρωπαίοι είμαστε ούτε πια Ελληνες, αλλά ένα μπάσταρδο είδος τεταρτοκοσμικής υπανάπτυξης. Θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί αλλιώς τα πράγματα; Ναι, αν είχε έγκαιρα πολεμηθεί η μειονεξία. Οχι με ρητορικές υπεραναπληρώσεις και εθνικιστικά φούμαρα, αλλά με τις αυτονόητες πρακτικές που πρόλαβε να εφαρμόσει (όσο πρόλαβε) ο εκτός ελλαδικού κράτους Ελληνισμός: ο αιγυπτιώτης, ο μικρασιατικός, ο κωνσταντινουπολίτικος, της Οδησσού, της Τραπεζούντας. Ελληνες στη γλώσσα, στην εκπληκτική τους παιδεία και στην ιστορική τους συνείδηση, με ταυτόχρονη οργανική πρόσληψη του επικαιρικού πολιτισμού της Δύσης και κοσμοπολίτικη άνεση. Φορούσαν το φράκο ή τη μακριά τουαλέτα στον εξωελλαδικό Ελληνισμό και ήταν άρχοντες, τα φορούσαν οι Ελλαδίτες και ήταν καραγκιόζηδες. Τη διαφορά την κάνει η ταυτότητα: Οταν είσαι κάποιος, πατάς στέρεα σε ιστορική συνείδηση και έμπρακτη μετοχή σε παράδοση πολιτισμού, προσλαμβάνεις ό,τι θέλεις και το κάνεις υπηρετικό των αναγκών σου. Δεν υποτάσσεις τις ανάγκες σου στο πρόσλημμα για να φανείς τάχα πρωτευουσιάνος και εσύ, ο κωμικός μίμος του φανταχτερού που σε θαμπώνει.

Σήμερα πια δεν έχει κανένα νόημα να εξηγήσεις στον επινοητικό διαφημιστή ότι η μεταρωμαϊκή Δύση, που κυριαρχεί πολιτιστικά (και όχι μόνο) σε ολόκληρο τον πλανήτη, γεννήθηκε στους σκοτεινούς μεσαιωνικούς δρυμούς και όχι στην Κλασική Ελλάδα. Στα μέσα του 12ου αιώνα άρχισε να πρωτοσυλλαβίζει σε λατινική μετάφραση (από τα αραβικά) τον Αριστοτέλη αναποδογυρίζοντας τους όρους κατανόησής του. Την ταύτιση του «αληθεύειν» με το «κοινωνείν» τη διέστρεψαν σε πρωτογονισμό ατομοκεντρικής νοησιαρχίας. Το «μεγαλόψυχον» της ελευθερίας το υπέταξαν στην απόλυτη προτεραιότητα του «χρησίμου» που οι Ελληνες το λογάριαζαν βαρβαρότητα. Την πολιτική, από «κοινόν άθλημα» να αληθεύει ο βίος, την αλλοτρίωσαν σε μηχανισμούς θωράκισης ατομοκεντρικών «δικαιωμάτων». Τη μεταφυσική αναζήτηση «νοήματος» της ύπαρξης και της βιοτής τη διαστρέβλωσαν σε επίσης ατομοκεντρική θρησκεία νομικίστικου ηθικισμού και ψυχολογικής αστυνόμευσης.

Να αναλύσει κανείς τέτοιες καισαρικές διαφορές Ελλάδας και Δύσης στον σημερινό Ελλαδίτη, είναι σαν να του μιλάει κινέζικα. Η επίγνωση της διαφοράς, της ενεργητικής ετερότητας, έχει χαθεί, που σημαίνει ότι ο Ελληνισμός ιστορικά έχει τελειώσει. Νομίζουμε ότι περνάμε κρίση οικονομική, δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να δούμε ότι ξεπεράσαμε το κρίσιμο όριο αλλοτρίωσής μας. Η ιστορική εξαφάνιση δεν τεκμηριώνεται μόνο με μετονομασίες. Ονομάζουμε ακόμα «Αττική» ή «βόρεια ακτή της Κρήτης» περιοχές ελληνικής γης που τις καταστρέψαμε ολοκληρωτικά και ανεπανόρθωτα – δεν υπάρχουν πια. Τη γλώσσα που κουτσομιλάει ο πρωθυπουργός μας τη λέμε ακόμα «ελληνικά». Το στυγνό πολίτευμά μας, της κομματοκρατίας, το ονομάζουμε ακόμα «δημοκρατία». Τους εγκληματίες αυτουργούς του σκοταδισμού τους λέμε ακόμα «υπουργούς Παιδείας» – και πάει λέγοντας.

Λογικά, θα μπορούσε να αντιπαλέψει το συντελεσμένο ιστορικό μας τέλος ένας ιδιοφυής κοινωνικός αναμορφωτής (όχι ένα κοίτασμα πετρελαίου ή μια φλέβα χρυσού). Αλλά κοινωνικοί αναμορφωτές δεν εμφανίζονται κατά παραγγελίαν. Να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε κάθε σπιθαμιαία μετριότητα της επαγγελματικής πολιτικής έναν πιθανό μεσσία και σωτήρα, είναι πια «τέλη επαίσχυντα».

(Γκροτέσκα εικονογράφηση του ιστορικού μας ψυχορραγήματος: η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει εκλογικά, για δεύτερη τετραετία, τον πιο αδιάντροπα αποτυχημένο δήμαρχο που γνώρισε ποτέ η Αθήνα μετά την κυρία Ντόρα Μητσοτάκη. Τέσσερα χρόνια ανύπαρκτος ως δήμαρχος, έχει ο οιηματίας τα προσόντα και για υπουργός Εξωτερικών στο Ελλαδιστάν, γιατί όχι;).

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ

25/07/2010 at 00:28 Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑ ΚΑΙ ΟΙ ….ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ
Χαρισματικοί άνθρωποι στους οποίους η Μεταπολίτευση ευγνωμονούσα επιδαψίλευσε «δόξαν και τιμήν»!

Πρώτη Περίπτωση «αγωνιστή της Δημοκρατίας»

Ποια είναι η τύχη ενός ανθρώπου που αρνήθηκε να υπηρετήσει την θητεία του στη χώρα καταγωγής του, όπου και διαμένει, επειδή έχει αποκτήσει ξένη (Κολομβιανή) υπηκοότητα;
1. Απελαύνεται από την χώρα. 2. Φυλακίζεται.3. Του στερούνται τα πολιτικά του δικαιώματα.4. Πληρώνει βαρύ χρηματικό πρόστιμο. 5. Πληρώνει 14.000 δρχ. στη χώρα αυτή και…. 6. Γίνεται Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Διοικητής Εμπορικής Τράπεζας (1981-1982), Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (1979-1981), διευθυντής του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών(2001 έως σήμερα ).

Το όνομα αυτού Κώστας Βαΐτσος

Δεύτερη περίπτωση ήρωος

Ποια είναι η τύχη ενός ανθρώπου που αρνήθηκε να υπηρετήσει την θητεία του στη χώρα καταγωγής;

1. Στιγματίζεται ως φυγόστρατος. 2. Δεν του επιτρέπεται να εργαστεί στο δημόσιο.
3. Δεν του επιτρέπεται η κατοχή όπλου. 4. Πληρώνει για να μην υπηρετήσει 29.000δρχ. 5. Γίνεται ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΗΣ και έχει υπό τις εντολές του ολόκληρο το στράτευμα, προχωρεί σε συμφωνίες αγορών πολεμικού υλικού πολλών εκατομμυρίων Ευρώ, την ώρα που εάν του δώσουν ένα G3, θα το πιάσει από την κάννη !
Το όνομα αυτού Άκης Τσοχατζόπουλος

Τρίτος ήρωας …

Ποια είναι η τύχη ενός ανθρώπου που αρνήθηκε να υπηρετήσει την θητεία του στη χώρα του προφασιζόμενος όπως ομολόγησε, δύο φορές τον επικίνδυνο τρελό ώστε να τον β άλουν Ι-5 για βαριά ψυχικά νοσήματα με τάσεις αυτοκτονίας; (Πράγμα που έγινε) 1. Οδηγείται σε ψυχιατρική κλινική έως να θεραπευτεί.2. Δεν του δίνεται άδεια οδήγησης 3. Δεν του επιτρέπεται να αποκτήσει άδεια οπλοφορίας / οπλοκατοχής
4. Γίνεται ο πιο καλοπληρωμένος δημοσιογράφος της Ελλάδος με 80.000.000 δρχ. συμβόλαιο τον μήνα, οδηγεί πανάκριβα JEEP, απέκτησε όπλο χωρίς προφανώς χαρτί ! ψυχιάτρου, απέκτησε δεύτερο όπλο, δήλωσε απώλεια του πρώτου όπλου , μετά από λίγο διάστημα δήλωσε απώλεια του δεύτερου όπλου, και τελικά το κράτος του έδωσε άδεια για τρίτο!

Το όνομα αυτού Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ή Ταρζάν

Τέταρτος αγωνιστής της Φαυλοκρατίας.

Ποια είναι η τύχη ενός ανθρώπου που αρνήθηκε να υπηρετήσει την θητεία του στη χώρα του παριστάνοντας επίσης τον τρελό;
1. Εισάγεται σε κλινική για θεραπεία. 2.Του χορηγούνται ψυχοφάρμακα.
3. Δεν μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο. 4. Δεν μπορεί να καταλάβει υπεύθυνη διοικητική θέση οπουδήποτε. 5. Γίνεται ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ως υπουργός μάλιστα , εκτός απο την ΑΕΠΙ , υποχρέωσε (δια νόμου παρακαλώ) να πληρώνουν όλοι όσοι έχουν στο κατάστημα τους ακόμη και ένα….. ραδιόφωνο… εκτός από την ΑΕΠΙ και την…. Ενωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδος. Ποιά είναι αυτή; Κάποιοι μουσικοσυνθέτες που δεν ήθελαν την ΑΕΠΙ για δικούς τους λόγους έφτιαξαν αυτή την περιβόητη… ένωση που βγαίνει και χαρατσώνει όπως η ΑΕΠΙ!!! Διπλό χαράτσι γιά το ίδιο θέμα ! Γιατί έχουν μουσική στο κατάστημά τους !!

Το όνομα αυτού Θάνος Μικρούτσικος

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Τους οφείλουμε πολλά για τη συμβολή τους στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και για την προσφορά ενός προτύπου στάσης ζωής και σκέψης», ξεκίνησε την ομιλία του ο Κάρολος Παπούλιας και πρόσθεσε:

«Εκφράζουμε όλοι την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό ελληνισμό, που αγωνίζεται για την επανένωση της Κύπρου. Για να πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης, για να αρθούν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, για να μπει οριστικό τέλος στη διχοτόμηση που προσβάλλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός, αλλά κι όλος ο κόσμος. «Με το βίαιο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για την ελληνική δημοκρατία. Αυτός που ξεκίνησε το 1974. Στη διάρκειά του, η Ελλάδα γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, οι κοινωνικές ανισότητες αμβλύνθηκαν, οι δημοκρατικοί θεσμοί στερεώθηκαν και βάθυναν. Κατακτήσεις αυτονόητες για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως για την πατρίδα μας, λόγω της ταραγμένης ιστορικής της πορείας στον 20ό αιώνα" τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: "Παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, η διοίκηση δεν εκσυγχρονίστηκε, οι σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος παρέμειναν πελατειακές, το κράτος δικαίου δεν αναπτύχθηκε επαρκώς. Στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν νοοτροπίες κοντόθωρες και τελικά καταστροφικές».
Κλείνοντας δήλωσε με έμφαση: «Παρά τη διεθνή συγκυρία, αν είμαστε ειλικρινείς, θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη, που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις. Η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της, είναι όμως - στον πυρήνα της - δίκαιη. Η κρίση δεν είναι ίδια για όλους. Κάποιοι χάνουν κέρδη, για πολλούς μειώνονται μισθοί και συντάξεις, άλλοι χάνουν τις δουλειές τους, δηλαδή τα πάντα. Η μεσαία τάξη, η οποία ήταν για δεκαετίες ο κοινωνικός χώρος της ελληνικής ευημερίας, κλονίζεται και βιώνει συναισθήματα πρωτοφανούς ανασφάλειας. Οι πιο αδύναμοι φτάνουν στα όρια της επιβίωσης. Η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία. Με λίγα λόγια, αυτό που ονομάζουμε κοινωνική συνοχή κινδυνεύει σοβαρά».

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Λαχταρούμε την αλήθεια μα δεν έχουμε φώς αρκετό να την ζήσουμε τώρα.
Ας περιμένουμε να τελειώσουν τα ψέματα κι ίσως βρεθεί η αλήθεια στόν πόνο
πού δημιούργησε το ψέμα.
ΠΑΥΛΟΥ Π.ΒΡΕΛΛΗ Σίδερα Πέτρες και Λουλούδια ΓΙΑΝΝΕΝΑ 1981

Δέν το μπορώ,μα πρέπει,
να κοιμηθώ νωρίς
μέ τούς πεθαμένους σήμερα.
Στό λιχνάρι μου δε θέλω λάδι
γιατί από ελιάς κλωνάρι γένηκε
κι από αυτό εγώ δέν είχα΄
δεν έκοψα με τα χέρια μου.
Δός μου φώς με τα λευκά
φτερά σου,γύρω μου,
να ξυπνήσω νωρίς
στά βουνά,στους κάμπους
στίς θάλασσες,στίς πολιτείες.
Τότε θα γνωρίσω το πέταγμα,
και στά φτερά σου
θα γράψω τη λέξη
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ..............

ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΕΛΗΣ

Πέθανε ο γλύπτης Παύλος Βρέλλης
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010, 19:18


Τον άνθρωπο, που ίδρυσε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, αποχαιρετούν σήμερα τα Γιάννενα. Ο διάσημος γλύπτης, Παύλος Βρέλλης, «έφυγε» αφήνοντας μας, μια τεράστια κληρονομιά. Στο μουσείο του, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την ιστορία, μέσα από τα κέρινα ομοιώματα των ξακουστών, αλλά και των αφανών ηρώων, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο τόσο στην δημιουργία του ελληνικού κράτους, όσο και μετέπειτα. Από την προεπαναστατική περίοδο έως και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: epirusgate.blogspot.com

ΠΑΠΑ ΘΕΜΕΛΗΣ

Την υποψηφιότητά του για το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Στέλιος Παπαθεμελής σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπαθεμελή, θα τεθεί επικεφαλής συνδυασμού «δημοκρατικό κίνημα» ενώ υποστήριξε πως σημαντικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης του ζήτησαν να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Όπως ξεκαθάρισε, το ψηφοδέλτιό του συνδυασμού του θα απαρτίζεται από τίμιους και προκομμένους Θεσσαλονικείς ενώ θα ηγηθεί μιας ανεξάρτητης, και πέρα από κομματικές εξαρτήσεις, παράταξης. Ακόμα, υπογράμμισε πως τα στελέχη του θα υπηρετήσουν ανιδιοτελώς για τα κοινό καλό.

Όσον αφορά την πρόσκληση που δέχτηκε να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης, σχολίασε: «Αποδέχομαι την πρόσκλησή τους. Και απευθύνω προσκλητήριο συστράτευσης σε όλους τους Θεσσαλονικείς».

Επιπροσθέτως ανέφερε πως «κομματοκρατικό σύστημα» έχει φτάσει σε προϊούσα σήψη ενώ κατέστησε σαφή την πεποίθησή του πως τα πολιτικά κόμματα έγιναν αναξιόπιστα.

Εν τέλει, πρόσθεσε πως η τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να απεξαρτηθεί από το φαύλο κομματικό σύστημα ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει μία σειρά από πρωτοβουλίες που προτίθεται να υλοποιήσει εάν και εφόσον οι Θεσσαλονικείς των τιμήσουν με την ψήφο τους.

Μ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010
Την 24η Ιουλίου 2010 χρειάζονται μαθήματα...
Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΟΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΠΩΣ ΤΟ 74’ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΧΟΥΝΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα μεταπολιτευτικά κόμματα που μετεξελίχθηκαν σε μη – κόμματα είναι πλέον συντελεστές άρνησης, υπονόμευσης της Δημοκρατίας όχι δόμησης, θεμελίωσης της.
Την μεταβατική αυτή περίοδο οφείλουμε να...

δημιουργήσουμε ως πολίτες, ως κοινωνία πολιτών ορισμένες παρατάξεις, ορισμένα μέτωπα ώστε η χώρα να βρει την φυσιολογικότητα της ως Κοινωνία, ως Έθνος, ως Κράτος, ως Θεσμική συγκρότηση, ως Οικονομία.
Ένα από τα μέτωπα αυτά, 43 χρόνια μετά το 67’ και 36 μετά το 74’ είναι αυτό της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Η λέξη που οφείλει να βάλει δυναμικά και ανταγωνιστικά στην ημερήσια διάταξη, στον δημόσιο διάλογο που απουσιάζει, η νέα παράταξη σύγχρονων πολιτών για την Δημοκρατία είναι η Αποκομματικοποίηση. Όπως το 1974 έβαλε το αίτημα της Αποχουντοποίησης.
Πόσοι από τους Επιφανείς αντιχουντικούς δημοκράτες του 1974 είναι σήμερα δημοκράτες; Ελάχιστοι.
Είναι τα μη κόμματα, παραδείγματος χάριν το ΚΚΚΑΣΟΡ δημοκρατικό κόμμα; Η επιστημονική απάντηση όπως γράφω στο βιβλίο μου είναι όχι.
Δεν αρκεί να ήσουν δημοκράτης το 1974. Το ζήτημα είναι να είσαι σήμερα δημοκράτης.
Ο ηθικός όχι μόνον μορφωτικός και πολιτικός αυτός ορίζοντας είναι χρήσιμος ως απάντηση στον νεοσυντηριτισμό, την νέα αντιδραστικότητα, τον χαμελεοντισμό και τον φονταμεταλισμό των πρώην δημοκρατών.
Επί πλέον είναι χρήσιμη μια συζήτηση για τις ομοιότητες της χούντας και της μεταπολίτευσης. Ακόμη και στο επίπεδο του ανθρωπολογικού τύπου. Του χουντικού με τον πρώην Δημοκράτη. Εκτός από τις ομοιότητες στον τομέα της οικιστικής πολιτικής και άλλους τομείς.
Αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να απεγκλωβιστεί από τα σύγχρονα δεσμά της είναι η Δημοκρατία, ο Λόγος, ο Διάλογος. Ήταν η απουσία δημοκρατίας που προκάλεσε την κατοχή της Κύπρου. Η απουσία της προκάλεσε το μαρτύριο του Σίσυφου – του Ελληνικού λαού δηλαδή – σε μια οικονομία πληρωμής χρεών, με αμειβόμενους, συντηρούμενους διαχειριστές τα μη κόμματα της μεταπολίτευσης.
Παραρτήματα – Καταστήματα του χρηματιστικού κεφαλαίου στην πλέον άγρια μορφή του.
Την 24η Ιουλίου 2010 χρειάζονται μαθήματα μιας νέας σύγχρονης δημοκρατικής παιδείας που θα απαντά και θα περιθωριοποιεί τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό που εμφανίζεται και δρα με την μορφή του μη κόμματος, της μη ηγεσίας.
Το βιβλίο μου για το ΚΚΚΑΣΟΡ είναι ένα καλό βοήθημα, ένα χρήσιμο εγχειρίδιο.

ΜΙΤΣΙ ΚΟΣΤΑΣ

@ Εισαγωγικό για blog Μήτσι
Το στέκι μας
Καλώς βρεθήκαμε. Ξανά. Το μέρος και το μέσο άλλαξαν, όχι η παρέα. Συνήθως όταν κάτι καινούριο ξεκινάει, νιώθουμε την ανάγκη να του κρεμάσουμε μια ταμπέλα. Πολλοί θα αναρωτιούνται ήδη τι είναι το mycomedy.gr. Ένα ακόμη σάιτ; Κάτι διαφορετικό; Ένας τρόπος επικοινωνίας δικός μας με εσάς; Μια προσπάθεια ορισμένων σαλεμένων να μοιραστούν την τρέλα τους με φίλους κι ότι βγει; Μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί, μπορεί και τίποτα. Σημασία άλλωστε δεν έχει τι είναι, αλλά τι θέλουμε να γίνει. Ως προς αυτό η απάντηση είναι εύκολη: Το στέκι μας. Το στέκι σας. Ένας χώρος, ζεστός, αφτιασίδωτος στον οποίο θα μαζεύεται η παρέα για να περάσει καλά, να γελάσει, να συζητήσει και να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα της. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Αν τα καταφέρουμε θα φανεί στο χαμόγελο σας. Ξεκινάμε λίγοι, ελπίζοντας σύντομα να γίνουμε πολλοί (και καλοί). Τι θα βρείτε στο mycomedy.gr; Κέφι, μεράκι, και την απαραίτητη δόση τρέλας προκειμένου να φτιάξουμε τη διάθεση της. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια, τα υπόλοιπα επί σκηνής. Προσδεθείτε. Απογειωνόμαστε

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ

Τρεις είναι σήμερα οι πληγές που πεθαίνουν την Ελλάδα, όπως η πανούκλα εσάρωνε τη Θήβα στην εποχή του ανίδεου Οιδίποδα. Οι πολιτικοί, οι δάσκαλοι, και οι δημοσιογράφοι με όλα τα ιδιωτικά Media. Πρόκειται για τρεις ορδές συφοράς, που είναι να παλουκώνεις τη μία και να πατταλεύεις την άλλη».

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Γ.Α.Π. ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛ

Σας ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια, αλλά και για τις προσπάθειές σας για την ειρήνη, για την πρωτοβουλία σας να φυτέψουμε αυτό το ιστορικό δέντρο, που είναι ένα σύμβολο τόσο αγαπητό σε όλους μας. Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, η ελιά ανέκαθεν συμβόλιζε την ειρηνική συνύπαρξη. Στην περιοχή μας, χρειαζόμαστε την ειρήνη, εργαζόμαστε σκληρά για να την εξασφαλίσουμε στη Μέση Ανατολή και θέλουμε να την δούμε στην περιοχή μας, την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Χαίρομαι ιδαίτερα, γιατί αυτή σας η παράδοση στηρίζεται σε μια δική μας παράδοση. Όπως γνωρίζετε, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην αρχαιότητα, το έπαθλο ήταν ένα στεφάνι ελιάς, ο κότινος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ξεκίνησαν με σκοπό να ψυχαγωγήσουν, αλλά να προωθήσουν την ειρήνη. Αυτός ήταν ο βασικός σκοπός των Αγώνων. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία επέτρεπε σε διάφορες πόλεις, που βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση, να βρεθούν μαζί, να συνεργαστούν και να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους. Για το λόγο αυτό, η ελιά είναι τόσο σημαντική.
Πριν μερικά χρόνια, όταν ετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δημιουργήσαμε ένα πάρκο με ελιές, όπου οι αρχηγοί κρατών και οι επισκέπτες θα φύτευαν ένα δέντρο υπέρ της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και υπέρ της ειρήνης, γενικότερα.
Πρόκειται, επομένως, για δύο παράλληλα κινήματα, που αποδεικνύουν πόσο κοντά είμαστε και συμβολίζουν την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ισραηλινούς.
Θα ήθελα, επίσης, να καλωσορίσω θερμά όλους όσοι προγραμματίζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και σας εύχομαι καλή διαμονή στην Σαντορίνη και την Κέρκυρα.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Τα πάντα στην Ελλάδα οδεύουν να είναι διεφθαρμένα. Οι πάντες εξαγοράζονται».
«Η κοινωνία μας έχει παρακμάσει και δεν υποστηρίζει την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια, το σεβασμό του καθήκοντος και τη συναίσθηση της ευθύνης"

Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Ο Σωκράτης Γκιόλιας δολοφονήθηκε από τη Σέχτα Επαναστατών, η οποία είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Κι εγώ είμαι η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Είμαι ακόμα στη ζωή και θα σας πω ένα παραμύθι.



Ακούστε τώρα την ιστορία του Σωκράτη,
ενός νεαρού Έλληνα δημοσιογράφου,
συνεργάτη του Μάκη του Ζούγκλα,
που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του.
Αλλά πικρές οι βουλές του Θεού
και σκοτεινές οι ψυχές των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας νεαρός δημοσιογράφος που τον έλεγαν Σωκράτη και εργαζόταν για έναν μεγαλοδημοσιογράφο που τον έλεγαν Μάκη.

Ο Σωκράτης ήταν πολύ εργατικός και, όταν έμαθε όλα τα κόλπα, θέλησε να ανοίξει τα φτερά του, να φύγει μακριά από το αφεντικό του και να στήσει τη δική του δουλειά.

Βέβαια, πάνω στον ενθουσιασμό του, ξέχασε πως δεν είναι εύκολο να φύγεις από μια συμμορία, γιατί είσαι επικίνδυνος για τους άλλους συμμορίτες, αφού αφενός ξέρεις όλα τα μυστικά της συμμορίας και αφετέρου θα τους φας τις δουλειές.

Ο Σωκράτης τα κατάφερε πολύ καλά και δημιούργησε ένα μπλογκ –το troktiko- που έγινε μεγάλο και τρανό. Τα μέλη της πρώην συμμορίας –αλλά και των άλλων συμμοριών- κατηγορούσαν το μπλογκ του Σωκράτη αλλά το διάβαζαν πρωί, μεσημέρι και βράδυ, για να μη χάσουν ούτε λέξη.

Η κυριότερη κατηγορία για το μπλογκ του Σωκράτη ήταν πως ήταν «κίτρινο», ενώ οι εφημερίδες τους, τα περιοδικά τους, τα κανάλια τους και τα ραδιόφωνά τους δεν είναι κίτρινα – είναι όλα από BBC και πάνω.

Κίτρινο-ξεκίτρινο, το μπλογκ του Σωκράτη έγινε το πρώτο ΜΜΕ της χώρας και είχε εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ οι δικές τους εφημερίδες πήγαιναν καρφί για λουκέτο. Από την άλλη, μια χρεοκοπημένη χώρα με αμόρφωτους και αποβλακωμένους κατοίκους κίτρινα θα διαβάζει. Τι θέλετε να διαβάζει; Την Κική Δημουλά;

Οι δουλειές του Σωκράτη πήγαιναν πολύ καλά. Έγινε διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό Ρέμα και ήταν σύμβουλος του μεγαλοεπιχειρηματία Δημήτρη Μακρυμηνά, ο οποίος είχε κάτι προβληματάκια με τη Δικαιοσύνη, γιατί μάλλον δεν είχε λαδώσει τους σωστούς ανθρώπους όπως κάνουν οι υπόλοιποι.

Ο Σωκράτης αισθανόταν πια πολύ δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό του. Αισθανόταν τόσο δυνατός, που αποφάσισε να εκδώσει και εφημερίδα. Τι την ήθελες την εφημερίδα Σωκράτη μου;

Οι άλλες συμμορίες εξοργίστηκαν, όταν έμαθαν πως ο Σωκράτης ετοιμαζόταν να εκδώσει εφημερίδα. Όχι, βέβαια, για τον Σωκράτη, αλλά για τον μεγαλοεπιχειρηματία που κρυβόταν πίσω από τον Σωκράτη. Έπρεπε να του στείλουν αμέσως ένα ξεκάθαρο μήνυμα…

Το τέλος του παραμυθιού δεν το γράφω. Το αφήνω στη φαντασία σας.

(Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε άλλα μπλογκ. Για την ακρίβεια, το κάνω μόνο όταν έχω να γράψω κάτι θετικό - κριτές των μπλογκ είναι οι αναγνώστες τους, όχι οι άλλοι μπλόγκερ. Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στο troktiko και σίγουρα είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στον Σωκράτη Γκιόλια. Μακάρι να ήταν στη ζωή και να μην υπήρχε λόγος να γραφτεί αυτό το κείμενο. Νικημένο μου ξεφτέρι, δεν αλλάζουν οι καιροί.)

ΜΙΖΕΣ

Λεει ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

"Το πολιτικοοικονομικό σύστημα της διαπλοκής που λυμαίνεται τα τελευταία
χρόνια τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού, δεν πρόκειται να μου συγχωρήσει ποτέ ότι
επί υπουργίας μου όλες οι στρατιωτικές προμήθειες έγιναν χωρίς τους μεσάζοντες
και τις μίζες τους. Γιαυτό επιστράτευσαν για άλλη μια φορά τα φερέφωνα τους και
εξαπέλυσαν τόννους λάσπης εναντίον μου για... προμήθειες δήθεν ελαττωματικών
αρματων και αεροσκαφων. Δυστυχώς γιαυτούς και ευτυχώς για την Εθνική μας
Άμυνα ο ΥΠΕΘΑ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα στην βουλή, με υπευθυνότητα
ανέλυσε τα υπό επίλυση προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε μια μόνο σύμβαση
αρμάτων μάχης το 2003 και σε μια μόνο σύμβαση Α/Φ F16 του 2000 και όχι σε “όλα
τα άρματα μάχης και όλα τα F16”,όπως ισχυρίζονται, απαντώντας με τον πλέον
επίσημο τρόπο στους συκοφάντες της διατεταγμένης δημοσιογραφίας.
Σειρά τώρα έχουν τα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια."

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΖΟΥΓΚΛΑ

ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΟΛΙΑ :

@ Με λίγα λόγια, κάθε φορά που ανεβαίνουν τα νούμερα των εκπομπών και η κυκλοφορία της VETO, οι άνθρωποι υποφέρουν, γιατί εκτός από τα χάπια, υποχρεώνονται να σερβίρουν και τις βρόμικες υπηρεσίες τους στον κομιστή… ! Βρε ουστ!

@ Σωκρατάκο, θλιβερέ σκατόψυχε ιπποκόμε, γνωρίζουμε ότι σε τσούζει κάθε φορά που τρως τις σφαλιάρες σου και γελοιοποιείσαι. Μάθε λοιπόν ότι στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού της Τρίπολης, έγινε η καθιερωμένη γιορτή για τη βραδιά του οπλίτη. Δύο υπέροχοι άνθρωποι και καλλιτέχνες, ο Πέτρος Ίμβριος και ο Νίκος Ζωιδάκης, συνοδευόμενοι από οπλίτες μουσικούς, διασκέδασαν αφιλοκερδώς πάνω από εφτακόσιους φαντάρους που σε λίγες ώρες φεύγουν για τα σύνορα. Για τις μαλακίες που έγραψες, σε παραδίδουμε απλά στη χλεύη των αναγνωστών του διαδικτύου, των οποίων τη νοημοσύνη υποτιμάς καθημερινά…

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΑ :

Ο ξεχωριστός για μένα Σωκράτης, ο μοναχικός Σωκράτης, ο Σωκράτης της ηρεμίας και της φουρτούνας, ο δικός μου Σωκράτης πέρασε σε αντίπαλα στρατόπεδα, διαφορετικής φιλοσοφίας και πρακτικής. Χωρίς υπογραφή και πρόσωπο.

Το τελευταίο είναι το σημείο στο οποίο οφείλουν να σταθούν όσοι επιθυμούν να μάθουν την αλήθεια για ό,τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Σωκράτη.

Ακούγοντας τις γελοιότητες ορισμένων Μέσων και τις ανακρίβειες, με το Τμήμα… ανθρωποκτονιών να αναζητά τους δράστες, αντιλαμβάνομαι πόσο μακριά είναι νυχτωμένοι όλοι αυτοί, μέσα στη χειμερία νάρκη ή τη θερινή τους ραστώνη.

Πέρα από πικρίες και απογοητεύσεις, για όλους εμάς παραμένει ο δικός μας Σωκράτης, των δύσκολων καιρών. Με τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις διώξεις, τα γέλια και τα κλάματα. Έτσι όπως είναι η ζωή, μία μικρή παρένθεση, με ακόμα πιο μικρά περιθώρια να επιστρέψεις, να συγχωρήσεις, να ξεπεράσεις και να διαγράψεις στενόχωρες καταστάσεις.

Κανένας από όσους σήμερα ολοφύρονται δεν θα θυμούνται μετά από λίγες ημέρες την εικόνα του.
Γιατί, εκτός από την οικογένειά του, εκείνοι που πραγματικά τον αγάπησαν και θα συνεχίσουν να υποφέρουν είναι λίγοι.

Σήμερα κάποιοι μας στέρησαν το δικαίωμα να ξαναβρεθούμε, να γελάσουμε ή να πικραθούμε, να διαφωνήσουμε και να εξηγηθούμε.

Καλό ταξίδι, δικέ μου.


ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ βλέπεις να υπάρχει πρόβλημα ; ούτε φιλότιμο

ΣΠ.ΤΥΡΟΔΗΜΟΣ

Μετά από 35 χρόνια ενεργούς παρουσίας στα κοινά και θητείας σε διάφορες θέσεις προσφοράς που μου εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες, οι συνάδελφοι και οι σύντροφοί μου, έλαβα την απόφαση να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ή για άλλο δημόσιο αξίωμα" είπε ο κ. Τυροδήμος.

"Κλείνει εδώ ο προσωπικός κύκλος συμμετοχής σε δημόσιες θέσεις, θεωρώντας ότι όσα μπορούσα να προσφέρω, τα πρόσφερα. Αποχωρώ από την ενεργό δράση με μια γλυκιά γεύση. Αυτή τη γεύση που δημιουργεί το αίσθημα της προσφοράς και η αναγνώριση από τους συμπολίτες μας. Ασφαλώς, αυτή η 35χρονη διαδρομή δεν είχε μόνον χαρές. Είχε και λύπες, είχε και δυσκολίες. Όμως στον τελικό απολογισμό, υπερισχύει η ικανοποίηση για όλα εκείνα που έγιναν, και με τη δική μου συμβολή.

Μετά από 35 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης συμμετοχής, πιστεύω ότι πρέπει να συμβάλλω και γω στην ανανέωση του τοπικού πολιτικού δυναμικού. Πρέπει να μείνω και γω πίσω, για να ανοίξει ο δρόμος ώστε νέοι άνθρωποι να έλθουν στο προσκήνιο και να υπηρετήσουν την κοινωνία από θέσεις ευθύνης και προσφοράς. Η κοινωνία μας, έχει ανάγκη τις ιδέες τους, την ζωντάνια τους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Ως ενεργός πολίτης θα είμαι δίπλα σε όποιον μου ζητήσει τις απόψεις μου, σε όποιον θελήσει να του καταθέσω τις εμπειρίες που άντλησα τα 35 αυτά χρόνια.

Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, σε όσους με τίμησαν επιλέγοντάς με για θέσεις ευθύνης. Προσπάθησα να ανταποκριθώ αφιερώνοντας όλες μου τις δυνάμεις. Σίγουρα έκανα και λάθη, ασφαλώς υπάρχουν και παραλείψεις. Όμως, προσπάθησα πάντα για το καλύτερο.

Φεύγω με το κεφάλι ψηλά, καθώς μπορώ να υποστηρίξω ότι η ενασχόλησή μου με την πολιτική, μού προσέφερε εμπειρίες, χαρές, ικανοποιήσεις, αλλά όχι πλούτη. Και νομίζω, ότι στην παρούσα πολιτική συγκυρία, είναι σημαντικό στον προσωπικό απολογισμό ενός ασχοληθέντος με την πολιτική, να μην συμπεριλαμβάνονται πλούτη.

Τέλος, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, στη σύζυγό μου Ολυμπία και στις κόρες μου, που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν στο πλευρό μου, με στήριξαν στις δύσκολες στιγμές, ανέχτηκαν την πολύωρη καθημερινά ενασχόλησή μου με τα δημόσια καθήκοντά μου".

ΠΑ.ΣΟ.Κ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας, διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα του Τύπου για καθυστερήσεις και διαφωνίες σε ό,τι αφορά την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

«Οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν όλες σε ομόφωνες αποφάσεις. Σε μια στιγμή μάλιστα που όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ξεκινήσει καν μια τέτοια προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Τσούρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Κατέληξε δε: «Όσα λοιπόν αναφέρονται στον Τύπο για καθυστερήσεις και διαφωνίες προέρχονται προφανώς από τους ελάχιστους που δεν θέλουν να υπάρξουν διαδικασίες διαλόγου, διαφάνειας και σωστής αξιολόγησης».

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΧΡ.ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Απίθανη, αλλά μόνη ελπίδα
Tου Χρηστου Γιανναρα

Είναι μάλλον φανερό ότι ο ελλαδικός Ελληνισμός δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τι συμβαίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους εννέα μήνες. Αλλά μοιάζει να μην το έχει αντιληφθεί ούτε ο Ελληνισμός της διασποράς, που συνήθως βλέπει καθαρότερα, γιατί βλέπει από μακριά.

Οι έξω από την Ελλάδα Ελληνες ξεσηκώθηκαν δυναμικά, στη δεκαετία του ’70, για το Κυπριακό. Πέτυχαν τότε, ειδικά στις ΗΠΑ, να ανασταλεί από το Κογκρέσο η παροχή αμερικανικής εξοπλιστικής βοήθειας στην Τουρκία. Και ανέτρεψαν την πολιτική Καραμανλή-Μπήτσιου που βιαζόταν να «κλείσει» οπωσδήποτε, με οποιουσδήποτε όρους, το Κυπριακό. Γεγονός αυθόρμητης οργάνωσης, συντονισμού και μαζικών κινητοποιήσεων ήταν και ο ξεσηκωμός, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, για το Μακεδονικό: οι λαοθάλασσες στα συλλαλητήρια της Νέας Υόρκης, του Τορόντο, του Σύντνεϋ, που τόσο λοιδορήθηκαν αργότερα (και λοιδορούνται) από κονδυλοφόρους περίεργων κινήτρων στο εσωτερικό.

Είτε για την οικονομική ανάπτυξη πρόκειται και την ανάκαμψη από ύφεση βαθιά είτε για την άμυνα πατρώας γης και παράδοσης πολιτισμού, το βασικό προαπαιτούμενο είναι το λαϊκό «φρόνημα». Και «φρόνημα» θα πει, να είναι αυτονόητα και εμπειρικά βεβαιωμένος ο πολίτης (όχι ψυχολογικά ντοπαρισμένος από ρητορείες) ότι η κοινωνία στην οποία ανήκει και μετέχει του εξασφαλίζει ποιότητα ζωής πραγματικά πολύτιμη. Οτι η γλώσσα αυτής της κοινωνίας, με τον πλούτο της μακραίωνης ιστορικής της διαδρομής και την εκφραστική της πληρότητα, είναι προνόμιο ξεχωριστό για τη ζωή του. Οτι η γη και οι οικισμοί της πατρίδας του έχουν ομορφιά και πατίνα αρχοντιάς που του υπαγορεύουν αξιοπρέπεια. Οτι συνεχίζει η συλλογικότητα στον τόπο του να σαρκώνει συμπεριφορές, ήθη και παραδόσεις που παραπέμπουν σε «νόημα» της ύπαρξης και της συνύπαρξης πέρα από την τυφλή αναγκαιότητα των ενστίκτων. Μόνο με τέτοιες προϋποθέσεις «φρονήματος» ανασκουμπώνεται ένας λαός, για να βγει από μια οικονομική καταστροφή ή να αποσοβήσει έξωθεν απειλή.

Τέτοιο «φρόνημα» δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα. Σώζεται ίσως μια συναισθηματική, επιδερμική παραλλαγή του στους έξω από την Ελλάδα Ελληνες, που μπορεί να ξεσηκώνει ενθουσιαστικές εκρήξεις όταν θίγεται το «εθνικό φιλότιμο». Αλλά είναι αδύνατο να προκαλέσει κοινωνική ανάκαμψη στο εσωτερικό της χώρας. Οι Ελληνες σήμερα είμαστε ένας λαός που μοιάζει να μην πιστεύει σε τίποτα, ούτε στην ιστορία του, στη γλώσσα του, στον άλλοτε πολιτισμό του, ούτε στο κράτος του, στους κοινωνικούς θεσμούς, στη συλλογική αξιοπρέπεια. Λαός με ανήκεστα κατεστραμμένη τη γλώσσα του και τη γη του, με δραματικά χαμηλό επίπεδο κατά κεφαλήν καλλιέργειας, στερημένος λογική και κρίση, παραδομένος σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, σε κτηνώδη εγωκεντρικά ορμέμφυτα, στον πρωτογονισμό της ζούγκλας των διεκδικήσεων δίχως την παραμικρή αίσθηση σχέσεων κοινωνίας.

Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να καταλάβουμε, ούτε οι ελλαδικοί ούτε της διασποράς οι Ελληνες, τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα μας τους τελευταίους εννέα μήνες. Οτι δεν πρόκειται για εφήμερη «κρίση», συνέπεια της παγκόσμιας, ούτε απλώς για κατάρρευση του καραγκιοζίδικου πολιτικού μας συστήματος. Δεν πρόκειται αυτή τη φορά για έξωθεν απειλές που επιδέχονται διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια, για επιβουλές του χερσαίου ή θαλάσσιου χώρου, δόλιο σφετερισμό ονομάτων, ιστορίας, κυριότητας. Αυτή τη φορά πρόκειται για συντελεσμένη καταστροφή. Για απώλεια της σύνολης εθνικής κυριαρχίας, πρόκειται για διακυβέρνηση της χώρας από ξένους ελεγκτές και επιτρόπους. Μπορεί η κηδεμονία να μας προσφέρθηκε σαν σωτήρια λύση, λίγο πριν η κυβέρνηση κηρύξει «στάση πληρωμών» και αρχίσουμε να σφαζόμαστε στους δρόμους για λίγα τρόφιμα. Αλλά δεν παύει να συνιστά συντελεσμένη καταστροφή.

Και ούτε συγκρίνεται με τις περιπτώσεις άλλων χωρών που τέθηκαν επίσης, για κάποιο διάστημα, υπό κηδεμονίαν. Εδώ έχουμε νόσο που έχει αχρηστέψει ζωτικά όργανα του κοινωνικού σώματος. Ο εγκέφαλος (η κυβέρνηση, υποτίθεται) εμφανίζει απίστευτη ανικανότητα θετικών ενεργημάτων: Αρνείται να πάρει μέτρα για πρόκληση και ανάπτυξη της παραγωγικότητας, περιορίζεται να τσεκουρώνει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα πνίγοντας την αγορά και επιτείνοντας την ύφεση. Οι μηχανισμοί της διαφθοράς ανέγγιχτοι, το κομματικό χρήμα αναιδέστατα προκλητικό, το κράτος παραλυμένο, έρμαιο του γκανγκστερικού συνδικαλισμού. Στον ιδιωτικό τομέα η ασυδοσία των εκβιασμών και της απανθρωπίας ξαναζωντανεύει τη φρίκη μυθιστορημάτων του Ντίκενς στον 19ο αιώνα. Με κυβέρνηση εδώ «σοσιαλιστική»!

Τα κόμματα βυθισμένα σε παντελή αυτισμό, εγκλωβισμένα στην ψυχοπαθολογική ιδιοτέλεια και μονομανία της οψέποτε εκλογικής επιτυχίας. Τα ΜΜΕ εμπορευματοποιημένα ώς το μεδούλι (και τα κρατικά: εξευτελισμένη δημοσιογραφία λακέδων της κάθε κυβέρνησης) κυνηγάνε μόνο τηλεθέαση σκυλεύοντας την αγωνία μισθωτών και συνταξιούχων με αναλύσεις, από το πρωί ώς το βράδυ, της σαδιστικής μείωσης των εισοδημάτων τους. Χωρίς να ξεχνάμε το γεγονός που έχει κυριολεκτικά διαλύσει τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια: τη θεσμοποιημένη ατιμωρησία, την κοινή βεβαιότητα ότι «όλα επιτρέπονται». Ηταν το μεγάλο ψηφοθηρικό κατόρθωμα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο έμπρακτος θρίαμβος του λαϊκιστικού αμοραλισμού του.

Αυτή η καταστροφή δεν ανατάσσεται. Η παραβατικότητα στην Ελλάδα, το ψέμα, η ατιμία, η κλοπή δημόσιου χρήματος, η φοροδιαφυγή, το «λάδωμα», η κατάχρηση, η αναίδεια, το νταϊλίκι του εκβιαστή, του παραβάτη των νόμων, ο χλευασμός της ηθικής και των κοινωνικών αναστολών, είναι οι «λαϊκές κατακτήσεις» των τελευταίων τριάντα χρόνων. «Κατακτήσεις» που θεμελιώθηκαν και παγιώθηκαν χάρη στην ειδεχθή ανηθικότητα όλων των κομμάτων, άσχετα με τις παραπλανητικές τους επωνυμίες και τις ψυχωτικές τους εμμονές.

Λέγεται ότι έλεγε ο Λένιν (πριν από τον πραγματικό ή φανταστικό Κίσινγκερ) πως αν θέλεις να εξαφανίσεις ιστορικά έναν λαό, τον αποκόβεις από τη γλώσσα του. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα διδακτικά βιβλία στα ελληνικά σχολειά, τριάντα έξι χρόνια τώρα, προσφέρονται για να σπουδάσει κανείς το πόσο μεθοδικά και δόλια μπορεί να συντελεστεί αυτή η αποκοπή ενός λαού από τη γλώσσα του. Δεν φτάσαμε αιφνίδια στην κηδεμόνευση από το ΔΝΤ και στην εξουδετέρωση της Ελλάδας στον διεθνή πολιτικό στίβο. Προηγήθηκαν η μεθοδική αποχαύνωση του πληθυσμού με τη μονοτροπία μεγιστοποίησης της καταναλωτικής ευχέρειας, η προγραμματική αγλωσσία, η διάλυση δημοτικού - γυμνασίου και η αχρήστευση του λυκείου, ο ευτελισμός και το μπάχαλο των πανεπιστημίων, η συστηματική διαστροφή της ιστορικής αυτοσυνειδησίας του Ελληνα, η χλεύη για τη μεταφυσική και για τον πολιτισμό που μόνο αυτή γεννάει.

Η Ελλάδα έχει τελειώσει. Ελάχιστες οι πιθανότητες να ξαναβγεί από τη στάχτη φλόγα με Συντακτική Εθνοσυνέλευση και καινούργιο Σύνταγμα. Αλλά μοναδική ελπίδα.

Ι.Μ.ΜΑΡΙΤΣΗΣ

Αντίκρυ από το βουνό του Σανταμερίου βρίσκεται η Ιερά Μονή Μαρίτσης. Είναι κτισμέ­νη στο ό­ρος της Μό­βρης. Η μο­νή τι­μά­ται επ’ ο­νό­μα­τι της Α­γί­ας Μα­ρί­νης, του Α­γί­ου Γε­ωρ­γί­ου και της Πα­να­γί­ας (κοί­μη­ση) και η ί­δρυ­σή της το­πο­θε­τεί­ται κα­τά τον ΙΖ΄ αι.
Από χθες το απόγευμα χιλιάδες ήσαν οι προσκυνητές που επισκέφθηκαν την εορτάζουσα πανσεβάσμια και ιστορική αυτή Ιερά Μονή. Την παραμονή τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας και ομίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος.
Την Αγιώνυμο ημέρα τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού (το Καθολικό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επισκευής του, από τις ζημιές του Εγκέλαδου την 8η Ιουνίου 2008) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ημών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Ανέλυσε τον λόγο που εικονίζεται η Αγία Μαρίνα με τον μισόκαλο Διάβολο, ενώ επαίνεσε την Καθηγουμένη Γερόντισσα Αγνή και την Αδελφότητα για τους πνευματικούς αγώνες, καθώς για την όλη προσπάθεια επισκευής του Καθολικού και ανακαινίσεως πτέρυγας της Μονής.
Συλλειτούργησαν οι Αρχιμανδρίτες π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος, π. Χρύσανθος Στελλάτος, π. Ιερόθεος Ζαχαρής, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Γεωργακόπουλος, π. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, π. Απόστολος Παπασημακόπουλος, π. Νικόλαος Βγενόπουλος, π. Παρασκευάς Μπούμπαλης, άλλοι ιερείς της περιοχής και οι Διάκονοι Σεραφείμ Αργυρόπουλος και Περικλής Ρίπισσης.
Από πλευράς επισήμων παρευρέθησαν ο Αχαιός Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτής Νικόλαος Νικολόπουλος, οι Δήμαρχοι Ωλενίας κ. Γρ. Αλεξόπουλος, Μόβρης Ανδρ. Παναγιωτόπουλος, Λάρισου Κων. Καλαντζής, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Η συγχώνευση των ελληνικών τραπεζών υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αφού θα ωφελήσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό: είναι πολύ καλύτερο να έχουν τα ξένα δίκτυα ως πρώτη είδηση τον επόμενο χειμώνα πως έβαλαν λουκέτο τρεις ελληνικές τράπεζες, παρά να αναφέρουν πως έβαλαν λουκέτο δεκαπέντε ελληνικές τράπεζες

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την Πρόταση Εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς:
«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού τομέα αποτελεί προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας και την αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων.

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι παρεμβάσεις της Πολιτείας και οι πρωτοβουλίες των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της αγοράς.

Έτσι, είναι πράγματι σκόπιμη η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αυτό, άλλωστε, έχει υποστηρίξει, ήδη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι αυτές είναι αναγκαίες, για να μπορέσουν οι Ελληνικές Τράπεζες να αντέξουν στην κρίση.

Αρκεί, βεβαίως, να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Να οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας και φάσματος, στο διαμοιρασμό των κινδύνων, στην απόκτηση ικανού μεγέθους για να ανταπεξέλθει το νέο πιστωτικό ίδρυμα στις διεθνείς προκλήσεις, στη θωράκιση των θυγατρικών του, στο εξωτερικό, στην ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος επ’ ωφελεία καταθετών, δανειοληπτών, εργαζομένων και μετόχων.

Η σημερινή πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πρέπει να αξιολογηθεί, υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, παραδοσιακής πηγής ρευστότητας για τον Έλληνα αγρότη».

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Α.Τ.Ε.-Τ.Τ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ :ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο ΛΑΟΣ …);
Του Δημήτρη Καραμήτσα
Για όσους γνωρίζουμε κάποια περισσότερα πράγματα για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να προτείνει στο Δημόσιο την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και δη έναντι ευτελούς τιμήματος αποτελεί μια απολύτως προκλητική – επιθετική ενέργεια. Ακόμα πιο προκλητική είναι η αναφερθείσα από τα ΜΜΕ θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πρόταση !!!....
Ηδη έχει γίνει λόγος από αρκετούς αρθρογράφους για την προκλητική ενέργεια, ο δανειζόμενος να θέλει να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία του δανειστή (και δη προφανώς με τα χρήματα που δανείστηκε ή πρόκειται να δανειστεί στο μέλλον) !!!. Δανειστής της Τράπεζας Πειραιώς και των υπόλοιπων ιδιωτικών τραπεζών, εάν δεν το έχετε καταλάβει ή δεν το γνωρίζετε είναι ο ελληνικός λαός.

Η ίδια η ζοφερή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε οφείλεται κατά κύριο λόγο στον δανεισμό των 28 δις + 10 δις από τον ελληνικό λαό – δημόσιο κορβανά προς τις τράπεζες. Στον δανεισμό δε αυτό υποχρεώθηκε ο ελληνικός λαός χωρίς να λάβει καμία σοβαρή εξασφάλιση (π.χ. εμπράγματες ασφάλειες επί της ακίνητης περιουσίας τους) και κανένα άξιο λόγου αντάλλαγμα. Στην «οικονομία της αγοράς» την οποία πιστά ακολουθούν άπασες οι τελευταίες κυβερνήσεις, η εξαγορά των τραπεζών αυτών θα ήταν η 1η σε σειρά αξιολόγησης ανταλλαγμάτων λύση. Οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου προτίμησαν την λύση της άνευ εξασφάλισης και ανταλλαγμάτων στήριξης, διακυβεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού και παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του δικαίου, της «αγοράς» και της προστασίας του δημόσιου χρήματος.

Πέρα όμως από όλα αυτά, αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος και σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των «διεθνών οίκων αξιολόγησης» (την γνωστή τριάδα του αίσχους) είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση και κατάσταση από την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Για να ακριβολογούμε: βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση κατά τις εκτιμήσεις τους.

Ως άνθρωπος που έχει καταδείξει και χτυπήσει τις λειτουργίες των «οίκων» αυτών θα μπορούσα να έχω σοβαρές επιφυλάξεις για κάθε τους αξιολόγηση. Όμως το ζήτημα εν προκειμένω δεν είναι το τι πιστεύω προσωπικά, αλλά το γεγονός ότι η και η λειτουργία της οικονομίας είναι καπιταλιστική και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Παπανδρέου λειτουργεί καπιταλιστικά.

Είναι λοιπόν ποτέ δυνατόν ο ασθενέστερος και ευρισκόμενος σε φάση διαρκούς υποβάθμισης να καταθέτει πρόταση για την εξαγορά του ισχυρότερου και ευρισκόμενου σε καλύτερη θέση, χωρίς μάλιστα να έχει επιστρέψει πρώτα τα δάνεια που έλαβε; Πως και με ποια λογική αποτολμά κάποιος να μας αγοράσει με τα χρήματά μας ;

Και με ποιο τίμημα;

Απευθύνω ευθεία ερώτηση στον κ. Παπανδρέου :

κ. Πρωθυπουργέ, θα πουλούσατε ποτέ κάτι που αξίζει 100 δις Ευρώ (γιατί αυτή είναι περίπου η αξία των δύο κρατικών τραπεζών) προς 701 εκατομμύρια;

Θα πουλούσατε την Δωδώνη, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την Εταιρεία Λιπασπάτων, την ΣΕΚΑΠ, την «Αγροτική Ασφαλιστική» και δεκάδες άλλες εταιρείες με όλες τις εγκαταστάσεις και τα ακίνητά τους έναντι 701 εκατ. Ευρώ ;

Ολες αυτές οι εταιρείες και πολλές άλλες σημαντικές εταιρείες ανήκουν στην Αγροτική Τράπεζα !!!.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι δύο τράπεζες εκ των οποίων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι υγιέστατο από κάθε άποψη, αλλά και σειρά μεγάλων εταιρειών με ανεκτίμητη περιουσία, ακόμα και με στρατηγικό χαρακτήρα για την χώρα.

Είναι σαφές ότι, όποιος τολμήσει να προχωρήσει τέτοιες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης διαπράττει προπαρασκευαστικές πράξεις των αδικημάτων της απάτης και της απιστίας και δη σε βαθμό κακουργήματος.

Υπάρχει όμως και μία ολόκληρη σειρά πράξεων που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει ήδη την παρέμβαση Εισαγγελέα:

Πρώτα από όλα: το Ελληνικό Δημόσιο δεν προσκάλεσε κανένα δημόσια και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά των ανωτέρω τραπεζών. Επίσης δεν υπήρξε καμία γνωστή απόφαση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, δεν έγινε αποτίμηση της αξίας των τραπεζών, ούτε καν υπάρχει σύμβουλος αποκρατικοποίησης !!!. Παραβιάστηκε δηλαδή όλο το νομικό πλαίσιο και ξαφνικά εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς να καταθέτει προσφορά για την εξαγορά των τραπεζών. Μάλιστα οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι την παραλαμβάνουν και κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες οι παράγοντες του υπουργείου επιχαίρουν !!!. Είναι σαφές ότι αύριο θα πρέπει να αποδεχθούν, να παραλάβουν και να επιχαίρουν με την αίτησή μου να εξαγοράσω το σύνολο της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του τιμήματος των 10 Ευρώ !!!.

Θα πρέπει συνεπώς να διερευνηθεί πρώτα από όλα ποινικά η ανωτέρω κίνηση και οι ανωτέρω ενέργειες και πράξεις.

Η κατάθεση της πρότασης προκάλεσε σοβαρότατη αύξηση της τιμής των μετοχών και προσωρινή άρση της διαπραγμάτευσής του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και σοβαρότατες σε αξία αγορές. Μήπως θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει η διερεύνηση για ζητήματα μόχλευσης της τιμής των μετοχών;

Περαιτέρω, η ίδια η αξιολόγηση από την Τράπεζα Πειραιώς της αξίας των πακέτων εξαγοράς μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο μετοχών, στα 701 εκατομμύρια Ευρώ δεν δημιουργεί αρνητικές συνέπειες για την περιουσία του ελληνικού λαού (τις εν λόγω τράπεζες); Ιδίως, αφού μόνο η αξία του ενεργητικού τους είναι 100πλάσια ; Ακόμα και εάν είχε επίσημα και «νόμιμα» αποφασιστεί η πώληση μια τέτοια προσφορά δεν θα αποτελούσε ένα αρνητικό παράγοντα, ακόμα και ως εκτίμηση της αξίας των εν λόγω τραπεζών;

Να γιατί ο εισαγγελέας θα έπρεπε να είχε ήδη παρέμβει και θα πρέπει να το πράξει άμεσα για να προστατευτεί η περιουσία του ελληνικού λαού.

Οι ίδιοι οι Ελληνες και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αυτές, έχοντας άμεσο έννομο συμφέρον οφείλουμε να καταθέσουμε μηνυτήριες αναφορές, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αγωγές κατά παντός υπευθύνου !!!.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ:

Εχω ήδη στηλιτεύσει την συμπεριφορά και της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών. Είναι, δυστυχώς για όσους τους στήριξαν, η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι στο ξεπούλημα της χώρας και της περιουσίας του ελληνικού λαού θα μας βρουν μπροστά τους, εμένα και εκατομμύρια Ελληνες που αγαπούν τον τόπο τους και δεν ανέχονται τα ξεπουλήματα της δημόσιας κοινής περιουσίας. Το να αποδέχεσαι την παραλαβή τέτοιων προσφορών πέρα από την ποινική του διάσταση, έχει μία σημαντικότατη πολιτική αξία: αποδεικνύεις ότι είσαι οπαδός του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ενας σοβαρός υπουργός που ενεργεί υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού θα είχε αρνηθεί να παραλάβει τέτοιες «προσφορές» (ειδικά εάν κομιστής τους ήταν ένας «σύντροφος») και με δηλώσεις του θα είχε κατακεραυνώσει την ενέργεια και την ουσία της.

Γνωρίζουμε σε ποιο καθεστώς έχουν περιέλθει οι τράπεζες της χώρας, το είχε εκθέσει και προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός, προκύπτει από τις «αξιολογήσεις των διεθνών οίκων», όμως το ξεπούλημα περιουσίας του δημοσίου με τεράστια αξία ακινήτων αποτελεί προδοτική πολιτικά και εθνικά πράξη. Η δημιουργία κρατικών πυλώνων χρηματοδότησης της οικονομίας με φτηνό χρήμα, ακόμα και στην καπιταλιστική λογική που διακατέχει την κυβέρνηση αυτή, είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση. Το ξεπούλημα και η στάση αυτή αποτελούν εθνική και πολιτική προδοσία.

Μετά ταύτα είναι αναγκαία εθνικά και πολιτικά η αποπομπή του κ. υπουργού Οικονομικών. Είναι σαφές ότι ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, της οικονομίας, του λαού και η παραμονή του στην καίρια αυτή θέση αποτελεί εθνικό και πολιτικό έγκλημα.

Η ίδια η κυβέρνηση, αλλά και ο αυτοαποκαλούμενος «πολιτικός κόσμος» της χώρας, αναλογιζόμενος την πλήρη αδυναμία του να εξεύρει λύσεις και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων, οφείλει να παραιτηθεί από κάθε θέση και αξίωμα και να αυτοεξοριστεί.

Η χώρα και ο λαός της πρέπει να προχωρήσει και να μεταβεί από την κατάσταση της «δημοκρατίας των βουκόλων» στο πραγματικό μέλλον, στην πραγματική δημοκρατία που του αξίζει και του πρέπει.

Δημήτρης Καραμήτσας



Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/07/blog-post_8493.html#ixzz0tsEYj2UN

ΒΟΜΒΑ

Bόμβα απο Γ. Παναγιωτακόπουλο> "Οχι στα παιγνίδια των τραπεζιτών και των κυβερνητικών τους υπαλλήλων!.."







Δήλωση Γ. Παναγιωτακόπουλου
ΑΚΡΑΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Όχι στο ξεπούλημα των Δημόσιων Τραπεζών. Όχι στα παιχνίδια των Τραπεζιτών και των Κυβερνητικών τους Υπαλλήλων.
Με έκπληξη ακούσαμε την πρόταση Σάλλα για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και της Αγροτικής Τράπεζας.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πρόταση προέκυψε μία μόλις ημέρα μετά τις σχετικές «παραινέσεις» του Υπουργού Οικονομικών.
Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευθεία πρόκληση κατά του Δημόσιου Τραπεζικού Συστήματος.
Η βουλιμία είναι χαρακτηριστικό των νεοφιλελεύθερων και των κερδοσκόπων. Τίποτα και ποτέ δεν είναι αρκετό. Αφού οδήγησαν την Ελλάδα στον εγκλωβισμό του μνημονίου και του ΔΝΤ, αφού πήραν και το τελευταίο ευρώ του εργαζομένου με ληστρικά επιτόκια, αφού λεηλάτησαν το...


ιερό αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα είναι έτοιμοι για το μεγάλο ρεσάλτο. Την κερκόπορτα τους την ανοίγουν οι γνωστοί νεοφιλελεύθεροι που με όχημα το ΠΑ.ΣΟ.Κ απέκτησαν υπόσταση και υπογραφή.
Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνιστά υπέρβαση κάθε γνωστού ορίου του όρου “πειρατεία”.
Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία πρωταγωνίστησε στο σχέδιο υπερχρέωσης της κοινωνίας και αποκόμισε τεράστια κέρδη διασώθηκε με την ένταξή της στο κρατικό πρόγραμμα στήριξης των Τραπεζών και μέσω της λήψης δανείων από την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες επιχειρεί να εξαγοράσει έναντι πινακίου φακής την ΑΤΕ η οποία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος περιουσίας από την εποχή του Σουλτάνου μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι: “Με τίνος τα χρήματα σκοπεύει να κάνει αυτή την εξαγορά;”
Ποιος θα τη δανείσει για να εξαγοράσει τους δανειστές της;
Για να αντιληφθεί η κοινωνία περί τίνος πρόκειται, είναι ωσάν η Ελλάδα να θέλει να εξαγοράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αμετανόητοι κερδοσκόποι, αφού δεν έμεινε τίποτε άλλο να αγοραπωλήσουν, εφορμούν να διαλύσουν και το τελευταίο μέσο παρέμβασης του κράτους στην Τραπεζική Αγορά, δηλαδή τις δύο υγιείς Τράπεζες του συστήματος. Την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Κάποιοι στο όνομα της «ανάτασης» του κράτους θέλουν να εκποιήσουν δημόσια περιουσία.
Να παραδώσουν σε ιδιώτες τα λίγα που έχουν απομείνει ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο.
Το αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο βάζει στο μάτι την πλουσιότερη «νύφη» του χώρου και εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί ότι το ξεπούλημα δεν είναι αναπτυξιακή λογική.
Την ίδια στιγμή που παγκόσμια, τράπεζες επανέρχονται σε κρατικό έλεγχο, στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε ότι η εξασφάλιση ηγετικής θέσης στις αγορές και φυσικά τα υπερκέρδη τους, προϋποθέτουν οικονομικά και κοινωνικά εγκλήματα σαν αυτό που προτείνει ο κ. Σάλλας.
Η Κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλουν να απαντήσουν άμεσα και ξεκάθαρα απορρίπτοντας χωρίς μισόλογα την πρόταση Σάλλα.
Είναι άλλο να συζητάς για τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα τραπεζών ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διασφαλίζοντας την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος και άλλο να ξεπουλάς με τρόπο προκλητικό.
Και είναι πρόκληση το να προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς 700 εκ. ευρώ για την υποτιθέμενη εξαγορά όταν από το πακέτο των 28 δις πήρε 750 εκ. ευρώ!
Δεν υπάρχει τρόπος το ΠΑ.ΣΟ.Κ να συναινέσει στην άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου. Στην παράδοση των αγροτών στα χέρια των ιδιωτών που θα αντιμετωπίσουν τον αγροτικό κλήρο σαν οικόπεδο σε πλειστηριασμό.
Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου οφείλει να αποπέμψει άμεσα απ' την κυβέρνηση τους νεοφιλελεύθερους του Τ+10 και του deal της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτούς που δεν έχουν τίποτα να σεβαστούν.
Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει τόσο, που κινδυνεύουμε να μπούμε στην ουρά του Ειδικού Δικαστηρίου, πίσω απ' τους δεξιούς ενόχους της Εθνικής Παρακμής. Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν θα είναι σκευωρία.

Π.Α.Ο.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΌΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ ΘΑ ΜΕ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ...ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!!!

Την πρώτη του επαφή με τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία είχε σήμερα το πρωί ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος μετέβη στην Παιανία και ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ παράλληλα τόνισε ότι όσοι επιχειρήσουν παιχνίδια παρασκηνίου θα τον βρουν απέναντί τους.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Νίκο Νιόπλια, καθώς και με τον Κριστόφ Βαζέχα. Απευθυνόμενος στους ποδοσφαιριστές είπε: «Σας εύχομαι καλή επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας. Η μπάλα παίζεται στο γήπεδο και όσοι επιχειρήσουν παιχνίδια παρασκηνίου να ξέρετε ότι θα με βρουν απέναντί τους».
Ο νέος πρόεδρος των «πρασίνων» είχε συνομιλία και με τον αρχηγό της ομάδας και συντοπίτη του Γιώργο Καραγκούνη, ενώ απευθυνόμενος στον Σωτρήρη Νίνη του είπε: «Είσαι σοβαρός, ο κόσμος περιμένει πολλά από σένα και πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο».

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε ολόκληρος ο πλανήτης την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του 77% της Αγροτικής και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ το πανηγύρι αναμένεται να συνεχιστεί, αφού σήμερα ο Μιχάλης Σάλλας θα καταθέσει πρόταση για εξαγορά του 666% των Κλωστηρίων Λαναρά.


Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών είναι απαραίτητες, ώστε να υπάρχουν μόνο δυο τράπεζες -και όχι δεκάδες με χιλιάδες καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα-, οπότε, όταν θα βαρέσουν κανόνι και θα προσπαθήσουν να μπουκάρουν οι εξαγριωμένοι καταθέτες, να είναι πιο εύκολο για τον Στρατό και την Αστυνομία να τους σταματήσει

ΜΠΑΧΑΛΟ

...Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή ότι «η διοίκηση του δήμου τα τελευταία χρόνια δεν ακολουθεί τον σύννομο δρόμο, με αποτέλεσμα να έχει προχωρήσει σε κατατμήσεις ακριβών προμηθειών και σε χαριστικές αναθέσεις σε δικούς της ανθρώπους. Επιπλέον η διοίκηση από το 2005 έως το 2008 δεν εισέπραξε βεβαιωμένα πρόστιμα του ΚΟΚ, αλλά και ανείσπρακτα χρέη προς το Δήμο από το 2007, που αφορούν πρόστιμα για διαφημιστικές επιγραφές και πινακίδες. Δεν είναι δυνατόν η διοίκηση να εκδίδει 13.000 αφίσες ακόμη και για υπηρεσία του δήμου, η οποία εκείνη την περίοδο δεν λειτουργούσε! Και όλα αυτά από το ίδιο τυπογραφείο».

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε προμήθεια γλυκών από συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο και ότι για το χρονικό διάστημα από τις 15/4/2009 έως και τις 29/7/2009 ο δήμος προμηθεύτηκε 385 κιλά τσουρέκι, 553 κιλά τυροπιτοειδή, 119,5 κεράσματα, 516 λίτρα αναψυκτικά…

Φυσικά δεν μιλάμε για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, αλλά για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελοκήπων, όχι γιατί στον Δήμο Τρικκαίων δεν συμβαίνουν τέτοια ….τραγικά, αλλά επειδή στον Δήμο Τρικκαίων η αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει από χρόνια την αντιπολίτευση και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει…

Αφιερωμένο σε αυτούς τους δημοτικούς συμβούλους των Τρικάλων που θέλουν (τρομάρα τους) να γίνουν και δήμαρχοι όταν φοβούνται ακόμα και τον ίσκιο τους για να σηκώσουν το πολιτικό τους ανάστημα και οδήγησαν τον Δήμο Τρικκαίων να μην ξέρει που χρωστάει έχοντας υποθηκεύσει το μέλλον δεκάδων γενεών δημοτών τους…

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Διοικητικό Συμβούλιο: ΣΑΛΛΑΣ Γ ΜΙΧΑΗΛ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ/ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ/ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΜΑΝΟΣ Σ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ/ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΛΕΚΚΑΚΟΣ Μ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ/ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Γ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ/ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΜΙΛΗΣ Δ ΗΛΙΑΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ/ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ Α ΣΠΥΡΙΔΩΝ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ/ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Π ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ/ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ Β ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ/ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ Π ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΑΠΑΛΑΓΑΚΗ Α ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Θ ΕΥΤΥΧΙΟΣ (ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ Γ ΙΑΚΩΒΟΣ (ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΓΚΟΛΕΜΗΣ Δ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Α ΦΩΤΕΙΝΗ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΜΥΛΩΝΑΣ Π ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΦΟΥΡΛΗΣ Σ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ)

ΡΟΖΕΜΠΕΡΚ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

Η δήλωση:«Είναι απίστευτο. Συνέβη, όμως, και αυτό επί ημερών ΠΑΣΟΚ: Η απόλυτη σύγχυση με απολυτήρια μαθητών, από τα οποία, άλλα αναγράφουν το νέο λογότυπο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και άλλα το παλαιό, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων!
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανακάλυψε τώρα, στα μέσα Ιουλίου και αφού οι απόφοιτοι Λυκείου παρέλαβαν τα απολυτήριά τους, για να

καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία και να φύγουν διακοπές, ότι ορισμένες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ακολούθησαν τις οδηγίες και δεν άλλαξαν το λογότυπο. Έτσι, καλούν τους μαθητές να επιστρέψουν τα απολυτήρια τους και να παραλάβουν νέα, διορθωμένα!
Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα, που η ευαίσθητη εθνική υπόθεση της Παιδείας απαιτεί, παρεχώρησαν -για μια ακόμη φορά- τη θέση τους στην προχειρότητα. Η περιπέτεια των υποψηφίων συνεχίζεται…
Το Υπουργείο δεν μπορεί να διαχειριστεί σημαντικά θέματα, γεγονός που εμπνέει ανησυχία ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο».

ΧΡΙΣΜΑΤΑ

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος, Διευθυντής της Think Politics

14/7/2010
Σκωτσέζικο ντους έχουν επιφυλάξει μέχρι στιγμής τα δύο μεγάλα κόμματα στους φερέλπιδες αυτοδιοικητικούς υποψήφιους, με την μη επισημοποίηση των εκλεκτών τους.
Σε μια καθημερινή δημοσιογραφική παραφιλολογία βλέπουμε εναλλάξ τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων να έχουν πάρει το περιβόητο χρίσμα ή στήριξη. Όλοι θέλουν να κερδίσουν ένα πόστο που ανοίγει πεδίο δόξας λαμπρό μέσα στην Αυτοδιοίκηση προβάλλοντας την εικόνα του ανεξάρτητου υποψήφιου, όμως στηριζόμενοι από έναν από τους δύο μεγάλους κομματικούς σχεδιασμούς, προσβλέποντας σε ψήφους του σκληρού κομματικού πυρήνα.

Αν και πρόκειται για «παγίδα» πολιτικού θανάτου, αν και συνομολογείται η κομματική απαξίωση των πολιτών, εν τούτοις οι υποψήφιοι περιμένουν και δέχονται αγόγγυστα τα σκωτσέζικα ντους που τους προσφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης ή πηγές προσκείμενες στα ενδότερα των κομμάτων. Όταν βρισκόμαστε σε τόσο ρευστό πολιτικό περιβάλλον, όταν όλα αλλάζουν καθημερινά σε βάρος των πολιτών με ευθύνη των πολιτικών, πρέπει να αντιληφθούν και τα κόμματα ότι κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή των εκλεκτών τους θα πρέπει να παίζει η προσωπικότητα των υποψηφίων και όχι η κομματική τους ταυτότητα.

Να επιλεγούν υποψήφιοι φερέγγυοι, καταξιωμένοι που δεν δίνουν την εντύπωση του απλού θεσιθήρα και αριβίστα, αλλά που έχουν όραμα και πρόθεση να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.
Να επιλέγουν νέα πρόσωπα, άφθαρτα, που θα ακολουθήσουν νέες ευφάνταστες στρατηγικές προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας νέα πολιτικά εργαλεία.
Να ξέρουν να χρησιμοποιούν ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, και να έχουν την ικανότητα προσέλκυσης σοβαρών και αξιόπιστων τεχνοκρατών στις τάξεις τους.

Τα χρονικά όρια στενεύουν και οι συνθήκες πιέζουν ακόμη περισσότερο. Η εσκεμμένη ή μη καθυστέρηση των αποφάσεων των κομμάτων με στόχο την τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών μπορούν να αποβούν μοιραία στο τελικό αποτέλεσμα.
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ημερίδες, ανοιχτές συζητήσεις, δημοσκοπήσεις ούτε για άλλες καθυστερήσεις. Χρίσματα και στηρίξεις άμεσα! Ήδη, αρκετοί υποψήφιοι έχουν ανακοινώσει την κάθοδο τους, μην αντέχοντας άλλο σκωτσέζικο ντους

ΕΔΩ ΠΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στην οποία αξιολογούνται 25 φυσικά πρόσωπα και 5 επιχειρήσεις, από τους συνολικά 59 υπό έλεγχο, που σχετίζονται με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, κατατέθηκε στην εξεταστική. Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής Σ. Βαλυράκης ζητά τη διερεύνηση ενός τραπεζικού λογαριασμού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Κολωνάκι, στον οποίο έχουν εντοπιστεί 5 εμβάσματα της υπεράκτιας Λιβεριανής εταιρείας «Mayo». Ο λογαριασμός, σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκει στη Νέα Δημοκρατία και τα εμβάσματα ύψους 1.658.000 δολαρίων και 25 εκατ. δραχμών κατατέθηκαν την περίοδο από 7/6/89 έως 21/11/90.

Άνοιξαν οι πρώτοι λογαριασμοί

Η έκθεση της ΤτΕ, στην οποία αξιολογούνται οι πρώτοι λογαριασμοί που άνοιξαν, κατατέθηκε στην εξεταστική από τον διοικητή της τράπεζας, Γ. Προβόπουλο. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι διακινήθηκαν τεράστια ποσά από μαύρα ταμεία αλλά δεν καταλήγει σε πλήρη συμπεράσματα ως προς την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων, ούτε αναφέρονται ως παραλήπτες ενδιάμεσοι ή τελικοί, πολιτικά πρόσωπα.

Εξετάστηκαν τα στοιχεία για 59 πρόσωπα -στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, χρηματιστές και παρένθετα πρόσωπα- τα περισσότερα ήδη κατηγορούμενοι, ενώ για δέκα από τα πρόσωπα αυτά αναμένονται οι λογαριασμοί τους από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος. Στην έκθεση ωστόσο, σχολιάζονται οι συναλλαγές που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 25 από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα την περίοδο 1994 - Απρίλιο του 2007 με εμβάσματα από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens και λογαριασμούς εξωχώριων εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτό ακριβώς το λόγο.

Στα πρόσωπα τα οποία ελέγχθηκαν και καταγράφονται λεπτομερώς οι λογαριασμοί τους αναφέρονται πολύ μεγάλες καταθέσεις στελεχών του ΟΤΕ (Γ.Σκαρπέλης, Κων.Γκόγκας, Αθ.Γρεβενίτης, Χρ.Καζαντζής) μέχρι και 3,8 εκ ευρώ, αλλά και στελεχών της Siemens που είναι ήδη κατηγορούμενοι.

Ενδεικτικά ποσά που διακινήθηκαν, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να είναι ευκρινές από πού προήλθαν και πού εστάλησαν: Ηλίας Γεωργίου, στέλεχος Siemens- 13,7 εκ ευρώ, Διονύσης Δενδρινός, στέλεχος Siemens- 43.571.874 εκ ευρώ, Γεώργιος Καλδής, επιχειρηματίας-14,8 εκ ευρώ, Αλέξανδρος Λέτσας, επιχειρηματίας, 25,9 εκ ευρώ.

Επισημάνθηκε η περίπτωση του ταξίαρχου Αντωνίου Κάντα, πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στην υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων του πυραυλικού συστήματος TOR-Μ1. Σύμφωνα με την έκθεση, οι λογαριασμοί του πιστώθηκαν συνολικά με 2 εκ ευρώ, ενώ «διαπιστώθηκε ότι ποσό 500.000 ευρώ εμβάστηκε στις 24/3/2003 από το λογαριασμό 8400065 που τηρούσε στη Dresdner Bank η εταιρεία συμφερόντων του Πρόδρομου Μαυρίδη Martha Holdings Corporation, χωρίς να υπάρχει αιτιολογία για τη μεταφορά του ανωτέρω ποσού».

Για τον Ηλία Πιταούλη, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση του 1εκ μάρκων του Θεόδωρου Τσουκάτου, βουλευτές επεσήμαιναν πιστώσεις 3,6 εκ ευρώ η προέλευση των οποίων αναζητείται από τις τράπεζες.

Η πενταμελής ομάδα εργασίας της ΤτΕ δηλώνει αδυναμία να αναζητήσει παραστατικά που υποστηρίζουν συναλλαγές, οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ είναι ιδιαίτερα δυσχερής και χρονοβόρα η ανεύρεση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές παλιών περιόδων.

Η προέλευση και διάθεση των ποσών εμφανίζεται στην αιτιολογία των λογαριασμών σε λίγες μόνον περιπτώσεις, και κατόπιν αυτού σε κάποιες περιπτώσεις η προέλευση και διάθεση των ποσών εκτιμήθηκε κυρίως με βάση τις αιτιολογίες, εφόσον υπάρχουν σε παρόμοιες κινήσεις λογαριασμών.

Κατά την αναζήτηση των παραστατικών, σημειώνεται στην έκθεση, δόθηκε έμφαση στην προέλευση των ποσών για τα στελέχη του ΟΤΕ και στη διάθεση των ποσών για τα στελέχη της Siemens, ενώ για τους χρηματιστές δόθηκε έμφαση στα ποσά που εμφανίζονται στρογγυλοποιημένα, δηλαδή που εκτιμάται ότι δεν προέρχονται, ούτε διατέθηκαν για την αγοραπωλησία μετοχών.

Επιστολή Βαλυράκη για τη Μayo

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σ. Βαλυράκης ζητά τη διερεύνηση ενός τραπεζικού λογαριασμού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Κολωνάκι (υπ.αριθμ. 51733297), στον οποίο έχουν εντοπιστεί 5 -ήδη γνωστά- εμβάσματα της υπεράκτιας Λιβεριανής εταιρείας «Mayo» την περίοδο 7/6/89- 21/11/ 1990 με αποδέκτη τη Νέα Δημοκρατία με σκοπό να διαπιστωθεί τυχόν διασύνδεση της off shore εταιρείας με τη Siemens.

Ο κ. Βαλυράκης απέστειλε σχετική επιστολή προς το διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, και τον πρόεδρο της Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Στέλιο Μπρόζο.

Στο μεταξύ, στην εξεταστική εστάλη και η κατάθεση ενώπιον της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα του Φωτίου Κίντου, συνεταίρου στην επιχείρηση της συζύγου του στελέχους της Τράπεζας Societe Generale Ιωάννη Παναγιωτόπουλου.

Σημειώνεται ότι ο Παναγιωτόπουλος είχε εξεταστεί πριν δύο εβδομάδες από την εξεταστική, ως διαχειριστής του λογαριασμού του Πρόδρομου Μαυρίδη ύψους 20 εκ ευρώ τα οποία έφερε στην Ελλάδα με τη ρύθμιση Αλογοσκούφη για την αμνήστευση από την εισαγωγή κεφαλαίων. Τότε, ερωτώμενος για τις παράνομες δωροδοκίες Μαυρίδη, δήλωσε ότι «έπεσε από τα σύννεφα» και «φυσικά αγνοούσε πρόσωπα και πράγματα».

Ωστόσο, ο συνεταίρος του Φ.Κίντος εξεταζόμενος είπε ότι ο Παναγιωτόπουλος επανειλημμένα του είχε πει ότι ο Μαυρίδης δωροδοκούσε στελέχη του ΟΤΕ και κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς που σχετίζονταν με συμβάσεις της Siemens. Σε ερώτηση της κ. Νικολακέα, αν γνωρίζει συγκεκριμένα ονόματα, απάντησε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί.

Σε ερώτηση, ποια έτη γίνονταν οι δωροδοκίες, ο μάρτυρας απάντησε ότι του έκανε εντύπωση ότι ένα χρόνο πριν την εφαρμογή του νόμου Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων χωρίς υποχρέωση δήλωσης προέλευσης με φόρο μόλις 3%, ο Παναγιωτόπουλος του είχε πει ότι θα κατετίθετο ένας τέτοιος νόμος.

Έτσι, συμπλήρωσε, «θα άνοιγαν οι δουλειές τους, εννοώντας τον εαυτό του, τον Ελβετό Τραπεζίτη Οσβαλντ, τη Societe Generale και τον Μαυρίδη. Μάλιστα είχαν κάνει και προετοιμασίες για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο με τραπεζίτες, με εταιρείες και χρηματιστές για να είναι έτοιμοι».

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο Παναγιωτόπουλος εξυπηρετούσε πολλούς επιχειρηματίες και είχε σχέση με ισχυρούς παράγοντες, ενώ ανέφερε ότι «ένα από τα ονόματα που άκουγα να μιλάει, ήταν κάποιος Κουρής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας επί Αλογοσκούφη».

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΠΑ.ΣΟ.Κ

Η κοροϊδία με τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ.

Αυτούς τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, διαφορετικοί κάθε φορά, σε κάθε εποχή, τους ζούμε εδώ και 35 χρόνια. Είναι αυτοί που λειτουργούν ως βαλβίδες εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας από τα δύσκολα μέτρα που έπαιρνε κατά καιρούς και παίρνει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, υπέρ της κρατικοδίαιτης άρχουσας τάξης και σε βάρος του εργαζόμενου λαού.Είναι αυτοί που μαζί με τα κομματικά στελέχη στον συνδικαλισμό (τα οποία κάνουν εκτονωτικές 24ωρες απεργίες ή εκτονωτικές στάσεις εργασίας), είναι η δήθεν λαϊκή αντιπολίτευση στην Πασοκική εξουσία.
Φίλοι μας διαφωνούντες.Αν διαφωνείτε πραγματικά «ιδού η Ρόδος»:….Καταψηφίστε.
Μόνο έτσι αναγκάζεται να λειτουργεί δημοκρατικά η κάθε ηγεσία.Αν πάλι δεν αντέχετε, αποχωρίστε από την πολιτική και το κόμμα. Πάντως σταματήστε να μας εμπαίζετε. Έτσι κάνουν οι σοβαροί πολιτικοί που βάζουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον του λαού και δεν το παίζουν εκ του ασφαλούς λαϊκοί ήρωες, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν ως «λαγοί» και ως βαλβίδες εκτόνωσης της λαϊκής οργής και υπέρ του κόμματος.Ο λαός σας έχει πάρει είδηση και να ξέρετε ότι είστε οι πρώτοι που γελοιοποιείστε.

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

Δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη το ότι ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Όπως είχε πει η Μαλβίνα Κάραλη, ο Συνασπισμός δεν είναι κόμμα, αλλά δέκα κώλοι που γυρεύουν καρέκλα.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Τελικά, η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε να δημιουργήσει ένα forum. Τα forum είναι ξεπερασμένα - θα έπρεπε να φτιάξει ένα blog. (Πλάκα έχει που όλοι οι πολιτικοί νομίζουν ότι έχουμε πάθει αμνησία και το παίζουν άφθαρτοι και πρωτοεμφανιζόμενοι. Ο Νοέμβριος είναι κοντά. Και τα πρόσωπά τους είναι γνωστά.) ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΥΜΗΣ

Κατεπείγον έγγραφο απέστειλε ο Δήμαρχος Δύμης κος Γκοτσούλιας Διονύσιος προς τον Νομάρχη Αχαΐας !!!!
Κύριε Νομάρχη
Από τις το Σάββατο 3 Ιουλίου ξεκίνησε πάλι και φέτος να παρατηρείται το φαινόμενο ο Πείρος να « κατεβάζει » λάσπη με αποτέλεσμα η θαλάσσια περιοχή εκατέρωθεν των εκβολών του ποταμού και σε μήκος που καλύπτει τις ακτές σχεδόν όλου του Δήμου Δύμης να παρουσιάζει εικόνα βούρκου.
Η παραπάνω κατάσταση επαναλαμβάνεται και σήμερα Παρασκευή, μετά από τρείς ημέρες που η θάλασσα είχε καθαρίσει από τη λάσπη, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία που πραγματοποιεί εργασίες στο εργοτάξιο του φράγματος Πείρου-Παράπειρου δεν συμμορφώνεται με τους περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει να τηρεί.
Όπως αντιλαμβάνεστε η καταστροφή είναι τεράστια τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη του Δήμου μας .
Σε όλη μου τη Δημαρχιακή θητεία συνειδητά έριξα το βάρος σε έργα υποδομής που είχαν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο τόσο στην Κάτω Αχαΐα όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αλισσού και Κάτω Αλισσού με δαπάνη αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ. Κατασκευάσαμε Βιολογικό Καθαρισμό για τον οποίο δαπανήσαμε 3.500.000€ και όλα αυτά για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να μπορούμε να έχουμε μία καθαρή θάλασσα. Μία καθαρή θάλασσα που να μπορούν να την απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες από όλη την Ευρώπη στα τουριστικά καταλύματα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή μας ζώνη.
Μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες και την δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ έρχονται στην περιοχή μας κάποιοι ασυνείδητοι να τα τινάξουν όλα στον αέρα.
Σας δηλώνω ότι από την πλευρά μου θα χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε μέσο μου παρέχει ο Νόμος για να σταματήσει άμεσα αυτή η κατάσταση και παρακαλώ και εσείς από την πλευρά σας να ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ώστε αυτοί οι κύριοι να συμμορφωθούν με τους περιβαλλοντικούς όρους!!!!

ΔΗΜΟΣ ΔΥΜΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 35.000.000€

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΤΕ?

Την Κυριακή 4 Ιουλίου στο Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη στην Κάτω Αχαΐα πραγματοποιήθηκε η λογοδοσία του Δήμαρχου Δύμης κ. Γκοτσούλια Διονυσίου για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς και τους στόχους για το τρέχον έτος.
Ο Διονύσης Γκοτσούλιας έκανε τον απολογισμό πεπραγμένων του για το 2009 όπως επίσης ανέφερε γενικά τα έργα και παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία δηλώνοντας ικανοποιημένος, διότι τελειώνοντας άλλη μία θητεία θεωρεί πως ο Δήμος Δύμης υπερτερεί έναντι των γειτονικών Δήμων αλλά και άλλων με πολύ περισσότερους κατοίκους σε έργα υποδομής. Βεβαίως, ποτέ κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος επιζητώντας πάντα το καλύτερο, όπως χαρακτηριστικά είπε, μάλιστα στο τέλος του έτους θα κάνει αναλυτικό απολογισμό της Δημαρχιακής του θητείας.
Από τα έργα που αναφέρθηκαν σημειώνουμε: την αναβάθμιση και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού(Ε.Ε.Λ.) κόστους 3.500.000€, την ολοκλήρωση της αποχέτευσης στα Δ.Δ. Αλισσού και Κάτω Αλισσού κόστους 1.500.000€, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Κάτω Αχαΐα κόστους 1.200.000€, αγοράστηκε βυτιοφόρο 90.000€, ολοκληρώθηκε η μελέτη Αποχέτευσης Νιφορεΐκων 150.000€ και έγιναν στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα 840.000€. Στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κάτω Αχαΐας αντιπλημμυρικό έργο 220.000€, η περιοχή γύρω από τον χώρο κατασκευής του νέου Δημαρχείου διασφαλίζεται με αντιπλημμυρικά κόστους 900.000€. Έργα οδοποιίας στα Δημοτικά Διαμερίσματα και την έδρα του Δήμου 2.500.000€, ολοκλήρωση του δρόμου Κάτω Αχαΐα – Καρυά κόστους 1.200.000€.
Χαρακτηριστικά είπε ότι από το σεισμό του 2008 προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές και κυρίως αυτές που αφορούν στην ύδρευση τις οποίες σήμερα έχουμε καταφέρει να επουλώσουμε και να έχουμε σε όλο το Δήμο και πάλι επάρκεια νερού . Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο διαδημοτικό έργο ύδρευσης λέγοντας πως ήταν ένα έργο δικής του έμπνευσης με το οποίο υδροδοτούνται όλοι οι παραλιακοί οικισμοί από την Κάτω Αχα

Για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης έγιναν απαλλοτριώσεις 630.000€ για διανοίξεις δρόμων και αγορά κοινόχρηστων χώρων, κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια από την πόλη προς το Κοιμητήριο 350.000€, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και η παιδική χαρά κόστισαν 480.000€, κατασκευάστηκε η πλατεία στα Νιφορέικα 95.000€, έγιναν αναπλάσεις μικρής κλίμακας στα Δημοτικά Διαμερίσματα και αγοράστηκαν οικόπεδα για κοινόχρηστους χώρους 350.000€. Ενοποιούνται οι σχολικές μονάδες γύρω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο με δίκτυο πεζοδρόμων και ανακατασκευάζεται η παιδική χαρά 230.000€. Ολοκληρώθηκε ένα έργο στολίδι, η κατασκευή πεζόδρομου στην παραλία Νιφορείκων και η στήριξη του πρανούς για την αποφυγή κατολισθήσεων ύψους 800.000€. Μετά από επίμονες παρεμβάσεις στον τότε Γενικό Γραμματέα Π.Δ.Ε. κο Καββαθά εντάχθηκαν ως έργα γέφυρες δύο σημαντικές μελέτες οι οποίες μέχρι το τέλος Αυγούστου παίρνουν οριστικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και συνεπώς ετοιμότητα για ένταξη στο ΕΣΠΑ που αφορούν στη διάβρωση των ακτών ύψους 790.000€ και παράκαμψη Κάτω Αχαΐας και βελτίωση του δρόμου έως τον Άραξο ύψους 950.000€.
Ξεκίνησε ο ηλεκτροφωτισμός των εισόδων της Κάτω Αχαΐας με την είσοδο από Άραξο ήδη έτοιμη και συνεχίστηκαν οι επεκτάσεις ηληκτροφωτισμού σε όλο το Δήμο συνολικού κόστους 230.000€.
Επίσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν στην σχολική στέγη , η αποκατάσταση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας κόστισε 900.000,00 €,οι επισκευές και συντηρήσεις των υπολίπων σχολικών μονάδων του δήμου καθώς και η προμήθεια και τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας έφθασαν το ποσό των 1.200.000€.
Ιδρύθηκαν και λειτουργούν, το 3ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας , το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και το Ειδικό Σχολείο στα Νιφορέικα που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατείται μέσα στο επόμενο δίμηνο το νέο κτίριο του Γυμνασίου ύψους 4.000.000€. Ο Δήμος έχει προβεί στην αγορά χώρου 300.000€και έχει προχωρήσει στην προμελέτη για την κατασκευή νέου σύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού, αγοράστηκε οικόπεδο έκτασης 4,5 στρεμμάτων περίπου αξίας 345.000€ για την κατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας το οποίο εντάχθηκε στα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 4.200.000€
Μίλησε για τις ικανοποιητικές προσπάθειες στον τομέα καθαριότητας ώστε να έχουμε έναν καθαρό Δήμο, την αγορά Απορριμματοφόρου 140.000€, την προμήθεια κάδων 150.000€ και την δαπάνη 100.000€ για καθαρισμούς των παραλιών.
Σημαντικές υπηρεσίες παρείχαν στους Δημότες το Κ.Ε.Π. , το Βοήθεια Στο Σπίτι, το Γραφείο Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Αθλητικό Κέντρο και όλες γενικά οι υπηρεσίες του Δήμου, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της διασποράς τους από τον σεισμό του 2008.
Το Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετεί περίπου 400 άτομα σε όλο το Δήμο, από την τράπεζα τροφίμων διανέμονται τρόφιμα σε 300 περίπου οικογένειες αναβίωσαν τα Δύμαια με εκδηλώσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Κατασκευάστηκε το αγροτικό ιατρείο στο πρώην Κοινοτικό Γραφείο Κάτω Αλισσού.
Ξεκίνησαν οι εργασίες αποπεράτωσης του γηπέδου της Δύμης 340.000€,συγχρόνως αγοράστηκαν και τοποθετούνται τα αποδυτήρια 65.000€, εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για την αποπεράτωση του κλειστού Γυμναστηρίου1.600.000€ και αγοράστηκε έκταση γύρω από το Δημοτικό στάδιο αξίας 750.000€.

Αφού τελείωσε ο απολογισμός τον λόγο πήραν ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος Παναγιώτης Καράμπελας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες αναγνωρίζοντας τα θετικά αλλά και αναφέροντας ελλείψεις που έχει ακόμα ο Δήμος Δύμης σε ένα διάλογο που ανέδειξε τον <πολιτικό πολιτισμό> όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Δήμαρχος κος Γκοτσούλιας Διονύσιος .
Τέλος ο Δήμαρχος μίλησε για την άριστη συνεργασία που είχε τόσο με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όσο και την Περιφέρεια καθώς και διάφορα Υπουργεία που χρειάστηκε να συνεργαστεί για θέματα του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Τόνισε ότι θα πρέπει οι επόμενες Δημοτικές Αρχές που θα προκύψουν στους δύο δήμους της περιοχής της δυτικής Αχαΐας να μείνουν σταθερά προσηλωμένες στους μεγάλους στόχους της περιοχής οι οποίοι αποτελούν πλαίσιο διεκδίκησης πολλών ετών και αφορούν ύδρευση-άρδευση από τα φράγματα Πείρου-Παράπειρου και Πηνειού, την προστασία και αξιοποίηση του δάσους της Στροφυλιάς, τη συνολική διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, την λειτουργία ή μη των λατομείων, την αλλαγή χάραξης του νέου αυτοκινητοδρόμου από την Πάτρα έως τον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και πολλά άλλα.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην έλλειψη, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, ενός ισχυρού Αχαϊκού λόμπι το οποίο θα πιέζει την εκάστοτε Κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει η περιοχή από την τελευταία θέση που κατέχει σήμερα ως περιφέρεια από όλη την Ευρώπη.